2009-07-21 23 瀏覽
昨晚跟友人去試吉壽放題,不太差但很一般,回想起來也不覺哪款菜色特別好吃。我滿心期待牛奶海鮮鍋,還可以,而且staff很友善地應我們要求翻熱,材料都蠻豐富的。泡汁煮牛舌不錯,豆卜很入味,牛舌很軟,友人更再叫一碗,不過第二碗就相對失色了!炒什菜好大碟= =不過蠻香的,不錯刺身方面,大多切到很小片,可以試不同款,先吃玉子,感覺放了很久,沒有水份;吞拿魚,失敗,有筋咬不斷要吐出來;劍魚腩很一般,沒有腩獨有的魚脂味,也不嫩;最愛的墨魚倒還新鮮;甜蝦鮮甜,好味;醋鯖魚的酸味搶了魚香,咬着不覺在吃刺身;試了鱆紅魚和希什麼魚,不太喜歡,所以刺身方面實在普通。圈物漏了友人想試的鵝肝,另外叫了芝士炸蠔和軟瞉蟹,由於炸粉關係,兩者是沒分別的,芝士太小一塊,根本帶不出味。主食只叫了冷烏冬,一點口感都沒有,失去冷烏冬的QQ感。炸物方面,友人一吃炸蠔已說不好吃,我一咬,果然,粉太厚,蠔呢?因為我不愛吃炸粉,一刮,只剩下一半是蠔虎蝦天婦羅好味好鮮好嫩,也蠻大一隻的。南瓜茄子都很一般,前者不甜,後者不香。整體而言,炸物比刺身好,但其實也不大好。點燒物時已經飽了,所以只要海蝦和什麼呢?我都忘了,都不錯整體而言,真的很一
。泡汁煮牛舌不錯

;吞拿魚,失敗,有筋咬不斷要吐出來
;劍魚腩很一般,沒有腩獨有的魚脂味,也不嫩
;最愛的墨魚倒還新鮮
;甜蝦鮮甜,好味
;醋鯖魚的酸味搶了魚香,咬着不覺在吃刺身
;試了鱆紅魚和希什麼魚,不太喜歡
,所以刺身方面實在普通。

主食只叫了冷烏冬,一點口感都沒有,失去冷烏冬的QQ感

虎蝦天婦羅好味
。整體而言,炸物比刺身好,但其實也不大好。
點燒物時已經飽了,所以只要海蝦和什麼呢?我都忘了,都不錯

整體而言,真的很一般,甜品也只有糯米糍每人一粒
。而且2人枱太細了,根本不夠放食物。
2009-07-20
2009-07-21 28 瀏覽
朋友經常上開飯網睇有乜新鋪好食,撞0岩依間有放題價錢還可接受就訂位!一行五人連壽星女上到落order,第一輪叫了炸物、串燒、刺身、牛肉鍋等東西好快就送到,炸蠔唔係咁新鮮、炸雞寶完全唔得、餃子凍冰冰、炸蝦整定,算試其他野,燒雞翼無味、燒雞腎為左遮掩唔好食就用辣粉黎燒、雞扒一般、牛柳粒先攪野好似係用牛扒切粒做不是一粒粒而是一片片,刺身一般還未雪死不過吞拿魚有渣有根,失敗!成晚最攪野第一位就係......牛肉鍋,真頭可以當糖水飲,甜到你唔信!最失敗就係叫特色野食永遠都未出現過!仲有唔知芥辣唔知係唔係要收錢?下次去?咪攪這個價錢還有大把選擇!去唔去自已諗!
2009-07-20
2009-07-20 2 瀏覽
我本人係中環做野,所以成日都上去食午歺或晚歺,我午歺最中意食係有(煱蛋牛肉粒飯),我今晚星其月日去食就麻麻!今日D炒嘢好义!我平日去食好好食嫁! 我上次星期日去食有係麻麻、我以後都係平日去食好D!
2009-07-19
2009-07-11 1 瀏覽
這間日本料理我去過三次,第一次因剛剛開張好少客人,食物和服務都好OK,第二次就好期待再去,結果隔左一個月又去,魚生都OK,串燒就差左,第三次滿座要等位,感覺完全吾係過回事,好似同其他餐廳無乜分別,話知你會吾會再幫親,先收左你哩次錢先,食物差左,服務亦差左,够鐘快快埋單,吾該 ! 好彩無叫你快D走,同你講我要做第二輪生意。睇完其他人的食評,都好難講會吾會再去,仲想月中再去添,宜家去邊間好呢? 事關我要請人食放題嗎!!!

