2014-06-09 4486 瀏覽
事先book了座位,不到6 pm抵達,立刻就可入座。入座后先從刺身點起,特別多叫了三文魚、貝柱、甜蝦等,男友特別喜歡吃玉子,因此也多叫。刺身中印象最好還是三文魚,無雪味,且每一片分量都不錯,入口鮮美清淡,有香甜的味道,並不肥膩;個人偏愛甜蝦和貝柱,貝柱每粒都蠻大,入口可嘗到絲絲縷縷的新鮮貝肉,一樣沒有雪味,水分恰到好處。玉子反倒不是很如意,缺少雞蛋的香味,無味,且水分略微有些多,雪味重。最最推薦的鰻魚芝士卷:調味特別贊,鰻魚肉配上芝士再加上芝麻有特別的香味,回味無窮,是吉壽最值得推薦的芝士相關料理。另一款帶芝士的卷物(名字忘記了QAQ)也十分值得推薦,喜歡芝士的食客一定不可錯過。接下來小食部分,最值得推薦一定是泰式鳳爪,無骨、酸甜鮮辣、爽口、清涼,絕對的清口佳品,和男友兩人一口氣叫足4份。只是一份都小小只有一只或者最多兩隻,喜歡的食客可多下單多要。牛油粟米大贊,鮮甜香。魷魚須里的蒜薹都好好吃!最愛魷魚須和鳳爪!天婦羅部分大多數都好好吃,香脆,只是油多、稍嫌油膩。最愛炸番薯、炸南瓜,炸番薯小小一個,番薯肉好香甜,外皮又酥脆,好評!南瓜內裡柔軟,配上香脆外皮也特別贊。另外強力推薦芝麻雞翼,
事先book了座位,不到6 pm抵達,立刻就可入座。
天婦羅部分大多數都好好吃,香脆,只是油多、稍嫌油膩。最愛炸番薯、炸南瓜,炸番薯小小一個,番薯肉好香甜,外皮又酥脆,好評!南瓜內裡柔軟,配上香脆外皮也特別贊。另外強力推薦芝麻雞翼,特別香,外酥內脆,炸得較透,除了較油膩,調味都好好,是全翼,分量足,最適合喜歡雞翼的食客:)
我們兩人都不愛吃甜味料理,所以雪花牛肉鍋不推薦;牛肉偏肥不適合燉湯,且完全沒有燉過的味道,估計只是食材丟進沸水煮熟而已;金菇、粉絲等分量都不足。一口冷麵平常水準,但是因為冰冰涼涼,吃過炸物或燒物之後來一碗很不錯。
燒物里要推薦雞軟骨,有雞肉的本色鮮香;燒海蝦也很讚,有蝦肉的鮮甜,蝦肉緊緻新鮮;喜歡芝士的食客一定不可錯過燒芝士魚餅!溫和的芝士裹在燒熱的魚餅里一口下去十分滿足。羊鞍不推薦,過肥,比較油膩,燒得不夠干,且調味偏甜,不適合羊肉(我來自常吃羊肉的地方,對吉壽的羊肉不敢恭維)。
豬軟骨大根贊,大根燉得好軟,入口即化,滲入了湯汁后又醇厚的香甜味;牛尾亦不錯:)
最後一款推薦的芝士料理是炸芝士年糕,濃濃的芝士絕對心水❤
烤菠蘿強力推薦,烤過以後變軟,甜味更濃,清口佳品

服務態度都不錯,雖有漏單,但收order、上菜速度都不錯,只要連續下單便可一直吃;兩人臺都好小,一次不可叫太多,否則擺不下。服務生手腳麻利,空盤會迅速收走。
飲料任飲,也提供單獨付費的清酒。

