2019-02-16 396 瀏覽
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 instagram: foodkiller_dk🐶飛飛🐶祝大家新年快樂 年初二 就比大家睇下元祖級既日式放題 早係十年前 放題啱啱係香港開始果時已經開左 果時‘大’字頭都仲未另有另做 所以簡單來說佢開左好耐😂 而且價錢只係二百頭 比起其他地方已經到左二百中已經算係好佛心👍 照慣例 我唔再重複d食物 因為間間放題食物差唔多 反而講下放題食物既食物 特別一提 佢上某d菜係比較慢 好似鰻魚 寫左兩,三張先有 仲要上唔足 要改善下🙎🏻‍♂️-甜蝦🦐 大家都好中意食啦 要知道佢有冇番雪就好簡單 只要佢個蝦頭有白點 就代表佢曾經解凍完再雪番 好容易有細菌滋生🤦‍♂️吞拿魚🐟 宜家越來越多放題有吞拿魚供應 但由於成本關係 為數唔少都用代用魚 佢地叫果d做西瓜 肉係比較透既 而且色比較淡少少總結來綐 係一間正常 質素唔錯既放題 但價錢又比外面較平 所以我覺得想食放題既話 可以食佢 特別一提 佢仲有生日優惠 🦖-🎈旺角彌敦道655號胡社生行5樓平均傷害:$228好味值:6/10
🎈旺角彌敦道655號胡社生行5樓
平均傷害:$228
好味值:6/10
2019-02-14 335 瀏覽
就嚟新年,當然要同朋友食餐新年飯。大家都有選擇困難嘅情況下,就話不如食放題,貪佢樣樣野都有麻haha!我地就揀咗旺角嘅吉壽,近住朗豪坊,食完順便行下街!吉壽個場好大,有好多卡位都。一入去仲見到勁多自助野食,好豐富呀啲選擇都。飲品超多野揀,有酒精無酒精都有。仲有好多特色嘅韓國飲品,我就怕肥飲解茶算xd先嚟刺身!放得超靚,用嚟打卡岩哂帶子勁厚切,好有口感!另外油甘魚同三文魚都好肥美同鮮甜壽司都有好多款式呀最中意左口魚邊,魚油甘香,入口即溶另外鵝肝帶子卷都係我最愛,口感豐富啲壽司細細件岩岩好,唔會食到飽哂熟食我推薦雞軟骨燒到岩岩好,勁爽同香口,帶啲咸香燒牛舌都好juicy,又夠哂厚串,我食咗幾串食咁多肉都想食返啲菜炒雜菇就岩哂,好香牛油味!同埋牛油粟米,好香甜都係健康啲又好食嘅選擇呀。芝麻雞翼呢啲香口野又係會忍唔住食!炸到熱辣辣,咬落有肉汁,好食!甜品選擇都好多咖,有成個凍櫃同雪糕櫃揀太飽嘅關係,我只係食咗一條雪條今餐大滿足!野食有水準,會再同朋友嚟呀!

就嚟新年,當然要同朋友食餐新年飯。

我地就揀咗旺角嘅吉壽,近住朗豪坊,食完順便行下街!

先嚟刺身!放得超靚,用嚟打卡岩哂
帶子勁厚切,好有口感!
另外油甘魚同三文魚都好肥美同鮮甜

壽司都有好多款式呀
最中意左口魚邊,魚油甘香,入口即溶
另外鵝肝帶子卷都係我最愛,口感豐富
壽司細細件岩岩好,唔會食到飽哂

熟食我推薦雞軟骨
燒到岩岩好,勁爽同香口,帶啲咸香
燒牛舌都好juicy,又夠哂厚串,我食咗幾串

食咁多肉都想食返啲菜
炒雜菇就岩哂,好香牛油味!
同埋牛油粟米,好香甜
都係健康啲又好食嘅選擇呀。

芝麻雞翼呢啲香口野又係會忍唔住食!
炸到熱辣辣,咬落有肉汁,好食!

