2016-01-18 2636 瀏覽
6人行, 總消費$2800!為了要食飛驒牛就打算豪一次, 食後沒有太大驚喜, 不過不失!除了牛肉外, 其他日式食品都OK, 拉麵 天婦羅都不錯! 甜品只有雪芭及雪糕, 太少選擇.
什錦天婦羅
飛驒牛
牛肉剌身
厚切牛舌
6人行, 總消費$2800!
除了牛肉外, 其他日式食品都OK, 拉麵 天婦羅都不錯!
甜品只有雪芭及雪糕, 太少選擇.

題外話/補充資料: 但經理的硬銷手法確是很難頂! 未見過日式高級餐廳會有人咁大趕講野, 我以為自己去錯超市睇肉檔示範... 內裡佈置間隔還算有私隠, 幾位朋友聚餐傾下計慢慢食好野應該係唔錯! 可惜被經理的聲浪打擾了很多次! 不斷問你問題, 侍應又不斷來加茶.... 通風系統做得麻麻, 隔離枱的燒烤煙衝晒過來...
2016-01-08
什錦天婦羅
牛肉剌身
2016-01-17 1901 瀏覽
其實我地呢啲和平分子,除非真係好過份,都唔會嘈,但今次真係躁一坐底點餐,友人點左2個110蚊1個150蚊餐,呀女經理就話點解唔點180個個,話俾多幾十蚊啫,呢句真係...到嘢食來,老實講,伊XX都好食過佢,起碼人地厚身點多肉味,叫左4個餐,牛一般,同好似紙咁薄,都算有啲牛味,但真係俾相像差,之前有人話好食好有牛味,紙咁薄我真係食唔出食完坐左陣,都知女經理話2:45要走,嘩2:25就開到個冷氣勁大,係大到紙張都吹走,喂,唔駛呀.....叫佢搞細啲重開大啲.....好啦走之前有朋友去洗手間,等多陣,2:45就趕我地走,好唔客氣話洗手間係出面出去等....呢下真係扯火,你不如報警趕我地走,真係想搞大佢...都話等埋個朋友出來,一分鐘都唔得?我等你俾嘢我又得

2015-12-05
我係日本痴,又係牛魔王,而飛驒牛又真係好鬼好味,所以平安夜Mr A 就book 咗呢度來慶祝之前我地都來過兩次,呢度啲和牛比起日本食嗰啲完全唔差架!今次我地點了平安夜set 餐前小食:以海膽三文魚刺身最出色,三文魚肥美厚切。仲送一對飛驒牛公仔同一個小啤酒杯做禮物。 沙律:蔬菜新鮮,個醬略為酸咗少少。飛驒牛:好似係沙茶醬香葉燒的,牛肉好soft 仲有好香好特別嘅煙燻味。夠正宗,同我喺白川鄉食的同一道菜差不多效果。 牛肉拼盤,樣樣都有啲。中間有一碟係豬腩來的。因為啲牛本身靚,稍為燒下再點少少鹽食已經好正,啲肉又香又soft...最估唔到係啲豬肉,有特別醬汁醃過,燒過後食起上來唔比和牛差喎!set 跟湯飯。不錯。湯底有啲似海鮮茶壺湯嗰種,頗清甜。甜品:日式蜂蜜蛋糕。有淡淡蜜糖味,唔係太甜,幾好食結論:如果喺香港想回味喺日本食的高質燒和牛,呢間暫時會係我不二之選

之前我地都來過兩次,呢度啲和牛比起日本食嗰啲完全唔差架!

今次我地點了平安夜set

餐前小食:以海膽三文魚刺身最出色,三文魚肥美厚切。

仲送一對飛驒牛公仔同一個小啤酒杯做禮物。

沙律:蔬菜新鮮,個醬略為酸咗少少。
牛肉拼盤,樣樣都有啲。中間有一碟係豬腩來的。

set 跟湯飯。不錯。湯底有啲似海鮮茶壺湯嗰種,頗清甜。
甜品:日式蜂蜜蛋糕。有淡淡蜜糖味,唔係太甜,幾好食
平安夜
  • 飛驒牛
2016-01-12 1602 瀏覽
早前睇OPENRICE 一致好評的和牛燒肉餐廳, 終於同好友去試一試, 其實食物質素算好, 但可惜過份"熱情"的招待令到我地對這間餐廳印象大減。餐廳係使用IPAD去點菜的, 都幾方便. 不過要強調係餐廳經理瘋狂地hardsell 飛彈牛(可能係期間限定,非在主餐牌內的), 我並不是說推介飛彈牛不好, 而係我地都仲未有機會睇主餐牌就已經hardsell數次, 而且仲指明話 "唔洗睇其他嫁啦" ... 這句說話 係咪暗示整間餐廳食物都不及飛彈牛套餐?  當然,我地婉拒經理話想睇下主餐牌內菜式先決定, 但係我地再睇主餐牌期間, 經理前後出現了3次,再三追問可以落單未... 經理過份的"熱情" 真係令我地反感...   芥末八爪魚-可以話係用o黎清下肉的油膩最佳伴菜, 當食得太多肉的時候, wasabi 正好舒緩肉的油膩感, 話哂和牛的脂肪含量較高 所以先做到入口溶化, 如果冇左e碟件菜, 其實2個人無辦法食完所有和牛。這兩杯飲品,只可以話不過不失。和牛刺身  我個人好鐘意, 因為牛味濃, 而且有口感! 這個海鮮鍋其實係有點迫不得意先點, 雖然話係日式燒肉店,但餐牌內卻含有大量韓式菜式的原素,

