和牛燒肉‧純

Japanese Wagyu Yakiniku Pure
2019-06-24 3554 瀏覽
不經不覺,上一次光顧依間餐廳已經係差唔多四年前。呢四年變化真係好大,而我亦由二人世界「進化」為三口子的幸福小家庭!言歸正傳,「和牛燒肉‧純」位於尖東正中心,由港鐵尖東站出發約十分鐘就到,唔算難搵。唔講唔知,「純」原來已經喺東京開業15年,喺千田同都港區都有分店。呢度標榜只售賣高級日本和牛食材,「不時不食」供應好似佐賀、宮崎、飛驒等地既和牛品種,一切以優質行先!野菜醋物 ($78)︰非常開胃的餐前小食!紫菜同埋雜菜混合埋酸汁同日本醋一起入口時夠晒醒神,作為正餐前的點綴實在最適合不過。巨峰梳打 ($55)︰巨峰梳打非常之易入口,甜甜地非常適合食和牛時淡化口腔既油脂感。檸檬梳打 ($55)︰相對巨峰梳打,檸檬梳打比較清淡,而且無前者咁甜。由於用上新鮮檸檬,清新的感覺特別與眾不同!特選日本產和牛肉眼 ($550)︰貨真價實的「Made in Japan」肉眼只需要放喺爐上面燒約三十秒至五成熟左右即可食用。肉質非常鮮嫰易入口,而且肉既紋理同脂肪比例剛好,整體質感唔錯。不過,整體感覺好似略為肥左少少,對於鍾意食D較瘦既肉既朋友可以over左,但間唔中一次無所謂啦!特選日本產和牛牛排肉 ($320)

巨峰及檸檬梳打

特選日本產和牛牛排肉

特選日本產和牛牛排肉 ($320)︰呢個和牛牛排肉比較適合我既口味。整體肉質雖然相對較瘦,但雪花既比例卻因為咁而相對洽到好處,比較適合鍾意食相對乾身D同埋怕肥膩既朋友!
日本產和牛排肉

日本產和牛牛排肉 ($120)︰「性價比」十足!肉質當然無$320既「特選」咁優質,不過一分錢一分貨,百幾蚊有咁既質素絕對係喜出望外!
牛舌

牛舌 ($108)︰簡簡單單,幾乎沒有經過任何調味的牛舌只需要燒數十秒便可食用。雖然簡單,但「less is more」令牛的鮮味更容易地感覺得到,是眾多不同種類的牛肉以外的另一選擇。

總括黎講,呢度全部「Made in Japan」既高級和牛食材喺質素上絕對無庸置疑。不過我最欣賞既係佢地對待食材既態度,十分認真講究唔在講,我最respect既係佢地非常耐心咁向每一位客人介紹牛既唔同部份,務求令所有人都搵到最適合自己既食物,唔會只係專注「Hard Sell」最貴既食物就算,呢點絕對要俾個like佢!
2019-06-23
巨峰及檸檬梳打
日本產和牛排肉
2019-06-21 190 瀏覽
來自東京都的和牛燒肉.純於香港開設了海外分店,今次到訪的是尖沙咀希爾頓大廈分店。和牛燒肉.純所用的牛都經日本屠宰後送到香港,保證是純正日本和牛。餐廳以傳統和式裝修為主,簡約整潔。坐位有兩種,分別為卡位及廂房,友人與我二人被帶到半開放式八人廂房,地方十分寬敞。和牛燒肉.純提供全隻牛的部位供客人選擇,是次全由友人發板,選了肉眼、牛排肉、上牛排肉及赤身肉。餐廳為每位客人提供了醬油、檸檬及鹽粒,用來蘸燒肉用。野菜醋物清爽沙律菜混上酸味醋汁,令人胃口大開,為稍後的主食和牛作準備。預熱烤網後,和牛很快就送到。和牛赤身肉赤身肉最為薄身,差不多即烤即熟,赤身肉雖然油脂不多,但從油花上觀看,油脂分佈平均,蘸上醬油同燒,入口味道濃郁,稍為平價的和牛已經有如斯水準,實在令人期待油花更多的和牛。日本產和牛上牛排肉 特選日本產和牛牛排肉更高一級的上牛排肉及牛排肉,油花更多,燒上來更搶火,肉質軟嫩,入口即溶,香味獨特濃郁,日本和牛的魅力所在盡在於此。特選日本產和牛肉眼肉眼顏色更加粉嫩,雪花紋濃密,油脂比例更高,因此肉質最軟腍鬆化。與和牛最匹配的食物應為珍珠白飯,珍珠米顆粒分明,潔白晶瑩,鬆軟濕潤,一濃一淡味道最相

