2016-02-12 7660 瀏覽
同媽媽試新野 去左佐敦品坊食dinner buffet其實都幾多款喎 單係海鮮都5-6款長腳蟹 蜆 田螺 青口 大蝦等等一開波緊係試下海鮮先啦 長腳蟹又大隻又多肉田螺同蝦都大大隻 好彈牙好厚肉 全部都好鮮甜👍🏼刺身都係基本野 三文魚 八瓜魚 等等三文魚好肥美 我忍唔住食左10塊左右😋推介有大廚在場即切嘅牛扒 大約6-7成熟 中間呈粉紅色 薄薄嘅一塊 唔會太靭 好有嚼口配上黑椒汁吊出啲牛味 勁正👍🏼重有羊架 調味後 並無蓋過羊羶味 肉質又彈牙😁甜品吧有15-20款甜品 重有d字品牌雪糕無限量供應今晚重有限量嘅燕窩燉鮮奶 以咁嘅價錢食到咁有質素嘅野 其實已經好好重點係 品坊好似內地人幫襯 可以慢慢食👍🏼
同媽媽試新野 去左佐敦品坊食dinner buffet

重點係 品坊好似內地人幫襯 可以慢慢食👍🏼
2016-01-11
生日
2015-12-18 7333 瀏覽
素來喜歡節日主題的食物,尤其是聖誕節,特別多合心意的款式。不論是代表性的火雞、肉桂布甸、果子麵包……及至Mulled Wine和Egg Nog。總是覺得很多聖誕節的節慶美食都能讓我見著就感到興奮,也不管到嘴邊沒有。可是今年年尾的兩個月忙得不行,有時連睡的時間也不多。結果本想十一月尾開始投入聖誕氣氛都沒空了(雖說完Sem要考試)……  由12月14日開始到明年1月1日,品坊及Tasca Bar供應聖誕主題食品。之前一直被大量的聖誕節Buffet洗版,腦海中全是他們拍的誘人食物相。這晚早早就跟友人約定,因為終於考完第二個Exam,可以暫時抖一晚。那就不要錯過這空檔,20號前購票有八折優惠,而21至23日期間買就八五折價。不過本來就是$398+10%的價位,午餐甚至有買一送一,價位甚為划算。  門外就已經有個雪人仔出現了,放眼看去,再有聖誕老人及聖誕樹。櫃檯旁邊會有梳化,如果客人早到的話都有得舒舒服服坐住等,不過我遲到就是了。餐廳裏頭也有小巧的裝飾佈置,不會泛濫得阻礙視線及活動。平日晚上,不是位處十分顯眼旺區,又非出名頭幾間大酒店,大概有半場客,算係咁啦。  雖然說此行目的是吃聖誕餐,但未見
  由12月14日開始到明年1月1日品坊Tasca Bar供應聖誕主題食品。之前一直被大量的聖誕節Buffet洗版,腦海中全是他們拍的誘人食物相。這晚早早就跟友人約定,因為終於考完第二個Exam,可以暫時抖一晚。那就不要錯過這空檔,20號前購票有八折優惠,而21至23日期間買就八五折價。不過本來就是$398+10%的價位,午餐甚至有買一送一,價位甚為划算。
加拿大蟹件
  雖然說此行目的是吃聖誕餐,但未見很多富有聖誕節感覺的前菜。還是乖乖的取件加拿大蟹件先,外面一大盆的可是夠氣勢,因為都是大件頭的。不是纖幼得一看就讓人興趣乏乏的求其款,開殼也不難,桌上早放了剪刀。蟹肉鮮甜細綿,略帶鹹香,水分得以保留,不會乾澀。吃的途中,職員貼心地送上檸檬水讓我們洗洗手去腥氣。
蒜泥白肉
法式焗田螺
蓮藕章魚湯
  要說特別一點的前菜,就不得不提蒜泥白肉,甚少見的。皮層晶瑩剔透,頗為彈牙富嚼感,肉的部分帶鹹,但蒜香應該要更濃更重。另外就是法式焗田螺,沒有見過這樣的方式在前菜吧展示的。以法包盛起田螺肉,更加上了半溶的芝士,配搭而言就不錯了,不知道事實呢?法包變得軟身,但就更易入口,不是硬脆得會界口,難一下子咬下的那種。芝士帶點奶香,鹹度不高,連著彈牙微爽的田螺肉同食,不會膩口。吃過冷盤前菜,來點熱呼呼的暖暖胃,蓮藕章魚湯清清的就不錯了。不會有一層浮油肥膩,蓮藕的爽口牽絲,章魚的紥實味濃,和在略帶甜韻的湯品之中。
燒火雞
  說到熱盤又怎可以少數全場的焦點--燒火雞呢?火火熱熱出場,烤得恰如其分的金黃微焦亮澤,看到外表已經叫人口水直流。很喜歡吃火雞,但身邊不少親友會說:「又鞋又韌又老,都唔知你點解咁中意食!」。也許是它的獨特味道吧,少脂肪少油膩感,吃多多也不會膩滯過頭。意想不到的是這次吃到的燒火雞既是脆皮的,薄脆香口又不膩。肉稔香口,沒有重重的雪藏味,另外也有切到近骨位,但熟度剛好,無腥味。澆上稀稠得宜的燒汁,添點點溫和鹹味,早知道當時就多吃一點了。
煎鵝肝
玉桂蕃薯
  煎鵝肝應該可以說是這邊晚餐的經常款,煎過後黃油溢出。香氣濃郁,入口後那鹹甘油潤不覺腥臊,未算非常豐腴但至少無渣。這邊的量是跟友人分享的,只是小嚐過口癮就罷了,吃太多的話會罪疚吧。玉桂蕃薯雖是小角色,但也算是聖誕食物款式之一好了。甜香綿密的蕃薯不會水濕過頭,灑上適量的肉桂粉提香後更是可口。
聖誕樹頭蛋糕