芥末八爪魚-
蘋果汁及柚子酒
這兩杯飲品,只可以話不過不失。
和牛刺身
 我個人好鐘意, 因為牛味濃, 而且有口感!
辣味海鮮鍋
令有人有點意外, 揀左好耐先加個辣味海鮮鍋, 這個鍋味道偏甜, 內含蜆,蝦,豆腐,金菇等, 配以白飯食用, 其實不太好食, 不推介。
純特上盛盒
終於來到主角和牛盛盒,e 款盛盒係由4種牛的部分組成, 左上角係西冷, 右上角係上下牛肩肉, 最下方就是厚剪牛舌, 看上去數量不算多, 但其實會食唔哂, 此分量3個女仔就岩岩好啦.
其實盛盒中的和牛都不錯, 尤其係西冷油脂含量高且分佈平均, 做到入口即溶~

其次的牛肩肉還可以, 但唔算係太上級.  牛舌的確好厚, 燒起o黎要點功夫, 否則入面會燒唔熟/ 出面燒燶。 配菜仲有d 栗米及冬菇, 都好甜幾好食。
整體來說:
優點: 環境舒適, 私隱度較高, 唔會食完一身油煙味, 和牛食物的質素不錯
缺點: 其他食品卻很一般, 服務並不理想, 侍應未能顧及客人需要
2015-12-17
純特上盛盒
  • 和牛
2016-01-03 1440 瀏覽
小隠隠於市,尖東一向都多連鎖食肆,但似乎能夠留住人心嘅又唔多。特別係食日本菜,似乎都係表現平平,今次嚟呢間日式燒肉店,見佢店名都有誠意,感覺唔係連鎖式「工廠」級質素,加上糧已出,決定就豪食一次!為2016開個美滿又Yummy嘅新頁(老梗,不喜也擺~~)| 黑毛和牛豪華燒肉 |呢款特盛認真係唔惹少!女仔嚟講三人行其實都算足夠~特盛最開心就係唔駛傷腦筋又乜都可以試到。呢款就包括有牛舌、牛腩排、牛小排、牛赤身同和牛肉眼!待應介紹要由最瘦嘅牛赤身開始,層層遞進咁試先至啱! 牛赤身:由於油份唔算多,牛味好清爽,入口肉質相對比較有嚼勁!而且愈食愈開胃,打通五臟真攻下一款牛!牛舌:牛舌一直係我必點菜色!呢款牛舌好有驚喜,不厚不薄,適中嘅厚度令牛舌能保持香濃牛香!牛舌面上平均分佈嘅脂肪紋理,入口一如想像,美道甘香,油脂感令人陶醉!牛肋肉:牛肋肉同樣係我嘅大愛,不過要燒得好味火力控制真係要得宜!燒到5成嘅牛肋肉,肉汁緊鎖其中,外香內油份芳香!牛腩排:腩一如其名,自然同樣脂肪分佈豐滿,而且有種入口即溶嘅肥膩感,但當然絕有可能令人生厭,始終愈肥美愈矜貴嘛!牛肉眼:全晚萬眾期待嘅牛肉眼!D