餐廳為每位客人提供了醬油、檸檬及鹽粒,用來蘸燒肉用。
野菜醋物

預熱烤網後,和牛很快就送到。
和牛赤身肉

日本產和牛上牛排肉 特選日本產和牛牛排肉

特選日本產和牛肉眼
肉眼顏色更加粉嫩,雪花紋濃密,油脂比例更高,因此肉質最軟腍鬆化。與和牛最匹配的食物應為珍珠白飯,珍珠米顆粒分明,潔白晶瑩,鬆軟濕潤,一濃一淡味道最相配。

梅梳打 荔枝梳打
梅梳打無添加糖,冰冰涼涼帶淡淡的酸甜梅味,既解渴亦解滯。荔枝梳打味道較甜美,夏日飲用同樣透心涼。
2019-06-20
2019-06-16 129 瀏覽
今日同事生日, 佢係燒牛牛愛好者,所以就揀左和牛燒肉食同佢慶祝。呢度既牛係由日本空運直送,一切以優質行先。同朋友點左全牛牛😆😆包括牛舌,特選日本產和牛肉眼,日本產特選和牛牛排肉 ,日本和牛上牛排肉。配合埋日本飯食,正呀!牛舌簿切牛舌,口感爽口冇比,燒完香氣十足,非常惹味。特選日本產和牛肉眼呢塊肉眼油脂分佈非常靚,大大塊厚切,呢塊係最美味而且最高質素,輕輕一燒就做到入口即溶,濃濃既肉汁味,加上海鹽及小小胡椒滿口都是甘香既滋味。日本產特選和牛牛排肉 牛排肉燒的時候格外香逸,色澤鮮明,脂肪分布平均,油膩感較肉眼低,燒後加小許鹽調味,肉質嫩腍,非常juicy好吃。日本和牛上牛排肉上牛排肉價錢最平,油脂分佈無先前幾款禁吸引,但勝在夠薄身,輕輕一燒,咬落帶點彈口,一啲都唔韌,牛味最為濃郁。叫了蘋果汁飲品,解喝,今晚真係大滿足!

呢度既牛係由日本空運直送,一切以優質行先。

配合埋日本飯食,正呀!

