由佈置到甜品一樣夢幻除咗宵夜吸引,荃灣亦開咗唔少 Café,而呢間門面以粉色裝修,加上咖啡杯同天鵝佈置嘅咖啡灣就好適合同閨蜜一齊去食啦!唔單止門口好似置身韓風粉色系靚相入面,食物貌相都好吸引,好似今次食嘅黑松露海膽蟹蓋飯同玫瑰士多啤梨窩夫,一層一層,顏色豐富,而熱飲每杯都會有拉花,好有心思,打卡一流!最重要係唔止得個樣,連味道唔錯呢!難怪由大埔開到嚟荃灣都一樣咁多人排隊。
由佈置到甜品一樣夢幻

玫瑰士多啤梨窩夫

黑松露海膽蟹蓋飯
玫瑰綠茶牛奶
岩鹽焦糖鮮奶咖啡
2017-09-30
20 分鐘 (堂食)
玫瑰士多啤梨窩夫
黑松露海膽蟹蓋飯
玫瑰綠茶牛奶
2018-01-02 148 瀏覽
經過幾次咖啡灣,都被門外的天鵝吸引,整所餐廳內外都充滿童話味道,而且門外總是人山人海的等位人潮,今晚去千色店逛逛,就決定一試⋯餐廳內充滿童話感覺,部份座位更好像在小城堡內進餐般,可惜這次我們沒有機會入座小城堡卡位⋯餐牌圖片大大的,賣相都非常吸引⋯我們點了軟殼蟹卡邦尼蛋汁意大利粉,還是第一次見原隻軟殻蟹上枱,原來是這麼大隻的,而且香氣撲鼻,非常香脆可口,而且有蟹肉的,看上去有點像雞蛋,意粉醬汁非常creamy而且不膩⋯手作特級黃牛漢堡也很多人點,肉汁足夠,其他蔬菜配料非常新鮮爽脆⋯來到咖啡灣怎能錯過雪糕窩夫,我們點了紫薯雪糕窩夫,紫薯的甜香,窩夫外脆內軟,打卡拍照必點啊﹗

餐牌圖片大大的,賣相都非常吸引⋯

軟殼蟹卡邦尼蛋汁意大利粉

手作特級黃牛漢堡

紫薯雪糕窩夫

2017-12-20
5 分鐘 (堂食)
軟殼蟹卡邦尼蛋汁意大利粉
手作特級黃牛漢堡
紫薯雪糕窩夫
昨晚我個死黨生日,我就請佢食晚飯,早前有同事介紹過呢一間咖啡灣餐廳,話唔錯,食物質素好食,同價錢都好實惠,所以我哋揀咗佢。未行到去,離遠已經見到好多人在排隊,我哋都要排咗一段時間才可以入座,環境好清雅,年輕得嚟又有童真,入到去會感覺到有親切感,侍應生全是年輕一族,非常有禮。芝士肉醬美國風薯條$48美國風味嘅薯條梗係至top,薯條炸得外脆內嫩,被香濃芝士加上滋味肉醬重重裹著,大廚調味功力真係冇得彈。墨魚汁帶子意大利麵$86用墨魚汁做嘅意大利麵唔係度度有得食,仲要係做得好食,我哋梗係唔會放過,食落真係冇誇張,真有水準,鮮香墨魚汁加配多隻肥大帶子,汁液豐盛,冧冧肉,意大利麵烹調得爽滑,柔柔韌韌,拿捏得有水準。挪威煙三文魚黑松露野菌忌廉意大利麵$86另一個意大利麵,做得同樣出色,煙三文魚薰煙得濃香四溢,矜貴黑松露散發著幽香,聞到都流口水,食落口,忌廉個滑溜,意大利麵爽口煙韌,大廚嘅手藝一流。岩鹽焦糖鮮奶咖啡$39凍飲一款新穎配搭飲品,用心思研製,滾傳經驗得出優秀品質,還有圖案設計,色香味俱全。熱薄荷巧克力$36另一款熱飲同樣有精緻圖案,款款不同,美輪美奐,薄荷香氣清爽,朱古力味道甜美,每杯飲品

