2020-05-20 5191 瀏覽
日式燒肉店選擇很多,朋友特別注重環境、衛生及氣味,對於燒烤爐及抽風系統更有著強烈執著。朋友建議再去和匠燒肉,空間感大防疫措施足,同時無煙燒烤吃得舒適。兩女生點了一份牛肉套餐及少許單點品,飽肚感剛剛好,若果男生建議點份炒飯或炒烏冬。牛魔再現餐廳精選牛肉套餐,以日本和牛配搭美國Prime牛,可同時品嘗兩種口味。可點柚子醋、燒汁及胡麻醬,口味各具特色。日本國產A4和牛肉眼(100g)牛肉眼位於牛胸肋附近,油脂比較多。餐廳引入日本國產A4牛,油花更豐腴、肉質相當軟嫩、入口富即融口感,鮮嫩柔軟。美國Prime牛小排美國牛肉質感較結實具彈性富口感,牛肉味濃郁,肥瘦適中。美國Prime牛角切角切方法令質感比小排更有韌度,可燒至外脆內軟或整件彈牙香潤。日本產帆立貝師傅以蒜蓉牛油黑松露醬燒帆立貝,香濃惹味。磯煮鮑魚肉質飽滿爽口有彈性,鮑魚味濃郁,鮮甜充滿水份。香蒜牛油黑松露焗雜菌總括來說,環境比一般燒肉店舒適,食材新鮮,價錢合理。

牛魔再現

日本國產A4和牛肉眼(100g)

美國Prime牛小排
美國牛肉質感較結實具彈性富口感,牛肉味濃郁,肥瘦適中。

美國Prime牛角切

日本產帆立貝

師傅以蒜蓉牛油黑松露醬燒帆立貝,香濃惹味。

磯煮鮑魚

肉質飽滿爽口有彈性,鮑魚味濃郁,鮮甜充滿水份。

香蒜牛油黑松露焗雜菌

總括來說,環境比一般燒肉店舒適,食材新鮮,價錢合理。
  • 日本國產A4和牛肉眼
  • 特大帆立貝
2020-05-17 483 瀏覽
今天難得和老公吃好西,我們來到了佐敦這家燒肉店,燒肉照片看來很不錯,於是今天一定要來試試!前菜磯煮鮑魚(2隻)鮑魚中的糖心,吃起來十分滿足,作為前菜可算是合適不過。再來牛魔再現,有美國牛小排、牛角切和日本產A4和牛肉眼,想起都興奮!日本產A4和牛肉眼店家極力推介這道和牛肉眼,油脂分佈平均,而且肉質燒過後更有焦香的感覺,吃下是滑溜溜的,果真不錯!美國牛小排入口即溶,適合喜歡油脂香的人,侍應還細心提醒我們在燒這牛小排時小心搶火😌說起來,這間燒肉店的侍應友善,而且會主動協助客人,值得一讚。美國牛角切又是啖啖肉,慢慢煎完一邊有一邊,沾上店家提供的醋汁或醬汁也非常惹味,建議可先淨吃牛角切,不加任何醬汁,便可以嚐嚐牛的鮮味。香蔥拉麵(九州豬骨湯底)雖然拉麵的配料簡單,正正如此,更能品嚐出濃厚的九州豬骨湯底,充滿豬骨濃香, 而且麵條彈牙,值得一點。

前菜磯煮鮑魚(2隻)

鮑魚中的糖心,吃起來十分滿足,作為前菜可算是合適不過。

日本產A4和牛肉眼

美國牛小排

美國牛角切

香蔥拉麵(九州豬骨湯底)

