🍪☕️🍩成日見到咁多人喺度打卡今日終於到我😎💓有時會覺得裝修越靚嘅鋪頭嘢食可能只係其次,但呢度嘅嘢食竟然令我好驚喜🤤👍🏻好有heart嘅裝修亦都好啱幾個fd一齊嚟打卡食Tea👍🏻💓🍫"黑魔王曲奇雪糕窩夫"超吸睛嘅外型加分量十足嘅配料,上枱嘅時候大家都忍唔住"wa"一聲,咁靚梗係相機食先😎👍🏻🥐🍯窩夫即叫即整配上比利時雪糕,大量嘅oreo朱古力脆脆,忌廉同棉花糖,香甜嘅曲奇餅加鬆軟嘅窩夫,整體感覺非常好而且唔太甜,好正🤤💓🍵🍭🍨全新產品"宇治抹茶窩夫pancake"呢個下午茶甜品set 又平又好食😎👍🏻裝飾都好有誠意💓綠茶雪糕味道濃pancake皮鬆軟有蛋香,加少少紅豆更加有口感,連粒士多啤梨都好甜🍓真係好佩服呢度所有嘅熱飲拉花都整得好靚,梗係要相機食先🤤焦糖latte,chocolate味道濃郁又唔會好甜☕️而紅絲絨latte飲落去好滑,少少牛奶嘅香味再加埋latte濃郁,為今日涼涼地嘅天氣添上一點暖意😌呢度嘅熱食亦相當唔錯"挪威煙三文魚黑松露忌廉意大利麵"🍝鍾意呢度嘅意大利粉唔太硬而且勁多忌廉!配合煙三文魚小小鹹味同鮮味,再加少少黑松露做點綴,好食!下次你哋經過呢間有外形又有內涵嘅caf

下次你哋經過呢間有外形又有內涵嘅cafe記住可以入去試吓,亦都係我會返轉頭再食嘅Cafe之一👍🏻😎
  • 愛心窩夫
被好評吸引而來試一次點知失望而回。 賣相係好吸引的 但食物質素真係很一般。 尤其個軟殼蟹沙律真係太差。 軟殼蟹係'霉'嘅 黑醋汁點知變咗蜜糖汁,叫得黑醋既人就係想要醋酸味,點知得甜味。 芝士粉中有一陣噏味。 黑松露意粉汁係夠多但個意粉太林味道也吾夠。 菠菜大蝦珍珠意粉諗住好特別就試下。。點知。。不予置評總之最差係個沙律埋單時個店員仲叫我留電話免費做會員, 我耍手兼擰頭,心諗仲有下次咩總共三樣野 軟殼蟹沙律 三文魚黑松露意粉大蝦菠菜意粉粒

總之最差係個沙律
總共三樣野
軟殼蟹沙律
三文魚黑松露意粉
大蝦菠菜意粉粒
咖啡灣可以話係晚餐半頹食好選擇,價錢適中,味道唔錯,份量又多,對住係新界嘅朋友仔係一個好好嘅選擇!👏🏻.1. 黑魔王曲奇雪糕窩夫($82)🍨一上枱已經覺得賣相好吸引,而且份量又大,窩夫真係外脆内軟,加埋cream同曲奇雪糕一齊食,又凍又暖,層次好豐富彤樂評分:8.5/102. 軟殼蟹玉子咖喱飯($118)軟殼蟹相對細隻D啦,咖喱汁、飯、玉子都多😂,不過個咖喱汁有D似盒裝咖喱,欠缺日式咖喱嗰種奶香味😅彤樂評分:7/103. 鐵板芝士雞扒漢堡($88)🍔一上枱就有少少失望,何來鐵板?😂😂😂不過個burger都好大份,雞扒大塊又嫩滑,但芝士比較淡味,而且包身太淋,食落口感冇咁好🙈彤樂評分:7/104. 挪威煙三文魚凱撒沙律($73)比想像中大盤,而且挪威煙三文魚大塊又肥美,加上有脆脆麵包粒,不錯!👍🏻彤樂評分:8/10總括非主食外嘅食物都係唔錯,而且打卡一流!📸
1. 黑魔王曲奇雪糕窩夫($82)🍨

