2007-07-09 13 瀏覽
侍應好似成日都好忙... 叫好耐... 大部份態度都勁差又惡... 都有兩.三個正常既...炸豬手:初初聽個名以為好肥膩!! 經個friend 極力推薦!! 本身唔多好豬手既我, 咪試下啦... 竟然意料之外!! 仲脆卜卜tim!!手撕雞:甜美既鮮雞味!! 不過記得要預早一日訂架!!黃金蝦:食得出係鮮蝦!! 絕唔會係凍蝦!! 蛋黃"舖"得好多但係好均勻!!椒鹽鮮魷:好惹味!! 唔會食完滿口油(通常炸野都會咁)!! 脆口就當然tim la!! 色香味俱全!!生炒糯米飯:正!! 又係一味好似好油膩!! 最後一食又係意料之外既驚喜菜!! 肉粒都好捨得~~ 放好多下架!!金銀蛋莧菜:好味!! 只係無咩特別!! 當叫太多肉時, 叫呢碟菜食下都幾中和!!朱古力, 芒果沙冰, 紅豆沙冰:唔會太甜!! 更唔會好稀稀咁!! 禾古力更有好濃郁好香既乎古力味!! 好似係"吉百利"朱古力粉沖...

炸豬手:

手撕雞:
甜美既鮮雞味!! 不過記得要預早一日訂架!!

黃金蝦:

椒鹽鮮魷:

生炒糯米飯:

金銀蛋莧菜:

朱古力, 芒果沙冰, 紅豆沙冰:

2007-06-20 15 瀏覽
基本上個個city既學生都會經常黎呢度開餐...我地兩個都唔例外.......特別係9點半之後...因為宵夜仲抵食....上個星期又去左食.....叫左4樣野....一個細既蠔仔粥......雖然只係18蚊...但係勁大碗勁多蠔仔......好好味......仲有次次黎都食既南乳雞翼.......一貫水準勁脆.....平時唔係食宵夜叫正價小菜仲會係唔駛$tim~仲有xo醬蘿白糕...呢個麻麻...唔夠入味.......~仲有豬頸肉...呢個好夠穫氣....仲有大既樽裝coke.......兩個人都係70幾蚊就飽飽喇...ps......上次同一大班fd黎食....食左個芝士琵琶豆腐伊麵底....呢個都好好味架.....不過之前因為呢度有人介紹而叫既生汁龍鳳球反而麻麻...雖然有汁...但係炸到勁硬......

仲有豬頸肉...呢個好夠穫氣....

2007-05-03 9 瀏覽
  雖然某些食肆的食物水準不穩定,如經媒體大肆報導後轉差的猶在,但我總認為有些食肆能保持水準。雖然這裡是「雜錦店」,既港式,又增添了其他原素,但菜餚水準趨向偏好而穩定,價格相宜。  由於有些朋友住在石硤尾一帶,故有很多機會與他們於此用膳,雖然會間歇性出現稍長的等候時間,但與今天的兩位朋友、9527一同前來,也沒有出現這情況,可能有兩間新舊店所致。若遇上宵夜情況大多會點風沙雞翼、炸蝦餅、黑椒牛柳粒、xo醬炒蘿蔔糕,但今天沒有選擇炒蘿蔔糕,而增加了南乳炸豬手,另點了生汁龍鳳球、乾炒牛河、xo醬炒公仔麵,份量足夠四人。  四人裡面只有9527還沒有到過這裡,不知他有甚麼意見。先上的風沙雞翼,色澤鮮明,他說:「香脆入味,味道恰好。」他剛說完這話,另一碟的炸蝦餅而上,蝦餅的外觀吸引,他又說:「蝦餅軟硬恰當,墨魚粒增加爽口感覺,但蝦的美味仍保留,鹹度適中,不蘸上醬料亦可,不錯。」聽見他娓娓道來,那我便叫他試試剛上桌的牛柳粒,他又說:「牛柳粒不會過韌,保留了牛肉味道,黑椒味道滲透,不錯。」  不久,這三道菜餚只剩下少量,剛上桌的南乳炸豬手來得合時,可能我對豬手的興趣不強烈,那我便詢問甲朋友,他說:「

不久,這三道菜餚只剩下少量,剛上桌的南乳炸豬手來得合時,可能我對豬手的興趣不強烈,那我便詢問甲朋友,他說:「這豬手炸至不過軟,亦不過硬,南乳味保留,豬手是我的喜愛。」而我只小試一點,味道很濃,油膩一點在所難免,幸好這裡的飲品容量多,足以中和。

