2019-04-26 150 瀏覽
平時去千色店既時候都成日比呢隻天鵝吸引到 但成日都好多人 所以一直冇試到 今日早左到荃灣 可以直接入去 所以就試下啦🤣佢夜晚都有啲set可以揀 我地叫左一個set加左半份窩夫 再加個軟殻蟹意粉 本身諗緊飲唔飲野 見佢個set可以減18蚊 所以加左個果茶☺️佢一共有五款果茶 我地揀左熱帶水果茶 消除一下疲勞 佢有一個心型既座 一直熱住啲果茶 百香果味好重 再配埋其他水果 成個感覺好清甜 如果飲得差不多 重可以加水 雖然果味會淡左 但本身個茶味都好香 更加可以消滯😎set方面 我地揀左夏威夷果汁醬燒豬肋骨 佢睇落唔算好大份 但其實食埋薯條同菠蘿都好夠飽 豬肋骨都好夾個果汁醬 食落冇咁膩~軟殻蟹黑松露意粉都好有驚喜 好少見到原隻軟殻蟹咁上 重要食落真係食到蟹肉既 佢既黑松露意粉都好夠味 啖啖都食得好滿足☺️最後到甜品窩夫 我地揀左半份黑魔王 佢個賣相已經加左好多份 兩塊❤️既窩夫 食落重係外脆內軟 焗得岩岩好 為我地呢餐劃下一個完美既句號☺️

2019-04-23 145 瀏覽
下午茶和朋友來這個朋友推介的餐廳吃個下午茶。這裏真的很美!很多位置都可以看見用心設計和裝修。侍應也很友善,積極介紹食品及餐廳推介。我就聽從意見,吃了一個黑松露海膽芝士蟹蓋飯。飯很快便上菜。侍應隨即教我們如何食才好味,重點是要把所有黑松露與飯都完全混合。黑松露和海膽的份量如圖所見,與飯混合後足夠讓你每一口都是黑松露和海膽。芝士夠黏,和黑松露、海膽的味道十分配合。餐飲叫了一個綠茶藍蝶。它的樣子跟圖片是一樣的!很美麗!一入口,那滿口清新的味道彷彿是普羅旺斯花都之鄉而來的味道。無論溫度、質感、回甘、甜度都很獨特,果然高手在民間。另外我叫了一個熱帶水果茶,熱情果的香味很重,裏面還有草莓、藍莓、青提子。茶味很清新,不會太甜。很有一種放假的味道。最後加了半份玫瑰草莓窩夫。雪糕是草莓味,配上又香又甜的玫瑰醬,非常夾。整份甜品的設計又是一個藝術。
下午茶和朋友來這個朋友推介的餐廳吃個下午茶。

• 玫瑰草莓窩夫
  • 海膽黑松露蟹蓋飯
要同閨蜜食飯相聚,當然要揀返間少女心cafe,可以坐得舒舒服服吹水啦今次我就揀咗喺荃灣非常就腳,就係千色匯隔離既咖啡灣!之前經過門口,已經俾佢店舖既裝潢吸引住,全間鋪都係用粉紅色x藍色既配色!連啲座位係咖啡杯形狀,而且仲要有隻天鵝喺門口添!野食賣相好吸引,呢個軟殼蟹黑松露意粉就係我既心水推介!軟殼蟹都算大隻,好酥脆,而黑松露味道特出,好味!另一個意粉就叫咗卡邦尼,夠creamy,但其他配料如煙肉無炒香,略嫌香味不足。炸雞分量比想象中少,超過100蚊既炸雞大概只有5-6塊,性價比不高。三個醬料中其中一個係草莓果jam(?)味道唔係好夾,都係辣雞醬同蜜糖芥末好味d!終於黎到重頭戲甜品!黑魔王曲奇雪糕窩夫!窩夫口感結實,再加上雪糕球同oreo餅,啖啖滿足!怕肥既少女們可以叫半份可以過下口癮,減輕罪惡感!