彤樂評分:8.5/10
黑魔王曲奇雪糕窩夫

2. 軟殼蟹玉子咖喱飯($118)
彤樂評分:7/10
軟殼蟹玉子咖喱飯

3. 鐵板芝士雞扒漢堡($88)🍔
彤樂評分:7/10
鐵板芝士雞扒漢堡

4. 挪威煙三文魚凱撒沙律($73)
彤樂評分:8/10
挪威煙三文魚凱撒沙律

總括非主食外嘅食物都係唔錯,而且打卡一流!📸
2018-04-14
黑魔王曲奇雪糕窩夫
鐵板芝士雞扒漢堡
挪威煙三文魚凱撒沙律
2018-04-19 114 瀏覽
原本以為係中等價錢,坐底發現原來都偏貴。環境係童話式,不過好多人食都無左童話嘅感覺。試左黑松露忌廉湯,黑松露要就咁食先食到有味,撈埋啲湯一齊食反而冇咩味。另外叫左炸雞配薯條,有三個醬點,士多啤梨醬,蜜糖芥末醬同燒烤醬,其實三個醬都唔係好夾個雞,而且炸得有啲乾。個漢堡包賣相唔錯,個包皮有烘過,好脆,份量好大,食完好飽。見到呢度有得食窩夫,menu睇好似好好食,不過食完兩樣野已經好飽食唔落,唯有下次先試。
黑松露忌廉湯
炸雞薯條
漢堡包
2018-04-04
黑松露忌廉湯
漢堡包
2018-04-18 173 瀏覽
荃灣千色廣場附近人流多, 附近食肆自然難找位正在煩惱等哪間餐廳之際,妹妹説去咖啡灣坐,幸好下午茶時段不用等位才是重點!餐牌是怎樣不管了, 就兩位吧...反正早前在其他分店吃過也不錯我們被安排到較入位置, 不會被其他顧客圍著, 不錯下午茶有多款輕盈沙律..意粉我們分別叫了卡邦尼意粉,櫻花蝦 明太子煙肉意大利麵,爆漿蜜糖芝士炸雞配薯條同香濃培茶拿鐵開心分享卡邦尼意粉部份意份都被creamsauce浸著, 雖然是下午茶, 看來亳不吝嗇,不過食前需將碟內食材攪勻, 意粉質地較硬, 忌廉味稍為淡了點, 另帶點香草味, 煙肉偏肥不香口櫻花蝦 明太子煙肉意大利麵,沾滿了櫻花蝦意粉除了脆脆的口感外,櫻花蝦的味濃,明太子微辣整體香爆漿蜜糖芝士炸雞配薯條,薯條不香脆比較淋,香氣四溢,炸雞翼上塗了蜜糖和一點燒烤醬,味道香甜,肉質嫩滑香濃培茶拿鐵拉花確係靚,不過咖啡不夠香口
幸好下午茶時段不用等位才是重點!
我們被安排到較入位置, 不會被其他顧客圍著, 不錯
下午茶有多款輕盈沙律..意粉
開心分享
卡邦尼意粉部份意份都被cream
香濃培茶拿鐵拉花確係靚,不過咖啡不夠香口
2018-04-16 151 瀏覽
呢間cafe位於荃灣千色店附近,落地玻璃設計十分起眼✨✨午後到來,剛好有下午茶時段,便進去一試。可能因為星期五的關係,店內食客不多,所以可以讓我跟🐢🐝好好談心。我們叫了2個Tea set 玫瑰Latte🌹呢杯忘記了名字😂😂好似叫焦糖岩鹽Latte 🙈總結:環境舒適,食物有水準,服務態度好,價錢十分便宜。下次一定再來👍🏻
呢間cafe位於荃灣千色店附近,落地玻璃設計十分起眼✨✨

午後到來,剛好有下午茶時段,便進去一試。

我們叫了2個Tea set
玫瑰Latte🌹

呢杯忘記了名字😂😂
好似叫焦糖岩鹽Latte 🙈

總結:環境舒適,食物有水準,服務態度好,價錢十分便宜。

下次一定再來👍🏻
2018-04-13
2018-04-15 150 瀏覽
係網上見過依間cafe有杯三眼仔既飲品好吸引,又適逢係附近收工,一於決定同朋友去試下。好吸引既三眼仔綠茶鮮奶,靚到真心唔捨得飲,而且個圖案放好耐都無走樣👍🏻但係飲落去個味道就麻麻地,綠茶鮮奶主角應該係綠茶,攪拌後只有淡淡既鮮奶味,完全無綠茶既味道。而且飲品温度又唔夠熱,影張相短短幾分鐘後飲已經凍晒,連餘溫都無埋😰薯條新鮮好食,粗幼度適中,但配果兩包茄汁可以多少少。和牛漢堡塊排夠厚又juicy,好食! 仲可以要求將漢堡切開兩份,與友人一齊分享美食。意粉有驚喜,個蘑菇忌廉汁好creamy 又濃郁,好好食。配埋適量既蘑菇同埋蜆肉,真心推介😋總括黎講,食物質素唔錯,價錢又合理,但飲品就...只係影張相打個咭都可以,味道唔好有咁大期望。