談笑之間,熱烘烘的生汁龍鳳球上桌,先嚐西蘭花,吸收了酸甜生汁,刺激食慾。再嚐雞球,雞皮連薄肉包藏著蝦肉,他們是否選用雞腿肉不得而知,但要讓它煮熟時不會散開才合格,畢竟兩者是容易煮熟的食物,但事前的功\夫還要作好。吃至最後一件的時候,沒有一件是散開,但不足的是那汁料厚了一點,可能是下了豬油,再加上「走油」的雞球,膩了一點。此時乙朋友說:「這兩碟的炒粉麵不會炒至過乾或過濕,鑊氣十足,牛肉鬆軟;xo醬炒公仔麵,一些肉類的配搭,味道濃郁。」最後各位將菜餚清掃一空。
本來我是上找一家上海菜的食店的, 好.. 找到了此家, 見那麼多人說他不錯, 即管專程去試試.去到此舊式的公共屋村, 有間這樣潮的食店, 一間集合泰式,上海,港式茶餐一身的食店, 而舖面裝修也OK.講回食品方面先, 雖然與我本來想吃的上海菜有很大分別, 但他們的特別勝在食品配搭好新鮮, 做出來的賣相及知道都很好, 價錢不算貴. 有機會一定會再來的.

有機會一定會再來的.
2007-04-24 17 瀏覽
以下就係我個日食過既餸菜:
以下就係我個日食過既餸菜:
2007-04-24 24 瀏覽
老公有次車到個客傾開計個客話佢知南山村有間叫品香樓食炒餸食飯啲餸好特別又唔貴款式又多, 所以我地就約埋個女個契媽去試吓. 佢啲餸真係幾好食喎同埋星期一至五叫3個餸就送1個比你啲份量唔會少咗架(不過佢有限制送邊幾個既), 總括嚟講呢間嘢啲餸好味又夠大碟幾日我再post 啲相上嚟同大家分亨吓啦
2007-04-09 2 瀏覽
上次去石硤尾邨品香樓食飯。去之前聽到又要訂位又要留餸,心諗係咪咁巴閉呀,屋邨地方啫。一去到見到門口逼到冚,又係我至憎嘅場面,心中更加不爽。(好彩有人攞定位啫)入到去啲侍仔都做唔切,坐咗九個字左右至有嘢食,七個餸足足兩個鐘至嚟得晒。啲嘢食就唔係差,味道唔濃,係勝在唔算貴。個炸豬手冇乜味,都係傳統整法好食啲;個手撕雞撕到唔見晒啲肉;黃金蝦蛋黃唔黐蝦;蝦醬通菜唔夠鹹(個人認為蝦醬一定要鹹!)。不過講返轉頭,喺啲咁嘅地方可以食到咁嘅水準,都算係意外。舖入面裝修都算舒服,係張枱有啲大而無當啫。可能因為租平,價錢唔貴,五個人都係食四舊水左右。如果唔係咁多人,我諗我都會帶朋友嚟嘅。

2007-03-27 11 瀏覽
我最近兩個月去過幾次,我去到時是去新鋪登記取位,大部份時間都在新鋪用餐;有一次新鋪無位,職員叫了我們去舊鋪,但結果發現,舊鋪的水準無新鋪咁正,那是我第一次帶家人去食,我起初還大讚他們好食才帶家人去,點知......令我們失望而回。下次等位,我還是要求等新鋪的位了~~平日去價錢十分扺,叫三「食送」,多送一個,吃到我們要帶走。伙記們人人都好忙(唔知真忙定扮忙),叫了很久才有人服務~~每次都想吃手撕雞,可是要訂,我每次都是即興才去~~生汁龍鳳球好好好味道
令我們失望而回。

下次等位,我還是要求等新鋪的位了~~

平日去價錢十分扺,叫三「食送」,多送一個,吃到我們要帶走。

伙記們人人都好忙(唔知真忙定扮忙),叫了很久才有人服務~~

每次都想吃手撕雞,可是要訂,我每次都是即興才去~~
生汁龍鳳球好好好味道
2007-03-25 12 瀏覽
今天因剛好去又一城,見食評這樣好於是特地來晚飯。首先舖位雖然位於舊屋村商場,但內部環境裝修反而絕不殘舊。兩個人坐下叫了菜胆雞,西蘭花炒螺片蝦球,椒鹽鴨舌。侍應阿嬸奉來一窩例湯,說是送的。但奇怪不見鄰座的食客有此優待,奇!說回餸菜,雞算滑,但沒甚雞味,應該用的是冰鮮雞。螺片和蝦球幾爽脆不錯,鴨舌本身沒什麼味,只吃到表面的椒鹽味,我想鼓油皇炆會比較好。最後叫了杯益力多沙冰,唔錯。整體餸菜不過不失,價錢亦屬經濟實惠,經過一嚐可以,但不值得專情來品嚐。

