2017-01-08 128 瀏覽
因上OpenRice 見到呢間晚上7:30前結帳火鍋配料及小食半價,所以就同屋企人試試,因媽咪和我3點幾先食完下午茶,所以都冇叫好多野食,點知半價左埋單三個人都$600。覺得唔太抵食,星期日晚上7:20埋單,走的時候食客都唔夠一半滿。大杯檸樂都唔夠一品大杯,冰多,可樂份量都應該只有一罐,檸檬係多嘅,但就收$28!野食ok, 唔算特別好食亦唔難食,所以就算下次再係半價都唔會再黎食。如果大家想試就最好半價時段段試,因為正價真係非常唔抵。

如果大家想試就最好半價時段段試,因為正價真係非常唔抵。
2017-01-08
2017-01-08 147 瀏覽
今晚來到呑pot食火鍋,一進入餐廳已經被門前既大魚缸吸引,條魔鬼魚好靚呀!餐廳環境整潔,落地玻璃景觀開揚,服務員有禮貌。可以坐得舒適,食得招積。因為晚上七點半前結賬,火鍋配料仲有半價優惠,絕對超值!鍋底我們點了花雕藥膳醉雞鍋,配料方面側點了牛三郎、十全大寶丸、餃餃陣、蟹籽蝦滑,爆芝響鈴和萵筍。花雕藥膳醉雞鍋-藥材味濃厚,鍋底有薑、蒜、杞子、紅棗、黨參及當歸等,非常滋補。雞件肉厚入味,讚牛三郎-包括有雪花肥牛,牛肋片和牛柳粒。牛肉油脂分佈均勻,色澤鮮紅,没有瘀黑,賣相相當吸引。雪花肥牛片牛香重,牛肋片滑而有𡁻口,牛柳粒肉汁豐富,好味十全大寶丸-包括有生折蟹粉墨魚丸、黑松露墨魚丸、黃金海膽墨魚丸,香煎鵝肝蝦丸及芝心牛丸。五款手打丸打得結實彈牙,口感極佳。黑松露墨魚丸有淡淡黑松露香,增加味道層次之餘又不會喧賓奪主,正黃金海膽墨魚丸-煮熟後的海膽口感特別。香煎鵝肝蝦丸-鵝肝好大粒好足料,好邪惡餃餃陣-包括有韮菜餃、鮮蝦餃、蟹粉蟹肉雲吞及魚皮餃。韮菜餃皮薄飽滿,蟹粉蟹肉雲吞鮮甜,好味好味蟹籽蝦滑-蝦滑新鮮,質感實而爽口,加上蟹籽增加口感,讚芝士嚮鈴-啱哂鐘意食芝士既我,響鈴和芝士十分撘配,浸湯後

黃金海膽墨魚丸-煮熟後的海膽口感特別。
香煎鵝肝蝦丸-鵝肝好大粒好足料,好邪惡
蟹籽蝦滑-蝦滑新鮮,質感實而爽口,加上蟹籽增加口感,讚
芝士嚮鈴-啱哂鐘意食芝士既我,響鈴和芝士十分撘配,浸湯後又滑又滋味
萵筍新鮮清甜,打邊爐好拍檔
2017-01-05 159 瀏覽
There are so many chicken hot pot places in Hong Kong. So to be different than the pack, some restaurants have decided to change it up by adding something a little different.This place called Lazy Pot offers a chicken hot pot but they add snails to it. Yes, snails. Curious six of us decided to eat here for a gathering.Located in Mong Kok, the space is not very big but it's oddly spacious. Ordering is in the form of a check off piece of paper. It's in Chinese only.The chicken hot pot came with a

The chicken hot pot came with a bunch of snails on top. We were informed that it was ready to eat as it was cooked. The chicken was moist. The snails were not over cooked. The sauce (the thing that takes a chicken hotpot to the next level) was ok. It wasn't as fragrant as we expected but it was ok.
After you eat most of the chicken, you then order hotpot items and hotpot begins. I neglected to take photos as we were too busy talking. But the ingredients were fairly  good quality. Most notably the balls were very good. We did order one item called fried beancurd with cheese. That wasn't very good. It was a bit odd to have cheese inbetween the fried beancurd. We didn't do second rounds of that.

