餐廳: 唐述
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-06-22 2290 瀏覽
想去唐述很久了,今天終於一嘗心願,到這裏吃午餐。前身是French Window法國餐廳的唐述,仍保留那條很有氣派的長長走廊。迴廊兩邊的鑲板牆上是騰雲駕霧意境的山水牆畫,頭頂是那種18世紀歐洲盛行的拱廊商店街天花,真的令人賞心悅目。牆身鑲上了古代大宅門的門環,仔細一看,上面還刻有12生肖的圖案。甫進入餐廳,裝潢以金屬和鏡面為主,配襯著一系列丹霞橙。顏色方面,孔雀綠與鈷藍色的藤沙發和雲石餐桌拼湊得恰到好處。大廳中央天花鑲了一面像菲林底片的格子鏡,我們不敢抬頭乾了很多眼。大廳中間設了一個酒吧,天花掛滿了綠柳垂枝,陶醉一個古色古香的大花園。我們品嚐了「嚐秋套餐」:世韜靚湯(桃膠雪耳燉椰子)陳皮欖豉野生馬友餃、小玲瓏、韭菜蝦餃和牛梨子海苔京蔥油香魚櫻花蝦汁虎蝦球甜蜜(雪燕蓮子露)月光寶盒@唐述 山楂紅莓汁雪糕串。首先是桃膠雪耳燉椰子。椰子肉的甜味和桃膠以及雪耳的口感完美結合,讓人回味無窮。陳皮欖豉野生馬友餃、小玲瓏、韭菜蝦餃也是非常出色,每一口都能感受到豐富的口感和鮮美的味道。和牛梨子的器皿很美,打開蓋子後,香氣立即湧出。肉質鮮嫩多汁,梨子的甜味和牛肉的香氣完美融合。海苔京蔥油香魚和櫻花蝦汁虎
想去唐述很久了,今天終於一嘗心願,到這裏吃午餐。
我們品嚐了「嚐秋套餐」:
世韜靚湯(桃膠雪耳燉椰子)
陳皮欖豉野生馬友餃、小玲瓏、韭菜蝦餃
和牛梨子
海苔京蔥油香魚
櫻花蝦汁虎蝦球
甜蜜(雪燕蓮子露)
月光寶盒@唐述 山楂紅莓汁雪糕串。

海苔京蔥油香魚和櫻花蝦汁虎蝦球也都是令人難以忘懷的美食佳餚。

甜點方面,雪燕蓮子露甜而不膩,清甜可口,讓人感受到甜品的細膩和綿密。
最特別的是月光寶盒@唐述
打開盒子,裏面是山楂紅莓汁雪糕串,口感冰涼,口味酸甜,完美收尾整餐食宴。
在這裏,我們拍了很多照片,無論環境、裝飾、佈置、窗外維景景色及食物甚至是食具擺設,都是一流。令人印象難忘。
2022-11-22
2023-06-17 1192 瀏覽
又到姐妹生日食慶生飯年年都係西餐fine dine今次就決定去食中菜搞下新意華麗中菜香港都有唔少最後揀左位處Ifc 嘅唐述個景非常靚🧡餐具同各樣擺設都有現代中國風頭盤嗌咗呢個蓮藕純粹係為咗個打卡度味道也不錯之後叫咗個酸菜魚員工介紹啲道菜嗰陣介紹得好好聽佢話入邊有兩款魚點知其中一款原來係魷魚🫠🫣高級感瞬間下降而且味道好一般最好食係呢一碟和牛叉燒入口即溶😋睇個賣相以為佢係真叉燒😆不過幾貴七百幾蚊一份蝦醬生菜煲夠香口嘅但份量非常少三個女仔,一人兩條都冇晒😅😅中間有個小插曲: 話說我哋食得7788有侍應過嚟收枱佢將吉碟收咗我哋係絕對明白同歡迎嘅但係我哋冇為意期間佢無端端收走左我哋成碟頭盤😳即係個糖蓮藕當時起碼都仲有一半未食晒因為份酸菜魚我哋叫咗打包我以為佢連埋幫我哋打包咗啦點知係冇嘅個蓮藕都168蚊食咗一半咁就冇咗係有啲愕然🙁總結呢一餐可以當係一個體驗姐妹生日開心就好😘
又到姐妹生日食慶生飯

