和牛燒肉‧純

Japanese Wagyu Yakiniku Pure
2019-06-01 105 瀏覽
There are two branches of Yakiniku Pure but decided to go the one in TST as it was quieter.They serve quality Wagyu Beef which you grill to eat.The best thing about it is that you can grill it to your preference.As well as beef, we had salad and rice to go with it.The menu is really good as it shows you which part of the beef it is in English, Chinese and Japanese.The beef we ordered:My friend loves beef so we ordered the Japanese Prime rib eye,  Premium wagyu karubi, Japanese prime Karubi and o

The beef we ordered:
My friend loves beef so we ordered the Japanese Prime rib eye,  Premium wagyu karubi, Japanese prime Karubi and ox tongue.
The good thing about these grills is that you can grill to your preference.
We ordered a good variety as all the cuts were very different.
My favourites were the wagyu karubi, the premium literally melts in your mouth while the premium wagyu karubi is similar but less oily.
Overall, the beef was fantastic with a dash of salt.
Will definitely try their other branches.
2019-05-31 1385 瀏覽
一年一度母親節,當然要約媽媽去食餐好慰勞一下她今年帶她去吃她最愛的和牛!🐮講起吃和牛,當然是去和牛燒肉純。 和牛燒肉純位於希爾頓大廈1樓, 就在尖東噴水池附近,地點方便易找入到店內便看到林林總總的和牛招牌display今期店家主打鹿兒島黑牛!坐底先點飲料, 燒肉配啤酒是常識吧🍻🍻🍻豆腐沙律 $98吃得肉多,消膩一流左上 : 和牛肉眼 $550左下 : 和牛牛排肉 $320右下 : 和牛上牛排肉 $205右中 : 日本產豬五花肉 $98和牛肉眼是店員的重點推介, 密布的油花就可想見它的富足度. 入口驚豔 , 吃完很有飽足感!!和牛牛排肉油脂分布均勻豐富,超鮮甜肉汁,鮮嫩可口和牛上牛排肉其實與牛排肉差不多, 牛肉的香度也夠濃, 比起牛排肉更有嚼口, 愛吃牛肉者千萬不能放過它五花肉油花的肥美, 呷下充滿豐富油脂香每件和牛油脂分布均勻, 未食已經流口水和牛燒得剛好完全不會硬口,既有彈性又有肉汁非常滿足的一餐,價錢雖然有點貴,但母親大人開心就好了
一年一度母親節,當然要約媽媽去食餐好慰勞一下她

今年帶她去吃她最愛的和牛!🐮

講起吃和牛,當然是去和牛燒肉純。

入到店內便看到林林總總的和牛招牌display

今期店家主打鹿兒島黑牛!

坐底先點飲料, 燒肉配啤酒是常識吧🍻🍻🍻

豆腐沙拉
豆腐沙律 $98
吃得肉多,消膩一流

左上 : 和牛肉眼 $550
左下 : 和牛牛排肉 $320
右下 : 和牛上牛排肉 $205
右中 : 日本產豬五花肉 $98

和牛牛排肉油脂分布均勻豐富,超鮮甜肉汁,鮮嫩可口

五花肉油花的肥美, 呷下充滿豐富油脂香

每件和牛油脂分布均勻, 未食已經流口水

和牛燒得剛好完全不會硬口,既有彈性又有肉汁

非常滿足的一餐,價錢雖然有點貴,但母親大人開心就好了
2019-05-02
豆腐沙拉
2019-05-29 118 瀏覽
頂級享受!@和牛燒肉純 老公升級,呢一日等左好多年啦,當然要用上最美好的食物去慶祝呢個美好時光! 和牛燒肉純是他最愛的一家燒肉店,雖然不便宜,但真係好食,服務也是絕頂的好 入面是和式裝潢,抽風做得好好!入到去沒有燒肉的氣味!即使老公身穿西裝也沒有沾上味道! 這店入面有一間一間的包箱,私隱度很高,很多生意人在這兒傾生意又或者是一雙一對的拖友 每次來食飯,店員都會好細心去介紹他們不同部位的特式和來源,聽完再去食既時候更能令我印象深刻,不是一下子好食就吞進肚子里,之後什麼都忘記的感覺(好似突然變成食家咁????) 不同時期產牛地區質素都會有分別的,他們家因此都會不定期推廣不同地區最合時節的和牛,這陣子就是主推鹿兒島的黑毛和牛啦  除了烤肉,也可以點上涮的或者壽司,天婦羅等各式各樣的主食 好豪華的鹿兒島黑毛和牛SET呢,就等我升職再來REWARD MYSELF啦 單點的有平有貴,其實也沒有需要所有都點上最頂級的 點幾款經濟一點的再點上幾款貴價精肉,食起來才可以突顯分別嗎~ 燒肉和啤酒是絕配,日本人也很流行飲HIGHBALL, 當然要點上啦,
頂級享受!@和牛燒肉純

