2021-04-04 30 瀏覽
食韓燒我鐘意呢間,覺得佢各方面都穩陣。裝修有風格,每張枱都有分隔,自成一角,疫情下食野都特別放心。海鮮蔥餅 $90頭盤有海鮮蔥餅,好香蛋味,食到有八爪魚粒,好多蔥同椒絲,幾大份的。喜來五花肉 $138以特製醬汁預醃的五花肉,甜甜地幾入味。脂肪與瘦肉的分佈平均,鍾意佢唔會太肥,食起上嚟有腩肉的口感,但相對冇咁肥膩。牛護心肉 $160肉質淋滑,油脂比一般牛肉豐富,亦更香牛味。簡單燒一燒兩邊已經 ok , 千祈咪 overcook 呀!旁邊白色是大片的雞髀菇,燒起來都好香。由於牛護心肉比較肥美,建議用菜包住食,加上DD醃蘿蔔都唔錯。Sapporo $52Orion $55韓式配菜有多款,醃得好味而且可以潻加,正!爐邊蛋,一邊是泡菜味,另一邊是原味,用匙羹刮下刮下,熱騰騰,幾過癮。
食韓燒我鐘意呢間,覺得佢各方面都穩陣。

海鮮蔥餅 $90

喜來五花肉 $138

牛護心肉 $160

旁邊白色是大片的雞髀菇,燒起來都好香。

Sapporo $52

Orion $55

韓式配菜有多款,醃得好味而且可以潻加,正!

買完了東西,已經是中午時間,去咗喜來稀肉食午餐,餐廳要落一層,環境氣氛甚有韓國街頭風,雖然去唔到韓國都可以感受一下。坐低之後,職員奉上幾點涼拌小食,包括泡菜、醃蘿蔔、腌青瓜、薯仔以及紫菜。泡菜帶點酸辣,而腌青瓜和醃蘿蔔肌爽脆酸甜。等了一會,排骨石鍋湯上來啦。有四大塊排骨,肉質爽脆,至於湯底鮮甜,伴有一些大蔥和粉絲,令排骨湯口感豐富更多。配上提子汁,是我最喜歡的韓國果汁,裏邊有提子、果肉,香甜又可口啊。

午餐
2021-04-03 39 瀏覽
終於黎到呢間好出名既喜來稀肉!好似話係韓國人開架,唔知有冇記錯!入到黎已經好濃烈既韓燒味!店員仲預先set好左張枱,有哂生菜、泡菜、芽菜等等,份量都唔少,最正係可以免費再添!我地叫左3樣肉類,包括牛排骨、牛肋骨肉、調味醬油雞肉!牛排骨真係有埋舊骨架,仲有一大舊冬菇!食落唔會鞋口都冇韌;牛肋骨肉,我就最喜歡,一來有好多舊,二來因為冇預先調味,我可以有多d空間點醬汁,加埋生菜包埋一齊食仲可以解油膩感!生菜可以任加架!最後雞肉本身想揀冇調味,但餐牌上冇呢個選擇,調味過就真係會濃味d,不過韓燒都係會濃味😂😂 雞肉都唔會鞋口!呢個都幾緊要! 仲有個重點,爐邊蛋可以refill!!!! 佢有兩款,一個係泡菜,一個係芝士,芝士超正,好食啊!店員仲毫不留手咁加勁多芝士,好滿足😍

我地叫左3樣肉類,包括牛排骨、牛肋骨肉、調味醬油雞肉!
牛排骨真係有埋舊骨架,仲有一大舊冬菇!食落唔會鞋口都冇韌;
2021-04-03 22 瀏覽
終於食得番好耐都無食既韓燒啦講到最出名既一定係喜來!日頭時間去到無咩人🤣隊都唔洗排店舖裝修好有韓式風味🤣令我好掛住去韓國旅行由於係平日既lunch hour去,所以冇乜其他客坐既時候好闊落好舒服今次我就係lunch hour去食食物水準都係一如既往咁高招牌既喜來稀肉 肉質都好新鮮脂肪分佈好平均我仲驚唔夠食叫多左個炒年糕年糕咬落十分煙un而且仲好入味個種辣得黎又甜甜地既味道真係會令到人食唔停口記得要試下
終於食得番好耐都無食既韓燒啦

