⭐️【銅鑼灣】高質好味特色中菜館⭐️位於「銅鑼灣」「希慎廣場」的新派Fusion中菜館【名館】,之前朋友介紹這裡的酸菜滑魚片非常出色,所以天氣一有點轉涼,馬上訂位品嚐,果然沒有令我失望🥰。菜館佔地空間很大,加上樓底高,感覺光亮舒服,店裡裝潢都用上淡湖水藍及配上雲石檯為主,色調柔和😍,窗邊設有梳化卡位,看得出餐廳設計走年輕化路線,有別於一般傳統中菜館,看一下餐牌,除了很多精點特色點心外,還有新派Fusion中式菜,以銅鑼灣地標鬧市「希慎廣場」來說,價錢定位亦不算太貴,令人有驚喜🤩。👍🏼🐟【招牌酸菜滑魚片】(HK$298)一上檯有嘩一聲的感覺,用上傳統類似老北京一樣的火鍋爐上檯,火鍋爐賣相已經非常有特色吸睛,爐下面還點了火來作保暖,不怕魚片冷掉變腥影響味道,這菜真的可以瘋狂打卡。火鍋爐上面鋪滿了魚片及酸菜,魚片入口非常嫩滑有鮮味,而且每一口魚片都是沒有魚骨,我跟同行朋友平常都不太吃魚,都一口接一口的吃,爐的配菜有酸菜、芽菜、木耳、底層還有薯粉,而湯底花椒味較突出,有微微麻辣味道,湯底亦不會過酸很惹味,因為跟同行朋友都叫了少辣湯底,所以愛吃辣的人士,不妨問問店員是否可以加辣,相信味道會更突出。🍚
⭐️【銅鑼灣】高質好味特色中菜館⭐️

👍🏼🐟【招牌酸菜滑魚片】(HK$298)

🍚【竹筒藜麥飯】 (HK$18)
用竹筒裝著的飯有淡淡的竹筒味道,加入藜麥的飯感覺清新健康,用來配上咕嚕肉送飯一流。

👍🏼🍍【冰鎮鮮波蘿咕嚕肉】 (HK $138)
餐廳的推介菜之一,點止冰鎮咁簡單,出場時用上乾冰已經仙氣飄飄,而用上整個波蘿上檯賣相亦很吸引,打卡必點📸。
有別於一般的中式菜館的做法,一入口粉皮是炸得非常薄身,肉質香口又鬆脆,而且外皮好像有層糖漿包著,有少新許拔絲效果,最喜歡它的甜味比酸味多,感覺非常順喉亦很開胃,而上層的咕嚕肉是熱的,吃到底層才有冰鎮口感,同一樣菜式有兩種口感,非常特別。

🥢【黑松露野菌冬菇包】(HK$48)
外型是冬菇造型的素包,入面餡料很豐富,有少許黑松露香味,包底下還做了粒冬菇蒂很可愛,玩味十足。

🥢【藍莓流心糕】(HK$38)
糕點內有藍莓醬,入口有陣陣的藍莓香味,酸甜不膩,非常新穎的點心。

🫖【茶芥】(每位HK$8)
茶是蕎麥茶,有點玄米茶,但入口清幽甘甜,散發著獨特的香味,同行朋友讚口不絕。餐廳另有一大包蕎麥茶出售(HK$120),喜歡蕎麥茶的朋友可以買來試試。