七百幾蚊一份

蝦醬生菜煲
夠香口嘅
但份量非常少
三個女仔,一人兩條都冇晒😅😅

中間有個小插曲:

總結呢一餐可以當係一個體驗
姐妹生日
開心就好😘
2023-05-25 1092 瀏覽
今次去了位於IFC的中菜館《唐述》,一進去會先經過幾條特色的走廊。裝修設計都好grand好靚,牆壁的設計好有藝術感,還有一道橙色的中國風大門,好有氣派,還未進入餐廳已經全是打卡位。餐廳樓底好高裝修時尚,靠窗位置可以看到靚靚的維港海景 ,靠窗只有4張枱,想確保安排到窗邊座位要預早一個月訂座阿拉斯加蟹餃:大推介,晶瑩透薄的外皮包住阿拉斯加蟹肉,蟹肉鮮甜好好味 紅寶石餃:賣相吸引,就像一個紅寶石球。餡料全是蔬菜,夠清新燈影蓮藕:外型吸引😍將薄脆的蓮藕放在脆糖上,蓮藕甜甜帶點微辣,味道不錯,不過分量頗多,建議多人share桂花烏龍煙燻脆皮雞:一上枱已經聞到好香的煙燻味,雞皮香脆可口,雞肉尚算嫩滑👍🏻不過每一口都是濃濃的煙燻味,個人不是太喜歡咕嚕肉:味道普通月光寶盒:打卡必點😍😍用一個古代中式首飾盒盛載一串像冰糖葫蘆的甜品,其實是山楂果凍包著話梅味的mousse,酸酸甜甜開胃又美味,不過只有3粒分量太少而且比較貴

紅寶石餃:賣相吸引,就像一個紅寶石球。餡料全是蔬菜,夠清新

咕嚕肉:味道普通

2023-05-21 5867 瀏覽
本想去上環尋啡店,但一出地鐵落大雨,就想轉去地鐵有蓋地方,element or K11 muse食lunch?突然想去ifc 千兩,上次經過其分店,有新嘢,去到當然要取票等位時,見隔隣的佢,又再次看看其餐牌,一年前看當時覺得貴,最近用餐都係差不多價,且無佢咁高檔,就入去一試, 輾轉曲折,最終來此處,適當缘份,就相遇。 接待員說請侍一會,執近個靚枱,然後經過山水畫廊引領你進入愛麗絲夢遊仙境,將其人物色彩化作全廳布置,夢幻倚麗。 佢以重新定義中菜體驗,先给我-事,先是環境吸晴,後男侍應體貼招待,温文聲調語氣, 殷勤態度,令你感到像公主,應照我粗鲁。 形,食物與器皿配合,猶如藝術品登場,由傳統點心華麗轉身,至矜貴食材脱變小花, 都令你賞心悅目。 吉品汁鮑魚餃$108,颜色似鮑魚,皮煙煙靭靭,餡全部都係雜菌,注入鮑汁,爽滑濃香,吉品要食全隻鮑先知。 北海道昆布小籠包$98, 我唔係金舌頭,我食唔出係咪昆布味,總之有味,即一般。 海參餃$98,漲卜卜,要爆出來,內裏海參彈,墨魚汁皮唔太厚,雲耳肉碎雪菜添美味,食完面豬dump都彈,漲卜卜,哈哈! 松露燒賣$78,好正松露,味濃,蓮藕粒及雞髀菇粒作

,令你感到像公主,應照我粗鲁。

吉品汁鮑魚餃$108,颜色似鮑魚,皮煙煙

,食完面豬dump都彈,漲卜卜,哈哈!