| 黑毛和牛豪華燒肉 |

牛肉眼:全晚萬眾期待嘅牛肉眼!Dry睇牛身人嘅「雪花紛飛」,教人如何不流口水?燒好嘅牛肉眼油香感同肉汁簡直冇得彈!香濃牛肉味加上入口少少嚼勁!正!
2016-01-03 1510 瀏覽
在純燒肉店要吃當然是吃燒牛肉三款燒牛部位的都要試牛肩, 牛胸, 牛腹吃的時候已分不清吃哪一部位了,總括來說肉質爽嫩, 脂肪豐富入口嫩滑套餐配以特製汁給牛肉的白飯一般, 期望是日本米飯, 可是並不軟硬適中那種的日本飯每份餐都配前菜是菇類, 生菜沙律另一份是蘿蔔牛筋條, 有馬鈴薯,兩塊鮮冬菇牛筋條炆腍了, 紅蘿蔔與薯仔吸收了牛肉汁更味甜美坐在寬敞的座位, 燈光柔和而舒適的環享餐真寫意了價錢稍為高了, 偶爾到來用膳也值得
在純燒肉店要吃當然是吃燒牛肉
三款燒牛部位的都要試
牛肩, 牛胸, 牛腹
吃的時候已分不清吃哪一部位了,
總括來說肉質爽嫩, 脂肪豐富入口嫩滑
套餐配以特製汁給牛肉的
白飯一般, 期望是日本米飯, 可是並不軟硬適中那種的日本飯
每份餐都配前菜是菇類, 生菜沙律
另一份是蘿蔔牛筋條, 有馬鈴薯,兩塊鮮冬菇
牛筋條炆腍了, 紅蘿蔔與薯仔吸收了牛肉汁更味甜美
坐在寬敞的座位, 燈光柔和而舒適的環享餐真寫意了
價錢稍為高了, 偶爾到來用膳也值得
2015-08-19
1 分鐘 (堂食)
2015-12-26 1866 瀏覽
這晚我和前男友一起去尖東的和牛燒肉純,補回我的生日飯。也許如非我想向他交換某行業的情報,這餐飯也許便不成了,而我這個窮等人家,實在不願負擔高昂的消費喔。儘管坐低後,他才道出原來他剛離開那行業,不能幫到我什麼,但都在此感謝他請這餐難得的高級和牛吧。原來和牛燒肉純是 100% 日本國產和牛燒肉店,在東京開業 15 年,有 7 間分店,在香港亦有兩間分店。餐廳的和牛來自佐賀、宮崎、飛驒、鹿兒島、櫪木、長崎、熊本等地,一切以優質行先,旨在為客人提供最優質的和牛,帶給他們完美口感。每個座位都相當寬闊,私隱度極高,抽風系統亦相當良好,煮食的油煙都很快散去,食完燒肉身上都沒有油煙味。杯碟亦放置得井井有條,每人都有一條暖暖的濕毛巾可用來抹手。這裡點菜是用 iPad 的,當我們正要點選 menu 時,侍應馬上過來介紹菜式給我們。不過,朋友最終只點了三碟不同種類的和牛...我們兩人都各自有一碟醬油,不用同人 share 一碟醬油真好。侍應部長亦教我們,可以在燒好的和牛上灑些鹽巴,而不沾任何醬油,因為鹽可以帶出和牛最原始的鮮味。我叫了一杯萍果醋荔枝梳打,杯子很高身很大杯,味道酸酸甜甜亦有汽,沒有酒精味,相當
杯碟亦放置得井井有條,每人都有一條暖暖的濕毛巾可用來抹手。
不過,朋友最終只點了三碟不同種類的和牛...
我叫了一杯萍果醋荔枝梳打,杯子很高身很大杯,味道酸酸甜甜亦有汽,沒有酒精味,相當好喝。
萍果醋荔枝梳打
侍應教我們食和牛都有次序的。既然朋友發板叫了特上日本產和牛肉眼,那麼侍應建議我們先燒牛肉眼。牛肉眼的脂肪,像雪花般的多而且分佈平均,味道稍淡但一入口即溶,暖暖的油香在口裡徘徊,雖然感覺有點肥膩但實在美味得難以用筆墨來形容。而且在上面灑些鹽巴,味道沒有那麼淡而且加強了牛肉的鮮味。
特上日本產和牛肉眼
接著燒日本產三筋牛排肉(肩),無牛肉眼咁多脂肪,肉質相當鮮嫩,燒過後仍然吃到很多肉汁,同樣入口即溶,但肉味比牛肉眼較濃。
日本產三筋牛排肉(肩)
最後才燒味道最濃的牛柳粒,雖然並沒有醃過,但入口覺得肉質很軟腍又多汁,而且是今晚三款牛肉之中較有嚼勁但沒有那麼肥膩的,齒裡咀嚼之間感受到肉的彈性,但咬了幾口便被溶掉,都挺讓人一試難忘。
牛柳粒
我們看似吃了很少,可是朋友說已經覺得很飽,可能是牛肉的脂肪實在太肥美了,所以讓他覺得飽滯... 奈何我這位天生大食女生,卻覺得有點意猶未盡... 如果叫多個飯或者多碟牛肉,又覺得不好意思...

