2016-11-15 282 瀏覽
雞煲加原隻龍蝦湯底($268)-雞煲任食就食得多啦,食完雞煲仲有龍蝦湯打邊爐真係嘩一聲。雞煲好濃味,雞肉又夠滑,啖啖肉入面仲有薯粉,索曬啲湯真係好正,啲雞仲要有得任加。-可惜要留返個肚仔打邊爐,唔係真係好想整返碗白飯啊!食完雞就上湯底打邊爐啦,原隻龍蝦係個湯到,望到都心情大好啦,佢地會上一大個海鮮拼盤,每日唔同款,確保食落新鮮,大部分都可以任食。而其他打邊爐配料,款式唔多,不過夠食有餘。最後叫碗白飯煮入湯底,食埋啲海鮮精華,捧住個肚走😍。
雞煲加原隻龍蝦湯底($268)
最近天氣有時會好凍,天氣一涼即刻心思思想打邊爐啦,聽人講尖沙咀一間新開打邊爐海鮮任食㗎,而且講緊係有魚蝦蟹鮑魚,丸都很特別,粒粒都精彩,重點係每人300蚊左右, 期待呢餐打邊邊已經幾日啦!!!!今天終於來到-同人鍋 上去感覺相當大呢,空氣出奇地清新 ,因為冇一般火鍋店的煙霧瀰漫, 估計是歸功於每桌一個的抽油煙機 一坐低就急不及待衝出去睇下有咩嘢飲啦,每人有一個杯可以飲雪梨茶或蜂蜜菊花茶, 但最驚喜的是罐裝飲品,除了常見的可樂忌廉,仲有好多日韓的特色飲品,如芒果汁, 雪梨汁,龍井茶, 款式重多過真係去日本韓國打邊爐,好想每罐都試飲下呢 餐牌: 一坐低店員就送上雞煲, 共五種辣度選擇:大中小微無, 我哋揀咗微辣。 服務很好,店員幫我們煮雞煲加薯粉,仲要有個計時器計住煮幾耐就要開始食啦 雞煲嘅份量很多 而且舊舊肉都好好肉地,食微辣一開始食最上面嘅雞肉, 可能會覺得唔夠辣啦, 但食到下面浸住湯汁嘅雞肉, 辣度剛剛好, 食到肥美嘅雞肉滲透出絲絲的香辣味,開胃得來又唔會辣到條脷冇曬感覺,薯粉吸收左雞和湯汁的精華,!!, 食完雞煲就到主角啦, 一上個湯底我哋已經話話聲, 打邊爐咁多次試過咁多種
最近天氣有時會好凍,天氣一涼即刻心思思想打邊爐啦
,聽人講尖沙咀一間新開打邊爐
海鮮任食㗎
,而且講緊係有魚蝦蟹鮑魚,丸都很特別,粒粒都精彩
同人鍋

上去感覺相當大呢,空氣出奇地清新

一坐低就急不及待衝出去睇下有咩嘢飲啦

餐牌:

,開胃得來又唔會辣到條脷冇曬感覺,薯粉吸收左雞和湯汁的精華
!!,

食完雞煲就到主角啦, 一上個湯底我哋已經話話聲
, 打邊爐咁多次試過咁多種湯底,從未見過用咁大隻龍蝦煮嘅湯底
, 隻龍蝦cover咗個煲嘅80%,點可能唔話一聲

隻龍蝦仲要係好肥好好肉個喎,重粗過我隻手指公

跟住就到丸啦,店員送上一碟包羅萬有的丸拼盤
,有很多好少見的丸呢,黑蚊蚊嗰粒估計就是墨汁墨魚丸吧,拎張餐牌看下,有幾個名都好少聽,
黑椒馬蹄貢丸,飛魚籽魚蛋腸, 龍蝦沙律丸,卡通芝心包, 聽個名就想試下呢