  繼聖誕常備的火雞後,甜品環節的亮點就一定是聖誕樹頭蛋糕。製作用心,不是隨隨便便的卡通樹,細細的劃上樹木外層的幼條紋理。色澤也貼近自然木色,均勻順眼,表面灑上糖粉及放上蛋白餅作裝飾點綴。樹頭蛋糕實為蛋卷,不過不會乾裂粗糙過頭,蛋糕層紥實綿軟。中間的夾餡不是雪白膩口的原味忌廉,而是幼滑實身的朱古力夾餡。朱古力味充足,可可濃度實則不高,所之不會苦口,但直接可以說這甜度低。要甜味的話就得看酥化不出水的蛋白餅,以及蛋糕面的少許糖粉了。
聖誕免治批
意大利聖誕什果麵包
  聖誕免治批小巧玲瓏,外層為保持鬆脆微甜的曲奇皮。中間的果乾餡料醬底頗甜的,富有果乾的微韌咬口,更有少許酸甜果味。意大利聖誕什果麵包切得厚度適中,不會吃一件就飽滯,又未至於薄得快爛。外層韌實富嚼勁是意料中事,但想不到包心可以綿軟香稔,略為濕潤。不是乾得要吞嚥也困難的感覺,加上果仁果乾的加持,怎會單調?
奶茶雪糕
  自助餐Haagen-Dazs很平常,奶茶口味的話就是不同的說法了。奶茶雪糕可以任食還是第一次見,奶茶味比想像中足,又未算過甜。多得友人發現到最後的兩杯,難得可以脫離士多啤梨、朱古力和雲尼拿的時代啊。
  飽食一頓,冒著越來越冷的感覺下步出酒店大門。還有不出十日就到聖誕節了,不禁想想下年同一時間又是過著怎樣的生活。跟現在一樣頹頹廢廢,然後只有年齡歲月的增長嗎?
聖誕節
煎鵝肝
玉桂蕃薯
奶茶雪糕
意大利聖誕什果麵包
比團購寫嘅任食鵝肝吸引,買左團購,比想像中好,開頭見到其他食評又話服務差,無人收碟,食物補充慢,去到又唔覺!食物不斷出,海鮮肉質彈牙鮮甜,熟食種類多,咖哩羊肉好香好好食!鵝肝不斷出,唔洗好似其他酒店要排長龍!生果,沙拉好多選擇!甜品區有芝士蛋糕,法式燉蛋,tiramisu等,Hazzen dazs雪糕亦有四款味道選擇,雲尼拉,朱古力,曲奇餅,和士多啤梨。意想不到,甜品質素不錯!我會再來!
2015-11-09
團購
  • 鵝肝
  • 長腳蟹
2015-10-18 7283 瀏覽
因為外甥女由英國返港小休及她喜歡食鵝肝,所以Book 左今日6:45pm 3位的自助晚餐。差不多6點半到達,餐廳面積不少,座位也寛躺,要求安排靠牆位置,可以靜一點。海鮮食左長腳蟹,凍蜆都幾新鮮,反而凍蝦就不太新鮮麻麻地。沙律食左凱薩雞肉,什果沙律,好醒胃。巴馬火腿就一般般啦。熱盤食左白汁青口,好香好味。滷水旦,滷到入曬味,吾錯。炸雲吞,剛炸起,配甜酸汁,好食。雞軟骨串及八瓜魚仔串就凍曬,好硬。蒸魚系石斑,蒸得老左少少,但都可以。炒烏冬就冇乜味同好淋。即整印度燒餅,熱辣辣,吾錯。即切燒牛肉,帶點脂肪,夾在一起食,邪惡但好味。白汁豚肉片,個汁好惹味,好香口。中湯系菜干豬骨,又系應該溝左好多水,得個鹹字。刺身三文魚好肥美,八爪魚就普普通通。甜品蘋果金寶,好香好脆。法式燉旦,還可以。芝士撻,香蕉旦糕,黑森林旦糕,青蘋果霧絲,杧果奶凍,朱古力木糠布甸,可以一試,但吾試都吾系有乜損失。榴槤班㦸,將榴槤打在中間的忌廉內,好香,但個班㦸皮有點硬。杧果西米露,冇乜杧果肉,只有奶味。即灼面加付皮卷及扎肉,湯頭冇乜味,好一般。鵝肝7點半左右即煎,要排隊但好快,師傅好慷慨,比好多,夾法包同吃都好漏。真系一件起
刺身三文魚好肥美,八爪魚就普普通通。
即灼面加付皮卷及扎肉,湯頭冇乜味,好一般。
鵝肝7點半左右即煎,要排隊但好快,師傅好慷慨,比好多,夾法包同吃都好漏。真系一件起二件止。
可樂,蘋果汁,咖啡,檸檬茶任飲。但蘋果汁應該溝左好多水,好淡。
HD雪糕有4款,皇家奶茶味好濃好香,云呢拿,士多卑梨同朱古力就冇驚喜。
用左優惠劵,3位共$1000左右,都算抵食。
2015-10-18
  • 鵝肝
  • 燒肉眼
2015-08-12 11933 瀏覽
久違的家庭聚會,我家特意抽了一個週末的中午前往諾富特酒店品嚐長達兩小時的國際美食自助餐。自助餐由十二時開始至二時半,提供多國熱食、沙律和甜點,亦備有蘋果汁、咖啡、茶等飲品供客人自取,不喜歡飲料也可以備有中西式湯供客人選擇。首先我先排隊取了一份三文魚刺身。魚的味道很鮮沒有腥味,厚厚的切法也相當有口感,感覺不錯! 右方的鯖魚是熟的,不過是冷食而非熱食。因為用醋製作過關係,魚的鮮味更能提出實在不錯。左方是油醋製作的三文魚腩,味道本身不錯,不過我自己覺得它烹調時間較久,魚的質感沒有想像中嫩滑,否則口感可以更滑更好。另外也拿了一些中華沙律(綠色一條條那些),利用日式製法把海帶切絲,並灑上芝麻,味道和大部分日式食肆提供的差不多。中間的,帶有較多牛肉的質感不易咬開,但生熟的控制卻是不俗。以油醋製作的鯖魚,味道鮮而不腥。最令我驚喜的是,即使食材已烹調過,但以凍食享用這點實在不錯。個人喜歡日式芥末所以覺得加上一點整個吃法會更清新。甜點是我自己較喜歡在自助餐裡吃的東西,因為大多數酒店提供的甜點都相當有水準。這間也不例外,藍莓芝士蛋糕Blueberry Cheese Cake、蘋果批Apple Crumbl

