2020-09-06 274 瀏覽
星期六和男朋友在朗豪坊睇完戲晚餐時間 好想打邊爐既男朋友一早預約左依一間 — 吞POT 雞煲火鍋 便陪他來試一試餐境位於高樓層 居高臨下的感覺 環境不錯有落地玻璃望向廣闊景色 心情也特別舒暢滋補螺片花膠雞煲兩個人選擇了半隻雞煲滾湯底後先一人喝一碗湯 濃稠湯汁清甜 花膠吃下去爽口 份量十分多 加上螺片更豐富半隻雞已經切成雞件 方便吃用而且份量也不少 和男朋友都驚訝配料這魔多日本廣島蠔廣島蠔一份六隻 蠔肉大大粒 口感豐富吃下去清甜 蠔香濃濃 不錯不錯自家炸響鈴一份六條大大件自家製即叫即炸 新鮮炸起酥脆可口 油香滿滿 浸一浸湯吸d湯汁 入口又香又脆大滿足藍妹啤酒點了一支大啤 打邊爐配啤酒仲要望住個廣闊景色飲 爽呀
星期六和男朋友在朗豪坊睇完戲

藍妹啤酒
點了一支大啤 打邊爐配啤酒
仲要望住個廣闊景色飲 爽呀

2020-08-31 356 瀏覽
這邊嘅螺片花膠雞煲吃個番尋味,好芝味又好補,啱晒女士們!所以一開番晚市,就去補一補,始終太耐無食過了😢好易搵位就到喇~勁近mtr,行咗5分鐘內到喇!!一上到去佢有幫我地量體溫,安全措施十分做足!而且早去都未算好多人,大家都可以做到窗邊睇日落!好正!好浪漫!啲位又隔好遠!好安全!坐咗一陣間,店員拎啲調味料黎!勁大個雞煲!好多湯好好味!喝咗好多🤣又勁多花膠,螺片,同雞件都好入味!奶白嘅湯永遠係最吸引,食完都飽啦!油麥菜都幾多菜同新鮮!我地扮健康,吃哂啲菜先,吸哂啲湯好好味!頂級肥牛Waaa!!一上到去,好吸晴!又多又肥瘦均勻,又吾係平時我地食開嘅cheap cheap肥牛!好抵食!同啲牛吾會好un,好味得黎吾怕肥!豬腩片上次食過好好食,今次再encore!!!!今次係長條形狀多啲,上次好似彈牙啲!今次就無禁肥,健康啲!吾錯!!夾公仔麵一齊食一流!!2個人食都好滿足😎食到飽到飛起!必定會再encore again!!!!!
好易搵位就到喇~勁近mtr,行咗5分鐘內到喇!!

坐咗一陣間,店員拎啲調味料黎!

油麥菜
都幾多菜同新鮮!我地扮健康,吃哂啲菜先,吸哂啲湯好好味!

頂級肥牛

豬腩片
2020-08-02 373 瀏覽
辣酒花螺雞煲辣酒配花螺,本身已經好夾,特色係加埋落雞煲到雞煲味道本身濃郁,現在更加豐富雞已經切開細細件,容易入口肉質鮮,入口不會鞋口美國雪花肥牛肥牛就咁淥,都已經好好味,加埋自己製既醬油,入口甘香,更顯鮮味餃餃陣名字好特別,不過一睇就知係食餃子,每種餃子都有一啲特別特色,一共四種,一次過可以食到不同味道魚皮餃細細的,皮薄魚食材新鮮韭菜餃韭菜十分重要,味道好突出鮮蝦雲吞蝦好彈牙,淥耐左都唔會串蟹肉蟹子雲吞味道豐富,蟹味十足白鱔片入口爽脆十足,白色鱔肉卷起就食得,可見新鮮豬腩片估唔到打邊爐係咁夾,入口嫩滑,有適當脂肪不覺邪惡,好好吃皇帝菜有個性既菜,在辣味湯底仍可以吃到其特色的菜味紅薯粉入口滑滑,淥一陣不會糊口響鈴新鮮製造的,特別鮮味,脆脆的包住辣湯底,另捨好味
辣酒花螺雞煲
辣酒配花螺,本身已經好夾,特色係加埋落雞煲
雞煲味道本身濃郁,現在更加豐富
雞已經切開細細件,容易入口
肉質鮮,入口不會鞋口