講到最出名既一定係喜來!
日頭時間去到無咩人🤣隊都唔洗排

店舖裝修好有韓式風味🤣令我好掛住去韓國旅行
由於係平日既lunch hour去,所以冇乜其他客
坐既時候好闊落好舒服

而且仲好入味
個種辣得黎又甜甜地既味道真係會令到人食唔停口
記得要試下
2021-04-03 24 瀏覽
朋友相約一同前往旺角吃飯,這間餐廳位於旺角油麻地中間的位置,距離地鐵站路程需要五分鐘左右,地理上還算十分方便快捷,餐廳主打的也就是燒肉,但我朋友這天根本沒有那麼多餘的時間進行一餐美味的燒肉盛宴,所以我們就挑選了一人一個簡單的飯類,點選的也就是生牛肉拌飯, 吃生牛肉拌飯我最擔心的就是我的肚子受不了,始終也是生的肉食,還是有點擔憂,但這間餐廳的衛生真的控制得很好,完全沒有這個問題,另外,我更欣賞的就是他們提供的配菜,份量十足,最重要 是真的充滿韓國的感覺。

又話說要到韓國旅行都唔知等到幾時,呢一晚一個人餓起燒肉癮來要獨食正宗韓國燒肉,一向口碑唔錯嘅韓國過江龍以前分店不少,現在全港只剩三間分店,分別位於尖沙咀、銅鑼灣及旺角。但仍在疫情下難得保持高質又大眾化,喜來稀肉確有信心保證。進入位於地庫的旺角分店,燈光偏暗滿有情調,餐廳中間一棟樹燈襯托銅啡色抽油煙吸筒,整體環境間隔闊落乾淨舒服。店員先在燒烤鐵皮上倒上兩款蛋漿, 無限refill的雙重滋味芝士及泡菜爐邊蛋非常吸引、並送上四碟韓式前菜:泡菜、辣醬菜絲、爽脆酸青瓜、醃蘿蔔加埋生菜全部都係無限refill, 所以對小編來講是CP值滿分韓燒。用QR Code 落單方便快捷燒肉款式有十數款,一人當然要點招牌款。=̶ 喜來烤肉 =̶ $158推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️招牌菜必食之選,由多片牛肉砌成的玫瑰花型,未燒都十分吸晴,薄薄的一片, 輕烙一下兩面, 多汁肉味重秘製醬汁醃製,高質靚牛肉,放落烤盤,滋滋聲,軟腍嫩口又多汁。 可以將雞肶菇片夾於兩片牛肉之中,吸收哂肉汁精華,又可以加上泡菜生蒜生菜菜絲將牛肉夾在生菜之中,食法真係任你點玩都咁滋味。 =̶ 蟹籽紫菜飯 =̶ $50推介:⭐️⭐️⭐️⭐️每次食燒肉都一定會配香口的紫

又話說要到韓國旅行都唔知等到幾時,
呢一晚一個人餓起燒肉癮來要獨食正宗韓國燒肉,
一向口碑唔錯嘅韓國過江龍以前分店不少,
現在全港只剩三間分店,分別位於尖沙咀、銅鑼灣及旺角。
但仍在疫情下難得保持高質又大眾化,喜來稀肉確有信心保證。

進入位於地庫的旺角分店,燈光偏暗滿有情調,
餐廳中間一棟樹燈襯托銅啡色抽油煙吸筒,
整體環境間隔闊落乾淨舒服。

店員先在燒烤鐵皮上倒上兩款蛋漿,
無限refill的雙重滋味芝士及泡菜爐邊蛋非常吸引、
並送上四碟韓式前菜:泡菜、辣醬菜絲、爽脆酸青瓜、醃蘿蔔

用QR Code 落單方便快捷
燒肉款式有十數款,一人當然要點招牌款。

=̶ 喜來烤肉 =̶ $158
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
招牌菜必食之選,
由多片牛肉砌成的玫瑰花型,未燒都十分吸晴,
薄薄的一片, 輕烙一下兩面, 多汁肉味重
秘製醬汁醃製,高質靚牛肉,放落烤盤,滋滋聲,
軟腍嫩口又多汁。
可以將雞肶菇片夾於兩片牛肉之中,吸收哂肉汁精華,
又可以加上泡菜生蒜生菜菜絲將牛肉夾在生菜之中,
食法真係任你點玩都咁滋味。

