聽講工廈都有不錯美食🙂於是在OPENRICE Search到一間-最優秀 東南亞菜餐廳開飯熱店 試下!星期六下午茶時間去到,吾使等位, 下單是寫低食物編號於落單紙上,再拎出去收銀處擺低,店員會處理,店內只有2位店員 很忙碌!我枱面仍有上手留低食物殘渣未清理😔等左陣! 忍吾住叫佢地幫忙清理一下! 😌見牛肉麵多人講所以試下♦️豐盛台灣牛肉湯麵 $78🐮牛肉麵賣相ok, 牛肉食落沒筋, 配料有半隻熟蛋, 小小菜,1粒花枝丸同1粒貢丸, 有幾舊紅蘿白,整體味道ok! 👉但美味一定說不上!! 失望 !♦️香濃痲醬時菜 $26叫左個菜食下, 係水煮椰菜上面有痲醬及芝麻! 個菜OK! 正正常常有痲醬吾會差!👉總結: 名過於實, 去一次夠了!吾會再去!👋😋美味指數:4/10💲性價比:4/10🏡環境: 4/10🚶‍♀️服務: 4/10

見牛肉麵多人講所以試下

♦️豐盛台灣牛肉湯麵 $78

♦️香濃痲醬時菜 $26

👉總結: 名過於實, 去一次夠了!吾會再去!👋

😋美味指數:4/10
💲性價比:4/10
🏡環境: 4/10
🚶‍♀️服務: 4/10
2023-07-01
2023-07-18 289 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗觀塘調查呢間台式小店,餐廳由台灣人開嘅,食物多選擇,價錢大眾化,餐廳仲榮獲Openrice最優秀東南亞菜餐廳開飯熱點🥩豐盛台灣牛肉湯麵 $78📸表示個牛肉麵有好牛腱肉,牛筋,貢丸,花枝丸,滷蛋等配料,的確好豐盛🙋🏻‍♂️表示個牛肉麵用咗牛肉湯底,味道清甜帶微辣,牛腱肉同牛筋都好軟腍,貢丸充滿香菇味,花枝丸鮮甜彈牙,麵質爽口軟滑🍗麻油雞湯+🍚魚鬆滷肉飯+🥬油菜套餐 $90📸表示個套餐非常豐富,麻油雞湯入面有雞脾同香菇,滷肉飯面頭有滿滿嘅魚鬆再配上油菜🙋🏻‍♂️表示個麻油雞湯味道香濃,啖啖都充滿麻油香味,雞脾肉份量多,滷肉半肥瘦,食落鹹香又帶微甜,配上魚鬆將整個滷肉飯層次大大提升,油菜夠清新,仲加咗麻油,味道香口🍎哈豆鮮果茶 $52📸表示壺鮮果茶入面有蘋果,火龍果,百香果等鮮果🙋🏻‍♂️表示個鮮果茶飲落有不同水果鮮味,味道清甜 🥛阿華田豆漿 $42📸表示個豆漿入面鋪滿胚芽,配上阿華田口味雪條,配搭新穎🙋🏻‍♂️表示個豆漿要先喝一口,然後將整個阿華田雪條放入豆漿,阿華田雪條味道濃郁,加入豆漿慢慢融化,飲起嚟味道特別🍧嘠嘠脆芋頭愛花生 $99📸表示個台式刨冰底層有低糖仙草糖水加

🥩豐盛台灣牛肉湯麵 $78
麻油雞湯+魚鬆滷肉飯+油菜套餐

🍗麻油雞湯+🍚魚鬆滷肉飯+🥬油菜套餐 $90

🍎哈豆鮮果茶 $52
📸表示壺鮮果茶入面有蘋果,火龍果,百香果等鮮果
🙋🏻‍♂️表示個鮮果茶飲落有不同水果鮮味,味道清甜
阿華田豆漿

🥛阿華田豆漿 $42
📸表示個豆漿入面鋪滿胚芽,配上阿華田口味雪條,配搭新穎
嘠嘠脆芋頭愛花生
🍧嘠嘠脆芋頭愛花生 $99
📸表示個台式刨冰底層有低糖仙草糖水加黃豆粉,配上特濃花生奶蓋,紅豆,面頭有香芋雪糕同脆筒,另配一碗芋圓,整個刨冰好震撼,賣相超吸晴
🙋🏻‍♂️表示個刨冰份量多,要由頂層香芋雪糕慢慢開始食,雪糕香滑,充滿濃厚芋頭味,刨冰浸滿仙草糖水,味道清甜,花生奶蓋味道特濃,簡直係整個刨冰嘅靈魂