甜品選擇都好多咖,有成個凍櫃同雪糕櫃揀
太飽嘅關係,我只係食咗一條雪條

今餐大滿足!野食有水準,會再同朋友嚟呀!
2019-02-14 241 瀏覽
呢間放題係朋友推介的。不愧係人氣放題,生意很好,還好我們提前book定了,6點這round也是爆座,我們被安排在窗邊的卡位,座位闊落舒適,整個環境完全不會吵雜,第一印象加分👍食之前還是有一點保留的,但當把第一口三文魚刺身送入口之後,再加一點芥末,新鮮好味到爆炸....北海道帶子、泰式生蝦、北寄貝、希靈魚也全部是不錯的,事實證明朋友推介的絕對唔會中伏。咖喱炒蟹原隻上台~燒物當然不可缺少,這就是放題的好處呢,超級適合完全不喜歡動腦的選擇困難性女生哈哈😄蒲燒鰻魚、黃金焗帶子、鹽燒雞軟骨、羊架、鹽燒海蝦、牛油焗粟米、牛柳粒,完全無雷,滿滿的驚喜。喜歡熱食的還可以選擇海鮮煲,味道很正宗,大蝦新鮮彈口不欺場、上海酸辣湯恰到好處,目測中式元肉桤子豬骨湯大受歡迎喔甜點有泡芙,多款精緻小蛋糕,沙律生果飲品任飲任食,還有日本清酒梅酒服務態度唔錯,唔會有漏單情況出現。三個人晚市放題只不過$700多,下次一定會再試。不過提醒大家一定要提前預約喔,我地食完出去門口已經大排長龍,超級夠人氣!

咖喱炒蟹原隻上台~

2019-02-14 129 瀏覽
我們三個閨蜜,每隔一段時間就會找好野食,要求食得好;環境好;服務好。今次推介的就是日式放題「吉壽」,位於旺角站E1出口,近到爆。甫入「吉壽」,就是自助區,自助區的食物非常豐富,有冷盤熱盤、有甜品、又有湯,大人細路去都一定啱食。我勁推介的是「芝麻雞翼」,和風蜜味中帶點微辣,又香又脆,用齒頰留香來形容,一點也不過分。比較其他放題類似的雞翼,吉壽贏曬。不得不吃的,當然是「刺身」啦,賣相一點都不馬虎,見到就流口水,食落又好新鮮。我最喜歡的,就是厚厚圓圓的北海道帶子,又甜又多汁,原來是北海道產地,怪唔之得咁好食。我們還吃了「三文魚」、「劍魚腩」、「希靈魚」、「䲞魚」、「泰式生蝦」......簡直大滿足。至於壽司類,我推薦「火炙壽司」,特別是「三文魚」和「鹽燒左口魚邊」,燒一燒,炙一炙,味道濃郁惹味。唔好因為放題,就不理好醜,大啖吃,只要你細細咀嚼,便可以享受到吉壽火炙壽司帶來的層次感。還有「黑松露赤蝦」、「煙三文魚」壽司都有豐富口感。我曾經在日本吃過西京燒鱈魚,自此念念不忘,忘不了那種甘甜味,魚身燒成金黃色,真是垂涎三尺。我在香港吃日本菜,西京燒也是必吃之選。今次就試試吉壽的「西京比目魚」,結果

我曾經在日本吃過西京燒鱈魚,自此念念不忘,忘不了那種甘甜味,魚身燒成金黃色,真是垂涎三尺。我在香港吃日本菜,西京燒也是必吃之選。今次就試試吉壽的「西京比目魚」,結果不負所望。讚!「鹽燒鯖花魚」,當然都是水準之作。我曾經因為喜歡日式串燒,而去吃串燒放題。今次在吉壽提供的串燒中,一口氣便吃了鹽燒牛舌、鹽燒海蝦、雞軟骨、蕃薯仔,還有那個喜出望外的牛油翠肉瓜,牛油香味之餘,多汁好juicy.
串燒類火候燒得剛剛好,可見燒物的師傅也落足心機。

