2019-01-18 190 瀏覽
到咁上下時間自然會掛住咖啡灣既窩夫,所以我每幾個月都必定會來今晚人流都不少,餐廳內都差不多滿座,幸好朋友早放工可以早點來入座好開心呀,多左新餐牌作為咖啡灣既fans當然要一試啦芝士火鍋分為$298/$328主要分別是肉類或是海鮮今次我點了一份$298餐好多野食呀有麵包粒、薯條、豬肉、芝士、雞肉、豬肉丸、菇、南瓜、腸好多唔同食物呀而且每份食物的份量都不少點了咸蛋奶黃芝士火鍋吃起來有好香濃既蛋黃味,芝士味又香濃不過要記得不要開太大火,否則便會燶了好芝味跟朋友可以一邊熱著芝士,一邊把自己喜歡的食物沾上又香又好味既芝士,吃起來特別好味道呢個芝士火鍋餐仲包兩杯$38或以下既野飲架所以個餐都幾抵食我飲了杯夢幻野飲又飲得又睇得顏色好靚,藍色好迷幻櫻花味好清新,好香,記得要拌勻才飲用野飲又唔會太甜主角出場啦今次點了呢款窩夫店員一放下時,有陣陣幽香既玫瑰味,好清新,好fresh玫瑰跟士多啤梨好夾一來大家都是粉紅色、紅色,看起來已好吸睛另外,味道都好夾香香甜甜又清新大大粒草莓,仲有兩個雪糕球以雪糕、cream混合來食,十分滋味呢這裡的窩夫真是百吃不厭
好開心呀,多左新餐牌
作為咖啡灣既fans當然要一試啦
芝士火鍋分為$298/$328
主要分別是肉類或是海鮮
今次我點了一份$298餐
咸蛋奶黃芝士火鍋
好多野食呀
有麵包粒、薯條、豬肉、芝士、雞肉、豬肉丸、菇、南瓜、腸
好多唔同食物呀
而且每份食物的份量都不少
點了咸蛋奶黃芝士火鍋
吃起來有好香濃既蛋黃味,芝士味又香濃
不過要記得不要開太大火,否則便會燶了
好芝味

呢個芝士火鍋餐仲包兩杯$38或以下既野飲架
所以個餐都幾抵食
櫻花藍蝶
我飲了杯夢幻野飲
又飲得又睇得

顏色好靚,藍色好迷幻
櫻花味好清新,好香,記得要拌勻才飲用
野飲又唔會太甜
主角出場啦
今次點了呢款窩夫
玫瑰草莓窩夫
店員一放下時,有陣陣幽香既玫瑰味,好清新,好fresh
玫瑰跟士多啤梨好夾
一來大家都是粉紅色、紅色,看起來已好吸睛
另外,味道都好夾
香香甜甜又清新
大大粒草莓,仲有兩個雪糕球
以雪糕、cream混合來食,十分滋味呢
這裡的窩夫真是百吃不厭
2019-01-16
咸蛋奶黃芝士火鍋
櫻花藍蝶
玫瑰草莓窩夫
2019-01-16 71 瀏覽
呢間餐廳朋友一早推薦,今日經過荃灣就同男朋友去試下。門面有個靚靚天鵝擺設,好吸眼球,好歡樂咁入去坐底飲品都好吸引啊不過要keep fit,下次先試啦!首先黎個軟殼蟹沙拉配黑醋真係好清新,個蟹炸得好香口。跟著呢個雞亦霸氣,黃金右亦雞翼炸左,然後有鹹蛋黃蓉,再鋪鹹蛋黃粒係面。哇,每一層次唔同、好邪惡!但令人食唔停。跟著試下香蒜帶子意粉,好乾身香口。帶子足料多過意粉。飲個水果茶,好迷你杯,好水果味道完全飲唔出糖水味道。
呢間餐廳朋友一早推薦,今日經過荃灣就同男朋友去試下。

門面有個靚靚天鵝擺設,好吸眼球,好歡樂咁入去坐底

飲品都好吸引啊
不過要keep fit,下次先試啦!