吃完所有東西後,我細看其他推廣餐牌,原來店舖有推出特價套餐,尤其是午飯時間是最抵食。我既然身為大食慳妹,這裡我都好希望下次再來,不過就會選擇午飯時段了。^^

2015-09-29
萍果醋荔枝梳打
特上日本產和牛肉眼
日本產三筋牛排肉(肩)
牛柳粒
2015-12-24 1517 瀏覽
牛舌-好滑,牛味濃郁,吾會有根牛腩-油份十足,入口即溶,滑落喉嚨橫隔膜-牛味濃,彈牙有咬勁,不會有根後記:我們當晚一行四人, 其中兩位先行到達, 另一位朋友於5分鐘後到達。由於該友人已經遲到, 因此進來時告知你們貴店的櫃台經理(亦即態度欠佳之經理)朋友已到。該經理欄阻友人並以極度不禮貌之態度叫我朋友「企起度等我」, 友人已立即說明了訂位者的電話, 姓名與人數。該位經理繼續以不禮貌語氣說「我知,你等我!」及後友人就座後, 為此感到不快, 因此向我們申訴。當我們望了該女職員一眼後, 已發覺該女職員以極差眼神怒視我們幾位, 然後行過來對我們說「我唔知你地想睥我睥幾耐, 但我想講你知我地公司無book位係唔可以入黎既」便離開。之後全餐晚飯, 該職員每次經過我們的座位便以極差的眼神怒視我們。當晚我們為友人慶祝生日, 最終友人向我們表示一切安排她也很喜歡, 但被該職員不停怒視令她感到興致受損。作為一間走中高格調路線的餐廳, 咁樣既服務態度, 完全可以破壞左所有食物同聲譽! 都應該唔會再去...
牛肉
牛舌-好滑,牛味濃郁,吾會有根
牛腩-油份十足,入口即溶,滑落喉嚨
橫隔膜-牛味濃,彈牙有咬勁,不會有根

後記:

牛肉
2015-12-21 2256 瀏覽
已經連續幾晚食西餐,想換換口味~~同好友黎到尖沙咀,一嘗日式燒肉~~店鋪位於商場一樓位置~門前空間感十足!?被安排坐最角位的4人卡位~~原來用I Pad 點餐的,正準備揭開I Pad研究之際~經理來介紹餐牌~第1句:相信2位一定係睇過我地廣告,主打飛驒牛套餐慕名而來?!小妹心諗…:下?無睇過廣告…只係係open rice見風評唔錯,諗住試下ja wo..不過禮貌上只係笑笑口回覆:唔好意思,無留意到d廣告。經理亦信心滿滿,一輪咀解釋飛驒牛點解咁出名~然後講套餐有幾抵食~~最令我不解,係佢以一句:信我,其他菜式唔駛睇,點套餐啦!我同好友相望而無奈…. 並表示我地希望先自己研究一下~~但不服輸的經理…係不足10分鐘內,追問了3次可以點餐了嗎~而且每次都加一句:其實I Pad 真係唔駛睇,點套餐啦~~講真…未正式點餐,已經大扣印象分~~ 層壓式推銷嗎???當我地自己研究I Pad,發現主打日式燒肉的餐廳~竟然加入好多韓式元素~泡菜、韓式海鮮煎餅、辣味牛肉湯等等難度只做正宗日式燒肉,已經十分吃力?要加入主流韓式菜,吸引更多客源??最後點左以下菜色:純特上盛合芥末八爪魚日本和牛他他刺身辣味海鮮鍋柚
已經連續幾晚食西餐,想換換口味~~
同好友黎到尖沙咀,一嘗日式燒肉~~
店鋪位於商場一樓位置~
門前空間感十足!?
被安排坐最角位的4人卡位~~
原來用I Pad 點餐的,正準備揭開I Pad研究之際~
經理來介紹餐牌~
小妹心諗…:下?
不過禮貌上只係笑笑口回覆:唔好意思,無留意到d廣告。

經理亦信心滿滿,一輪咀解釋飛驒牛點解咁出名~

然後講套餐有幾抵食~~
最令我不解,係佢以一句:信我,其他菜式唔駛睇,點套餐啦!

我同好友相望而無奈…. 並表示我地希望先自己研究一下~~
但不服輸的經理…係不足10分鐘內,追問了3次可以點餐了嗎~

而且每次都加一句:其實I Pad 真係唔駛睇,點套餐啦~~

講真…未正式點餐,已經大扣印象分~~ 層壓式推銷嗎???

當我地自己研究I Pad,發現主打日式燒肉的餐廳~
竟然加入好多韓式元素~

泡菜、韓式海鮮煎餅、辣味牛肉湯等等
難度只做正宗日式燒肉,已經十分吃力?

要加入主流韓式菜,吸引更多客源??