題外話/補充資料: 吉壽的燒物、熟菜、串燒等都偏油膩,介意的女生都要小心。喜歡吃串燒的朋友可去別家,吉壽並不主打串燒。
2014-06-08
  • 燒海蝦
  • 烤菠蘿
  • 秘製大根豬軟骨
2013-11-15 4471 瀏覽
軟殼蟹手卷同D紫菜都好脆, 應該係炸好左軟殼蟹放得夠凍先包手卷,所以好脆芥辣魷魚好夠辣非常好食~泰式蝦壽司,火灸三文魚壽司, 鰻魚壽司三款都無咩特別播~刺身有柱貝,甜蝦,象拔希靈魚, 出奇地好食, 夠凍呀!柱貝係由一粒大的切細粒, 味道鮮甜, 夠凍,另外甜蝦亦非常鮮甜, 最值得一讚係你寫幾多, 佢都大約比到你, 所以唔洗經常因為廚房比少左要追加~~清酒任飲的室溫清酒, 第一次飲唔熱唔凍, 估唔到都唔錯呀!淡口的, 其實我平時麻麻地清酒架, 不過呢度的淡淡地反而好o岩我呀!燒物羊架….有羊味, 不過唔太熱燒牛肉串…..麻麻地, 好硬燒菠蘿…..好夠味夠熱, 好好食呀!好似出去BBQ燒果D啊~煱物肥牛煲…..甜豉油湯底加韓式粉絲, 食落好有牛陣感覺, 好食呀!泰式蜆煲…..辣汁檸檬湯底加蜆, 唔怕辣的我完全無問題, 好食呀!臨走前, 由於我地唔知有雪糕糯米滋送,之前果個職員(最初話無位比我地果個)見我地等緊lift,即刻比返每人2粒雪粒糯米滋,為這餐放題畫上完美的句號
軟殼蟹手卷, 芥辣魷魚壽司
軟殼蟹手卷同D紫菜都好脆,
應該係炸好左軟殼蟹放得夠凍先包手卷,
所以好脆

芥辣魷魚好夠辣非常好食~
壽司
泰式蝦壽司,火灸三文魚壽司, 鰻魚壽司
三款都無咩特別播~
刺身
刺身有柱貝,甜蝦,象拔希靈魚, 出奇地好食, 夠凍呀!
柱貝係由一粒大的切細粒, 味道鮮甜, 夠凍,
所以唔洗經常因為廚房比少左要追加~~
清酒
任飲的室溫清酒, 第一次飲唔熱唔凍, 估唔到都唔錯呀!
燒物
燒物
羊架….有羊味, 不過唔太熱
燒牛肉串…..麻麻地, 好硬
煱物
臨走前, 由於我地唔知有雪糕糯米滋送,
之前果個職員(最初話無位比我地果個)見我地等緊lift,
即刻比返每人2粒雪粒糯米滋,
為這餐放題畫上完美的句號
題外話/補充資料: 心血來潮想食放題, 當日17:45打去訂位點知都有位, 訂了18:30好開心, 去到遲左幾分鐘大約18:35, 門口個職員同我講無位, 我即刻反駁話, “你無位你又比我BOOK? 你覺得我打黎訂位o係唔黎架?” 之後講左一陣, 佢問我地介唔介意低一陣, 因為5點幾入座果D會在19:00走人, 心諗都算啦等佢幾個字, 個心果時有少少頂住… 不過呢個職員轉頭就問我地飲咩野, 叫我地飲住野先啦, 又比定疊紙叫我地畫定食物, 好啦, 做人唔好太計較~~ 坐左一陣門口就有位啦, 由於畫得好紙仔所以一坐低就遞得, 而且好快有食物上台.
2013-11-10
軟殼蟹手卷, 芥辣魷魚壽司
  • 軟殼蟹手卷 芥辣魷魚壽司
同朋友食飯re u,有朋友推介食呢間吉壽,因為之前食過覺得好好食,但我覺得冇想像中咁好…刺身:我只係食左三文魚,甜蝦仲有帶子,三文魚: 不過不失,都叫幾okay甜蝦: 食落口個下係幾失望,感覺唔到鮮甜,有少少奇怪…帶子:呢個反而幾掂,切得細細粒又幾鮮燒物:我個人平時食放題都係食燒物多,但吉壽真係令我有啲失望........一口和牛串:見到openrice呢到寫係推介,但我唔覺得有咩特別好食,偏韌,麻麻地,可能因為我平時食牛都係食比較靚既牛啦......雞翼:又乾又燒焦......冇咩肉汁黑椒腸:呢個反而幾好食,我食左四五條芝士焗青口:其實係幾好食,個調味唔錯,但粒青口細粒到搵唔到xd炸物:蝦天婦羅:okay唔錯炸蠔:呢個我冇食到,幾有趣,朋友落order要二十隻,真係岩岩好二十隻,有一隻炸蠔裡面仲要有兩隻蠔係裡面! 根據朋友評價,都幾好食,但炸粉太厚鍋物:雪花肥牛鍋:好食!肥牛好好食,仲有個湯底都好正,甜甜地牛乳海鮮鍋:呢個都好正湯底好香,仲有好多料xd其他:炒蜆:調味唔錯,蜆係鮮既,我係咁食xd 炒雜菇:味道有D淡.....但都幾好食服務係好既,waiter態度好好,但地方淺窄左少少
同朋友食飯re u,
有朋友推介食呢間吉壽,
因為之前食過覺得好好食,
但我覺得冇想像中咁好…