三文魚刺身、鯖魚
不俗的牛肉
鯖魚
甜點是我自己較喜歡在自助餐裡吃的東西,因為大多數酒店提供的甜點都相當有水準。這間也不例外,藍莓芝士蛋糕Blueberry Cheese Cake、蘋果批Apple Crumble Pie、白朱古力配杏仁片等甜點,賣相和味道俱佳。相中最右方是現在提供多款熱葷之一:印度烤餅Paratha。現場有雲妮拿Vanilla和薄荷Mint口味的乳酪選擇,作為佐醬和烤餅一同享用。
藍莓芝士蛋糕、蘋果批、白朱古力配杏仁片
酒店現在提供多款熱葷供食客選擇,中式豬腳薑就是其中一道菜。醋的味道剛好,沒有太酸太甜,豬腳也醃得相當入味,可見火候和時間是有一定的投入。我最欣賞的是它的薑,聽家母和家父說薑最能影響一道豬腳薑的味道,是靈魂也不為過。味道不會太辛但能吃出它是一件老薑。
中式豬腳薑
2015-08-08
三文魚刺身、鯖魚
不俗的牛肉
鯖魚
中式豬腳薑
  • 三文魚刺身
2015-05-11 16381 瀏覽
12點9進場. 2位, 有張4人枱,  水已經放在枱上了. 走出去看一下~ 當時食物已剩餘少量, 例牌如沙律, 冷盆, 熱盆, 甜品. 每款種類不多, 有點失望呢~ 等了一會到1點3。。。食物補充得超慢 ,好似全場沒什麼供應 , 最多就是西瓜同蟹柳係正常供應中........... 另外, 有刺生, 得一種 :- 三文魚~ 新鮮ok, 厚切,再冷點會更好,算是可以。 甜品,只有幾款。。香蕉蛋糕尚可, 應該係買個隻 (有時真係食得出何謂新鮮同精美), 唔似酒店水準。雪糕是Nestle雀巢,以為有Haagen-Dazs, 食評(再睇好似得晚上提供) 同廣告都寫明係Haagen Dazs, 好失望 。 有些咳的Serve Food那一位廚師還是帶反番口罩衛生點, (例如大家X的口罩)。。。。 不要直接向食物咳嘛, 當場令我無咩信心同食慾了 ... 熱食個堆, 包括grilled扒...沒有食品cover著的我都沒有食了.....基本上之後我只食西瓜同蘋果...任飲既飲品全部自助, 不要以為咖啡有得brew比你... 茶和咖啡也是自助自己黎, 唔熱也唔濃郁, 唔好飲的啊。。 $268+1買
12點9進場. 2位, 有張4人枱,  水已經放在枱上了.