📈吃貨指數
😋好味度 8/10
🔙返啅度 8/10
麻油雞湯+魚鬆滷肉飯+油菜套餐
阿華田豆漿
嘠嘠脆芋頭愛花生
2023-07-17 80 瀏覽
知道觀塘有好多好嘢食,今次去觀塘順便搵埋朋友一齊食個飯😋星期五夜晚嘅觀塘都好多人,不過地方夠大,唔需要等好耐位就可以入!等食期間都keep住有好多入嚟食!人氣滿分!【五寶什錦醬乾拌麵】$68因為有太多嘢想食,五寶什錦可以解決問題🤪 有香腸、雞翅、豆腐、花枝丸、貢丸!每樣都可以試少少~ 拌麵由芝麻醬+麻辣醬撈埋一齊食,少少辣都幾爽口!【紅燒牛肉拼雞翅滷肉飯】$68牛肉嫩滑厚身,牛味濃郁!滷肉真係超入味,肥瘦均勻,撈飯食真係冇得輸!【哈豆鮮果茶】$52【黑糖芋芋鮮奶】$49飲品方面跟餐就可以再減多$10~ 鮮果茶就真係好多生果好大壺,甜度適中,夏天飲就真係透心涼!芋泥鮮奶,真係芋泥控點必飲品!滿滿芋泥😋【嘎嘎脆芋頭愛花生】$99完全無諗過個🍧可以咁大份🫣 4個人食未必食得晒,芋頭雪糕係細個食個隻味!紅豆配仙草底刨冰真係勁正!仲有超級煙靭嘅芋圓食!

【五寶什錦醬乾拌麵】$68

【紅燒牛肉拼雞翅滷肉飯】$68

【哈豆鮮果茶】$52
【黑糖芋芋鮮奶】$49

【嘎嘎脆芋頭愛花生】$99
雖然暫時未有機會去台灣旅行住 但係都有一直心思思想食下台灣嘢解下好掛住台灣嘅呢份情意結 最近比我發現到呢間係觀塘嘅人氣台灣餐廳 見到牆上面嘅壁畫都貼上台灣觀光景點 同埋keep住聽到熟悉嘅台灣歌 開始幻想自己係台灣食緊lunch~——鮮梅豬排滷肉飯 $68豬排帶酥脆的口感 肉質徹底鎖住 炸粉不太厚 滿口都是肉肉的感覺~ 而飯上的滷肉也沒有很多脂肪 滷得好入味豐盛台灣牛肉湯麵 $78每次到訪台灣餐廳必點的主食🤪 湯底帶微辣 面也掛湯~配搭豐富 有牛丸、貢丸、花枝丸 所有丸都好彈牙 冇好粉團嘅感覺 還有烹調軟淋嘅牛肉 味道香濃 而且筋腩縱橫交錯~ 偶然會食到少少筋 但係又唔會韌到完全食唔到! 炸物拼盤 $58每款小食都想食 所以揀左個拼盤 當中最特別嘅係番薯條 酸酸甜甜幾好食🤤嘎嘎脆刨冰 $99一向都超鍾意食刨冰 呢個係我成餐飯入面最期待嘅菜式 冰感好綿密 上刨冰果陣已經覺得佢好有氣勢😂因為超大份!! 佢完全有London Bridge is Falling Down嘅感覺 食嘅時候都要小心食😂 上面大大個香芋雪糕 芋香頗濃 同埋芋圓都夠煙韌💜花生奶蓋都慷慨不過可能因為個冰係黑糖冰底 所以
——
鮮梅豬排滷肉飯 $68

豐盛台灣牛肉湯麵 $78

炸物拼盤 $58

嘎嘎脆刨冰 $99
一向都超鍾意食刨冰 呢個係我成餐飯入面最期待嘅菜式 冰感好綿密 上刨冰果陣已經覺得佢好有氣勢😂因為超大份!! 佢完全有London Bridge is Falling Down嘅感覺 食嘅時候都要小心食😂 上面大大個香芋雪糕 芋香頗濃 同埋芋圓都夠煙韌💜花生奶蓋都慷慨不過可能因為個冰係黑糖冰底 所以味道上有少少淡~ 整體配搭唔錯嘅 份量足夠四個人食

