2017-09-02 68 瀏覽
抓住暑假最後的尾巴,同寶貝仔搵好嘢食!佢最愛食甜品,於是上網搜尋一下荃灣有乜好嘢食!突然醒起之前經過荃灣千色店,見到一間裝修好吸引嘅天鵝餐廳,於是決定帶仔仔去試吓!六點鐘便去到餐廳,喺門口啊仔已經擺定甫士影相!估唔到男孩子都咁鍾意隻天鵝,仲咁橋我哋坐正摩天輪裝飾擺設嘅旁邊,成晚可以望住呢個幸福摩天輪,感覺真係好幸福啊!當我地喺度選擇食乜嘅時候,嗰本Menu成本雜誌咁,圖文並茂,款款食物都影得好吸引 ,搞到我哋有選擇困難症!好彩個侍應哥哥主動來介紹食物,D意粉主菜一般都係$100以內,但係我哋就睇中一個最貴嘅黑松露海膽蟹蓋龍蝦汁焗飯,雖然要$178,但係我哋只打算食一個主菜,加一個甜品,所以決定叫一個貴少少嘅都無所謂!主菜一上枱,我哋兩個即刻嘩一聲叫咗出嚟,真係色香味俱全!放低即刻聞到黑松露醬同龍蝦濃汁嘅香味,第一啖食落去個加州海膽好新鮮,加埋黑松露醬真係好夾 !個飯裏面夾雜着蟹肉同雜菌,加上香濃的龍蝦汁,飽滿嘅珍珠米分外好味!呢個主菜勁讚!👍👍👍甜品方面,我哋叫咗一個愛心窩夫及一杯榛子朱古力!榛子朱古力喺Menu裏面係拉咗一隻天鵝嘅圖案,但係上枱嘅時候竟然係一個好可愛嘅公仔樣,可能知道
甜品方面,我哋叫咗一個愛心窩夫及一杯榛子朱古力!
榛子朱古力喺Menu裏面係拉咗一隻天鵝嘅圖案,但係上枱嘅時候竟然係一個好可愛嘅公仔樣,可能知道係小朋友特登拉一個卡通圖案!搞到囝囝好開心!
愛心窩夫裏面有士多啤梨雪糕同曲奇妙趣雪糕,份量之大嚇咗我地一跳,睇落去應該四個人都食唔晒!
係呢個時候,因為侍應姐姐走埋嚟撩我個仔,仲請左幾包爆炸糖比佢食,叫佢落係個甜品上面,估唔到效果非常之突出,一路食雪糕窩夫,一路食到一啲脆卜卜的爆炸糖,都幾特別!
你問我好唔好食,我都唔識答你!大家睇相啦!
最後係成碟食晒,一d都冇剩!🤣🤣🤣
當我地食完接近七點半鐘嘅時候,全間餐廳已經滿座,仲有好多人喺門口等位!閒日都咁好生意,證明食物嘅質素真係唔錯!好彩我哋早啲嚟食!
天鵝餐廳嘅環境好溫馨浪漫,無論主菜同甜品我哋都非常滿意,能夠為暑假畫上一個完美的句號!
2017-08-28
  • 愛心窩夫
  • 海膽黑松露蟹蓋焗飯
2017-08-31 58 瀏覽
呢間店都開左一段時間,每次經過都會大排長龍,今次一於就試下啦門口可以清楚看到餐廳內的情況,每一個窗邊座位都是一個咖啡杯,很可愛餐廳內的設計也是走簡約、文青的風格,俾人感覺是清新、簡潔、舒服的。嚟得呢間餐廳當然要試下佢地嘅招牌菜式啦!點了一份軟殼蟹卡邦尼意粉。意粉一上真心是吸引的,因為意粉充滿了蛋汁及忌廉汁,而表面好似平平無奇,但在軟殼蟹下面是有煙肉和草菇作伴碟的,所以味道非常入味。意粉不會太淋而且好豐富的味道,集合晒軟殼蟹的味、煙肉、蛋汁、卡邦尼的味道。而軟殼蟹真係一隻蟹的,表面外脆,入面鮮味,口非常豐富,正呀!