📍【名館】Ming Bistro @mingbistro
🇭🇰香港銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場12樓1201號舖
Shop 1201, 12/F, Hysan Place, 500 Hennessy Road, Causeway Bay, Hong Kong
  • 冰鎮鮮波蘿咕嚕肉
2021-10-22 293 瀏覽
一家大細晚餐想食中菜,便過來試試新餐廳😊這裏的晚市,除小菜外,原來也有點心服務😍實在是太驚喜!先來一些點心和茶五款點心都很不錯😋尤其芝麻芋絲,炸鮮奶和蔥油大餅很美味因很久沒吃填鴨,所以便點了。上枱很精美,但中伏了!!烤鴨很乾!亦不知為何要配蛋皮!非常不配!還好有不同配料和醬汁,所以可分開吃😒灌湯小籠包,肉還可以,但是沒有灌湯的,五粒都沒有相信大家都有吃過冰鎮咕嚕肉,但這個很奇怪!冰塊好像唔小心掉下去,菠蘿全都冷冷的,而咕嚕肉亦沒有外脆內軟,反倒像被冰弄濕了!完全沒有冰鎮咕嚕肉的口感!!再看清楚點名子,原來是誤會了,名字已寫得很清楚是「冰鎮鮮菠蘿」咕嚕肉,所以菠籮是冰鎮,而咕嚕肉自然沒有冰鎮的口感🤦🏻‍♀️ 其實用菠蘿殼而很美,冰鎮真的是多些一舉!吃完三樣中伏菜後,終於來點正常這個炒得不錯,味道很好又乾身,鮑魚和雞粒也很多,加上其實配菜,口感豐富,到最後還有少少飯焦雖然填鴨伏了,但這個很惹味!鴨肉和苦瓜很配😋😋這是一頓好像坐過山車的晚餐!初段很好吃,然後一下子跌下去,後來又上返去!點心類相當不錯,但小菜就有代改進了!
一家大細晚餐想食中菜,便過來試試新餐廳😊
這裏的晚市,除小菜外,原來也有點心服務😍實在是太驚喜!

先來一些點心和茶
紅棗桂圓茶

蝦餃
大良鮮奶一口酥
芝麻芋絲軟夾
太極馬拉糕

五款點心都很不錯😋
尤其芝麻芋絲,炸鮮奶和蔥油大餅很美味

因很久沒吃填鴨,所以便點了。
北京填鴨

上枱很精美,但中伏了!!

烤鴨很乾!亦不知為何要配蛋皮!非常不配!
還好有不同配料和醬汁,所以可分開吃😒

灌湯鮮肉小籠包

灌湯小籠包,肉還可以,但是沒有灌湯的,五粒都沒有

冰鎭鮮菠蘿咕嚕肉

相信大家都有吃過冰鎮咕嚕肉,但這個很奇怪!

其實用菠蘿殼而很美,冰鎮真的是多些一舉!

吃完三樣中伏菜後,終於來點正常

石碢鮑魚雞粒炒飯

鴨殻胸肉炆苦瓜

雖然填鴨伏了,但這個很惹味!鴨肉和苦瓜很配😋😋

點心類相當不錯,但小菜就有代改進了!
2021-10-15
太極馬拉糕
石碢鮑魚雞粒炒飯
鴨殻胸肉炆苦瓜
2021-10-21 176 瀏覽
中菜館㊙️.依間中菜店除左有小菜叫之外仲可以試下佢地既點心🥧放題,價錢都好平下‼️今次無食到點心🤣試左依間餐廳特色小食先😇.四季椰子肉雞湯 $68湯係用茶壺形式裝上黎比客人飲🫖夠晒特別😇湯好清甜,完全似到椰子🥥既香😆同埋係燉湯既感覺,零添加😍.招牌酸菜滑魚片 $298拎出黎既好有宮廷feel🤣,啲魚片🐟好肥美,又夠厚身🤣名副其實既滑魚片,睇落好似好少甘,但其實收收埋埋好多野🤣入面仲有芽菜、薯粉😍越食越惹味.詐糊 $68完全岩晒用黎打卡呀,其實佢係jelly 黎🤣味道就不過不失
中菜館㊙️
四季椰子肉雞湯 $68

