2018-03-22 147 瀏覽
Cafe 在香港比比皆是,但這家屬不論環境與食物,均於水準之列。餐牌設計精美,選擇多元化,沙律、意粉飯、漢堡、甜品等,有選擇困難症的大可能要花上20分鐘。最後我們點了和牛漢堡跟芝士蟹籽海鮮飯。和牛漢堡鬆脆而暖烘烘的包值得一讚。和牛漢堡嫩滑,不會乾硬,入口齒頰留香。伴菜的粗薯候新鮮即炸,吃着真是幸福。芝士蟹籽海鮮飯亦是佳作,單是拉絲芝士已讓人着迷。海鮮種類豐富,份量充足,滿滿海鮮的甘甜。脆脆的蟹籽提升了飯的口感但稍嫌有點不足。飲品可選果茶、拉花咖啡,享受輕鬆時光。用餐時間限90分鐘,時間還算足夠。下次必定要一試吸睛甜品。餐廳佈局精緻,必定吸引少女閨蜜情侶到訪。如果能播上天鵝湖,一定另有一番韻味。

2018-03-20 164 瀏覽
嗰日同好耐冇見既朋友行荃灣,行開見到呢間餐廳望入去好特別,好似遊樂場甘。就排左一陣隊,入左去試。桂花蜜橙雞翼~雞翼同D桂花蜜好夾,幾好食,但略嫌D蜜好多都好重手下,而D蜜橙可有可無黑松露蜆肉磨菇意大利麵~蜆肉好少,普通,質數同蕯利亞差不多芝士焗煙肉薯皮~D煙肉焗到燶哂黑麻麻,同侍應講佢答唔到要問經理,個經理答:係甘架。紫薯雪糕窩夫~普普通通

黑松露蜆肉磨菇意大利麵~蜆肉好少,普通,質數同蕯利亞差不多

紫薯雪糕窩夫~普普通通

2018-03-15 144 瀏覽
今天與閏蜜來咖啡灣相聚,門前的天鵝吸引不少女生和情侶自拍。餐牌內的食品種類和賣相頗吸引。鹽燒黑毛豬石榴汁沙律 $62三文魚牛油果蛋漢堡 $72 內層三文魚扒厚切,肉質新鮮,不會過實,夾著香滑的牛油果和煎蛋,外層是又大又圓又香軟的漢堡包,實在滋味無窮。。追加是日餐湯及飲品 $28,如選特飲額外加$8也可。黑松露野菌忌廉湯,分量頗多的野菌,菌香而軟滑,夾著重重的黑松露香,味道非常惹味。榛子朱古力 另加$8 ,香滑不太甜。藍莓沙冰 另加$8 質地幼細的沙冰,帶淡淡藍莓香,也不會太甜。香蕉朱古力咖啡窩夫 $82窩夫外脆內軟,蛋味香濃,與香軟的香蕉和咖啡雪糕同吃,立刻感到被俘虜了。與閏蜜明明是吃飽了,也要找出肚子空間,把整份消滅才肯罷休。少女夢幻風的環境,熱情的服務態度和美味的出品,實在令人回味。
今天與閏蜜來咖啡灣相聚,門前的天鵝吸引不少女生和情侶自拍。