松露燒賣$78,好正松露,味濃,蓮藕粒及雞髀菇粒作餡
, 像綻放黑色玫瑰, 神秘又美麗。

焦糖奶黃雪山包$88,不是脆皮,空心 ,底層搽吉士粉,奶及焦糖,無蛋黃,個人不起焦糖,奶有奶騷味,就麻麻
,但隻碟形狀似像如意结,色似古老油燈綠,併合像三眼仔,是否有意中西共融。

最後男侍應送上甜品,我並沒點即免費,以為都係小甜點,即天龍軒穌點,奉上來用深古銅色圓形有蓋蛊
,這隻顏色就係蘇大比拍賣千年銅器個的色,我喜,揭開雪白奶凍,嘩!光澤,有光環,上面點缀水晶啫喱(以為燕窩),一口試真,原來豆腐,香滑外
,豆味濃
,水晶物為雪燕,灑红色酸甜的乾红桑子(問靚仔), 顏色賣相,像唐朝侍女額花鈿,添嬌俏I

最後,餐前紫菜腰果
,好好啫!

2007 瀏覽

2001 瀏覽

2023-05-07
3 分鐘 (堂食)
2023-05-11 999 瀏覽
唐述開咗一段時間好多特別搞作keep住有話題d菜式又靚所以特別揀咗同朋友慶祝生日咁多度菜式脆皮海參令我最難忘外表黑漆漆但係真正外脆內嫩配埋鮑魚汁傍邊的鮑魚都給比下去了另外特別欣賞金匙一口脆的設計將一個傳統的脆盞變得好看又易吃煙燻雞真正皮脆肉嫩另外一個玻子棋盤亦非常之有創意當晚見大廚穿梭於不同枱之間作介紹想必對自己的創作很有信心另外餐廳的cocktail也很特別試了一款用爵杯盛載的荔枝香味非常易入口整體是不錯的體驗有機會必定再訪
唐述開咗一段時間
有機會必定再訪
2023-04-05
慶祝紀念
生日
Service bad! Food really bad, chicken oily as hell. And the chicken soup is literally not a chicken soup it’s white color with some crazy fish ball and Maw. Very bad service! Waiter really doesn’t know what they are doing and horrible trained! Most importantly I got food poisoning and fever right after this lunch. Was feeling stomach pain right after. Will never ever come back
一行入嚟餐廳裝潢已經好有氣派全晚最欣賞嘅菜式係脆皮海參 未喺其他地方見過 薄薄嘅炸脆皮包住嘅喺有咬口彈牙嘅海參😋  麒麟金鯛塊皮超脆口 用上日式立鱗燒嘅做法😍 配香口嘅薑蔥同清香嘅柚子汁 非常入味👏🏽   花膠石頭魚羹同脆米棉花泡飯都係窩心嘅菜式 “棉花”其實喺帶子加蛋白整成  泡飯魚湯味濃 撈埋啲脆米好有口感🤤  另外金匙一口脆喺造成匙羹形狀嘅雲吞皮🤭 載着和牛 松子仁等等 幾惹味  不得不提最後作結嘅甜品焦糖燉蛋 每一啖食落都有淡淡的陳皮香 大滿足🤗  📸 脆皮海參. 貴妃雞 麒麟金鯛 脆米棉花泡飯 金匙一口脆 法國蔥油蟶子皇 花膠石頭魚羹 冰鎮時果 20年新會陳皮焦糖燉蛋 🎋竹葉青雞尾酒
一行入嚟餐廳裝潢已經好有氣派

冰鎮時果

20年新會陳皮焦糖燉蛋

🎋竹葉青雞尾酒
2023-02-23 1335 瀏覽
中環頂級中菜 - 唐述同客人去咗中環飲茶,終於有機會一試中環頂級中菜!一間位於中環IFC食fusion點心嘅餐廳,入到去恍如置身一個博物館,裝修同餐具都別具中國特色,令人目不暇给。坐窗口邊仲可以望住維港海景,光線充足,令人食慾大增。招牌菜有香薰雞、月光寶盒、金匙一口脆、海參餃、棉花泡飯,全部賣相精緻,味道滿分👏🏼每上一道菜都有幾位服務員安排,原來係因為大廚對食物溫度好重視,每道菜準備好就要即刻上菜,讚!服務員殷勤有禮,每道菜都會細心講解,也會詢問客人有沒有食物過敏,十分細心環境氣派真係香港粵菜中嘅no. 1,感謝大廚將粵菜帶向國際級,融匯古今中西,真正色香味俱全!食物、環境、服務滿分💯是香港必食餐廳之一✅
中環頂級中菜 - 唐述

同客人去咗中環飲茶,終於有機會一試中環頂級中菜!