,好似全場沒什麼供應

$268+1買一送一promotion我覺得唔值, 外面3 course meal $150一位我相信有很多選擇。

當日1點9已離場了....
2015-05-01
2015-04-29 15323 瀏覽
其實預咗3百多元一位的buffet,質素,食材也不能和五六星級酒店比較,在沒有要求的情況下,反而有驚喜。和牛質素只能和一般薄牛扒同級,但仍有和牛味 。刺身區的三文魚肥厚新鲜。凍海鲜區的長蟹脚肉質麻麻,但也有鲜咸味,凍蝦口感彈牙。水果區的菠蘿,西瓜也很甜,哈蜜瓜旁放了薄咸火腿,夾著一同吃,好味。熟食區的蒸魚很腥,印度咖喱配以印度薄餅一同吃,味道不错。甜品區有芝士蛋糕,法式燉蛋,tiramisu等,Hazzen dazs雪糕亦有四款味道選擇,雲尼拉,朱古力,曲奇餅,和士多啤梨。意想不到,甜品質素中上。飲品區的咖啡,檸水任飲。現在很多食店都有限制進食時間,通常只有1.5~2.5小時,所以酒店餐廳始終是首選和朋友又食又傾的好選擇,沒有限時,雖然枱與枱分隔不夠濶,但酒店也安排外國人坐在左右,所以傾計的私穩度尚可接受,服務也不錯,慢慢享受,才是對生活的追求。
和牛質素只能和一般薄牛扒同級,但仍有和牛味