=̶ 蟹籽紫菜飯 =̶ $50
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
每次食燒肉都一定會配香口的紫菜飯,
韓式與日式不同之處,點了這個蟹籽紫菜飯,
可以自行製成飯團,小編食埋三大舊自製飯團後,
一餐短暫的韓國之旅飽肚滿足感絕對值得享受。

另外值得一讚,店員主動更換鐵板,Refill生菜,
無論獨獨樂又或者兩三個朋友傾住燒都係一個好地方。

👅美味: 8/10 😮驚喜: 8/10
✨環境: 8/10 💆‍♂️服務: 8/10
💡性價: 7/10 🐽飽肚: 9/10
💫回頭: 7/10 👍推薦: 8/10
2021-03-30 27 瀏覽
疫情關係已經好耐冇出過國😭回想幾年前嘅韓國櫻花之旅就諗起食韓燒嘅美味時刻!今晚一於嚟回味一吓😚一入到舖頭見到一張張圓枱同一個個可以拉嘅抽油煙機已經覺得好親切🥰 Menu有好多款肉揀,我地揀咗:喜來烤肉 (牛肉)$158同埋 護心肉 (豬肉)$158牛肉擺得好靚好似花咁🤣 碟底仲有好汁可以點嚟燒肉,或者想食原味就就咁燒,原味就咁食好香,點咗汁配埋生菜食就有好豐富嘅味道😋護心肉都幾有驚喜,雖然一條條睇落冇咁搶鏡,但佢嘅香滑程度絕對幫佢搶返分🤣爐邊嘅蛋液亦都好吸引,分別有芝士同埋泡菜味,內款各有特色,但同樣地好滑😋主食方面,我地仲叫咗蟹籽紫菜飯團 🍙 $50同埋 水冷麵 $85 飯團有得自己整,實在太好玩了🤣 水冷麵冰凍嘅麵汁亦都好成功咁中和返燒肉嘅罪惡感🤣唯一同韓國唔同嘅係呢度冇韓國oppa或者啊豬媽幫手燒肉,但呢度都南亞睿操英語oppa😂 佢地嘅服務態度好好,仲會主動換鐵板同添菜,換gas都好似無影手咁兩個人即刻換好,超級加分!

Menu有好多款肉揀,我地揀咗:

喜來烤肉 (牛肉)$158
同埋 護心肉 (豬肉)$158

主食方面,我地仲叫咗
蟹籽紫菜飯團 🍙 $50
同埋 水冷麵 $85

• 喜來烤肉
2021-03-30 37 瀏覽
💛喜來烤肉($158)牛肉片切到好薄而且都算大片,輕輕烤一烤就可以食得,仲入口即溶,又唔會覺得肥膩,絕對值得一試💛護心肉($158)分量唔算好多,但係勝在肉質夠鮮嫩,而且好入味,燒完之後唔使特別再點醬都已經好夠💛蟹子紫菜飯團($50)想有啲飯送吓肉食,又唔想淨係食白飯咁普通,就叫咗個紫菜飯團嚟食。除咗有好多蟹子同埋紫菜之外,仲有好香嘅麻油味。而且可以自己落手搓成飯團,食得又玩得💛水冷麵($85)呢排天氣熱,烤肉又比較熱氣,叫返個水冷麵嚟調劑下就啱啱好~呢度嘅水冷麵雖然未至於有個冰底,但係勝在個湯底酸酸甜甜,可以食肉之前用嚟開胃醒神又得,烤完肉之後消滯都冇問題
💛喜來烤肉($158)

💛護心肉($158)

💛蟹子紫菜飯團($50)

