餐廳: 唐述
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-01-28 693 瀏覽
唐述 - 位於中環IFC, 開業一年左右,跟國金軒同集團,環境設計新派,樓底高,坐落非常舒適,而且服務非常稱心,對酒品同菜式非常了解,優質服務👍🏻😂.餐廳由入口到正式坐低,高級而優雅,環境令人非常滿意。.菜式設計有誠意,每樣都有驚喜,食物質數有水準,對食客要求有求必應😂👍🏻 呢樣無得頂😂 .前菜🔺慢煮黃麻椒蟶子皇🔺福臨門(花雕蟶子,金錢脆,口水⻄瓜, 金沙銀魚,千刀小⻩瓜).主菜🔺櫻花蝦汁炆澳洲龍蝦(煎腸粉底)🔺油泡野生荀殼魚🔺桂花烏龍煙燻脆皮雞🔺乾炒鴛鴦牛河🔺富貴蝦乾湯浸菜苗.甜品🔺燕窩豆腐奶凍🔺百花果凍糕🔺香蕉煎堆仔🔺月光寶盒(糖不甩).仲有好多菜式想試,遲啲再嚟試埋🫶🏻🫶🏻.📍唐述地址:中環港景街1號國際金融中心3樓
餐廳由入口到正式坐低,高級而優雅,環境令人非常滿意。
前菜
🔺慢煮黃麻椒蟶子皇
主菜
🔺櫻花蝦汁炆澳洲龍蝦(煎腸粉底)
🔺油泡野生荀殼魚
🔺桂花烏龍煙燻脆皮雞
🔺乾炒鴛鴦牛河
🔺富貴蝦乾湯浸菜苗
甜品
🔺燕窩豆腐奶凍
🔺百花果凍糕
🔺香蕉煎堆仔
🔺月光寶盒(糖不甩)
仲有好多菜式想試,遲啲再嚟試埋🫶🏻🫶🏻
📍唐述
地址:中環港景街1號國際金融中心3樓
2023-01-27
早排生日嗰陣朋友帶咗我嚟呢度慶祝,環境幾不錯仲有海景,幾適合慶祝特別日子✨桂花烏龍煙燻脆皮雞 ($388/半隻) 一上枱已經好香煙燻味,雞肉一啲都唔乾好嫩,雞皮仲要好香脆👍🏻個人推介花膠石頭魚羹 ($168)超級好足料嘅一碗湯羹,唔好睇佢細細一碗,飲完有一種滿足嘅感覺,好好味🫶🏻 滕椒酸菜雙魚 ($528) 係有魷魚嘅酸菜魚,本身魚好滑再加上魷魚好彈牙,有唔同口感幾特別!我唔太食得辣叫咗少辣都仲係覺得好辣,不過越食越過癮🥵 鍾意食辣嘅一定要試😆 另外和牛擔擔麵 ($388) 湯底濃郁,帶點微辣~月光寶盒呢個甜品係超級適合打卡,賣相好似冰糖葫蘆,山楂果凍包住話梅mousse,仲要用個好靚嘅古代首飾箱裝住,酸酸甜甜好味,得3粒絕對唔夠喉🥺飲品我就試咗用茅台做base嘅雞尾酒Thanks Emperor ($118),用上古代酒杯好過癮,不過我覺得酒味太濃~