今次我就揀咗喺荃灣非常就腳,就係千色匯隔離既咖啡灣!

連啲座位係咖啡杯形狀,而且仲要有隻天鵝喺門口添!

終於黎到重頭戲甜品!黑魔王曲奇雪糕窩夫!
窩夫口感結實,再加上雪糕球同oreo餅,啖啖滿足!

怕肥既少女們可以叫半份可以過下口癮,減輕罪惡感!
  • 軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵
  • 黑魔王曲奇雪糕窩夫
2019-04-22 188 瀏覽
見openrice多好評,cafe又靚,當然要黎打下卡!約左食dinner, 因為有朋友遲到,而店要求要到齊先可以入,所以等左一排。叫左好多野食,味道唔錯,環境係靚,可以打下卡但係服務真係太差...我明你想我快d走,可以做多枱生意,但係可唔可以唔好未飲咩既野飲即收走,野食又係,問一問都可以我地要唔要都得既,但員工係問都唔會問一野就收走左....完全唔會推薦想傾計既朋友去,因為真係唔會俾時間你去傾,不斷趕你走,唔會再去!
見openrice多好評,cafe又靚,當然要黎打下卡!

叫左好多野食,味道唔錯,環境係靚,可以打下卡

但係服務真係太差...

2019-04-20 99 瀏覽
聽左咖啡灣呢個名好耐,今日終於有機會同朋友一齊食到!黑白松露香濃蘑菇湯,真材實料有黑松露粒,成碗湯都充滿着濃濃的黑松露味道,飲落口又不覺油膩!全日早餐,材料豐富,薯餅炸到脆卜卜,滑嫰的黑松露炒蛋絕對係呢個All Day Breakfast既精華!黑洞奶黃芝士麵包脆雞,竹炭漢堡內裝住咸蛋黃奶芝士汁,芝士味極重,炸雞送到黎嘅時候仲係熱辣辣,咬落去啲雞肉仲有肉汁流出來,very juicy。紫薯咖啡拿鐵,紫薯配合咖啡嘅香味令到成杯咖啡口感變得好香滑好濃郁,同時紫薯嘅甜美令到咖啡更加容易入口。黑魔王曲奇窩夫,有兩塊心形形狀嘅窩夫,配埋雪糕就係一個完美嘅句號。
聽左咖啡灣呢個名好耐,今日終於有機會同朋友一齊食到!

2019-04-09
2019-04-17 89 瀏覽
Tastes:4/5Service:3/5Environment:3/5喺荃灣嘅千色店地下鋪見到以天鵝為主題嘅餐廳 心感興趣 因此就試一試呢個餐廳 墨汁帶子pasta :4/5雖然個樣睇落黑蚊蚊咁 但味道食落去一啲都唔伏 醬汁完全鎖住個意粉 做到非常之入味 此外個海鮮帶子唔差 大致黎講用料都相當新鮮 加上粒粒帶子都相當之大粒 三文魚意粉:4/5一睇賣相就已經吸引左我 睇得出廚師係擺碟方面都相當有心思 食落去果然冇令我失望 pasta煮得啱啱好有彈口 用料都相當新鮮 醬汁亦相當入味
Tastes:4/5
Service:3/5
Environment:3/5
墨汁帶子pasta :4/5
三文魚意粉:4/5
2019-04-15
10 分鐘 (堂食)
2019-04-15 147 瀏覽
逛街逛到攰 想食個下午茶所以來這間試試之前已經想試 可惜一直沒有時間試整間店鋪也很粉色系 很少女心的咖啡廳🥰而且餐牌也很雜誌風格 很到很想食😋·牛油蜆 HKD$68一上菜香香的牛油味 蜆的份量挻多而且裡面還有蘑菇及洋蔥🤭🤭·玫瑰山雞翼(6隻) HKD$68這個有3款味道:玫瑰花釀/桂花/黑椒頭2款的味道是第一次食 令人有種新鮮感以花來整雞翼我也是第一次看到·紫薯雪糕窩夫 HKD$86四周圍著小小粒的紫薯 另有草莓配搭著食起上來不會令人感覺膩的感覺·焦糖燉蛋奶咖啡 HKD$39第一次食這個特別我味道 甜品混合咖啡很棒棒噠這個我還想再來多一杯飲🤣🤣·蘋果薑水果茶 HKD$48這個可以暖寒袪濕 是各位妹子的恩物🤭間中來一杯也不錯的 另外可以叫店員幫忙加水這家咖啡廳令人感到很新鮮 太多新式的食物了而焦糖燉蛋鮮奶咖啡我就很喜歡飲喇
逛街逛到攰 想食個下午茶所以來這間試試