牛舌
簿切牛舌,口感爽口冇比,燒完香氣十足,非常惹味。

日本產特選和牛牛排肉

日本和牛上牛排肉

叫了蘋果汁飲品,解喝,今晚真係大滿足!
2019-06-14 110 瀏覽
和一個識嘆既老友見面,當然要選一間食得好又坐得舒服既地方 選了在公司附近的這間這間日式餐廳以和牛做主打,仲要係日本的和牛 睇番資料,呢度既牛屬JA全農,即日本政府所屬的農業組織旗下餐廳,旨在推廣日本和牛。和牛由JA全農兼任供應,來自日本各地並只取日本和牛,仲可以食到不同部位的和牛添~今日的和牛盛宴由呢個沙律開始~呢個沙律加入了少黑醋,少少酸,醒胃之餘也很開胃呀 記得不要一次過食完,可以留待之後再食,解一解膩餐廳提供了3款醬料燒汁的濃淡適中,偏向甜味 鹽是粗身的晶鹽,比較能帶出肉的原味 檸檬配海鮮會比較適合,是夜只點了牛~用不上~這裏的夾很有設計,可以放枱面而不沾污,非常欣賞呀~呢度夜晚既人流唔會好多,除左有大堂坐位,仲有唔少呢d卡位,私隱度都幾高 同朋友食飯傾計最啱~如果多d 人,呢度仲有獨立的房間 而且房間仲係活動架,五,六個到十幾廿個都得~ 今日的和牛盛宴黎啦~ 全部都係和牛,和牛同和牛呀~呢幾塊就係和牛肉眼啦~ 和牛有分汁燒和鹽,我就全部都揀左鹽,咁先夠原汁原味嘛~ 肉眼唔需要燒到好熟,輕燒兩面,會見到D油份開始溶化入口鬆軟淋香,油脂在口腔大爆發,但又食到陣陣的牛
和一個識嘆既老友見面,當然要選一間食得好又坐得舒服既地方
選了在公司附近的這間
這間日式餐廳以和牛做主打,仲要係日本的和牛

今日的和牛盛宴由呢個沙律開始~

呢個沙律加入了少黑醋,少少酸,醒胃之餘也很開胃呀
記得不要一次過食完,可以留待之後再食,解一解膩
餐廳提供了3款醬料

燒汁的濃淡適中,偏向甜味
鹽是粗身的晶鹽,比較能帶出肉的原味
檸檬配海鮮會比較適合,是夜只點了牛~用不上~
這裏的夾很有設計,可以放枱面而不沾污,非常欣賞呀~
同朋友食飯傾計最啱~
如果多d 人,呢度仲有獨立的房間
而且房間仲係活動架,五,六個到十幾廿個都得~
今日的和牛盛宴黎啦~
全部都係和牛,和牛同和牛呀~
肉眼唔需要燒到好熟,輕燒兩面,會見到D油份開始溶化
入口鬆軟淋香,油脂在口腔大爆發,但又食到陣陣的牛油香味~
這個和牛沒有標明,但我覺得係A4和牛的級別啦~ 就是那種入口溶化的感覺~

另外兩款都係牛排肉

上牛排肉的雪花明顯較多和密,當然價格也高D呀~
不得不讚一讚這裏的烤爐,烤出非常漂亮的網紋,令人食指大動呢~
這裏的飯是我最愛的日本米,渾圓軟熟,配燒肉食,可以食個一大碗呢~
上牛排肉的雪花也不少,所以油脂比起西冷差不了多少~
但肉質較西冷實,牛味也較濃

牛排肉的雪花不是多,所有油脂相對較少
但肉質依然非常鬆軟,入口淋化
最後,還有一份薄切的牛舌
牛舌切得非常薄,輕燒一陣已經好快轉色

薄切的牛舌沒有厚切那般有嚼勁,但比較爽~
牛味也是非常的濃烈呀~
老實說,食了那幾塊和牛燒,真係滿口是油,實在要飲D野黎清清口

這裏的梳打有分有酒精和沒有酒精的
我叫了沒有酒精的蜜桃梳打,還好沒有很甜的藥水味,很清新,也很解膩
朋友叫的SUNTORY 生啤,係比較少見的呀
啤酒配烤肉,就係絕配啦~
2019-06-12
  • 牛西冷
  • 牛排肉
  • 上牛排肉
2019-06-09 122 瀏覽
表弟好想食燒肉,咁岩佢又考完試,所以我地去左尖東既和牛燒肉‧純~~一坐低,先黎前菜,有醋味沙律,入面既生菜、青瓜片,加埋柚子醋汁,食落好開胃!之後叫左個和牛拼盤,入面有幾款牛~包括: 特選日本產和牛肉眼、日本產和牛上排肉、牛排肉、牛舌~另外再加2碗白飯,同叫左2杯梳打飲!特選日本產和牛肉眼雖然貴, $550, 不過真係入口即溶,又鮮又嫩,真心值~日本產和牛上排肉,雪花紋靚又平均,食落肉味濃,好滿足~日本產和牛排肉,牛排肉油份唔算好高,但牛味好出,口感軟熟 =]牛舌入口好爽韌,薄切輕燒一陣就食得!OVERALL 真心唔錯, 同表弟都好滿足! 下次試下帶屋企人食!!