芝士肉醬美國風薯條$48

墨魚汁帶子意大利麵$86

挪威煙三文魚黑松露野菌忌廉意大利麵$86

岩鹽焦糖鮮奶咖啡$39凍飲

熱薄荷巧克力$36
另一款熱飲同樣有精緻圖案,款款不同,美輪美奐,薄荷香氣清爽,朱古力味道甜美,每杯飲品都各有特色,物超所值。

MENU:
平時少經過這個出入口,也不知道原來開了這樣一間童話感很重的餐廳,還要是以我最喜歡的粉紅為主色調呢。那天一見到便立即決定要入去,還好時間尚早,尚有少量座位。餐廳名叫Cafe Swan,真的有大大隻天鵝作招牌呢。粉紅控的我表示,怎麼這天我沒有化妝?就連擺設也很有童心呢。整體環境也很舒適,座位的空間亦算足夠。這個餐牌的畫風亦很精美,未看內容已經感覺很治癒。綠茶鮮奶 $34真正弄很和餐牌一模樣的,可愛的三眼仔讓人童心大發,不自覺的嘴角上揚。重點是不是只有外表,味道亦不錯,啖啖綠茶香及奶香,不會太甜或太澀。海膽黑松露蟹蓋飯 $178點這個是因為這是荃灣店限定及推介,這個賣相也太吸睛了吧,飯的份量不少,配料的份量也沒手軟,而且一上桌已聞到陣陣黑松露香。海膽的量是有蟹蓋那麼長呢,而黑松露也是放得很豪。蟹蓋下是大量芝士,事實是飯裡本身也混有不少芝士呢。不過芝士不是太濃味的那種,不會搶味。而除了海膽和黑松露,這碟飯還有小龍蝦肉和鮮菌。說實話,即使未混合海膽和黑松露,本身這個飯配上龍蝦忌廉汁已經很美味。而海膽本身帶點鹹味,混合龍蝦忌廉汁也沒有很突兀,不過海膽的味道則變得不太突出,而混合黑松露則讓整碟更香更

餐廳名叫Cafe Swan,真的有大大隻天鵝作招牌呢。

粉紅控的我表示,怎麼這天我沒有化妝?

就連擺設也很有童心呢。

整體環境也很舒適,座位的空間亦算足夠。

這個餐牌的畫風亦很精美,未看內容已經感覺很治癒。

綠茶鮮奶 $34

海膽黑松露蟹蓋飯 $178

海膽的量是有蟹蓋那麼長呢,而黑松露也是放得很豪。

而海膽本身帶點鹹味,混合龍蝦忌廉汁也沒有很突兀,不過海膽的味道則變得不太突出,而混合黑松露則讓整碟更香更濃味。

愛心窩夫 $98
花花窩夫配上士多啤梨和曲奇口味的雪糕,再加上新鮮士多啤梨及香蕉,還有忌廉、士多啤梨醬、朱古力醬和棉花糖,單看配搭已經覺得吸引。
忌廉很輕盈綿滑,雪糕甜度剛好又軟滑,士多啤梨夠甜不會酸,香蕉熟的程度剛好,醬的份量恰到好處,棉花糖不會是硬硬的。
而最重點的窩夫,上桌時已聞到香,而且還是温熱外層微脆,沒有過火焦了或太乾硬,內裡不算很飽滿但總算軟綿。