刺身區的三文魚肥厚新鲜。
凍海鲜區的長蟹脚肉質麻麻,但也有鲜咸味,凍蝦口感彈牙。
熟食區的蒸魚很腥,印度咖喱配以印度薄餅一同吃,味道不错。
飲品區的咖啡,檸水任飲。
海鮮區
2015-04-24
海鮮區
刺身區
2015-03-02 17070 瀏覽
雖然係用團購,但其實個價錢同用openrice coupon相差$10都冇價錢$300倒都唔算平ar但d 野食真係omg你唔好同我講呢個係鐵板和牛ar..個牛係室溫ga lornew york cheese cake個texture好怪,唔滑,一舊舊野咁鮑魚焗響螺冇鮑魚冇響螺唔知想點,個樣就靚ged壽c 我見到個樣就唔開畏d熟帶子又係細細的,擺出黎好耐咁...咁好食ge野係有ge...有焦糖燉蛋,好食到我食左2個鮮奶燉蛋白平平無奇, ok la聽講奶凍ok而個haagendaz曲奇味雪糕好難唔好食ge水牛芝士都可以,我中意cheese豬頸肉好爽好味意粉同d醬都好,意粉啱啱好軟硬,d醬好多菇八爪魚都唔錯,冇乜野食之下都ok水果得果2,3款...冇下次
價錢$300倒都唔算平ar
但d 野食真係omg
你唔好同我講呢個係鐵板和牛ar..個牛係室溫ga lor
鮑魚焗響螺冇鮑魚冇響螺唔知想點,個樣就靚ge
d壽c 我見到個樣就唔開畏
d熟帶子又係細細的,擺出黎好耐咁...

咁好食ge野係有ge...
焦糖燉蛋,好食到我食左2個
鮮奶燉蛋白平平無奇, ok la
聽講奶凍ok

而個haagendaz曲奇味雪糕好難唔好食ge
水牛芝士都可以,我中意cheese
豬頸肉好爽好味
意粉同d醬都好,意粉啱啱好軟硬,d醬好多菇
八爪魚都唔錯,冇乜野食之下都ok

水果得果2,3款...

冇下次
2015-02-23
團購
2015-02-23 14078 瀏覽
多年前曾經食過一次自助午餐, 感覺不錯, 食品又多, 價錢不貴.  今日一班朋友經過想搵地方坐下休息下, 就上去睇下冇位可能是新春吧, 很多人一家在團拜.  坐好後先去攞魚生, 只有三種, 三文魚, 劍魚同八爪魚, 現場即切, 厚厚的三文魚, 感覺不錯! 很鮮味! 之後諗住攞熱食, 但實在太多人了, 先吃沙律吧.  沙律吧有很多選擇, 菜很新鮮, 也不錯!  再來SUSHI冷盆及海鮮吧, SUSHI及冷盆也是大路的, 沒什麼驚喜.  海鮮吧有青口及蝦, 蝦比較新鮮, 青口就不太好了, 食了一口已經吃不下, 味道像變了的.... 終於迫到入熱食品 .... 很失望.... 只得幾款, 而且也是很普通的小菜, 如炒薯仔, 芝士焗西蘭花, 瑞士雞翼, 咖喱雞, 白飯, 炒面等.  加上人太多, 很快只得返個盆, 但加菜速度比較慢, 所以.... 雪糕, 是牛奶公司的杯裝雪糕, 只有雲呢拿及朱古力, 一點不吸引.  甜品, 有CHEESE CAKE, LEMON TART, 還有一些杯裝甜品, 每款要了一件大家分, LEMON TART是最好的, CHEESE CAKE味很濃, 但唔滑, 其他

雪糕, 是牛奶公司的杯裝雪糕, 只有雲呢拿及朱古力, 一點不吸引.  甜品, 有CHEESE CAKE, LEMON TART, 還有一些杯裝甜品, 每款要了一件大家分, LEMON TART是最好的, CHEESE CAKE味很濃, 但唔滑, 其他的甜品都冇咩特別

總括來講, 打完折後每人170左右 (大小同價), 不貴, 一大班人當開PARTY 是 OK的, 熱熱鬧鬧的 (但人真的很多, 特別是在熱食區, 要迫很耐才迫到入去) 但如果要味道的, 質素的, SORRY, 這裏不適合你.

PS. 離開時見到有救護員來了, 不知發生了什麼事....
2015-02-22
2014-09-23 22912 瀏覽
食物少,味道差。除龍蝦過得去,其他全部難吃。牛扒是乾的,所有貴價少少的食品,如扇貝,椰汁燕窩等,8點已無。。。也不會再補充,168都唔值。parma ham 也差,只是些$10的貨,連759賣$30也比它香,好吃。魚生算可以,只要是新鮮就得啦。甜品,只有幾款。。最好是雪糕,其他尚可。桂花糕無味,差!服務也差,我可以放了四隻鍱,食了四轉,也無人來收。咖啡連匙也沒有,要用手指嗎?