芥辣味的丸,個名不肯定,只知好好味
:外表像是平凡的魚蛋,但內裏有餡,仲要有少少芥辣味, 丸+芥辣呢個組合,真係未試過,出乎意料地配合

飛魚籽魚蛋腸:外表是一條絕對平凡的白香腸
,但咬開就見到入面一粒粒的飛魚子了, 除了有飛魚籽一粒粒嘅口感, 飛魚籽流出嘅汁和香腸融合,多一點鮮味,少一分油膩

左邊個粒好好味, 脹卜卜金黃色的外表
,入面就係裝咗好多好多芝士啦

到今天最震撼嘅
任食海鮮
了, 店員話除了蟹聖子鮑魚外其他所有海鮮都可以任叫, 除了廣島蠔,其他所有海鮮都是新鮮海鮮, 食到呢度開始諗到底呢間餐廳可不可以回本,因為食材太好了。。。。。。

因為太心急食海鮮,忘了映相,映這相時聖子和蝦已去了龍蝦湯池游水

先食鮑魚青口,都幾爽口新鮮

心愛嘅聖子出場了, 很喜歡食蟶子, 呢一隻仲要講緊係蟶子王, 成隻碟咁大隻, 咬落去爽口彈牙, 可惜無得再叫

食隻蟹嘅時候懷疑自己有冇睇錯, 咁多蟹膏嘅!!!!!! 成隻蟹都好多金黃色的蟹膏, 個蟹蓋更加係極品, 那又粗又厚嘅蟹膏,圍住個蟹蓋,好似寫咗個M字咁,好想自私地獨吞隻蟹呢

蟹肉嗰邊都好多蟹膏

有圖有真相,成隻蟹都咁多蟹膏, 食隻蟹都抵返曬啦

而一般常見嘅午餐肉,薄切牛肉,生菜,生根等等當然都有,不過 海鮮和特色丸是最值得推介

個人嚟講好鍾意呢礶韓國龍井茶清淡得嚟有茶味, 可以一解打邊爐嘅油膩, 然後再食更多,HAHAHAH

整體而言用300蚊左右價錢食呢個火鍋真係冇得輸,可以食到咁多新鮮海鮮,咁大隻嘅龍蝦,咁多蟹膏嘅蟹,仲有好多特色嘅丸類,連飲品選擇都很用心,唯一美中不足的是沒有雪糕甜品,但聽店員講由下星期開始他們新請了一位專責做甜品嘅師傅來做甜品,食過上面嘅特色丸可感受到店主的用心,所以都好期待下次的特色甜品會是怎樣的
2016-11-10
  • 黑椒馬蹄貢丸,飛魚籽魚蛋腸, 龍蝦沙律丸,卡通芝心包
2016-11-14 1678 瀏覽
平日約朋友食飯,最驚係咩?咪就係要等齊人先開餐!朋友聚會總是會有人遲到,成日都企係店子門外等人。但這間餐廳平日一至四無限時任食雞煲打邊爐,入座邊食邊等都無有怕,等人有咩好怕喎!在星期一至四都一律無限時,鍾意坐幾耐就幾耐,邊吃邊吹水! 火鍋雞煲任食 $268,一個價錢兩種享受~飲品均是自助形式,啤酒要另加錢,另有自製清潤雪梨茶 / 蜂蜜菊花茶。先來一個兩位用的雞煲,因同行朋友唔太吃得辣,即使點了無辣,用的醬汁都好有水準!雞的肉質好嫩滑,又落足洋蔥、芫茜,平日不太好雞煲既我都覺得好惹味!店子另加水晶粉條,用來吸盡醬料的精華。 雞煲過後,侍應生會問是否追加,但已經急不可待想打邊爐!好快就端上鮮紅色的龍蝦湯底,內有清甜的鮮蕃茄湯,又有軟腍薯仔伴鍋。侍應生建議先食海鮮拼盤,再飲淡湯,就品嚐到原汁原味!海鮮好豐富,有沙白蜆、軟腍鮑魚、聖子、蠔、蝦⋯⋯每日都有供應海鮮大約 8-10款,但有幾款不是免費,再點要另加錢。後吃蔬菜,如生菜和蘿蔔等,會變得好入味。 丸類都幾多選擇,如芝士丸、韭菜餃、魚皮餃、墨魚丸、蟹丸、芥末蝦丸⋯⋯仲有台灣腸、午餐肉、腐竹、香菇和厚切蘑菇等。最最最正係脆皮響鈴,竹筒十分新鮮
平日約朋友食飯,最驚係咩?

咪就係要等齊人先開餐!