美國雪花肥牛

餃餃陣

魚皮餃
細細的,皮薄魚食材新鮮

韭菜餃
韭菜十分重要,味道好突出

鮮蝦雲吞
蝦好彈牙,淥耐左都唔會串

蟹肉蟹子雲吞
味道豐富,蟹味十足

白鱔片
入口爽脆十足,白色鱔肉卷起就食得,可見新鮮

豬腩片
估唔到打邊爐係咁夾,入口嫩滑,有適當脂肪不覺邪惡,好好吃

皇帝菜
有個性既菜,在辣味湯底仍可以吃到其特色的菜味

紅薯粉
入口滑滑,淥一陣不會糊口

響鈴
新鮮製造的,特別鮮味,脆脆的包住辣湯底,另捨好味
  • 皇帝菜
  • 餃餃陣
  • 醬料
  • 頂級雪花肥牛
2020-07-28 253 瀏覽
邊爐湯底有好多選擇,有辣,有唔辣天口熱,更想食辣野開開胃大辣既辣酒花螺雞煲係我首選醬油有好多選擇,未上雞煲,可以自己特製一下自己喜歡既醬油有芝麻醬、豆瓣醬、麻辣醬、沙茶醬、生蒜、炸蒜仲有蔥花、指天椒,選擇好多,可以混下醬雞煲味道不會太濃,花螺鮮甜又爽口,雞又入味又滑,呢個大辣對我地冇難度仲有好多其他食物可以打邊爐,有牛、豬、羊、雞等肉類,又有手打丸、手打滑、餃類,還有海鮮類,好多選擇最吸引我係呢個餃餃陣,個名已經得意餃餃陣有四款餃自制韭菜餃,皮薄韭菜新鮮味香濃自家制鮮蝦雲吞,入口皮滑蝦爽口,肉彈牙,好味自家制蟹粉蟹肉雲吞,蟹肉蟹粉鮮味十足,外皮滲入了辣雞煲,更突出蟹肉香口魚皮餃咬落煙煙刃刃,魚味鮮嫩豬腩片大片片,薄薄地好快熟,入口不會油膩,肉質爽爽地,嫩滑白鱔片入口爽脆,鮮味一流紅薯粉加雞煲,其他食物既鮮味溶合,又林又易入口
邊爐湯底有好多選擇,有辣,有唔辣
天口熱,更想食辣野開開胃
大辣既辣酒花螺雞煲係我首選

醬油有好多選擇,未上雞煲,可以自己特製一下自己喜歡既醬油

最吸引我係呢個餃餃陣,個名已經得意
餃餃陣有四款餃

自制韭菜餃,皮薄韭菜新鮮味香濃
自家制鮮蝦雲吞,入口皮滑蝦爽口,肉彈牙,好味

魚皮餃咬落煙煙刃刃,魚味鮮嫩

豬腩片大片片,薄薄地好快熟,入口不會油膩,肉質爽爽地,嫩滑

白鱔片入口爽脆,鮮味一流

紅薯粉加雞煲,其他食物既鮮味溶合,又林又易入口
  • 餃餃陣
  • 醬料
2020-07-28 210 瀏覽
好耐未試過打邊爐喇,所以前幾個星期就同朋友去左旺角打邊爐,我地都係雞煲狂熱粉絲,要打邊爐都會揀雞煲,我地一坐低餐廳就送上醬汁配料九宮格,我就一定要多多蔥多多蒜。滋補螺片花膠雞煲今次我地就揀左個餐廳推介嘅滋補螺片花膠雞煲入面仲有唔少花膠,真係好足料,螺片好易咬又鮮,雞肉就好嫩滑,如果食厭左重口味嘅重慶辣雞煲,轉下口味食呢款雞煲都唔錯~蟹籽墨魚滑想要幾大粒細粒由自己決定,墨魚滑質感好彈牙,而且仲有好香嘅墨魚味,仲有左蟹籽,食落卜卜脆,口感同味道都更加豐富芋絲心癢癢想打邊爐又怕肥的話,終極矛盾大難題下,其實點芋絲食都係一個選擇,芋絲飽肚低脂又健康,食多啲都唔怕肥。芋絲食落好爽口又彈牙,響鈴卷好食嘅響鈴就一定要脆,咁先可以食落口都有脆脆嘅口感,呢到即叫即炸,送到過黎都係熱辣辣,每件都大大份,放落去湯底到浸幾秒就食得,響鈴吸收哂湯汁精華,好好味,即叫即炸味道果然唔同。兩個人食得好飽,呢到嘅野食都好新鮮同足料,係一個唔錯火鍋嘅選擇