2017-08-27 141 瀏覽
終於變番1號風球,之前見到依間食評幾好,話價錢平,可造性高,來試試吧!環境幾靚,好似台灣cafe shop,服務人員幾好笑容及禮貌,坐位迫迫地,軟殼蟹卡邦尼意粉,意粉醬汁好味,好濃忌廉及煙肉,個軟殼蟹炸得香脆,但份量較少!黑松露墨汁雜菇蘑菇屋,個汁幾好,但有少少似濃縮版的忌廉湯,蘑菇味道普通,唔夠突出,墨汁飯,冇味的,淨係外型突出嘢飲方面:曲奇沙冰,香濃曲奇雪糕味,正,下邊沙冰有香濃嘅朱古力味,岩鹽焦糖咖啡,岩鹽是自己加上去咖啡度,本人覺得味道怪怪的,很少咖啡味,整體環境幾好但係份量很少
曲奇沙冰
岩鹽焦糖咖啡
黑松露雜菇蘑菇屋
軟殻蟹卡邦尼意粉
2017-08-27
曲奇沙冰
軟殻蟹卡邦尼意粉
2017-08-26 147 瀏覽
因為荃灣千色店大特價,所以要去掃貨啦,掃完當然要搵嘢食,係Openrice見地下有間Cafe,好似好好坐咁,啱曬我呢D Shopping完嘅人,可以好舒服咁食吓又坐吓。Cafe Swan 門口都已經夠吸引,有天鵝嘅裝飾,又有花草嘅襯托,好似去咗童話世界咁。入到去見餐牌以西餐為主,有意粉,漢堡,仲有甜品及拉花嘅咖啡,朱古力等,真係越睇越難揀,終於選了“軟殼蟹卡邦尼蛋汁意大利麵”,呢個一上枱都比佢個賣相嚇到,係因為未見過軟殼蟹係可以炸到好似4D咁,好立體個殼係漲波波咁,一食落仲更加不得了,蟹腳好香脆,而蟹身佢有濃濃嘅肉汁,伴而卡邦尼蛋汁意大利麵,好好味,下次嚟都一定會再點呢個。飲品配上金沙榛子朱古力,個拉花已拉得好靚,入口有濃濃嘅朱古力味,仲有香濃嘅榛子碎在內,又唔會好甜,食完好滿足。另再叫咗一個lunch set,香辣蒜香蝦意大利麵,蝦有4大隻,不但爽口彈牙,仲有鮮蝦嘅味道,而辣味只係一點點,唔會搶咗蒜頭嘅香味。餐飲揀咗熱巧克力,拉花杯杯都好靚,而巧克力很滑口,甜度適中。而嚟到無理由唔試佢嘅招牌甜品窩夫,見佢竟然出咗新嘅玫瑰窩夫,仲要係期間限定,即係唔係時時有得食啦,而個玫瑰醬仲要係

軟殼蟹卡邦尼蛋汁意大利麵

金沙榛子朱古力

香辣蒜香蝦意大利麵

熱巧克力

而嚟到無理由唔試佢嘅招牌甜品窩夫,見佢竟然出咗新嘅玫瑰窩夫,仲要係期間限定,即係唔係時時有得食啦,而個玫瑰醬仲要係自家製,一上枱嘩,隔離枱都叫咗出嚟“好靚”,係真係好靚,一切個窩夫係皮脆,而入口仲熱辣辣,而上面配上玫瑰及雲呢拿雪糕,仲有特製嘅玫瑰醬,估唔到咁好食,原本好怕食花味嘅嘢,因為感覺會好似食香珠咁,但呢個甜品嘅感覺係好清香,再配上大大粒士多啤梨,真係好正。