由落單以致上菜的速度令人非常滿意,身邊總有個貼心的哥哥姐姐為你服務。

今次與三個閨蜜吃得好開心,我已經約了男朋友要再來啊!
2019-02-12 189 瀏覽
今日有朋友生日, 所以一早BOOK左去食放題慶祝一下, 今日星期一都好耐, 估唔到囉..入到去就見到好多野飲飲唔哂甘多款陽光蜜瓜奶係唔錯選擇, 哈哈壽司幾特別 鰻魚壽司幾好味帶子壽司夠新鮮, 幾鮮甜蟹柳壽司加上少少沙律又幾好味, 又厚肉有口感刺身方面三文魚好鮮味, 又夠大舊厚身, 真係唔錯既選擇泰式蝦幾鮮甜, 冇"梅"味吞拿魚有少少咬口, 都幾鮮味雞軟骨有咬口, 軟骨好食, 仲有少少雞肉令到更好食足足食左十串, 肯定痴左線炸物又唔錯wo蝦炸到外脆內又爽炸南瓜亦炸到岩岩好
入到去就見到好多野飲

飲唔哂甘多款

陽光蜜瓜奶係唔錯選擇, 哈哈

壽司幾特別 鰻魚壽司幾好味
帶子壽司夠新鮮, 幾鮮甜

蟹柳壽司加上少少沙律又幾好味, 又厚肉有口感

刺身方面
三文魚好鮮味, 又夠大舊厚身, 真係唔錯既選擇
泰式蝦幾鮮甜, 冇"梅"味
吞拿魚有少少咬口, 都幾鮮味

雞軟骨
有咬口, 軟骨好食, 仲有少少雞肉令到更好食
足足食左十串, 肯定痴左線
炸物又唔錯wo
蝦炸到外脆內又爽
炸南瓜亦炸到岩岩好

2019-01-07
2019-02-09 303 瀏覽
🧧新年假就放完唔去拜年可以做啲乜?緊係要食好啲啦🤤.🙈每個減緊肥的朋友都會唔想同我食野😂因為...我最鍾意食嘅野唔係自助餐就打邊爐...一係就放題😋😋😋.今日又去左食放題喇😂個人好鍾意黎 #吉壽 因為佢啲刺身好新鮮🥳壽司、卷物款式都多用料亦新鮮☺️刺身黎講最欣賞嘅係「帶子」‼️見唔見到佢原粒上?🤤平時一般都會開半但佢呢度係原粒😍鮮甜又滿足😋😋.另外,佢嘅熟食選擇亦多當中最欣賞佢嘅泰式鳳爪🤤好夠味又夠曬凍、爽口😆😆💪🏻配料如芫荽、青瓜、唐芹等用料十足青檸汁同魚露嘅份量比例亦剛好😋😋.至於平時必點嘅仲有海膽手卷次次都起碼食6客😂但今日啲海膽有少少苦😣食左一客就冇再叫喇希望下次可以回復平時水準等我可以盡興咁食啦🙈🙈🙈🙈
🧧新年假就放完
唔去拜年可以做啲乜?
緊係要食好啲啦🤤
🙈每個減緊肥的朋友
都會唔想同我食野😂
因為...
我最鍾意食嘅野
唔係自助餐就打邊爐...
一係就放題😋😋😋

見唔見到佢原粒上?🤤
平時一般都會開半
但佢呢度係原粒😍
鮮甜又滿足😋😋
另外,佢嘅熟食選擇亦多
當中最欣賞佢嘅泰式鳳爪🤤

好夠味又夠曬凍、爽口😆😆💪🏻
配料如芫荽、青瓜、唐芹等用料十足
青檸汁同魚露嘅份量比例亦剛好😋😋
至於平時必點嘅仲有海膽手卷
次次都起碼食6客😂
但今日啲海膽有少少苦😣
食左一客就冇再叫喇
希望下次可以回復平時水準
等我可以盡興咁食啦🙈🙈🙈🙈
2019-02-08 286 瀏覽
好耐無食過放題,今日約左朋友過黎旺角食放題,我地揀左去吉壽,諗住非繁忙時間可以二百樓下食到放題。呢間吉壽好大間,好闊落,唔似平時其他放題店勁逼同其他人椅背貼椅背。一入店就見到四大個區域,分別係飲品,甜品,雪糕同沙律冷盤,每樣都有好多選擇,最特別係甜品有豆腐花揀呀!首先要講當然係魚生,全部都好新鮮,特別鐘意北寄貝。非常推介黃金焗帶子,有非常濃既芝士忌廉味,令人忍唔住encore左幾次!另外都非常喜歡蒲燒鰻魚,燒汁好好味,而且非常肥美。仲有燒雞軟骨,燒到好香口又脆!每次放題我都必叫燒菠蘿,新鮮多汁既菠蘿加少少燒烤味,好好味,食多幾舊都唔會有罪惡感!儢是川仲有燒翠玉瓜,都係好多汁好好味。最後當然唔少得天婦羅啦,天婦羅炸蝦爽口又唔多粉。

首先要講當然係魚生,全部都好新鮮,特別鐘意北寄貝。

另外都非常喜歡蒲燒鰻魚,燒汁好好味,而且非常肥美。

仲有燒雞軟骨,燒到好香口又脆!