2007-03-25 23 瀏覽
閒來無事與友人到又一城,每次來到,只會到Page One買書同Taste買啤酒.其他已提不起興趣,消極式"血拼"更加不是小弟杯茶.有時候聽開身邊的女性朋友,一放假便只懂Shopping,海港城甚至又一城,已成為她們第二個家.小弟聽罷真的不明所以.除此之外,飲食方面又是大多好看不中用,友人一早說拉隊到隔離的南山村,友人問你之前曾在附近上學,應該也去過.)我路過就多,多年來都未入過去.)再一次不明所以.聽聞過這個老牌屋村,有間破格的靚裝菜館,名叫品香樓,與同村其他食肆與別不同.難怪聽友人講,這店一直生意興隆.九點過後到,無須等位,打開個餐牌,晚上九點半開始有特價宵夜供應.其他的小菜選擇甚多,有點花多眼亂.宵夜份量不算太大,可以吃多幾味.價錢實惠,點多幾樣也不會吃出個天文數字來.炸蝦餅,黃金蝦,白汁龍鳳球,XO醬炒蘿蔔糕和炸雞翼.只想講,每一道菜也有水準,蝦餅外表色澤金黃,質感彈牙,蝦膠內還加上墨魚粒,多一重口感.黃金蝦為主菜,但份量並不大,比起外間的餐廳,賣相更精致.咸蛋黃的咸香,連殼也照吞下肚.XO醬炒蘿蔔糕亦惹味,用上的蘿蔔糕亦足料.炸雞翼金黃香脆可口.白汁龍鳳球,其實是雞肉釀蝦膠,所

你之前曾在附近上學,應該也去過.)我
路過就多,多年來都未入過去.)再一次不明所以.

XO醬炒蘿蔔糕亦惹味,用上的蘿蔔糕亦足料.炸雞翼金黃香脆可口.白汁龍鳳球,其實是雞肉釀蝦膠,所以叫龍鳳球.白汁是沙拉汁,酸酸甜甜幾醒胃,其雞肉加蝦膠,口感特別,不錯的配搭.

價錢相宜,選擇亦多,環境亦舒適,難怪吸引到眾多年青男女光顧,(相信與城大為鄰,亦是一個主要原因.)我輩者,亦會樂於在未來日子,一再而三光顧的.

飯後路過冬菇亭,完全感染到什麼是生命力,友人極力推介賣魷魚鬚檔仔,五毛錢一條,還有炭燒串燒檔口等等...

2007-02-26
17/2(六) 7:30pm與家人的團年飯選址於此,一來就腳,二來水準尚算穩定,三來不宜於大時節跟守舊派試新菜.是日終於償願,預留了名不虛傳的手撕雞$78一隻.一行6人另點了上湯野菌浸石斑$68,豉椒炒蟶子$46,西蘭花炒蝦球螺片$48,蒜蓉炒芥蘭$30,椒鹽鮮魷$30-40.手撕雞--肉質屬細滑,也富雞鮮,蘸沙薑醬吃水準不俗,水準可未如預期般上佳.上湯野菌浸石斑--甜豆及什菌寥寥無幾;至於石斑體型談不上大條,斑肉也未見特級滑溜,上湯偏濃稠且帶牛油香,稍嫌牛油味濃度過甚,跟石斑似乎有點錯配!豉椒炒蟶子--本來炒得頗具鑊氣的蟶子,給大量腥而臭的蟶子內臟全拖垮,如棄敝屣毫不可惜!西蘭花炒蝦球螺片--份量偏少;三數隻的蝦球質地雖鮮而爽,可味道卻十分清淡,芡汁欠奉!寥落的螺片亦鮮味不重,味如白灼的西蘭花猶幸口感爽脆!蒜蓉炒芥蘭--芥蘭份量較油菜稍多的,芥蘭質地爽甜,蒜香未能盡融於芥蘭中,而油份過甚乃另一大弊端!椒鹽鮮魷--粗實的鮮魷做得格外惹味,殊不膩口,色澤金黃,酥脆可口,為上品也!是晚未見滿座,上菜速度順理成章恰到其分,菜色魚貫地上桌.尋常的團年飯一頓,盛惠$364.
17/2(六) 7:30pm

是晚未見滿座,上菜速度順理成章恰到其分,菜色魚貫地上桌.