在這樣的環境下吃飯本來就很治癒,更難得是食物質素不錯,不是只有外表,而服務亦很不錯,價錢亦比想像中的合理。除了這間分店,也想試試其他分店呢。

2017-12-30 88 瀏覽
簡短地說,食物質數一般,價錢偏貴(不值),還有智力一流既Waiter(張枱根本細到放唔到第二碟野,有個吉碟晌枱面都唔收走,監粗將個burger放枱角都算,叫佢幫我收走碟野,佢話轉頭,但就走去收隔離走咗果枱兼冇人等緊既枱面d杯,我唯有將隻碟放過隔離枱,佢一於少理,係唔收走隻碟,等第個黎收), d名牌細到睇唔到佢個名,🤔有咩渠道聯絡佢公司呢。。。(我從未晌openrice寫過負評,佢哋真係叻叻🐷,呢度服務態度果真惡劣。)
2017-12-25 134 瀏覽
今晚同家喺荃灣行街,荃灣係有好多嘢食,仲要有好多唔同嘅種類,在千色店後面,有一間叫「 咖啡灣 」的食府,門外還有很多人等位,應該不,所以便決定在這間享用晚餐這「海膽黑松露蟹蓋飯」,大蟹蓋上蓋上黑松露和海膽,鮮甜的海膽入口的感覺不會有腥味,當然黑松露的味道也很幽香,而黑松露配海膽原來是很匹配,個飯底加上龍蝦汁和少少忌廉很有口感,使飯香氣味直撲鼻子這個叫「 桂花蜜橙柳雞翼 」每隻雞翼上都包著薄薄的桂花蜜和清甜的橙,一口咬下的味道更加昇華甜品叫了一個「愛心窩夫」,上面有兩種不同味道的雪糕和舖上了曲奇趣,焗得外脆內軟的窩夫再配上甜美的草莓,使整個的味道非常豐富店舖內的裝修十分清雅別緻,而牆上面也有很多別緻啲小裝飾,再加入門口的摩天輪使人很有個節氣氛。

• 愛心窩夫
2017-12-25 3268 瀏覽
好多人話男人既浪漫,係豆腐火腩飯。其實自己一個,食乜都浪漫!我偏要獨自浪漫,仲要揀一間情侶餐廳自己食飯! 呢間都算係主題餐廳吧,裝修得好fancy,同女朋友黎岩哂餐廳裝修設計分兩邊,各有特色,一邊可能簡單少少,另一邊就完全係童話風,又靚又令人有幻想餐廳中間放左少少玩具擺設,配合餐廳既童話風之餘亦好吸引小朋友!牆身有超多相框入邊都係一啲比較有藝術氣色既相,成間餐廳真係令我覺得好夢幻menu都整到好靚,色彩繽紛,睛程度十粒星menu靚之餘,真係會睇到你花多眼亂,每頁都咁colorful,每頁既食物都咁吸引一個人唔食得多,一個湯一個飯一杯野飲都夠了!先黎個忌廉湯,用咖啡杯上碟,funny黑松露油非常香,同忌廉湯撈埋,雙重香味好開胃!湯夠甜夠滑味度濃,但如果再厚身啲就好了一個人食都要食豪啲!!單拖點左份海膽黑松露蟹蓋飯,佢一上枱我就知今次gg了,啲龍蝦汁多到幾個點,而且上邊仲淋上忌廉汁,蟹殼上又有一大舊海膽同黑松露,增肥指數爆哂錶!!龍蝦汁有好甜既蝦味,飯入邊又混有蟹肉,就咁食已經好有鮮味。本身飯有少少濕身,我將所有汁同飯拌好,感覺即係變左risotto!濕潤得黎飯唔太爛,加埋海膽既甜,黑松

menu都整到好靚,色彩繽紛,睛程度十粒星

一個人唔食得多,一個湯一個飯一杯野飲都夠了!
先黎個忌廉湯,用咖啡杯上碟,funny

一個人食都要食豪啲!!

龍蝦汁有好甜既蝦味,飯入邊又混有蟹肉,就咁食已經好有鮮味。本身飯有少少濕身,我將所有汁同飯拌好,感覺即係變左risotto!濕潤得黎飯唔太爛,加埋海膽既甜,黑松露既香,超正

