2019-02-13 146 瀏覽
環境優美,空間闊落,室內設計較青春,坐底令到整個人都好放鬆👏👏👏👏用心既擺設環境優雅,如果係海邊整個感覺一定會昇華,適合與朋友聚下、見客、情侶拍拖既好地方❤️香蒜帶子義大利麵,大大粒帶子,配以煙肉、磨菇,非常惹味👍👍👍👍炸魚薯條,薯條大大條,炸魚塊大大塊,而且炸魚魚肉鮮味,唔似一般既雪藏魚塊👍板燒雞扒蕃茄醬汁燴義大利麵,名都長過人😂但係蕃茄味好濃郁,雞扒亦好大扒,食到停唔到口👅最後點左一杯「鮮奶咖啡+焦糖燉蛋」,非常特別,口感好有層次,又滑又香,陣陣焦糖味配上咖啡,一流👅

用心既擺設

2019-01-23
2019-02-08 171 瀏覽
今次介紹嘅呢間係位於荃灣嘅一間cafe🙆🏻🙆🏻呢間Cafe有好多分店,港九新界都有,不過荃灣呢間地點比較難搵,唔係住荃灣嘅都有啲難先至搵到呢間餐廳🤔🤔🤔但睇個外型已經好靚,好港女,好fancy😍😍😍勁多打卡位😍😍😍😍不過略嫌座位有啲迫🤔🤔不過都無所謂😏最緊要係啲嘢食😋😋今次同朋友各人叫咗一個意粉同一杯野飲😬😬先講嘢飲😋朋友嗌左熱嘅水果茶😍水果茶好足料👍🏻有唔同嘅種類生果係入面👍🏻仲用好靚嘅茶壺裝住😍😍睇都覺得興奮😍😍而我就叫咗杯玫瑰抹茶凍嘅,玫瑰抹茶上面沈左好多玫瑰乾花😍😍好靚♥️而且飲落去真係有玫瑰味👍🏻👍🏻唔係淨係放上去扮晒野嗰啲👍🏻👍🏻而且又唔係好甜😍都推薦大家可以試吓!意粉方面就叫咗個原隻軟殻蟹黑松露忌廉意大利麵😬隻軟殼蟹真係原隻上!!!!!而且都幾大隻,咬落去勁有蟹味!絕對抵食👍🏻👍🏻朋友就叫咗卡邦尼意粉,係正常卡邦尼意粉嘅味道,冇乜特別,不過不失咁啦!
2019-01-28
2019-02-05 141 瀏覽
服務方面我想比十個嬲嬲年廿九下晝行花市前諗住醫下肚, 兩大一小去咗荃灣咖啡灣, 想坐窗邊咖啡杯, 男侍應唔比, 話繁忙時間唔可以將兩張枱拍埋, 我哋問可唔可以唔拍埋照坐, 男侍應依舊缺乏靈魂咁拒絕, 如果一個人入去食的話佢會安排個咩位比你坐呢? 佢既解釋好牽強。不過算! 年近歲晚, 費事周旋之下坐咗喺近牆四人枱。小朋友食唔晒一份餐, 所以點咗兩份餐,  點餐後問男侍應攞杯水, 佢態度非常晦氣, 唔知以為我哋做咗咩錯事得罪咗佢咁。隔了一段時間, 一位女侍應問仲駛唔駛加其他飲品或甜品, 我哋話唔駛喇, 後來無意間見到餐牌上寫住設最低消費, 多口問一聲女侍應詳情, 佢先至話每個客人要至少要點一樣嘢 , 我哋問如果無點到, 咁係咪會收附加費用, 佢同個冇靈魂男侍應就話, 咩都好, 一定要點。查實佢走嚟問我哋會唔會加嘢食時, 大可以解釋返個最低消費吖, 如果我哋一路唔問的話, 佢哋係咪諗住去到埋單先講?食物一般, 但服務質素就好差, 我唔明點解呢間cafe會有成300個, 我會叫荃灣友唔好幫襯!!!!!!!!!!!
服務方面我想比十個嬲嬲