間中來一杯也不錯的 另外可以叫店員幫忙加水

這家咖啡廳令人感到很新鮮 太多新式的食物了
而焦糖燉蛋鮮奶咖啡我就很喜歡飲喇

2019-04-15
10 分鐘 (堂食)
2019-04-14 92 瀏覽
有位好耐無見嘅朋友約食飯,佢話我揀餐廳喎,咁咁耐唔見一於聽佢話等我揀啦,既然大家都喺荃灣返工所以都揀返喺荃灣嘅餐廳。無意中搵到呢間cafe swan應該會好啱有一顆少女心嘅友人。因為門口正正就有一隻大天鵝可以打下卡。裡面裝修亦都好似童畫世界咁!上網睇過食評,呢一樣野基本上係每枱必叫,軟殼蟹黑松露忌廉意大利麵,睇相好誇張,隻軟殼蟹原隻上勁有霸氣咁趴左係碟意粉上面,意粉亦都好香黑松露味道,煙煙unun好好食。

2019-04-08
2019-04-10 124 瀏覽
屋企之前自己黎過食個芝士龍蝦仔三文治,話覺得好抵好好食,就帶埋我去試。兩個人就叫左一個芝士龍蝦仔三文治,加個我自己好想食既牧場早餐 (其實姐係全日早餐,只係佢應該係下午茶時段先有既餐黎)。芝士龍蝦仔三文治就上先既,上台戈陣已經感覺到係好新鮮,即叫即整咁樣,因為拎上手都幾熱下。第一眼睇見到佢啲熱到溶晒既芝士係好興奮,仲要加埋龍蝦戈啲紅紅白既肉,係幾吸引。戈兩塊面包外面係好脆,然後裡面加埋啲芝士係好似軟心既感覺。食落去芝士味唔會遮蓋左龍蝦味,不過所謂龍蝦既「鮮」味我就唔係好食我出,可能係我唔識分啦不過嘻嘻。至於個牧場早餐就等左一段時間先上,咁岩因為隔離台都有人叫左,我見等到我戈個上完之後,佢戈個都等左幾耐先出。`不過等尼段時間黎講,唔知點解塊雞排都可以係唔熟,入便仲係粉紅色。好彩叫個待應幫我換過塊戈陣佢態度都好好。等雞排戈陣就食下其他咁,除左塊窩夫之外,其他都中中等等咁。唔係話窩夫唔好阿,其實佢係好好添!瞥燒得外脆內軟,不過佢就咁淋既蜜糖就得一兩滴,可以叫佢落番多少少就仲正。
芝士龍蝦仔三文治
牧場早餐