刺身
我只係食左三文魚,甜蝦仲有帶子,
三文魚: 不過不失,都叫幾okay

甜蝦: 食落口個下係幾失望,感覺唔到鮮甜,有少少奇怪…
帶子:呢個反而幾掂,切得細細粒又幾鮮

燒物:
雞翼:又乾又燒焦......冇咩肉汁
黑椒腸:呢個反而幾好食,我食左四五條

炸物:
蝦天婦羅:okay唔錯
 根據朋友評價,都幾好食,但炸粉太厚

鍋物:
雪花肥牛鍋:好食!肥牛好好食,仲有個湯底都好正,甜甜地

牛乳海鮮鍋:呢個都好正
湯底好香,仲有好多料xd

其他:
炒蜆:調味唔錯,蜆係鮮既,我係咁食xd
炒雜菇:味道有D淡.....但都幾好食

服務係好既,waiter態度好好,但地方淺窄左少少......

2013-11-08
  • 焗青口
  • 雪花肥牛鍋
2013-09-14 2303 瀏覽
我們叫左好多野食, 包括三文魚甜蝦刺身, 夠新鮮, 牛乳海鮮鍋, 呢個正, 好多人推介呢個, 串燒燒波羅, 我好鍾意食燒波羅, D 野食新鮮, 員工有禮貌, 推介!!!會再食.!!!XD
2013-09-13
三文魚刺身
不記得咩名
牛乳海鮮鍋
卷物
天婦羅
軟殻螌手卷
2013-08-20 1959 瀏覽
朋友同我慶祝生日,又去食lu^^三條友仔都想食日本野,所以決定來吉壽食日本放題其實都幫襯過吉壽好多次...中環總店同旺角分店都食過...但無論邊間都好,每次再去,都係一次比一次失望:/Book左600-800,平日來,所以間野都冇爆...安排咗個位俾我地,又逼丶又入到死,而且仲唔係幾搵到服務員:'(落單都麻煩過人...算La,叫野食...成日都攞咗D我地冇叫嘅野來><服務完全唔得sad又唔針水丶態度又差丶又唔夠人手:<叫咗刺身-(1)三文魚唔算話好新鮮,但都Okay,可以接受(2)甜蝦完全唔掂,不單止唔新鮮,而且食到有D叔叔地(3)玉子正正常常,都算幾好食;)(4)赤貝都算幾新鮮,味道都幾好,可惜雪味有D重 又叫咗炸物-(1)炸蝦天婦羅都幾大隻,而且熱辣辣都幾好食,就嫌佢個皮D粉厚咗少少,不過都算Okay,過關;)(2)炸蟹棒天婦羅好細件,同平時嘅蟹柳差唔多,冇乜特別...(3)芝士年糕好好味!外皮炸得薄,唔係好油,年糕軟身丶食落會黏住個口丶咬落仲煙煙韌韌丶好有咬口,芝士仲係流心嫁!好食,口感仲一流!(4)吉列蠔麻麻地...雖然係炸得好脆,但係外皮個粉真係厚得太

叫咗刺身-
刺身:三文魚,,吞拿魚,.甜蝦,,玉子,,赤貝...
(1)三文魚唔算話好新鮮,但都Okay,可以接受
(2)甜蝦完全唔掂,不單止唔新鮮,而且食到有D叔叔地

(3)玉子正正常常,都算幾好食;)
(4)赤貝都算幾新鮮,味道都幾好,可惜雪味有D重
刺身:三文魚,,赤貝

又叫咗炸物-
炸物-天婦羅
(4)吉列蠔麻麻地...雖然係炸得好脆,但係外皮個粉真係厚得太緊要:'(蠔係幾好食,但太細隻:/
(5)南瓜天婦羅都Okay,但又未到好好嘅程度...南瓜係幾好食,好軟身,但整個都太油了;'(