, 我會叫荃灣友唔好幫襯!!!!!!!!!!!
2019-02-03
2019-02-04 117 瀏覽
年三十、中午去食了個午餐、可是餐湯、煮蜆都鹹到苦、廚師轉了嗎?還是想客戶多點飲料?服務都是年輕人、向男服務員點菜時完全沒有笑容、也不會主動遞上清水、要再拜託才有兩杯來。環境及位置算是不錯、但服務及味道太差了、所以我肯定不會再去光顧荃灣分店。
今日行荃灣千色,見到一間好夢幻既店~一入去就見到好靚既lego擺設😍再入,見到好似咖啡杯既凳叫咗個玫瑰士多啤梨窩夫~好正!玫瑰味好香。原本以為會好甜,點知佢個玫瑰醬有玫瑰既甜味但係配埋個窩夫一齊食 唔甜 剛剛好😎佢哋既拉花好勁!實物同menu個樣一樣🙈🙈🙈🙈抹茶牛奶幾好飲,抹茶味幾出😋😋飲飲下個杯裡面有字😂😂個花茶都好清甜 🤤顏色好靚~如果飲完仲可以加水 不過就會淡咗味,但係又有另一隻色出咗嚟~🤭
今日行荃灣千色,見到一間好夢幻既店~
一入去就見到好靚既lego擺設😍
再入,見到好似咖啡杯既凳
叫咗個玫瑰士多啤梨窩夫~好正!
夫一齊食 唔甜 剛剛好😎
個花茶都好清甜 🤤顏色好靚~如果飲
完仲可以加水 不過就會淡咗味,但係又有另一隻色出咗嚟~🤭

上週末一家人到迪士尼樂園玩了一整天, 小朋友當然盡興而歸. 但難以想像的, 囡囡竟然愛上了那個旋轉咖啡杯. 今天, 發現了原來想坐咖啡杯都不一定要到迪士尼, 可以到荃灣這餐廳, 還可以邊坐邊吃. 餐廳裝修風格很年輕, 很有活力, 能給予一種很跳脫的感覺. 食物的款式亦很新穎. 調味方面又見大膽創新. 海鮮忌廉湯很清甜幼滑. 三文魚籽冰菜胡麻沙律的三文魚籽很新鮮, 每粒都十分結實, 咬下去有爆汁感覺. 冰菜新鮮幼嫩. 胡麻醬很香, 又能凸出三文魚籽及冰菜的味道. 玫桂山雞翼有三款味道, 包括玫瑰, 桂花及山賊, 即甜, 香及辣. 雞翼基本已經香甜多汁, 再搭上三種特製醬汁, 完全能滿足年青人對新感覺的追求.  烏卒卒澳洲和牛漢堡含生菜, 蕃茄, 芝士及菠蘿. 一般漢堡在切開後都無法站立, 但這個卻神奇地可以, 似乎店家在製作上花了點心思. 秘術招積豬扒焗飯是炒底, 感覺很有諴意. 豬扒嫩滑多汁. 炒飯中還有些許蔬菜, 配上芝士, 口感清新又有咬口. 大家還要留意一下, 食物都是即叫即做以達致最高質量的, 所以請耐心等候一下.
海鮮忌廉湯很清甜幼滑.

2019-01-28
2019-01-29 87 瀏覽
This is a restaurant which is suitable for birthday celebration and gathering with friends. The food is not only beautiful (have decorations ) but also delicious.This is 黑松露mushroom rice ( Juicy and taste good👍🏻, recommended)櫻花三文魚🍣忌廉意粉,推介!This is fired salty chickens for starter. The size is so-so. The taste is so-so too.The waffles are a bit sweet with oreo ice-cream. The drinks are a bit sweet too.But overall speaking, it is worth to give it a try😋

櫻花三文魚🍣忌廉意粉,推介!