我覺得呢碟野仲勁過芝士火鍋,唯一唔同既係佢唔太膩

見menu既朱古力上邊都畫左個好靚既卡通人物,點一杯睇下係咪同menu一樣!
竟然! 貨辦如一
朱古力唔太甜,味道好適合我

見到張單,又望住自己肚腩。。。叫減肥既我情何以堪,多汁多忌廉既海膽飯,熱朱古力,真係只可以安慰下自己"唔食飽點有力減肥!?"
2017-12-22 126 瀏覽
今次是第二次來這間餐廳。記得上次來時,是來吃晚餐。夏天,還要排長龍,好辛苦。今次是冬天,來吃午餐,不用排隊,感覺好多了。點解要再來? 原因好簡單,好食,唔貴囉。其實,這個舖位近幾年轉過幾次手,記得上手是做迴轉壽司,而再前一手是做西餐廳。可能租金貴,食店欠特色,故此做唔長。而今次這間是新派西式,裝修又有卓頭,能迎合同年青人愛打卡、愛相機食先的要求。 門外隻天鵝會旋轉。店內擺設夠精緻。講番食,今次點了兩個義大利麵。一個是黑松露野菌忌廉義大利麵,另一個是板燒雞扒蕃茄醬汁燴義大利麵。兩個義大利麵的份量雖然不算大,但都能滿足到我們的食量。飲品就點了泡沫咖啡和焦糖鮮奶咖啡。黑松露野菌忌廉義大利麵,麵質啱啱好,個汁濃稠度適中,少少的黑松露碎就夠晒味。板燒雞扒蕃茄醬汁燴義大利麵,個汁沒有偷工減料,真的是用鮮蕃茄來打做,而並不是做茄糕來做的。塊雞扒都幾大件,煎到層皮香香脆脆,好好味。泡沫咖啡味道就一般啲,幸好個拉花拉得好靚,加番分。焦糖鮮奶咖啡的焦糖似乎多了一點,太甜了。埋單時,侍應還送了兩張現金券和一張 stamp card,優惠我們下次再光臨。最後,想提出兩點,希望餐廳可以改善。一是,希望可以提供訂

今次是冬天,來吃午餐,不用排隊,感覺好多了。

點解要再來? 原因好簡單,好食,唔貴囉。

門外隻天鵝會旋轉。

店內擺設夠精緻。

黑松露野菌忌廉義大利麵

板燒雞扒蕃茄醬汁燴義大利麵

塊雞扒都幾大件,煎到層皮香香脆脆,好好味。

板燒雞扒蕃茄醬汁燴義大利麵

泡沫咖啡味道就一般啲,幸好個拉花拉得好靚,加番分。
泡沫咖啡

焦糖鮮奶咖啡的焦糖似乎多了一點,太甜了。
焦糖鮮奶咖啡

最後,想提出兩點,希望餐廳可以改善。一是,希望可以提供訂位服務,免去客人要企在路邊等位兼食塵之苦。二是,希望可以接受信用卡或電子收費,否則帶唔夠現金的客人都會好尷尬。
午餐
黑松露野菌忌廉義大利麵
2017-12-22 521 瀏覽
天鵝在童話世界裏,不論是芭蕾舞劇天鵝湖,或童話故事的醜小鴨變成天鵝的故事。天鵝給我的印象都是夢幻和美好的。其中醜小鴨變成天鵝的故事更是我兒時喜歡的故事之一,故事亦啟發了不少人。醜小鴨雖然天生出來的樣貌或才能與人不同,在長大的過程中亦經歷很多不愉快的事情,得不到家人的關懹,或被人排擠。但到最後醜小鴨變成一隻高貴雪白的天鵝,挺起胸膛,昂首闊步,開展牠新的旅程,創造更美好的將來。這間位於荃灣的餐廳,以天鵝為主題,門外一隻白天鵝,座位就設計成一隻隻粉紅咖啡杯,整個氛圍都令人感覺置身童話世界當中,令你成為童話中的主角。蜆肉蕃茄醬燴意大利麵($76/Lunch set)👍👍👍👍意大利麵口感 al dente, 蜆肉是原隻有殻的,沒有沙。清新的番茄醬配合鲜甜的蜆肉,鮮而不膩,醬汁份量剛好,每條意粉都沾滿蕃茄醤,而且份量都不少。玫瑰紅茶(+$8/Lunch set)👍👍👍👍午市套餐奉送飲品一杯,轉涷飲加$5,紅茶類加$8。這杯是玫瑰紅茶,紅茶上撒滿玫瑰花碎,令每口都充滿絲絲玫瑰花的香氣。而且玫瑰花茶對女生特別有好處,可以令人緩和情緒,紓解抑鬱、美容養顏的功效。海膽黑松露蟹蓋飯($178)👍👍👍👍👍意大

玫瑰紅茶(+$8/Lunch set)