花膠石頭魚羹
滕椒酸菜雙魚
和牛擔擔麵
Thanks Emperor
花膠石頭魚羹
2023-01-25 722 瀏覽
因為今次係食lunch 仲要睇menu見到有好多款特式點心 所以今次放棄左食Set lunch 而選擇食點心🥰🔸吉品汁鮑魚餃-食落好香鮑魚味 好有咬口 係多款鮑魚菇集合的味道👍🏻🔹海參餃-餃皮好煙韌 海參本身應該無味 但係做到有海參鮮味既味道 好厲害呀👍🏻🔸香蕉煎堆仔-煎堆仔外形脹卜卜 咬落脆卜卜 食個陣要小心 因為裡面有好熱而流心既香蕉餡 正‼️🔹百利酒蛋撻-蛋撻皮好鬆化 蛋+ baileys原來好夾的😂👍🏻酒味都幾濃 但係又唔會蓋過蛋味 超正❤️🔸桂花烏龍煙燻脆皮雞-這是一道招牌菜 店員開蓋個陣都有招牌開蓋儀式 無得頂‼️除左打卡一流之後 哩隻脆皮雞真係有姿勢有實際架🥰濃濃的煙燻香氣 帶茶味的脆皮雞 係印象中 第一次食咁香濃既煙燻雞 非常推薦 名副其實的招牌菜 必叫❤️🔹棉花泡飯-濃郁魚湯既泡飯 棉花食落有少少帶子味 加埋脆脆一齊食 唔錯~另外 餐廳的店員服務細心周到 全程唔需要自己斟茶 仲安排到Window Seat 見我地自拍會好主動過黎幫忙影相 真係做到賓至如歸既享受 雖然餐廳價格偏高 但係想有個一級享受 非常推薦大家過黎試下💯

🔸吉品汁鮑魚餃

🔹棉花泡飯

吉品汁鮑魚餃
香蕉煎堆仔
百利酒蛋撻
桂花烏龍煙燻脆皮雞(半隻)
2023-01-24
生日
吉品汁鮑魚餃
香蕉煎堆仔
百利酒蛋撻
桂花烏龍煙燻脆皮雞(半隻)
  • 桂花烏龍煙燻脆皮雞
2023-01-17 5365 瀏覽
餐廳訂枱要信用卡留位費,每位一百,缺席先過數。第二次嚟,食物質素都保持良好。唔想慢慢點菜,叫個 Special Lunch 搞掂,加錢要埋個海參。先嚟個蜜瓜湯,雖然同爵士湯唔一樣,但都好香嘅杏汁、靜岡蜜瓜仲好甜。然後就嚟件以金錢雞作參考嘅食物,上面好薄片薑,中間北海道帶子,最下係菇,一啖入口幾種食材味道恰到好處。另一件係牛肉碎,特別嘅係匙羹用雲吞皮造成,可以食埋去。昆布小籠包真普通,冇驚喜。蝦餃啲蝦偏淡。鮑魚燒賣嘅燒賣,係糯米包嚟架。脆皮海參真係好好食,因為上次食過,加錢都要再食。食唔到用咩包住件海參去炸。蝦球有兩大隻,爽甜彈嚟形容呢件蝦就最好不過。下面仲有炸過嘅腸粉,加埋啲蝦膏蝦汁,食到有啲漏。件魚又係用海苔加啲粉漿包住去炸,外表脆香,香魚魚油好多,而且肉質鮮嫩。月光寶盒有機會去食,就自己體會一下呢個味道嘅驚喜啦。燕窩豆腐都係比較清淡嘅糖水。今日唔知點解上菜速度慢咗好多,我哋差唔多食咗兩個鐘先離開!
餐廳訂枱要信用卡留位費,每位一百,缺席先過數。