2019-01-27
10 分鐘 (堂食)
2019-01-26 111 瀏覽
每次去荃灣千色店 購物、都會 見到在乎近,有間咖啡灣餐廳 。餐廳裏面 的 佈置很有 年青人氣氛, 每次路過都很想 光顧參觀 餐廳外的美食 和 欣賞下餐廳內有趣的佈置。 日前終於 有機會到這餐廳 聚餐。 飽嚐美食和欣賞餐廳內的環境 佈置。 餐廳內的環境舒適 ,地方清潔。我們被安排坐卡位後,便 打開餐牌 開始點食物, 先點了一碟香辣蒜香蜆肉意大利麵$73 ,蒜香義大利麵,麵質爽口 ,味道剛剛好,不算太辣, 蜆肉鮮甜 入味。咖哩海鮮飯$108, 钣質 軟熟, 咖哩汁 味香濃, 海鮮的配襯也很 豐富 ,有青口,蝦和 帶子。餐廳內的甜品 也很有特色, 魔鬼王曲奇雪糕 窩夫 , 份量十足 。即叫即製非常新鮮 ,是飯後最佳的甜品。還加多一杯鮮奶咖啡 燉蛋, 鮮奶咖啡味道香滑 再配合燉蛋 炮製 感覺清新, 朋友對 這個晚餐 非常滿意。🤗

和欣賞餐廳內的環境 佈置。 餐廳內的環境舒適 ,地方清潔。

咖哩海鮮飯$108,

餐廳內的甜品 也很有特色,

2019-01-21
2019-01-25 102 瀏覽
近日和幾個好朋友相約在這家位於荃灣千色匯乎近的咖啡灣聊天。餐廳裡面的裝飾看起來都非常舒服,尤其是適合一些青年人來聚餐。很適合三五知己相約在這地方聊聊,可以一邊吃飯一邊聊天。今天我點了一份軟殼蟹黑松露意粉。跟其他餐廳不同的是,這邊的蟹是全隻上,我在其他餐廳曾經吃過相同的價格,只上半隻蟹。軟殼蟹配上黑松露意粉,味道剛剛好,加上軟殼蟹很脆的口感,吃起來非常好食。朋友點了一個和牛漢堡,搭配上薯條。和牛漢堡扒非常的鮮味,而且吃起來口感也非常棒,裡面的醬汁味道可以吃得出來, 餡料 成分很多。再配上一杯 紅豆 綠茶 泡沫 $39, 清新鮮甜 的飲品就解決了吃肉的油膩感。
2019-01-21
2019-01-23 4233 瀏覽
雖然我已經不是第一次,光顧「咖啡灣」這個主打咖啡早餐食品的優閒風格餐廳。不過由於我上次粗心大意,忘記了應該先嚐試「咖啡灣」裡面的招牌咖啡飲品,反而嚐試了「咖啡灣」的鮮奶抹茶熱飲。上次我幫襯的「咖啡灣」分店,是位於將軍澳寶林的「新都城二期」,論名氣將軍澳分店「咖啡灣」,應該不會是四間分店之中最受食客歡迎的分店。今次我來到荃灣,光顧「咖啡灣」位於「荃灣千色匯」地下的分店。結果我來到荃灣「千色匯」的樓下,發現荃灣分店的「咖啡灣」,論店舖實際面積和格調,表面上看荃灣分店的規模,反而不及將軍澳分店那麼大和闊落。但是「咖啡灣」荃灣「千色匯」分店,相對於將軍澳「新都城中心」分店而言,荃灣「咖啡灣」內部樓面設計以及擺設,都不是一事無成,至少還有漂亮的「迷你摩天輪」擺設裝飾。而且荃灣分店「咖啡灣」裡面的檯櫈,間隔都比較闊落,每個檯櫈之間都有一定的距離,使上門光顧荃灣「咖啡灣」的食客,在光顧荃灣分店的「咖啡灣」期間壓力可以少一點,可以放鬆一點。荃灣分店的「咖啡灣」不像將軍澳分店「咖啡灣」,印製十分細緻和精美的彩色餐牌小冊子雖然仍存在,但是印製「咖啡灣」下午茶的茶餐價目表的位置,就變成卡板檔案,夾着彩色印製

荃灣分店的「咖啡灣」不像將軍澳分店「咖啡灣」,印製十分細緻和精美的彩色餐牌小冊子雖然仍存在,但是印製「咖啡灣」下午茶的茶餐價目表的位置,就變成卡板檔案,夾着彩色印製的下午茶餐牌。

荃灣分店「咖啡灣」下午茶茶餐裡面的食品,大致上都跟將軍澳分店「咖啡灣」一樣,都是賣意大利粉、長通粉凱撒沙律、三文治等等的輕盈小食。現在我才發現,「咖啡灣」的下午茶跟西貢咖啡店賣的食品有什麼分別?