最後點左以下菜色:
柚子酒(杯)
蘋果汁
純特上盛合
和牛入口即溶,雪花均衡~
可惜牛味欠奉~~
頭2件覺得入口即溶,滿口脂肪感好滿足~
但之後就有點油膩
日本和牛他他刺身
烤熟外表,再切片~~
迷人的紅色,肉質淋身~
入口牛味濃~

再配上辣蘿蔔蓉,味道好夾~~
芥末八爪魚
食燒肉食到膩,我鐘意夾2粒八爪魚食~~
芥末好濃,亦好有口感~~

可以刺激一下味蕾~~
再重新感受第2件燒肉 XD
辣味海鮮鍋
海鮮都幾足料,蝦、大蜆等~
入口辣度夠~~
送飯一流!
竟然係韓式菜,比較出色~~
柚子酒
好友唔飲酒的,所以我亦點了一杯果汁酒~~
柚子味濃,入口甜甜的。
女孩子一定鐘意~~

小小一杯柚子酒,當然唔夠飲~
想用熱茶清一下滿口油膩~~
揮手叫待應,又係另一個迷思~
待應自己3個圍埋傾計~唔理有無客人需要幫忙~
叫足4、5次先留意到我地

總結:
小食:芥末八爪魚、日本和牛他他刺身可以推介俾大家
但純特上盛合只屬一般,唔值HKD 980一盤
日式燒肉還是推介伊呂波~~
當然服務質素真係有好大改善空間~
2015-12-16
2015-12-17 1899 瀏覽
今日生日食好D, 揀左我最喜歡的和牛, 重要係最近好出名的飛驒牛, 自己都覺得有點笨, 耐不耐都會去日本, 偏偏又好少去食和牛, 實在有點浪費了.首先要學讀音,「驒」廣東讀音為「駝」,唔係讀「彈」, 唔好讀錯比人笑就唔好喇.無意中搵到幾間有保証的和牛店, 包括依間「和牛燒肉‧純」, 上網揾左D資料, 在日本負責和牛外銷的機構是政府旗下的「JA全農」,而「和牛燒肉‧純」就是JA全農直營的店, 所以品質絕對有保証!只看盛盤的賣相已經開心得兩眼發光, 內包含西冷, 肩眼, 上牛排, 牛排 同牛舌.揀了以下這款飛驒牛復活盛合先試牛舌, 不是日本出品, 因為日本係禁止出口的, 這款是澳洲品種, 以往我好少嘗試牛舌亦有點抗拒, 但今次已經另我改觀, 牛香亦帶點爽口, 很不錯呢.始終係專業食牛的地方, 大蝦海鮮都係一般吧而不同部位的飛彈牛唔洗多講, 係我食過最最最好味的, 牛味香濃, 油花均勻不過剩, 燒出來口感同味道都係無得彈, 入口那刻真正令我有種幸福的感覺! 絕無誇張的!
揀了以下這款飛驒牛復活盛合
澳洲牛舌
始終係專業食牛的地方, 大蝦海鮮都係一般吧
2015-07-28
  • 飛驒牛
2015-12-16 1356 瀏覽
環境方面因為已預先book位 入到餐廳就有好靚嘅卡位坐 卡位可以坐到六個人 而我地只係兩個人 所以特別寬敞而且環境清靜舒適食物方面之前係日本食過和牛 所以今次係香港食 就較易分辨出和牛的純度 不得不讚不但是賣相吸引 看得出是非常新鮮 燒過的和牛惹味而且很嫩滑 的確是純日本和牛。服務方面服務生很親切 我地一坐低就同我地介紹最適合我地的套餐 仲仔細解釋每個餐的和牛有咩分別 態度很友善 食完整個餐拎兩杯熱茶給我地 很醒目。真心講 係香港 真正食到正宗既和牛不多 當然一分錢一分貨 食到咁靚既由日本空運到港的純和牛 我會推薦呢間!
環境方面
而且環境清靜舒適

食物方面

服務方面

二人和牛套餐
二人和牛套餐
  • 日式和牛
閒來無事喜歡上網, 看看別人的遊記, FF(幻想)一下自己也去了旅遊, 其實也蠻開心的(宅女無誤)。記得有一次看到有一個台灣人, 在日本東京吃了一整頭牛, 大驚, 卻是艷羨得很! 吃一頭牛! 如果你也是愛吃牛的人, 也一定會覺得熱血沸騰吧。但, 就算現在很容易買得到廉價機票, 年假卻不夠用, 要飛去日本吃還不是那麼容易的事。這個渴望也只可以深深的收藏在心里。甚麼是吃了一頭牛? 稍安無燥, 看下去自有分曉。和牛燒肉 純有兩家分店, 一是在銅鑼灣, 二是在尖東噴水池附近。尖東分店的位置比較隔涉, 我又揀在平日光顧, 也就托大沒有訂位打算walk in。豈知得到門口竟說是全店滿席。以為要失之交臂了, 店方卻也我們留下電話, 著我們在附近走走, 有位的時候再電話通知我們。結果只是等了十分鐘就有位了, 也算是幸運。(也幸好是十分鐘, 尖東這邊還真的沒甚麼好逛的!)拿著iPad 玩了一會下單, 店方又來推銷「我們有一個新的套餐, 叫全牛宴盛合。內容選材都是和牛, 有十多款不同的部份...」甚麼! 我不禁瞪大了眼。那豈不是香港版的「吃了一頭牛」?! 這可是我一直很想要的套餐, 可以即時比拼不同部分的