2020-05-16 338 瀏覽
牛肉控的我,去和匠食牛大餐,套餐名好獨特,叫牛魔再現$630,包左三款牛肉,以日式燒肉方式,前菜叫了個香蒜牛油黑松露焗雜菌$78,用錫紙包住,令菇保持濕度,牛油同黑松露味好香,有金菇、雞脾菇、鮮菇和靈芝菇。另外叫了磯煮鮑魚$98,醃漬過,好入味,口感煙韌,味道甜甜地,名貴冷盤,還有配菜牛蒡,有啲人蔘味度的牛蒡,真係又好食又健康。飲品叫了Passion fruit soda, 夠清涼,passion fruit味清甜。店員送上牛魔再現,好期待,牛肉質素好高,店員幫忙燒牛小排,詳細講解三種肉如何燒法,建議我們燒牛小排時,見到有血水滲出時才可反另一面,果然非常香脆,肉味香濃,店員介紹可蘸燒汁。然後再試美國牛角切,店員教路放下後,用夾碌下佢,等六面都可燒到,目的先鎖住水分,肉質都很彈牙,肉味夠鮮。最後可燒日本產A4和牛肉眼,店員建議放下後,燒到個火爐搶火,稱為Magic moment,先反轉,時段其實好短,一反轉見好靚的格仔紋,入口即溶的口感,牛脂香味濃,放在最後食果然冇錯,因薄切,又唔會太肥膩,店員介紹可蘸柚子醋,一解和牛的肥膩感,又帶出牛肉甜味。店員服務真係好週到。再叫碗和匠海神稻庭烏冬$

再叫碗和匠海神稻庭烏冬$96,裡面有多款海鮮,有一大隻帶子、魷魚鬚、魷魚圈、八爪魚鬚,蝦和粟米,配上豬骨湯底鮮甜,烏冬又彈牙。

非常滿足的一餐。
2020-05-14
2020-05-08 688 瀏覽
想念着日本的燒肉,可惜在這個時候不能身體力行,於是只能夠看看香港有沒有什麼日式燒肉店值得一去,在網上留意到這一間口碑不錯的日式燒肉店,於是便和朋友過去一試日本安曇野豆腐沙律,豆腐非常清香,另外豆味濃郁,配搭本身帶有香甜美味的蔬菜和粟米,再加上甜麻醬,是非常有質素的餐前沙律和朋友點了這一個二人請的燒肉拼盤,他內裏有日本A4肉眼和美國prime牛小排和牛柳粒,這個份量絕對足夠二人食用,A4和牛油脂分布非常平均,燒起上來非常完美,肉汁非常豐富牛油松露燒扇貝,扇貝肉質非常彈牙新鮮,配搭香滑牛油和味道濃厚的松露醬,非常惹味牛油炒雜菜,份量不少,而且牛油香十足,每一口蔬菜都炒至非常香甜脆身

2020-05-08 395 瀏覽
為朋友慶生,朋友想念日本的燒肉,於是不以為他找了這一間在網上口碑不錯的佐敦日式燒肉店點了這一款牛魔再現的二人前套餐,內裏有美國prime牛小排和牛角切,還有作為主角的日本A4和牛肉眼,先看色澤已經屬於高水準的來貨不得不讚店員耐心講解每一款肉類應該如何處理,特意提點A4和牛需要燒至半透明狀態,令到表層焦脆,聽從他的建議後品嚐,果然有別於普通燒肉處理方式,油脂味更上一層樓另外點了這個海鮮稻庭手打烏冬,烏冬入口彈牙,配搭豬骨湯底,非常滿足

2020-05-07 449 瀏覽
太久沒有吃靚靚牛了,知道佐敦這邊有一家和匠日式燒肉店,出名吃飛驒牛和串燒等等,而且非常近地鐵站,行一會兒便到,要是今天放工便來了。先點了一份牛魔再現- 和匠推介,原來加$50便可升級至美國Prime 牛小排,下次和老公來再加厚😻😻美國牛小排侍應姐姐介紹果然沒有錯!肉味濃而且可放爐中間,慢慢燒,肉汁四溢!超正!美國牛角切先煎好一邊後,慢慢再翻去其他邊烤好,啖啖肉,非常滋味!沾上醋汁或醬汁也非常正!日本國產A4和牛肉眼 油脂最重最香濃!入口滑嘟嘟,有輕輕燒焦感覺,真係諗起都垂涎三尺🤩和匠海神烏冬登登登!最平淡的原來也不失風采!這碗烏冬非常足料,魷魚爽口、帆立貝大大粒、而且粟米非常鮮甜,海鮮非常新鮮,只需$96,這一碗烏冬也是驚喜之作。日本國產帆立貝黑松露蒜蓉牛油燒然後點了這一道小吃,黑松露蒜蓉簡直將大大粒帆立貝的鮮味大大提升,加上友善的侍應姐姐不時在旁邊協助我們燒物😌這家店整體的質素不錯,最重要是主角— 牛牛🐮非常滋味!值得!