招牌酸菜滑魚片 $298

詐糊 $68
完全岩晒用黎打卡呀,其實佢係jelly 黎🤣味道就不過不失
2021-10-21 131 瀏覽
招牌酸菜滑魚片 小辣 $298魚片新鮮超級辣,唔算好酸,魚片配菜同寛粉既分量都好多XO醬生啫唐生菜 $98超香超惹味,渣渣聲,配白飯一流黃金蝦球 $118蝦球爽口大大粒,咸蛋黃醬香氣濃郁,邪惡都要試黑松露翡翠炒帶子 $138帶子新鮮爽口,配黑松露更顯高貴名館厚切叉燒皇 $88厚切叉燒諗身啖啖肉,個汁都好恰陳醋手拍青瓜 $48青瓜小辣幾清新,食完仲開胃石鋁鮑魚雞粒炒飯 $118飯粒分明有鑊氣,雞粒鮑魚份量足十三么$128食完麻將順利,椰汁糕清甜,可以一試
招牌酸菜滑魚片 小辣 $298
魚片新鮮超級辣,唔算好酸,魚片配菜同寛粉既分量都好多
XO醬生啫唐生菜 $98
超香超惹味,渣渣聲,配白飯一流
黃金蝦球 $118
蝦球爽口大大粒,咸蛋黃醬香氣濃郁,邪惡都要試
黑松露翡翠炒帶子 $138
帶子新鮮爽口,配黑松露更顯高貴
名館厚切叉燒皇 $88
厚切叉燒諗身啖啖肉,個汁都好恰
陳醋手拍青瓜 $48
青瓜小辣幾清新,食完仲開胃
石鋁鮑魚雞粒炒飯 $118
飯粒分明有鑊氣,雞粒鮑魚份量足
十三么$128
食完麻將順利,椰汁糕清甜,可以一試
2021-10-21 313 瀏覽
約了閨蜜晚飯,找了一家坐得舒適又有得打卡的好地方店內裝修新穎,格局像西式小餐館,感覺相當輕鬆主打廣東和上海菜式,在傳統菜式和點心中加入創意及潮流元素功夫靚湯糖心黑蒜海底椰豬展湯賣相精緻,味道香濃蜜汁欖角骨肉質結實,有咬口又惹味黃金蝦球爽滑彈牙的蝦仁拌入香濃的鹹蛋黃醬,所有味道融合的恰到好處花膠海皇魚翅撈飯內有一外層是香脆飯焦,內裏有軟軟白飯的球,弄破後攪拌一下就可以跟湯底一起吃馳名黑金流沙包竹炭粉與濃郁奶黃餡成低調奢華黃金蔥油大餅口感鹹香帶勁,蔥香四溢蟹粉小籠包將蟹肉的甜美滋味封存在透薄麵皮裡,餡香湯鮮,令人回味無窮
約了閨蜜晚飯,找了一家坐得舒適又有得打卡的好地方
店內裝修新穎,格局像西式小餐館,感覺相當輕鬆
主打廣東和上海菜式,在傳統菜式和點心中加入創意及潮流元素
糖心黑蒜海底椰豬展湯
功夫靚湯糖心黑蒜海底椰豬展湯賣相精緻,味道香濃
蜜汁欖角骨
蜜汁欖角骨肉質結實,有咬口又惹味
黃金蝦球
花膠海皇魚翅撈飯
馳名黑金流沙包
馳名黑金流沙包竹炭粉與濃郁奶黃餡成低調奢華
黃金蔥油大餅
黃金蔥油大餅口感鹹香帶勁,蔥香四溢
蟹粉小籠包
花膠海皇魚翅撈飯
馳名黑金流沙包
蟹粉小籠包
2021-10-21 132 瀏覽
天氣轉涼 熱辣辣酸菜魚又係時候出場位於Hysan 既呢間中菜館主打精緻中菜由冷盤 主食 到包點 都非常精緻京川汁秋葵擺碟有心思外 重點在於醬汁調味後少少甜 同秋葵本身非常夾金銀蒜銀魚蒸娃娃菜配合金銀蒜蒸煮既菜 香口又健康都市人 多食一點菜吧招牌酸菜滑魚片今晚既主角 平時其實好少食魚怕有骨 但係食哂整盤酸菜魚 都食唔到一條骨另外 份量都幾足 3-4人食都足夠魚肉 香滑 鮮嫩配合酸菜 芽菜 木耳 寬粉一齊食非常開胃另外唔食得辣 唔緊要 可以要求店員走辣😛冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉擺碟非常精緻 上菜時有少少乾冰係碟度有d 迷幻 另外係原隻菠蘿底部有冰塊酸酸甜甜+冰涼 = 正不過咕嚕肉唔算脆口 有少少失色黒金流沙包平時飲茶必叫既包點太耐冇似茶 心血來潮叫左一籠當甜點食既時候有少少流沙湧出黎 👍🏻

