和順記🍗✨|荃灣 巨型雞髀專門店 良心小店 味道口感一流👍🏻✨|😚住係荃灣既一個朋友最近推介我去食一間餐廳,呢間餐廳喺路德圍嘅附近,專門食雞髀🫣。上網見到佢啲雞髀真係好大隻所以都真係想去試吓。🤤佢嘅餐牌其實都係主打雞髀,另外都會有其他唔同嘅主菜,同埋小食🐣雞扒芝士撈丁 配紅豆冰 $59雞扒好嫩滑,啲皮煎到好脆,麵方面就比較幼身,芝士醬都唔錯嘅,不過擺耐咗就會潔身好多。呢個餐將唔洗加錢都有得飲紅豆冰,所以都幾抵食。紅豆冰嘅紅豆煮得好軟身,但係仲保持到佢嘅形狀,甜味都好夠,但係唔會好甜,煉奶味都好香。🐣🍗瑞汁滷雞髀皇套餐 配阿華田 $65🍜轉番茄湯讚岐烏冬 +$8雞髀真係好巨型🤣,仲大過塊面,同埋佢都好厚身🤣。瑞士汁加滷汁嘅味道會甜甜地唔會過鹹,所以就越食越想食,嗰汁真係好正,另外都會俾埋一小兜嘅醬汁俾你。隻雞髀醃得好入味,肉質都係好嫩滑蕃茄湯讚岐烏冬嘅蕃茄味都好味,都幾甜。烏冬都好彈牙,份量都好多👍🏻🐣🍗單點炸脾皇 $55炸髀同樣非常之大隻😆,呢款就冇用到炸粉嘅,咁所以就唔使吸收埋炸粉嘅卡路里。外皮炸得好脆但係入邊就好嫩滑,葉德亦都好入味👍🏻😚🥚🍳黑松露炒蛋 $20黑松露炒蛋嘅份量大概就
和順記🍗✨
|荃灣 巨型雞髀專門店 良心小店 味道口感一流👍🏻✨|

🐣雞扒芝士撈丁 配紅豆冰 $59

🐣🍗瑞汁滷雞髀皇套餐 配阿華田 $65
🍜轉番茄湯讚岐烏冬 +$8

🐣🍗單點炸脾皇 $55

🥚🍳黑松露炒蛋 $20
黑松露炒蛋嘅份量大概就係兩隻蛋,一上枱黑松露味已經好香啦。食落就冇想像中咁重味,但都炒蛋相對滑

🍢和順記大魚蛋 $15
帶大魚蛋就冇好似長洲嗰啲咁大粒,佢相對就炸得多啲,味道都真係幾有魚味,同埋好彈牙👍🏻有配上泰式辣醬
2022-05-30 99 瀏覽
呢一間係荃灣嘅茶餐廳最出名就係佢哋個神級炸雞髀餐!上枱真係嚇親個雞髀🍗仲大隻過手掌✋外皮煎得好香脆 但肉質完全唔乾仲幾嫩滑 再配埋一隻太陽蛋 真係超級大份 一個女仔真係唔會食得晒!
呢一間係荃灣嘅茶餐廳最出名就係佢哋個神級炸雞髀餐!
2022-05-26 155 瀏覽
近年開左好多用雞脾黎做招徠既餐廳,今次試下呢間係荃灣路德圍既和順記😃路德圍出名多野食,吸引唔少人黎搵食,呢間餐廳都唔例外,夜飯時間黎到岩岩好爆滿🧐餐廳冇餐牌提供,係用手機掃2維碼落單。個落單版面簡潔,簡好左要咩食物後可以再簡要咩主食同汁,各有超過10種選擇 (見下圖),想試晒就要黎多幾次先得。而主食同汁既份量亦有得簡,十分體貼👍黎得呢度主要都係想試下佢個招牌雞脾,我地分別叫左炸雞脾套餐同芥末牛柳配黑松露炒蛋餐😋炸雞脾餐自配一隻蛋,我肚餓另外再加一隻,隻雞髀差唔多有半隻碟咁大,外皮唔算炸得太熱氣,肉身可口多汁,最緊要緊係大大隻啖啖肉啦。我配左個咖哩汁既飯,唔辣既,味道偏甜,食晒足夠一個正常晚餐既份量😍牛柳餐就配上一個芥末汁,個汁個質感類似杰身些小既豉油,用黎點牛柳係幾適合。牛柳肉質嫩滑,黑松露炒蛋亦都有正常發揮,配埋薯角食有少少all day breakfast感覺,細食既朋友可以考慮咁樣選擇😂