朋友聚會總是會有人遲到,成日都企係店子門外等人。

但這間餐廳平日一至四無限時任食雞煲打邊爐,

入座邊食邊等都無有怕,等人有咩好怕喎!
在星期一至四都一律無限時,

鍾意坐幾耐就幾耐,邊吃邊吹水!
火鍋雞煲任食 $268,一個價錢兩種享受~
飲品均是自助形式,啤酒要另加錢,

另有自製清潤雪梨茶 / 蜂蜜菊花茶。
先來一個兩位用的雞煲,因同行朋友唔太吃得辣,

即使點了無辣,用的醬汁都好有水準!
雞的肉質好嫩滑,又落足洋蔥、芫茜,

平日不太好雞煲既我都覺得好惹味!
店子另加水晶粉條,用來吸盡醬料的精華。
 雞煲過後,侍應生會問是否追加,但已經急不可待想打邊爐!
好快就端上鮮紅色的龍蝦湯底,

內有清甜的鮮蕃茄湯,又有軟腍薯仔伴鍋。
侍應生建議先食海鮮拼盤,再飲淡湯,就品嚐到原汁原味!

海鮮好豐富,有沙白蜆、軟腍鮑魚、聖子、蠔、蝦⋯⋯
後吃蔬菜,如生菜和蘿蔔等,會變得好入味。
丸類都幾多選擇,如芝士丸、韭菜餃、魚皮餃、

最最最正係脆皮響鈴,竹筒十分新鮮,

碌幾碌,過下熱河,一碌鮮味濃郁、香味四溢。
  • 脆皮響鈴
2016-11-13 237 瀏覽
太太生日定了位,中午買了蛋糕想寄存到晚上吃,雖然還未開舖,但依然替我安排超讚!!主打雞㷛味道超正,因為家有兩條暴龍放題最合適,而且水準一流,肯定回頭再約。最重要係服務態度超好!!!
2016-11-13
  • 火煱
  • 雞㷛
2016-11-13 260 瀏覽
和朋友試試新店。選擇這間,當晚是一個很差的體驗,先上的是一大盤丸類……包肚的!在我們追問下才上海鮮。份量不多,湯底沒有選擇,再翻叫啤酒又說沒有,要轉差的牌子。真掃興。東西湯底都吾得。通知大家……可以不去!
2016-11-13 1031 瀏覽
Tonight,my friend and I gather in a restaurant called ''together hotpot''(同人鍋) located in Hillwood road,Tsim sha tsui(山林道,尖沙咀) which provides umlimited free flow of chicken hotpots and traditional hotpots without time limit in a veryyyyy affortable price!!!Each person only pay HKD$268(+10% service charge)to enjoy unlimlited chicken hotpots and seafood,beef,meat ball,dumpling ingredients for tradintional hotpots.A hotpot soup base with a whole lobster which is free of charge if two or more people
A hotpot soup base with a whole lobster which is free of charge if two or more people dining in the restaurant!!!
Once I sat down,a aromatic chicken hotpot(half bird)is already served to us by a waitress.

This chicken hotpot is one of the tastiest I had ever tasted.The sauce is not too thick yet very rich with intense,complex flavors!!

The sauce is the key to determine whether a chicken hotpot is tasty or not.

The chicken hotpot is sooooooo good that makes me reordered it.

Customers can order the chicken hotpots as many times as they want without any extra charges.

After we finished the chicken hotpot,the waitress served up a hotpot with a whole lobster in the soup base.

The soup base is very healthy.The essences of the lobster and veggies add the complexities and add sweetiness to the soup base.
The waiter also served us a daily seafood platter.i.e.abalones(鮑魚),razor clams(蟶子),mud crab(羔蟹),Hiroshima oyster(日本廣島蠔),prawns(大蝦),clams(白蜆),mussels(青口) and sliced grass crab(鯇魚片).

The abalones are extremely fresh as they are still moving and contracting when they are served.

The abalone,squid and mussels are my favourite as they are soooooo sweet,fresh and firm.

Except for the abalones,razor clams and mud crab are limited,all other seafood are unlimitedly provided.

A plate of prime angus beef is served.(Unlimited beef will be provided instead of angus beef after the first order)
Moreover,a dumplings,meat balls,sausages and veggies hotpot ingredients platter is served.