第二次嚟,食物質素都保持良好

。另一件係牛肉碎,特別嘅係匙羹用雲吞皮造成,可以食埋去

蝦球有兩大隻,爽甜彈嚟形容呢件蝦就最好不過
。下面仲有炸過嘅腸粉,加埋啲蝦膏蝦汁,食到有啲漏

月光寶盒有機會去食,就自己體會一下呢個味道嘅驚喜啦

燕窩豆腐都係比較清淡嘅糖水

今日唔知點解上菜速度慢咗好多,我哋差唔多食咗兩個鐘先離開
川貝杏汁螺頭燉靜岡蜜瓜湯
鴻圖蝦球
海苔京蔥油香魚
燕窩豆腐
2022-12-25 784 瀏覽
平安夜的日子,shopping 完之後午餐,就喺IFC揾間新店試下,進入長長的通道,見到幾靚嘅海景餐廳,唔算多人同,坐喺一個面對海景的位置,walk in 來說實在不錯。一個人食唔到set lunch, 唯有試點心和甜品。旁邊張枱有一對情侶來打卡,不停拍照留念。我點了普洱茶,每位$32,雖然茶不差,又提供歺前酸菜不收費,所以變成茶錢不貴。阿拉斯加蟹餃,外表吸引我,皮薄喊靚,有蟹肉味,玖瑰燒鵝酥色彩鮮艷,個盆暖暖的,服務員叫我先食它,皮脆但係鵝味不太濃。瑪瑙蝦餃只係在皮上有橙色,皮比較厚了點點,大大粒的蝦肉,因為之前食過比佢出色嘅,所以有啲失望,大家價錢一樣而相比下去,海參餃食評話好,我覺得外表黑色中帶金色吸引,涵方面卻令我失望😞,主要好似食素咁,無一種鮮味,比較平淡。我將余下二只蝦餃和海參餃打包,想試一下甜品,一個人飲茶選擇少,見到OpenRice 上無特別推介,唯有問一下服務員,他推薦貴妃玉露,當上來時比較其他酒樓細碗,見圖差唔多同茶杯一樣,顏色還可以,特別是不採用芒果柚子,而採用其他生果石榴,另外一種留比大家估下,薄荷味提升清新嘅味道,不錯!平安夜午餐可以試到新店和環境不錯,服務員

一個人食唔到set lunch, 唯有試點心和甜品

平安夜午餐可以試到新店和環境不錯,服務員態度和藹親切友善,實在開心🥳
2022-12-24
1 分鐘 (堂食)
聖誕節
  • 阿拉斯加蟹餃
2022-12-11 709 瀏覽
終於來了唐述吃晚飯了!Chineseology x Martell Tasting Menu $168810道菜的唐述x馬爹利干邑配對嚐味菜單,從第一道菜慢煮黃麻椒蟶子皇已經為味蕾帶來無限驚喜。傳統的金錢雞演變為金錢玉透,用上西班牙黑毛豬、冬菇及薑汁啫喱,變得清新不膩口。獅子鮑創意十足,裡面釀了原隻吉品鮑魚。桂花烏龍茶煙燻脆皮雞用上三黃雞,皮脆肉嫩,太好吃了!每位 $550 更可升級享用3款馬爹利干邑及1款干邑雞尾酒配搭4款菜式,從Noblige、XO到Cordon Bleu及更感年輕化的cocktail,每杯都與菜式的色香味精心配搭過,推介。
終於來了唐述吃晚飯了!

獅子鮑創意十足,裡面釀了原隻吉品鮑魚。

桂花烏龍茶煙燻脆皮雞用上三黃雞,皮脆肉嫩,太好吃了!

2022-11-10 1165 瀏覽
朋友為咗慶祝我生日,話俾個驚喜我,帶我去食一間高級餐廳就係呢間唐述。🥰🥰間餐廳原來就喺IFC裏面,由一門口行到去坐低嘅地方,簡直就覺得自己去咗一間六星級酒店咁靚,餐廳嘅樓底勁高,平時唔斯文嘅我入到去都即刻坐返好😆😆😆朋友幫我嗌咗個set,所有嘢都好精緻,味道亦都唔錯總括嚟講,食物都算不過不失特別是對着海景來食飯,真係心情都變好。餐廳嘅服務員都非常貼心,會逐一講解每道餸,所以真係渡過左一個好難忘嘅生日😍😍😍