2022-05-18 171 瀏覽
和順記在荃灣開了有一段時間,也一直以巨髀聞名,更以「雞髀王」見稱,不過一直因為疫情及高居於$45之高價位,所以一直沒有試,剛好近期Openrice 正在做$28外賣自取的優惠,終於有機會一試其高低。在各雞髀討論平台都以"size"引人入勝,但實質上並無傳說中的巨大,有些食評更加以「大過塊面」來形容。可是我那隻只能說是正常大小,可能因為我點的$28是「炸雞髀」,而不是「神級雞髀王」,因此是比他們的比較小一點,不過這並不重要,我一向重質不重量。如果味道不好,大件也不是一件好事。和順記的炸雞髀是生炸雞髀,即是說沒有沾炸粉或者麵包糠就直接拿去炸。外表基本上都吸引,金黃色的生炸雞髀,雞髀皮炸得夠酥脆,不會炸過頭,不太油膩,而且能保持到有點肉汁,不會太乾,嫩滑,但未到juicy 的境界味道方面,吃得出有醃制過,醃得不算很入味,不過也不會很鹹,醃味有層次,不只是一種味至於他配的麻辣汁則非常,有麻香氣,但不麻不辣,只有油。整隻雞髀不腥不羶不嚡,一定比一般茶餐廳的「腥嚡老」炸髀好,但又未至於非常出眾如果要以原價$45的話,就似乎叫價太高,物非所值。但$28特價則不防可以一試
炸雞髀
炸雞髀

至於他配的麻辣汁則非常,有麻香氣,但不麻不辣,只有油。
麻辣汁
如果要以原價$45的話,就似乎叫價太高,物非所值。
但$28特價則不防可以一試
2022-05-16
外賣自取
2022-05-18 135 瀏覽
好早已經聽過呢間餐廳啲炸雞髀又大塊又好食,身為foodie嘅我收到呢個消息梗係即刻過去試吓啦😆Pro架嘛~去到門口,見到入面坐滿哂人🫣岀面都有一啲人係道等緊,果然岀名~好在等候時間唔係好耐,等咗大約10分鐘就可以入去🤗不過入面空間就有啲細,但係為咗個炸雞髀都唔理得咁多㗎啦🔥😤神級炸雞髀皇餐個炸雞髀好大嚿,仲大嚿過我個臉呀!!我諗應該係全香港最大塊嘅炸雞髀🫣 佢表面好脆🤩入面啲肉有咬口又嫩滑,冇乜肥膏,食完之後唔會有好熱氣既感覺😚麵煮得幾爽口,面淋左啲唔辣既黑椒汁,蛋就係太陽蛋,煎到岩岩好,底同面都冇燶~雖然成碟既主角係個髀,但係其他野食都整得唔錯~🥳神級豬扒套餐 豬扒炸得好香,好似雞髀咁既質素,表皮好脆,入面肉質滑嫩,咬落唔會乾,加埋沙嗲汁食唔會有違和感,唔加都好好食,一樣食完都唔會有種好熱氣既感覺🥰反而薯角唔夠炸,同埋灑得太多調味粉,好鹹,呢個真係食唔到好多🥲和順記大魚蛋兩粒大魚蛋,皮皺,好彈牙,加埋啲沙嗲汁食,有少少去左長洲食大魚蛋既感覺,不過粒魚蛋就冇長洲個啲咁大粒~🫣熱蜂蜜綠茶 唔太甜,少少綠茶味。🤏🏻凍檸茶 有啲苦澀,同埋都幾多冰🫠