餐牌內的食品種類和賣相頗吸引。

鹽燒黑毛豬石榴汁沙律 $62

三文魚牛油果蛋漢堡 $72

追加是日餐湯及飲品 $28,如選特飲額外加$8也可。

榛子朱古力 另加$8 ,香滑不太甜。

藍莓沙冰 另加$8
質地幼細的沙冰,帶淡淡藍莓香,也不會太甜。

香蕉朱古力咖啡窩夫 $82

2018-03-14 127 瀏覽
結婚周年紀念日我揀了這間咖啡灣同老公共進晚餐,喜歡它門外有隻白天鵝旋轉裝飾,落地玻璃裝潢,靠玻璃的一排椅全是咖啡杯造型,走進店內仿似置身於童話世界,很夢幻因這餐廳不設電話訂座,只得walk in, 我們7:30來到已很多人在等位,我們等了30分鐘才有位。當晚我們點了一個意粉,雞翼,窩夫和飲品,起初驚唔夠飽,最後食埋個窩夫剛剛好軟殼蟹卡邦尼蛋汁義大利麵 : 軟殼蟹好大隻,差唔多遮晒碟意粉,但隻蟹凍既,咬落去林晒,應該是預早炸定,因點了唔夠5分鐘已送上桌;好彩意粉夠煙韌彈牙,煙肉蘑菇都好多,個汁都夠creamy焦糖山賊雞翼 : 皮脆肉嫩,好香口;配有2款醬汁可點黎食,1款是蜜糖,另1款是辣汁,但本人覺得唔點都已好好味, 旁邊還有沙律菜伴碟。黑魔王曲奇雪糕窩夫 : 睇賣晒已好吸引同邪惡,窩夫整到成個心形,好鬆化,有2個雪糕球,仲有cream, oreo餅,棉花糖同2支百力滋,食完好飽飽榛子朱古力 : 拉花好靚,好香濃榛子同朱古力味,好滑

軟殼蟹卡邦尼蛋汁義大利麵

焦糖山賊雞翼

, 旁邊還有沙律菜伴碟。

黑魔王曲奇雪糕窩夫

榛子朱古力

榛子朱古力 : 拉花好靚
,好香濃榛子同朱古力味,好滑

2018-03-09
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
軟殼蟹卡邦尼蛋汁義大利麵
焦糖山賊雞翼
黑魔王曲奇雪糕窩夫
榛子朱古力
2018-03-14 126 瀏覽
前幾日想同女友人慶祝生日!!今次想揾間特別D嘅餐廳!!因為女友人要求比較高!!终於係荃灣揾到咖啡灣!!今次可放懷大食啦!!我哋叫左超多嘢食!!叫左豬扒墨魚汁飯配明太子忌廉汁(汁加櫻花蝦), 豬扒炸得香脆!!樱花蝦汁超正!!跟住叫左軟殼蟹黑松露意大利麵!!黑松露味好出!!意大利麵都好彈口!!叫左個卡邦尼温泉蛋意大利麵就麻麻地!!韓式炸鷄配薯條都幾好味!!草苺特飲好夠凍!! 最驚喜係叫左熱嘅綠茶鮮奶!!外型超超超得!!吾捨得飲囉!!綠茶控一定鍾意!!最後仲加埋個爱心窩夫!!差D飽到行吾到出門口囉!!哈哈!!
2018-03-11 112 瀏覽
平時行過呢間 Cafe 都想幫襯,今次終於第一次光顧。環境吾算話好靚,而且檯同枱之間都好迫,但勝在食物質素吾差,而且價錢吾算貴。平時行過晚餐時間已經見有人排隊,估吾到 lunch tim都好full.
2018-02-26
黎開荃灣搵朋友,又心思思黎食先☺️認住小天鵝就到門面了😌☝🏻時候重早,未有人排隊😊☝🏻正 馬上入去開餐😎連meun 都充滿可愛畫風!兩個人去叫左3樣野,睇下實物同相差幾遠先🧐🧐(講下笑姐)心水菜式(排名不分先後):黑魔皇曲奇雪糕窩夫($108),爆趣蜜糖芝士炸雞($82),黑松露蜆肉蘑菇忌廉義大利麵($86)登登登! 實物圖!實物同菜單圖可以話係85%相似度!外表講完,到味道方面!炸雞同蜜糖味好夾!雞肉好滑,配合芥末醬係最好食🤗,薯條就一般既味道。黑松露意粉大大推介😍😍😍!超濃黑松露香味,意粉夠乾身唔會太油膩。😎蜆肉唔算大隻,但勝在量夠多口感唔錯,配合蘑菇,可以話係啖啖意粉啖啖都有蜆又有蘑菇,唔需要擔心食到尾得番意粉😌😌😌Oreo 餅加上鬆軟既窩夫,外脆內軟🤤咖啡灣既窩夫,真係名不虛傳呀!!!熱辣辣既窩夫配合凍冰冰既雪糕🤤🤤可以話係雙重口味😎💯😊 愛oreo 既你一定要試呀☺️💯😘總結次次黎荃灣都會必食既餐廳之一☺️同幾個fd 子黎,又好坐又好食,下午茶hea時候精選💌💌💌💌
黎開荃灣搵朋友,又心思思黎食先☺️

認住小天鵝就到門面了😌☝🏻

時候重早,未有人排隊😊☝🏻正 馬上入去開餐😎

連meun 都充滿可愛畫風!