台北三峽蜜香紅茶 $49
帶淡雅茶香的紅茶~可以舒緩一下飽膩感
台北三峽蜜香紅茶
哈豆鮮果茶 $42
成樽上嘅水果茶 有蘋果、百香果、火龍果等 百香果味都幾出 冰融後都冇變淡
CP值好高嘅台灣菜
週末下午到訪都人頭湧湧~
必然再訪喔

——
哈豆
觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室
題外話/補充資料: /
2023-07-09
台北三峽蜜香紅茶
  • 炸物拼盤
哈豆台灣人主理嘅台式地道餐廳 超巨型刨冰(๑・̑◡・̑๑)哈豆開業十年 起初由一間台式茶飲店做起後來轉型做餐廳 依家總共有兩間分店咁多年都仲係好有人氣今日終於有機會黎食下•̀ᴗ•́嘎嘎脆芋頭愛花生刨冰 $99台式刨冰 估唔到佢成座山咁大碗!好有睇頭材料非常多,CP值相當高除咗刨冰之外 仲有一碗芋圓刨冰主要由幾部分組成包括雪糕筒、紅豆、香芋雪糕、特濃花生奶蓋、低糖仙草糖水、黃豆粉同芋圓最底下嘅刨冰用左低糖仙草糖水同黃豆粉最鍾意個花生奶蓋!好濃郁又重花生味由於份量真係好多~覺得適合3-4個人share(*^▽^*)鮮梅鹽酥豬扒滷肉飯 $68Pork Chop with Braised Pork on rice with plum豬扒外層鹽酥炸粉好薄 外皮又酥又脆好大塊!肉質嫩滑 點埋個鮮梅汁 酸酸甜甜嘅味道中和左油膩感 好好食(*゚∀゚*)三彩水餃湯麵 $68Colorful Dumpling Noodle Soup見到呢款水餃幾colouful就嗌左採用牛骨湯底 有三種口味嘅水餃 以豬肉餡為主 分別混入韭菜、粟米、高麗菜每款各有2隻🤍鮮榨檸檬椰果多多 $48 (套餐-$10)Lemmon Yak
哈豆
台灣人主理嘅台式地道餐廳 超巨型刨冰(๑・̑◡・̑๑)

咁多年都仲係好有人氣
今日終於有機會黎食下•̀ᴗ•́

嘎嘎脆芋頭愛花生刨冰 $99
台式刨冰 估唔到佢成座山咁大碗!好有睇頭
材料非常多,CP值相當高
除咗刨冰之外 仲有一碗芋圓
刨冰主要由幾部分組成
最底下嘅刨冰用左低糖仙草糖水同黃豆粉
最鍾意個花生奶蓋!好濃郁又重花生味

鮮梅鹽酥豬扒滷肉飯 $68
豬扒外層鹽酥炸粉好薄 外皮又酥又脆好大塊!

三彩水餃湯麵 $68
Colorful Dumpling Noodle Soup
見到呢款水餃幾colouful就嗌左
採用牛骨湯底 有三種口味嘅水餃
以豬肉餡為主 分別混入韭菜、粟米、高麗菜
每款各有2隻🤍

鮮榨檸檬椰果多多 $48 (套餐-$10)
Lemmon Yakult with Coconut
加入椰果嘅益力多 酸甜之外仲有清新嘅感覺
呢款野飲好大杯🤍

蘋果眉妹 $48 (套餐-$10)
Apple Soda Vinegar
蘋果醋梳打 酸爽可口 夏天飲啱哂(๑˃̵ᴗ˂̵)