神級炸雞髀皇餐

神級豬扒套餐

和順記大魚蛋

熱蜂蜜綠茶
唔太甜,少少綠茶味。🤏🏻

凍檸茶

有啲苦澀,同埋都幾多冰🫠
2022-04-18
10 分鐘 (堂食)
本身知道開張嘅時候已經好想去試🙊,不過見到Alfred個Youtube去左就心血來潮去左,結果真係想講😋!真係好神級🤤,好好食!By the way,舖頭面積比較細☹️,所以坐都係比較逼(應該比一般茶記為更逼,當中落雨又拎得多野就更會有D尷尬😅)另外,去到先發現原來餐廳英文名就係叫「wow chicken leg」,所以開宗明義就係想你食佢地個雞脾王,結果都係眾望所歸😍😍!🍽️ 用餐時段:周六 下午1時⏳ 輪侯時間:無,岩岩仲有最後一張枱🚶🏻‍♂️ 可否訂座:否,只限Walk-in🪑 座位數目:約30張🐔 神級炸雞脾皇餐 配日式珍珠米飯﹑瑞士汁 ($65) ⭐⭐💫神級其名就係佢個雞脾真係極大份😱😱,佢仲要比本身米飯既量仲要多😂,本身雞脾🍗都已經佔左半隻碟💯,更甚嘅係呢個生炸方式非常好食👍🏻,脆口之餘係感覺到係即叫即炸🤤,炸皮本身份量恰好,一層之後就可以直接食到雞肉,食落去仲有好多油溫香😋😋,對比連鎖快餐果D,呢個炸皮更好,唔會話太多而淨係食層皮,除左大份之外,最緊要係本身雞脾似都係滑身好味,不過要食應該真係要用刀叉切先得🍴。珍珠米飯同瑞士汁就相當一般😐,特別當日去食嘅飯好似太濕😅,直白D講就

🍽️ 用餐時段:周六 下午1時
⏳ 輪侯時間:無,岩岩仲有最後一張枱
🚶🏻‍♂️ 可否訂座:否,只限Walk-in
🪑 座位數目:約30張

🐔 神級炸雞脾皇餐 配日式珍珠米飯﹑瑞士汁 ($65)
⭐⭐💫

珍珠米飯同瑞士汁就相當一般😐,特別當日去食嘅飯好似太濕😅,直白D講就唔好食,所以個人建議都係試下食其他,同集中番個主食就可以。(‼️注意一下,套餐嘅炸脾先會大份D,所以點都會係有D野要取捨下☹️)

🍟套餐加配炸薯條配七味粉 ($15)
⭐⭐
😜為食口就叫多左個炸薯條,份量雖然偏少😕,但個人覺得都合理,薯條都係普通茶餐廳常用嘅薯條,加上七味粉係比較少見😛,所以食落去都唔錯😁,都係吊下口癮。

📍 和順記 (路德圍)
📍 荃灣路德圍6號地下A1號舖
2022-05-07
神級炸雞脾皇餐 配日式珍珠米飯﹑瑞士汁
  • 神級雞髀皇套餐
2022-05-14 135 瀏覽
和順記既炸雞髀好出名🤩今日終於一試。最出名既就係佢地雞髀好似塊面咁大。不過今次黎到,見到佢地門口已經痴住告示,話雞髀貨量短缺,所有雞脾餐減兩蚊,好似好抵咁!不過雖然減左兩蚊,但係雞髀既size細左好多😢好可惜。下次要趁佢啲貨量正常翻既時候再試過。1⃣️神級雞髀皇套餐(黑椒汁)($63)因為雞髀細左,店員主動比左兩隻髀我地。份量好多😯不過可能因為炸髀細隻左,炸得好乾好硬😔好失望。聽朋友講上次食既時候隻髀仲係好大隻既時候係好食好多。黑椒汁幾惹味,配埋一直太陽蛋,蛋汁撈飯食唔錯。  2⃣️瑞汁鹵雞髀皇套餐($63)(+$7轉番茄湯讚岐烏冬) 呢隻髀仲係大隻既,不過聽朋友講都係唔夠之前食既時候咁大隻。但係瑞士汁既雞髀食落滑好多,推介呢款多過炸雞髀。另外蕃茄烏冬蕃茄湯底幾香甜,烏冬彈牙,配上太陽蛋好食😋  3⃣️和順記大魚蛋($15)有兩粒大魚蛋。食落幾彈牙。  4⃣️紅豆冰(免費)餐廳嗌野食就會送紅豆冰。不過飲落偏甜。
1⃣️神級雞髀皇套餐(黑椒汁)($63)