魚生算可以,只要是新鮮就得啦。

甜品,只有幾款。。最好是雪糕,其他尚可。桂花糕無味,差!

服務也差,我可以放了四隻鍱,食了四轉,也無人來收。

咖啡連匙也沒有,要用手指嗎?
海鮮。。。很快已無
中規中矩的甜品
2014-09-23
紀念日
  • 雪糕
2014-09-17 19431 瀏覽
一行18人大伙兒品嘗自助午餐,買一送一,加一服務費只收一位,即係248X1.1=272.8/2=136.4,咁既價錢算抵食,選擇唔算少!沙律、三文魚刺身、壽司、冷麵、多款熱薰、中、西湯、糕點及甜品!食物質素都OK,炒米粉唔油,濕濕地好好味!豬腳薑仲正,豬腳夠淋又煙靱,可惜麵包太淋,如果有個小型焗爐烘一烘真更好喇!生果只有蘋果及西瓜略為少左d!不過我未試晒d食物已經飽喇,嘻嘻:唔緊要我決定搵日再去食過!
沙律、三文魚刺身壽司、冷麵、多款熱薰、中、西湯、糕點及甜品
食物質素都OK,炒米粉唔油,濕濕地好好味!
題外話/補充資料: 如果安排一個小型焗爐給顧客自行將麵包烘一烘咁就very good 喇!
2014-09-17
$136.4 (午餐)
2014-06-23 24816 瀏覽
先說冷食,沙律的選擇甚多,逾三至四款,且尚算新鮮,值得推介。而即切魚生味道可口,以至我也輪了两次,可算是此餐廳最有水準之作。不過其熟食有欠口感,大多也太硬,其中以紅燒雞塊最硬,因而難以入口,奉勸各位小心。
先說冷食,沙律的選擇甚多,逾三至四款,且尚算新鮮
,值得推介。

2014-03-11 36474 瀏覽
又到每月一聚,碰巧是M的牛一,主角揀了吃buffet,又指定要旺角區附近。最後揀左佐敦的品坊,貪夠平、夠近且有紅酒送﹗品坊走平實路線,白牆、白枱和白椅,予人光潔明亮之感,樸實無華﹗環境如此,食物也如此 – 款式不多,驚奇不太,中規中矩也﹗開頭,大家是被品坊任食鵝肝、加拿大長蟹腳、即製椰汁燕窩燉蛋白、Haagen-Dazs雪糕,以及三人惠顧奉送紅酒等吸引。然而,視察完一周現場後,不禁大感失望。除了海報中總廚推介的食物外,其他熱葷、冷葷或甜品的選擇少之又少,鵝肝和燕窩燉蛋白還是輪流限時供應的。唉,既來之,則安之。難得好友相聚,夫復何求?何必太過介懷食物的好壞呢?小妹先取回一碟凍盤 – 加拿大長蟹腳、翡翠螺、海中蝦、蜆和蟹柳。長蟹腳瘦削、蟹肉不多,不夠鮮甜肥美。記憶中,只有雅苑座的蟹腳最得小妹的歡心;螺夠肥美具咬口,惜有沙;蝦碩大肉厚,略嫌蝦肉較為結實、未夠嫩滑鮮甜;蜆殼大肉少且乾嚡,恰如乾枯枯的禿枝;蟹柳口感與超市的急凍廉價貨無異。再繞場一周,真的無甚合眼緣了﹗還是吃一碟健康清爽的沙律菜好了。先取羅馬生菜、青瓜片和紅菜頭片,再灑上雞蛋碎、麵包粒和煙肉碎,然後混入少量凱撒沙律醬,最後以數片煙