美國牛小排

美國牛角切

日本國產A4和牛肉眼

和匠海神烏冬

日本國產帆立貝黑松露蒜蓉牛油燒

2020-01-20 1563 瀏覽
專登搵間日式烤肉店諗住慶祝屋企人生日,諗住散叫 點都會好過任食嘅餐廳啦!先嚟講下價錢都唔係平啦,$6xx 一個二人餐,我哋3個人叫左兩個$6xx嘅牛烤肉嘅餐,加左$50要厚切,三款牛嚟講得日本和牛係有水準,其他兩款真係好一般,都頗韌。另外真心覺得服務態度欠佳,食物嚟到,唔會主動介紹燒牛嘅時間同烤法,要我哋問店員,先講轉頭有人介紹,係咁易講下就算,講果個態度都已經唔係好,第二個set未嚟都真係想走唔想食,間餐廳已經唔係爆嫁啦,都咁嘅服務態度,感覺真係好差,唔會再有下次。加上都食左差唔多二千蚊埋單,真心覺得唔值,真係忍唔到要寫食評,今次係我第一次寫食評!一個字嬲
牛套餐
$1900
2020-01-19
慶祝紀念
生日
2019-12-31 899 瀏覽
同朋友慶祝生日,好一段時間冇食過燒肉,不如試新野啦首先講下地點,位於街尾角落位置,其實真係唔好搵。生日梗係要食好d,所以我地一嚟就揀咗A5 飛騨牛set飛騨牛油脂分泌非常均勻,入口即融但食牛肉食得多都會有油膩感,但又未覺得飽我地另外叫咗個香蒜牛油黑松露焗什菌,焗得勁香!如果仲未飽,可以叫埋海膽冷手打稻庭烏冬,呢2款熟食都係極推薦整體環境都好舒服,唔會覺得好嘈,野食又好食(係貴咗少少),下次食燒肉都會再考慮再嚟
同朋友慶祝生日,好一段時間冇食過燒肉,不如試新野啦

首先講下地點,位於街尾角落位置,其實真係唔好搵。
生日梗係要食好d,所以我地一嚟就揀咗A5 飛騨牛set

飛騨牛油脂分泌非常均勻,入口即融
但食牛肉食得多都會有油膩感,但又未覺得飽

海膽手打稻庭烏冬麵
2019-11-14
慶祝紀念
生日
海膽手打稻庭烏冬麵
  • 海膽冷稻庭手打烏冬
  • 香蒜牛油黑松露焗雜菌
2019-12-27 694 瀏覽
鑱咀萬萬歲!🙌🏻ChamZeoiLongLongLife🙌🏻🦔和匠燒肉萬歲!餐廳環境簡單整潔舒適。餐牌有多款套餐,單點選擇亦很多。而且除了燒肉,仲有燒物串燒、飯丶拉面烏冬。美國prime 牛小排$168,賣相👅👅👅👅味道👅👅👅👅👅口感👅👅👅份量👅👅👅👅👅性價比👅👅👅👅🦔濃郁牛味,口感較厚實有嚼口 薄切牛舌$108賣相👅👅👅👅味道👅👅👅👅👅口感👅👅👅👅份量👅👅👅👅👅性價比👅👅👅👅🦔雖説是薄切,但比起一般日式餐廳經已算是厚切豬頸肉(鹽燒)$86賣相👅👅👅👅👅味道👅👅👅口感👅👅👅👅份量👅👅👅👅性價比👅👅👅👅🦔味道啖了點芝士年糕$43賣相👅👅👅👅味道👅👅👅👅口感👅👅👅👅👅份量👅👅👅👅性價比👅👅👅👅🦔一點油膩感也沒有,優質炸物!蒜香黑松露牛油帆立貝$96賣相👅👅👅👅味道👅👅👅👅👅口感👅👅👅👅份量👅👅👅性價比👅👅👅👅🦔牛油汁裏充滿大量生蒜蓉與黑松露醬非常特別鰻魚炒飯$108賣相👅👅👅👅味道👅👅👅👅👅口感👅👅👅👅👅份量👅👅👅👅👅性價比👅👅👅👅👅🦔上枱時已散發陣陣炒飯香氣。飯粒分明,濃郁蛋香與鰻魚配合得天衣無縫🦔饞嘴獸到和匠燒肉一遊,拜拜~👋🏻

鑱咀萬萬歲!🙌🏻
ChamZeoiLongLongLife🙌🏻
🦔和匠燒肉萬歲!