2⃣️瑞汁鹵雞髀皇套餐($63)(+$7轉番茄湯讚岐烏冬)

3⃣️和順記大魚蛋($15)
有兩粒大魚蛋。食落幾彈牙。

4⃣️紅豆冰(免費)
餐廳嗌野食就會送紅豆冰。不過飲落偏甜。
瑞汁鹵雞髀皇套餐
神級雞髀皇套餐
避風塘炒豬扒套餐
瑞汁鹵雞髀皇套餐
避風塘炒豬扒套餐
2022-05-11 113 瀏覽
荃灣真係香港美食天堂之一😝又俾我發現一間抵食又好味既舖頭🤭佢地既招牌一定係*巨型*炸雞脾😍我見枱枱都一定必叫….👍👍👍不過佢哋間舖頭比較細,加上客人好多,當日我哋都等左好多張枱先有得食!希望老闆第時擴充業務就更加好啦🤭🤭講返野食先,今次叫左一個全日餐、1份下午茶餐、豬扒西多士及一碟菜,仲有2粒長洲大魚蛋🫣全日餐炸雞脾🍗$65呢個真係冇得頂👍👍雞髀係超級巨型🤩🤩成塊面咁大!手掌🖐️都唔夠佢大,d雞皮炸到超級香脆,食落好似薯片咁香!而且佢d肉係超級嫩滑,好正😋😋因為我好唔鍾意食d到雞肉鞋口,會好扣分😝😝佢哋仲可以加唔同既醬汁,岩曬唔同人既口味,而我就鍾意食原汁原味👍👍👍佢伴碟仲有一隻太陽蛋,食落好香蛋味‼️跟餐仲可以跟飯/薯條🍟/薯角炸雞脾🍗(下午茶)$45呢個炸雞髀相對全日餐較細(但佢對比出邊其實都好大)又係食落外脆內軟,雞肉超級嫩滑!如果兩個人食可以嗌多啲唔同嘅嘢share,呢個稍細嘅size都好適合😝豬扒西多士$65呢個我覺得都係必食推介!冇諗過豬扒同西多士可以咁夾👍👍🥰🥰佢個Menu上介紹呢款,但落單Apps有😇大家記得點黎試吓佢豬扒又係食落啲肉好嫩,唔會覺得豬扒好老好硬,啲肉實嘟嘟!
荃灣真係香港美食天堂之一😝
又俾我發現一間抵食又好味既舖頭🤭

全日餐炸雞脾🍗$65

炸雞脾🍗(下午茶)$45
豬扒西多士

豬扒西多士$65
呢個我覺得都係必食推介!冇諗過豬扒同西多士可以咁夾👍👍🥰🥰
佢個Menu上介紹呢款,但落單Apps有😇大家記得點黎試吓
佢豬扒又係食落啲肉好嫩,唔會覺得豬扒好老好硬,啲肉實嘟嘟!👍個西多入邊嘅餡仲可以揀!我哋揀咗花生🥜同煉奶,因為平時多數用糖漿,試吓新嘢🤩🤩