Total $311 (no service charge)
2023-07-15 100 瀏覽
今次係第二次嚟哈豆,上一次四眼妹想食刨冰🍧點知冇得食瞓晒地下扭計😩成個機場呀嬸咁,今次終於可以試喇😋-🍧嗄嗄脆芋頭愛花生-雪糕好濃香芋味😍成口都係香芋味❤️奶蓋重花生味,芋圓、奶蓋、紅豆、冰配合一齊食,口感💯-好食嘅刨冰係面一層料,底一層料,仙草糖水擺底,唔會食晒面嘅料就冇味👍🏻😋但缺點係食耐咗就會好單調🥺-紅豆可以加多啲‼️只有雪糕邊少少紅豆🫘完全唔夠食-Btw 依個刨冰4個人都夠食🤰🏻🤰🏻-🍜豐盛台灣牛肉湯麵 $78個湯聞到有藥材味,但食落味道偏淡,後勁有辣味補救返少少🌶️🤏🏻-麵底太淋🍜冇咬口🥹記住食麵絕對要彈牙!如果唔係一律建議食粥喇!😉-蘿蔔就煮得夠淋👍🏻但受湯底影響 唔夠入味-牛肉算淋🥩但未去到一咬即分,但牛筋就真係好韌🫠四眼妹要咬54次先分得開🦷丸就普普通通-ᰔᩚ 好味指數:🍧嗄嗄脆芋頭愛花生 8/10🍜豐盛台灣牛肉湯麵 5/10
🍧嗄嗄脆芋頭愛花生
🍜豐盛台灣牛肉湯麵 5/10
嗄嗄脆芋頭愛花生
嗄嗄脆芋頭愛花生
2023-07-14 86 瀏覽
話說今日照慣例排隊攞飛等入座 結果個比較高大嘅女店員出到黎叫位 唔睇號碼牌直接帶左號碼比較後嘅人入座直接一支箭沖翻入去我叫都叫唔停佢大家都係排隊等位佢遲黎憑咩早d入以上係服務方面 下面係食物方面雖然可以話係0服務但食物質素反而同服務質素成反比台灣牛肉麵相當唔錯我叫嘅係原味配料量比起坊間d牛肉麵平均算多唔少以78一碗黎講我認為算係抵食我朋友就叫左碗三彩水餃湯麵水餃分別係韭菜 粟米 同埋高麗菜質素mama 食唔出同急凍水餃有咩分別
話說今日照慣例排隊攞飛等入座

我朋友就叫左碗三彩水餃湯麵
水餃分別係韭菜 粟米 同埋高麗菜
質素mama 食唔出同急凍水餃有咩分別
2023-07-14 42 瀏覽
觀塘哩間由台灣🇹🇼人主理嘅台式餐廳已經大熱左好耐 成日都見到人打卡佢地嘅刨冰 今次終於搵到時間來食啦 餐廳環境舒適 而且有台灣景點壁畫同攝影作品 冇得去台灣旅遊 來過下隱🥺✿ 走心牛肉番茄湯麵 ✿[$78]麵屬於比較爽口嘅 料俾得好足 有成四大塊牛肉 貢丸 墨魚丸 滷水蛋半隻 芽菜 番茄🍅 好豐富 對比起出邊成百蚊一碗嘅牛肉麵 哩個價錢同質素好抵食😋✿ 雞絲芝麻涼麵 ✿[$64]烏冬同芝麻醬不嬲係絕配 加埋青瓜絲🥒同蘿蔔絲🥕 成碗麵食落好fresh 啱曬依家鬼咁熱嘅天氣 鍾意食辣嘅 可以加埋辣醬更惹味✿ 嘎嘎脆芋頭愛花生 ✿[$99]刨冰超級大份 四個人食都得 非常足料 成杯香芋雪糕🍦放上去 而且其他配料都好多 有花生🥜奶蓋 紅豆🫘 黃豆粉 芋圓 食極都仲有 唔會淨係得返啲冰 仲有芋圓係手工製 好煙韌👍🏻✿ 哈豆鮮果茶 ✿[$52]好鍾意個鮮果茶😍 好清爽 份量都夠大 可以倒4-5杯 仲可以食埋啲水果🍉✿ 黑糖芋芋鮮奶 ✿[$49]差唔多有一半都係芋泥 飲極都飲唔曬 而且鮮奶好重黑糖味 非常滿足🫃🏻地址➸觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室★好食指數★:4/5★服務態度★:4/5★冇加一

✿ 走心牛肉番茄湯麵 ✿[$78]