除了烤肉,也可以點上涮的或者壽司,天婦羅等各式各樣的主食

單點的有平有貴,其實也沒有需要所有都點上最頂級的

SUNTORY $80
HIGHBALL $55

特制醬汁,檸檬和海鹽
我3樣都無用到,肉太靚了,食原味都已經好好食啦

店員哥哥為我們推介了幾款和牛
精選日本產和牛肉眼(鹽燒)$550
精選日本產和牛牛排肉(鹽燒)$320
日本產和牛上排肉$205
和牛赤身肉$150
貴和平的是絕對有分別,絕對要由經濟的開始食到貴價的~

和牛赤身肉$150

薄薄的稍為燒一下就可以食啦
其CP值很高,油膩雖然不萛很多,但肉味很濃郁,入口也很滑溜的

日本產和牛上排肉$205
天呀!呈現住完美的粉紅色,油脂雪白分明

烤的時候滲出陣陣香氣,肉味濃,比起赤身肉,更多了分油香

食啖飯之後就再向上高一級的和牛挑戰啦!
這裡的飯也是很好食的,當然啦,用上頂級日本白米煮的
軟硬適中,米飯粒粒分明

精選日本產和牛牛排肉(鹽燒)$320
噢,顏色也太美麗吧
牛脂更為分明!

燒的時候也是一種3D享受
餐廳冷氣涼涼的,而猛烈的爐火正在烤住一片頂級的肉肉
鼻子聞到陣陣油香,口水直流!

店員指示下我嘗試把肉的表面稍為烤焦一點點,
食起來表面有少少脆口,而入面的肉汁卻完美地保留住
真可口!

食點沙律清清口腔再挑戰肉肉吧!
這個沙律是店員介紹的,很喜歡沙律汁酸酸的柚子味,好清爽,而且份量不少

定一定神後,我挑戰這片精選日本產和牛肉眼(鹽燒)$550
油花更雪白,近乎是70%都是牛脂
未食,都知道這口感必然好香滑啦!

燒的時候要好小心!因為好搶火呀,一不小心生怕燒壞了
我一片一片細心地燒

肉面亮晶晶的,未食就聞到陣陣油香
入口即溶的口感就是這樣吧,
上等的肉是要慢慢燒慢慢的品嚐

我想講既係,食材真係一分錢一分貨
雖然少貴,但和愛人用來記念美好的事,是非常值得的
2019-05-29 781 瀏覽
位於尖沙咀的和牛燒肉‧純,是一間主打日本高級和牛的燒肉店。餐廳定價中上,晩上每人約要$400起跳。地方很大,設有吧台,客房,卡位,每張桌子有按鍵,方便客人找服務員,客人坐得舒適吃得舒暢。餐廳提供多種不同等級的和牛肉,當中大多是仙台黑毛和牛,同時也有提供雞肉和豬肉,主食和酒類等等。是晩經服務員的介紹下,我們單點了不少推介肉類,質素很好哦。餐廳 名為 和牛純肉燒,帶有提供純正日本和牛的意思。如何稱得上純正和牛? 需符合多個條件,必需在日本國內生長和飼養的牛肉,然後分為A5-A1的等級。特選日本產和牛肉眼  $550四種肉之中,這片特選日本產和牛肉眼,最得我們歡心。粉嫩色的牛肉和白色白油花分佈均勻,當中更有一層寬闊的脂肪,漂亮得不捨得吃啊。放在鐵板上微微一燒,油分溢出,即時搶火呢。肉質超級柔軟,軟嫩得令人驚艷,油香豐盈,肉香豐勝,入囗即化,超美味呀。日本產和牛上排肉 $205這份和牛上排肉,較肉眼的色澤更深紅,油花分佈更甚和脂肪紋路更清晰。由於肉塊較厚,嚼起來更有囗感,肉質有嚼勁,嚼著間肉汁溢岀,太好吃了啦。特選日本產和牛牛排肉 $320日本產豚肉眼 $98白飯 $30/碗吃日式燒烤又怎能沒
位於尖沙咀的和牛燒肉‧純,是一間主打日本高級和牛的燒肉店。