玫瑰窩夫

2017-08-25
軟殼蟹卡邦尼蛋汁意大利麵
金沙榛子朱古力
香辣蒜香蝦意大利麵
熱巧克力
玫瑰窩夫
2017-08-23 650 瀏覽
約了朋友來吃晚飯,我想來這裡很久了,餐廳內外都裝飾得很靚,有仙味我們訂了6時半,天都仍然有光,已經近乎滿座了,一邊等食時,外面都一班客人等候,天鵝實在好大吸引力呀!有新餐牌, 以海膽做噱頭,朋友喜歡吃海膽,於是就叫了兩款新食品-海膽黑松露漢堡和海膽黑松露蟹飯。先上了飲品 - 朋友的燉蛋咖啡,好香的咖啡味,朋友都第一次飲,我試喝了兩啖,甜甜地好香濃~~ 我那杯是金莎榛子朱古力,可以選天鵝或玫瑰拉花,來到天鵝主餐餐廳,當然要天鵝圖案啦,拉得很似、很美喔! 鍾意食金莎都應該喜歡這杯飲品~由於我本身好喜歡咖啡,只是不敢在晚上喝太多,相比之下,我是較喜歡朋友那杯燉蛋咖啡海膽黑松露漢堡好大個呀~漢堡的牛肉非常厚,上面淋滿芝士, 有好幾片海膽,漢堡扒內有流心芝士的,有洋蔥蕃茄在漢堡扒下面,整個漢堡很香很多汁真的勁多芝士,我最愛呢海膽黑松露蟹飯賣相好有氣派,有隻蟹蓋,上面是香香的黑松露,之下是海膽,兩者份量都好多,蟹飯有龍蝦肉、蟹肉、洋蔥和菇,個汁都幾濃郁龍蝦味,而不會太鹹,很不錯由於早吃,我們都想要甜品,朋友對花類興趣不大,其實我都吃過,所以都想吃未試過的,於是點了芒果爆炸糖麻糬窩夫,賣相又是好靚,

燉蛋咖啡
金莎榛子朱古力

海膽黑松露牛堡
真的勁多芝士,我最愛呢
海膽黑松露蟹飯
由於早吃,我們都想要甜品,朋友對花類興趣不大,其實我都吃過,所以都想吃未試過的,於是點了芒果爆炸糖麻糬窩夫,賣相又是好靚,好特別的窩夫可以灑爆炸糖上去,窩夫入面還有麻糬粒,吃下很煙韌彈牙,不會過甜,芒果肉亦熟透夠甜
芒果爆炸糖麻糬窩夫
這裡環境真的超讚,靚到不捨得走,不其然會想影多些相,服務又好,非常友善和會介紹特色和新品給客人,等候食物時間不長,果然是高質的夢幻餐廳!
2017-08-14
燉蛋咖啡
金莎榛子朱古力
海膽黑松露牛堡
海膽黑松露蟹飯
2017-08-21 152 瀏覽
今日約左個好耐無見的朋友食飯,因大家都住新界區,就決定黎荃灣行下同搵食~今日午飯時間黎到唔洗等位,入到去座位都差不多坐滿了~一坐低店員推介了海膽飯,仲話係限量,但因本人對海膽無特別喜好,所以無叫到呢~我就揀左呢個磨菇墨汁飯,賣相不錯~味道不過不失啦,忌廉汁食落都幾香幾creamy。另外佢窗邊ge座椅係咖啡杯造型架,好可愛呀~同朋友食下傾下咁就過了一個下午~見到好多人推介窩夫,都有諗過叫既,但食完個飯已經飽了,希望下次有機會多d人一齊食可以試試啦~
今日午飯時間黎到唔洗等位,入到去座位都差不多坐滿了~

2017-08-19 190 瀏覽
見呢間餐廳咁多好評就去試下,大慨6:50pm 到達要等位,7:17pm 有位就入座,説明用餐時間90分鐘。7:17pm 落單,7:26pm 意粉已經上檯,7:29pm 飲品到, 7:30pm 甜品都上埋... 我地可能食野食得太快,7:52pm d野食食曬,但野飲仲有一半,呢個時候侍應突然黎問介唔介意埋單先,我地覺得古怪,但照埋單,諗住飲埋杯野先走~ 點知佢竟然叫左下一檯的客人企起我地附近,仲收曬d餐具,加埋2個侍應企係我地旁的眼神👀即係迫我地走! 我仲未飲完杯野架!最後實在難忍等位客人、侍應的眼神😑唯有未飲完就要起身。我明白你地想做多幾輪生意...但其實我地飲埋都會走,何必要做呢d小動作!如果我一定要坐,係可以坐到8:45pm 啦,點解唔可以互相尊重!總括而言,如果又要排隊等位、價格又不是好抵、食物質素一般、快餐店的服務,我又何必要再光顧呢?!?!