兩個人去叫左3樣野,睇下實物同相差幾遠先🧐🧐(講下笑姐)

登登登! 實物圖!

實物同菜單圖可以話係85%相似度!

外表講完,到味道方面!

Oreo 餅加上鬆軟既窩夫,外脆內軟🤤
咖啡灣既窩夫,真係名不虛傳呀!!!
熱辣辣既窩夫配合凍冰冰既雪糕🤤🤤
可以話係雙重口味😎💯😊 愛oreo 既你
一定要試呀☺️💯😘

總結
次次黎荃灣都會必食既餐廳之一☺️

2018-03-02 133 瀏覽
岩岩瞓醒,唔係好肚餓,係附近行下行下,走到千色附近發現一間cafe, 2間麵鋪,由於時間尚早,六點半左右,cafe 內客人不多,只有數台雙人座有人,一邊翻閱餐牌,發現食品都甚多元化,款式頗多!飲品方面,有咖啡,朱古力,紅茶,沙冰,仲有特色飲品!另外有小食,漢堡包,意粉,飯等!看看附近兩台,4個人都是叫了意粉。而我們兩個人,一個點了漢堡包,另一個點了飯,另外叫了一杯飲品!黑松露雜菌蘑菇屋:$78賣相很吸引,一上枱就漂來很濃的香草味及蘑菇味!圓錐形的飯上面放着了一個珍寶蘑菇,飯的周遭被蘑菇汁纏繞着!就賣相及香味而言,真的令人食慾大增!由於本人很喜歡吃意大利飯,對於餐牌上的推薦及賣相都很期待!飯,吃起來一粒一粒,一點也不會太淋,也不會太黏,很是合適,加上濃濃的蘑菇汁也很配合!不過如果有得選擇,我會喜歡傳統的意大利飯,傳統的意大利飯用上湯一邊烹調,從而令到每粒飯也沾上香濃的湯汁,所以吃上來的口感味道都較為出色,而這裏提供的白飯就冇呢一種感覺,所以相對地較為失色!$78 呢個價位來說,可以吃到算不錯了!秘製醬汁鵝肝和牛漢堡: $138整體來說普普通通,先說鵝肝表面煎得很香,但係起來沒有入口即溶嘅

黑松露雜菌蘑菇屋:$78

秘製醬汁鵝肝和牛漢堡: $138

整體來說普普通通,先說鵝肝表面煎得很香,但係起來沒有入口即溶嘅感覺;和牛漢堡煎得很香,牛味亦很重,食落亦很juicy!配上薯條,薯仔炸得很香脆,大大條,令人慾罷不能!一條接一條,一口接一口,很快就吃完!反觀附近兩台客所點的意粉也食剩了很多,可能份量較大!

檸檬藍蝶花: $38

你一杯真係令我十分後悔叫了這一杯嘢飲,藍色的液體加沉底的椰果,再插上薄荷葉,從買相來說不過不失。不過,味道方面味加檸檬汁之前係完全沒有味道,即使加了檸檬汁只不過是多了檸檬味!感覺就是領水加了椰果一樣,但是餐牌是有皇冠推介的!下次都係叫返自己鐘意的東西,不要麻目信推介!反正蘿蔔青菜各有所愛!