是晩經服務員的介紹下,我們單點了不少推介肉類,質素很好哦。

特選日本產和牛肉眼  $550

四種肉之中,這片特選日本產和牛肉眼,最得我們歡心。

日本產和牛上排肉 $205

特選日本產和牛牛排肉 $320

日本產豚肉眼 $98

白飯 $30/碗

吃日式燒烤又怎能沒白米飯呢,甘甜圓潤的珍珠米配燒肉,是絶配哦。
2019-05-26
2019-05-24 136 瀏覽
同朋友慶祝生日, 來到尖東一間叫和牛燒肉純的店舖,因為該店是使用100%日本產和牛燒肉的專門店, 同best friend慶生辰就咁係要食好D啦, D和牛果然零舍唔同, 好食到令人難以忘懷. 我們叫了個二人套餐的和牛拼盤, 包括有特選日本產和牛肉眼, 特選日本產和牛牛排肉, 日本產和牛上牛排肉及日本產豬五花肉, 仲配有白飯, 我仲叫了杯蘋果汁, 嗰杯蘋果汁飲落真的是非同凡響, 超好飲, 好似即榨蘋果汁, 酸酸甜甜, 好好味! 和牛拼盤所有牛肉全部都是雪花牛, 眼見到的牛肉雖然部位不一樣, 顏色不一樣, 但雪花卻都全部是分佈得非常均勻, 我首先將已切片的和牛上牛排肉放在枱面的燒爐網上, 幾秒的功夫, 鐵網那一邊的牛肉已燒到變色, 由鮮紅色變成熟牛肉色, 肉質好嫩, 用火馨一馨已熟, 跟住我將牛肉反轉來燒, 厚身的和牛上牛排肉燒兩燒已食得, 咬一啖, 哇! 好香, 好濃郁的牛肉香味, 因為脂肪均勻, D肉質好嫩滑, 在口腔中咀嚼好似爆汁, 好juice, D上牛排肉香到可以扒幾啖飯, 送飯真的是一流,而且的日本米飯粘粘的, 真的是飯又香, 肉又香, 好食得不得了! 和牛果然同普通牛不一樣,

和牛拼盤所有牛肉全部都是雪花牛, 眼見到的牛肉雖然部位不一樣, 顏色不一樣, 但雪花卻都全部是分佈得非常均勻, 我首先將已切片的和牛上牛排肉放在枱面的燒爐網上, 幾秒的功夫, 鐵網那一邊的牛肉已燒到變色, 由鮮紅色變成熟牛肉色, 肉質好嫩, 用火馨一馨已熟, 跟住我將牛肉反轉來燒, 厚身的和牛上牛排肉燒兩燒已食得, 咬一啖, 哇! 好香, 好濃郁的牛肉香味, 因為脂肪均勻, D肉質好嫩滑, 在口腔中咀嚼好似爆汁, 好juice, D上牛排肉香到可以扒幾啖飯, 送飯真的是一流,而且的日本米飯粘粘的, 真的是飯又香, 肉又香, 好食得不得了! 和牛果然同普通牛不一樣, 食落真的知道有分別!

而和牛牛排肉就無咁重牛味, 但一樣都是鮮嫩香滑, 食完齒頰留香, 朋友對和牛牛排讚不絕口, 對能夠在香港食到這質素的和牛讚嘆不已, 太好味! 而我就喜歡和牛上牛排肉多D, 喜歡它牛味重, 一樣都是咁好食!

和牛肉眼唔駛講, 我們兩人都鐘意食, 肉厚而香, 霜降雪花均勻的分佈在牛肉上, 牛味濃郁, 啖啖肉, 口口香,好食到無得頂! 日本產豬五花肉都唔錯, 燒熟的五花肉同拼盤中的日本南瓜, 甜椒一齊食都相當好食, 燒熟了的南瓜又粉又甜, 好正!