之後叫左個和牛拼盤,入面有幾款牛~
另外再加2碗白飯,同叫左2杯梳打飲!

日本產和牛上排肉,雪花紋靚又平均,食落肉味濃,好滿足~
牛舌入口好爽韌,薄切輕燒一陣就食得!

2019-06-09
2019-06-09 170 瀏覽
和牛燒肉。純又到搵食時間午餐唔知食乜好,行行下無意中發現呢間隱蔽燒肉店,係冇做過功課底下就衝左入去食😅,好彩係食過返尋味,一級棒👍🏻👍🏻👍🏻由於我係食午餐嘅關係,所以當時12點無book枱都有好多坐位坐,而且如果係12:55之前埋單仲有九折優惠添。叫咗兩份定食一份係和牛牛扒肉($130),另一份係純牛扒肉定食($88),定食亦都包括沙律同前菜,而前菜係牛舌黎。個人覺得都係比較鍾意和牛多啲,肉質鮮嫩,好有入口即溶嘅感覺,再用海鹽帶出佢嘅鮮味,簡直係平價和牛午餐首選。至於純牛扒肉,牛味無咁重,而且比較難咬口。如果想一個人試哂兩款肉可以揀佢個自選燒肉午餐兩品,都係$170,有8款肉可供選擇。
和牛燒肉。純

又到搵食時間

至於純牛扒肉,牛味無咁重,而且比較難咬口。

2019-06-09 3276 瀏覽
老公生日, 始終要賀一賀, 來個生日飯, 由他選擇餐廳. 近來牛的朋友出左事, 先剔除今年的生肖. 而老公想特要別的美食, 食物範圍又縮小了, 最後老公選擇了尖東的和牛. 這家有JA全農認証. <JA全農> = 日本全國農業協同組合聯合會, 是日本政府所屬的組織, 負責收集農產品及海產, 並兼任當地及海外的供應商.  這家有JA認証的和牛店, 各和牛銘柄皆有. 今晚就豪一次!  雖然提早几天訂位, 平日晚上也要跟其他客人撘枱. 生意真好!!!  可是老公遲放工, 即是遲到, 自己一人就等了很長時間, 幸好有店內WIFI. 就因為搭枱, 知道別人所選的款式, 而職員也詳細向該客人講解如何享用和牛, 所以心中也有個底. 主角到達, 點菜後, 美食很快呈上了. 食和牛前, 先來一份菜, 感筧覺較健康.日本產和牛上牛排肉肉質纖維和筋膜為主, 肉紋較多, 但有脂肪交雜, 可以保持肉味和牛脂味. 因為厚身, 所以想增加燒的時間, 迫出油脂. 特選日本產和牛牛排肉  牛排肉跟上牛排肉都是相似厚度, 相似結構, 但牛排肉的脂肪比例較多. 每一組肌肉纖維都有脂肪包圍呢!!    先試原味
老公生日, 始終要賀一賀, 來個生日飯, 由他選擇餐廳.
近來牛的朋友出左事, 先剔除今年的生肖.
而老公想特要別的美食, 食物範圍又縮小了,
最後老公選擇了尖東的和牛.
這家有JA全農認証.
<JA全農> = 日本全國農業協同組合聯合會,
這家有JA認証的和牛店, 各和牛銘柄皆有.
今晚就豪一次!
可是老公遲放工, 即是遲到,
自己一人就等了很長時間, 幸好有店內WIFI.
就因為搭枱, 知道別人所選的款式,
而職員也詳細向該客人講解如何享用和牛, 所以心中也有個底.
主角到達, 點菜後, 美食很快呈上了.
食和牛前, 先來一份菜, 感筧覺較健康.
日本產和牛上牛排肉
肉質纖維和筋膜為主, 肉紋較多,
但有脂肪交雜, 可以保持肉味和牛脂味.
因為厚身, 所以想增加燒的時間, 迫出油脂.
特選日本產和牛牛排肉
牛排肉跟上牛排肉都是相似厚度, 相似結構,
但牛排肉的脂肪比例較多. 每一組肌肉纖維都有脂肪包圍呢!!
先試原味, 以脂味和甜味比上牛排肉更濃, 口感上較脆身.
沾檸檬汁加海鹽可中和那油膩感.
特選日本產和牛肉眼
老公所點三款和牛中, 肉眼價格最高.
紅少白多, 跟平時西餐牛扒的紅多白少的Rib Eye有分別.
白多脂肪多, 最鬆軟, 帶甜味,
加上肉眼夠薄身, 容易燒熟, 可保肉質軟綿綿.
薄牛舌
薄牛舌
另外也點了薄牛舌.
白飯
縱使有美味和牛, 也喜歡來一碗白飯.
JA認証日本店用米, 應該是有飯味的靚米.
白飯有更重要的功能 : 延長享用和牛的時間!
單單咀嚼和牛, 咬几下就吞下去, 都是几秒的事.
靚靚和牛, 卻只得几秒的享受, 實在可惜.
白飯, 要多時間咀嚼, 味道為中庸之物,
不會影響到其他食物的原味, 是百搭的食材 .
好似海膽刺身配飯, 芝士配乾果餅乾一樣,
就是為了延長味蕾享受的時間.
和牛油花超多, 單食真的很油膩.
而和牛跟白飯一起, 可消除和牛油膩的缺點.
白飯沾上牛脂, 還有一種甘香.
個人覺得似元朗豬油撈飯的和牛版本 !
食燒肉, 飲啤酒. 老公要啤一啤!
老公看到啤酒餐牌有<SUNTORY>三得利就二眼發光!
SUNTORY The Premium Malt’s Draft三得利生啤
自己點了凍檸茶.