2018-03-01
2018-02-22 132 瀏覽
咖啡灣 Cafe Swan 是這個咖啡灣朋友相聚找個中間點,這次去咖啡灣啦🤗 我差點以為去屯門咖啡灣,行吓沙灘吃下海鮮😅。原來我哋今次去荃灣咖啡灣 一間以「公主」為裝修主題的cafe,很近荃灣地鐵站。餐廳名為Cafe Swan 當然有隻大大的天鵝在近門口招呼各位賓客,它轉又轉在舞動著。看似簡單的餐湯帶出濃濃的味道,今天是黑松露雜菌忌廉湯,湯好厚身,菌量豐富,越飲越滋味。唯一美中不足的是無配餐包和牛油,兩樣都是我極喜愛的!主食來一客 黑松露海蜆忌廉意粉,味道不錯但我喜歡稍為硬身的意粉,黑松露醬的份量也足夠一啲都唔吝嗇,以價錢來講都是物有所值。因新年期間吃了太多熱氣食品,願本想來個出名的卡通人物和拉花咖啡,只能下次吧!今日乖乖哋叫個熱柚子蜜餐飲,同樣哋材料充足,一啲都冇欺場。
咖啡灣 Cafe Swan 是這個咖啡灣

2018-02-22 164 瀏覽
去完千色店shopping,附近有間幾別緻的餐廳,入去試吓啦。可能是上班一族食lunch時間,所以餐廳座無虛席,等左二張枱就才到我。叫咗個set lunch, 菠菜龍利柳忌廉意粉。今天的餐湯是黑松露忌廉雜菌湯,湯身很滑,黑松露醬也足夠,因為菌的份量頗多,好飽肚。其實我喜歡稀少少的湯,因個湯好似越飲越杰。主角出場,菠菜龍利柳忌廉意粉,意粉啲味道也可以 但是龍利柳的外貌已經不吸引,一咬落去厚厚的粉漿,魚肉質素也不好,有點怪怪的,所以只吃了一半魚肉便放棄了。餐飲方便好多選擇,我選了生薑伯爵茶,薑和薑汁的份量也足夠,吃完了濃味的東西,舒緩一下口腔,不錯的選擇。

2018-02-21 156 瀏覽
一個人食晚飯,7點10分入座,叫咗一份芝士大蝦意粉、雞翼同玫瑰鮮奶咖啡。侍應好似歧視一個人食飯咁,坐低至少俾人問左4次“係咪一個人” 食到7時25分,就要我中途換位,換位果陣,仲有另一個侍應想收走我食左一半既意粉 埋單時我拎緊錢,個侍應就已經想收走我張單同錢 (我都未放夠錢)。整體間cafe真係非常差!咖啡有怪味;侍應態度差,不斷趕客走;地板非常滑,好容易跣腳;座位狹窄,出入個位都難。 唯一能欣賞既只有擺設

2018-02-07 1251 瀏覽
再黎咖啡灣嘆世界,認真唔錯,水準仲keep得好好👍今次我地share一個飯,一個小食同甜品,仲嗌左杯野飲添!個軟殼蟹黑松露意粉真系名不虛傳,意粉啖啖黑松露香氣,軟殼蟹外面crispy,裡面juicy!焦糖山賊雞翼亦系咖啡灣另一招牌之作,配上特制黑椒蒜蓉同蜜糖醬,食到lamlam利!甜品方面,上次食過紫薯窩夫,今次我地就嗌左士多啤梨加雪糕窩夫。酸酸甜甜,一冷一熱,如果少d cream就perfect啦!位置夠寬敞,岩嗮三五知己坐埋一檯,又或者帶家人好好享受下都唔錯架。
再黎咖啡灣嘆世界,認真唔錯,水準仲keep得好好👍

2018-01-17
  • 軟殼蟹黑松露意粉
  • 山賊雞翼
2018-02-03 143 瀏覽
成間餐廳裝飾都好少女😂又有天鵝又有lego砌既摩天輪等等🤣 下午茶時間黎,有好多空位,職員勁多😂企曬喺你附近,有啲壓迫感,雖然多職員,但佢地掛住傾計。。我問佢地攞紙巾就好似阻佢地傾計咁,黑口黑面。。不過食物黎講又幾好食!哈哈,上網睇完一啲食評後,決定試吓呢到賣相幾靚既意大利面!唔錯!叫左個軟殼蟹黑松露意大利麵,聞落都幾香,食落松露味都算足夠,唔會太淡!軟殼蟹值得一讚,脆卜卜,好香! 兩者幾夾^_^