再繞場一周,真的無甚合眼緣了﹗還是吃一碟健康清爽的沙律菜好了。先取羅馬生菜、青瓜片和紅菜頭片,再灑上雞蛋碎、麵包粒和煙肉碎,然後混入少量凱撒沙律醬,最後以數片煙三文魚作點綴。不論視覺、還是味覺,已經教人深深滿足了﹗
品坊的刺身只有三款,小妹只要了最愛的三文魚刺身也。厚切三文魚刺身頗為肥美豐腴,份量也給得闊綽,惜未夠凍也。何解如此?因為廚師預先切好一小碟一小碟放在刺身櫃前讓食客自取,而非即叫即切也。
素來極愛炸物的小妹見有炸腐皮卷,縱使其表皮油膩膩,仍義無反顧地要了一條。
誠然,腐皮卷吸了大量的炸油,膩口萬分。然而,腐皮卷豆味十足。咬開一看,內裏包著雜菜,外脆內嫩,好好吃﹗
Y取了豬腳薑回來細味品嚐,小妹也不甘後人,馬上去拎。品坊的豬腳薑只有豬腳和蛋,全個瓦煲均不見薑的蹤影,煞是奇怪﹗薑醋煲得濃稠而黏密,豬腳軟腍入味、骨膠原極為豐富,蛋也也夠味,可以一試﹗
萬眾期待的鵝肝終於出場了,所有人都有秩序地排隊﹗只見兩名廚師拿出一盒盒紙包裝鵝肝,放在鐵板上、如煎牛扒般香煎。每人獲分兩片鵝肝,再自行淋上鵝肝汁。徒見賣相,可見被大火煎過的鵝肝表面已結焦了。挾一小口放入口,鵝肝夠香夠脆夠油,惜絕非入口即化。
主角M因事姍姍來遲,一來到,小妹即斟紅酒,大家乾杯 – cheer﹗素來不沾酒水的小妹,煞有雅興飲了數口 – 含13%酒精的紅酒夠香淳馥郁,但入口有點澀。當小妹飲罷正在回味之時,驚覺全身發熱,如發高燒般㷫烚烚、暈陀陀,眼簾不自覺地合上,極為渴睡,友人表示小妹面紅如關公。看來,小妹不勝酒力 – 醉了﹗
友人C馬上拎回熱茶讓小妹解醉,稍休片刻,酒精作用開始減退,小妹請友人代為取甜品以提神也。
友人C拎回四款甜品,有香濃鬆軟、朱古力味十足的朱古力雪糕;酸中帶甜、酥皮香脆的檸檬撻;酒味淡而濕淋的tiramisu,以及算嫩滑的芒果凍奶。
即製椰汁燕窩燉蛋白夠熱夠滑溜且不太甜膩,可以接受也。
Haagen-Dazs雪糕無疑是全場最教小妹心動的食物也﹗惜是晚狀態不佳,只能吃下兩小杯而矣﹗確是可惜……
2014-03-08
2014-01-21 32038 瀏覽
第二次去品坊食buffet超級吸引啊^^同埋一個人都係大約$260以哩個價錢食buffet 算係咁啦.前菜凱撒沙律 薯仔沙律 煙三文魚 超好味啊煙三文魚好新鮮好靚熱盤 有法式炒田螺串燒 西冷扒 同埋素卷最好味係法式炒田螺 要試下啊!!西冷扒都唔錯 配埋英式芥辣 正!!鵝肝 一份有三至四塊不過比上次食的時候少左d份量雖然看似多 但係鵝肝係薄左d的但係都好好味的!!!雪糕有四款味道的有曲奇 士多啤梨 豬古力 雲呢嗱哈哈 食多幾杯都抵返喇有好多款甜品 好吸引 賣相又靚最好味的都係 法式燉蛋 芒果拿破崙哩兩款點都要encore.椰汁燕窩蛋白要排隊拎的 不過唔洗驚無 因為一定有多真係好好味的 好香椰汁味又多燕窩 蛋白又香又滑 超正真係食多幾碗都抵哂^^
第二次去品坊食buffet
超級吸引啊^^
同埋一個人都係大約$260
以哩個價錢食buffet 算係咁啦.
沙律
前菜
凱撒沙律 薯仔沙律
煙三文魚 超好味啊
煙三文魚好新鮮好靚
熱盤
熱盤 有法式炒田螺
串燒 西冷扒 同埋素卷
最好味係法式炒田螺 要試下啊!!
西冷扒都唔錯 配埋英式芥辣 正!!
鵝肝
鵝肝 一份有三至四塊
不過比上次食的時候少左d
份量雖然看似多 但係鵝肝係薄左d的
但係都好好味的!!!
雪糕
雪糕有四款味道的
有曲奇 士多啤梨 豬古力 雲呢嗱
哈哈 食多幾杯都抵返喇
甜品
有好多款甜品 好吸引 賣相又靚
最好味的都係 法式燉蛋 芒果拿破崙
哩兩款點都要encore.
要排隊拎的
不過唔洗驚無 因為一定有多