💛水冷麵($85)
2021-03-29 32 瀏覽
疫情關係好耐無食過韓燒,今日心血來潮同女朋友黎到旺角呢間喜來燒肉大吃一餐。一黎到呢度已經好有氣氛 因為有部分餐廳既侍應真係韓國人! 佢地溝通都係用韓文,令無得去旅行既我地有置身於韓國既感覺。然後坐底落黎見到張枱已經準備好曬配菜包括有泡菜,生菜,酸瓜,蘿蔔等等十分豐富,仲有我女朋友最最鍾意食既爐邊蛋!有泡菜味同芝士味。以上既配菜全部無限任添!我地點餐叫左3份肉包括一份喜來烤肉(牛肉),一份牛護心肉同一份調味醬油雞肉。另外再叫左一份豆腐湯 同一碗白飯。每份肉既脂肪同肉既比例都好適中,食落去非常嫩口,我地會攞生菜包住啲肉再加泡菜,蒜頭,同烤肉醬,一啖食落去真係大滿足!個豆腐湯都好豐盛,入面加左蜆增加左份鮮味,豆腐又好滑,辣度又適中,配埋個白飯真係好滿足!

2021-03-25
2021-03-28 32 瀏覽
好耐冇食燒肉,今晚終於可以食啦!喜來嘅燒肉唔使講都知正宗,高質素得來又好味。而且佢啲配菜仲要無限加添!小編最鍾意就係佢個醃青瓜同蘿蔔酸,我加咗兩次呀!仲點少得泡菜蛋同芝士蛋,真係好好味!🥩牛護心肉 - $160第一次食護心肉,口感好特別。有滿滿的脂肪口感,入口即溶!🥩喜來烤肉 - $158呢個係招牌,必食!燒一燒就好快熟,入口鮮嫩,牛味濃。🐔調味醬油雞肉 - $110睇佢好似冇咩特別,其實好入味!烤完簡單用生菜包嚟食已經一流。🍲豆腐湯 - $80都幾多料,個湯好濃郁,豆腐都大大嚿。
好耐冇食燒肉,今晚終於可以食啦!
喜來嘅燒肉唔使講都知正宗,高質素得來又好味。

而且佢啲配菜仲要無限加添!

小編最鍾意就係佢個醃青瓜同蘿蔔酸,我加咗兩次呀!

仲點少得泡菜蛋同芝士蛋,真係好好味!

🥩牛護心肉 - $160
第一次食護心肉,口感好特別。有滿滿的脂肪口感,入口即溶!

🥩喜來烤肉 - $158
呢個係招牌,必食!燒一燒就好快熟,入口鮮嫩,牛味濃。

🐔調味醬油雞肉 - $110
睇佢好似冇咩特別,其實好入味!
烤完簡單用生菜包嚟食已經一流。

🍲豆腐湯 - $80
都幾多料,個湯好濃郁,豆腐都大大嚿。

2021-03-27 2278 瀏覽
自己一向都好鍾意食韓燒,隨着而家開返晚市堂食,所以自己都想食一下。呢間韓燒之前喺唔同嘅雜誌都有見過,食韓燒好多時候淨係睇三樣嘢:其一係個配菜,即係啲醃蘿蔔、泡菜整得好唔好食;其二係用料,因為韓燒本身唔係有好多嘅醬油,好多時候都係用鹽去食,所以用料靚唔靚就好反映成餐飯嘅質素;其三係服務態度,呢度嘅服務真係好殷勤,自己亦都好開心。我哋一坐到埋位嘅時候,餐廳原因準備好晒韓國嘅前菜,每一碟都非常大份,而且也可以按自己的需要隨時添加,我自己就最鍾意佢個泡菜同埋醃蘿蔔。泡菜整得太大塊。佢嘅芽菜亦都用咗韓式辣醬去撈,食起上嚟嘅時候,味道亦都唔會太寡。醃蘿蔔亦都唔錯。我哋之後叫咗燒肉。呢碟喜來五花肉,佢本身嚟嘅時候有三大塊,初頭我地都以為好少,但原來將三大塊切開嘅時候,可以變成好多嘅小塊,而每一塊亦都可以包住生菜🥬,在點佢特製嘅醬汁,食落其實就都幾飽下。切完出嚟嘅時候係細細塊。燒完出嚟之後再點醬食,好惹味。烤爐旁邊亦都有一啲混左芝士同埋泡菜嘅雞蛋,一路韓燒嘅時候,一路佢會慢慢變熟,最後一啖一啖食嘅時候,除咗好香之外,亦都好飽肚。最後特別一提嘅係,呢度嘅店員態度服務非常之好。