尋常的團年飯一頓,盛惠$364.
2007-02-15 4 瀏覽
唔錯~~唔錯~~尋晚同老公去左食飯~~雖然係情人節~~但唔使等好耐~~都係十分鐘到就入到去~d staff 都好識做~~就算多人都唔會搭~叫左三樣野~~都唔會等好耐~~有蠔仔粥~~~超正~~好多蠔仔~~不過有少少石頭~~但都好好食~~風沙雞~~有少少咸~~但食得出係新鮮雞~~都好好食~~仲有豆沙鍋餅~~呢個好得~~好多豆沙~~又唔會太甜~~又夠熱~~開心死我~~再加兩杯凍阿華田~~上面有cream架~~好飲好飲~~有水準既店舖~~會再去架~~
唔錯~~唔錯~~
尋晚同老公去左食飯~~
雖然係情人節~~但唔使等好耐~~都係十分鐘到就入到去~
d staff 都好識做~~就算多人都唔會搭~
叫左三樣野~~都唔會等好耐~~

有蠔仔粥~~~
超正~~好多蠔仔~~不過有少少石頭~~
但都好好食~~

風沙雞~~
有少少咸~~但食得出係新鮮雞~~
都好好食~~

仲有豆沙鍋餅~~
呢個好得~~好多豆沙~~又唔會太甜~~
又夠熱~~開心死我~~

再加兩杯凍阿華田~~上面有cream架~~好飲好飲~~

有水準既店舖~~會再去架~~
2007-02-15 9 瀏覽
其實我是住係石硤尾,所以去呢度食飯好方便,其實自己試過呢區其他的食店,但是都是呢間最好食!由其是食宵夜,真是好抵食,叫一碟嫩雞炆鴛鴦米,如果是細食的人就可以兩個人分,因為真是好大碟!而飲品方面,朱古力就是我的最愛!因為大大杯上面加Cream,真是好正!整體都好抵食又好好味!
2007-02-14 3 瀏覽
過年在即,勁多人去食團年飯好爆下~而且坐得好逼可能因為人多生意多,d野食就退步左叫左廿幾樣野,個人認為最好味的小菜有1)蝦仁炒蛋---蛋很香很滑2)魚香茄子---茄子唔夠多,但肉&醬都很好味3)雞軟骨---好入味4)明太子炒飯---淡淡地但料夠多,味夠香其他就只屬一般,而份量都唔係好多,overall來說都ok ge~但服務真係差到無人有~成桌都係空碟都無人執斟水又慢,最衰就係一個長相怪異的男員工你對佢好有禮貌,佢都會好惡咁鬧你對客一d禮貌都無,仲要呼呼喝喝,鬧番你轉頭~大家如果去品香樓食飯,千祈唔好番呢個男員工落單..條友真係惡到好似你欠左佢咁ga其他員工就無乜特別,不過人手真係好唔夠,忙到招呼都唔週到價錢偏貴,環境擠逼,食物ok,服務唔得有無下次,真係要諗諗佢
過年在即,勁多人去食團年飯
好爆下~而且坐得好逼
可能因為人多生意多,d野食就退步左
叫左廿幾樣野,個人認為最好味的小菜有
1)蝦仁炒蛋---蛋很香很滑
2)魚香茄子---茄子唔夠多,但肉&醬都很好味
3)雞軟骨---好入味
4)明太子炒飯---淡淡地但料夠多,味夠香
但服務真係差到無人有~成桌都係空碟都無人執
斟水又慢,最衰就係一個長相怪異的男員工
你對佢好有禮貌,佢都會好惡咁鬧你
對客一d禮貌都無,仲要呼呼喝喝,鬧番你轉頭~
其他員工就無乜特別,不過人手真係好唔夠,忙到招呼都唔週到

價錢偏貴,環境擠逼,食物ok,服務唔得
有無下次,真係要諗諗佢
(非會員)
去過好多次,野食唔使講~正~~~價錢~勁抵~~近來d服務好似客氣左,可能比人話得多。今次人多叫左一碟鍋貼芝麻蝦,實在太美味,唔夠喉,再加單要多碟,點知炸得唔夠第一碟香,有d失手。但仍然美味!除左朱古力外,芒果沙冰都好正,係鮮芒果做,值得一試。近來多左甜品賣,但唔係強項,麻麻地!平日去呢處食野最好4個人以上,因為3送1,平均消費抵好多。又可以叫多幾樣野試o下。
去過好多次,野食唔使講~正~~~價錢~勁抵~~
近來d服務好似客氣左,可能比人話得多。
今次人多叫左一碟鍋貼芝麻蝦,實在太美味,唔夠喉,
再加單要多碟,點知炸得唔夠第一碟香,有d失手。
但仍然美味!
除左朱古力外,芒果沙冰都好正,係鮮芒果做,值得一試。
近來多左甜品賣,但唔係強項,麻麻地!