生菜同魚蛋就基本嘢唔特別分享啦😊
佢以上跟餐都可以有嘢飲🧃
我哋叫左兩杯紅豆冰
紅豆冰對比出邊嘅冇咁甜,飲完唔會有罪惡感🫣🫣又消暑👍👍🥰🥰
2022-05-09
37 分鐘 (堂食)
豬扒西多士
2022-05-09 81 瀏覽
📍和順記 (路德圍) (荃灣)荃灣路德圍6號地下A1號舖由於我好小食澱粉,所以問下可唔可以走飯轉菜,又得咼😆😆,一份夠2個人食,隻雞脾大到成隻雞咁😂😂👉炸雞脾全日套餐💰65😋😋😋/5雞皮脆卜卜回頭: Ys,食完真係飽足全日😆
📍和順記 (路德圍) (荃灣)
荃灣路德圍6號地下A1號舖

👉炸雞脾全日套餐
💰65
😋😋😋/5
雞皮脆卜卜

回頭: Ys,食完真係飽足全日😆
2022-05-05 92 瀏覽
和順記起源於油麻地。聽講佢嘅炸雞髀做得非常出色。有見及此我地一定要同大家證實下到底傳聞中嘅炸雞脾係咪真係咁出色。呢間分店位於食店林立嘅路德圍,路德圍嘅美食簡直可以食一個星期都食唔晒。店舖面積唔算大。但下午茶時間好彩人唔算多可以即刻坐低。餐廳可以用QR code點餐。今日點左下午茶炸雞脾餐。$45+$3凍飲,下午茶價錢嚟講唔算平。但之後見到隻炸脾絕對會覺得值回票價。炸髀一上。嚇親我,完完全全大過我塊面。要知道我塊面都唔算細。雞皮炸得好香脆。咬落去有勁爽。而且無咩炸粉。真係完完全全咁大隻雞髀拎去炸。咬開雞皮,入面雞肉勁滑,而且亦都做到保留大量肉汁。無雪味。$45可以話性價比高。凍啡不過不失。不過今日主角係炸髀。回頭指數勁高!細食嘅朋友直情可以當埋晚餐添。

2022-05-03 135 瀏覽
滿期望的看見所謂神級炸雞比,所以就點了一客神級炸雞比,來到面前的份量,竟然跟普通雞髀沒有分別,只是將一只普通雞比切開了來炸,盡量將平面擴大而已。失望,味道一般。結帳的時候問收銀員,他說套餐嘅會比較大你單點係會細,我真的無語了,餐牌上都是一樣是寫神級炸雞比,如果不一樣的應該餐牌的稱呼不同。因為餐牌上還有一種叫做炸雞比,這樣推算下即是有三種唔同size。因為被神級炸雞比的噱頭,才到這試試看,竟然跟一般無異,完全名不符實。
2022-04-30 203 瀏覽
前排搵食時,見到呢間有超巨型炸雞髀,睇相幾吸引。今日有時間去會一會佢。神級雞髀皇套餐($65)配濃厚車打芝士汁(+$4)撈丁炸雞髀不愧為主打食物,如牆上海報所說「大過你塊面」,但係得個「大」唔得嘅,味道如何呢?首先佢係即炸嘅,雞皮脆卜卜,髀肉位切開仲有些少肉汁、肉都算嫩,但頭/尾/邊位嘅肉就相對乾咗啲。底味稍稍醃過,唔過咸,味道正常。芝士撈丁個汁略為失色,濃是濃(夠用嚟撈麵),但冇咩芝士味,反而有些微酸味。下午茶神級炸雞髀皇($45),比起套餐嗰隻,相對細咗一個碼(但都大隻過好多茶記),但可惜嘅係,成隻雞髀都炸得比較乾身。另外叫咗兩款跟餐小食炸薯角($15),不是坊間那些,是用薯仔蛋切粒炸,再酒上辣粉及孜然粉,夠哂惹味。奶油脆豬($20),即焗,豬仔包外脆內軟。