和牛漢堡

黑松露蜆肉蘑菇忌廉意粉

2018-04-10
黑松露蜆肉蘑菇忌廉意粉
2018-04-11 119 瀏覽
復活節假期即將開展,又係時候搵好嘢食!荃灣區近近地、又有質素的西餐廳,非咖啡灣莫屬了!圖文並茂嘅餐牌裏便有啲好吸引嘅飲品,忍唔住叫咗試吓,呢杯牛奶抹茶係靚到冇得頂!上面嘅三眼仔圖案非常可愛!本來諗住叫嚟影吓相打卡,但估唔到個抹茶香味都幾好飲,又唔會太甜!凍榛子咖啡有香濃嘅榛子味道,天氣開始熱,飲杯凍飲最舒服不過!叫了一個沙律嘅下午茶餐,份量都唔細而且蔬菜都算新鮮好味!散叫嘅美食包括左炸魚薯條,啲炸魚佢話係深海魚,真係滑到不得了!再來一客軟殼蟹咖喱蛋包飯,味道相當唔錯,只係啲飯稍為硬左少少!呢間餐廳環境非常優美,適合三五知己來談個天、吃頓飯!食物上枱美觀,鐘意影食物相放上網放閃的人不可錯過!

叫了一個沙律嘅下午茶餐,份量都唔細而且蔬菜都算新鮮好味!

2018-04-08 145 瀏覽
荃灣咖啡灣,餐廳地點方便,近地鐵站,附近就是商場。餐廳裝修得很特別和細緻,周圍掛住不同吊飾,有卡通或動物吊飾等。整體凝聚了一個很有童話世界的氣氛和格調。餐廳清潔衛生,坐位寬闊舒適。我和朋友選擇了一個鵝肝牛巨人burger,鵝肝size很大,雖然加上秘製醬汁,但感覺覆蓋了鵝肝味道。牛巨人果然實至名歸,很大塊漢堡扒。份量很充足,薯條也足夠。然後,甜品方面,我們選擇了愛心窩夫。有兩球比利時雪糕,雪糕非常好食,如果試下加入乳酪雪糕可能更吸引。窩夫份量很多,還熱辣辣的,喜歡食甜品的必定喜歡。窩夫焗得不會太燶,還爽脆的。
荃灣咖啡灣,餐廳地點方便,近地鐵站,附近就是商場。

2018-04-06
午餐
2018-04-07 95 瀏覽
星期六,無節目。剛拜完山,走到去荃灣。餓又不是好餓,飽又不是太飽,路過一間西餐廳,被它的外貌吸引我入去。一坐低,從餐牌中看到有主餐,如意粉,漢堡包,西湯,另外亦有凍飲,花茶和甜品。我就點了一款甜品,士多啤梨雪糕窩夫和一杯咖啡。這個甜品來到我面前,真有點後悔,太大份量了,若有多一個人與我分享就好了。這個甜品,賣相不錯,可惜士多啤梨帶酸,而窩夫未夠脆。雪糕則可以接受,本人則覺得 cream 太多,有點搶了風頭。不過,其實餐廳的環境都舒適寫意,在周末,能找到一處不擠迫的地方嘆個下午茶,此亦可以考慮。
2018-04-07 109 瀏覽
今日同朋友去荃灣 千色店購物 ,行經千色店匯2期後門, 看見有一間裝修很 別緻 的餐廳 ,我們 現在這餐廳 嘆過下午茶。餐廳内的 佈置, 的確吸引不少年青 男女顧客 。而且餐牌上的食物 有甜品 和 年青人喜愛的 食物 配搭。我們先点了一個 愛心 窩夫$98。 可能下午茶的客人不多 ,很快便送上枱。 愛心窩夫份量都很多, 而且顏色非常鮮艷 奪目, 除了有窩夫之外 ,也有甜美的香蕉 ,和 新鮮 多汁的 士多啤梨配襯 非常醒胃。 還有一些 碎粒的棉花糖 ,再配合冰凍美味的雪糕, 足夠二人份量 ,認真超值。飲品方面 ,order咗一杯香檳提子乳酸, $37提子乳酸還可以消滯 , 除帶有清凉口感之外,味道可口, 我和朋友都非常滿意。
餐廳内的 佈置, 的確吸引不少年青 男女顧客 。

而且餐牌上的食物 有甜品 和 年青人喜愛的 食物 配搭。

2018-04-06
下午茶
2018-04-04 122 瀏覽
今日由沙田去黃金海岸酒店,途經荃灣轉車,上OpenRice 睇完見餐牌幾吸引,決定一家人黎呢間試一試。我地叫左3個餐,大大碟,都係230埋單,我覺得都幾抵呀,而且食物質素都好好,由其杯朱古力都好好飲。其中一個哥哥仲送左一球雪糕俾我囡囡食,佢地好nice呀真係!我會再黎試下其他食物,因為好想試個軟x蟹同雞翼呀!
古力都好好飲。