食了咁好味咁豐富的一餐, 原來價錢都不算太貴, 每人七佰幾, 但食到咁好味咁好質素的和牛, 我覺我抵食, 以後不用去日本特登去搵和牛食了, 這間已相當唔錯!

2019-05-22 185 瀏覽
叫左三個價位既午市套餐:$380、$350、$280 好似係🙈老人家嚴重失憶😂😂😂仲有散叫一個牛舌😋味道係可以喚醒記憶既,三個餐每隻款都試左一片🙊都先係得$350入兩有兩款油花夠又夠淋既牛係比較突出😝其他真係無感亦覺得牛味唔太出😂😂😂有啲失望👉🏻👈🏻可能係因為佢個名有「和牛」呢個詞令我期望過高👻.散叫既牛舌咬口唔錯,但佢係屬於圖片只供參考類型,個樣同menus 😯差太遠,黎到我笑左🤣 可能真係午餐平啲既關係啦,波波話佢食過晚餐係高質架喎🙈 咁夜晚再黎試過啦搵日🤭
2019-05-22 109 瀏覽
好耐無食過日式燒肉所以早幾日收工拉埋男友一齊去食得日式燒肉梗係要搵間正宗朋友講過話只要間餐廳多日本人去即係代表間餐廳正宗記得之前去過一間真係好多日本人去今次又去下先上到去,好快店員安排左位比我坐天氣實在太熱我地第一時間叫左飲品先青蘋果梳打荔枝梳打之前食物就陸陸續續送上先食野菜醋物清一清味蕾然後就準備燒肉啦全部準備燒既肉都排到好靚係碟上我地揀既既肉分別有特選日本産和牛肉眼、日本産和牛上牛排肉、日本產和牛排肉、日本產五花肉因為肉本身有油脂所以唔駛落油燒先燒肉眼,再點少少鹽再連同飯一齊食鹽將肉既味道帶晒出黎每款肉都食落好juicy 好好味自己就較鍾意食牛排肉肉質好稔,好易入口再燒埋其他蔬菜食咁樣份量就岩岩好好飽好滿足
好耐無食過日式燒肉
所以早幾日收工拉埋男友一齊去
食得日式燒肉梗係要搵間正宗
朋友講過話只要間餐廳多日本人去
即係代表間餐廳正宗
記得之前去過一間真係好多日本人去
今次又去下先

上到去,好快店員安排左位比我坐

天氣實在太熱

然後就準備燒肉啦

全部準備燒既肉都排到好靚係碟上

因為肉本身有油脂
所以唔駛落油燒
先燒肉眼,再點少少鹽
再連同飯一齊食

咁樣份量就岩岩好
好飽好滿足

2019-05-15
2019-05-22 107 瀏覽
朋友喜歡食和牛,話尖東有間和牛都不錯話生日過去食,當然我贊成啦,朋友就訂了七點半,來到餐廳見到門口的圖片已十分吸引,就是這間 : 和牛燒肉純!~ 以木色為主梳化位夠大又舒服,我看到餐牌都好多選擇除了和牛仲有其他肉食和熱食,竟然仲有壽司都幾多元化。喜歡和牛的朋友當然佢發板啦,叫了個醋物加叫了二款特選日本產和牛和二款日本產和牛,白飯和飲品,價錢方面都合理價而且大家都食得滿意。 首先來的是野菜醋物,帶點微酸和有新鮮蔬菜好開胃,等了一陣一盆肉就來到,二款特選日本產和牛和二款日本產和牛,顏色好吸引而且油脂分佈得好靚,好吸引。在上層有木板一塊的是特選和牛西冷而今次叫了鹽燒,最食到原汁原汁,好軟熟而且好濃郁牛肉香,因為火不太大慢慢燒吾會太燶,油脂好味!配鹽燒的確十分之好,我地再叫了一人一白飯,日本飯口感軟熟配上和牛仲好食。而另一款都是特選和牛牛排肉鹽燒,都是我同朋友十分喜歡,口感比之前的結實少少但都十分軟熟,肉汁好濃郁。而另外二款都是日本產的和牛,和牛上牛排肉和和牛牛排肉都試了另一款醬汁 : 汁燒,味道和牛濃之餘又帶點醬汁香又吾會好咸,配上桌面的汁和檸檬汁岩岩好,差不多吃當然飲杯微酸飲品就是橙汁和檸