甚麼是吃了一頭牛? 稍安無燥, 看下去自有分曉。

拿著iPad 玩了一會下單, 店方又來推銷「我們有一個新的套餐, 叫全牛宴盛合。內容選材都是和牛, 有十多款不同的部份...」甚麼! 我不禁瞪大了眼。那豈不是香港版的「吃了一頭牛」?! 這可是我一直很想要的套餐, 可以即時比拼不同部分的牛肉口感味道的夢幻套餐! 馬上就興奮了起來。
全牛宴盛合 - 14個部位
這是一個我看了會尖叫的套餐! 真的非常非常非常養眼, 只是看看, 就已經夠我咧開咀笑得根本停不下來。這十四個部位究竟有甚麼分別, 一次過全吃了, 就可以非常清晰地做比較。絕對是牛魔王的神之套餐。

店員告知它們是上肩肉、肩胛肉、上肉眼、西冷、上腰、牛舌、三筋、牛小排、牛柳、三角小排、三角、橫隔膜、上牛排、腰肉, 別說吃過, 有些部位的肉我還是第一次聽, 馬上已經覺得大開眼界。

在此也有一小提案, 如果店家可以貼心一點, 在肉類的旁邊放上寫有肉名的小紙條, 食客一定會更見開心, 這一個餐也多了點教育性! 反正這個做法在日本的烤肉店也蠻常見的? 更何況就算再點這套餐也不一定會得到以上14款肉 - 切甚麼肉出來要看廚房的決定呢。若食客不像我糗糗的在抄小紙條, 大概吃到一半就已經忘記那塊肉的芳名了。
和牛部位說明
光看名字也不見得會有概念 - 大家都不是屠夫, 哪裡知道甚麼肉來至哪部分? 這時候就可以對照這張部位說明 - 先為牛肉分十一大類, 再細分無數小類 - 這樣很容易就可以知道自己吃的肉是來至哪一部分, 入口前也可以先對味道口感來一個推測。

知道了肉的名字, 知道了它來至牛的哪部分, 還是不夠的。接下來就要吃入口, 才算是認識了它。
一般來說, 日式烤肉所用的醃料有鹽醃和醬醃兩種, 其中又以鹽醃比較受歡迎 - 牛肉靚的時候當然是吃原味的好。這個全牛宴合盛里有13款肉只用了很少的鹽和幾乎察覺不了的胡椒粉提味(肩胛肉除外), 足見純對它們的材料是多麼的有信心。

也是的, 純的牛統統只選用由JA全農直供到香港的日本產的和牛, 質素絕不會差呢。看得出的新鮮, 而且油花的分佈都非常平均, 調味不重, 恰恰可以讓人專心比較不同的肉味。
前菜: 蘿蔔牛肉
怎心急也好, 也要給時間好好預熱鐵板才不會浪費大好的牛肉。這時候就可以好好的嘆這個非常好吃的前菜。牛肉用上了充滿肌肉的牛腿肉すね, 經過長時間的燉煮肉質一點都不韌, 輕咬即可; 蘿蔔釋出甜味吸入牛香, 入口甜糯清香。牛味濃重又帶有蘿蔔的甜, 兩種味道融合的極好! 若是菜單之上有此小菜, 必定每次點之。