2022-10-24 1179 瀏覽
「唐述」果然名不虛傳,難怪咁難book位,講吓幾樣最深刻的美食😁「京蔥油香魚」皮脆肉滑冇得頂,我都係第一次食炸京蔥,呢個菜式有創意❤️「和牛梨子,」牛味濃郁,我覺得應該係三成熟,剛剛好夠滑,梨沾滿啲汁真係食到嘴舐舐😋點心最欣賞馬友餃,d肉真係有獨特馬友魚的味道,我鍾意❤️甜品「月光寶盒」就真係打咭的寶物,內裏的山楂紅莓汁雪糕串很開胃醒神,真係好睇又好食👍
點心最欣賞馬友餃,d肉真係有獨特馬友魚的味道,我鍾意❤️
2022-10-20 5268 瀏覽
🌹👭閨蜜提前為我慶祝生日,揀了收藏食食店《唐述》,由它出現已很想去,終於可以慶祝生日時去探店。🌹餐廳位於中環IFC, 非常方便,近Apple 附近,步入食店經過一條長走廊,入到進餐區,華麗雅致,深綠色的主調,顯出高雅,大大幅落地玻璃窗,採光度足,窗外風景亦不錯。點餐選了Autumn Tasting$598一位。《唐述》創意新穎,製作出每道菜式,令我們有驚喜,賣相及味道超出預期,值得推介喜歡中菜的食客。5⭐️😋靚湯⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️滋潤味濃陳皮欖豉野生馬友餃⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️餡料獨特,新口味小玲瓏⭐️⭐️⭐️⭐️皮薄韭菜蝦餃⭐️⭐️⭐️⭐️蝦彈牙和牛梨子⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️和牛嫩,配梨子,新口感,汁液濃香豚肉梨子⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️豚肉嫩,配梨子,新口感,汁液濃香海苔京蔥油香魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️外皮脆,內餡魚肉鮮嫩櫻花蝦汁虎蝦球⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️汁液口味獨特,蝦彈牙,配腸粉吸餘下汁液來吃,非常入味。香蕉撻⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️皮酥餡香凍糕⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️酸甜適中,有回香口感玫瑰金露⭐️⭐️⭐️⭐️玫瑰花香,不甜的金露5個人評分食物味道環境服務衛生

點餐選了Autumn Tasting$598一位。

5⭐️😋

皮薄

韭菜蝦餃⭐️⭐️⭐️⭐️
蝦彈牙

和牛梨子⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
和牛嫩,配梨子,新口感,汁液濃香

豚肉梨子⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
豚肉嫩,配梨子,新口感,汁液濃香

海苔京蔥油香魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
外皮脆,內餡魚肉鮮嫩

櫻花蝦汁虎蝦球⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
汁液口味獨特,蝦彈牙,配腸粉吸餘下汁液來吃,非常入味。

香蕉撻⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
皮酥餡香

凍糕⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
酸甜適中,有回香口感

玫瑰金露⭐️⭐️⭐️⭐️
玫瑰花香,不甜的金露

個人評分

另外叫的壽包
  • 海苔京蔥油香魚
  • 櫻花蝦汁虎蝦球
2022-10-19 691 瀏覽
[🇭🇰香港- 中環].🔻初訪 - 有水準又有驚喜嘅新派中菜🥰幾款點心都皮薄又多餡, 推介”阿拉斯加蟹餃” 同 “玫瑰燒鵝酥”主菜可以一試 “桂花烏龍煙燻脆皮雞”食到最後都仲想encore嘅係“慢煮泡椒蟶子皇” 麻辣又開胃.🔻🍽 唐述📌 地址: 中環港景街1號國際金融中心3樓3101-3107號舖.#tummysreadyatcentral #tummysreadyforchinese
[🇭🇰香港- 中環]
🔻
初訪 - 有水準又有驚喜嘅新派中菜🥰
主菜可以一試 “桂花烏龍煙燻脆皮雞”
🔻
🍽 唐述
2022-10-18 1305 瀏覽
✨ 阿拉斯加蟹餃($168)推介餐點,一籠兩件,晶瑩剔透嘅外皮包住滿滿嘅阿拉斯加蟹肉,味道唔錯 😝。✨ 玫瑰燒鵝酥($78)都係推介餐點,一籠兩件,外皮幾酥脆,底部仲用咗少少櫻桃醬令點心貼係碟上 😂,整體味道幾香口。✨ 海參餃($78)都係推介餐點,一籠三件,比較少見用海參入饌點心。張相都見到熱氣騰騰 😆,水晶皮同內裡嘅海參都好爽口,所以食落整件就係好咬口 😂。✨ 棉花泡飯($368)都係推介餐點,上枱嘅時候職員會先將脆米灑喺表面。用帶子同蛋白打成泡泡,外型好似放咗棉花係湯泡飯上幾得意 😝,底部就係魚湯同米。魚湯魚味較淡,但泡泡嘅帶子味就好濃郁(本帶子控表示開心 🤪),咬落口感幾有趣,食落少少鬆軟得嚟唔會太淋。✨ 椰皇凍($78)都係推介餐點,好爽口嘅椰子啫喱,上面有用海帶做嘅粒粒,有少少似大菜糕上面放咗西米 😆,整體幾清甜唔會太膩。✨ 貴妃玉露(送)都係推介餐點,本身睇餐牌都想叫埋呢款甜品,但餐廳當日送嘅甜品正正就係呢一款就以就唔洗叫 😆。賣相粉紅色好靚 🙈,粉紅色嘅Cream係用番石榴打成,中間仲加咗一絲絲柚子味道幾清新,如果少甜啲會更好,但整體都好。✨ 香茅茶(送)·IFC今年新
✨ 阿拉斯加蟹餃($168)
阿拉斯加蟹餃