We rocked out there about $300 per person. This included lots of food and drinks. Not overly expensive and food was fairly good. This is definitely a chicken hotpot for people who like snails.
2016-12-10
2017-01-03 150 瀏覽
Openrice真係無介紹錯,這間雞雞煲店地點一流,而且環境寬敞,我們坐近窗位置,全程可以高度飽覽彌敦道景觀,坐得舒服至於食物,我們除了有雞煲外,還有點鯇魚片,帶子皇和牛柳粒!雞煲由一個大鍋裝着,就算大火煲滾,都不怕湯底濺出,非常安全。我們點的藥膳雞煲,侍應拿來的時候,雞煲已經煮熟,所以我們可以立刻吃!雖然煲滾的藥膳味重,但吃雞件的時候,味道不算太濃,容易入口。天氣冷的時候來一個藥膳雞煲真的很不錯!吃過後身體變得很溫暖鯇魚片切得很好!一塊塊又不會太薄,色水新鮮,而且份量多,很抵吃!不過吃的時候要小心小骨!帶子皇size偏大,就算煮熟都是大大粒,不錯!而且數量比我想像中多!可以一試最後是牛柳粒!非常新鮮!我們特別用小筲箕裝起牛柳粒,一煮熟立刻拿起放在碗裡!剛剛熟的牛柳粒真的很好吃,唔會太實之餘又有鮮味最後要提的是,我們誤打誤撞的情況下享有半價優惠超開心!我們結賬後才知道,原來在上述時間光臨,有半價優惠!除返開一個人都不用二百元,抵呀

至於食物,我們除了有雞煲外,還有點鯇魚片,帶子皇和牛柳粒!
我們點的藥膳雞煲侍應拿來的時候,雞煲已經煮熟,所以我們可以立刻吃!

最後要提的是,我們誤打誤撞的情況下享有半價優惠
超開心!
2017-01-02 109 瀏覽
尋晚1月1日同班朋友去食好野,但知道應該好多地方會full,甘岩想食雞煲就上openrice搵,就搵到佢,去到個度1940,原先book左2000,佢見有枱即時執好俾我們先坐,我們點左個花雕藥膳雞煲,我們即飲個湯,好正,d雞又滑,另外又點左佢地特色芝士響鈴,四寶丸,象拔片,雪花牛,羊肉,午餐肉,脆魚皮,牛柳粒,粟米,南瓜片,水餃,魚皮餃,皇帝菜……各自都叫左野飲,最後食左合共12xx,材料新鮮,而且佢沒特別驅趕我們,由0800至2320,服務都唔錯
  • 芝士響鈴
2016-12-29 167 瀏覽
今日去開旺角開工,碰啱又有朋友生日,就主張約係旺角開餐喇!今日係今年第一個寒冷天氣警告,咁就梗係打邊爐喇。上網揾到呢間,決定勇闖一試。叫左個醉雞鍋。侍應攞埋黎之前,已經老遠聞到藥膳既味道了。打開個蓋睇下,都幾足料家喎,黨參,淮山,杞子,桂圓肉,紅棗,應該有的料都有,所以真係好香,隻雞實在係太滑了,D朋友好快就食哂我想食多舊都冇。仲要一讚既係鮮蝦雲吞同埋墨魚滑。鮮蝦雲吞入面有好多蝦,十分爽口彈牙,而且用醉雞湯底碌過之後好有藥膳的味道,好正。大大粒,皮薄涵多。墨魚滑就更加好味,面頭有蟹子俾埋你,識食既就記得要將蟹子掃云佢,然後唔好放咁大舊。食落去真係好彈牙,入面有熟左既蟹子令到個墨魚滑有多D口感,好味道。

2016-12-28
2016-12-28 153 瀏覽
吞pot好耐都無食過非任食雞煲 成日感覺好貴咁 但諗深一層 其實食點餸嘅雞煲買單係會仲平過任食 今次食呢間真係誤打誤撞 好彩都食到好嘢辣酒花螺雞煲雞肉嫩口係必要嘅條件 呢一間合格 花螺都有好多 差唔多成20幾30粒由於我同我朋友都好食得辣 所以我哋對佢嘅辣味要求都幾高 唔可以得個辣字 呢間做得唔錯 夠麻夠香 但相對出面 辣度係低啲 雞煲入邊有洋蔥芫荽仲有好多配料 食完已經好過癮 羊肉羊肉我諗都係冰鮮架啦 不過解左凍 感覺都好新鮮 恰兩恰就食得 羊肉帶少少「蘇」味 正 菜菜籃(雜菜)係我精明嘅比較過底下 雜菜係比單點一款更加抵食嘅 每款菜都好新鮮 同埋份量都唔少 抵讚自製鮮蝦雲吞都幾大粒 識落是雲吞面店食嘅雲吞 隻蝦好大隻啲皮好薄 略嫌鹹咗少少 可能本身個湯底已經好夠味 但雲吞又有調味 所以變得咸咗啲公仔麵每次打邊爐我都好想食公仔麵 因為公仔麵係煲入邊恰一恰 吸收晒所有嘅精華 冇得彈今次呢個湯底仲要好濃郁好好味 公仔麵唔同層次調味料本人覺得食湯底已經好夠 但係有咁多調味料選擇 都值得讚嘅整體來講平就唔係好平 不過好高質👍
吞pot