即係迫我地走! 我仲未飲完杯野架!
最後實在難忍等位客人、侍應的眼神😑唯有未飲完就要起身。

2017-08-19
2 分鐘 (堂食)
2017-08-11 244 瀏覽
價錢貴,普通cafe,一碟意粉都成八九十蚊,味道一般,又咸,唔合格,全部散叫,冇set, 又只收現金,趕客咁,好快同你收哂野,門面吸引人,但食既唔吸引,大班人更加唔適合來,冇set全散叫就好拿貴,見推介食窩夫既,但見賣相麻麻,我係冇食到既。我呢晚兩個人叫兩個主食,分別係呢個飯同石斑意粉,個飯個豬排炸得幾好,意粉既石斑咸到喊。另外仲叫左個薯條拼雞翅,呢個特別覺得唔低,要成八九十蚊。剩係得一張相,其他都冇影啦 。是次晚餐約三百幾。冇下次之一…
剩係得一張相,其他都冇影啦 。
是次晚餐約三百幾。冇下次之一…
2017-08-10 271 瀏覽
尼排成日都係FACEBOOK度見到D人講尼間餐廳,又見到D相同食評都好吸引,所以等到放假嘅日子就專登搭車去荃灣,其實去之前已經決定好一定要食愛心窩夫同埋軟殼蟹意粉,因為係俾尼兩樣野ge相吸引我去食架!!!去到時已經見到好多人等緊位喇,間餐廳雖然唔算好大 但可能我地兩個人去食,而多數去嘅都係情侶, 就算前面咁多人等,大數十多組人啦, 都係等左半個鐘多D咋~ 唔算好耐啦!!雖然兩個人去食, 但由於好多野都好吸引嘅關係,我地叫左海苔雞翼, 雖然雞冇雞味, 但上面海苔味夠哂濃同埋野味!接下來就係我最期待嘅moment喇!!係尼個軟殼蟹黑松露忌簾意大利粉!!上面隻軟殼蟹真係WOW一聲, 而且係好好食!!!另一樣MAIN叫左個飯,唔記得叫咩名喇, 但D汁好多又夠濃,都唔錯架~~原本想叫愛心窩夫, 但最尾俾尼個玫瑰吸引住,好靚呀! 完全呃LIKE, 食落去仲有淡淡玫瑰味呀上面仲有好多粒小星星做decoration, 好睇又好食囉~最尾介紹埋尼杯飲品啦其實都係見得意先點, 但其實麻麻地...綠茶鮮奶但真係冇綠茶味...得個甜字完成人生第一篇食評~~下次繼續食好野
尼排成日都係FACEBOOK度見到D人講尼間餐廳,
又見到D相同食評都好吸引,

所以等到放假嘅日子就專登搭車去荃灣,
其實去之前已經決定好一定要食愛心窩夫同埋軟殼蟹意粉,
因為係俾尼兩樣野ge相吸引我去食架!!!
去到時已經見到好多人等緊位喇,
間餐廳雖然唔算好大 但可能我地兩個人去食,
而多數去嘅都係情侶, 就算前面咁多人等,
大數十多組人啦, 都係等左半個鐘多D咋~ 唔算好耐啦!!
雖然兩個人去食, 但由於好多野都好吸引嘅關係,
海苔雞翼

接下來就係我最期待嘅moment喇!!
係尼個軟殼蟹黑松露忌簾意大利粉!!
上面隻軟殼蟹真係WOW一聲, 而且係好好食!!!