Each item has two pieces,customers can order more without any charges if they want more.
The drinks are also free flow and free of charge.i.e.oolong,mango juice,coke...etc.
Im appreciated this restuarant hire disabilities(i.e.deaf,dumb people) and also middle agers which shows corporate social responsibilities.
10 分鐘 (堂食)
  • Chicken  hotpot(雞煲)
  • Abalones(鮑魚)
  • Squid(魷魚)
  • Mussels(青口)
2016-11-11 1017 瀏覽
朋友對雞煲的要求很高, 尖沙咀的雞煲店不多,便找一下 openrice. 原來同人燒己悄悄地改了做同人鍋. 主打雞煲海鮮. 雞煲先上雞煲. 友人問我知道是什麼雞嗎? 我笑說, 如何會知道. 友人說是三黃雞. 嘩, 很厲害. 這兒的做法是湯汁較多, 友人覺得沒有生啫三黃雞, 沒把三黃雞最珍貴的油份迫出來, 好像是浪費了. 而且湯汁很多, 但雞煲吃完會整煲換走, 好像雞的精華流了湯中卻倒走了, 有點浪費. 可幸雞肉嫩滑, 而且雞煲可無限量添食.龍蝦湯底食過雞煲後, 整鍋會換走成龍蝦湯底. 一隻開邊龍蝦在橙紅色的湯中浮浮沉沉, 有睇頭. 龍蝦肉輕易扯出來, 肉質彈牙, 不是己煲煮很久把肉都浸梅了那種. 而湯底鮮甜, 龍蝦味香, 是整晚最驚喜的菜式. 海鮮盤海鮮盤有大蟶子, 鮮蝦, 沙白, 扇貝, 鮑魚, 青口和生蠔. 大蟶子, 鮑魚和扇貝都是主打, 大蟶子有臉般長, 入口無沙, 大隻爽甜. 鮑魚一直在動, 而且店家己把鮑魚邊擦得乾乾淨淨, 吃得放心. 鮑魚不黏牙, 啖啖肉. 有淡淡龍蝦湯汁味.魚丸盤店家還有另外的魚丸盤. 吃飽了可另外再點所有食物. 但這魚丸盤太飽了, 而且都是差不多的丸狀
龍蝦湯底
海鮮盤
魚丸盤
店家還有另外的魚丸盤. 吃飽了可另外再點所有食物. 但這魚丸盤太飽了, 而且都是差不多的丸狀物, 有點膩, 幸好質素不差.
這兒是無限時間的, 可以慢慢跟三五知已來這兒慢慢談心, 飲著不同的韓式飲品.
2016-10-26
2016-11-11 710 瀏覽
大概米飯班主和姊姊上輩子和雞有仇 因為她們愛雞肉的程度實在是無人能及 她們每個人都可以食下一隻雞 所以好多時候去食雞煲都一定唔夠食 山林道不嬲出名多好野食 見新開左間雞煲加邊爐海鮮任食 閒日更加係不限時 已且兩位以上仲送龍蝦湯底 錦雞肉殺手的的兩位當然係有殺錯無放過啦 八點半來到 只剩兩張空桌看來挻受歡迎 店員為我們安排到中間的位置 大部分位置都設有抽氣系統 食完就唔怕一陣味啦 食物種類款式不算好多 但基本款都有齊曬 店員亦好細心為我地講解 邊啲係屬於任食項目 除左鮑魚,蟶子,安格斯牛肉等唔屬於任食項目 大部分食物都係任食 店入面亦有自家制飲料 雪梨茶,蜂蜜菊花茶 全部都係低糖非常健康 米飯班主亦說味道不錯 以上飲品連同其他罐裝飲品 除左啤酒 都係任飲嫁 店員先送來了雞煲 雞煲有五種辣度可以選擇 ,我們選了微辣 雞肉十分嫩滑,醬汁濃郁帶微微辣,十分惹味 而且雞煲加了大量洋蔥同莞茜,香氣四溢 我們當然是encore再encore啦 然後就是打邊爐時間 店員會先送來湯底海鮮拼盤和一部分食材 湯底用上了原隻龍蝦 龍蝦新鮮肉質爽口彈牙 而且加了大量蕃茄薯仔 所以湯底十分鮮甜 加上其後既海鮮 湯
大概米飯班主和姊姊上輩子和雞有仇

