2021-09-25 102 瀏覽
名館係我至愛之一,佢精緻,佢創新,佢乾淨,佢講究,係之前中環店一直吸引我嘅原因。佢竟然喺希慎開舖,仲搞放題,仲只係一位$215($188加茶位加一),我毫不猶豫就去食啦。星期五晚七點半walk in入去,唔洗等位,Receptionist 非常好,安排咗喺一角嘅梳化卡位,佢仲喺其他方面都表現得非常令人滿意,大力稱讚佢環境好闊落、好舒服。點心逐件點,其他就逐份點,每次落單相隔十分鐘,叫咗十幾碟,如預期般好食,其中個人精選:大良奶、蝦餃、燒賣、妃子笑(炸糯米糍)、魚皮、黑鳯爪。其他例如擔擔麵、腐竹糖水、黑流沙包、餃子、蒸鳳爪、腸粉等等都好食。最後特别提下啲茶,係佢自家麥茶,值得細心品嘗!!!

最後特别提下啲茶,係佢自家麥茶,值得細心品嘗
!!!

2021-09-25
2021-09-23 133 瀏覽
✿╮❤╭✿✿雜感女生   好味日記✿˚*•✰。名館.我愛點心放題。✰•*˚✿✿小資女的Dolce Vita✿✿❤餓底飯聚.食勻全世界❤❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤  ❤名館主打新派Fusion中菜最近做緊晚市任食點心放題 簡直令人心心眼因為適合我地夜放工的一份子一起去尋eat 作樂 必須一提的是價錢勁抵!每人都係 $188(另有加一、茶芥)任食30多款精緻粵式新派點心 好快上了一台菜 雞絲粉皮:勁爽勁多彈牙雞絲 生煎藕餅:熱辣辣,勁香口,好食! 手拍青瓜:份量勁大,惹味爽口水晶餚肉:水晶晶的好味,非常有水準! 蘿蔔糕:煎得好香口,都很不錯啤梨鹹水角:得意創新的造型,味道傳統乾身不油膩 春卷:香脆可口,非常引人 蝦餃皇:爽口好食 黑金流沙包:非常值得一吃,流心效果不錯食到滿咀都是燒賣王:勁大粒,又厚肉 小籠包:鮮肉製,味道好天鵝酥:酥內蘊含紅豆香氣,非常驚喜 菠蘿叉燒包:皮脆餡正,吃得出的即點即製玫瑰奶皇糕:好靚,帶點煙韌  這個放題吃得很飽,普遍的點心都做出水準CP值高,朋友也說好值得再來放鬆!

雜感女生   好味日記

˚*。名館.我愛點心放題*˚

✿✿小資女的Dolce Vita✿✿

因為適合我地夜放工的一份子

一起去尋eat 作樂

必須一提的是

價錢勁抵!

每人都係 $188(另有加一、茶芥)

任食30多款精緻粵式新派點心

好快上了一台菜

雞絲粉皮:勁爽勁多彈牙雞絲

生煎藕餅:熱辣辣,勁香口,好食!

手拍青瓜:份量勁大,惹味爽口
水晶餚肉:水晶晶的好味,非常有水準!