首先黎個軟殼蟹沙拉
配黑醋真係好清新,個蟹炸得好香口。

跟著呢個雞亦霸氣,黃金右亦

跟著試下香蒜帶子意粉,好乾身香口。帶子足料
多過意粉。

飲個水果茶,好迷你杯,好水果味道
完全飲唔出糖水味道。
2019-01-15 68 瀏覽
呢間餐廳裝修得好靚,好有童話嘅feel所以女朋友就最鍾意呢間啦,當然佢嘅服務同埋 食物質素都唔錯啦 黑松露三文魚意粉哈哈,差唔多每次嚟,都叫呢個事關佢賣相好靚 ,而且三文魚 份量充足, 黑松露又夠濃!! 甜品就叫咗個 玫瑰 士多啤梨窩夫 本身對玫瑰味麻麻地 ,而呢個玫瑰味唔算好出 ,所以可以接受 。淨係買相已經呃曬like啦 !不過 佢唔係麻薯窩夫總是差啲 ,有麻薯一定會好食好多!!!而且呢個甜度太高, 好似食緊 一堆砂糖落口咁打卡就靚, 但係 下次應該唔會再叫呢個 味,可能試下其他味啦
呢間餐廳裝修得好靚,好有童話嘅feel

黑松露三文魚意粉

哈哈,差唔多每次嚟,都叫呢個

事關佢賣相好靚 ,而且三文魚 份量充足, 黑松露又夠濃!!

甜品就叫咗個 玫瑰 士多啤梨窩夫

淨係買相已經呃曬like啦 !

不過 佢唔係麻薯窩夫總是差啲
,有麻薯一定會好食好多!!!
而且呢個甜度太高, 好似食緊 一堆砂糖落口咁

2019-01-15 95 瀏覽
咖啡灣係位於荃灣 地鐵站 十分鐘路程嘅地方 喺網上見到你間舖頭幾多好評 價錢又唔係話好貴 環境有幾靚 所以就寵寵欲動想過嚟試一試我就嗌咗一個軟殼蟹卡邦尼意粉 明太子意粉 加上一份肉醬芝士薯條 軟殼蟹就得好好食卡邦尼嘅醬汁亦都好 creamy 兩嘢混合埋一齊 係一個好出奇好新鮮嘅配搭 我會再返嚟食呢一個 軟殼蟹卡邦尼意粉真心誠意推介明太子個汁亦都好掛到個面 咁意大利粉上面有一 好多木魚絲 有一種和風嘅感覺 一 入口就食咗好多蟹籽 感覺好好味飲品方面我嗌咗 玫瑰花茶同埋抹茶牛奶 花茶好靚好靚好靚 同埋有得好清新嘅感覺 抹茶牛奶上面有靚靚嘅拉花 入面仲有 陣陣嘅杏仁味 幾特別 整體上係覺得好好食 會再返嚟

我會再返嚟食呢一個 軟殼蟹卡邦尼意粉真心誠意推介

15 分鐘 (堂食)
  • 軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵
  • 芝士肉醬美國瘋薯條
2019-01-14 86 瀏覽
適逢菲律賓工人姐姐嘅生日,佢同我地已經有五年嘅賓主關係,梗係要大事慶祝一番。今次由我話事揀咗一間氣氛環境同佈置非常浪漫嘅天鵝餐廳。工人姐姐始終都係女仔,一去到餐廳見到氣氛咁Girly,佢都好歡喜。跟住我哋就叫咗飲品,一個菠蘿茶,另一個係水果茶。小食叫咗芝士蜜糖炸雞配薯條,佢有幾款醬俾我哋點,最鍾意個蜜糖芥末醬,相當之嘢味!主食叫了一份牛肉漢堡包、一個海鮮意大利飯、一個軟殼蟹卡邦妮意粉。全部都是好美味!跟住到全晚嘅主角出場啦,就係甜品—曲奇雪糕窩夫,姐姐食到甜絲絲,佢心情靚,我哋先有好日子過!
今次由我話事揀咗一間氣氛環境同佈置非常浪漫嘅天鵝餐廳。
跟住我哋就叫咗飲品,一個菠蘿茶,另一個係水果茶。