✨ 玫瑰燒鵝酥($78)
玫瑰燒鵝酥

✨ 海參餃($78)
海參餃

✨ 棉花泡飯($368)
棉花泡飯

✨ 椰皇凍($78)
椰皇凍

✨ 貴妃玉露(送)
貴妃玉露

✨ 香茅茶(送)
IFC今年新開嘅中菜,環境上古風嘅設計配上IFC貫徹嘅餐廳海景觀實在不錯,菜式都偏Fusion創意路線,餐點賣相都非常精緻,職員服務態度殷勤。整體嚟講都唔錯,唯獨可改善位係點心如果可以同比較多Fine Dining中菜一樣比客人自由減件數就更好(當日有好多款點心都想試但部份件數都比較多同閏蜜兩個人胃口又偏細所以叫唔倒 😳)。

🧾 需加一服務費
💰 $917
❤️ Follow @852foodietraveller ✨
2022-10-08
阿拉斯加蟹餃
椰皇凍
貴妃玉露
Another Fancy Chinese Restaurant in the town.Food quality is not bad. Good Environment and service.食物質素同環境跟價錢成正比~呢個好鬆脆,我中意醉蝦都唔錯,幾入味不過要自己剝殻。呢個其實有點普通: 不過個匙羹可以食用,但唔脆。然後mix左d肉碎,普通,但係係一個gimmick ~下次可以多點人來試多啲菜式~

Food quality is not bad.

Good Environment and service.

食物質素同環境跟價錢成正比~

呢個好鬆脆,我中意

醉蝦都唔錯,幾入味
不過要自己剝殻。

呢個其實有點普通:

下次可以多點人來試多啲菜式~
2022-09-07 1114 瀏覽
朋友即將移民,臨別秋歌梗係食返餐中菜,外國未必咁易食到因為要搭機場快綫,所以選擇中環堂叔用膳,餐廳裝修有特色,食物亦非常之出色,價錢性價比相當不錯 燈影蓮藕脆皮黑炭鴨血桂花烏龍煙燻脆皮雞棉花泡飯下次會再黎食飯
朋友即將移民,臨別秋歌梗係食返餐中菜,外國未必咁易食到

燈影蓮藕

脆皮黑炭鴨血

下次會再黎食飯
2022-08-10
  • 桂花烏龍煙燻脆皮雞
Overall the food quality is quite good and but service is way below standard and need lots of improvement. In terms of tables and seating arrangement it seems like each customer is being treated differently and not consistence. We were put into a room which seldom you will see a staff to come into the room to serve you tea or to even take the order which is not even up to basic standard. Furthermore, one of our dish has been told that it needs to be wait for 10 minutes to be served and we didn’t

Furthermore, one of our dish has been told that it needs to be wait for 10 minutes to be served and we didn’t think it would be a problem in the end we waited 45 minutes and the server even surprised that we had not been served yet. I am sure that order has been missed or put into another table for sure which the whole logistic of the order is a mess.