醃蘿蔔亦都唔錯。

我哋之後叫咗燒肉。

切完出嚟嘅時候係細細塊。

燒完出嚟之後再點醬食,好惹味。

最後特別一提嘅係,呢度嘅店員態度服務非常之好。

2021-03-21
2021-03-27 54 瀏覽
第一次來這兒烤肉,有很大的期望。我們到達的時候人很少,但沒想到還是要計時間的。我們叫了護心肉、稀來烤肉。上來的時候,看見肉的脂肪分佈不錯。尤其是稀來烤肉,設計得像一朵花,很美。但在整個過程當中,最好味的還是滬護心肉,很有肉味。美中不足的是,我們坐在較入的位置,服務員沒有幫我們更換鐵板,烤到最後的時候有一股焦味。此外,臨走時,服務員才和我們加生菜,服務的質素一般,若這方面可以改善一下,相信會更佳。最欣賞的是他家送的泡菜, 10分美味。
2021-03-22 59 瀏覽
限聚之後都好耐冇食過韓燒,見最近疫情冇咁嚴重,就選擇左呢間喜來稀肉~環境唔錯,d枱唔會坐得好迫~一坐低枱面就已經有四碟小菜,有泡菜、醬蘿蔔、辣醬菜絲同埋醃青瓜。份量好多,味道非常好~燒肉我哋點咗兩款肉類,第一款係護心肉,$168,喺呢度嘅精選推薦,口感有啲似豬頸肉但係冇咁肥,爽口有肉味!另一款叫左調味醬油雞肉$110,肉質嫩滑亦入味~另外仲叫咗一個人蔘雞湯$125,真係有成隻雞,仲要入面有糯米,非常足料!飲品方面叫咗柚子梳打同埋西柚梳打,非常解渴,最適合一邊食燒肉一邊飲~爐邊蛋仲有兩隻味道添,有芝士味同埋蕃茄味,正呀~呢餐真係食得非常滿足,下次再嚟!

另一款叫左調味醬油雞肉$110,肉質嫩滑亦入味~

爐邊蛋仲有兩隻味道添,有芝士味同埋蕃茄味,正呀~
呢餐真係食得非常滿足,下次再嚟!
  • 泡菜
  • 爐邊蛋
2021-03-18 68 瀏覽
為咗獎勵自己煮咗幾日晚飯,决定今晚休煮,嚟喜來稀肉嘆我至愛的燒肉,享受享受😊 今次係第一次嚟旺角呢間分店,位置方便容易搵👍侍應先送上四款前菜,有大白菜、青瓜、白蘿蔔、沙律,開始進入韓食之旅。好快就送上我們的烤肉⋯⋯喜來烤肉~我每次都必定要食👍,在鐵板上輕烙一下兩面就可以,肉質嫩滑,牛肉味滿瀉🥰調味牛護心肉略帶油脂而且肉味香濃,外脆內軟好好食😘調味醬油雞肉第一次點雞肉,一碟有2大塊雞,調味唔算太濃,夾住泡菜一齊食都唔錯仲有鐵板旁邊的香滑蛋漿,也被我們清空晒,好滿足😋😋
今次係第一次嚟旺角呢間分店,位置方便容易搵👍

好快就送上我們的烤肉⋯⋯

調味牛護心肉
略帶油脂而且肉味香濃,外脆內軟好好食😘

調味醬油雞肉

仲有鐵板旁邊的香滑蛋漿,也被我們清空晒,好滿足😋😋
  • 喜來烤肉
2021-03-18 46 瀏覽
食韓燒又見到條蛋蛋邊喇~蛋味超香,而且到尾聲時仲可以保持到香滑感!點咗呢個護心肉係因為見到呢段文字,佢highlight得出嚟,自然有佢既優勝之處。首先,賣相已經很不錯,份量亦唔算少。烤過後,入口有香濃牛味,絕對無推薦錯!唔需要加任何調味料已經好好味,如果怕油膩就可以用生菜去包。呢個可以由一碗紫菜蟹子飯自製成小飯團,有得食仲有得玩!而且非常好味道!不得不提係呢度既服務,店員都好nice換鐵板、加水、加前菜同加生菜都非常主動!!其實menu都有好多選擇!單單係肉都有十幾款,價錢都好合理。

首先,賣相已經很不錯,份量亦唔算少。