天氣轉涼

黒金流沙包

平時飲茶必叫既包點
太耐冇似茶 心血來潮叫左一籠當甜點
食既時候有少少流沙湧出黎 👍🏻
今日呢一餐真係好滿足,話說今日約左一班港島區既舊同事食飯,咁耐冇見係要食好啲既!所以我哋黎左呢間餐廳食中菜🥰先講下呢度既環境,真係幾闊落,裝修都好新淨好靚~座位都隔好開~唔會同隔離枱太近!今晚最令我印象深刻既有兩道菜!一道係花膠魚翅撈飯🤤呢道菜式賣相好掂! 用左個好靚既中式細爐鍋暖住左上面既花膠撈飯🤤 個飯好特別,係一個圓形球體,將啲飯炸到外表脆卜卜,入面保持飯既質感食既時候將個飯球慢慢拆開再撈入啲花膠汁到,成件事好夾,好好食,口感又脆又腍🤤🤤係第一次食呢款花膠撈飯,真係好特別~之後個道酸菜魚都好吸引,用左個好靚既中式火鍋盤,賣相都已經吸引左我眼球味道都幾好,唔會辣,酸菜好食,魚肉片好滑,好多片😋仲叫左個脆皮咸豬手,好大份😋😋豬手味道適中,唔會太咸,豬皮有脆到,幾好,肥瘦適中👍🏻整體呢間野真係幾高質!價錢又唔係太貴,真係好食到好飽好滿足🤤
所以我哋黎左呢間餐廳食中菜🥰

今晚最令我印象深刻既有兩道菜!
一道係花膠魚翅撈飯🤤

味道都幾好,唔會辣,酸菜好食,魚肉片好滑,好多片😋

仲叫左個脆皮咸豬手,好大份😋😋
豬手味道適中,唔會太咸,豬皮有脆到,幾好,肥瘦適中👍🏻

2021-10-19 263 瀏覽
今晚到這裡試吓點心放題晚餐 (90分鐘)6點3左右到,得二、三枱客,侍應姐姐和哥哥,都殷勤有禮。炸鮮奶,鬆化吾太甜。菠蘿酥皮义燒包(之後想追加多一個,已經沽清)熱辣辣好鬆軟。蝦餃,粒餃漲卜卜,蝦肉彈牙。黑白义燒包,個包質地好彈,餡料豐富。黑金流沙包,十分流心,食時要小心熱呀。燒賣好大粒,但系入面嘅豬肉好似有d梅梅地。擔擔麵,麵質有彈性,但個汁好浠和d花生碎有點格格不入。香菇雞粒炒飯,濕濕地有啲似荷葉飯。 旦散有意外驚喜,真係好鬆化。小籠包,皮厚,好一般。咸水角,皮好硬,像真度吾高。付竹糖水、紅豆沙,兩款都吾太甜,紅豆沙略為傑身左少少。埋單 $431/2位,還可以啦!
今晚到這裡試吓點心放題晚餐 (90分鐘)
6點3左右到,得二、三枱客,侍應姐姐和哥哥,都殷勤有禮。
炸鮮奶,鬆化吾太甜。
菠蘿酥皮义燒包(之後想追加多一個,已經沽清)熱辣辣好鬆軟。
蝦餃,粒餃漲卜卜,蝦肉彈牙。
黑白义燒包,個包質地好彈,餡料豐富。
黑金流沙包,十分流心,食時要小心熱呀。
燒賣好大粒,但系入面嘅豬肉好似有d梅梅地。
擔擔麵,麵質有彈性,但個汁好浠和d花生碎有點格格不入。
香菇雞粒炒飯,濕濕地有啲似荷葉飯。
旦散有意外驚喜,真係好鬆化。
小籠包,皮厚,好一般。
咸水角,皮好硬,像真度吾高。
付竹糖水、紅豆沙,兩款都吾太甜,紅豆沙略為傑身左少少。
埋單 $431/2位,還可以啦!