我的生日快到了, 到時也要食和牛.
你食左几多, 我食返咁多, 仲要比你更多,
這才叫公平!
題外話/補充資料: 餐廳對面的半島商場有DU DU平二蚊優惠呢!
2019-06-05
2019-06-08 162 瀏覽
今次朋友生日話想食和牛,生日就肯定要食啲靚嘢啦。來到餐廳見到門口圖片都幾吸引, 就在尖東噴水池附近,比較容易搵到。因為間店喺採用100%日本產和牛燒肉的專門店,  : 和牛燒肉純!~入面以木色為主梳化位夠大又舒服,日式簡約風。我見到餐牌都好多選擇除左和牛仲有其他肉食和熱食。和牛拼盤所有牛肉全部都是雪花牛, 眼見到的牛肉雖然部位唔一樣, 顏色都唔一樣, 但雪花全部喺分佈得好均勻, 除了烤肉,也可以點上涮的或者壽司,天婦羅等各式各樣的主食最後來份豆腐沙律來消下膩 。
2019-06-06
10 分鐘 (堂食)
2019-06-05 125 瀏覽
今晚好朋友請食飯,因為佢個exam終於pass左,成功升職後人工三級跳,所以就好豪氣咁話要請我食和牛見佢辛苦左咁耐,依家終於挨出頭,我都好替佢開心,佢話請我食飯,我就固然更開心啦今晚朋友係老闆,食啲咩都係由佢揀啦我都係飲返啖茶,乖乖地坐低等食好啲朋友要左三牛一豬,mix埋成為呢個睇見都令人流曬口水既肉肉拼盤佢order左一份和牛肉眼、和牛牛排肉同和牛上牛排肉三款和牛既雪花分佈都好平均,色澤粉嫩誘人!!!而豚肉方面,佢就要左一份五花肉,肉同脂肪分例分明,一層嫩肉一層油脂,五層比例清晰可見燒肉可以揀汁燒或者鹽燒,我同朋友都偏愛原汁原味,所以就全部都要左鹽燒~~當中仲配有少量蔬菜,個粟米超甜又多汁!!!和牛一向脂肪較多,所以有入口即溶既感覺,自己個人就中意沾上鹽巴同小小檸檬汁中和一下食左兩三塊之後,都係忍唔住要返碗飯黎食軟糯晶瑩既白飯同嫩腍而香既和牛簡直就係 perfect match個晚朋友就燒肉配生啤,而我就要左杯桃味既梳打黎倨一倨 爽一爽