因為「咖啡灣」下午茶跟我在西貢見過咖啡店裡面售賣的下午茶一樣,竟然都有屬於「咖啡灣」下午茶版本的「全日早餐」,只是「咖啡灣」的下午茶版本「全日早餐」名稱有點不同,變成了「牧場早餐」。

「咖啡灣」下午茶茶餐版本的「全日早餐」,除了名稱變成了「牧場早餐」之外,就連「牧場早餐」的價錢亦變得比較便宜,只需要售價港幣四十六元而已。

「咖啡灣」裡面的下午茶餐牌,都一樣能夠以下午茶跟餐價錢,選擇「咖啡灣」下午茶的跟餐飲品。不過「咖啡灣」下午茶跟餐飲品有異於一般咖啡店或餐廳,免費飲品只得「凍檸茶」、「凍檸水」或「柚子蜜」而已。

反而在一般茶餐廳食店下午茶茶餐裡面,不需加錢都能喝到的熱咖啡飲品,一去到荃灣「咖啡灣」下午茶茶餐裡面,就會變成需要加足足港幣八元,才能喝到「咖啡灣」店員沖調出來的「鮮奶咖啡」或者「泡沫咖啡」。

至於食客如果想喝荃灣「咖啡灣」下午茶裡面其他飲品的話,反而需要付出更多更昂貴的港幣十八元價錢。但是我親身試食過荃灣「咖啡灣」後發現,如果享用下午茶選擇咖啡的話,都只需要付出港幣八元而已。

究竟「咖啡灣」的下午茶飲品裡面,有什麼味道的飲品值得食客們為它們,而付出港幣八元的寶貴金錢呢?可惜我沒有參閱過「咖啡灣」其他飲品的餐牌價目表,所以暫時繼續貫徹我的目的,先喝「咖啡灣」的咖啡飲品。

由於下午茶時間裡面的荃灣「咖啡灣」,店舖裡面的食客不算有很多人,所以令到荃灣「咖啡灣」裡面的環境和氣氛,都比我預期中來得更寧靜。至於荃灣「咖啡灣」店外的景觀,只是一般內街而已,可看可不看。

說回「咖啡灣」的招牌飲品之一「鮮奶咖啡」,「鮮奶咖啡」雖然只是「咖啡灣」下午茶餐牌跟餐飲品,但是「咖啡灣」仍然有為「鮮奶咖啡」造出一個拉花圖案出來,只是圖案因為我需要為飲品轉方面,而導致飲品拉花稍微變形而已。

整體上看荃灣「咖啡灣」製作出來的咖啡飲品「鮮奶咖啡」,「鮮奶咖啡」拉花效果正常,現在只看咖啡實際的味道而已。我撕開了一包砂糖,砂糖倒進「鮮奶咖啡」裡面,再攪拌之後就開始飲了。

「鮮奶咖啡」本身未加入砂糖之前,表面拉花圖案的奶油味道已經有一份甜味在內,只是我為了飲到「咖啡灣」咖啡的甜味,所以最後還是為了求安心,還是決定直接加入砂糖攪勻飲好了。

無論是直接喝咖啡表面的拉花圖案,抑或是加入砂糖後再慢慢攪勻咖啡,「鮮奶咖啡」裡面的確是有來自咖啡原有的香濃咖啡甘味、氣味、鮮奶奶油甜味,再加砂糖後的味道感覺是錦上添花而已。
鮮奶咖啡

而且「咖啡灣」真的用上了一個,為製作「卡布奇諾咖啡」而設的咖啡杯,去盛載起「鮮奶咖啡」,結果「咖啡灣」裡面負責製作咖啡的人,總算最後都成功製作一杯,有完整拉花圖案和甜味的「鮮奶咖啡」出來。

在我還在嘗試試飲,荃灣「咖啡灣」裡面製作出來的咖啡飲品「鮮奶咖啡」的時候,荃灣「咖啡灣」在另一邊都終於成功製作完成下午茶食品「牧場早餐」。

我最初還一直懷疑,究竟「咖啡灣」所謂的「牧場早餐」,是否就等於一般咖啡店裡面的「全日早餐」呢,我看完荃灣「咖啡灣」實際製作完成版本的「牧場早餐」後,我立刻醒覺起來。

因為荃灣「咖啡灣」裡面提供的下午茶版本「牧場早餐」,「牧場早餐」實際製成品份量感覺縮小了一點,比傳統的「全日早餐」份量稍為扣減。

另一方面,我看「咖啡灣」下午茶餐牌的時候,發現原來「咖啡灣」的下午茶食品,原來還可以另外加港幣四元,追加「黑松露炒蛋」。恰巧「牧場早餐」裡面都有炒蛋,估計「咖啡灣」會在炒蛋的時候加入黑松露吧?