食物、環境、服務滿分💯
是香港必食餐廳之一✅
2023-01-23
  • 金匙一口脆
  • 海參餃
  • 玫瑰燒鵝酥
  • 瑪瑙蝦餃
Business Partner 話開年飯要食餐好既🥰特登揀左呢間位於點中環IFC 既「唐述」,餐廳裝修好新穎,有高級酒店feel,樓底超高之餘仲有唔少打卡位,啱哂我😚我地一行十人book左房,叫左個十道菜既 「世味人生」Dinner Menu菜式都很精緻❤️服務員好細心❤️亦不厭其煩和我們介紹每道菜式又主動幫我地影相📸️特別係月光寶盒✨要影到鏡中既自己但見唔到部手機,呢個效果唔容易架🤭我試左好多角度都搞唔掂係服務員幫我影🤗整體來講:食物菜式和質素都唔錯👍🏻出面好少食到如果坐廳仲會睇到靚海景添😍😍聽聞呢度既廚藝總監周世韜師傅十分有料👍🏻獲誠哥賞識圓夢開呢間高級中餐廳「唐述」值得一試啊!有機會再黎試下點心😋必食推薦:桂花烏龍茶熏脆皮雞⭐️⭐️⭐️⭐️龍騰雪映 ⭐️⭐️⭐️⭐️花膠川貝杏汁燉日本蜜瓜湯⭐️⭐️⭐️⭐️月光寶盒⭐️⭐️⭐️⭐️(甜品)
Business Partner 話開年飯要食餐好既🥰
特登揀左呢間位於點中環IFC 既「唐述」,
餐廳裝修好新穎,有高級酒店feel,
樓底超高之餘仲有唔少打卡位,啱哂我😚

我地一行十人book左房,
服務員好細心❤️亦不厭其煩和我們介紹
每道菜式又主動幫我地影相📸️

我試左好多角度都搞唔掂係服務員幫我影🤗

整體來講:食物菜式和質素都唔錯👍🏻出面好少食到
如果坐廳仲會睇到靚海景添😍😍
聽聞呢度既廚藝總監周世韜師傅十分有料👍🏻
獲誠哥賞識圓夢開呢間高級中餐廳「唐述」
值得一試啊!有機會再黎試下點心😋

• 桂花烏龍茶熏脆皮雞
  • 花膠川貝杏汁燉日本蜜瓜湯
  • 龍騰雪映
2023-02-20 5362 瀏覽
今日約咗合作夥伴食飯傾嘢,大家都係識飲識食之人,當然要揀返間好嘢啦,今次揀咗呢間位於中環國金嘅中菜館,聽講大廚好有來頭,餐廳嘅裝修設計都好靚,一入到去,先經過三條好有特色嘅走廊。第一條走廊,兩邊都有綠色嘅 燈柱,感覺已經好 Grand 啦。第二條走廊,兩邊嘅牆壁用咗好似國畫嘅設計,好有藝術感。第三條走廊,更加突出,兩邊係好高好高嘅橙色中國式大門,淨係呢幾條走廊都打卡打到手軟。入到去餐廳,唔係傳統中菜設計,感覺非常時尚,亦都好靚嘅維港海景 ,我哋今晚一班人傾嘢,所以就 Book 咗貴賓房,房間係有 minimum charge,每人大約消費 1500 元左右,不過以佢嘅食物質素同埋環境嚟講都算抵嘅。套餐一共有十道菜……第一道菜,金匙一口脆,印像已經好深刻 ,肉碎係用頂級嘅和牛最,有趣嘅係支匙係脆脆,可以食埋嘅。第二度菜,金錢玉透,係一件 黑毛豬柳,用薑味啫喱同雞髀菇夾住,加埋醬汁酸酸甜甜好好味。第三道菜,花膠川貝杏汁燉日本蜜瓜湯,用蜜瓜來煲湯真係好特別,飲落非常之清甜。第四道菜,禾稈冚珍珠,其實係珍寶鮮帶子,加埋脆脆同蘆筍,好鮮味。第五道菜,冰鎮菠蘿,經理話係俾你清一清個口,可以品嚐以下