今晚朋友係老闆,食啲咩都係由佢揀啦

我都係飲返啖茶,乖乖地坐低等食好啲

佢order左一份和牛肉眼、和牛牛排肉同和牛上牛排肉

三款和牛既雪花分佈都好平均,色澤粉嫩誘人!!!

食左兩三塊之後,都係忍唔住要返碗飯黎食

2019-06-05 119 瀏覽
今晚同朋友慶祝生日 book左呢間食日本燒牛肉既日式餐廳 去到個陣六點幾冇乜人 好快就安排好入座 我地叫左四款肉 分別係赤肉(侍應話係新引入所以嗌黎試下) 和牛肉眼同兩款唔同價位既和牛牛排肉一開始上左沙律菜 酸酸地好開胃之後主角到啦!!!上枱個下好震撼 簡直係視角上嘅盛宴~ 尤其係個特選和牛雪花超平均 目測脂肪比例係六成! 呢D就係平時人地講既既油壓分佈, 感覺真係分佈得好平均, 而且佢地既肉係呈現粉紅色, 賣相相當一流!!我地決定由脂肪較少既開始食起赤肉筋多少少 所以切薄身 基本上每邊燒幾秒已經食得~牛味都幾夠 加少少鹽就吊到個味出黎, 真係好香牛脂味, 送飯真係好得~第二款和牛上牛排肉同和牛肉眼差唔多, 都係較厚身雪花亦好平均 我地燒到大約七成熟 食落好juicy, 但肉眼就多筋少少有咬口, 如果中意有d口感既相介呢款等待係最痛苦但都係值得既~~~~ 終於等到試最後特選雪花和牛牛排肉 肥牛入口即溶 好似唔需要咀嚼已經化成肉汁滲透入口腔每一寸 感覺好滿足 不過都係燒肉, 而且佢地既脂肪比例算多, 所以同朋友一人點了一杯梅酒解膩之餘味道酸酸地好清新仲會冇咁油膩感~ 成餐飯朋友都食得好開
一開始上左沙律菜 酸酸地好開胃