蘿蔔糕:煎得好香口,都很不錯
啤梨鹹水角:得意創新的造型,味道傳統

乾身不油膩

春卷:香脆可口,非常引人

蝦餃皇:爽口好食

黑金流沙包:非常值得一吃,流心效果不錯

食到滿咀都是
燒賣王:勁大粒,又厚肉

小籠包:鮮肉製,味道好
天鵝酥:酥內蘊含紅豆香氣,非常驚喜

菠蘿叉燒包:皮脆餡正,吃得出的即點即製
玫瑰奶皇糕:好靚,帶點煙韌

這個放題吃得很飽,

普遍的點心都做出水準

CP值高,朋友也說好值得再來放鬆!
2021-09-23 173 瀏覽
好耐之前耐唔耐就會嚟食 但係之後我以為執咗笠 因為好一排冇開 原來係裝修 所以今次係翻新之後第一次過嚟 菜式已經同以往唔同 環境舒服咗 今次老豆生日就帶佢嚟食😌不過 IGable嘅嘢果然係比較難喺味道上有優勝之處😂較為一般🍍冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉 $138🧊個外觀就夠晒勁了🍍用一大個菠蘿殼裝住冰🧊咕嚕肉同埋菠蘿 外面仲有個碗裝住氣體 成件事好澎湃我記得銅鑼灣Times Square嘅”鍾廚”都有冰鎮咕嚕肉 嗰個真係超級好食 咕嚕肉又大大嚿所以我對呢個嘅期望都好高但就較一般😅😅咕嚕肉嘅份量較少 而且比較細件 外面亦都唔係好夠脆 菠蘿雖然新鮮 但超酸😅😅不過打卡係一流嘅🌶招牌酸菜滑魚片 (小辣) $298呢個賣相都係一流📸用咗好中式嘅器皿 藍色好搶眼👀但係小辣就真係好似完全唔辣咁 不過屋企人唔係好食得辣 冇辦法😟唯一值得一讚嘅就係啲魚係嫩滑嘅😅 但係酸菜湯底唔係好夠味 冇花椒味 湯唔濃郁 酸菜超級多 但係就冇乜粉皮😔而且價錢亦不合理 太貴了🥲家人都不太滿意😅🥟灌湯鮮肉小籠包 $68驚喜嘅佢係有5粒小籠包🥟我就以為得4粒嘅😅不過 又係一般!層皮過厚 肉同湯汁唔濃味 唔得😅😅🀄️詐糊 $68成晚最值得

🍍冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉 $138🧊

所以我對呢個嘅期望都好高

🌶招牌酸菜滑魚片 (小辣) $298

呢個賣相都係一流📸用咗好中式嘅器皿 藍色好搶眼👀
招牌酸菜滑魚片

🥟灌湯鮮肉小籠包 $68

🀄️詐糊 $68

成晚最值得欣賞嘅一碟嘢!因為真係好有心思😂😂本身都想嗌餐牌上嘅十三么🀄️😂但係得3個人 嗌13粒甜品真係有啲多😂然後見到下面有個”詐糊”😆大家都好好奇咩嚟 我初頭以為係芝麻糊😂😂然後睇英文見到同十三么嘅英文一模一樣 只不過後面寫住(Half) 我就知道係份量少一半嘅十三么🀄️即嗌✌🏻

講咁多 終於可以講吓碟甜品係咩嚟😂😂
其實佢白色位置係椰汁糕🤍綠色嘅位置係啫喱💚麻雀隻花就係用食用紙痴上去嘅😌其實椰汁味就唔係好突出 但係呢個價錢食到一個精緻嘅甜品都值回票價嘅😆
底下仲有兩張美金💵用兩張美金嚟托住副麻雀🀄️好好笑😂🤣嗰兩張美金都食得㗎 都係食用紙嚟😂不過個人覺得咬一啖試吓好了😂😂
詐糊

個人覺得要去呢間鋪其實嗌少少野 影吓相就OK 味道確實一般的
2021-09-10
詐糊
2021-09-21 86 瀏覽
今日與家人一同吃晚餐,已經好久沒有跟父母親食飯,當然要盡下孝心,帶他們試試特別的餐廳。在朋友的推介下,我預早在新派中菜餐廳 名館訂座,帶父母試一下摩登新潮的中菜。 冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉 $138 父母對這道咕嚕肉的賣相讚不絕口,因為咕嚕肉呈上時不斷出煙,他們對此很有驚喜。咕嚕肉的肉質較瘦,每塊都是一口大小,方便食用。 脆皮鹹豬手 $188 中菜餐廳都有德國鹹豬手,真想配啤酒啊。豬手偏鹹,豬皮香脆,超級大隻,相當抵食。 鑊仔生煎蓮藕餅 $48 媽媽說已經好久沒吃過蓮藕餅,今天終於有機會重拾舊時回憶啦。蓮藕餅軟中帶脆,調味充足,好食! 海參帶子粒煮滑豆腐 $98 這個滑豆腐,超適合老人家食用。豆腐滑溜,帶子軟身,海參滑軟,送飯一流。 金銀蒜粉絲蒸元貝 $88 鹹香惹味的粉絲配元貝,質素不錯,人人愛吃。

冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉 $138

脆皮鹹豬手 $188

鑊仔生煎蓮藕餅 $48

海參帶子粒煮滑豆腐 $98

金銀蒜粉絲蒸元貝 $88

鹹香惹味的粉絲配元貝,質素不錯,人人愛吃。
2021-08-31
今日同男朋友嚟咗銅鑼灣食點心放題❤️💕見到呢一間喺希慎幾方便 而且仲有QR code落單覺得都值得encore店員就同我哋講起系統入邊click 1就係代表一件我哋第一輪要咗唔同類型嘅點心推介炸鮮奶 💕入口唔油膩而且鮮奶味香濃個雞絲粉皮都好滑嫩而且佢哋嘅炸身處理好好 唔油膩首先要咗鮮蝦燒賣 一邊好足料而且係有冬菇嘅版本所以味道就更加香🤪而且鮮蝦咬落去好彈牙蝦餃就更加唔使講❤️💕皮整得非常之晶瑩剔透,而且唔會散開 蝦肉爽口彈牙 都encore咗好多粒男朋友鍾意食潮州粉果 佢話外皮煙韌 加上入邊嘅餡料都好足夠🤤另外我自己都好鍾意食佢嘅小籠包 ,因為佢哋入邊嘅湯包都好足夠 咬落去啲湯會滲出嚟🤪😍👍加少少醋就真係一流另外仲好鍾意食佢嘅脆炸蛋散 仲有其他幾樣炸物☺之後我哋嗌左兩碗面,一碗係牛肉麵,牛肉嘅份量好多而且係牛展位😛面爽口彈牙湯底清甜😎以我自己就鍾意食四川擔擔麵,因為佢嘅花生秘製醬好香濃 ,但係份量好多應該兩個人share一碗🤣🤣之後要咗泡椒魚皮 好好食嘅小食💕食落去好爽口涼涼地 開胃之作見唔夠飽就即刻encore左多一輪點心😛🤣全菜嘅速度都好快速 抵讚到最後嗌咗紅豆沙 腐竹鵪鶉蛋糖水😛💕好
今日同男朋友嚟咗銅鑼灣食點心放題❤️💕

• 鮮肉一口小籠包
  • 七彩鬆化蛋散
  • 點心放題
2021-09-20 96 瀏覽
好耐沒有來到銅鑼灣希慎廣場覓食,來到希慎廣場通常都會上一想起12樓中餐的南小館,上到去才發現換了別家叫做“名館”,既然來到便進入去一嘗這家餐廳!未入門口看見右邊再擺放中秋月餅,一問之下才知道他們是第一年做這個中秋月餅以看起來十分有趣我們便買了一盒!正式未吃飯先消費,哈哈!這家餐廳環境有保留到原有上家的裝潢擺設,所以感覺一點也不陌生心,同樣地我亦很喜歡餐廳寬敞的位置,吃起飯來十分舒服不會覺得擠擁!女友在我去上廁所便自己很快地點上食物,回來已發現所有東西都已點好!作為選擇困難症的人有他的幫忙絕對減輕很多煩惱! 前菜我們點了兩份,“京川汁秋葵” 和 “風味口水雞”,秋葵軟硬度相對適中,很多時出面餐廳的秋葵會過份硬由於太生,這裏除了適中外而配上京川汁不會太鹹,而且很有風味!而風味口水雞也有點不一樣,不是涼的也不是熱的是溫溫的溫度,辣椒油香口吃起來有點沙沙感覺會上雞上非常融洽! 我們也點上他們家的精緻點心拼盤,這個點心拼盤上菜後我們十分歡喜,因為拼湊起上來感覺非常新鮮可愛!內裡包含很多特色點心包括有蝦餃,炸鮮奶,粉果,煎堆,還有天鵝造型的應該是紅豆角! 各種點

我們也點上他們家的精緻點心拼盤,這個點心拼盤上菜後我們十分歡喜,因為拼湊起上來感覺非常新鮮可愛!內裡包含很多特色點心包括有蝦餃,炸鮮奶,粉果,煎堆,還有天鵝造型的應該是紅豆角! 各種點心都很有它的特色將所有廣東風味完全帶出!蒸點心蝦餃和粉果的皮不會很厚,熱炸物點心例如炸鮮奶邊堆和紅豆角都不會太油膩亦不會太甜!

而我們今晚的主食,酸菜滑魚片,女友讚不絕口,這個酸菜魚和我們一般中式餐館所吃的有點不一樣,因為不太辣,酸菜也不太舒服不太鹹,一點也不是走重口味的路線,其實不重口味反而對健康更好而且有另有一番風味!那些魚片也很鮮也很滑!

最後還點上玫瑰奶黃糕作為今晚的happy ending!同樣這個點心甜品的皮不厚,奶皇也不會很甜!

整體來說他們家的東西不是偏重口味的路線,配合環境服務基本上沒有得輸!