套餐一共有十道菜……第一道菜,金匙一口脆,印像已經好深刻 ,肉碎係用頂級嘅和牛最,有趣嘅係支匙係脆脆,可以食埋嘅。第二度菜,金錢玉透,係一件 黑毛豬柳,用薑味啫喱同雞髀菇夾住,加埋醬汁酸酸甜甜好好味。第三道菜,花膠川貝杏汁燉日本蜜瓜湯,用蜜瓜來煲湯真係好特別,飲落非常之清甜。第四道菜,禾稈冚珍珠,其實係珍寶鮮帶子,加埋脆脆同蘆筍,好鮮味。第五道菜,冰鎮菠蘿,經理話係俾你清一清個口,可以品嚐以下個幾度菜嘅。

第六道菜,龍騰雪映,呢味我最鍾意,係龍蝦肉同蟹肉,下面係椰青蛋白,味道非常夾,好清甜。第七蔬菜,煎焗油香魚,用低溫油慢炸,所以皮脆肉嫩。第八道菜,桂花烏龍茶燻脆皮雞,呢度菜最特別嘅地方係佢拎出嚟嗰一刻,一打開個蓋,啲煙就冒咗出嚟,有好濃嘅茶香,直頭係撲鼻嗰隻。第九道菜,蟹后龍情,其實蟹肉蟹子炒飯,佢用咗一個好似蟹咁嘅器皿嚟裝,好得意。不過最得意都唔夠第十道菜,最多人攞嚟打卡,月光寶盒,用一個首飾盒,盛載一份甜品,可以照鏡打卡,甜品驟眼睇仲以為係冰糖葫蘆,但係食落去有啲似啫喱 ,有啲似啫喱有啲似雪糕。