之後主角到啦!!!
我地決定由脂肪較少既開始食起

解膩之餘味道酸酸地好清新
仲會冇咁油膩感~

成餐飯朋友都食得好開心! 之前已經有食過呢間餐廳, 年幾再黎質素都係好好! 值得再黎
2019-05-19
2019-06-05 117 瀏覽
是日慶祝三周年,同男朋友去咗試下一望到我併盤嘅賣相已經知道係高水準和牛開頭仲擔心兩個人食會唔夠食,食食下覺得好飽美中不足係套餐冇甜品,如果有雪糕會更加好😋可以再食
是日慶祝三周年,同男朋友去咗試下
一望到我併盤嘅賣相已經知道係高水準和牛
開頭仲擔心兩個人食會唔夠食,食食下覺得好飽
美中不足係套餐冇甜品,如果有雪糕會更加好
😋可以再食
  • 特上日本產和牛肉眼
2019-06-04 2211 瀏覽
上個月去完日本旅行,超掛住當地既壽喜燒同日式燒肉,日本既餐廳都會用返佢地本地新鮮食材,真係令人回味無窮,早幾日突如其想想食日式燒肉,上網做左下功課搵至依間專門食日本和牛既燒肉餐廳,男友細心預先訂座,餐廳六點一開門,我地就係第一枱客人,店員友善帶我地入座,我地既座位係小包廂座,每個包廂之間都用扇門隔開,如果多人聚餐可以打開中間既門打通變大包廂,感覺都唔錯店員亦介紹唔同既和牛款式比我地,最後揀左特選日本產和牛肉眼拼盤,當中有和牛肉眼、上牛排肉、牛排肉同牛舌先食個前菜醋味沙律,生菜、青瓜片拌左柚子醋汁,酸酸地夠哂開胃食完沙律,話咁快和牛拼盤就送上,見到雪花紋就已經心花怒放我地先燒下面既和牛牛排肉,用慢火網燒一陣,七分熟就食得,牛排肉油份唔算好高,但牛味好出,口感非常軟熟跟住就到中間既特選上牛排肉,油份比前者較高,口感同牛排肉一樣咁軟熟,食到成口都係油香,超正!之後就到肉眼,依款係咁多款和牛肉之中油脂最高,入口即溶但相對牛味無咁重,但已經好食到不得了,軟熟度係十級,配飯食真係無得彈最後就到牛舌,入口好爽韌,完全無騷味,薄切輕燒一陣就得!整體而言,和牛質素真係無得輸,好美味,油脂香好出,服務亦非

食完沙律,話咁快和牛拼盤就送上,見到雪花紋就已經心花怒放

之後就到肉眼,依款係咁多款和牛肉之中油脂最高,入口即溶

最後就到牛舌,入口好爽韌,完全無騷味,薄切輕燒一陣就得!

整體而言,和牛質素真係無得輸,好美味,油脂香好出,服務亦非常細心友善,座位寬敞舒適,性價比極高!!下次週年飯又多個選擇啦
2019-06-02 145 瀏覽
今晚慶祝中學同學生日,同佢食餐好~~佢一向都中意燒牛肉,今次同佢食餐高質既餐廳~我地坐低後望下個MENU,然後揀左4款,包括: 特選日本產和牛肉眼、特選日本產和牛牛排肉、牛上排肉、牛舌,再加沙律同白飯,仲叫左2杯酒飲!特選日本產和牛肉眼係最極級,入口即溶,鮮嫩可口~特選日本產和牛牛排肉,肉味偏濃、油脂分佈平均,口感滿足~牛上排肉,肉汁豐富,推介之選~而牛舌非常脆薄,爽口,唔錯!OVERALL 朋友好滿意餐飯,下次可以同屋企人食=]
今晚慶祝中學同學生日,同佢食餐好~~
佢一向都中意燒牛肉,今次同佢食餐高質既餐廳~

我地坐低後望下個MENU,然後揀左4款,
再加沙律同白飯,仲叫左2杯酒飲!
特選日本產和牛肉眼係最極級,入口即溶,鮮嫩可口~
特選日本產和牛牛排肉,肉味偏濃、油脂分佈平均,口感滿足~
牛上排肉,肉汁豐富,推介之選~
而牛舌非常脆薄,爽口,唔錯!

OVERALL 朋友好滿意餐飯,下次可以同屋企人食=]

2019-06-01
2019-06-02 123 瀏覽
是日吃和牛大餐🐮 2人點了4款肉試試 肥至瘦都有! 特選日本產和牛肉眼(鹽燒) — 4款當中最喜歡的~ 原塊肉眼切開 油脂比例適中 油香和肉味得以平衡☺️ 日本產和牛上牛排肉(鹽燒) — 最肥的一款 🐽可以看到 脂肪的比例較高 粉粉的 吃下真的有入口即融之感 同時也比較膩啦~ 可沾少許檸檬汁解解膩! 🍋日本產和牛肩眼 (鹽燒 ) — 這款我會形容為第一和第二款中間的肥瘦程度 😌和牛赤身肉(汁燒) — 最瘦的和牛赤身肉 竟然一點也不韌😋雖然脂肪比例低 但肉質很柔軟😋 選了汁燒 燒起來很惹味! 4款肉的份量已經很足夠二人食了 配碗珍珠米飯吃 大滿足!
是日吃和牛大餐🐮 2人點了4款肉試試 肥至瘦都有!