小妹跟友人在荃灣逛逛街,一岀商場無意中見到一間西餐廳。餐廳門外放置一隻大天䳘,直望餐廳內有好LEGO 摩天輪及城堡模型,裝修加上門外閃燈裝飾感覺好夢幻好公主。小妹因好奇心走去看看menu。彩色鮮艷的menu,食物圖片相當吸引。令原來未覺肚餓的小妹忽然間感到肚子餓食物選擇多,要正餐飽肚子有飯/意粉,漢堡,要健康有沙律有花茶。要影相呃like的或是氹女仔的靚靚甜品都有,雪糕窩夫種類多,還可加生日牌,太細心了,大家來慶祝生日都不用準備蛋糕了。單只是飲品選擇都滿8頁嘴巴未食雙眼先食就是因為這個原因未到晚飯時間都決定進內一試。凱撒大帝沙律 $63沙律大大碟,份量多。以火箭菜較多,羅馬菜相比少,配合凱撒沙律醬。最適合鐘意食火箭菜的小妹,但味道偏咸。海膽黑松露蟹蓋飯 $178鮮龍蝦汁用龍蝦仔,龍蝦殻餚制而成。海鮮,龍蝦味道突岀。加入芝士及黑松露,味道相當岀眾,口感實在有層次,飯的口感跟paster般黏黏的。果然是驚喜新推介桂花蜜橙柳雞翼 $62小妹還點了驚喜新推介中的桂花蜜橙雞翼。桂花碎混入蜜糖,好香好清新的桂花味,味道像清清甜甜的桂花糕,桂花蜜配雞翼驚喜十足。鐘意飲花茶的女仕們一定喜歡。更適合愛吃

單只是飲品選擇都滿8頁

嘴巴未食雙眼先食
就是因為這個原因未到晚飯時間都決定進內一試。

凱撒大帝沙律 $63

海膽黑松露蟹蓋飯 $178

桂花蜜橙柳雞翼 $62

。鐘意飲花茶的女仕們一定喜歡
。更適合愛吃雞翼的小朋友們,香香甜甜,重點是一點也不熱氣。

熱帶水果茶 $42 / 菊花桂圓杞子$48

兩款飲品可選熱飲或凍飲,熱飲可添加熱水。天寒地凍當然選熱飲,有爉燭座保持溫度,不用擔心放涼!
小妹會推薦菊花桂圓杞子熱飲
,桂圓杞子料超多,味道濃郁適合女仕們飲用,飲完身體暖暖的。

熱帶水果茶水果味突岀,但小妹覺得偏甜了少許。

2人,1沙律,1主菜,1小食,2杯飲品已經吃到滿載而歸,肚子脹脹的
太飽了,吃不下靚靚甜品,唯有下次再來!

連加一服務費共$432,平均每人二百蚊多少少。食物味道評價高,環境服務好,價錢相當合理。

環境裝修浪漫風,坐位舒服,整個餐廳氣氛清靜,適合情侶,姊妹們談天。另外設有卡位,適合大夥兒來聚餐。

服務非常好,每位侍應都非常有禮貌,更會主動介紹及推薦菜式。

小妹會再來幫襯的

食物賣相互當吸引,不論食物選料還是餐具顏色都非常鮮豔,引起食慾大增

2018-02-02
  • 桂花蜜橙柳雞翼
  • 海膽黑松露蟹蓋飯
  • 菊花桂圓杞子
2018-01-28 150 瀏覽
是咁的,此鋪11:00 關門,我們9:55進店打算吃飯,一坐低已有職員話我們11:00關門,心諗沒問題丫,還有到一小時,我們只不過是想叫碟飯同意粉快吃,我不用坐低3分鐘就可以order,到我舉手落單時即刻話我地10:30 last order喎講了兩次,當時意識唔到咩時,此時此刻我朋友意識到依家咪order 做咩咁強調last order 明顯是唔想做我們生意,所以當時就離開沒有幫襯, 如果咁趕住收工,不如下次改9:30last order