而另一款都是特選和牛牛排肉鹽燒,都是我同朋友十分喜歡,口感比之前的結實少少但都十分軟熟,肉汁好濃郁。而另外二款都是日本產的和牛,和牛上牛排肉和和牛牛排肉都試了另一款醬汁 : 汁燒,味道和牛濃之餘又帶點醬汁香又吾會好咸,配上桌面的汁和檸檬汁岩岩好,差不多吃當然飲杯微酸飲品就是橙汁和檸檬茶,而這裡的通風系統都不錯,一路飲和傾計都不會覺得好焗同油煙味,朋友的確好介紹。
2019-05-19 119 瀏覽
昨日同朋友食生日飯朋友話想食好味嘅燒肉,喺網上就搵咗間質素好似幾好嘅餐廳。當日落雨以為唔多人出街食飯,但去到餐廳時入面都坐了一大半位了,好彩有book位姐。餐廳內都幾大燈光暗暗地好有氣份,有卡位同有相房。餐牌選擇都很多食物很吸引,喺我地咩都想叫而又唔想諗嘅情況下我地叫咗店長推介。店長幫我地點咗個前菜,和牛眼,和牛牛腓肉,和牛上牛腓肉,豚肉眼同少許蔬菜還有2杯飲品 荔枝梳打 梅梳打同2碗白飯 hahahahaha.食完個前菜主菜就剛好送上,食物嚟嘅時候買相相當吸引,每舊肉都有好靚嘅雪花。等店長介紹每種肉類之後就開動啦。我地先食豚肉眼因為想由淡口開始食到濃味嘅和牛。燒過嘅豚肉迫出少少油脂點上醬汁配上白飯已經好好味。燒完豚肉就到和牛了,和牛始終都喺和牛入口即溶十分之香口,點上少少鹽嚟食特出了味覺。最後飲番杯梅梳打酸酸地清清油膩嘅口感。雖然價錢俾平時喺高少少,但食到日本直送高質素嘅食物已經物有所值。 下次再嚟試下個lunch set先。

2019-05-08
  • 和牛
2019-05-18 180 瀏覽
好少可會一大班人去BBQ,所以唯有食住日式燒烤頂下癮先啦,呢間餐廳都有啲隱蔽,唔係係Open Rice見到,都唔知道呢個位有餐廳,餐廳佔地都幾大,而且仲有啲日本人係到食飯,令人更加覺得係正宗嘅日式燒烤餐廳呢到嘅午市套餐都幾抵食,$200左右就可以食到和牛,正啊!首先套餐包括前菜,分別有燉牛舌同沙律,食啲油膩野之前食啲菜,罪惡感無咁勁,啲菜都好清甜,一啲都唔苦。燉牛舌就質感超級淋,同時牛舌都有濃濃牛香,可惜只有兩、三細舊...我就揀咗特上和牛牛排肉定食,一片片嫩紅嘅生和牛,可以清晰望到奶白色嘅雪花紋,放上網到燒時,都唔洗燒太耐,大概3分鐘就食得,食落口感真係幾嫩滑,容易咬開,唔煎太耐就有好多肉汁,而且帶有少少牛香,可以再重多啲牛味就好喇,個餐另外跟一碗日本珍珠白飯,個人略厭有少少峭,如果係彈牙又粒粒分明嘅白飯會更好而男朋友就叫咗三色和牛定食,佢唔係有三款調味嘅牛肉,而係三個唔同部位嘅牛肉,分別係上牛排肉、肩眼肉同牛排肉,係口感同味道方面,上牛排肉係完勝嘅,因為牛脂分佈比另外兩款多,所以好嫩口,同一時間牛脂都有重重嘅牛香,味道好食,另外兩款肉都唔差,只係三者比較下,就會覺得第一款較好食
2019-05-18 1614 瀏覽
老公和我慶祝相識紀念日,帶我來到尖沙咀希爾頓大厦吃和牛。這店是他同事介紹,日本產和牛可以放心吃。店內環境很浪漫,燈光都很柔和,座位都是分隔,或有包廂設計,很有私隱度。 每枱有一個圖案在牆上,很漂亮亦很有日本風格。我們選了3款和牛,1豚肉,2杯梳打,1個前菜,最後還要加2碗白飯。先來的是荔枝梳打,蘋果梳打$55果味很重,甜甜很喜歡!前菜: 柚子沙律酸酸的柚子味汁,很開胃和牛擺放成拼盤來,很漂亮雪花清楚,A5 果然不同凡響分別有:特選日本產和牛肉眼 $550 ( A5 )日本產和牛上牛排肉 $205特選日本產和牛牛排肉$320 ( A5)先燒特選牛排肉,我們分別試了5成,8成熟,味道8成牛味更香,油脂滿腔都是,空口食會單調些,配白飯味道更好更突出。見到格仔燒痕,視覺味覺雙重享受本人喜歡點檸檬汁和鹽配和牛,簡單又清新味道!和牛因為很多肉汁和珍珠飯同吃一流!總括老公好利害,找到一間很正的和牛店
老公和我慶祝相識紀念日,帶我來到尖沙咀希爾頓大厦吃和牛。