今次呢個湯底仲要好濃郁好好味 公仔麵唔同層次
調味料
本人覺得食湯底已經好夠 但係有咁多調味料選擇 都值得讚嘅
整體來講平就唔係好平 不過好高質👍
天寒地凍又係想食雞煲嘅日子!覺得平時食開嘅普通唔夠特式?試下依個「辣酒花螺雞煲」!夠晒辣~暖苙苙😚 D雞仲好滑好入味而且係內嘅花螺粒粒大粒又好肉地!接近成廿粒呀😍QT就同朋友兩個人食!叫左少少羊肉片~ 一個菜盤、豆腐、瓜個d~ 仲有個三文魚子手打墨魚丸。依個丸好特別要介紹下,因為佢真心好香魚子香味~ 以手打好滑嘅墨魚膠包住數粒三文魚子在內~ 當你放落鍋滾煮時,三文子會因受熱爆破於墨魚膠內,魚子嘅甘香油份就會被墨魚膠吸收晒好入味!所以當你咬開粒墨魚丸時會見唔返d三文魚子但又無論聞同食都食到個陣香味😍墨魚丸仲好爽口彈陣呢👍🏻其實個雞煲足半隻雞!而且個菜盤超大嘅~ 所以兩個人叫少少以經好飽飽~ 聞說2017年嘅1月會超寒冷!將依個雞吞list入冬天去食嘅名單~ 正呀!同朋友又好屋企人又好 齊娃維一齊暖暖又飽飽👍🏻不過記得要訂位都幾爆場!!!!

墨魚丸仲好爽口彈陣呢👍🏻

不過記得要訂位都幾爆場!!!!
2016-12-05
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 辣酒花螺雞煲
  • 海鮮雜錦拼盤
  • 三文魚子手打墨魚丸
2016-12-07 177 瀏覽
呢排密密打邊爐,朋友又想食雞煲,我地今次就揀左地點幾方便既吞POT雞煲火鍋.住家菜,港鐵旺角站一出就到既,地方都算大,環境唔差,地方企理乾淨,坐得又舒服!👀先黎一個雞煲,叫左BB辣,味道已經唔錯少少辣,對於我黎講岩岩好,半隻雞黎講一煲份量都算多,但因為班人太餓,下次都係叫全隻雞比較好雞肉切既大細岩岩好,肉質好嫩滑D肉都實實地,有口感! 之後就開始打邊爐,海鮮雜錦拼盤,乜都有樣樣都可以試下😋蝦雖然唔大隻,勝在新鮮彈牙、蟹都好鮮甜好味肥牛都好嫩滑肥瘦適中、水餃,雲吞包得幾實淨,餡料都幾多幾好味,最估唔到係連牛柏葉都有! 另外叫左黎到必叫既自家製芝士響鈴,脆卜卜浸兩下就食得,香濃芝士就會慢慢滲出黎,好好味! 蜂巢豆腐都好好食,索晒湯底D味加埋原本好重既豆腐味,夾埋一齊食濃味得黎唔會覺得膩!墨魚片爽口鮮味,墨魚丸墨魚味好重好彈牙,另再叫左D蔬菜,新鮮得黎睇落都好乾淨,我地睇到食都食得安心自在! 加多幾罐汽水爽爽條氣😁
雞肉切既大細岩岩好,肉質好嫩滑D肉都實實地,有口感!
 之後就開始打邊爐,海鮮雜錦拼盤,乜都有樣樣都可以試下😋
蝦雖然唔大隻,勝在新鮮彈牙、蟹都好鮮甜好味
2016-12-06 155 瀏覽
出開旺角係埋旺角食DINNER,726大廈有超多野食!!間間都好想食!!不過朋友話有間食雞煲幾正,咁佢就帶我黎左吞POT。價錢都OK適中,走中價路線,係自己點菜的,唔係火鍋放題。我地掛住吹水食雞煲,唔記得左影相,只係得部分食物,不過一般普遍點親既都幾好味丸類烚熟左之後都幾彈牙,仲有個叫芝心牛丸,幾得意同幾好食的花膠連食雞煲都有,正,夾埋就係花膠雞煲。花膠爽口又彈牙,口感不錯,煮到稔稔地先好食另外係大大粒菜餃,好健康,個外皮唔算太厚,粉的厚薄適中,至少唔會爛,裡面D菜味夠香亦口味新鮮。鯇魚片亦是我的最愛,吸哂雞煲的精華,魚果然容易香!片片魚肉都好粉嫩,至少是鮮切亦新鮮。咬下去少少爽口亦帶稔香。
出開旺角係埋旺角食DINNER,726大廈有超多野食!!