三筋肉
這是我第一次聽也是第一次吃三筋肉みすじ。屬於稀少肉類的它, 在香港似乎很不出名。上網找找才知道它是屬牛後肩胛肉的一小塊、只佔一隻牛的2~3%。

中間這一條似是筋的坑紋大約就是它的特徵之一。它非常的肥美, 看到那時油花你就明白吧。味道濃厚, 而且它的口感非常獨特, 也是我中意它的原因: 肉質是柔軟中帶爽脆, 入口輕輕發出「卡」的一聲, 讓我忍不住讚嘆! 那爽快的口感和肥滋滋的潤香在口中混合, 美妙之極。不過是小小一塊就已經令我著迷, 真不敢想像如果可以獨吞一塊三筋肉, 會是何等滿足的事?
三角小排肉
同樣也是稀有部分的三角小排肉, 卻不是我所鐘愛的了。論肉味, 它比三筋肉淡, 肉質也沒有三筋軟, 但肥膩度卻是完勝三筋肉。因為稀有, 我相信價格不會便宜。個人還是比較推薦三筋肉みすじ。
三角
然後這餐還有一份叫三角的, 名字一樣, 卻是來至臀部的肉。重口味的一個部位, 牛味很濃, 肉質也硬, 也有點筋。有點濃妝艷抹、廉價的感覺。
牛小排
牛小排
臀部的肉雖然只是中中挺挺, 但也比這塊牛小扒好吃太多。肉質非常硬, 沒有肉香, 更不要說肉香。是整個合盛之中最令人失望的一塊。
上肩肉、肩胛肉
我中意吃的還有上肩肉和肩胛肉, 雖然不是很確定, 但大約就是肩ロース的部分。上肩肉的油脂分佈非常美好, 柔軟的肉輕輕咬開即可。油花的味道卻不算突出, 讓人更在意的是它的牛味極濃, 個人十分喜愛。肩胛肉感覺是運動比較大的肌肉, 但肉質彈牙得來不硬, 也是非常棒的。
上肉眼
西冷
少不了的是我們大家都非常熟悉的肉眼西冷。兩者都是油份極重, 如果不盡量把油份都燒了才吃, 會非常非常的膩。畢竟吃那麼多的肉, 那塊西冷又似一整塊牛油... 所以吃烤肉的時候個人會比較喜歡牛肉切片 - 烤香脆了才吃, 也是非常的棒。
牛舌
也短不了個人愛吃的牛舌。薄切了的牛舌烤熟, 擠一點點清新的檸檬汁, 入口爽脆爽脆的, 怎麼都吃不膩。竟然包有四塊牛舌, 我表示很滿意唷! (別的肉類一律只有兩塊)。
上腰
這捲成小卷的上腰肉打開了感覺似我們平時打邊爐時用的肥牛, 不過油份不多。而且個人覺得很難燒, 和忘記拍照的牛腰肉一樣, 非常的粘爐。而且薄薄的它, 多扯兩下就會爛掉! 不知是不是燒法不當的緣故, 也覺得口感比較「鞋口」, 不算好吃啦。
牛柳
個人喜好問題, 不太中意牛柳的肉比較易散開 - 我總是思疑是肉質纖維排列的問題。但就算口感不討我喜, 它的牛味真的很不賴。
橫隔膜
左: 上牛排 | 右: 橫隔膜
其實我不知道上牛排究竟好不好吃、因為我犯了一個錯, 就是先吃了橫隔膜。雖然橫隔膜的樣子看上去很似牛肉, 但它是貨真價實的內臟, 而且是味道極濃的內臟! 所以記得一定要留在最後吃呢。

而橫隔膜究竟好不好吃, 還看個人的口味重不重。我個人對它的味道沒有抗拒, 但畢竟已經吃了那麼多的牛, 入口的一剎那, 還是覺得太膩了。
drinks
這一餐的確吃得我很快樂, 也是一個極好的經驗。但即使我對這個餐的內容非常滿意, 依舊覺得定價實在是很是進取: 全牛宴盛合 HK$2380! 再點白飯飲品, 付款的一下真的會「肉赤」呢。 只是靜下來想想, 和牛燒肉 純 內所售的肉一律只取日本產的日本和牛, 由JA全農直供到香港, 極純之至, 也難怪價錢不低啊。

如非牛肉的超級愛好者, 到和牛燒肉 純用餐, 還是散點三數款肉類烤了吃, 和牛的油脂甘香、軟柔的口感, 已經夠令人滿足不已。畢竟吃肉不是打仗, 吃得享受, 才是正道。

2015-11-04
10 分鐘 (堂食)
用餐優惠
試食活動
前菜: 蘿蔔牛肉
2015-11-23 3578 瀏覽
最近吃膩了韓式燒肉,就想嚐嚐日式燒肉來。於是這晚跟E先生來到尖沙咀,品嚐一下這間主打日本產和牛的和牛燒肉純。一向覺得尖東這一邊較寧靜,實在想不到在平日的晚上和牛燒肉純仍舊爆滿,可見日本產和牛的魅力不容小覷。跟銅鑼灣店一樣採用和風設計,用上木製檯椅,除了近門口的一排沙發座位外,裡面還有卡座及私隱度較高的廂房座位。入座後,店員先為我們送上熱毛巾及醬汁配料,之後還簡單推介一下食品飲料。由於這次只得兩個人,打算簡單點幾款和牛肉類嚐嚐,然後再加個飯或麵食。巨峰梳打$48 & 荔枝梳打 $48果汁味道頗為濃郁的梳打,喝起來味道清爽甜美,一邊喝,一邊吃日式燒肉,還真不錯!特上日本產和牛肉眼 (左上) $550日本產和牛肩眼 (右上) $225日本產上肉眼 (右下) $295牛舌 (下) $108特上日本產和牛肉眼:雪花油脂分佈頗均勻,兩邊略為燒過後,入口油脂豐盈,雖牛味不夠濃,但質地香軟。日本產和牛肩眼:牛味最為香濃,肉質軟熟,脂肪不多。日本產上肉眼:肉質帶點結實,而且嚼勁。牛舌:牛舌切得夠薄,吃起來爽口煙韌,甚為美味。牛肉蔬菜石頭鍋飯 $110熱騰騰的石頭鍋,可按各自喜好加入泡菜及辣椒醬,拌勻後分