仲有燒翠玉瓜,都係好多汁好好味。

最後當然唔少得天婦羅啦,天婦羅炸蝦爽口又唔多粉。
2019-02-06 324 瀏覽
旺角嘅放題有好多選擇,今次就揀咗一間喺地鐵站隔離搭lift就上到去嘅吉壽日式放題。一早已經訂咗位,唔使點等已經好快可以入座,裏面好大,除咗餐牌上嘅食物可以點選之外,仲有好多自助區,包括飲品,前菜沙律,熟食,甜品等等各式各樣。一定要睇吓佢嘅壽司同埋手卷,細細份唔會食到好飽,可以留返個胃口嘗試其他食物,而且火炙三文魚同埋左口魚變又香十足,新鮮好吃。牛油粟米,燒雞皮、雞軟骨,忌廉帆立貝唔都係細細件,估唔到燒得幾香,牛油粟米仲有啲蜜糖細細的,可以過吓口癮。蟹粥,炒雜菌,雞翼天婦羅等等,都相當出色,蟹粥裏面分量十足仲有我最鍾意嘅粟米,炒雜菌不會太油膩亦不過火,雞翼天婦羅等炸得香口外表金黃香脆。甜品方面都有好多選擇,仲有啲係比較有特色係日本嘅甜筒,朱古力味都可以試吓。

2019-01-31 345 瀏覽
旺角不嬲都好多放題 記得之前食過吉壽 經濟實惠今次黎到旺角又試試佢 果然保持到佢應有既cp值仲有驚喜Tim我今次同朋友早左黎 避過左人潮放題黎講算cp值算高 門口一入到黎就見到甜品部 有好多係本店自製既甜品 真係想試哂佢呢度就係飲品櫃 只要滿18歲 就全部任飲因為除左汽水仲有含酒精飲品 黎飲番幾罐啤酒 都回到部分本啦由於朋友唔太食生野 所以都係食幾多叫幾多刺身都算新鮮 帶子推薦一定要食 夠大粒又一推薦 燒鰻魚 無咩骨 燒汁夠 好味芝士燒焗帶子 我其實總共食左5-6隻 驚喜驚喜 芝士唔會太流 又有點點酸味提味 非常醒胃之前試過其他放題 手卷部分都係有一定分量但呢間手卷係我見過既最細 比食一年壽司仲細喜愛食海膽既我當然叫一份黎試味尚算合格 始終放題質素 應論及cp值芝麻雞翼 質素平穩 不過不失 最重要係 呢度落單同上菜速度極快 又有禮貌值得一讚!
旺角不嬲都好多放題 記得之前食過吉壽 經濟實惠

芝麻雞翼 質素平穩 不過不失

最重要係 呢度落單同上菜速度極快 又有禮貌
值得一讚!

2019-01-30 296 瀏覽
上星期生日同女朋友去左旺角吉壽食放題 5點幾去到唔使等位直接入坐低第一輪當然先叫刺身 刺身種類繁多 淨係蝦類都有3種 包括甜蝦 赤海蝦同泰式生蝦 鐘意食蝦刺身嘅朋友絕對有口福 其餘比較特別嘅刺身有馬刀貝 劍魚腩 希靈魚 酒煮榮螺片等等 整體上刺身都好新鮮鮮甜 每款各有特色壽司方面 吉壽嘅每件壽司精緻細小 食完都唔怕飽 可以試好多唔同款式 當中個人覺得香蔥鵝肝帶子好有特色 第一次食鵝肝發現鵝肝嘅香味連同帶子嘅鮮甜味 原來可以有與別不同嘅效果 味道難以形容 大家有機會不妨一試 另外火炙壽司最推介嘅係鹽燒左口魚邊 油份充足 入口即溶 由於太好食嘅關係 左口魚邊encore左好幾次之後我地仲叫左兩個迷你一口手卷 一個係香葱吞拿魚 另一個係海膽 個人覺得海膽份量比較少 如果多返少少相信海膽嘅鮮甜味會更突出 更理想食完凍野當然唔少得食返啲熱野 呢個係清酒煮大蜆 酒味正蜆夠大 但美中不足係蜆嘅肉質比較韌 但整體上都不過不失 還算合格日式雪花牛肉鍋雖然賣相一般 但牛肉肉味濃郁 配料款式都好多樣化 蔬菜吸收埋湯底嘅精華特別好食最後係虎蝦天婦羅 外脆內軟 即叫即炸 熱辣辣好好食 配埋天婦羅汁一齊食味道更佳