海膽黑松露蟹蓋飯($178)
👍👍👍👍👍
海膽黑松露蟹蓋飯

意大利飯用了濃郁的海鮮湯煑成,軟稔中帶點煙靱。每粒飯都吸收所有濃湯精華,加入芝士、忌廉、蟹肉和磨菇,口感豐富之餘又非常creamy。
海膽黑松露蟹蓋飯

意大利飯還有一隻蟹蓋,上面再放上海膽和黑松露,把意大利飯拌勻黑松露醬和海膽,飯粒的熱力把松露醬香氣加倍提升,海膽的鮮甜亦令飯更添滋味。
海膽黑松露蟹蓋飯

蟹蓋內有大量芝士,把飯粒拌勻,更加creamy。
海膽黑松露蟹蓋飯

檸檬藍蝶花($37)
檸檬藍蝶花

獨特的藍蝶花,淡淡的藍色,加入檸檬汁後顏色便會轉化成夢幻的紫藍色,由於蝶荳花含有豐富的天然抗氧化劑「花青素」,所以亦成為近期女生至愛飲品之一。
檸檬藍蝶花

愛心窩夫($98)
👍👍👍👍👍
愛心窩夫

甜品對女生來說,當然是必不可少。這個愛心窩夫上面有新鮮士多啤梨、香蕉,星星糖粒,還有選用比利時雪糕,分別有粉紅色的士多啤梨味和 Oreo 味雪糕球。由於是即場製作,需時約15-20分鐘。份量頗多,建議可二至四人分享。

餐廳設計有童話世界的特色,粉紅色的咖啡杯座椅,又特別又美觀。

門外有一隻戴著皇冠的白天鵝,並不停地𨍭圈。

室內擺設也很別緻

Menu
愛心窩夫
2017-12-21 116 瀏覽
平時很少到荃灣逛街, 逛著逛著就看到了這個店, 整個店的顏色和裝修帶給我愉快的感覺, 最外排的座位是咖啡杯形狀, 太可愛了吧!! 看到名字知道了是CAFE, 就是多數餐點都是西式吧! 因為裝修太可愛的關係, 決定晚餐就在這解決吧!兩個女生, 點太多會吃不完啊, 以下都是推介的!!先來 杯子的顏色很可愛的, 是我拍得不好! 這個湯跟出面的有點不同的味道! 不是一喝就全是菇味, 有點像煙燻味的!很特別, 另外菇子也有很多, 冬天就是想暖暖胃吧! 很推介這個!!!小食 跟蜜糖雞翼差不多!! 不過多了少少桂花味, 夾埋蜜柑肉一起放進口!! 酸酸的甜甜的很開胃!主食 食意粉一定要夠汁!!! 最怕吃到一些乾乾的意粉!! 這個意粉的汁很足, 每條面都可以沾滿醬汁, 另外加有大量蘑菇, 令到醬汁多一種香味! 軟殼蟹炸得酥脆, 切下一塊充滿酥炸香味的軟殼蟹, 連沾滿醬汁的意粉加蘑菇一起送進口....大滿足是也!!!最後推介的是甜品 來到的時候嚇了一跳!! 份量未免太足了吧! 趁窩夫還熱要趕快吃啊! 窩夫的味道很有趣, 粉漿沒有太甜, 甚至可以說不甜, 但吃著吃著會咬到一粒粒糖粒! 是脆+軟的口感, 很有

兩個女生, 點太多會吃不完啊, 以下都是推介的!!

先來 [黑松露香菇忌廉湯]

小食 [桂花蜜橙柳雞翼]

主食 [軟殼蟹黑松露忌廉義大利麵]

最後推介的是甜品 [黑魔王曲奇雪糕窩夫]

來到的時候嚇了一跳!! 份量未免太足了吧! 趁窩夫還熱要趕快吃啊! 窩夫的味道很有趣, 粉漿沒有太甜, 甚至可以說不甜, 但吃著吃著會咬到一粒粒糖粒! 是脆+軟的口感, 很有趣! 這個甜品的份量三人分享都不過份!!