亦叫左壽司-
(1)鹽燒三文魚算好食,三文魚燒得好嫩,肉質都幾滑

(2)火炙海曼好普通,同出面嘅平價鰻魚壽司冇分別:<
(3)期間限定嘅帶子好難食!帶子細隻就算la,食起上來竟然有異味

雖然壽司好一般,但係手卷好好味!點咗軟殼蟹手卷,好好味!手卷送到來仲暖,我諗係即做
軟殼蟹有半隻,都幾大件^^紫菜仲脆卜卜,飯又唔會話好多,比例啱啱好

又點少得燒物-
(1)黑椒牛肉好食!牛肉燒得淋,又入味^^
(2)炒蜆好食!但都冇肉食,D殼多過乜-.-"
(3)牛油粟米好食!粟米多,牛油味又香又濃;D
(4)羊扒都可以接受...羊肉好淋,又唔會話好酥...賣係就係差D,燒得黑左><
(5)地獄汁魷魚超級難食!個汁好奇怪:'(D魷魚又硬到死,咬極都咬唔開@@

又叫左串燒-
(1)日本番薯好食!有驚喜!番薯烤得皮脆丶又皮仲有D甜味,個番薯心軟糯,味道唔錯!不過都烤得太隆,個皮黑晒0.0
(2)一口和牛串都好食,同黑椒牛肉差唔多,牛肉好淋;)<

有叫鍋物-
(1)北海道牛乳鍋好好食!尤其係個湯,牛奶味又滑又濃,好好飲xdd 鍋裏面係D海鮮丶蔬菜丶粉絲丶豆腐...好入味!推介!!
(2)蟹粥都好食!D粥軟綿綿,有新鮮蟹味,又落咗粟米,令個粥更香甜丶更美味可口xdd

因為生日,間鋪為我地送來壽司蛋糕...
壽司蛋糕
真係至在影相,見到個樣都唔想食:S

甜品係糯米糍!呢個好味道!!^^佢皮薄,又有唔同味嘅雪糕涵;)可惜每人得一粒,可以要多幾個就好了!!

P.S. 話就話食兩個鐘,但其實730已經催人走

買單$168一位,800前離坐,每人減$10...值唔值就見人見智...
2013-08-07
生日
刺身:三文魚,,吞拿魚,.甜蝦,,玉子,,赤貝...
刺身:三文魚,,赤貝
炸物-天婦羅
  • 三文魚刺身
  • 蝦天婦羅
  • 炸物
  • 刺身:三文魚赤貝
  • 刺身:三文魚吞拿魚.甜蝦玉子赤貝...
2013-08-11 1188 瀏覽
第1次食吉壽, 見百零蚊咁抵食就去試下啦係中環, 環境當然有返咁上下, 只係地方稍為窄左少少成個場住滿客人, STAFF 們手腳好快, 抵讚點菜紙都有成十幾款, 勁多選擇, 分類好清晰刺身當然係必食啦, 款式真係好多, 請得出既都有我本身對刺身麻麻地, 但估唔到咁新鮮, 不知不覺都食左好多個人覺得必食:刺身 (生蝦都好正)天婦羅應該係即叫即炸, 上台時熱辣辣的牛乳鍋好滑好清甜食左好多野, 好飽好滿足呀200 蚊都唔洗都有咁既水準真係值得1試家人都話下次1定會再幫襯=)
第1次食吉壽, 見百零蚊咁抵食就去試下啦
係中環, 環境當然有返咁上下, 只係地方稍為窄左少少
成個場住滿客人, STAFF 們手腳好快, 抵讚