這店是他同事介紹,日本產和牛可以放心吃。

每枱有一個圖案在牆上,很漂亮亦很有日本風格。

先來的是荔枝梳打,蘋果梳打$55
果味很重,甜甜很喜歡!
荔枝梳打, 青蘋果梳打

前菜: 柚子沙律

醋汁沙律前菜

酸酸的柚子味汁,很開胃

和牛擺放成拼盤來,很漂亮

雪花清楚,A5 果然不同凡響

自選肉類 特選和牛牛肉眼

分別有:
特選日本產和牛肉眼 $550 ( A5 )
日本產和牛上牛排肉 $205
特選日本產和牛牛排肉$320 ( A5)

和牛上牛牛排

特選日本產和牛牛排

見到格仔燒痕,視覺味覺雙重享受

本人喜歡點檸檬汁和鹽配和牛,簡單又清新味道!
和牛因為很多肉汁和珍珠飯同吃一流!

總括老公好利害,找到一間很正的和牛店

2019-05-16
慶祝紀念
紀念日
荔枝梳打, 青蘋果梳打
醋汁沙律前菜
自選肉類 特選和牛牛肉眼
和牛上牛牛排
特選日本產和牛牛排
  • 荔枝梳打,青蘋果梳打
  • 自選肉類特選和牛牛肉眼
2019-05-17 158 瀏覽
已吃膩了劣質的燒肉放題今晚趁朋友生日來慷慨解囊油脂滿溢的日本和牛最好用來烤侍者先送上熱毛巾和熱茶跟足日本餐廳的待客步驟和風沙律徐徐送到客人手上酸酸甜甜非常開胃做前菜一流我們二人點了四款牛肉日本產和牛肉眼ribeye最昂貴油脂紋理漂亮味道最甘香和牛牛排肉karubi和上牛排肉上牛排肉脂肪比較多燒起來更香口烤肉怎少得白飯一大碗呢牛舌薄薄一片烤數秒就可以食用飲品點了highball 和可爾必思酸酸的味道很合我心意肉慾得以滿足期待下次再相聚
已吃膩了劣質的燒肉放題
2019-05-15
日本產和牛肉眼
highball
2019-05-16 147 瀏覽
尖東返工嘅朋友帶咗我黎呢道食晏,舖頭裝修好日式,間唔中都見好多日本人入座。午餐全部係set,由$88-4xx都有,朋友介紹個好抵食嘅和牛邊餐,個餐啲肉係和牛分割時啲邊位,但所謂邊位其實只係形狀不規則,但質素係同正式和牛一樣的。前菜份量剛好,開下胃先成個餐有呢啲嘢食,仲有杯餐飲無影呢碟就係和牛邊了,油脂分佈好平均。餐廳專供應和牛,有各地供應商認証。總括黎講,呢個價錢加埋呢個質素真係超級抵食。呢道除咗牛仲有豬提供,有機會可以試埋。但黎到一定會被佢啲和牛吸引住。所以唔知幾時先有機會試埋佢地個豬