吃完這餐後只有兩個感覺, 就是 [好吃] 和 [圖片不是只提供參考], 很值得來店一試啊!
小提示: 這店連平日晚巿都會全店客滿, 要來吃又不想排隊的就要早點來啊!
2017-12-18
2017-12-20 122 瀏覽
6:55pm入座, 落單的服務員非常沒有禮貌, 全程黑面😡 食物還好, 賣相ok, 但傾傾下計, 食食下, 無端端俾人收走哂啲嘢, 咖啡都未飲完, 杯都想攞走埋😡 8:00pm趕人走, 明明未夠90分鐘, 係可以食到8:25pm, 服務員不停望住, 勁不滿咁, service 十級差, 不會再光顧😡😡
2017-12-20
5 分鐘 (堂食)
2017-12-19 3415 瀏覽
臨近聖誕, 放工後同朋友去荃灣千色匯搜羅一下聖誕禮物, 剛好到了晚飯時段, 順道係附近搵餐廳食埋飯先返屋企。搵到呢間裝修以粉紅色少女風為主既地舖cafe, 看一下menu, 款式多而且都很吸引, 於是我地就決定入去食返個dinner。當晚為平日時間6點多, 餐廳未算有太多人流, 直至8點左右, 餐廳已經座無虛席, 係呢個比較隱閉地段來說, 受歡迎程度確實難得。野飲方面, 提供多款特色飲品, 熱飲的更有拉花公仔等選擇, 單是選飲品, 都花了很久才決定了點【曲奇沙冰】HK$39沙冰中除了打成幼沙既沙冰, 仲有oreal碎粒, 加上cookies ice-cream, 係一杯oreal味道很出而不會過甜既沙冰。呢款小食係餐廳menu上極力推介, 當然要order一試!【桂花蜜橙柳雞翼】HK$62每隻雞翼表面都平均包著較杰身而薄薄既桂花蜜, 清清既桂花香加上少少甜既蜜糖, 令雞翼味道更加昇華, 加上一口雞翼, 一口清甜既橙, 味道很夾!【海膽黑松露蟹蓋飯】HK$178呢款係荃灣/將軍澳分店既限定款, 賣相很有氣勢, 蟹蓋+黑松露+海膽覆蓋係飯之上, 海膽入口即溶, 很鮮甜, 一點腥味都沒有,

曲奇沙冰

呢款小食係餐廳menu上極力推介, 當然要order一試!
【桂花蜜橙柳雞翼】HK$62
桂花蜜橙柳雞翼

【海膽黑松露蟹蓋飯】HK$178
海膽黑松露蟹蓋飯

呢款係荃灣/將軍澳分店既限定款, 賣相很有氣勢, 蟹蓋+黑松露+海膽覆蓋係飯之上, 海膽入口即溶, 很鮮甜, 一點腥味都沒有, 而且份量跟黑松露一樣不少。本意為蟹蓋只是裝飾伴碟之用, 一歇開蟹膏, 竟發現明顯既芝士拉絲, 很邪惡啊!!

圍邊的就是稠身既龍蝦汁, 加上了少訐忌廉汁, 味道不會太濃亦不會太膩, 食既時候不只是稠口既飯, 仲有撈係飯入面既蟹肉, 值得推介!

【黑松露香菇忌廉湯】HK$35
個湯帶少少杰身, 黑松露味很出, 而且非常足料, 有大量既菇, 正啊!
黑松露香菇忌廉湯

最後我地就Order個甜品, 甜品都是以窩夫為主, 款式亦不少, 而喜歡Oreol既我, 我還是受不住引誘order了【黑魔王曲奇雪糕窩夫】HK$82
窩夫表面略帶脆口, 內裡間中食到窩夫中既幼糖, 係比利時正中的做法, 而且蛋味濃郁。
黑魔王曲奇雪糕窩夫