2021-09-01
2021-09-18 126 瀏覽
今日約咗個朋友食晚飯,佢超級鍾意飲茶,所以約咗去試吓呢度嘅晚市點心放題😋呢一間餐廳走新派點心路線,有好多特色點心坐都坐得舒服~晚市係$188一位,已經包括任叫二三十款點心,亦都有飯麵糖水等等,一定食得飽!呢度係用QR code落單,相當方便😘我哋叫咗好多唔同款式,必食推介有:黑金流沙包💗賣相超級可愛,大人小朋友一定喜歡!餡料流心,蛋黃味超級香濃,每一啖都係滿足!鴛鴦流汁叉燒包黑白色賣相,好有太極feel😛入邊係肉質鮮嫩嘅叉燒,唔會太鹹,加上鬆軟嘅外包 啱啱蒸熟好好食😋蟹子燒賣王大大粒真材實料,唔會過肥,朋友超級喜歡!名館荀尖蝦餃王一般蝦餃價錢都比較貴,呢度仲要任食! 性價比超高~ 大大粒 蝦肉爽口 味鮮香醇 忍唔住encore!仲叫咗好多唔同食物添最後當然要來個甜品啦!🍳甜品都有三款俾你揀, 我哋叫咗腐竹鵪鶉蛋糖水 , 唔會過甜 , 飲落去好舒服 ~正!呢度環境優美,上菜又上得快,性價比十足!

呢一間餐廳走新派點心路線,有好多特色點心坐都坐得舒服~

呢度係用QR code落單,相當方便😘

我哋叫咗好多唔同款式,必食推介有:

黑金流沙包💗

鴛鴦流汁叉燒包

蟹子燒賣王

大大粒真材實料,唔會過肥,朋友超級喜歡!

名館荀尖蝦餃王

仲叫咗好多唔同食物添

最後當然要來個甜品啦!🍳

呢度環境優美,上菜又上得快,性價比十足!

平時食飯都係2條友,今晚終於有4人行,可以食飯嗌多幾樣餸試下啦!呢間餐廳樓底高好闊落,坐得舒服。沸騰水煮滑魚片 $298呢個影相一流,滿滿既鱸魚片,魚無骨夠滑,底下仲有薯粉,芽菜,豬紅等配料,份量十足,辣度岩岩好金銀蒜銀魚蒸勝瓜 $68鋪滿曬蒜頭一上枱已經聞到好香雙味菇蔥爆蝦球 $118隻隻蝦都好大隻!肉質係爽架,好新鮮!豉油王頭抽飯蕉蝦 $118啲飯都幾粒粒分明,蝦又入味風味口水雞 $68食落都幾辣,雞肉啖啖肉,幾嫩滑陳醋手拍青瓜 $48落左陳醋食落酸酸辣辣,幾開胃大良鮮奶一口酥 $48我本身係麻麻地鍾意鮮奶既,但炸鮮奶食落外脆內軟,奶味又唔重,幾好味名館筍尖蝦餃皇 $48蝦餃皮煙韌,加左筍尖口感唔錯十三么 $128呢個又係影相一流!像真度超高,其實係椰汁糕黎,食落又唔會過甜,係我全晚最愛!
呢間餐廳樓底高好闊落,坐得舒服。

沸騰水煮滑魚片 $298

金銀蒜銀魚蒸勝瓜 $68
鋪滿曬蒜頭一上枱已經聞到好香

雙味菇蔥爆蝦球 $118
隻隻蝦都好大隻!肉質係爽架,好新鮮!

豉油王頭抽飯蕉蝦 $118
啲飯都幾粒粒分明,蝦又入味

風味口水雞 $68
食落都幾辣,雞肉啖啖肉,幾嫩滑

陳醋手拍青瓜 $48
落左陳醋食落酸酸辣辣,幾開胃

大良鮮奶一口酥 $48

名館筍尖蝦餃皇 $48
蝦餃皮煙韌,加左筍尖口感唔錯

十三么 $128

2021-09-16 56 瀏覽
希慎廣場有一間中菜餐廳位於高層,環境開陽舒適,好適合家庭聚會或朋友聚會呢度嘅茶類種類非常特別,竟然有我至愛既蕎麥茶,真係好香濃,而且可以解油膩,真係好健康小菜方面我哋揀咗冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉$138,佢係原隻菠蘿上碟,而且擺盤非常精美,旁邊還放置了乾冰營造仙境,而且冰鎮後既咕嚕肉更加爽口彈牙。我哋仲叫咗兩款小食涼菜,分別係京川汁秋葵$48同埋鎮江水晶餚肉$48另外我哋仲叫咗一個豉油王頭抽飯焦蝦$118,飯焦蝦好大隻,有八大隻,而且飯炒得好乾身,飯粒鮮明,蝦亦都好新鮮,真係性價比好高最後我哋叫咗個甜品詐糊,佢係用麻雀同埋紙幣造成嘅西米糕,造型10分吸睛,好似打緊麻雀一樣,食麻雀🀄️大家都食得好開心