2009-07-01
  • 魚生,炙牛肉壽司
2009-07-08 85 瀏覽
同事介紹這裡很多選擇,一大班人膽粗粗來試. 食過一生, 青葉, 松屋, 千賀等, 覺得這裡暫時是最好的. 讚: 食物質素高, 選擇多, 最欣賞是牛奶海鮮窩, 卷物 (不止是加州卷, 蟹柳卷呢D貨仔, 還有軟鼓蟹芝士卷等等), 在這食到的, 是平時食日本料理獨立叫的食物都會叫的食物, 花多眼亂, 而且新鮮, 份量合適, 不會因為任食而把壽司弄得餸少飯多多, 你會感覺到誠意, 他們會想你試多一點款式, 而非質飽你的肚了事. 彈: 坐得不舒服, 剛巧坐正廚房出位, 幸好是女士, 瘦小的, 否則侍應應該已經沒有通道可走, 其實很危險, 而且台面很短, 放了碗碟筷, 只有一條"那" 放食物, 自問已經食得好快, 但因為台面太細, 同埋上菜都挺快, 所以佢地主動提出cut 單. 漏單情況會出現但不多, 落單時要因應台面位置, 實在難以放下. 侍應醒目, 食物質素媲美市面日本料理, 又可以試很多款式, 推介 !是日星期一, 現金賣單88折, 連加一每位$ 145, 訂位時可能人多(七位) 會問你有無人生日, 因為你帶蛋糕相信不收費, 而且會有驚喜, (隔離台生日呢) 詳程問返BOOK 位哥哥.

2009-06-29
2009-07-04 22 瀏覽
之前都黎過吉壽一次, 之前印象幾好, 所以今次同d中同黎多一次。我地係食8:45-11:00既, 因為早訂枱關係, 我地一行7個人就坐左入間房仔入面 個環境好舒服食物方面其實我覺得好好味! 燒物, 天婦羅, 炒蜆, 牛奶海鮮鍋, 牛舌, 蟹粥等等都好正。基本上我地係咁入單係咁入單。牛奶鍋都叫左兩鍋。 反卷嗰d都唔錯。而刺身都好食, 首推劍魚腩, 好鮮味, 又夠肥。反觀吞拿魚就較為遜色, 有d渣。其實食物方面真係一流,不過最唔好既係d食物係經常性刻意地漏單....(可能誇左d), 但有好多食物寫左都無黎。同埋佢都唔係跟張單寫既數目上, 係個廚見到張單大概有幾多就隨心咁出。我地寫左35 件三文魚出得嗰20件。衰在佢出食物出得慢,想叫多幾轉補番數都唔得。炒蜆又係, 我地寫4碟就黎得嗰兩碟...全晚8:45開始食, 不斷不斷咁寫單, d 野食大概黎左4轉到。不過坐到10:35就趕人走了....話明食到11:00....之前都食過d平少少既出名放題,但係d食物真係...好似茶餐廳咁....所以我覺得$168 + 10%=$185物有所值。我地7個人個個味覺上及肚皮上都得到了滿足 下次有disco
個環境好舒服
食物方面其實我覺得好好味!

下次有discount一定再黎
  • 炸蠔
  • 牛奶海鮮鍋
  • 鮮蟹粥
2009-06-24 9 瀏覽
之前黎過4次,次次都覺得D服務好好,有D waiter見你張台無野食,仲會主動去幫你催單,野食都算好味,黎得快,唔會漏單,所以次次食完都會好期待再去,覺得遠一遠都值得。呢間放題係我食過最好既一間,所以次令去都full哂,台台都係book台,根本就好少有人可以walk in入到社唔知係咪之前太好,所以生意好,所以,好多野都開始退步喇!前幾日同成班朋友去食,早於一星期前就book左位,去之前果日都有打去confrim好喇,到左當晚.成日都漏單,野食又遲遲都唔黎,次次落完單都要等好耐好耐到lastoder,都只係黎左第一round既野食....個waiter話要收我地d紙仔..叫我地快快點過哂d野食哎...食得咁趕,一d都唔開心無下次嚕會搵過另一間更好既放題係,,係openrice你係有好多好評,支持你既仲大有人在不過,再唔改善一下,遲早d客都會一個一個離開
唔知係咪之前太好,所以生意好,所以,好多野都開始退步喇!