除咗食物質素高,有創意之外,另外抵讚嘅係佢好多細節位。例如每一道菜用嘅器皿囉都好特別。另外侍應嘅服務都非常之好,主動介紹同幫我哋影相,我哋除咗食飯之外仲飲咗幾支靚酒,呢晚大家都食得好開心。
2023-02-19
  • 龍騰雪映
2023-02-18 561 瀏覽
今日食評✍🏻唐述@ifc試食指數⭐⭐⭐⭐店舖衛生⭐⭐⭐⭐⭐侍應態度⭐⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分)) ·同朋友慶祝生日去一間想試好耐嘅餐廳電話訂位想訂靚位要早啲約我預早兩星期已經坐bar枱附近嘅位·兩個價錢嘅set lunch (598/800)點心拼盤有小籠包:湯汁少兼有少少漏,有待改善蝦餃:好鮮味,皮薄餡靚牛肉酥:我比較鍾意傳統嘅蘿蔔絲酥呢個味濃,係好味,但係口感太重以上係我建議進食嘅次序·宮保蝦球蝦球好味但有啲辣腰果份量又太多·炸魚我本人就幾like 但朋友嫌腥咗啲建議要襯熱食·燒帶子配炸腸粉幾特別嘅配搭帶子燒得剛剛好好juicy·雪燕燉蛋白鮮奶好清新·Quote:訂座需要授權信用卡作預訂之用。過程不會產生任何費用,並將於享用餐膳當日結算。若任何時間取消訂或當天未出現,訂金才會被扣除。·疫情下的食肆無論大鋪小店我哋都會盡試盡講Follow我哋bw.foodie
今日食評✍🏻
唐述@ifc
試食指數⭐⭐⭐⭐
店舖衛生⭐⭐⭐⭐⭐
侍應態度⭐⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
同朋友慶祝生日
去一間想試好耐嘅餐廳
電話訂位
想訂靚位要早啲約
我預早兩星期已經坐bar枱附近嘅位
兩個價錢嘅set lunch (598/800)
點心拼盤有
小籠包:湯汁少兼有少少漏,有待改善
蝦餃:好鮮味,皮薄餡靚
牛肉酥:我比較鍾意傳統嘅蘿蔔絲酥
呢個味濃,係好味,但係口感太重
以上係我建議進食嘅次序
無論大鋪小店
我哋都會盡試盡講
Follow我哋bw.foodie
2023-02-04 768 瀏覽
這間餐廳環境優美,要經過長長的走廊才到飲茶的位置。我真的好耐冇食過咁好味的中餐、而且食物好精緻、亦好有創意💕我們lunch time四人叫了:黑松露燒賣 ($78)一上枱已經聞到好香的黑松露味💕金錢脆($78):就是炸豆腐,但是這個做到皮好脆,而豆腐亦好滑👍🏻金沙銀魚 ($88):滿滿的鹹蛋包圍着鹹魚仔,好惹味✨鮑魚餃 ($132):這個比較普通。百利洒蛋撻($88)食到有小小洒味、但不會蓋過蛋味。煙燻脆皮雞 🐓($388)真的食到濃濃的煙燻香味、雞翼很滑、好特別呢👍🏻燈影蓮藕 ($148)這個好特別,甜甜的亦帶有小小麻辣、賣相好吸精😍月光寶盒 ($128 x 2) 這個月光寶盒、真的靚到不得了👍🏻 看以冰糖葫蘆、其實是山楂再配上梅味的mouse,以為好睇唔好食,但係好好味呢♥️壽包 ($152);入面有蛋黃的、味道ok。總括來說,這裏無論食物、服務、環境也是一流的。人均消費:$4xx
這間餐廳環境優美,要經過長長的走廊才到飲茶的位置。

我真的好耐冇食過咁好味的中餐、而且食物好精緻、亦好有創意💕

我們lunch time四人叫了:

黑松露燒賣 ($78)一上枱已經聞到好香的黑松露味💕
金沙銀魚 ($88):滿滿的鹹蛋包圍着鹹魚仔,好惹味✨
鮑魚餃 ($132):這個比較普通。
百利洒蛋撻($88)食到有小小洒味、但不會蓋過蛋味。
壽包 ($152);入面有蛋黃的、味道ok。