想不到本打算吃個便飯, 醫飽肚便算, 竟然款款美食都帶來驚喜, 大滿足!!!
曲奇沙冰
桂花蜜橙柳雞翼
黑松露香菇忌廉湯
黑魔王曲奇雪糕窩夫
2017-12-19 143 瀏覽
放工要到千色店預備公司的聖誕party用品, 走了幾圈終於買齊東西, 疲倦的跟同事要找落腳地吃個飯透透氣, 就在千色店地下的後門看到這間天鵝主題的餐廳, 充滿少女味本來有點猶豫, 但算吧, 中女也要吃飯的, 二話不說衝進去細心一看, 餐廳的裝修真的很花心思, 童話世界的味道, 其實不止少女, 大家都愛這些漂亮的東西吧!門口放了這個推介, 就是它吧!餐牌選擇額多, 叫人心花怒放也三心兩意先叫了杯檸檬藍蝶花($37), 非常漂亮的名字, 從藍蝶花中的花青素提取顏色, 當加上檸檬汁時就會出現鮮艷的顏色變化, 一杯飲品也像魔術, 叫人滿心歡喜主菜上枱, 海膽黑松露蟹蓋飯($178), 蠻大隻的蟹蓋下是以龍蝦湯煨製的黑松露飯, 黑松露味濃, 但配上龍蝦湯卻出奇的夾, 誰也沒搶了誰的風頭; 反而蟹蓋上的海謄, 大大條的俯伏在上, 很難令人對它冷淡, 吃下來鮮甜可口, 回味無窮龍蝦湯汁非常好味, 吃完飯連湯汁也不放過桂花蜜橙柳雞翼($62), 很喜歡的一道菜, 可能自己較偏好甜蜜蜜的食材, 這雞翼的甜帶著桂花香味, 而且花蜜份量非常多, 吃在口裡甜絲絲的看其他的客人都有叫甜品, 我們當然不會錯過,

門口放了這個推介, 就是它吧!
餐牌選擇額多, 叫人心花怒放也三心兩意

龍蝦湯汁非常好味, 吃完飯連湯汁也不放過

看其他的客人都有叫甜品, 我們當然不會錯過, 點了最多人叫的愛心窩夫($98), 份量很大, 慶幸今晚只點了一個主菜, 否則又怕吃不完了; 窩夫焗得很香脆, 配上果仁及士多啤梨雪糕, 還有很多點綴伴碟, 不要忽視那些小星星與棉花糖, 單吃也很好味道

最後來一杯焦糖燉蛋咖啡($36), 單看名字可能有點怪怪的, 原來在咖啡面上一層薄薄的燉奶與焦糖, 淡淡的燉奶甜味帶著焦糖的香脆, 再下去就是咖啡的馥郁, 很不錯的一杯咖啡, 驚喜地為這頓晚飯來了個美好的句號.
  • 焦糖燉蛋咖啡
  • 桂花蜜橙柳雞翼
  • 海膽黑松露蟹蓋飯
咖啡灣係我同男朋友第一次單獨約會嘅地方☺️個陣都只係得太和一間~估唔到短短兩年 依家已經有3間分店😳太和個間食左好多次 可以話係情意結😂😂但更加係我覺得咖啡灣真係我食過咁多間cafe最高質素嘅一間~由前菜小食、主食意粉漢堡到甜品真係無咩邊樣有地方可以挑剔🤤話我打手都係咁話嫁喇!今次突登黎到荃灣呢間試下佢呢間嘅店舖限定☺️.荃灣呢間會比太和店闊落好多~~感覺夢幻啲!入左去好似去左個小樂園咁同埋見到佢門口仲有隻半個人咁高嘅天鵝omg😳裝修會唔會太重本😂😂😂.坐低真係眼花撩亂 比起太和店好似真係多好多選擇~.香草白酒忌廉煮蜆 ($64)一上檯熱辣辣香氣撲鼻🤤 忌廉唔會太厚身所以食落唔膩加上有白油嘅清甜 令到個蜆唔會太單調之餘 又有d creamy嘅質感.山賊雞翼 ($86)有兩種醬 一個係唔杰身嘅蜜糖 另一款類似墨西哥辣醬本身雞翼炸得好香口 炸粉又唔會太厚 點埋醬更加惹味食到停唔到口!.海膽黑松露蟹蓋飯 ($178)呢個就係荃灣限定+推介 真係超級重量級啊😍超大一份 夠3個人shareee一大隻蟹蓋係中間 上面舖上超蟹海膽同黑松露海膽完全唔腥 超鮮甜🤤汁係酸酸甜甜嘅海鮮汁 上面再配上少少忌廉汁
咖啡灣係我同男朋友第一次單獨約會嘅地方☺️
個陣都只係得太和一間~估唔到短短兩年 依家已經有3間分店😳
太和個間食左好多次 可以話係情意結😂😂