食完就唔怕一陣味啦

食物種類款式不算好多 但基本款都有齊曬
店員亦好細心為我地講解

邊啲係屬於任食項目

除左鮑魚,蟶子,安格斯牛肉等唔屬於任食項目

大部分食物都係任食
 店入面亦有自家制飲料

雪梨茶,蜂蜜菊花茶

全部都係低糖非常健康

米飯班主亦說味道不錯

以上飲品連同其他罐裝飲品

除左啤酒 都係任飲嫁
店員先送來了雞煲

雞煲有五種辣度可以選擇 ,我們選了微辣
雞煲
雞肉十分嫩滑,醬汁濃郁帶微微辣,十分惹味

而且雞煲加了大量洋蔥同莞茜,香氣四溢

我們當然是encore再encore啦

加上其後既海鮮 湯底更係愈來愈鮮甜

豉油一啲都唔洗蘸

每天都有七至八款海鮮供應

而款式係視乎當日情況而定

所以每一日都唔一樣 我們當日的便是鮑魚,蟶子
鮑魚
蟶子
真係好新鮮,鮑魚一上枱既時候仲係活嫁

店員亦都好細心甘話我地知適合既時間

蟶子一分鐘鮑魚兩分鐘

真係好新鮮好鮮甜

其他海鮮雖然有部分係雪藏

但係都頗新鮮無雪味

而且海鮮吸曬湯底鮮上加鮮

安格斯牛肉
牛肉新鮮,肥瘦適中,牛味濃

不過哩個不屬於住食項目 中

意食牛肉既你可以選擇肥牛

什菜
店亦會先送來一份火鍋配料

這份配料已經包含了大部分配料 包括各式丸類,餃子類,腸類和蔬菜等

基本上食完哩碟野已經好飽

感覺是自家炸
大大件而且無油抑味 推介

韮菜餃
韮菜餃
皮薄,餡料多 雖然小妹是喜愛多菜少肉
但只能說真的是太多菜

Minion丸
  • minion丸
  • 海鮮
2016-11-10 600 瀏覽
期待已久既天氣終於轉涼, 涼涼地梗係火鍋既最佳出場時間, 呢間以無限時"鷄煲海鮮肥牛火鍋"作賣點既火鍋店, 係坊間多數限時2個鐘任食, 呢間果然係有亮點呀!上到一樓係用餐區, 由於時間尚早, 唔太多客, 坐得幾舒服, 但之後就不斷有客到來, 氣氛變得好熱鬧!侍應講解進餐程序係先食鷄煲, 辣度可以選擇大中少辣或唔辣都得, 個人覺得少辣會好過無辣, 呢煲係二人份量, 都幾適中, 唔怕食完鷄煲都無位食火鍋; 一開始侍應會加埋紅薯粉入內一齊再加熱, 鷄件伴住當中既大量芫莤, 薑及紅洋蔥加惹味醬汁, 食落少辣味道惹味, 肉質唔算太嚡亦食唔到雪味, 而D紅薯粉已經索晒D醬汁, 煙韌有咬口, 絶配呀!食火鍋往往會飲唔少凍野, 若果逐罐計錢都唔少野, 呢度係包埋任飲既, 仲有自家煲既雪梨水, 減少熱氣, 滋潤度大增! 2位以上送蕃茄薯仔原隻龍蝦湯底, 真係原隻無花假, 係未落任可火鍋配料前, 先試下頭啖湯, 哇............. 有蕃茄既酸甜味又有龍蝦既鮮甜味, 清甜到爆之後當然要食落隻龍蝦先啦, 蝦肉份量唔算少, 食落有少少OVERCOOK左, 但都不失有佢本身既鮮味!侍應會送上海鮮拼盤,
鷄煲
蕃茄薯仔原隻龍蝦湯