價錢都OK適中,走中價路線,係自己點菜的,唔係火鍋放題

丸類烚熟左之後都幾彈牙,仲有個叫芝心牛丸,幾得意同幾好食的

花膠連食雞煲都有,正,夾埋就係花膠雞煲

花膠爽口又彈牙,口感不錯,煮到稔稔地先好食

另外係大大粒菜餃,好健康,個外皮唔算太厚,

粉的厚薄適中,至少唔會爛,裡面D菜味夠香亦口味新鮮。

鯇魚片亦是我的最愛,吸哂雞煲的精華,魚果然容易香!
2016-12-04 167 瀏覽
話說我早二个星期打電話訂左今日一張9:30八人枱,我訂枱既時候佢地講話呢个係特價時段可能要等一陣,我覺得好正常,我就講無問題,點知我今日打電話去確認一下張枱(因為之前未去過),佢哋竟然同我講,我哋餐廳特價時段係要排隊輪所以你訂咗枱唔一定有枱即刻比到你,我跟住同佢講我早兩個星期打電話來的時候,你嗰陣時又唔講如果係咁我駛乜訂枱呢,跟住個男人同我講我哋餐廳係咁樣嘅,你唔准時嚟到輪枱,我哋都冇辦法就算你有訂枱, 我哋做法都係一樣,所以我為有同班朋友即刻改地方。呢間咁既餐廳豪無誠信可言,我以後都吾會去。
2016-12-03
2016-12-04 2620 瀏覽
係旺角地段既726大廈,食過幾間都係韓國菜,最近朋友留意到有間新開食雞煲火鍋既餐廳,個名又幾得意 叫吞pot,玩食字旺角好少餐廳咁高仲要落地玻璃,有別於一般成日望海既感覺,望到人頭湧湧既感覺都幾新奇,剛好黎到又係黃昏既時間,影到一片橙黃色既雲海好靚,但我掛住同朋友自拍,唔記得淨係影個景我地一黎就叫左一個重慶麻辣雞煲(小辣),一隻雞完全夠4個人食,其實4-6都足夠👍🏽隻雞肉好嫩,好入味,小辣已經對於我平時都鐘意食辣既人黎講好足夠,湯底唔會太鹹,蓋過雞肉既鮮味個湯底有別於外面既重慶辣,唔係單一辣既味道,而係有放咗唔同既香料係裏面,用心之作之後,我地散叫咗小小海鮮,因為我地唔係個個都鍾意食,但其實佢個海鮮拼盤做緊優惠價$298都好抵,咩都有小小咁,仲包普通火鍋湯底,唔食雞煲都可以食佢D火鍋湯底,可惜唔係個個食所以叫左少少嚟試吓海中蝦送上枱時D蝦仲好生猛,好少會咁新鮮仲動緊殼與蝦之間粘得很緊密,用手剝取蝦肉既時候,都需要稍用一些力氣才能剝掉蝦殼,新鮮既程度大家可以想像得到,蝦帶有鮮味之餘,仲吸收哂湯底既鮮味帶子肉質幾鮮甜,冇雪藏同霉既味道,相信用普通火鍋湯底更正

海中蝦送上枱時D蝦仲好生猛,好少會咁新鮮仲動緊

帶子肉質幾鮮甜,冇雪藏同霉既味道,相信用普通火鍋湯底更正
2016-12-02 166 瀏覽
今日約埋幾個同事收工齊齊去"吞POT "食雞煲,我地經網上訂位,送靚肥牛一碟今次組合有辣有唔辣既同事,咁我地就點左2個雞煲,滿足唔同程度既同事,一個係麻辣雞煲大辣,另一個煲辣酒花螺雞煲-bb 辣雞煲逐一上枱,先黎麻辣雞煲,一黎到已經香到震,好乾身,配料足夠,賣相超惹味,即刻試味,雞鮮嫩,唔咸,麻辣味正到不得了;跟住有意外驚喜既辣酒花螺雞煲,未上枱已經好香酒味,賣相不得之了先試花螺,嘩,味道好特別,再夾多舊雞試下,唔太辣,雞有酒味,剛剛好,特別的雞煲食到一半,免費肥牛上枱,唔好講笑,賣相都嚇左一跳,送既美食絕不馬虎,勁有誠意!我地再點芝士響鈴,鯇魚腩,手打墨魚,全部都係新鮮材料,超得!咁既價錢,食物水準超高,又抵食,冇得彈!!!