神級雞髀皇套餐($65)配濃厚車打芝士汁(+$4)撈丁

另外叫咗兩款跟餐小食
奶油脆豬($20),即焗,豬仔包外脆內軟。
神級雞髀皇套餐配濃厚車打芝士汁撈丁
下午茶神級炸雞髀皇
炸薯角
奶油脆豬
2022-04-27 94 瀏覽
和順記(荃灣路德圍) 有好多好食嘅選擇 如果想食雞髀一定會聽過和順記生炸雞脾 今日經過荃灣就去食個下午茶, 坐低後係自助點餐的 , 我地點咗一份雞髀薯條 , 創意豬扒西多士加芝士蜜糖, 豬扒撈丁, 加錢要個麻辣汁配熟蛋, 仲有一個生炸雞髀皇, 共4份餐。炸雞脾🍗薯條🍟 - $45雞脾都好大隻, 而且熱辣辣好香口, 外皮好脆, 肉質好juicy, 唔怪得吸引咗咁多人嚟呢度食雞髀啦!👍🏻 薯條配埋孜然調味粉, 好香口, 脆卜卜好好食! 😋炸雞脾🍗皇 - $45同雞髀薯條雞髀一樣, 但就超大隻, 真係比佢嚇咗一跳, 有塊面😊咁大! 十分juicy! 真係雞脾打人牙骹軟啦! 豬扒🥩撈丁 - $45豬扒撈丁豉油汁好甜好好味, 有啲似瑞士汁, 豬扒鬆軟, 配一隻熟蛋🥚, 我地加錢要多個麻辣辣椒油, 呢個麻辣🌶️汁唔係好辣, 只係麻香, 啱哂唔食得辣嘅人! 創意豬扒西多士🥪 - $55西多士入面有啲芝士醬牛油, 上面再配多塊豬扒一齊焗, 配有少少沙律菜🥬, 豬扒都好鬆軟, 好入味😋 西多士配芝士原來都幾夾, 一份都飽哂! #荃灣#和順記#雞脾#hkfoodie#美食#小食

炸雞脾🍗薯條🍟 - $45

炸雞脾🍗皇 - $45

豬扒🥩撈丁 - $45

創意豬扒西多士🥪 - $55

#荃灣#和順記#雞脾#hkfoodie#美食#小食
2022-04-27
下午茶
2022-04-27 99 瀏覽
行開荃灣見到上次食過既和順記,今次想試埋佢地既豬扒正唔正🤩🤩豬扒公仔麵豬扒香得黎又厚身🤩仲要即炸添,食落肉質幾嫩又多汁😋而佢地既公仔麵都唔錯,煮得啱啱好,幾爽😆湯底幾香麻油味,又唔咸😍

豬扒公仔麵

2022-04-25
下午茶
2022-04-26 90 瀏覽
呢幾日出街出密咗,見到條街多返D人氣真係好開心,希望可以慢慢真係變返正常嘅生活啦~~呢日早咗行經路德圍,口淡淡最啱食香口煎炸嘢😎雞脾點睇呀?路德圍有2間雞脾值得推介,一間係隱世啲嘅 回味無窮印尼餐館,D印尼姐姐好鍾意食炸嘢,佢隻炸脾好香口好嫩架﹗另一間當然有雞脾王 和順記 啦~~門口已經貼出大大隻脾,招牌菜喎當然不令人失望😎神級雞脾皇餐可選炸脾或瑞士汁鹵雞脾,仲有多款不同醬汁如沙嗲、黑椒、麻辣汁等。今次就選了孜然粉炸雞脾配薯條😈一上檯真係吸LIKE一流﹗成隻雞咁大嘅炸髀真係好CRAZY,有我塊臉咁大隻呀!唔止得個樣架﹗咁大隻脾要炸到熟透好易過老,炸粉唔厚調味適中非常香口,皮炸得香脆肉嫩不乾,非常鬆軟嫩滑仲好juicy,大滿足呀﹗

神級雞脾皇餐
今次就選了孜然粉炸雞脾配薯條😈