滋補螺片花膠雞煲

蟹籽墨魚滑

芋絲

響鈴卷

2020-07-28 118 瀏覽
終於約到一班人,好耐冇見,梗係一齊去食火鍋啦!喺旺角,地點方便,放工個個可以早嚟到,可以快啲開餐雞煲有好多選擇,我哋揀咗個特別啲嘅,係辣酒煮花螺雞煲,味道辣辣地,不算太辣,個個容易入口。煲咗一陣,一陣香氣傳來,然後可以開餐! 雞煲湯底不錯, 微微辣味,雞件大小適中,都幾多件,雞肉入口算軟滑,不太多油,並不是太肥感覺,比較健康!花螺都幾有鮮味,不過不要滾得太久!食完啲雞件加番啲湯,就可以打邊爐!美國雪花肥牛,肥牛喺碟上睇見都覺得正,脂肪平均,長長的切法,令肥牛只要淥一淥,就吸收左辣酒雞煲嘅味,入口實在好豬腩片真係一片片薄切,腩肉見到五層,皮肉分開得好鮮明,嘩!咁樣淥一淥豬肉都好快熟!豬腩肉入口好甘香,因為可能靚到分咗皮肉五層嘅關係,食落一啲都唔覺得油膩,又充滿豬腩嘅鮮味,實在大讚!估不到豬腩片用來打邊爐未,那麼吸引!白鱔片薄薄地,入口爽脆,好新鮮,吸收了辣酒花螺雞煲既湯,更有風味

2020-07-26 80 瀏覽
兩個朋友飯局,想大吃大喝,總離不開當然係打邊爐啦。我地今次book左呢間火鍋店,由朋友吃過好喜歡,特式這裡是位於旺角的大廈高層,與一般地鋪既火鍋店有分別,有靚景睇一望無際。好在今次我坐到近窗邊既位置yeah!我點左一個辣酒花螺雞煲先,這菜式味道幾夾啊,花螺味道有中辣的感覺,大大粒螺肉。講到雞煲就係精粹所在,雞肉大大塊而且滑,分量剛好,味道滲入了雞肉裡面,確實不錯。跟著來碟響鈴,真的是巨型,比較少見到那麼大的,而且那是自製的響鈴,新鮮腐竹味道幾好啊。今次我選了紅薯粉,因貪其配搭辣味火鍋夠出色。吸左辣酒花螺雞湯既味道,好滑好有口感。終於到主角出場了,就是雪花肥牛喇,紋理均勻,牛味濃郁、厚薄適中。加多一碟皇帝菜就無敵了,湯味好大味,菜好鮮好嫩,正。

加多一碟皇帝菜就無敵了,湯味好大味,菜好鮮好嫩,正。
  • 自創爆芝響鈴
  • 皇帝菜
2020-07-24 80 瀏覽
星期日約咗8:00去食雞煲,喺正彌敦道新嘅商業大廈頂樓,一出笠就已經有好大個魚缸喺度。由於而家疫情嘅關係所以都唔算好多人, 基本上只有一半人。謝謝安排我哋坐窗邊位, 估唔到竟然喺旺角食飯係會有夜景見到,實在驚喜。兩個人,我哋點左半隻雞(香辣BB辣),蟹柳,萵筍,墨魚滑,淮山,烏冬,油麥菜。仲有兩杯手掌咁大嘅凍檸樂,啱晒雞煲打邊爐!食物質素方面,推介最好食就係雞煲,雖然我哋叫半隻但份量都非常多,汁嘅濃度啱啱好,嫩口,辣到適中,唔會太油,食完唔會覺得好頸渴,非常好食!其他食物都好新鮮。食完所有嘢之後我叫多咗一個烏冬,撈埋啲雞煲汁,飽曬!唯一小小建議:調味料方面欠缺芫荽。如果限聚令過咗之後,一定會同朋友嚟多一次!!!