好喇,到左當晚.

成日都漏單,野食又遲遲都唔黎,次次落完單都要等好耐好耐
到lastoder,都只係黎左第一round既野食....
waiter話要收我地d紙仔..叫我地快快點過哂d野食
哎...
食得咁趕,一d都唔開心
無下次嚕
會搵過另一間更好既放題

係,,係openrice你係有好多好評,支持你既仲大有人在
不過,再唔改善一下,遲早d客都會一個一個離開

2009-06-20 5 瀏覽
5月尾又同媽媽黎呢度食lu一黎到就點左好多野lud人話呢度d侍應態度好差...嗯...依我幫襯幾次既經驗, 我就覺得not bad la可能我未有咁既遭遇啦先講刺身, 出左劍魚腩wo我就覺得刺身都ok既, 可能我既要求唔高最鐘意食甜蝦燒物方面, 我覺得青口都唔錯不過一隻起兩隻止囉因為好肥膩咁好似-_-至於天婦羅, 我最鐘意食炸南瓜同炸蠔點左兩次呀仲點左牛乳海鮮鍋, 好鐘意飲佢d湯
5月尾又同媽媽黎呢度食lu

一黎到就點左好多野lu
d人話呢度d侍應態度好差...
嗯...依我幫襯幾次既經驗, 我就覺得not bad la
可能我未有咁既遭遇啦

先講刺身, 出左劍魚腩wo

我就覺得刺身都ok既, 可能我既要求唔高
最鐘意食甜蝦

燒物方面, 我覺得青口都唔錯
不過一隻起兩隻止囉
因為好肥膩咁好似-_-

至於天婦羅, 我最鐘意食炸南瓜同炸蠔
點左兩次呀

仲點左牛乳海鮮鍋, 好鐘意飲佢d湯
刺身^^
刺身^^
串燒
天婦羅
牛乳海鮮鍋
第二次黎,第一次黎個陣係因為見雜誌介紹,影D相出黎好靚,上次食個陣都覺得唔錯,不過鋪頭係樓上鋪,好細又迫,不過百幾蚊算咁上下啦。食物其實叫普通,唔多唔少咁。今次同一位十年無見的朋友黎食飯,一早訂左枱,否則晏D就好多人了。1. 刺身係要寫上你要幾多塊,刺身都唔錯。2. 雞鴨胸沙律 - 就真係個兩塊肉OK,D沙律葉就覺得唔夠大塊同fresh3. 蟹籽沙律 - 夠大碗4. 串燒 - 叫左和牛、雞軟骨、另加焗蠔 - 和牛林林地唔錯, 雞軟骨麻麻地,因為太un啦....焗蠔一般5. 北海道牛乳海鮮鍋 - 依個都幾多料,有娃娃菜同豆腐,有D粉絲咁,清清地幾好6. 炸物 - 整得唔係太好,好似炸蠔咁,太過厚粉。(叫了天婦羅, 炸蠔, 炸蝦, 煎餃子, 炸蕃薯)7. 海鮮炒烏冬 - 炒得都OK,同出面普通鋪頭差不多但去到最好落左刺身/壽司個張單先,因為佢都上菜上得算快,同埋一次過唔好叫得太多,因為張枱係唔會夠位放的。

1. 刺身係要寫上你要幾多塊,刺身都唔錯。
3. 蟹籽沙律 - 夠大碗
7. 海鮮炒烏冬 - 炒得都OK,同出面普通鋪頭差不多

2009-02-10
  • 刺身
  • 蟹籽沙律
  • 串燒(和牛)
  • 北海道牛乳海鮮鍋
  • 海鮮炒烏冬
2009-06-15 21 瀏覽
星期日晚約左朋友到吉壽食飯見之前d人話佢唔錯就試一試呢間去之前都有睇過openrice既人d comments大多數都人佢既服務唔得都有d擔心...我地book左5位但係因為有個朋友唔舒服所以得返4個人去佢轉左張台比我地佢同我地講話我地張台係V1叫我地寫野食既時間記得要mark低係V1唔係既會冇野到我地好聽話咁張張都寫低V1啦...等左好7都冇野食到...但係隔離台就係咁上野食...原來我地台係V3而唔係V1羅!個d staffs仲要勁話我地錯...之後同佢講話係佢地既人講錯台號比我地知先會咁佢勁唔妥咁問曬個個staffs睇下係唔係我地講大話羅搞到我地個個冇曬mood食野...佢地既語氣....個樣...係好唔得!不過講真佢地野食係唔錯既但係services個方面真係要改一改...因為比佢咁話完我地之後個個都冇曬心機所以冇影到相...可以講既係炸蝦幾好食但係炸蠔唔好味唔係好新鮮咁三文魚好好食~但係tuna就好多根食極都食唔"火闌"咁整體都唔錯既~但係下次唔會再去...因為services真係唔得...唔想食野都要我受氣羅
星期日晚約左朋友到吉壽食飯
見之前d人話佢唔錯就試一試呢間
去之前都有睇過openrice既人d comments
大多數都人佢既服務唔得
都有d擔心...