同媽咪係銅鑼灣行街,買完野係希慎搵中菜食,見到有點心放題,媽咪好想食🤣 見價錢ok就試下「90分鐘點心放題 $188」.好似飲茶咁,會有茶水供應,落單全部用QR code,每次點餐不限叫幾多,但叫完之後要相隔10分鐘先可以再點餐。因為任食既關係我地都叫得好盡🤣但因為點心每叫1份其實即係1件,所以賣相相對上冇咁靚😌.個人覺得點心既蝦餃燒賣小籠包鳳爪係可以encore,大大粒有蝦又爽口,其他炸野個啲都算高質,只係任食食唔到咁多,所以就無再點😋 另外涼菜小食好正,一碟碟咁上,如果食得辣嘅朋友100%建議你嗌麻辣無骨黑雞腳同泡椒魚皮絲✅好鬼辣又惹味。粉麵飯有個幾正既迷你香菇雞粒炒飯,上碟仲有煲仔,滋滋聲好過癮。.因為唔唔記得影低個menu, 所以打左大部分點心名俾大家參考下🥰🥰🥟點心🥟筍尖蝦餃王黑金流沙包蟹子燒賣芝士鮮蝦春卷啤梨鹹水角一口小籠包鴛鴦叉燒包宮廷紀子笑七彩蔥花蛋散紫金醬鳳爪野菌竹笙餃.🥗涼菜小食🥗雲南涼拌貓耳朵麻醬雞絲粉皮陳醋手帕青瓜麻辣無骨黑雞腳泡椒魚皮絲桂花鐵棍淮山.🍜粉麵飯🍚迷你香菇雞粒炒飯海南雞米線.🍬甜品🍮腐竹鵪鶉蛋糖水遠年陳皮紅豆沙
蝦餃王

🍬甜品🍮
腐竹鵪鶉蛋糖水
遠年陳皮紅豆沙
2021-09-15 83 瀏覽
🔍名館 (希慎廣場)❣️銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1201號舖-----Daddy👨🏻愛吃中餐,但係成日食黎食去都係傳統酒樓、茶餐廳嗰啲真係好悶,所以琴晚難得佢放假,就帶佢嚟呢一間餐點甚具玩味嘅中菜廳食晚飯。餐廳裝潢現代感十足,座位寬闊,樓底亦高,整體氣派感不錯,父親大人表示幾舒適👍🏻。-黃金蝦球🦐 $118啖啖蝦肉嘅無殼蝦球,表面沾滿鹹蛋黃碎,沙狀顆粒質感連帶彈牙蝦肉,鹹香誘人。花膠海皇魚翅撈飯🥄 $198圓轆轆波波型嘅炸飯團非常kawaii,輕輕鑿開,米飯就會散開至濃厚嘅花膠魚翅湯裏面,有趣之餘,味道亦很不錯,入口鮮甜奶滑。煙燻嫩滑妙齡鴿🦆 $68乳鴿肥美肉厚,外皮焦脆帶油光,肉質亦嫩滑,可encore。十三么🎲 $128同朋友打牌未食過十三么,今次就決定喺餐廳度「食」返個十三么,造型像真度非常高,紙幣=米紙,麻雀=椰汁糕混桂花糕,味道不過不失,但打卡一流 -----👶🏻B仔整體評價:7.7/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻👶🏻B仔環境評分:8/10個👍🏻👶🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻👶🏻B仔回頭機會:8/10個👍🏻---
🔍名館 (希慎廣場)
❣️銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1201號舖
-----

黃金蝦球🦐 $118

花膠海皇魚翅撈飯🥄 $198

煙燻嫩滑妙齡鴿🦆 $68
乳鴿肥美肉厚,外皮焦脆帶油光,肉質亦嫩滑,可encore。

十三么🎲 $128

👶🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8/10個👍🏻
---
2021-09-15 83 瀏覽
飲茶通常係傳統lunch上好穩陣的選項不過最近銅鑼灣開多咗幾間偏向新式以及玩味十足的飲茶地方感覺很新鮮味道嘛~好見仁見智介紹幾個特別菜式朱古力雪茄春卷配有乾冰為打卡而生流沙包味道不錯流得很澎湃總體價格有點偏貴但食得影得好開心一試無妨
飲茶通常係傳統lunch上好穩陣的選項