另一樣MAIN叫左個飯,
唔記得叫咩名喇, 但D汁好多又夠濃,
都唔錯架~~

原本想叫愛心窩夫, 但最尾俾尼個玫瑰吸引住,
好靚呀! 完全呃LIKE, 食落去仲有淡淡玫瑰味呀
最尾介紹埋尼杯飲品啦
其實都係見得意先點, 但其實麻麻地...
綠茶鮮奶但真係冇綠茶味...得個甜字
完成人生第一篇食評~~下次繼續食好野
2017-08-05
35 分鐘 (堂食)
海苔雞翼
2017-08-08 359 瀏覽
之前一直見到這間餐廳的評價很高,今日終於有機會一試!😍整間餐廳選用色彩繽紛的顏色,門口有摩天輪及天鵝擺設,給予人歡樂的氣氛及愉快的感覺。😌星期六的晚上時間六點九,餐廳內已擠滿了人,門外亦有很多人排隊。😳幸好等了大約半小時已經可以入座!😍因為在門外等候時已經可以落單,所以之前點的食物很快便上菜,不用等很久!🙈軟榖蟹黑松露忌廉義大利麵!😍值得推介😍遠遠已經聞到黑松露味!😳大大隻軟殼蟹,絶不空心!❤️每條麫都沾有黑松露,足料!😍海膽黑松露流心和牛漢堡😍非常值得推介😍足料海膽加黑松露,流心芝士漢堡,能拉出長長芝士絲!❤️❤️❤️非常好食,有機會一定要一試!💪🏻😂😂溫馨提示:因為售完即止,可以預先預訂!愛心窩夫 太多甜品選擇之中選了這款!😌窩夫軟硬適中,有少少脆身,淋上朱古力醬,加上士多啤梨及曲奇雪糕,很不錯!😍總結,非常滿足的一餐!❤️😍👫

軟榖蟹黑松露忌廉義大利麵

軟榖蟹黑松露忌廉義大利麵!😍值得推介😍

海膽黑松露流心和牛漢堡😍非常值得推介😍

愛心窩夫

愛心窩夫 太多甜品選擇之中選了這款!😌

總結,非常滿足的一餐!❤️😍👫
軟榖蟹黑松露忌廉義大利麵
2017-08-07 264 瀏覽
早前行過見到佢出新款, 今日特登出黎試下。 因為...... 為就係為左佢:海膽黑松露蟹蓋飯🤑其他餐牌仲有:一行3人, 三婆孫😂,食2點過晒繁忙時段, 來到就有位。 舒舒服服坐卡位。 顏色佈置有好多lego, 氹到小朋友。 店員必食推介 - 主角海膽黑松露蟹蓋飯。 只講埋賣都吸引啦, 一到枱好香龍蝦湯味,有蟹殻,上面大約1/4板海膽, 大匙黑松露,內有龍蝦仔同蟹肉。小朋友唔好意思, 只可食板燒雞扒忌廉汁意大利麵🤣🤣。不過估唔到雞扒又煎得幾juicy 滑溜。 意粉中有雜菌。雖然好飽但甜品點少得, 鮮草莓雪糕窩夫。 窩夫都幾鬆化, 唔會太厚實, 所以食左唔會超滯。 雪糕👍🏻👍🏻👍🏻
早前行過見到佢出新款, 今日特登出黎試下。

因為...... 為就係為左佢:海膽黑松露蟹蓋飯🤑

其他餐牌仲有:

顏色佈置有好多lego, 氹到小朋友。

2017-08-07
2017-08-06 216 瀏覽
一直想試咖啡灣因爲佢墨魚飯同軟殻蟹出名而且成日排哂隊好似好有人氣六點鐘入座剛剛最後一張枱唔使排隊軟殻蟹冇想像中咁好食,沙律尚算新鮮,配上黑醋味道清新雞扒煎得香口,墨魚汁飯好食,蘑菇種類多,唯獨忌廉汁偏淡我覺得最好食係尼個,蒜味好重好香,帶子好味,意粉內藏不少菇同洋蔥,微辣但不會過辣好開胃,而且意粉熱辣辣新鮮炒起就上菜好正總括而言,意粉同墨汁飯可以再試,餐廳亦都送出coupons 吸引客人再光顧,有機會的話試埋甜品同咖啡