結果「咖啡灣」「牧場早餐」的實際製成品,在製作完成上檯的一刻,把我事先的估計全部實現了,「牧場早餐」裡面的炒蛋真的變成了「黑松露炒蛋」。
牧場早餐

至於「咖啡灣」「牧場早餐」的其他部分,包括有一份兩塊的烤窩夫餅、一小塊炸薯餅、兩塊煎煙肉,還有一小撮份量的田園沙律,田園沙律已經稍微加入了沙律醋再撈勻。

雖然「咖啡灣」的「牧場早餐」份量,不是我食過最大份量的「全日早餐」,但是感覺「牧場早餐」已經齊備了一般「全日早餐」應該有的食品,只欠一條香腸而已。

炒蛋在加入了黑松露之後,果然有了來自黑松露的獨有香味,變得比一般炒蛋更加香口。加上「咖啡灣」炒出來的炒蛋質感頗滑,所以「牧場早餐」炒蛋除了實際味道有黑松露香味之外,炒蛋的實際味道還有甜味。

而且我感覺「咖啡灣」製作的「黑松露炒蛋」製成品,黑松露在炒蛋裡面的份量也不算小,只是黑松露在炒蛋裡面的分佈比較平均,所以沒有出現一部分炒蛋,炒蛋裡面黑松露味道過濃過重的問題。

至於「牧場早餐」裡面的煎煙肉以及窩夫餅方面,煎煙肉的表面也有屬於煙肉專有的香味,至於窩夫餅的實際口感,就比我事前預期的稍腍了一點。

又或者可以這樣說,其實「咖啡灣」廚房刻意把「牧場早餐」裡面的窩夫餅預先製作好備用,直到「咖啡灣」終於有「牧場早餐」柯打的時候,才把窩夫餅再稍微加熱,然後才正式上碟吧?

「牧場早餐」煎煙肉遇到的情況,亦跟窩夫餅有點點相似,煎煙肉雖然都有屬於自己的香味,然後煙肉口感卻告訴我知道,煙肉不是新鮮煎香煎熱上碟的煙肉,因為煙肉口感未算是最脆,亦未算最香。

吃完「牧場早餐」的煙肉、黑松露炒蛋跟沙律之後,剩下的炸薯餅實際口感,都已經變得稍腍,沒有我預期那麼脆,畢竟食炸薯餅還是趁熱食好一點。

如果「牧場早餐」真的算是「咖啡灣」自家版本份量的「全日早餐」的話,我稍嫌「牧場早餐」份量偏少了一點,相反「牧場早餐」若然當下午茶食的話,食完感覺已經剛剛好,再加拉花鮮奶咖啡就已經足夠了。
2018-10-29
22 分鐘 (堂食)
鮮奶咖啡
牧場早餐
2019-01-21 71 瀏覽
約左幾個朋友去呢度hea食物整體ok 蛋黃炸雞配炭包,真心覺得好味,個汁做得好正👍🏻焦糖蛋咖啡,係甜左d,但都好味豬扒burger& 蛋黃雞翼,落差比較大,我個人唔鍾意薯條個肉醬唔夠野味, 可改善下!
約左幾個朋友去呢度hea

食物整體ok

蛋黃炸雞配炭包,真心覺得好味,個汁做得好正👍🏻
焦糖蛋咖啡,係甜左d,但都好味

豬扒burger& 蛋黃雞翼,落差比較大,我個人唔鍾意

薯條個肉醬唔夠野味, 可改善下!