流得很澎湃

總體價格有點偏貴
但食得影得好開心
一試無妨
有鑊氣有環境 聚會幾唔錯嘅地方~~~中同約食飯,揀咗呢一間喺銅鑼灣嘅中菜廳。位置方便,環境好坐,幾新淨,而且雖然食中菜但係成個感覺唔會好老土。~~~冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉:係鮮菠蘿🍍加持底下 咕嚕肉甜得自然 有少少果酸香氣 肉質夠滑 而且肉表面d粉漿落得夠薄 食落脆但無熱氣感 咕嚕汁又唔會過於濃味 仲帶少少鑊氣 高水准 會回頭~~~蘿蔔千絲酥:表層非常酥脆 內層則濕潤綿綿嘅感覺 蘿蔔絲好足料 調味不錯 算係整得好好食嘅蘿蔔酥 食完朋友先話我知 原來呢一個係佢哋招牌之一嚟嘅🥕~~~陳醋珊瑚海蜇頭:海蜇頭大大舊 好飽滿 陳醋酸酸地好開胃 咬落卡擦卡擦聲 好爽脆 冰冰凍凍幾開胃🥢~~~欖菜肉鬆炒四季豆:不太油膩 四季豆顏色嫩綠 以欖菜鹹味作調味 味道調配恰到好處 幾自然唔死鹹🍽~~~灌湯鮮肉小籠包:皮夠薄 湯汁亦濃厚 加埋粉色嫩口豬肉 不錯 可encore🥟~~~名館 (希慎廣場) (銅鑼灣)銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1201號舖
有鑊氣有環境 聚會幾唔錯嘅地方
~~~
名館 (希慎廣場) (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1201號舖
2021-09-15 57 瀏覽
黎呢度家庭聚餐,款式夠多。✨沸騰水煮蒸魚片~魚片滑溜,而且啲骨起得好乾淨,容易食。配料有午餐肉、水晶粉、椰菜、鴨血,款款都好吸味✨金銀蒜粉絲蒸元貝~粉絲量好夠,個人覺得,濃味咗少少,如果淡返啲就好了,元貝新鮮又大隻,食得出係唔係急凍貨!✨金銀蒜銀魚蒸娃娃菜~娃娃菜食嘅時候有少少花生味,認真睇原來有啲花生碎同蒜蓉一齊蒸,同另外嗰款味道咁不同。小朋友最鍾意食乜😄答案:食錢🤣呢一款甜品~✨詐糊,像真度100%。紙幣其實係一張米紙,味道甘甘地,好香米味,我哋都係淺嘗兩啖😆麻雀係椰汁糕,底層桂花糕,低甜嘅口味,好清新。飯後來一客,感覺舒爽!

黎呢度家庭聚餐,款式夠多。

✨沸騰水煮蒸魚片

✨金銀蒜粉絲蒸元貝

✨金銀蒜銀魚蒸娃娃菜

小朋友最鍾意食乜😄
答案:食錢🤣

呢一款甜品~✨詐糊,像真度100%。
飯後來一客,感覺舒爽!
2021-09-14 77 瀏覽
今朝食完個早餐就忙到而家,餓到飛起嘅我哋,就黎到希慎廣場~名館鎮江鮮肉小籠包~我哋習慣嘅食法係咬少少個頂,咁樣食冇咁容易熱親,個皮夠薄,內裏湯汁豐富,其中一個拎起嘅時候,唔小心整爛咗,流到成個匙羹都係汁😆好似飲湯咁!海南文昌雞半隻~文昌雞無雪味,最特別在於個汁,店員推介係用青檸汁、紅椒碎、蒜蓉混合而成,有別於醋汁嘅酸味,沾上雞件,充滿檸檬香!雲南涼拌貓耳朵~即係雲南雲耳,特別香脆,有少少四川麻辣香,夠入味。蜜椒脆薯牛柳粒~牛柳粒俾我想像中軟滑,冇咩根,薯仔都係炸過嘅,兩者嘅外皮都充份沾上蜜糖汁

鎮江鮮肉小籠包

海南文昌雞半隻

雲南涼拌貓耳朵
~即係雲南雲耳,特別香脆,有少少四川麻辣香,夠入味。

蜜椒脆薯牛柳粒