點菜紙都有成十幾款, 勁多選擇, 分類好清晰
刺身當然係必食啦, 款式真係好多, 請得出既都有
我本身對刺身麻麻地, 但估唔到咁新鮮, 不知不覺都食左好多

個人覺得必食:
刺身 (生蝦都好正)
天婦羅應該係即叫即炸, 上台時熱辣辣的
牛乳鍋好滑好清甜
食左好多野, 好飽好滿足呀
200 蚊都唔洗都有咁既水準真係值得1試
家人都話下次1定會再幫襯=)
2013-06-29
生日
  • 甜蝦
  • 希靈魚
  • 芝麻雞翼
2013-08-08 970 瀏覽
之前食過旺角間吉壽,都覺得OK,咁就試吓中環哩間啦,唔洗過海嘛!「刺身」:有三文魚、吞拿魚、鮑片、甜蝦、玉子等,款式都算多,但就唔太新鮮。第一碟佢有用冰兜上,都仲keep到凍,但第二碟打後就只用普通碟,搞到D刺身變哂室溫,即刻差左!「壽司」:都係D大路既款,好大舊飯,質感好死實,九成係機啤出黎;面頭D配料好唔新鮮,特別係隻泰式蝦,有陣「宿」味,最後放棄了,唔想食完肚痛「卷物」:明明卷物應該係手握,但都可以整到機製咁,又係好硬好實。「鰻魚芝士卷」整得最差,塊鰻魚有碎骨,舊芝士係無味既,失敗!!!「串燒」:大多數都唔熱,極其量只係微暖。「燒芝士魚蛋」入面得好少芝士,同旺角果間爆哂漿差九條街;「燒羊架」燒到乾哂,咬都咬唔開,唉!「鍋物」:彈左咁耐,終於有樣野可以讚吓。「牛乳海鮮鍋」個湯底好滑,好香牛奶味;入面仲有D蝦、蜆肉同粉絲,幾好味!大部份食物既款式同旺角間吉壽差唔多,但質素就旺角間好好多;同埋旺角分店係有任食雪糕架,哩間就限每人一杯。明明價錢一樣,早知過個海去番旺角間食好過!!

2013-04-12
2013-08-04 726 瀏覽
尋日去左吉壽食放題, 呢個一直係我同班friend 既老地方, 半年一次來食下咁啦. 點知食到一肚氣.首先我地寫紙入order, 見2個staff 響度上緊菜, 我地咪渣住幾張order 紙示意. 點知個無戴眼鏡既staff 好大聲好無禮貌咁話「你等我做埋d 野先來收order 啦好唔好??」我地都呆一呆, 態度洗唔洗咁差? 我只係舉手示意, 又唔係催你, 唔洗下話?之後上菜, d 刺身無論你寫10 件都係來8塊. 都算啦, 一般放題都係咁, 不過吉壽以前真係好好多囉. 其他熱食叫食得落口啦, 不過上天婦羅但又唔比汁, 比左汁竟然隱約聽到某個staff 話「真係麻煩」. 當堂已經無心機食.我地6:30 入座, 7:20 就已經掉本野埋來話「截數埋單」, 我地食左第2round 就比人叫埋單個心已經不快. 態度已經咁差, 收左錢你仲會理我地既?之後我地繼續食, 想落d 野飲交張紙, 同0個個無戴眼鏡既staff已經有眼神接觸, 遞張紙比佢0個陣, 佢竟然掉轉頭就走. 之後一路食又要一路掉轉頭望下佢來未. 見到佢再來我再舉手, 個無戴眼鏡既staff又鬧「你等我一陣先來收紙好唔好呀????
之後我地繼續食, 想落d 野飲交張紙, 同0個個無戴眼鏡既staff已經有眼神接觸, 遞張紙比佢0個陣, 佢竟然掉轉頭就走. 之後一路食又要一路掉轉頭望下佢來未. 見到佢再來我再舉手, 個無戴眼鏡既staff又鬧「你等我一陣先來收紙好唔好呀????」唔係我同朋友一齊我真係嬲到想鬧番佢轉頭架喇. 加陣好似係我叫野食, 我落野飲係我錯咁....
7:58pm 有個staff 走埋來話「仲有30分鐘, 而家cut order 喇, 仲有無order 紙?」 我地響度食緊, 都未開始寫紙落order, 感覺已經覺得佢地響度催催貢. fine, 我地停晒手唔食, 即時落埋佢. 8:00pm 交左比催我地既staff 度.
8:02pm, 無戴眼鏡既staff走埋來話「你地8:30 交檯, 無得落單喇wor」 我禁住d 脾氣, 好聲好氣話「係你地個staff 叫我落埋呢round, 係8點正已經比張單佢架喇wor!!!!!」無戴眼鏡既staff竟然就咁掉轉頭行左去, 一d 回應都無.
8:15pm 就來last round 野食, 我地一路食食到8:25pm, 無戴眼鏡既staff又來催叫我地起身走. 我地只係圍內問下d friend 「係咪叫左牛柳粒未來?」個無戴眼鏡既staff響度搭嗲「齊晒架喇wor 你地呢張檯!!!!!!!!!」
... 係, 可能我地真係無落到牛柳粒, 係我地唔著, 不過我地只係問緊d friend, 唔係同佢講漏單, 係我地個friend真係無寫姐, 個無戴眼鏡既staff響度鬼拍後尾枕自行搭嗲幹嘛?
老實講, 我地來食都係一種情意結來, 唔係話要求食物好靚, 唔係話要食番回本. 我地成檯人都係專業人士, $188+10% 食餐飯好普通. 但比得錢出來食放題, 最重要係擺到成檯都係咁, 食得開開心心姐, 食放題食到咁谷氣我真係第一次.
下次去食明將好過, 反正大家都係難食, 明將都有得笑下. 呢間野食完係火滾既, 就算你海膽任食我都唔會再幫襯!!!
2013-08-03
2013-05-24 599 瀏覽
-依加啲年輕人..不嬲挽開即興-終於有一日經過中環見到個好可愛嘅女仔派緊吉壽嘅傳單-咁就攞左張黎睇.-張傳單下面仲有啲優惠卷-覺得幾抵 就即興同個fd上左去食-上到去等都吾洗等 即刻有位 good-坐低之後緊糸第1時間落單-落左勁多野食haha-啲單落左無耐啲野就到哂-.--張枱都吾夠擺-啲野又真糸幾好食咖喎-啲鍋堅糸夠哂熱-.--個蟹粥好鮮味 趁熱食一流-個牛肉鍋啲牛肉岩岩好 吾會話老到咬吾開-至於個雜菜鍋.......無叫到xd-因為驚食吾哂會浪費-3--仲有仲有阿-啲天婦羅.食到我停吾到口:$-到刺身喇-啲刺身又幾新鮮 good-啲壽司即叫即整.好好食 整得又令<3-啲食物整體黎講真糸吾錯 good-啲野食又出得快 very good
-依加啲年輕人..不嬲挽開即興
-終於有一日經過中環見到個好可愛嘅女仔派緊吉壽嘅傳單
-咁就攞左張黎睇.
-張傳單下面仲有啲優惠卷