唯一小小建議:調味料方面欠缺芫荽。

如果限聚令過咗之後,一定會同朋友嚟多一次!!!
2020-07-12
  • 香辣雞煲
2020-07-20 66 瀏覽
今日同同事一齊OT,大家都又攰又肚餓,於是提議一齊食晚飯,而且出符意料地大家都想打邊爐,咁即刻打開電話搵公司附近嘅火鍋店店,我哋揀咗呢間叫吞pot雞煲,價錢都幾實惠,仲有打邊爐啱晒我哋心水。一入店舖就見到個超大魚缸吸引住,老闆養左好多魚係入面,食嘢時都可以慢慢睇魚觀賞。我哋叫咗個鴛鴦湯打邊爐,枱面上有齊唔同嘅調味料俾大家按口味選擇,餐牌上有好多好多自家製手打丸可以揀,雖然好想一次過試晒,不過我哋都唔大食,唯有等下次再試埋其他!雪花肥牛真係好高質,新鮮又好味,真係可以食極都唔停,每次打邊爐我都一定會叫會叫埋烏冬食,呢間鋪啲烏冬可以排係我心目中頭幾位好食嘅烏冬,好味又夠彈牙。另外要讚嘅係佢哋啲蔬菜好新鮮,見到都想食多啲。食完呢間吞pot,估唔到係咁高水準,真心推介大家!

雪花肥牛真係好高質,新鮮又好味,真係可以食極都唔停,

另外要讚嘅係佢哋啲蔬菜好新鮮,見到都想食多啲。

食完呢間吞pot,估唔到係咁高水準,真心推介大家!
2020-07-19 123 瀏覽
7月14日晚上同女朋友加上一個好朋友打算係限聚令開始之前食返一餐打邊爐,因為都知疫情關係應該都有排冇得再出黎食晚飯架喇,甘就係openrice 度搜尋一下有咩好介紹啦,甘因為要方便大家就簡左係太子呢間吞pot試一下啦,因為見到9點半後火鍋配料同小食半價,點知試完就中左伏啦,一開始覺得個雞煲都唔錯既,之後就開始點配料啦,我地3個人叫左一碟2xx$既牛肉,脆肉鯇魚片,花膠,魚肚,仲有一碟係我地3個呢兩個地方生人食過「最難食」既海膽墨魚丸,講起呢個墨魚丸就厲害囉,本身見到粒丸黑蚊蚊已經唔開胃,點知有雞煲既湯去煮過都有一陣惡臭既味道,如果大家會喜歡惡臭既味道不妨可以體驗一下,除左呢個甘突出既墨魚丸之外其實其他野食都真係非常之一般,因為果日12點後限聚令開始我地都快快甘食完去,當埋單果陣要成10xx蚊真係覺得好唔值得去,因為如果人均3百幾既其實好多更好選擇,所以我同朋友都唔會再去下次😢
2020-07-14
  • 完全無好介紹
2020-07-18 88 瀏覽
同朋友附近行完街都差唔多夜晚九點左右,大家都有小小肚餓,於是想搵個地方可以食嘢同談心🤭然後上網睇到一間評語幾好嘅餐廳重點係有靚景!所以同朋友決定去試吓!結果冇令我哋失望用餐好開心🥳環境好好😍如果坐窗邊位可以見到夜晚靚景,座位好闊落坐得好舒服!食物種類多選擇仲有酒類飲品,聚會好地方。我地選擇四川麻辣鍋同香濃沙嗲鍋!雙拼只需加$10麻辣湯底我地選擇左BB辣完全啱晒我哋口味超級惹味推介,如果唔食得辣叫BB都好夠,湯底裏面好多配菜有蘑菇,芽菜,雲耳等等。特級雪花牛肋片($198)🌟油脂分泌平均食落牛味突出😋肉質鮮嫩無可挑剔推介👍魚皮餃($56)🌟我既最愛😋肉質新鮮冇雪味不錯。溫馨提示:晚上7點30前結帳同9點30後入座都會有半價優惠!

食物種類多選擇仲有酒類飲品,聚會好地方。

我地選擇四川麻辣鍋同香濃沙嗲鍋!雙拼只需加$10
特級雪花牛肋片

特級雪花牛肋片($198)🌟
油脂分泌平均食落牛味突出😋肉質鮮嫩無可挑剔推介👍
魚皮餃

魚皮餃($56)🌟我既最愛😋肉質新鮮冇雪味不錯。

特級雪花牛肋片
2020-07-15 64 瀏覽
之前聽過朋友講過呢間食雞煲,佢哋話好食所以就bk左黎食,呢間舖頭都好易搵到,位於23樓一入到去就見到落地大玻璃都幾有feel之後當然係嗌咗朋友推介嘅重慶麻辣雞煲,好快上到嚟有得食,香味濃,數量都不少,最緊要有好多我鍾意食芹菜,雞肉好滑連雞胸肉都唔覺得鞋,所以值得推介,然之後就加湯打邊爐,因為雞煲個雞煲汁都仲剩返比較多所以打邊爐啲湯底都比較有味,配料嗌左蟹柳,萵筍,鵝腸,生菜,鵝腸肥美,不過煮熟後比較難夾起,不過口感爽脆,最期待嘅就係炸芝士響鈴,忍唔住即刻食,超級脆,第一次甘樣食,仲嗌左個辣酒煮花螺,花螺大隻,好惹味,味道唔錯,鍾意食辣既朋友唔好錯過啦