2021-10-18 125 瀏覽
睇完戲同朋友嚟到銅鑼灣時代廣場嘅名館,呢度出名食精緻嘅中餐。京川汁秋葵$48 簡單一道秋葵冷盤,擺款都特別精緻,秋葵爽口得嚟去除咗青味,煮得恰到好處。冰鎮鮮波蘿咕嚕肉 $138唔單止賣相拎滿分,咕嚕肉都同平時食嘅唔同,咕嚕肉就好似包上一層糖衣一樣,甜甜酸酸,,咬落肉質腍滑,口感一流!精緻點心拼盤$128幾款炸物香脆可口,其中我最鍾意嘅係炸蘿蔔絲,外層鬆化內裏軟綿綿。蝦餃皮晶瑩剔透,鮮蝦爽口彈牙,有水準。黄金蝦球$118 熱辣辣嘅黃金蝦球,奇脆無比,鹹蛋黃夠多,咸香惹味。四季椰子肉雞湯$68 椰子雞湯湯色清澈,飲落啖啖鮮味,睇湯渣就知道落足料呀。

京川汁秋葵$48

冰鎮鮮波蘿咕嚕肉 $138

精緻點心拼盤$128

黄金蝦球$118
熱辣辣嘅黃金蝦球,奇脆無比,鹹蛋黃夠多,咸香惹味。

四季椰子肉雞湯$68
椰子雞湯湯色清澈,飲落啖啖鮮味,睇湯渣就知道落足料呀。
2021-10-18 135 瀏覽
今日約左長輩食飯,專登揀左一間比較高級同安靜嘅餐廳,估唔到呢間間餐廳完全超出我預期😋😋好食又性價比幾高,所以要寫返篇支持下!叫左海蜇頭做前菜,諗住開胃下,估唔到一出場即刻令到長輩好開心咁打卡,因為有好多乾冰嘅煙令到好有仙氣。貪得意叫左個黑松露包,外型好似冬菇咁,好得意之後主菜叫左花膠魚翅撈飯,長輩最愛,夠滋潤同夠補身子特別之處除左個碗之外,最正係個飯做到一個球型咁,外面係金黃色飯焦😍 食緊時會有脆脆嘅感覺😋😋酸菜魚啲魚片都好滑好味,唯獨是如果啲薯粉可以再q彈啲就完美啦脆豬手卜卜脆,估唔到係中菜館都食到呢個西式菜🤣🤣不過過下脆皮口癮係正嘅總共成晚4個人都係千零蚊,銅鑼灣食到呢個質素我覺得係超值,記錄低日後再來食

貪得意叫左個黑松露包,外型好似冬菇咁,好得意

之後主菜叫左花膠魚翅撈飯,長輩最愛,夠滋潤同夠補身子

2021-10-13 175 瀏覽
-名館🥢好似已經好耐冇食過中菜係instagram 做過research 見到呢間位於銅鑼灣希慎廣場既精緻中菜館好似CP值都好高 賣相又好吸引咁就拉埋同樣中意食中菜既朋友一齊食啦🥰餐廳格局寬敞 座位都好舒適設計都幾典雅 而平日夜晚去人流唔算多🍍冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉($138)用乾冰整出黎既薄煙令成件事好fancy 咕嚕肉炸皮好薄 外脆內軟 唔會太酸平時好怕酸既我 都食得到 仲覺得好味得意既係上層咕嚕肉係熱但下屠係凍既 一碟餸 2個食法😋🥬京川汁秋葵($48)京川汁係真係用左四川既“豆瓣醬”同行友人表示呢個非常正宗😍同我地平時食開既辣椒豉油唔同味呢個真心覺得好唔錯 停唔到口 🥰🦢精緻點心拼盤($128)• 🍼大良牛奶一口酥:大愛❤️❤️❤️自從去完台灣都冇食過好味既炸牛奶呢個外皮外脆內綿 非常重奶香味 正!• 🦐名館筍尖蝦餃皇外皮唔算好薄 都幾煙靱 加埋荀尖 蝦肉彈牙 一齊食好有口感 • 🥟金箔潮州粉果外皮口感煙煙靭靭 入面餡料豐富有滿滿的沙葛 竹笙 芫茜• 🥚宮廷杞子笑外型都幾特別 好似粒荔枝咬開會有金黃色嘅奶黃豆沙流出黎• 🦢天鵝酥估唔到成個都可以食 做工精緻酥皮香口有層次 而入面係紫薯蓉 少
名館🥢