餐廳環境簡單整潔舒適。

美國prime 牛小排$168,
口感👅👅👅
性價比👅👅👅👅
🦔濃郁牛味,口感較厚實有嚼口

薄切牛舌$108
性價比👅👅👅👅
🦔雖説是薄切,但比起一般日式餐廳經已算是厚切
美國prime 牛小排$168, 薄切牛舌$108

味道👅👅👅👅
口感👅👅👅👅👅
份量👅👅👅👅
性價比👅👅👅👅
🦔一點油膩感也沒有,優質炸物!
芝士年糕

鰻魚炒飯$108
口感👅👅👅👅👅
性價比👅👅👅👅👅
鰻魚炒飯

🦔饞嘴獸到和匠燒肉一遊,拜拜~👋🏻
2019-12-26
美國prime 牛小排$168, 薄切牛舌$108
芝士年糕
蒜香黑松露牛油帆立貝
鰻魚炒飯
2019-12-25 472 瀏覽
為了迎接表姐回到香港,便決定帶她享用法國不常吃到的日本燒烤。日本豆腐沙律,味道比較普通,就像平時餐廳吃到的前菜沙律。不過沙律菜勝在夠新鮮。牛摩再現,有驚喜,外貌吸引,油脂分布平均。雖然沒有特別調味,但是牛肉味道濃郁,份量對於兩位女生來說剛剛好。日本國產帆立貝配合黑松露的味道,燒烤的時候已經令人垂涎欲滴。牛油分量十足,怕肥的朋友可以酌量減少。牛油黑松露焗雜菌,雖然跟帆立貝的調味相同,但是焗雜菌又是另一番風味,值得嘗試。海鮮稻庭手打烏冬,有帆立貝蜆肉等等,烏冬口感彈牙。特意點給大胃王表姐😂

2019-10-29 373 瀏覽
朋友生日,黎到佐敦呢間和匠,燒肉好好味,佢d牛肉好嫩好彈牙、海鮮反而覺得一般左d,,,燒肉真的一試難忘,環境一般,會有人幫你燒埋,服務ok,,,但價錢稍為貴,4人食左2千三百幾,叫夠飽
  • 牛魔再現
1K
2019-10-27 5256 瀏覽
今晚同同事去了間日式燒肉店,位置都算就腳,在一間超出名嘅女子小學旁邊,門面亦以木條裝飾,好有日式風味,一望就見到佢!望望餐牌有唔同嘅燒肉選擇,牛魔再現,呢個價可以食到A4級嘅和牛肉眼,2人前份量,除此之外再了個三文魚籽海膽炒飯,同埋個香蒜牛油黑松露焗雜菌,落單後店員先開了個爐,讓個鐵網燒得熱烘烘,轉頭就上了份牛魔再現,分別有美國Prime牛小排、日本國產A4和牛肉眼、美國Prime牛角切,先放了肥美嘅牛小排在鐵網上燒,入口肥美軟滑,當然跟住就係燒超級肥美嘅日本國產A4和牛肉眼,一落網,肉眼嘅油脂好快滲出,火光熊熊,入口更加肥美軟熟,充滿油脂十分美味!美國Prime牛角切,亦十分味,燒嘅時間較前兩者耐,但肉質依然軟熟嫩滑!食燒肉時可配埋佢提供嘅燒汁入口!而個三文魚籽海膽炒飯,廚師炒得十分香噴鼻,炒飯材料十分有三文魚籽放在炒飯上,只在口中爆開嘅感覺十分好!而混在炒飯內嘅煙韌元貝粒、爽口彈牙嘅蝦肉、還有海膽,真係真材實料,啖啖入口都有不同嘅材料,十分滿足!當配埋香蒜牛油黑松露焗雜菌,在鐵網上燒熟,燒熟打開陣陣黑松露香味撲鼻,雜菌沾滿了香蒜同牛油,雜菌十分入味,一啖飯一件雜菌,感覺份外滿足!加