前菜份量剛好,開下胃先

成個餐有呢啲嘢食,仲有杯餐飲無影

呢碟就係和牛邊了,油脂分佈好平均。

餐廳專供應和牛,有各地供應商認証。

2019-05-15 197 瀏覽
友人剛從日本外遊回來,非常掛念當地嘅美食,尤其是對日本嘅和牛燒肉,更是讚不絕口。其實想食有質素嘅和牛,又唔一定要飛去日本。今晚就一於由我發板,帶朋友來這間「和牛燒肉‧純」,尋覓回憶中的滋味。講真,在港品嘗日式燒肉一向價格貴,二人消費動輒上千元,所以要吃得有質素才對得住「荷包」。此店嘅和牛是由日本直接入貨,而且只選取 A4 和 A5 級嘅優質純種和牛,質素自然有保證。餐廳裝修簡潔,入面以個室為主,而且全部都有間隔,私隱度高。而這晚我倆就被安排坐在廂房,比起大堂雅座更加闊落,既寬敞又舒適。店中近期主打的是「仙台黑毛和牛」,一場來到當然不可以錯過,今次就揀四款試下,另外再加咗一客沙律、白飯同兩杯飲品。先嚟一客豆腐沙律 ($98) 做前菜,沙律選材相當豐富,單看賣相已令人喜悅,除了主角豆腐外,仲有紅黃椒、沙律菜、車厘茄等,墊底有大量脆口的麵包粒,而面頭更灑上了木魚碎。豆腐粒軟滑可口,沙律菜非常爽脆,加上混入了甜甜嘅芝麻醬,效果開胃討好。至於燒肉方面,今次就揀咗四款,當中包括有特選日本產和牛肉眼、特選日本產和牛牛排肉、日本產和牛上牛排肉、日本產豚腩肉,配白飯 ($30x2)。幾款燒肉以拼盤呈上,

至於燒肉方面,今次就揀咗四款,當中包括有特選日本產和牛肉眼、特選日本產和牛牛排肉、日本產和牛上牛排肉、日本產豚腩肉,配白飯 ($30x2)。幾款燒肉以拼盤呈上,外表鮮紅吸引。

先烤這款鹽燒特選日本產和牛肉眼 ($550),牛肉眼色澤粉嫩,件件都佈滿油花,紋理綿密得像個網般。把肉眼放置於網上以爐火燒至半生熟,肉質吃起來幼細嫩滑,纖維鬆化,入口即融,而且油脂適中得來更帶點粘性,加上肉汁豐富,充滿鮮甜的肉味。

至於呢款特選日本產和牛牛排肉 ($320) 色澤亦同樣鮮紅,雲石紋理分明,只需將牛排肉輕燒便可享用。肉質口感的確唔錯,不但外脆內軟,而且咬落還散發出濃濃的油香,雖不是入口即化,有點咬口反而更能凸顯肉味,沾點岩鹽,可提升鮮味。

另外呢款鹽燒日本產和牛上牛排肉 ($205),雪花紋亦相當美艷,油花分佈均勻,燒約 10 秒便已將油香釋出,食落香軟無比,而且肉汁亦頗為豐厚。

最尾呢款係日本產豚腩肉 ($98),肥肉和瘦肉比例各佔一半,燒香後肉香四溢,油脂令豚肉吃起來更油潤 Juicy,配合調味醬汁來吃,口感極佳,叫人吃得滋味。

飲品點咗日本產梅酒 ($60) 同白桃汽酒 ($55),前者入口酸酸甜甜,果味頗重,淺嘗不易醉,很討人歡心;而後者亦充滿白桃香氣,飲落甜絲絲,很容易入口。

臨走前看了門外的午市餐牌,原來這裡的午市套餐,價錢亦非常經濟,下次有機會會嚟試下。
2019-05-14
2019-05-14 107 瀏覽
最近,得知尖沙咀開左間日式燒和牛專門店,所有牛肉都來自日本,所以食牛一定要到來一試。豆腐沙律:用上日式芝麻醬,豆腐用上爽滑山水豆腐,加上火箭菜,蕃茄,絕對味道十分有田園色彩,食落更十分清爽。特選日本和牛肉眼:用上日本正宗神戶A5雪花和牛,和牛油脂分布均衡,只要燒大約20秒入口即溶,加上牛味濃烈,入口濃味不會太油,實在係必食。日特選和牛肉排:用上牛腿位置既牛肉,入口鮮嫩,加上牛味濃香,沾上醬汁,實在令牛肉味到更為突出。日本五花腩:用上日本既豬肉來燒製,食落豬味香濃,加上豬肉唔會太硬,五花腩酒脂唔會太肥,食落叫甘香,實在係日本一級豬肉。總括來說,這裡食物高品質,位置又近地鐵站,實在聚會必到之地。

2019-04-21
5 分鐘 (堂食)