我會再黎試下其他食物,因為好想試個軟x蟹同雞翼呀!
2018-04-03
  • 熱朱古力
2018-03-31 185 瀏覽
一家四口放假食悠閒午餐之選。爸爸點了軟殼蟹沙律,好好吃,第一次吃到有羔的軟殼蟹。三母女一起吃三文魚黑松露磨菇義粉和大蝦義粉,份量十足,味道鮮美。三文魚黑松露磨菇義粉,磨菇味特濃,有自家製足料的感覺。忌廉汁香濃,三文魚鮮味,很適合小朋友的口味,是誠意之選。大蝦義粉的大蝦大大隻,有成6-7隻,鮮蕃茄汁,特別滋味。我家妹妹最愛吃這種鮮甜的茄汁,茄汁中仍見到蕃茄蹤影,所以相當肯定用上了鮮蕃茄。飲品方面,不包餐飲,我們只叫了三杯,因妹妹和媽媽分享一杯,份量剛好。我們點了兩杯曲奇沙冰,沙冰足料,飲了差不多半飽。綠茶鮮奶,慢工出細貨,奶味和綠茶份量恰到好處,兩種味道都享受到。
一家四口放假食悠閒午餐之選。
爸爸點了軟殼蟹沙律,好好吃,第一次吃到有羔的軟殼蟹。
三文魚黑松露磨菇義粉
大蝦義粉
題外話/補充資料: 只可付現金,記得檢查有銀兩在身才去;等候食物時間頗長15-20分鐘,要有耐性
2018-03-31
  • 三文魚黑松露磨菇義粉
2018-03-31 134 瀏覽
平時見呢間餐廳好多人等位所以心思思想試,於是今晚約家姐試一試好彩唔駛等好耐,店內尚算寛敞服務員都好有禮貌,我們唔太肚餓所以點咗小食多啲例如有:大海蝦黑醋沙律、山賊雞翼、白酒煮蜆,主菜是娜威三文魚黑松露義大利麵;我好欣賞配雞翼的醬汁有焦糖及唔太辣的麻辣醬,呢個醬汁令到雞翼的味道好特別又香又脆又甜又有少少辣,下次一定再order,白酒煮蜆同雞翼是很大差別,蜆肉滲入酒香相當清甜,另外主菜義大利粉中的黑松露除香濃外配蟹籽及三文魚十分夾!我還選取了士多啤梨沙冰及西柚沙冰色彩靚!
2018-03-27 1242 瀏覽
透過落地玻璃,猶如游樂場外觀的咖啡灣,早已聽說,浪漫的粉紅杯子坐椅,白天鵝的標志,色彩繽紛的餐牌,十分吸引。今晚經過千色店,終於要來打個卡,食個飯。門口有好多裝飾,店主應該童心未泯吧。店門口有招牌推介,重點在于拉絲芝士畫功很生動,點都要試下登登登登,拉絲芝士龍蝦汁海鮮飯登場,我好想試下影到拉絲,但不成功,幾乎冇咩芝士,龍蝦汁少少咸,都算過得去,蟹籽脆波波的感覺幾得意。努力拉絲中。。。不成功廚師推介之軟殼蟹黑松露忌廉意大利面,實物與圖片有出入,不過黑松露味道濃厚,雜菌都幾好味,可惜意粉太冧,晤夠爽口,整體份量都ok多。隻蟹比餐牌隻蟹皺皮,可能近期天氣變,冇好好保養晤知遲d其他蟹哥會晤會保養返變靚仔呢?黑松露汁意粉如果煮少兩分鐘就好了,咁樣太冧既質地,我地麻麻地鐘意。不過食食下都勉強接受。被黑松露汁強勢扭轉心情牌。抹茶牛奶,遠遠不及想象中的分數,飲到一嘴抹茶粉,好鞋,牛奶完全唔滑。系我諗多式,抹茶既野除左d日本大牌子,基本冇咩會滿意。。。同餐牌有出入,圖片只供參考

店門口有招牌推介,重點在于拉絲芝士
畫功很生動,點都要試下

拉絲芝士龍蝦汁意大利飯

努力拉絲中。。。
不成功

軟殼蟹黑松露忌廉意大利面

隻蟹比餐牌隻蟹皺皮,可能近期天氣變,冇好好保養
晤知遲d其他蟹哥會晤會保養返變靚仔呢?

抹茶牛奶

同餐牌有出入,圖片只供參考

2018-03-26