侍應會送上海鮮拼盤, 提議每款只需烚分零鐘(鮑果需要兩分半鐘), 哇.............種類都唔少, 包括扇貝, 鮑魚, 廣島蠔, 黃金甲, 蟹, 海蝦, 青口及鯇魚片
海鮮拼盤
款款都鮮甜, 唔會因係任食而將貨就價, 特別喜愛佢既鮑魚及特大扇貝, 口感好好又夠鮮甜!
食到呢度, 基本上都已經飽左一大半, 但未完架, 侍應再送上其他火鍋配料, 包括安格斯肥牛, 精選丸類, 菇類及田園蔬菜
最令人驚喜除左肥牛真係食出有濃香牛味, 響鈴索晒個鮮甜湯底, 一咬D湯汁係口內爆發; 另外亦發現有疑似MINION既芝士丸, 幾過癮喎
要讚下呢度既侍應服務態度一流, 反應夠快, 主動為客人更換碗碟; 食物水準相當不俗, 星期一至四無限時任食任飲, 真係要諗下究竟老闆係點可以維持生意架? 或者應該係食物好, 服務態度好, 得到食客既不斷支持卦.................除非唔係!
鷄煲
蕃茄薯仔原隻龍蝦湯
2016-11-08 347 瀏覽
最近在尖沙咀找到個好地方吃火鍋,價格合理,而且也可以和朋友舒服地聊天!我們整晚是每位 $288. 火鍋任飲飲食. 😬包括 (麻辣雞煲) 可添加;安格斯肥牛一份,如果晤夠也可追加普通靚肥牛! 雞件調味得宜,雞塊大小適中,湯底配料豐富惹味!安格斯肥牛脂肪平均,入口當然順滑,富有牛味,份量多些更佳!😋😜除了麻辣雞煲外,店家在推廣活動時,更增添開胃蕃茄龍蝦湯煱底,原隻龍蝦開邊做湯底,味道果然清鮮無比,這龍蝦最後當然無得留低😊! 套餐也附送了一份海鮮拼盤 (鮑魚、勝子、廣島生蠔、海蝦、青口....) 可添加!店家落本靚食材,真是要👍🏻其他豐富火鍋配料:蟹子丸、墨魚丸、台灣腸、魚皮餃、北海盜章魚丸、飛魚杍魚蛋腸、墨汁墨魚丸.... !火鍋必備的各式蔬菜亦很多選擇,唐生菜、娃娃菜、粟米、白蘿蔔、鮮東茹、金茹、響鈴...!
我們整晚是每位 $288. 火鍋任飲飲食. 😬
店家落本靚食材,真是要👍🏻
2016-11-07
2016-11-08 183 瀏覽
天氣轉冷最好就緊係火鍋一下,呢間同人鍋有雞煲又有海鮮火鍋,好友就話不如試呢間飲品都係任飲呢度既雞煲可任加,岩晒大胃口既朋友仔, 但注意食完雞煲換左火鍋煲就冇得再嗌雞煲雞件好滑, 二人雞件數量也蠻多,所以也不用添加了,而微辣既辣度應該可以再辣多少少每人食了五,六件雞就轉火鍋,沒再添雞因要留肚被海鮮鍋 湯底用上了蕃茄龍蝦,十分香濃香鮮甜海鮮配料的第一round, 有廣島蠔,扇貝,青口,鮮活鮑,而每日海鮮類也會不同,有些是限量,海蝦,廣島蠔等都可任點而牛肉頭一碟會是安格斯牛,而隨後可任叫肥牛或加錢點安格斯牛而丸類也會一早預備一份, 食完也是可以再點店長提意我們先食海鮮類,然後都試飲湯底,果然係非常非常鮮甜,真的十分值得,之後無論丸類,菜類就顯得十分鮮味呢個情況當然食到最後個個都要捧住個肚走,湯底既鮮甜味真的加了不少分,相信今年冬天都會經常過來打海鮮鍋
飲品都係任飲