It seems like the whole servicing and organisation is really a mess. Finally we gave up that dish and leave since we were not in the mood. As we were going out of the restaurant, we heard an angry customer complaining that they were promised to have their seats available and their friends are on their way but now the table seems to be occupied. It seems even the manager was asked to come out to explain the situation.

Well from the service i had in this restaurant that I am not surprised. Just once and not again. I feel sorry for the chef.

2022-09-04
7 分鐘 (堂食)
午餐
2022-09-03 3422 瀏覽
一踏入唐述非常有氣派,經過一條長長走廊掛滿山水畫,直望看見一張古董西式梳化,就好似花樣年華場景一樣,帶你進入一個古今中外的世代。踏入餐廳,先先會見到一個酒吧區,呢個霓虹招牌「唐述冰室」份外搶眼,不要忽略天花,相信設計師花了不少心思,掛滿綠色植物,令人有放鬆的感覺。一個簡單嘅分隔好快踏入用餐區,以金屬,鏡面為主,所有嘅座位都會望到無敵維港景色,傢俬用了深藍,深綠色,及深橙色,顯得高貴。唐述-廚藝總監周世韜師傅,年青有為,裝修設計方面他大胆選用一個新進的設計師,新舊配合大膽創新。至於食物方面,周師傅都一樣用新鮮材料,同團隊的構思,做出每一道出色的手工菜,配合精心揀選的器皿,襯托菜式,變成藝術品。今次就可以享受呢度幾款由周師傅為我揀選的菜式:。甘匙一口脆🥄匙羹脆卜卜,上面放上日本和牛配上蓮藕、崧子仁及香辣的調味炒成鬆,好別緻又好食。金錢玉透🟡原意係金錢雞再改良,選用西班牙豬肉,加上冬菇,配上醬汁,最特別就係薑汁啫喱,不油不膩。花膠川貝杏汁燉日本蜜瓜湯呢個係我最鍾意嘅菜式之一,鮮甜美味。禾桿冚珍珠櫻花蝦,蔥絲造成禾桿草,入面有一粒珍珠即係北海道大帶子,底下仲有香嫩蘆筍,好有創意。冰鎮菠蘿🍍鮮甜

今次就可以享受呢度幾款由周師傅為我揀選的菜式:

。甘匙一口脆🥄

。金錢玉透🟡

。花膠川貝杏汁燉日本蜜瓜湯
呢個係我最鍾意嘅菜式之一,鮮甜美味

。禾桿冚珍珠

。冰鎮菠蘿🍍
鮮甜refresh 你的味覺

。龍騰雪影🦞🦀🥚
用椰青水蛋白做成滑蛋,上面鋪滿蟹肉及龍蝦鉗肉,最重要係兩滴雞油,味道隨即推高

。時果欖豉醬煎焗油香魚🐟
以為平平無奇嘅煎魚,非常有驚喜
,佢哋嘅醬汁沒有掩蓋香魚味道,外脆內軟

。桂花烏龍茶燻脆皮雞🐔
首先風乾三黃雞,再以桂花及烏龍茶去燻,香氣撲鼻,皮脆肉嫩,仲有蝦片配送

。蟹逅濃情🦀
選用阿拉斯加蟹肉,龍蝦,蟹子炆粉絲,器皿係一隻蟹形載着這道菜,別具創意

。月光寶盒🎁
相信呢個係最驚喜的一道菜,打卡已經打左幾分鐘😂,古代首飾盒內放上紫釵, 賣相似冰糖葫蘆,其實係山楂果凍包住話梅慕司,酸酸甜甜非常好味

唐述除咗食物有創意之外,佢哋cocktail 都好有特色,同本地品牌「福興氈」合作,以紅棗、桂圓、山楂等蒸釀而成的自家唐述氈酒。調酒師用中國草本香料及中國烈酒去創作。今晚我就飲咗一杯用川芎白芷加入果皮慢煮過的紅酒,配上仿古酒杯,玩味十足,最重要真係好好飲

一個完美嘅晚餐非常滿足😁
  • 月光寶盒