好似已經好耐冇食過中菜
係instagram 做過research 見到呢間
位於銅鑼灣希慎廣場既精緻中菜館
好似CP值都好高 賣相又好吸引咁
就拉埋同樣中意食中菜既朋友一齊食啦🥰

餐廳格局寬敞 座位都好舒適
設計都幾典雅 而平日夜晚去人流唔算多

🍍冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉($138)
用乾冰整出黎既薄煙令成件事好fancy
咕嚕肉炸皮好薄 外脆內軟 唔會太酸
平時好怕酸既我 都食得到 仲覺得好味
得意既係上層咕嚕肉係熱
但下屠係凍既 一碟餸 2個食法😋

🥬京川汁秋葵($48)
京川汁係真係用左四川既“豆瓣醬”
同行友人表示呢個非常正宗😍
同我地平時食開既辣椒豉油唔同味
呢個真心覺得好唔錯 停唔到口 🥰

🦢精緻點心拼盤($128)
• 🍼大良牛奶一口酥:大愛❤️❤️❤️
自從去完台灣都冇食過好味既炸牛奶
呢個外皮外脆內綿 非常重奶香味 正!
• 🦐名館筍尖蝦餃皇
外皮唔算好薄 都幾煙靱
加埋荀尖 蝦肉彈牙 一齊食好有口感
• 🥟金箔潮州粉果
外皮口感煙煙靭靭 入面餡料豐富
有滿滿的沙葛 竹笙 芫茜
• 🥚宮廷杞子笑
外型都幾特別 好似粒荔枝
咬開會有金黃色嘅奶黃豆沙流出黎
• 🦢天鵝酥
估唔到成個都可以食 做工精緻
酥皮香口有層次 而入面係紫薯蓉 少少甜

🦐黃金蝦球($118)
皮薄餡靚 蝦肉非常彈彈牙
黃金=鹹蛋黃醬 味道非常香濃 好正!

🦪鮑汁紅腰豆炆海參($168)
無論係海參定係紅腰豆都份量十足
海參煮得非常軟淋 鮑汁好正 超多😋

🍚竹筒藜麥飯($18)

另外 茶芥要加$8 + 加一服務費喔!
個人幾中意佢地既茶 - 蕎麥茶
取自2000米既涼山高原
聞落少少似玄米茶 飲落味道清幽 甘甜
同點心/ 中菜都幾配合🥰

整體嚟講
食物質素都唔錯 份量材料都好足👍
睇落唔多餸 但食得好飽呢~
服務態度都好好 可以回頭的一家!

2065 瀏覽

2021-10-05
$358.5 (晚餐)
  • 冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉
  • 京川汁秋葵
  • 大良鮮奶一口酥
  • 精緻點心拼盤
2021-10-13 147 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑一直好鍾意叫餸食飯嗰種親切咁,今日飯癮起就即刻招呼朋友去我銅鑼灣嘅「飯堂」😋呢度嘅菜式多樣,喺中菜嘅傳統上注入新元素,而且價錢相宜,無論一班朋友定家庭聚餐都好適合✅四季椰子肉雞湯先叫咗一個湯,上菜見到用茶壺裝住好似功夫茶咁幾有驚喜🍵湯品清澈,飲落有香濃嘅雞味同淡淡椰子香味,好飲!✅陳醋手拍青瓜未見過咁大份手拍青瓜🥒青瓜經陳醋醃完味道酸酸甜甜又清爽,非常開胃,啱晒做前菜✅煙燻嫩滑妙齡鴿聽個名都覺得吸引😂擺盤都好有心思,鴿肉煙燻後香味十足🪵皮脆肉嫩 ,而採用妙齡鴿,肉質自然相當嫩滑🐦✅招牌酸菜滑魚片睇到咁豪華盛器就知主菜嚟啦!選用火鍋爐上菜,賣相吸引之餘仲可以點火保溫♨️魚肉鮮嫩無骨,配上麻辣嘅湯底同酸菜味道更突出。而配料亦非常豐富,有黃芽白、豆芽同寬粉,朔晒湯底嘅精華,好味得來又飽肚✅豉油王頭抽飯焦蝦炒飯炒得粒粒分明有光澤,食落有鑊氣,而且入面加咗飯焦增添口感。哈用咗頭抽醃再煎香,肉質爽彈味道鹹香,食完非常滿足🤤點菜嗰陣見到佢哋仲做點心放題,90分鐘任食先係百零蚊!而且除咗點心仲有涼菜、煮食同甜品點,已經積極籌備緊下次再嚟