2019-01-07
慶祝紀念
生日
2019-01-10 108 瀏覽
平日的下午去試菜,人流不多,環境憩靜。布置裝潢就似旺角興盛一時的樓上 cafe,有主題概念,但用料質量不高,坐得不算舒適。二人用餐,點了推介的軟殼蟹沙律和一客呑拿魚意粉,兩杯咖啡。食物質素一如旺角 cafe,賣相堆砌,食材欠佳,烹飪技巧普通。招牌沙律還不是生菜為主,蓋面的原隻微溫軟殼蟹吃得滿口油,與墊底的菜格格不入。服務態度最差,廚房弄好沙律,侍應才醒起未問我們要甚麼醬汁,顯得大意。整個用餐過程,侍應都招呼得懶洋洋,人人都沒精打彩。埋單HK$237,這個價錢換來的質量讓人難過。總括而言,用餐對象宜為年輕男女,用作調情或訴心聲。
平日的下午去試菜,人流不多,環境憩靜。

埋單HK$237,這個價錢換來的質量讓人難過。

總括而言,用餐對象宜為年輕男女,用作調情或訴心聲。
2019-01-07 107 瀏覽
平日比較少入荃灣,朋友帶咗我嚟呢間cafe 食晚餐。首先叫左個玫桂山雞翼,佢有三隻味道,有辣嘅,桂花味嘅,全部都熱辣辣。食落佢有一個共通點,好似三個都加咗蜜糖,唔知係咪呢。跟住係鮮黑松露忌廉意粉,一片片既黑松露,平時真係好少一片片咁上,搭配忌廉意粉,濃淡得宜,好味!呢度係一間Cafe,所以飲品叫咗佢嘅綠茶牛奶,之前有睇過網上唔少人有推介,佢嘅綠茶味好濃郁,唔錯。另外我叫咗佢個冰滴咖啡,賣相幾特別,可能平時有飲開咖啡,所以覺得唔太苦,用唔着佢嘅奶同埋糖漿。最後又到甜品時刻,今次叫佢係紫薯雪糕窩夫,額外加多球石板街雪糕。佢嘅賣相好靚,窩夫比較硬身,紫薯好甜,加埋啲酸酸甜甜嘅水果,每次食窩夫雪糕都覺得好好味。
平日比較少入荃灣,朋友帶咗我嚟呢間cafe 食晚餐。

2018-12-18
  • 綠茶牛奶
  • 紫薯窩夫
  • 紫薯雪糕窩夫
作為荃灣人,最幸福的事就是到處都有好吃的~而今天醒來就很想吃意大利麵,就決定去以前我媽咪最喜歡去吃的SWAN CAFÉ 店舖的設計跟一開始沒怎麼變過, 但人就完全換掉了,我超級想念剛開始的那一批人,有禮貌又有笑容,偶爾還會跟客人聊幾句,以前的WAFFLE很好吃,現在的就變得有點小可怕…時間還真的不留人CARBONARA SPAGHETTI深情一番過後,來給你們介紹這裡最有名的就是SPAGHETTI,基本上每一款都很不錯,但飯的話我就真的不怎麼推薦了 先說說這個CARBONARA SPAGHETTI,熱呼呼的很好吃!奶油味很重很香,咸味足夠,但敗筆是看不到有多少的BACON,都是平價火腿,幸好味道很不錯黑松露意大利麵整個賣相就值一百分了,他們的賣點是黑松露即點即刨,應該蠻新鮮,可惜的是黑松露味道不重,相比起來,上一個更好吃一點.小食拼盤每次去CAFÉ,也會點個小食拼盤,這個的味道還不錯,有驚喜到,不過油有點重了~~而且重點這家CAFÉ收加一服務費,但完全沒有服務的,我們點的三樣食物都比較咸,但水就一直不充足,每次想要叫服務員加水,都至少要叫2,3遍才會來,真的有點煩人而且從進CAFÉ到出