2019-01-29 179 瀏覽
又去咗吉壽食放題😋原來早啲五點半食價錢都唔會好貴 大約二百鬆啲就食到一入嚟嘅小食都幾唔錯 有唔少沙律同生果食 啱哂做前菜 飲品仲有熱飲提供 好貼心刺身今次就返份量食 帶子肥厚新鮮 幾唔錯個人比較鐘意佢嘅壽司類 馬刀貝爽口幾甜 好少食到池魚壽司 就叫咗嚟試 食落都幾好味軟熟帶子鵝肝壽司好味 帶子同樣鮮甜入味 encore咗一次炙燒左口魚都好食 左口魚肥脂足夠 非常軟熟 味道都夠 encore咗幾次一口手卷都ok 口味啱哂鐘意食吞拿魚嘅我清酒煮蜆嘅酒味好香好濃 蜆肉入味 而且份量唔會過多 可以一試另外叫咗個牛肉煱 亦都係份量唔會過多 而且湯味都可以滲到入餸菜入面 值得一吃炒雜菇嘅牛油味幾突出 份量不錯 好食好食另外有一定會食嘅天婦羅同埋串燒 都係滿意嘅

刺身今次就返份量食 帶子肥厚新鮮 幾唔錯

帶子鵝肝壽司好味 帶子同樣鮮甜入味 encore咗一次

一口手卷都ok 口味啱哂鐘意食吞拿魚嘅我

炒雜菇嘅牛油味幾突出 份量不錯 好食好食

另外有一定會食嘅天婦羅同埋串燒 都係滿意嘅
2019-01-29 154 瀏覽
去到年尾又係唔同嘅飯局,想乜都有得食就揀咗食日式放題,呢間吉壽地理位置超方便喺地鐵站隔離,可能因為吉壽都算係放題始祖,平日夜晚都full house日式放題食物方面都係咁上下,刺身/壽司/炸物/熱食之外,佢仲有自助BAR,有沙律前菜,甜品同埋有個超大雪櫃裝住唔同種類飲品!仲有梅酒添!刺身選擇都算幾多,而且帶子係超大粒超厚肉,絕對唔係比貝柱粒!壽司SIZE好好,壽司飯都做得唔錯,試多幾款都唔會飽!個人最欣賞係呢到既炸物,因為炸得好香脆,仲係新鮮熱辣就上枱,尤其係天婦羅,好好食!餐廳員工都好快手,而且有求必應,唔會就咁掉低食物就算,同埋都算坐得舒服,特別既時段仲平D架,都幾抵食!!

2019-01-27 136 瀏覽
#放題之選如果唔係屋企人生日都唔會食放題😂成日覺得食唔夠多就回唔到本!😋旺角其實太多選擇,今日揀左間之前未食過既試下🤪呢間放題地方幾大,飲品櫃好大,種類算無咁平凡,款式接近20款👍,另外仲有熱野飲供應,真體貼。店入面仲有自助沙律區、甜品區同雪糕櫃,同熱食選擇,款式比較大路。最值得推薦既食物有幾款,必點1️⃣ #蒲燒鰻魚😋,我地真係20件咁order ,叫左3 round 佢又真係黎足曬😳👍完全無漏單。頭2round既鰻魚係完全無骨,之後個啲先開始有骨🤢2️⃣#鐡板牛柳粒🐄夠曬淋,好香,夠濃味👍刺身夠凍,上菜速度快,完全無漏單👍其他野食都中規中矩👍😋⭐️生日優惠4人以上仲送左個蛋糕,普普通通尚可接受~
#放題之選