六點鐘入座剛剛最後一張枱唔使排隊

軟殻蟹冇想像中咁好食,沙律尚算新鮮,配上黑醋味道清新

雞扒煎得香口,墨魚汁飯好食,蘑菇種類多,唯獨忌廉汁偏淡

2017-08-06
2017-08-06 282 瀏覽
綠茶鮮奶 $36熱 好多人話依間餐廳性價比高 所以今日就黎試一試一眼就比三眼仔的拉花吸引左綠茶味濃 反而鮮奶味唔太岀要飲到低先可以一次過飲到綠茶同鮮奶味個人就覺得還好 可以一試的12點開店 12點半去到拎飛大概等了45分鐘才可進去有興趣一試的 不妨早d去拎位

綠茶鮮奶 $36熱

有興趣一試的 不妨早d去拎位

綠茶鮮奶
綠茶鮮奶
2017-08-04 284 瀏覽
小朋友生日飯,我哋帶咗個蛋糕 點知佢話要收100蚊切餅費 (其實都正常嘅)。 咁我哋就話如果唔切,可唔可以幫我哋雪住?職員態度非常好,立即幫我哋雪起。食物好味,職員親切有禮,而家好多就算高級食肆,職員就算唔係無禮,都唔會有親切感。 呢餐飯我地一家人食得好舒服、好開心!贊~~甜品加20蚊可配 生日牌加蠟燭, 小朋友見到超級開心。

甜品加20蚊可配 生日牌加蠟燭, 小朋友見到超級開心。
2017-08-03 217 瀏覽
很喜歡喝有漂亮拉花圖案的咖啡,又想吃意粉以及窩夫等甜品,來這間裝潢漂亮的Café Swan就能滿足多重願望~ 星期一至五供應多款午餐,包括: 沙律、意粉& 漢堡等,定價為$68-$88,再加$5 便能有一杯拉花鮮奶咖啡,實在超值. 如果想轉餐牌內其他飲品,則另加$20,靈活多變! 鮮奶咖啡 (跟餐加$5) 友人所選的鮮奶咖啡,拉花圖案很漂亮,而且奶泡很細緻,友人表示鮮奶咖啡頗有水準呢! 綠茶鮮奶 ($36) (單點) 看menu見到是三眼仔圖案的綠茶鮮奶,不用多想就決定選這一款. 送來時實物與menu是一模一樣的,我好好好喜歡呀!!! 呷一口,綠茶味香濃,與幼滑的鮮奶很夾呢! 最重要是甜度適中,個人非常推介這杯三眼仔綠茶鮮奶呀!! 手作特級和牛漢堡 ($88) (午餐) 午市套餐的和牛漢堡份量十足. 熱烘且鬆軟的麵包,夾着一塊厚厚且多汁的和牛漢堡扒,再加上多汁番茄& 生菜,豐富又美味. 伴碟的薯條也是即炸的,黃金色且香脆,個人對這午餐相當滿意~ 軟殼蟹黑松露忌廉義大利麵 ($108) (單點) 原隻軟殼蟹放在黑松露忌廉義大利麵上,如

鮮奶咖啡 (跟餐加$5)

綠茶鮮奶 ($36) (單點)

手作特級和牛漢堡 ($88) (午餐)

軟殼蟹黑松露忌廉義大利麵 ($108) (單點)
原隻軟殼蟹放在黑松露忌廉義大利麵上,如此賣相實在相當吸引. 軟殼蟹雖然小巧,但內裡也有羔的,甘香酥脆,再加上大量雜菌且有濃濃黑松露香氣的義大利麵,除了可以影相呃like外,味道亦實在不俗!

爆炸糖芒果窩夫 ($78)
即烘的窩夫是外脆內軟的,再加上2球冰凍雪糕、香甜芒果以及爆炸糖,有多重口感,來到Café Swan不吃窩夫是會後悔的啊~

荃灣眾安街68號千色匯2期地下G30-G33號鋪

3481 1883