2019-04-08
芝士龍蝦仔三文治
牧場早餐
2019-04-06 134 瀏覽
Day off約了好閨蜜做運動,減肥不能等到明天~ 說笑而已,做完運動不也是立刻走了去吃好西嗎?住荃灣區的好閨蜜推薦來這裏吃,說以前跟媽媽和婆婆來過,她們的少女心立刻死灰復燃,擺着pose嚷着要拍照。我們來到門口,看到大天鵝裝飾,算是這店的標誌吧,其實它的地點不太好找,要靠它來辨認。可惜那天下雨,我們又剛做完運動穿得不漂亮,還素顏,雖然我很想在門口拍照,但還是打消念頭了,下次吧!!一進門是收銀處,旁邊有個會會變色的摩天輪裝飾,很美;裏面所有的裝潢都很有心思,處處都是打卡點,特別是近玻璃窗那邊的粉紅座位真的很少女風,不過窗外的環境有點殺風景,可能要有點技巧才能拍得好。我們點了兩款主菜,第一個是夏威夷果汁醬燒豬肋骨($138),配粗薯條和沙律,果汁醬味道甜中帶酸,充滿果香。另一款是爆脆芝士蜜糖炸雞配薯條沙律($102),炸雞啖啖肉,不會太厚粉,這點值得嘉許,另外配3款醬汁:甜酸醬、草莓果醬、芥末醬,沾一下更好吃。我們各自點了一杯飲品。我點了雪山藍波子輕氣泡($39),因為是隨豬肋骨加配的,只花了$18。整杯是漸變藍色的,有雪糕在最上面,美得像冰川一樣。喝之前要先攪拌圴勻,喝下去也就真的是傳

夏威夷果汁醬燒豬肋骨

爆脆芝士蜜糖炸雞配薯條沙律

雪山藍波子輕氣泡

我們各自點了一杯飲品。我點了雪山藍波子輕氣泡($39),因為是隨豬肋骨加配的,只花了$18。整杯是漸變藍色的,有雪糕在最上面,美得像冰川一樣。喝之前要先攪拌圴勻,喝下去也就真的是傳統的波子汽水味道,不過有雪糕,整個的感覺更是透心涼。

凍薄荷朱古力

朋友則點了凍薄荷朱古力($39),賣相很精緻,味道也不錯,不會太膩。

半份黑魔王窩夫

我們糾結了很久要不要點甜品,因為看到餐牌上的圖片太吸引了,可是又不能吃太多,最後決定點半份黑魔王窩夫($52),雖然賣相沒有全份的那麽漂亮,但還是很好吃! 以Oreo雪糕和朱古力為主題,簡直甜入心。窩夫外脆內軟,很香很好吃。

很喜歡這家餐廳哦!雖然價格對我們學生來說還是有一點點貴,但一坐下來就像到了夢幻世界一樣,不管了~
夏威夷果汁醬燒豬肋骨
爆脆芝士蜜糖炸雞配薯條沙律
雪山藍波子輕氣泡
凍薄荷朱古力
半份黑魔王窩夫
  • 脆芝士蜜糖炸鸡配薯条沙律
2019-04-03 104 瀏覽
6點放工之後要即行過去食,如果唔係到7點幾就十分多人等位,不論平日或週未。食完出來門口就一堆人等位了。野食整體還好,叫了一個卡邦尼意大利麵,幾濃味,最後還叫了一個甜品 黑魔王曲奇雪糕窩夫,唔漏,不错!
2019-01-15
15 分鐘 (堂食)
2019-03-29 6653 瀏覽
今天放工,便和朋友來到荃灣一心為了三眼仔而來。剛剛過了很下午茶的時間,看到下午茶的餐牌真的很便宜呢,而且選擇也不少。可惜剛剛過了下午茶時間,下一次要早點來訪呢蒜蓉牛油焗鮮雜菌$28這個小吃的價錢也相當便宜,而且有金菇和雜菇,用錫紙包裹着然後烤焗,相當入味。...拉絲芝士龍蝦汁海鮮燴飯$118這個神的拉絲會有想像的多,不過味道不錯,每粒飯也充滿了龍蝦汁,不會太乾。這個飯還有兩隻大蝦和兩隻相當大的青口,海鮮也不會太過雪藏味,整體不錯。..三眼仔綠茶牛奶$36一杯飲品的賣相都吸引,不過要提醒大家,不可以放太久,否則原本平滑的表面,會變成凹凸不平。綠茶牛奶雖然不算太,不過很適合打卡呢。..玫瑰花草莓窩夫$82(全份)這份窩夫即叫即製,主菜差不多吃完時有侍應詢問我們可否上甜品。全份窩夫份量真的很多,而且十分飽肚,一定要預留空間才可以完成整份窩夫呢~煙三文魚墨西哥餡餅$42這一款小食味道帶來驚喜,三文魚切成細粒,而餡餅一點也不乾,中間還有洋蔥,增加了不少口感。