good
-啲壽司即叫即整.好好食 整得又令<3

-啲食物整體黎講真糸吾錯 good

-啲野食又出得快 very good
題外話/補充資料: -總之一句講哂:::依間野真糸吾錯 -啲待應都幾有禮貌 good -唯一有啲差池嘅就糸... -間鋪真糸細左啲-3- -張枱吾多夠位擺野食-.-
2013-04-22
紀念日
  • 鍋物
2013-04-29 397 瀏覽
今日同fd去左食吉壽..d野食又真係唔錯首先等位大約等左5分鐘到..真係算快架啦食物推介:呢度d串燒真係唔差..燒得岩岩好特別推介 一口和牛串..無得彈><雪花牛肉鍋d湯汁同肥牛好夾..味道一流牛油粟米食到咁上下可以試下..好香><蟹籽沙律飯後甜品xd...都唔錯
今日同fd去左食吉壽..d野食又真係唔錯

牛油粟米
食到咁上下可以試下..好香><

蟹籽沙律
飯後甜品xd...都唔錯
題外話/補充資料: [b]最後特別要讚下個女經理同埋9號既侍應 佢地好有禮貌..笑容都幾親切..最重要係睇得出佢地係比心機做野 比個讚您地(y)[/b]
2013-04-29
2013-04-09 234 瀏覽
之前打算去中環熊亭食日式任食放題, 點知原來已經結業. 打開飲食男女, 找到這間日本料理. 打電話book左7點半, 一去到, 唔冼等, 立即有位(當時已經差不多爆埸)但係地方真係超級迫, 女仕們的包包和男士們的backpack公事包, 好勉強才可放在大腿上(記得食完先好去shopping).食物方面, 種類都有好多比較好食的有1. 魚生刺身類 - 新鮮2. 手卷類 - 唔錯,因為塊紫菜夠脆3. 天婦羅類 - 唔錯, 唔會一口油但係D燒物超唔掂... 食左一round就唔想再order.不過,最過份就係有一位比較大份的waiter, 上菜時"老馮"要我地幫手接(我明白,地方細,張枱自然細). 但係唔好黑口黑面, 好似D客欠你咁la. 叫你比杯茶, 你就遞到我面前(之後好型咁"令"轉塊面, 要我接住). 最後, 收碟果時, 重唔小心張D汁淺到我朋友個頭上面. 我唔知你真係察覺唔到 or 扮唔知, sorry 都無句就走左去. 我當然唔會叫你補句無誠意的sorry. 作為顧客, 無下次就係最直接的回應.