觀塘駿業里6號富利工業大廈3樓A室

★好食指數★:4/5
★服務態度★:4/5
★冇加一★
觀塘工廈中有一間由台灣人親自打理的台式餐廳😍 餐廳座位算好多 但午餐時段都坐滿客人 外面仲要排隊添!😳食物種類多樣化 而且價錢合理~睇黎好受附近上班族歡迎😚主食 小食 甜品 飲品都有 大家不妨黎試試🥰𝗠𝗲𝗻𝘂🍴✿ 豐盛牛肉鮮蕃茄湯麵套餐 $74入面有牛肉 貢丸 花枝丸🫶🏻番茄湯底食得出係真係用番茄煲出黎😌味道較天然 感覺冇落味精👍🏻 特別喜歡牛肉 厚身 而且煮得好淋好入味🤩 朋友鍾意呢個麵較薄身 吸倒湯🍜 ✿ 逢甲鹹酥雞肉燥飯套餐 $58我個人比較喜歡呢個~ 鹽酥雞調味不會過鹹 份量非常充足 肉燥飯加埋隔離嘅辣菜脯簡直一留😍好香口🥰 滷水蛋非常入味!讚🤩✿ 嗄嗄脆芋頭愛花生$99呢個黎到真係忍唔住哇一聲🤣 好大一座台式刨冰🤭 仲有雪糕筒喺上面 超吸睛!上面有芋頭味雪糕 配紅豆 花生奶蓋同低糖仙草糖水+黃豆粉 另外仲有一小碗芋圓😚 我反而幾喜歡個花生奶蓋~鹹甜鹹甜好夾😋 夏天叫呢個真係啱晒😆𝗕𝗲𝘃𝗲𝗿𝗮𝗴𝗲🍸✿ 黑糖芋芋鮮奶 +$22叫了少糖所以甜度適中🤪 入面啖啖都充滿住芋泥😍✿ 胚芽豆漿 +$6
觀塘工廈中有一間由台灣人親自打理的台式餐廳😍

✿ 黑糖芋芋鮮奶 +$22
叫了少糖所以甜度適中🤪 入面啖啖都充滿住芋泥😍

✿ 胚芽豆漿 +$6
2023-07-12 30 瀏覽
˜”*°•.˜”*°• 哈豆。•°*”˜.•°*”˜🔅觀塘區❂ 湯品套餐 - 台式麻油雞湯 💵 HK$56呢個台式麻油雞好吸引, 好香嘅麻油味🫠飲落去嘅時候都覺得大有小小嘅藥膳味道🤭除咗冬菇外, 入面仲有隻小雞腿🤣肉都幾滑嫩架🥰而我最欣賞就係佢嘅滷肉飯😂有滿滿嘅肉鬆😛 而滷肉好香又吾會好肥😋食台灣嘢又點可以少得佢😂❂ 紅油三彩水餃 - 麻油雞 💵 HK$65呢個套餐都有啲似台式麻油雞不過相對地佢呢個就唔係小雞腿😚就係雞件😊 雞件份量都吾算小, 麻油味一樣香濃🤩另外, 佢既水餃嘅皮好都煙韌🤤❂ 哈豆鮮果茶 💵 HK$52超大杯既鮮果茶✨仲有我最鍾意既百香果, 仲有其他水果😂火龍果, 檸檬, 蘋果, 飲落去酸酸甜甜🫠但亦都有保留到茶味, 超冰涼又解渴🥰❂ 鮮榨檸檬椰果多多 💵 HK$48開頭以為佢會好酸😂 但原來飲落去好似益力多咁🫠 但係又大有小小嘅檸檬酸味, 好Fresh 好開胃, 但係又唔會好甜, 不錯不錯🤭❂ 台式刨冰 💵 HK$99我最期待就係呢個台式冰🥰 到枱時已經見到佢超巨型😂 首先用我勁鍾意食嘅香芋雪糕 (小時候既味道) 紅豆 花生奶蓋同仙草糖水😍上面仲放咗一個雪糕脆筒高顏
˜”*°•.˜”*°• 哈豆。•°*”˜.•°*”˜

🔅觀塘區

❂ 湯品套餐 - 台式麻油雞湯 💵 HK$56
呢個台式麻油雞好吸引, 好香嘅麻油味🫠
飲落去嘅時候都覺得大有小小嘅藥膳味道🤭
除咗冬菇外, 入面仲有隻小雞腿🤣
肉都幾滑嫩架🥰
而我最欣賞就係佢嘅滷肉飯😂
有滿滿嘅肉鬆😛 而滷肉好香又吾會好肥😋
食台灣嘢又點可以少得佢😂

❂ 紅油三彩水餃 - 麻油雞 💵 HK$65
呢個套餐都有啲似台式麻油雞
另外, 佢既水餃嘅皮好都煙韌🤤

❂ 哈豆鮮果茶 💵 HK$52
超大杯既鮮果茶✨仲有我最鍾意既百香果, 仲有其他水果😂
火龍果, 檸檬, 蘋果, 飲落去酸酸甜甜🫠
但亦都有保留到茶味, 超冰涼又解渴🥰