1K
2019-01-21 3555 瀏覽
<咖啡灣>很適合姊妹相聚的時光,夢幻的天鵝主題、咖啡杯的坐椅,絕對適合拍照打卡。一期一會,我們又來到咖啡灣,最開心有新推出的芝士火鍋,過一個䁔入心窩的晚上。黑松露蜆肉蘑菇忌廉意粉 $78意粉幼身煙韌,沐浴在忌廉香中,夾合爽口蘑菇粒,啖啖充滿黑松露幽香。配上蜆肉伴碟,口感更鮮味、多層次,每口也細膩窩心! 綠茶紅豆 $39表面蓋上滑滑奶泡,並灑上抺茶粉,入口柔順香滑,綠茶香甘而不澀,配上綿密紅豆,口感香潤。咸蛋奶黃芝士鍋 $298芝士火鍋有2種鍋底:咸蛋奶黃醬及龍蝦醬汁,我們選了前者。芝士鍋表面灑上滿滿咸蛋黃碎,滾至起泡就開始享用。配料十分豐富:薯條、芝士腸、烏冬、豬肉丸、雞柳、黑豚肉及法包粒等,還有額外芝士塊。我最愛法包及薯條,吸嗦了熱燙芝士醬,咬開時芝士咸香漏出,啖啖吸引。雞柳被芝士完美包裹著,雞皮更顯柔滑,“芝”味迫人! 把黑豚肉浸一浸,掛滿芝士,夾合車厘茄享用,濃郁肉香中帶點清新。最後放入烏冬,芝士撈烏冬的感覺,是萬分的邪惡! 不得不提,芝士火鍋套餐包2杯$36以下飲品,性價比不錯。玫瑰草莓窩夫$82窩夫鋪滿草莓、忌廉及綿花糖,口感鬆化中帶軟糯,加上2球雪糕點綴,真
黑松露蜆肉蘑菇忌廉意粉 $78

綠茶紅豆 $39
咸蛋奶黃芝士鍋 $298
玫瑰草莓窩夫$82
窩夫鋪滿草莓、忌廉及綿花糖,口感鬆化中帶軟糯,加上2球雪糕點綴,真的粉紅夢幻。草莓雪糕蜜甜誘人,溶化後沾滿窩夫格格,配上玫瑰花粉,散發陣陣花香,是比糖漿更吸引的昇華! 窩夫吸收了雪糕香甜,香脆而窩心。
2019-01-18
2019-01-20 69 瀏覽
一見到咖啡灣既環境高入去試試,好適合女閏蜜一齊好食,拍照。有好多唔同種類既食物,4個人叫咗3個意粉2個小食,意粉總括還可以,只是有點乾,小食叫左蜜糖雞翼同炸雞都好好食,好多汁
一見到咖啡灣既環境高入去試試,好適合女閏蜜一齊好食,拍照。
2019-01-20 77 瀏覽
昨日同朋友去食飯,一入店後服務員係唔會倒水俾我地,要叫先有仲要每次飲完叫先加水,前後叫左3次,我地叫左個黑松露意粉,點知黎到係凍嘅,真心第一次食到係凍嘅意粉,結果食左少少,另外叫左薯條炸雞同埋甜品都只係普通, 服務員見我地停手沒有再食淨係係度傾偈, 我哋又冇叫埋單, 竟然遞單嚟叫我哋對下張單啱唔啱, 食物我哋仲未食完好似想趕我哋走咁, 進店時又冇話限時食飯結果我哋埋單一蚊貼士都唔俾,以後唔會再去食
2019-01-19 73 瀏覽
家中小朋友又叫住要食甜品,即時諗起荃灣呢間天鵝仔餐廳,佢嘅甜品賣相一流,小朋友上次食過返尋味,今日一於再去。餐廳位於千色店地舖,佈置非常吸引,尤其是嗰啲摩天輪,好有童話感。呢度嘅飲品同甜品一樣出名,今日試咗個綠茶紅豆同菠蘿荔枝烏龍茶。熟食就叫咗軟殼蟹卡邦妮意大利粉、芝士龍蝦汁海鮮飯,同手作特級和牛漢堡。個人應為個軟殼蟹卡邦妮意粉味道最好!和牛漢堡就大大份,幾抵食!不過留意到全場九成客人都係女士,可能愛美係女士嘅天性,加上呢間餐廳嘅甜品心得女仔歡心,今日小朋友叫咗一份黑糖曲奇雪糕窩夫,甜品一上碟,又引來一陣騷動。

• 手作特級和牛漢堡
  • 黑魔王曲奇雪糕窩夫