黑松露意大利麵
黑松露意大利麵

小食拼盤

小食拼盤

而且從進CAFÉ到出門口,沒有一個員工臉帶笑容,簡直跟CAFÉ這麼活潑的COLOR完全不搭, 整體而言,食物是很不錯的,也希望店主看到評價會有所改善吧,謝謝。
2019-01-04 55 瀏覽
軟殻蟹沙律: 菜爛🙄軟殻蟹勁腥🙄龍蝦汁海鮮燴飯: 兩隻青口但得一隻有肉🙄 乜味都無的燴飯🙄和牛漢堡: 同麥記普通包一樣但double價水果茶: 正常茉莉花茶: 好似杯水總結: 價貴不值
軟殻蟹沙律: 菜爛🙄軟殻蟹勁腥🙄
龍蝦汁海鮮燴飯: 兩隻青口但得一隻有肉🙄 乜味都無的燴飯🙄
和牛漢堡: 同麥記普通包一樣但double價
水果茶: 正常
茉莉花茶: 好似杯水
總結: 價貴不值
2018-12-20
2018-12-23 125 瀏覽
係附近反工,一行五人放工去呢間dinner,七點去到唔洗等位,五個人叫左三個意粉,三個小食, 包括蒜香炒蜆肉意粉(好香好好食,有少少辣),墨魚汁海鮮意粉(呢個麻麻地),軟殻蟹黑松露意粉(好食),仲有前菜沙律(正常味),小食肉醬薯條(好耶味)同一大兜白酒煮蜆肉(直係好鐘意食蜆肉😂)。有啲野食唔記得影相😂每人叫左杯野飲,我叫左熱嘅熱帶森林,好多鮮果,感覺好健康😂😂野食上得好快,入去計九個字已經食完,啲侍應好心急好想趕人走咁,問我地要唔要甜品,唔要就遞張單俾我地。不過見門口都好多人排隊,我地就唯有轉場啦!

• 軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵
  • 芝士肉醬美國瘋薯條
2018-12-22 83 瀏覽
係星期三夜晚周圍搵野食😎😎行到千色匯附近就見到呢間雖然睇落唔係好多人等位但其實都等左半個鐘左右🤢叫左一個軟殻蟹意粉🍝幾好食!個蟹又好軟 好易分仲叫左一個黑松露意粉上面個啲我就覺得麻麻地但個意粉都係幾好食既🍴臨走之前仲叫左個oreo waffle🍰真心幾值得叫但個百力枝完左都冇人肯食😂😂痴得太多cream仲叫左一個小食拼盤💁🏻‍♀️埋單3個人 一個人都只係130蚊左右😀以一間食物 環境質素幾好既餐廳黎講真係唔算貴架😻😻
係星期三夜晚周圍搵野食😎😎

仲叫左一個小食拼盤💁🏻‍♀️
埋單3個人 一個人都只係130蚊左右😀
以一間食物 環境質素幾好既餐廳黎講
真係唔算貴架😻😻
30 分鐘 (堂食)
2018-12-21 116 瀏覽
今日做乖女,帶mammy黎食咖啡灣。Wahh!!! 一入到黎就已經好開心,因為間餐廳好靚呀。一坐低,就有人汁水比我地同比menu. 我地叫左個軟殼蟹沙律,明太子意粉,同石板街waffle. 仲有兩杯好可愛既咖啡呀個軟殼蟹沙律配左黑醋汁好開胃,d 沙律菜都好新鮮。而個明太子意粉我比200分呀!好入味之餘又唔好會漏。本身都食到好飽,但係都好想食waffle. 好好彩有叫到咋,因為個waffle真係好好食,即使上面淋左d朱古力醬,都唔會淋哂,值得一讚呀!
今日做乖女,帶mammy黎食咖啡灣。

2018-12-12 130 瀏覽
位於荃灣千色店既咖啡灣,食飯很就腳。裝飾很精緻很女性化,影相一流。和朋友點了凱撒大帝沙律,黑松露野菌忌廉意大利麵,香辣蒜香蜆肉意大利麵,熱帶森林水果茶和甜品石板街香蕉窩夫。凱撒大帝沙律,一來到很有驚喜,會冒煙,非常有gimmick,味道也不錯。黑松露野菌忌廉意大利麵,有香濃的黑松露味,意粉也很creamy香辣蒜香蜆肉意大利,很喜歡它的辣味,蜆肉也鮮品。最後來到甜品石板街香蕉窩夫,好好味呀,窩夫好脆,朱古力雪糕也不太甜,剛剛好,必食推介。

