2017-12-25
呢間位於旺角的吞POT雞煲,雖然店鋪唔算大,但可以見到個旺角夜景,空間感好好,完全唔會覺得好迫,而且打住邊爐睇住夜景感覺好正。醬料盤選擇都好多,一般的醬料都好齊全。呢間餐廳唔係任食火鍋,不過價錢算實惠,湯底價錢大約港幣60-90元,配料都好便宜。今次叫了芫茜皮蛋鍋和四川麻辣鍋,芫茜皮蛋鍋好香,但四川麻辣鍋一點也不辣不麻,下次可以在醬料盤中預留多D辣椒,放曬係湯底中。叫左的食物有自制鮮蝦雲吞、魚皮餃、蟹子墨魚滑、桂花蚌、特級美國肥牛、皇帝菜、蜂巢豆腐。自制鮮蝦雲吞D蝦好大集,好好味,又新鮮。魚皮餃和自制鮮蝦雲吞份量都可以,各有8隻。蟹子墨魚滑好彈牙,唔會好散,而且新鮮好味。特級美國肥牛唔會太多脂肪,厚度適中,不會太薄或太厚。另外,桂花蚌十分鮮味,可口肥味。菜方面叫了皇帝菜和蜂巢豆腐,份量多價錢便宜。雖然麻辣鍋不算辣,但蜂巢豆腐放在麻辣鍋中,蜂巢豆腐吸了湯的味道真的好十分好吃。可惜,打更邊爐時發現抽風系統未必太好,一路吃一路有種煙霧彌漫的感覺。
醬料盤選擇都好多,一般的醬料都好齊全。
蟹子墨魚滑好彈牙,唔會好散,而且新鮮好味。