4款肉的份量已經很足夠二人食了 配碗珍珠米飯吃 大滿足!
其實平時我都算不上特別愛吃牛肉,但唯獨和牛是例外的 上星期我就來到位於尖東的和牛燒肉‧純,飽嚐一頓和牛盛宴。店面面積廣闊,簡約淡雅的原木系裝潢,格調和諧,散發濃濃和風禪意。採用半開放式的包廂設計,私隱度甚高。餐牌主打100%日本上等國產純種和牛,除了燒烤,亦提供其他和牛食法,包括刺身、涮涮鍋、壽喜燒等。JA全農純種和牛來自佐賀、鹿兒島、宮崎、飛驒、櫪木等地,不時轉換,只取 A4 和 A5 級,而且提供全隻牛的各部位給客人選擇,多款激罕部位甚至聞所未聞。吃和牛前先來一客野菜醋物 $78 醒一醒胃,配合酸甜油醋清爽又輕怡。這次就選了特選日本產和牛西冷、日本產和牛上牛排肉、特選日本產和牛牛排肉和日本產豚腩肉。燒和牛時火力亦不需要過猛,控制火候得宜,不然再好牛肉也是浪費。烤肉時燒好一邊才反轉,切忌兩邊反來反去流失肉汁。可以點上醬油、檸檬汁、海鹽及黑椒等,風味各有不同。特選日本產和牛西冷 $550西冷是牛腰上部的位置,亦是最高級的部位之一,西冷和牛佈滿霜降花紋,由於西冷是不太運動到的部位,因此肌肉少,肉質特別柔軟。一放入口就吃得出是上乘品質的和牛,油脂分佈均勻細緻,肉質鬆軟富油香,肉味濃郁有層
其實平時我都算不上特別愛吃牛肉,但唯獨和牛是例外的
上星期我就來到位於尖東的和牛燒肉‧純,飽嚐一頓和牛盛宴。

採用半開放式的包廂設計,私隱度甚高。

燒肉

烤肉時燒好一邊才反轉,切忌兩邊反來反去流失肉汁。
燒肉

可以點上醬油、檸檬汁、海鹽及黑椒等,風味各有不同。
醬油、檸檬汁、海鹽

特選日本產和牛西冷 $550
特選日本產和牛西冷

一放入口就吃得出是上乘品質的和牛,油脂分佈均勻細緻,肉質鬆軟富油香,肉味濃郁有層次,滿口瀰漫著牛脂香氣,這款亦是三款和牛中我最喜歡的一款。

特選日本產和牛牛排肉 $320
牛排肉有著肉身和薄脂肪重疊交合的特徵,相對較多筋膜位和脂肪,油花亦會較濃重。
特選日本產和牛牛排肉

厚切的和牛牛排肉肉汁豐富,又能同時品嘗到和牛油香。

日本產和牛上牛排肉 $205
和牛上牛排肉色澤嫩紅,脂肪比例平均,肥瘦勻稱。
日本產和牛上牛排肉

薄切的上牛排肉肉質細嫩,兼具了紅肉鮮味和柔軟度,卻又不會太肥膩。

日本產豚腩肉 $98
豚腩肉切得薄透,肥瘦相間,油脂豐腴,脂香滿瀉,極之肥美。
日本產豚腩肉

燒後豚腩肉肉質依然腍滑,入口油香四濺,不過我自己就覺得略嫌膩口。
日本產豚腩肉

還加了白飯 $30 伴燒肉,所以肯定可以吃到飽腹。
白飯

飲品選了檸檬梳打 $55 及青蘋果梳打 $55,冰爽透心涼。
檸檬梳打、青蘋果梳打
2019-05-26