❂ 鮮榨檸檬椰果多多 💵 HK$48

高顏值😂只係見到外表已經好想食
再加埋佢煙煙韌韌既芋圓🫠mix埋d冰到
好正🫠超推薦✨✨✨✨
2023-07-10 47 瀏覽
隱世位於工廈內的美味小店,一直聽朋友都已經講話觀塘有呢一間小店好出名,今日去到果然名不虛傳,台灣菜好好味,每一碟嘅味道都好好味,尤其最鍾意鹽酥雞。 令我最欣賞係佢呢度嘅服務,店內的人員服務態度很好,會經常微笑及點頭,又樂於解答你的查詢。 真的充滿着台灣的人情味道,如果你要我推介的話,首選的台灣小店就是「哈豆」,絕對會推介比身邊的朋友,欣賞欣賞❤️
觀塘嘅工廈一向都有好多隱世小店🍽而最近試嘅呢間台灣菜 聽聞係由台灣人親自打理🫶親身試完 決定要推介比大家🤩因為味道真係好正宗☺️不論主食定甜品 都係好有誠意💗✨️走心牛肉蕃茄湯麵 $78分數:🌕🌕🌕🌕🌗蕃茄湯味好濃郁 應該係落新鮮蕃茄熬成 而唔係茄膏🍅牛肉筋肉分明 紋理平均🐮而且仲好軟焾 完全唔韌 一咬就化開😋麵條都幾掛湯 不過係較細身嘅麵條 口感上唔算好有彈性🍜✨️鮮梅豬排滷肉飯 $68分數:🌕🌕🌕🌕🌗滷肉飯嘅味道真係好有台灣嘅味道😭滷肉每一粒都肥瘦相間 亦滷肉嘅醬香味十足😋炸豬排超級大塊 而且炸粉薄而脆 豬排都好鮮嫩🐖配上中間甜甜地嘅醋汁 有解膩嘅感覺😉✨️炸物拼盤 $58分數:🌕🌕🌕🌕🌑炸物拼盤有台灣腸,鹽酥雞,蝦捲,丸子,甘梅蕃薯條🧆每一樣都係大概2人份量 選擇困難症人士就每樣食物都可以試少少👫味道方面中規中規😉蝦捲,台灣腸同蕃薯條比較出色 炸得好香脆而保持到juicy💦✨️嘎嘎脆刨冰 $99分數:🌕🌕🌕🌕🌘餐廳招牌菜之一 見到超級多人點💝一上菜就已經好驚豔 即刻瘋狂打卡📸刨冰配有雪糕筒,香芋雪糕,紅豆,花生奶蓋,黃豆粉,仙草糖水 另上芋圓🍧香芋雪糕好重芋香味 配埋好綿密嘅奶蓋同刨冰 有

✨️走心牛肉蕃茄湯麵 $78
分數:🌕🌕🌕🌕🌗

✨️鮮梅豬排滷肉飯 $68
分數:🌕🌕🌕🌕🌗

✨️炸物拼盤 $58
分數:🌕🌕🌕🌕🌑

✨️嘎嘎脆刨冰 $99
分數:🌕🌕🌕🌕🌘
餐廳招牌菜之一 見到超級多人點💝一上菜就已經好驚豔 即刻瘋狂打卡📸刨冰配有雪糕筒,香芋雪糕,紅豆,花生奶蓋,黃豆粉,仙草糖水 另上芋圓🍧香芋雪糕好重芋香味 配埋好綿密嘅奶蓋同刨冰 有好多重層次😋芋圓好煙韌 而且食到芋頭地瓜嘅香味 用料同製作一啲都唔馬虎👍雖然食到最後得返冰就有啲單調同食唔晒 建議4人一齊食👨‍👩‍👧‍👦