加多杯桃味嘅mock-tail ,真係一個消除煩憂嘅好選擇!
2019-10-26 213 瀏覽
喜歡吃日本料理的表妹來港公幹,住在佐敦一間酒店,我們相約在酒店附近的長樂街和匠燒肉日本料理店相聚。這條街道比較寧靜,門外全是和風木設計,和諧燈光,簡約清雅,座位舒適。見到menu的價錢有平有貴。我們點了竪起兩隻手指公的蒲燒鰻魚飯,舖上幾塊爽脆薑片同日本蘿白,又灑了些芝麻,再淋上日式燒汁,侍應一端上檯面,令我垂延欲滴,鰻魚鮮甜美味,飯粒煙韌帶輭熟,混合燒汁更加滋味😋!也點了menu 上有一隻手指公的蒜香牛油黑松露焗雜菌,陣陣蒜香和黑松露的香氣撲鼻,雜菌主角金菇爽口和各類菇質感滑溜😋。這餐日式料理令我們感到收費相對合理👍。
見到menu的價錢有平有貴。

這餐日式料理令我們感到收費相對合理👍。
  • 蒲燒鰻魚飯
  • 香蒜牛油黑松露焗雜菌
2019-10-26 2498 瀏覽
佐敦近年新落成不少四星酒店,不少精緻食店應運而生,和匠日式燒肉店 就在女拔萃旁邊,兩年前吃過這裏的飛驒牛,這星期剛好又有機會路過此地,一於進來回味一番。《mango mocktail 》店內氣氛仍然充滿和式味道,朋友聚會傾計,飲酒消遣的確實不錯。今晚不喝酒精,就一於來一杯甜美的芒果特飲。《溫室青瓜蟹籽沙律》女生喜歡清新的蔬菜沙律,溫室青瓜脆嫩清甜,蟹籽沙律味道自然沒有太多醬汁,健康瘦身好選擇。《牛魔再現-和匠推介》店長特別推介的牛魔再現,一個價錢就可以成為這三種高質牛肉,確實不能不試,尤其是我們燒肉一定要吃牛的。日本國產A4和牛肉眼、美國prime 牛小排、美國prime 牛角切。看見這個陣容心裏面都溶化了,美麗雪白的牛脂肪,均勻地分布於牛肉上。店員會先為我們把爐預熱,慢火燒肉,把牛的油分逼出來,香氣四溢。可以沾上特製燒肉汁提升鮮味。我個人就比較喜歡日本國產A4和牛肉眼,油脂特別香盛,入口即溶。美國prime 牛小排 脂肪分布平均,肉質軟滑,肉味濃郁,也是信心之選。《日本產帆立貝》原隻巨型日本產帆立貝放在爐上,一邊燒一邊香氣撲鼻,把牛油、蒜、黑松露醬的香氣發揮得淋漓盡致,加上肥美厚肉的

《mango mocktail 》

《溫室青瓜蟹籽沙律》

《牛魔再現-和匠推介》

《日本產帆立貝》
原隻巨型日本產帆立貝放在爐上,一邊燒一邊香氣撲鼻,把牛油、蒜、黑松露醬的香氣發揮得淋漓盡致,加上肥美厚肉的帆立貝,味道鮮甜,大飽口福。

總括而言,我個人很滿意這裏的燒肉,環境清潔乾淨,上菜速度快,食物有質素,份量亦恰到好處,值得推介!

• 牛魔再現
  • 日本產帆立貝
  • MOCKTAIL
  • 日本國產A4和牛肉眼
2019-10-26 161 瀏覽
岩先去完日本返黎又忍唔住想食燒肉~於是又約左朋友黎呢間和匠,位置夠方便嘛~今次平平地叫左個牛魔再現~都幾抵食嫁另外仲左沙律前菜,配日式沙律醬夠哂fresh。幾中意呢到既服務,店員好樂意教你燒,甚至幫你燒,唔洗怕燒到燶哂唔食得。輕鬆燒到網紋!呢個加左黑松露超香呢,好彩店員主動幫我地燒呢個,差啲就燒錯方法。最後加左個炒雜菜同炒飯,其實都好夠飽了。我幾中意個炒雜菜,啲菜炒到夠乾身好爽口呢。飲品就點左杯梳打,賣相不錯呢。

今次平平地叫左個牛魔再現~都幾抵食嫁

另外仲左沙律前菜,配日式沙律醬夠哂fresh。

輕鬆燒到網紋!

飲品就點左杯梳打,賣相不錯呢。