今次突登黎到荃灣呢間試下佢呢間嘅店舖限定☺️
荃灣呢間會比太和店闊落好多~~
感覺夢幻啲!入左去好似去左個小樂園咁

坐低真係眼花撩亂 比起太和店好似真係多好多選擇~
香草白酒忌廉煮蜆 ($64)
一上檯熱辣辣香氣撲鼻🤤 忌廉唔會太厚身所以食落唔膩
香草白酒忌廉煮蜆

山賊雞翼 ($86)
有兩種醬 一個係唔杰身嘅蜜糖 另一款類似墨西哥辣醬
本身雞翼炸得好香口 炸粉又唔會太厚 點埋醬更加惹味
食到停唔到口!
山賊雞翼

海膽黑松露蟹蓋飯 ($178)
呢個就係荃灣限定+推介
真係超級重量級啊😍超大一份 夠3個人shareee
一大隻蟹蓋係中間 上面舖上超蟹海膽同黑松露
海膽完全唔腥 超鮮甜🤤
汁係酸酸甜甜嘅海鮮汁 上面再配上少少忌廉汁 好濃郁但唔膩 愈食會愈開胃~
海膽黑松露蟹蓋飯

香辣蒜香蝦義大利麵 ($83)
個人認為義大利麵真係咖啡灣嘅強項 食左咁多次都係水準以上 義大利麵條帶嚼勁 al dente嘅質感 唔會腍哂
蝦咬落超級爽甜😋
香辣蒜香蝦義大利麵

益力多冰沙 ($39)
好在唔係坊間死甜個種!😳冰沙就係應該咁嫁嘛🙈
清甜解渴 好鍾意呢個濃度嘅益力多味
上面仲灑上少少oreo碎 令到好有口感🤝
益力多冰沙

玫瑰青提梳打 ($39)
呢杯細細杯 比我想像中甜啊~~~
不過玫瑰味唔假 而且青提感覺好fresh!
玫瑰青提梳打

桂花珍珠牛乳窩夫 ($72)
淋上清清地嘅桂花糖漿 未試過呢個組合
又幾特別幾香甜😳😳
窩夫係依舊嘅外層邊皮焗到微脆 入面咬開綿密 好鍾意
呢個仲有我最愛超煙韌嘅粒粒珍珠🤤巧巧痴
桂花珍珠牛乳窩夫

食左咁多次咖啡灣 今次黎埋荃灣真係無一次令我失望
個人認為真係係我食過最好嘅cafe
最緊要佢地出嘅麵食同飯都keep住創新 唔係黎黎去去食cafe個啲款式 係呢度先會食到🤝
抵我已經做左長期粉絲😍一定要再食嗚~~~
香草白酒忌廉煮蜆
香辣蒜香蝦義大利麵
益力多冰沙
玫瑰青提梳打
桂花珍珠牛乳窩夫
2017-12-17 105 瀏覽
咖啡杯的座位,會轉的鵝,還有摩天輪,只有童話中才有吧?這些竟然在荃灣這間咖啡店中找到。平日夜晚過來,多人到要取飛輪候,7:45等到8:10才有位。餐牌整得很好,食物選擇不算多,但頗有特色。叫了海膽黑松露蟹蓋飯, 誰會想到在中間加蟹殼作配襯?最上的黑松露很香,而且餐廳絕不吝嗇,塗上一大匙,下面滑流的海膽透出淡淡的鮮。餐廳巧妙地用濃烈龍湯圍着飯周圍,飯味道是輕淡,不搶湯的風頭。一個飯竟可吃出不同層次的味道。吉列豬漢堡,一早切好兩份,麵包烘過,偏大份,著條炸得剛熟,不金黃不熱氣,整體效果滿意。金莎榛子朱古力及綠茶鮮奶偏淡,輕甜不太甜,不會與食物爭味,作為飲品,配角角色做得合宜.快樂的裝潢,食物也很好,價錢合理,幾多歲的顧客也來光顧,難怪很受歡迎。
咖啡杯的座位,會轉的鵝,還有摩天輪,只有童話中才有吧?

這些竟然在荃灣這間咖啡店中找到。

餐牌整得很好,食物選擇不算多,但頗有特色。