每人食了五,六件雞就轉火鍋,沒再添雞因要留肚被海鮮鍋

湯底用上了蕃茄龍蝦,十分香濃香鮮甜
而牛肉頭一碟會是安格斯牛,而隨後可任叫肥牛或加錢點安格斯牛
而丸類也會一早預備一份, 食完也是可以再點
2016-11-08 152 瀏覽
臨近秋冬,最鍾意就係打邊爐!最鍾意呢間餐廳嘅原因係啱晒我呢啲乜都想食下。首先會上雞煲,四個人食咗一大煲都覺得未夠喉,原來仲可以叫侍應加雞肉。雞肉好滑,雖然個湯唔算好辣,但係都好好食喎。在你就想一個海鮮拼盤,有蝦之外仲有鮑魚生蠔同扇貝等等,件件都好大份,即刻要叫返一個龍蝦湯底襯返佢哋龍蝦湯底十分之足料,兩大隻龍蝦加上番茄湯底,最襯海鮮,飲落都十分之鮮甜當然係唔少得配料啦,丸類選擇亦都十分之多,最鍾意佢嘅好似午餐肉,同埋芝士丸,叫極都仲有,一定唔怕唔夠飽菇類菜女亦都十分多,肥牛亦都絕對唔馬虎,片片都有雪花紋,食落牛味重而且肥美驚喜嘅係仲有鮮榨響鈴添!食到尾聲放幾舊入去吸晒啲湯汁嘅精華,食落口簡直係大滿足!
臨近秋冬,最鍾意就係打邊爐!
呢排天氣涼左好多,又到左去打邊爐既季節啦。結果同朋有去左山林道搵野食,呢條街最多既餐廳係林林種種既火鍋店,行行下,見到間「無限時任飲任食雞煲海鮮肥牛$288/位+另收加一服務費」,即刻覺得好抵呀!傾計吹水就至岩啦。一坐低就有店員會講解收費同食物類別。💁🏻🍲「雞煲」我地叫左個無辣既雞煲。成煲雞煲攞咗出嚟,仲有個計時器,計時器一響店員就過嚟幫我地撈混,咁樣就唔怕雞煲唔知煮到幾時而濃左。雞煲內嘅雞肉好滑身,件件都大件,而且骨件比較少,啖啖肉,同埋雞件都好入味,唔會太鹹,味道適中。🐔🍲「薯粉」食嘅時候發現底下有好多薯粉,平時食雞煲係唔會見到嘅,幾新鮮嘅感覺,店員話預先煮好先放入雞煲內,所以啲薯粉會軟身啲。薯粉本身染上雞煲嘅執醬汁,變得好惹味。🍜.p.s.雞煲食完仲可以再叫,但係一開始左打邊爐就唔可以返轉頭再食雞煲,鍾意食雞煲嘅人真係可以係咁食過唔停啦。🍲👅「龍蝦湯底+原隻龍蝦」個湯底有原隻龍蝦(一開二)、蕃茄、薯仔等配料,湯底好香龍蝦味,整個湯都紅紅般,好鮮豔,飲落好香番茄薯仔味,好鮮甜。同埋最特別係有龍蝦食,一人一邊,好驚喜好特別好豪咁。🍲😝「海鮮拼盤」最滿足就係呢個海鮮拼盤,「非任食類」:

龍蝦湯底
海鮮拼盤
「海鮮拼盤」最滿足就係呢個海鮮拼盤,「非任食類」:有鮑魚、聖子、膏蟹、花甲;「可任食類」:青口、廣島蠔、白蜆、海蝦。淨係睇到都已經覺得好滿足流晒口水,最值回票價嘅係全部嘅海鮮都好新鮮,鮑魚仲係識郁嘅添,不過我見餐牌寫原來每日海鮮都係唔同嘅款式。整體上嘅海鮮都好鮮味。🦀🐟🍤
安格斯肥牛
「安格斯肥牛」都非任食類別,一碟有5厚片,色澤睇落都幾靚,稍為焯下就食得,食落好好味,唔會好靭,如果份量再多啲就好啦。🐮
肥牛
「肥牛」就係任食類別,一碟有5厚片,食落都唔差,不過梗係冇安格斯肥牛咁正啦。🐂
火鍋配料
火鍋配料」係可以任食嘅,有粟米、生根、支竹、冬菇、雞髀菇、響鈴、白蘿蔔、貢丸、芝士魚蛋、蟹子丸、飛魚籽魚蛋腸、雞肉腸、台灣腸、魚皮餃、韭菜餃、卡通芝心包等。🍡🍢

全部份量都係兩件啱晒一人一件,種類仲要好多,最特別都係卡通芝心包,因為有Minions卡通公仔印左係丸上面。最好食就係韭菜餃,好足料韭菜嘅味道好香。響鈴就好新鮮,係湯底浸2-3秒,就即刻夾上嚟食好好味。😋