_____

✅煙燻嫩滑妙齡鴿

✅招牌酸菜滑魚片

✅豉油王頭抽飯焦蝦

2021-10-12 146 瀏覽
銅鑼灣名館,不只是點心放題哦,還有好多特色小菜!晚市食飯時間,我見食點心放題同叫小菜嘅食客各佔一半。京川汁秋葵($48)一個幾開胃的涼菜!煙燻嫩滑秒齡鴿($68)火候剛剛好的炸乳鴿,外皮酥脆亦入味。鴛鴦流汁叉燒包($42)造型特別的一款特色叉燒包,即使冇叫點心放題都想散叫幾款食下。灌湯鮮肉小籠包($68)成功鎖住湯汁的小籠包,即叫即蒸熱辣辣。蜂蜜柚子脆蝦球($118)味道甜甜地的炸蝦球,香口惹味。花膠海皇魚翅撈飯($198)呢個不得了,炸飯球浸魚翅湯,原煲上熱住啲湯,湯料仲有足料花膠肉,雞湯濃厚!份量亦好多!
銅鑼灣名館,不只是點心放題哦,還有好多特色小菜!

晚市食飯時間,我見食點心放題同叫小菜嘅食客各佔一半。

京川汁秋葵($48)

一個幾開胃的涼菜!

煙燻嫩滑秒齡鴿($68)

火候剛剛好的炸乳鴿,外皮酥脆亦入味。

鴛鴦流汁叉燒包($42)

灌湯鮮肉小籠包($68)

成功鎖住湯汁的小籠包,即叫即蒸熱辣辣。

蜂蜜柚子脆蝦球($118)

味道甜甜地的炸蝦球,香口惹味。

花膠海皇魚翅撈飯($198)

• 京川汁秋葵
  • 煙燻嫩滑妙齡鴿
2021-10-12 93 瀏覽
第二次黎食,點心係幾精緻,但今次食飯味精真係太重手。叫咗椒鹽魷魚、擔擔麵、鵪鶉蛋燒賣、太極馬拉糕同紅燒乳鴿。味道一般,食完飯9點幾,但味精重到我同老公半夜3點都訓唔到,極度口乾,真係無下次。
第二次黎食,點心係幾精緻,但今次食飯味精真係太重手。

叫咗椒鹽魷魚、擔擔麵、鵪鶉蛋燒賣、太極馬拉糕同紅燒乳鴿。

2021-10-11
2021-10-09 123 瀏覽
名館在銅鑼灣希慎12/f, 地方超幾開揚又好坐!menu超多選擇又好花款!店員幾nice, 這店既蕎麥茶幾好飲,多飲幾杯!陳醋珊瑚海蜇頭,非常爽脆,陣陣醋香幾開胃!好有咬口夠爽身。蜜椒脆薯牛柳粒,脆薯真係好脆身,即食真係不得了!味道帶蜜糖香和黑椒,牛柳粒嫩滑唔乾身!非常好食。金銀蒜粉絲蒸元貝,蒜香超濃郁,粉絲吸哂味,好香,元貝綿綿細緻,好夠味又唔過咸。菠蘿海鮮炒飯,成個菠蘿做 base, 白汁配上鮮菠蘿肉,好香甜!還有大蝦,青口等海鮮,非常足料夠份量。十三么,是椰汁糕,好有卓頭~椰汁味幾香,的的式式全部食得!正。

陳醋珊瑚海蜇頭,非常爽脆,陣陣醋香幾開胃!好有咬口夠爽身。