之後當然係嗌咗朋友推介嘅重慶麻辣雞煲,好快上到嚟有得食,香味濃,數量都不少,最緊要有好多我鍾意食芹菜,雞肉好滑連雞胸肉都唔覺得鞋,所以值得推介,然之後就加湯打邊爐,因為雞煲雞煲汁都仲剩返比較多所以打邊爐啲湯底都比較有味,配料嗌左蟹柳,萵筍,鵝腸,生菜,鵝腸肥美,不過煮熟後比較難夾起,不過口感爽脆,最期待嘅就係炸芝士響鈴,忍唔住即刻食,超級脆,第一次甘樣食,

2020-07-14 59 瀏覽
離旺角站5分鐘既距離,地點極方便,次次黎到梗係要叫杯大大杯咸檸七句gur gur佢。次次黎到,我都必點炸魚皮,魚皮夠脆夠多,岩岩炸起,入口夠軟,非常好食。上次試咗個濃雞花膠湯底,今次試下個鮮魚湯底,我不左一更來時,好夠魚味,湯中亦有蕃茄、金菇既配料,認真正。次次黎,望到個view食火鍋,望曬成個旺角景,真係一流。今次叫左個手切肥牛,真係夠曬新鮮同多,再配埋個稻庭烏冬,真係無得輸。今次,我亦都點左個鮮鱿魚,真係夠曬多又夠彈口。講曬最值得一讚嘅野,就係醬汁配料夠晒多選擇,刺激不同嘅味蕾。次次黎到都必點新鮮蔬菜籃,多種蔬菜,任君選擇。唔使再多講,下次帶埋親朋戚友、姨媽姑姐,再嚟大食一餐。😍😍😍😍
今次,我亦都點左個鮮鱿魚,真係夠曬多又夠彈口。
次次黎到都必點新鮮蔬菜籃,多種蔬菜,任君選擇。
咸檸七
魚皮
蔬菜籃
鮮魷
2020-07-14 243 瀏覽
好耐之前已聽過吞pot雞煲好味😋有一次我同朋友Walk-in 上去,點知爆棚無位。今日終於可以一試可能疫情關係,客人不多食物水準可以9:30後有半價仲可以帶蛋糕
牛小扒
2020-07-08 41 瀏覽
又到happy friday, 想吞po一下食個雞煲!一班朋友happy啊打邊爐食個雞煲就最啱呢度可以睇到彌敦道的景色落地玻璃夜景幾靚座位私隱度高重慶麻辣雞煲, 可以叫大辣中辣小辣我自己就叫咗個小辣半隻雞。啲雞係新鮮雞雞肉鮮味嫩滑。雞嘅口感咬落 肉質豐富肉質口感好滑溜。小辣雞煲都唔算 太國辣, 剛剛好之後叫咗魚皮餃仲有手打鯪魚球新鮮蕃茄充滿田園 清香味咬落多汁閃片 咬落口感豐富, 咬落非常之彈牙好味魚肉味豐富, 肉質鮮甜新鮮鮮片番茄的茄紅素好高
又到happy friday, 想吞po一下食個雞煲
一班朋友happy啊打邊爐食個雞煲就最啱
呢度可以睇到彌敦道的景色

落地玻璃夜景幾靚

座位私隱度高

重慶麻辣雞煲, 可以叫大辣中辣小辣
我自己就叫咗個小辣半隻雞。
啲雞係新鮮雞雞肉鮮味嫩滑。
雞嘅口感咬落 肉質豐富
肉質口感好滑溜。
小辣雞煲都唔算 太國辣, 剛剛好
之後叫咗魚皮餃

仲有手打鯪魚球

新鮮蕃茄充滿田園 清香味
咬落多汁

閃片 咬落口感豐富, 咬落非常之彈牙好味
魚肉味豐富, 肉質鮮甜
新鮮鮮片

番茄的茄紅素好高