巨峰梳打$48 & 荔枝梳打 $48
特上日本產和牛肉眼 (左上) $550
日本產和牛肩眼 (右上) $225
日本產上肉眼 (右下) $295
牛舌 (下) $108
日本產和牛肩眼:牛味最為香濃,肉質軟熟,脂肪不多。
日本產上肉眼:肉質帶點結實,而且嚼勁。
牛舌:牛舌切得夠薄,吃起來爽口煙韌,甚為美味。
牛肉蔬菜石頭鍋飯 $110
熱騰騰的石頭鍋,可按各自喜好加入泡菜及辣椒醬,拌勻後分吃,二人分享每人有兩碗左右,足夠飽肚。吃完和牛之後,難免覺得油膩,正好來個味道帶點香辣,而且甚為惹味的牛肉蔬菜石頭鍋飯來中和一下膩感,同時又可以刺激一下味蕾。
2015-11-23 2327 瀏覽
我本人其實真係幾鍾意食牛,小至牛肉球到A5和牛都勁鍾意,每日唔食過牛都會有D唔安落。今晚同好友歡聚就梗係要搵間坐得舒適同好味既餐廳先得!終於就係行黎行去下就入左去我想食好耐都食唔成既和牛燒肉純~坐低後,侍應就拎左個ipad俾我點菜,真係好放便!枱面仲有埋仲細教學,咁次後就實唔會燒焦左d肉,確係好貼心!之後係一輪揀食咩好下,就終於叫左3款上級和牛^^先黎就有牛肩眼,肉質鮮嫩之餘,脂肪分佈極為均勻,加上廚師的巧手刀工下,厚薄適中,經過爐火輕燒後就已經肉香四射,咬在口中完全就能感受到上級肉質的鮮香,肉汁更具微微甜香,完全就是人間極品!再黎就係友人點選的特選牛排肉,一來到時看似有點肥,不過由於脂肪分佈亦是極為均勻,所以燒香後進食都未有感到肥膩,反而帶點爽口感,並且亦帶濃郁鮮牛肉香,滑喉的同時亦充滿鮮香肉汁,又是一道不可錯過的美味佳餚繼後的有三角牛排肉,送來的時候與特選牛排肉看似無分別,但食落後就能分別出三角牛排肉的肉質略為爽身,口感也是同樣鮮香,食完一片後就會令人有想不停進食下去的感覺,實屬是我本年度食過最好食的和牛之一!另外餐廳的環境也甚為舒適,亦未有設食用時間上限,我和朋友都食得非常開心
坐低後,侍應就拎左個ipad俾我點菜,真係好放便!
繼後的有三角牛排肉,送來的時候與特選牛排肉看似無分別,但食落後就能分別出三角牛排肉的肉質略為爽身,口感也是同樣鮮香,食完一片後就會令人有想不停進食下去的感覺,實屬是我本年度食過最好食的和牛之一!另外餐廳的環境也甚為舒適,亦未有設食用時間上限,我和朋友都食得非常開心!

題外話/補充資料: 呢到的肉,睇樣已經知道係一流好野,其實就算貴D都覺得物超所值!
2015-11-15
2015-11-18 2466 瀏覽
一個月食一餐好野慰勞下自己既辛勤工作都好值得!同事係食家,搵左呢間係尖東既和牛燒肉店,食物質素高,環境服務也不錯。有熱毛巾抺手,係幾窩心既。店員首先同我地介紹左牛既每個部位同邊個部位最好食,介紹完之後我地都唔諗啦,直接叫佢話事幫我地order。望到個樣都流哂口水,呢度有五款牛,分別由最淡味食到最濃味。首先有三款牛既腩位,由最低到最高,最高就最靚,口感亦最好,切得最厚哈哈。跟住食牛舌,薄薄地,牛味的確好重,爽口彈牙,但未至於想食完再食。最後食牛橫隔膜,雖然聽到有啲驚,但原來食落出奇地好味又爽口又唔韌,值得一試!見到呢碟唔單止流哂口水,就黎想連個碟都食堆呢度有肉眼,西冷同牛排,雖然唔知點分,但物以罕為貴,最細嗰舊係最好食架!入口即融絕對無得輸!脂肪比例岩岩好,每人分到兩粒咋,好矜貴啊媽。當然肉眼同西冷都係上乘之料,不過如果佢可以切厚啲就perfect池啦!呢個係柚子氣酒,挺不錯的,唔太甜又夠凍。

有熱毛巾抺手,係幾窩心既。

見到呢碟唔單止流哂口水,就黎想連個碟都食堆

呢個係柚子氣酒,挺不錯的,唔太甜又夠凍。
2015-11-05