「蔬菜類」用咗一個籃子盛載,有小唐菜同生菜,睇落都好新鮮,如果唔夠食仲可以添食添。🌱🌱

「湯圓」店員向每張枱都派一碟兩粒嘅紫薯湯圓,係鹹鹹嘅湯底上煮湯圓食,又咸又甜咁,感覺都幾特別,紫薯味好香。🍡
「飲品」飲品就有好多種選擇,汽水、玉泉忌廉、忌廉溝鮮奶、提子檸七、芒果汁、石榴汁、自製雪梨茶、雨前龍井茶、冰帝烏龍茶等。都係免費任飲,不過酒類就要額外加錢。而我覺得最好飲嘅就係自製雪梨茶,飲落唔會太甜,感覺上飲完冇咁熱氣。🍹🍻

「餐牌」我已經影左上載至openrice既「餐牌」入面啦,方便大家查閱相關菜式。📔
2016-11-02
5 分鐘 (堂食)
安格斯肥牛
  • 薯粉
  • 韭菜餃
  • 紫薯湯圓
  • 自製雪梨茶
2016-11-06 110 瀏覽
最近睇雜誌介紹 同人鍋出左雞煲海鮮火鍋$268 有齊兩樣 緊係要試下啦一行4人 飲品選擇都算多 有啲比較特別的坐底即叫個少辣雞煲先 啲醬汁香到!雞都算多 肉質滑嘅 唔夠可以再加雞底下有粗薯粉 洋蔥 等等配菜食完個雞煲就正式黎個火鍋了餐廳採用蕃茄龍蝦湯底 唔係講笑 勁濃重有一大隻龍蝦 肉質甜又彈牙 掂!再黎海鮮拼盤 隨餐廳安排的 平均有7-8款我地有帶子 聖子 鮑魚 蜆 蝦 魚 等等帶子勁大粒 煮完都唔縮水架 好鮮聖子無沙架 勁乾淨 鮑魚重識郁架 好正之後就係半自助食物 牛都唔錯嘅 不過再要就額外收費勁多丸子同雲吞 餐廳以人數自行安排 好滿足
最近睇雜誌介紹 同人鍋出左雞煲海鮮火鍋
$268 有齊兩樣 緊係要試下啦
一行4人 飲品選擇都算多 有啲比較特別的
坐底即叫個少辣雞煲先 啲醬汁香到!
雞都算多 肉質滑嘅 唔夠可以再加雞
底下有粗薯粉 洋蔥 等等配菜
食完個雞煲就正式黎個火鍋
餐廳採用蕃茄龍蝦湯底 唔係講笑 勁濃
重有一大隻龍蝦 肉質甜又彈牙 掂!
再黎海鮮拼盤 隨餐廳安排的 平均有7-8款
我地有帶子 聖子 鮑魚 蜆 蝦 魚 等等
帶子勁大粒 煮完都唔縮水架 好鮮
聖子無沙架 勁乾淨 鮑魚重識郁架 好正
之後就係半自助食物 牛都唔錯嘅
不過再要就額外收費
勁多丸子同雲吞 餐廳以人數自行安排 好滿足
2016-11-04 109 瀏覽
今日約了三個夜校同學共四人去同人鍋食雞煲加火鍋……我冇食過雞煲,今日係第一次,我哋叫咗個吾辣的,我覺得幾好味,啲雞幾滑,好入味,食完雞就上了任食火鍋海鮮(蟹,蟶子及鮑魚食咗第一件後,再叫要另計)及餃子丸類及一碟牛,個湯底係龍蝦湯,呢度吾會剔紙仔,佢係睇你幾多人就來一盤海鮮(每款每人一件先),餃子丸類也是每人每一件,你食完呢轉,鍾意邊樣就叫第二round,但我哋好快飽,食完第一轉已冇再叫,呢度好在不限時,汽水任食,我飲咗四罐呢……我覺得啲海鮮都新鮮,但蟶子有沙,蟹有啲草味……其他食物都ok嘅
今日約了三個夜校同學共四人去同人鍋食雞煲火鍋……

吾辣雞煲
海鮮火鍋