✨️珍珠豆漿紅茶 $26
分數:🌕🌕🌕🌖🌑
珍珠黑糖味幾重 但應該唔係即炒有焦香嗰種🧋豆漿紅茶味道比一般奶茶清淡啲 適合微糖人士😇

總結:
好有誠意嘅台式小店 真係有回到台灣嘅感覺🥹古早味嘅味道 加上適合打卡嘅擺盤🍽餐廳牆壁都係以台灣自然風光為主題 頗有特色🎑價錢都算經濟 幾適合附近返工嘅人做飯堂🍚
走心牛肉蕃茄湯麵
炸物拼盤
珍珠豆漿紅茶
  • 鮮梅佐豬排滷肉飯
2023-07-06 53 瀏覽
不愧是台灣人開的店✨不是我誇張,他們的滷蛋真的非常入味。雖然牛肉麵的湯頭和其他台式餐廳的有一些分別,感覺八角為相對中些~但我愛極了他們的滷蛋,好想在香港還沒有吃過這麼入味的🤣而豬扒飯除了酥脆和大份之外,不得不說他們的梅子醬安排得恰到好處,可以消除炸物的油膩感。而且竟然還有我最愛的台灣麵筋🤭🤭而甜品方面我們選擇了他們的刨冰,超級大份cp值真的很高!我很喜歡他們的芋圓,有淡淡的甜味,而且口感q 彈q彈的(但並沒有塑膠感)cp值這麼高難怪可以在觀塘連續開幾間分店,我們是二點多去已經座無虛席。不僅很快拿到了很多年輕人,還有很多一家大小來吃。可想而知他們有多受附近居民歡迎了☺️大家有空也去試試看吧
不愧是台灣人開的店✨

2023-07-06 69 瀏覽
由台灣人主理的隱世台式餐廳🇼🇸主打台式料理🍴供應多款台灣小食及飲品,賣相極吸引😁餐廳環境充滿台灣風味,四周都是台灣風景的壁畫及相片🖼️包括平溪天燈、高美濕地、阿里山、九份。滷肉飯香濃滷水汁🍚滿滿肉碎🤤豬腳肉煮得好淋🐷非常入味😃燒雞翼配上麻辣醬味道好夾🌶️與乾拌麵一起吃,份外美味🍜甜品方面,必試餐廳招牌的巨型刨冰🤩頂層是香濃的芋頭雪糕🍦下一層是超厚綿滑的黃豆粉花生奶蓋,底層則是夾雜紅豆的仙草糖水刨冰🍧味道不會太甜,還可以加上煙韌三色芋圓😋整個甜品冰涼爽凍🧊口感大滿足😙
由台灣人主理的隱世台式餐廳🇼🇸
主打台式料理🍴
供應多款台灣小食及飲品,賣相極吸引😁
餐廳環境充滿台灣風味,
四周都是台灣風景的壁畫及相片🖼️
包括平溪天燈、高美濕地、阿里山、九份。
滷肉飯香濃滷水汁🍚滿滿肉碎🤤
豬腳肉煮得好淋🐷非常入味😃
燒雞翼配上麻辣醬味道好夾🌶️
與乾拌麵一起吃,份外美味🍜
甜品方面,必試餐廳招牌的巨型刨冰🤩
頂層是香濃的芋頭雪糕🍦
下一層是超厚綿滑的黃豆粉花生奶蓋,
底層則是夾雜紅豆的仙草糖水刨冰🍧
味道不會太甜,
還可以加上煙韌三色芋圓😋
整個甜品冰涼爽凍🧊口感大滿足😙
  • 山賊燒雞翅麻辣乾拌麵
  • 萬巒豬腳滷肉飯
2023-07-03 51 瀏覽
觀塘入面隱身咗好多隱世小店,所以我地有時都會去觀塘附近搵下野食~ 今次我地就黎到哈豆,佢係由台灣人主理嘅本地小店,主打地道台灣菜~😳✅鮮梅佐豬排滷肉飯配搭住滷肉同好多蔬菜,為食客提供咗一個幾唔錯嘅健康選擇~ 而且佢嘅豬排炸得好酥脆,感覺既juicy 又香口~😋✅豐盛台灣牛肉湯麪係佢地比較受觀迎嘅菜式,牛肉嫩腍而且好入味,而麪條索曬湯底嘅精華,成個牛肉麪感覺都唔錯,啱啱好可以填飽到想食台灣野嘅tummy~😆✅小食拼盤入面有台灣腸、鹽酥雞同甜薯條等等,我地特別推介監酥雞因為嫩腍多汁,都幾美味~😛要講到招牌菜就一定係✅嘎嘎脆芋頭愛花生,呢個刨冰入面有唔同味道~ 上面有放咗芋頭雪糕,睇落好啱打卡架~ 而且佢入面仲有紅豆同奶蓋等等配料,但兩個人share 就會有啲多~😇