最值得推薦既食物有幾款,必點1️⃣ #蒲燒鰻魚😋,

2️⃣#鐡板牛柳粒🐄夠曬淋,好香,夠濃味👍

刺身夠凍,上菜速度快,完全無漏單👍
其他野食都中規中矩👍😋

⭐️生日優惠4人以上仲送左個蛋糕,普普通通尚可接受~

2019-01-25
今日有朋友帶我黎到旺角食吉壽,印象中都未食過,今次第一次去食即管就試試佢!由於我同朋友book左位,不過都夜晚8 9點,都幾多人下架,所以建議大家去book位阿👅去到book左位,所以唔洗等位一到左即刻就有得坐lu,一打開剔剔紙,多款到呢..我都唔執輸,話明放題梗係係咁叫嘢食!我叫左火焰三文魚壽司、雞軟骨十串、葡撻、燒菠蘿、燒牛舌、甜蝦壽司、海膽手卷、榴槤炸彈佢既火焰三文魚唔會好熟,有d焦焦地味好好食,而且都幾淋,口感一流好多油汁!甜蝦都新鮮,而且唔會因爲任食將d飯整到勁大舊!海膽手卷海膽新鮮,唔會有腥臭味,而且唔多飯🥰🥰雞軟骨唔會好似出面個d乾爭爭,有肉汁好有咬口😛😛葡撻都唔錯架仲熱熱地添 做甜品一流,細細粒容易食😂燒菠蘿甜!多水分!重點佢係熱!十級推介燒牛舌 超有咬口 重牛味 熱 多油 加黑椒!一流!十個like👍🏻👍🏻榴槤炸彈皮薄餡多!重榴槤蓉🤤榴槤迷要試下!會愛上的放題其實有好多,不過!我會選擇吉壽 點解?價錢ok 服務態度好唔會多人個陣黑面仲好禮貌 上菜速度快 好少漏單❤可一可再!

M先生的媽媽生日,近近地去旺角食個放題,吉壽都是一個不錯的選擇!食物方面都更新了不少蒲燒鰻魚,肉不會好薄,而且好香醬汁味,一小件一小件可以叫好多牛舌燒得幾好味,唔會好韌又好香鹽燒味,配酒食一流西京比目魚,有少少骨,但魚肉一樣好滑,甜甜地好食炙燒三文魚腩,三文魚腩好香油脂,入口就溶,飯都細細舊唔怕食到太飽醬燒蟹柳棒,放題必點之一,也是我其中一款最喜歡食的壽司,超正鹽燒左口魚壽司,薄薄的鹽燒左口魚肉,又是入口即溶吉列黃金帶子,上面是三文魚,下面是吉列帶子,幾新穎的設計,也是第一次試鵝肝帶子壽司,小小一粒鵝肝淡淡襯托住帶子,兩者我都超鍾意鰻魚忌廉芝士卷,入面真係有忌廉芝士,唔會好膩,味道不錯天婦羅也是主點蟹棒和南瓜,當然還有日本蕃薯仔都好甜好好食M先生是雞軟骨怪,加上這裡竟然有燒雞皮,他當然不停咁食,食到一臉滿足,係咁任點食到咁上下要食甜品埋尾,食左個木糠布甸同紐約芝士餅,木糠布甸Cream cream地,唔會好奶,芝士餅都有芝士味不過最意想不到係,放題飲品終於有維他低糖豆漿,有時飲厭了其他汽水都可以飲返D健康少少!
牛舌燒得幾好味,唔會好韌又好香鹽燒味,配酒食一流
西京比目魚,有少少骨,但魚肉一樣好滑,甜甜地好食
鹽燒左口魚壽司,薄薄的鹽燒左口魚肉,又是入口即溶

鵝肝帶子壽司,小小一粒鵝肝淡淡襯托住帶子,兩者我都超鍾意
鰻魚忌廉芝士卷,入面真係有忌廉芝士,唔會好膩,味道不錯
天婦羅也是主點蟹棒和南瓜,當然還有日本蕃薯仔都好甜好好食