香辣蒜香蜆肉意大利,很喜歡它的辣味,蜆肉也鮮品。

2018-12-05 127 瀏覽
今日去左一間好有韓國裝修 feel 嘅 cafe,個環境好靚,以粉藍色同粉紅色為主,超靚超少女心,出面好多隻天鵝仔可以打卡,忍唔住影返幾張呀真係,入到去仲有公主房坐,又影左幾張,入面嘅員工都好有禮貌,值得一讚,講返野食先,首先飲左個餐湯先,黑白松露香濃蘑菇湯 $35,只能說一句,非常足料,勁多蘑菇呀!!之後叫左個小食,牛油香草煮蜆 $68,一黎到有好香嘅牛油味,食落口配落清淡嘅蜆真係好 match,一凹一凸,唔錯!之後主食叫左兩款意粉,一份叫左大蝦蕃茄醬意大利麵 $78,煮得岩岩好,蕃茄汁好好食,好夠多,大約有 4 隻大蝦,唔錯唔錯!另外一份就叫左軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵 $98,真係原隻軟殼蟹上呀,唔算好油膩,炸得唔錯,意大利麵沾上大量黑松露醬,真係好正!!另外飲品飲叫左水果茶,果味好濃郁!
2018-12-01 111 瀏覽
今日老公接我收工,同我出荃灣食飯,佢帶咗我去千色匯地下食飯,呢個位置凹咗入去,平時唔行開都唔知有間餐廳去到門口已經勁吸睛啦,咁靚嘅,又有情調去到入口位,仲正有隻大大隻嘅天鵝係度自轉成間餐廳好有少女嘅情懷打卡呃一流入到餐廳見到個設計真係好靚我真係好鍾意呢間餐廳個環境睇下餐牌先主食飲品軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵$98好勁,真係成隻蟹黑松露配忌廉汁個味道好正好香好香,呢個係翻點食物之一拉絲芝士龍蝦汁海鮮燴飯$118平時就咁龍蝦汁會太過濃郁會苦澀但呢個配上大量芝士將龍蝦汁味道平衡返,正仲要真係有大量拉絲黑松露香菇忌廉湯$35濃郁嘅黑松露香味,還有黑松露油配大量香菇簡直色香味俱全U.F.O (小食拼盤)$85雞翼、魷魚仔、薯波、薯條、炸魚、沙律菜雞翼有2款口味,一款係有d粉係面,雖然唔知係咩粉,但味道係好惹味,令人食完再想食,另一款仲好食,有d花茶醬係面,又係食完再想食嘅魷魚仔係用新鮮魷魚去炸,我咬完一啖係超有驚喜,佢係d肥喐喐嘅魷魚,好有彈口又新鮮薯波仲特別,裏面係用紫薯,外面係甜薯我個人唔係咁鍾意呢2種薯,但我竟然覺得好食熱帶森林水果茶$48見到顏色咁深以為好甜,點知係勁好飲,勁香濃果香味仲有

去到門口已經勁吸睛啦,咁靚嘅,又有情調

去到入口位,仲正

飲品

軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵$98
好勁,真係成隻蟹

黑松露配忌廉汁個味道好正
好香好香,呢個係翻點食物之一

拉絲芝士龍蝦汁海鮮燴飯$118
平時就咁龍蝦汁會太過濃郁會苦澀
但呢個配上大量芝士將龍蝦汁味道平衡返,正
仲要真係有大量拉絲

黑松露香菇忌廉湯$35
濃郁嘅黑松露香味,還有黑松露油
配大量香菇
簡直色香味俱全

U.F.O (小食拼盤)$85
雞翼、魷魚仔、薯波、薯條、炸魚、沙律菜

薯波仲特別,裏面係用紫薯,外面係甜薯
我個人唔係咁鍾意呢2種薯,但我竟然覺得好食

熱帶森林水果茶$48
見到顏色咁深以為好甜,點知係勁好飲,勁香濃果香味
仲有大量生果

唔係老公帶我嚟都唔知有間咁正嘅餐廳,真係打卡一流
重點係環境真係好有少女心
呢度除咗食之外,見到好多人都慢慢嘆住杯飲品,三五成群聚一聚
下次我要帶埋幾個姊妹係度一聚先