蒜蓉牛油焗鮮雜菌$28

拉絲芝士龍蝦汁海鮮燴飯$118

三眼仔綠茶牛奶$36

玫瑰花草莓窩夫$82(全份)

煙三文魚墨西哥餡餅$42
2019-03-23 116 瀏覽
weekend lunch芝士雞扒漢堡:&78ok. 內面加左D日式野.份量正常.薯條夠熱.軟殼蟹漢堡:$88蟹siZe偏中小.非常多油.有D油「生」味.只勝在special,味就麻麻.薯條夠熱.卡邦尼 另+$18雞扒$72+$18雞扒夠大,但有雪裝味.卡邦尼ok.份量夠.72+18都$90,太貴!熱棉花糖朱古力 $36好普通既朱古力奶.$36實在貴左D.又冇話叫歺可以平D.$52半份雪糕窩夫全份就$88.所以半份$52係甘既樣好吾值.這只值$38.窩夫冇乜味.冇蛋香味,冇甜味.夠脆.冇weekend lunch set.只有menu食物.所以叫drink 冇平D!service:good.特别係個後生男员工.有礼!too expensive. not worth. not come again.
weekend lunch

豬雞扒hamburger

芝士雞扒漢堡:
&78
ok. 內面加左D日式野.份量正常.
薯條夠熱.

軟殼蟹漢堡:

卡邦尼+$18雞扒

卡邦尼 另+$18雞扒
$72+$18
雞扒夠大,但有雪裝味.
卡邦尼ok.份量夠.
72+18都$90,太貴!

熱棉花糖朱古刀

熱棉花糖朱古力 $36
好普通既朱古力奶.$36實在貴左D.又冇話叫歺可以平D.

半份-曲奇雪糕窩夫

半份雪糕窩夫
全份就$88.所以半份$52係甘既樣好吾值.這只值$38.
窩夫冇乜味.冇蛋香味,冇甜味.夠脆.

service:
good.特别係個後生男员工.有礼!

2019-03-22 84 瀏覽
呢間餐廳想試好耐,因為裝修好特別,出面望到覺得好靚,所以一早訂左枱今日收工就去試下!叫左杯菠蘿荔枝烏龍茶,有茶味濃、又重菠蘿味,成個感覺好清新之後叫左個小食,墨西哥脆片,跟左好大碗醬,份量勁多!之後試埋個海蝦蟹子沙律,蝦份量夠多,又彈牙,蟹子夠脆,菜夠新鮮,仲有3個汁可以揀,我揀咗芝麻醬仲有個乾冰係個碟上,好多煙,好靚之後仲試埋個櫻花蝦明太子煙肉蝦意粉,勁多櫻花花,好靚,明太子味夠重!成個配搭幾好食物加埋裝修,2人去食可以坐4人枱,坐得舒服, 好適合朋友gathering,來食飯吹下水
今日收工就去試下!

叫左杯菠蘿荔枝烏龍茶,有茶味濃、又重菠蘿味,成個感覺好清新

之後叫左個小食,墨西哥脆片,跟左好大碗醬,份量勁多!

仲有個乾冰係個碟上,好多煙,好靚

2019-03-22 92 瀏覽
之前都去呢間分店食過午餐2只次,覺得水準不錯。但未食過晚餐,所以就决定同老公去。其實未夠6点已經λ去,可能假日,巳有八成食客,但相信大多仲食緊下午茶。我叫左個西班牙海鲜饭,炒得好乾身,好味;老公叫左个漢堡,感覺一般。另外再叫左芝士肉醬薯條,好似食緊肉酱意粉,因為薯條吾脆。黄金雞翼,真心推介一定要食,好香。最後叫埋2杯特色飲品。不過2人枱太细,根本放吾落咁多野。 到我地走時1900已有十零個客人門口排隊。
2019-03-17