我地book左5位
但係因為有個朋友唔舒服所以得返4個人去
佢轉左張台比我地
佢同我地講話我地張台係V1
叫我地寫野食既時間記得要mark低係V1
唔係既會冇野到
我地好聽話咁張張都寫低V1啦...
等左好7都冇野食到...但係隔離台就係咁上野食...
原來我地台係V3而唔係V1羅!
個d staffs仲要勁話我地錯...
之後同佢講話係佢地既人講錯台號比我地知先會咁
佢勁唔妥咁問曬個個staffs睇下係唔係我地講大話羅
搞到我地個個冇曬mood食野...
佢地既語氣....個樣...係好唔得!

不過講真
佢地野食係唔錯既
但係services個方面真係要改一改...
因為比佢咁話完我地之後個個都冇曬心機
所以冇影到相...

可以講既係炸蝦幾好食
但係炸蠔唔好味
唔係好新鮮咁
三文魚好好食~
但係tuna就好多根
食極都食唔"火闌"咁
整體都唔錯既~
但係下次唔會再去...
因為services真係唔得...
唔想食野都要我受氣羅
2009-06-14
2009-06-11 1 瀏覽
同朋友食放題,6點半去到都已經坐滿左9成人。個位好迫,但係只要大家掛住食,就唔會有問題。可惜我隔離果位三八不停講野,超高頻。講反野食:刺身:基本上寫幾多有幾多,全部都算新鮮,不過吞拿魚有勁筋,食到好失儀;三文魚切得唔夠瀟灑,同塊皮好近,所以唔係勁好食。有個叫醋鯖魚刺身,好特別,值得一試。壽司:並無特別,但係有迴轉o既質素,仲有火灸牛肉,都幾特別主食:鰻魚飯、冷面、冷烏冬。不外如是不過不失不值一提。燒物:燒蝦好味炸物:天婦羅蝦ok、蕃薯香甜、南瓜ok、雞軟骨好鯹、薯餅好多味精千祈唔好叫。煱物:北海道牛乳海鮮鍋,個人覺得用豆乳會正d,但係用牛乳湯煮出黎果d 蝦、娃娃菜同豆腐,係非常好食,又香又滑,只係d 湯有d太蘇。有一個唔知係咩type o既野食,係清酒煮蜆類似,非常美味,encore 幾次都ok。服務都ok,係有d 急,但係都算ok。因為有個咩環保88折,唔浪費食物就有88折,2人total 330,我地食早輪。
同朋友食放題,6點半去到都已經坐滿左9成人。

講反野食:

壽司:並無特別,但係有迴轉o既質素,仲有火灸牛肉,都幾特別

主食:鰻魚飯、冷面、冷烏冬。不外如是不過不失不值一提。

燒物:燒蝦好味

服務都ok,係有d 急,但係都算ok。

2009-06-09
  • 蜆呀
2009-06-07 5 瀏覽
上星期四同朋友補祝生日,上Openrice搵任食放提,見到呢間餐廳,見到佢俾起其它餐廳既comments無論價錢同食物都ok,係service差D,咁就膽粗粗去book下啦,由於D食評話星期四要講明有女仔先有ladies night discount,嚇到我講完一次又一次,但我發覺o係電話入面,聽電話既侍應都幾nice oY,無乜野!一入到去座低,俾食評影響下,我地博晒命用9秒9時間落order, 點知....野食不但止無hold,好快到,仲要一件不漏! 我開頭唔係好敢叫D 侍應,但後尾我發覺佢地個個都好nice架,食評果度話D侍應禮貌唔好,我同班朋友都唔係好明!食物既質數都唔錯,呢個價錢我覺得抵添! 埋單既時候仲送左張coupon,下次每人平$20,我覺得好抵oY,熟食魚生都唔錯!遺一係個冷烏冬可能一路都係浸o係D湯度,所以就太林喇!座位迫左D啦,不過整體ok!我成日懷疑openrice會唔會有失實報導,所以會睇唔好既評語先,但今次食完,我覺得要幫呢間餐廳取回一個公道!下次會再去,希望佢地各樣水準都會keep到啦!實在好多餐廳開頭ok,做做下都唔得既....
2009-06-04
  • 鮑片壽司
2009-06-07 4 瀏覽
我好少黎香港食野ga!我今次凈系兩個人!! 因為H1N1流感的原因,沒人願意陪我黎啊 好慘啊 對于我黎講其實日本野都好平常ga.....因為我同我friend系做日本野ga!! 黎到呢間日本餐廳食放題,佢地D菜款好多啊,比我自己間餐廳仲多!!今次有口福啦! 牛乳海鮮鍋好好味啊。仲有三文魚都好新鮮,甜蝦啦、吞拿魚、炸物、希鱗魚籽、都好新鮮! 希鱗魚籽食起黎好爽口!! 仲有天婦羅炸蝦、其實天婦羅如果蝦新鮮的話,食起黎,蝦肉唔會軟軟的........
我好少黎香港食野ga!我今次凈系兩個人!!

因為H1N1流感的原因,沒人願意陪我黎啊
好慘啊

今次有口福啦!

希鱗魚籽食起黎好爽口!!

炸物
蒜片炒牛吉烈蠔
魚生
2009-05-19
炸物
蒜片炒牛吉烈蠔
魚生
  • 牛乳海鮮鍋、炸物、蒜片炒牛吉烈蠔、魚生
2009-06-05 17 瀏覽
本人是九龍人....好少過hk.....但睇左多個食評好評...就諗住約齊朋友去試下啦.....訂左8點9....8點去到中環想去行下....點知一去到就落大雨....咁就為有上去先啦....但咁早....食評咁好...會唔會提早有位呢?上到去.....好好彩有位...有個好好人ga店員叫我地入去坐住先....跟住我地就睇下有咩食啦......之後有個帶黑粗框眼鏡ga男店員行過來叫我地快d點食物唔係無得食......我地當時o哂嘴....無得食!!!!????之後點左食物...天婦羅來到....一食凍ga....我同朋友你眼望我眼.....大家心知不妙....今次一定去錯地方.....心想都來到唔通俾錢唔食咩.....但叫左好多食物都無來....勁漏單....叫帶黑粗框眼鏡ga男店員到來問有好多野未來....佢叫我地再點過囉又唔係唔俾你地叫.......嘩....即時問佢態度有無咁差架.....佢竟然答我地話(都叫你地快d入單唔係無得食架啦) 0.0''唉.... 天呀!!! 我地去左咩地方食野呀....要俾錢來受氣....唔講服務方面....食物都只係一般到唔一般....重要ga係食
唉.... 天呀!!! 我地去左咩地方食野呀....要俾錢來受氣....唔講服務方面....食物都只係一般到唔一般....重要ga係食物一定係一早整定哂係度....凍哂先上枱.....見食評咁好咪去食下囉....點知食就食唔飽啦....得來一肚氣!!!
唔怕得罪其他食家咁講一句......其實你地係咪未去過其他日式自助餐食過呢???咁難食都可以好評....定係你地一心諗住中環喎...一定好ga心態去寫食評呢???你知唔知咁會害左好多信你地ga人去試食架.......真係浪費時間浪費金錢

2009-05-13
2009-06-01
可能我們比較早訂位子的關係有一間細細的房給我們也蠻舒服因為看到外面的地方好像有點窄這裡就剛好自成一角服務真的不錯服務員都很主動而且服務態度良好食物方面款式蠻多的送上來的份量也剛剛好熱葷、刺身、壽司味道就一般啦不過我會推薦雪花牛肉粒同天婦羅特別是雪花牛肉粒真的很好吃鬆軟有肉汁因為朋友生日還會全店關燈然後播生日歌蠻有氣氛的
可能我們比較早訂位子的關係
而且服務態度良好
食物方面
款式蠻多的
送上來的份量也剛剛好
熱葷、刺身壽司味道就一般啦
不過我會推薦雪花牛肉粒同天婦羅
然後播生日歌
蠻有氣氛的

2009-05-31
生日
  • 雪花牛肉粒、天婦羅