咁既價錢,食物水準超高,又抵食,冇得彈!!!

2016-11-15
  • 辣酒花螺雞煲
  • 芝士響鈴
  • 手打墨魚丸
2016-11-24 188 瀏覽
和朋友到訪吞pot雞煲覺得店舖名稱很有趣怕人多的我們約了較早的晚餐時間客人不算太多。。。感覺裝潢頗整齊的,每個位置都設有一對公筷加一對筷子自用醬油每位加$10,店員很好的把醬料放在面中央,讓我們加滿了才拿走,還有我最愛的芝麻醬,可以倒多一點等一下用來拌烏冬呢!餐紙食物選擇不算太多,但不知道食甚麼好可以簡有“廚房帽子”和“讚好”手勢的呢。美中不足的是餐紙沒有位置寫號娃娃菜$28我想應該是一棵菜的份量來的,應該挺新鮮的,洗得也很乾淨蔬菜雜菌籃$58磨菇大大粒夠爽口入味淮山要熟一點才好吃,看上去很雪白,吃起來也很粉這次order了有2個讚好手勢的辣酒花螺雞煲,即使是小辣也感到很辣,下一次點BB辣可能比較好,雞很肥美,感覺上也很足料,但酒味感覺不太重炸魚皮$38雖然只有兩三塊多,但卻是大大片的,不會太咸而且很脆海鮮雜錦拼盤$289火鍋必備的材料裏面也有,每樣食物的份量不多,但種類超多的,可以每樣也可以品嘗到珊瑚蚌$98很爽口但不夠入味,每一塊也大大的,所以感覺很快便吃完了蔬菜很青綠,感覺很新鮮!食物也很入味,整體感覺不錯!下一次惠顧更可有八折,計加一後每人也只需二百多塊~
和朋友到訪吞pot雞煲
覺得店舖名稱很有趣
怕人多的我們約了較早的晚餐時間
客人不算太多。。。
感覺裝潢頗整齊的,每個位置都設有一對公筷加一對筷子自用
娃娃菜$28
我想應該是一棵菜的份量來的,應該挺新鮮的,洗得也很乾淨
蔬菜雜菌籃$58
磨菇大大粒夠爽口入味
淮山要熟一點才好吃,看上去很雪白,吃起來也很粉
炸魚皮$38
雖然只有兩三塊多,但卻是大大片的,不會太咸而且很脆
海鮮雜錦拼盤$289
珊瑚蚌$98
很爽口但不夠入味,每一塊也大大的,所以感覺很快便吃完了
蔬菜很青綠,感覺很新鮮!
2016-11-09 277 瀏覽
同朋友好想打邊爐,結果去左吞pot食野看過menu,決定先點重慶麻辣雞煲BB辣$208@1隻,可以說是偏辣,(對於不太食辣的人來說),可因應食辣的程度去落order呢!雞有雞味,而且雞肉算是嫩滑,熱騰騰般一口一口雞,滋味得很。椒鹽豆腐$38外皮炸得微乾,口感鬆脆,令菜色更勝一籌。內裡的豆腐暖暖的,口感好夠滑,好有驚喜,點上秘制醬汁,更為好食。手打芝心牛丸$78頗有特色,印象中第一次這個組合。牛丸的牛味的確很重,但芝心一般,不過不失,整個配搭的味道有點怪,帶點牛頭不對馬嘴的感覺,淺嚐好了。$1肥牛超有驚喜,本以為肥牛質素只是一般,但出到來,牛的紋理夠靚,血水唔重,還很重牛味呢。涮涮涮,很快便清光。稻庭烏冬$18烏冬較厚身且爽口,份量算是頗多,食完一輪餸都有6成飽,加埋呢個埋尾就完左成餐!!
同朋友好想打邊爐,結果去左吞pot

椒鹽豆腐$38

手打芝心牛丸$78