總括來說,這裏無論食物、服務、環境也是一流的。

人均消費:$4xx

2023-01-28 693 瀏覽
唐述 - 位於中環IFC, 開業一年左右,跟國金軒同集團,環境設計新派,樓底高,坐落非常舒適,而且服務非常稱心,對酒品同菜式非常了解,優質服務👍🏻😂.餐廳由入口到正式坐低,高級而優雅,環境令人非常滿意。.菜式設計有誠意,每樣都有驚喜,食物質數有水準,對食客要求有求必應😂👍🏻 呢樣無得頂😂 .前菜🔺慢煮黃麻椒蟶子皇🔺福臨門(花雕蟶子,金錢脆,口水⻄瓜, 金沙銀魚,千刀小⻩瓜).主菜🔺櫻花蝦汁炆澳洲龍蝦(煎腸粉底)🔺油泡野生荀殼魚🔺桂花烏龍煙燻脆皮雞🔺乾炒鴛鴦牛河🔺富貴蝦乾湯浸菜苗.甜品🔺燕窩豆腐奶凍🔺百花果凍糕🔺香蕉煎堆仔🔺月光寶盒(糖不甩).仲有好多菜式想試,遲啲再嚟試埋🫶🏻🫶🏻.📍唐述地址:中環港景街1號國際金融中心3樓
餐廳由入口到正式坐低,高級而優雅,環境令人非常滿意。
前菜
🔺慢煮黃麻椒蟶子皇
主菜
🔺櫻花蝦汁炆澳洲龍蝦(煎腸粉底)
🔺油泡野生荀殼魚
🔺桂花烏龍煙燻脆皮雞
🔺乾炒鴛鴦牛河
🔺富貴蝦乾湯浸菜苗
甜品
🔺燕窩豆腐奶凍
🔺百花果凍糕
🔺香蕉煎堆仔
🔺月光寶盒(糖不甩)
仲有好多菜式想試,遲啲再嚟試埋🫶🏻🫶🏻
📍唐述
地址:中環港景街1號國際金融中心3樓
2023-01-27
早排生日嗰陣朋友帶咗我嚟呢度慶祝,環境幾不錯仲有海景,幾適合慶祝特別日子✨桂花烏龍煙燻脆皮雞 ($388/半隻) 一上枱已經好香煙燻味,雞肉一啲都唔乾好嫩,雞皮仲要好香脆👍🏻個人推介花膠石頭魚羹 ($168)超級好足料嘅一碗湯羹,唔好睇佢細細一碗,飲完有一種滿足嘅感覺,好好味🫶🏻 滕椒酸菜雙魚 ($528) 係有魷魚嘅酸菜魚,本身魚好滑再加上魷魚好彈牙,有唔同口感幾特別!我唔太食得辣叫咗少辣都仲係覺得好辣,不過越食越過癮🥵 鍾意食辣嘅一定要試😆 另外和牛擔擔麵 ($388) 湯底濃郁,帶點微辣~月光寶盒呢個甜品係超級適合打卡,賣相好似冰糖葫蘆,山楂果凍包住話梅mousse,仲要用個好靚嘅古代首飾箱裝住,酸酸甜甜好味,得3粒絕對唔夠喉🥺飲品我就試咗用茅台做base嘅雞尾酒Thanks Emperor ($118),用上古代酒杯好過癮,不過我覺得酒味太濃~

桂花烏龍煙燻脆皮雞
滕椒酸菜雙魚
和牛擔擔麵
月光寶盒
Thanks Emperor
桂花烏龍煙燻脆皮雞
2023-01-25 722 瀏覽
因為今次係食lunch 仲要睇menu見到有好多款特式點心 所以今次放棄左食Set lunch 而選擇食點心🥰🔸吉品汁鮑魚餃-食落好香鮑魚味 好有咬口 係多款鮑魚菇集合的味道👍🏻🔹海參餃-餃皮好煙韌 海參本身應該無味 但係做到有海參鮮味既味道 好厲害呀👍🏻🔸香蕉煎堆仔-煎堆仔外形脹卜卜 咬落脆卜卜 食個陣要小心 因為裡面有好熱而流心既香蕉餡 正‼️🔹百利酒蛋撻-蛋撻皮好鬆化 蛋+ baileys原來好夾的😂👍🏻酒味都幾濃 但係又唔會蓋過蛋味 超正❤️🔸桂花烏龍煙燻脆皮雞-這是一道招牌菜 店員開蓋個陣都有招牌開蓋儀式 無得頂‼️除左打卡一流之後 哩隻脆皮雞真係有姿勢有實際架🥰濃濃的煙燻香氣 帶茶味的脆皮雞 係印象中 第一次食咁香濃既煙燻雞 非常推薦 名副其實的招牌菜 必叫❤️🔹棉花泡飯-濃郁魚湯既泡飯 棉花食落有少少帶子味 加埋脆脆一齊食 唔錯~另外 餐廳的店員服務細心周到 全程唔需要自己斟茶 仲安排到Window Seat 見我地自拍會好主動過黎幫忙影相 真係做到賓至如歸既享受 雖然餐廳價格偏高 但係想有個一級享受 非常推薦大家過黎試下💯

🔸吉品汁鮑魚餃

🔹棉花泡飯

吉品汁鮑魚餃
香蕉煎堆仔
百利酒蛋撻
桂花烏龍煙燻脆皮雞(半隻)
棉花泡飯
2023-01-24
慶祝紀念
生日
吉品汁鮑魚餃
香蕉煎堆仔
百利酒蛋撻
桂花烏龍煙燻脆皮雞(半隻)
棉花泡飯
  • 桂花烏龍煙燻脆皮雞