食物方面, 種類都有好多

比較好食的有
1. 魚生刺身類 - 新鮮
2. 手卷類 - 唔錯,因為塊紫菜夠脆
3. 天婦羅類 - 唔錯, 唔會一口油

2013-04-05
  • 手卷
2013-03-24 45 瀏覽
約左朋友係中環食晏,本來想過食拉麵,但是怕份量比較少,所以決定去吉壽食日式套餐!我們叫了兩個午餐,泡菜餃子鍋配三份壽司及金菇牛肉卷定食。壽司先上,有火燒三文魚、鰻魚和大蝦。我吃了三文魚的,挺肥美,另外兩款賣相也不錯。接著,熱騰騰的餃子鍋來了,看到微紅色的湯底,已經知道不會太辣,事實也只是微辣。餃子味道普通,還好的是有其他配料,例如豆腐、粉絲,份量以午餐來說是超多。之於定食也是份量取勝,牛肉卷有大概六件,另有一隻釀雞翼、刺身拼盤及三文魚生飯。刺食有一隻蝦加三文魚、劍魚、吞拿魚及蛋,每款兩件,倘算新鮮!朋友有優惠短訊,所以每人大概百多元,以在中環吃日式午餐來說,加上份量超多,還算不錯吧!但個人認為午餐的份量可少一些。最後說說環境,枱與枱之間很靠近,出入有點困難。另外,枱面比較小,放了兩個套餐的食物已滿了,要很小心去用餐。

我們叫了兩個午餐,泡菜餃子鍋配三份壽司及金菇牛肉卷定食。

2013-03-11
2013-03-11 44 瀏覽
繼續生日飯呀~~~本身唔多鐘意食放題,因為太趕~~但我兩個朋友好鐘意食,呢間食得熟哂!我都食過兩次~~^^最愛呀...一剔就10,10,10^^最愛希靈魚呀~~~食食下,冇啦啦有生日歌,嚇親~其實....我地只食左d魚生...d飯冇食過~~~冇得頂呀...隔左20分鐘都仲脆脆地~~食左好多野....影唔到呀~佢俾左好多粒雪米糍我地~我地出門口再俾多兩粒,哈哈~雖然地點唔係好近mtr...再行斜路~堅好食!!!一定再食^^同場加影︰我的生日蛋糕我最鐘意食既~~北海道牛乳芝士蛋糕,好味到呢~~~~不過買左要快d食...如果唔係係溶~
繼續生日飯呀~~~

本身唔多鐘意食放題,因為太趕~~
但我兩個朋友好鐘意食,呢間食得熟哂!
我都食過兩次~~^^
最愛呀...一剔就10,10,10^^
最愛希靈魚呀~~~

食食下,冇啦啦有生日歌,嚇親~
其實....我地只食左d魚生...d飯冇食過~~~
冇得頂呀...隔左20分鐘都仲脆脆地~~

食左好多野....影唔到呀~
佢俾左好多粒雪米糍我地~
我地出門口再俾多兩粒,哈哈~

雖然地點唔係好近mtr...再行斜路~
堅好食!!!一定再食^^
同場加影︰我的生日蛋糕
我最鐘意食既~~
北海道牛乳芝士蛋糕,好味到呢~~~~
不過買左要快d食...如果唔係係溶~
2013-03-04
2013-02-07 42 瀏覽
朋友們推薦黎呢間 早兩日book左台 一行10人 哈哈我地好準時 好快就入左去lu一坐低梗係order野食啦 好快甘交左d order紙俾個waiterd野食好快就黎lu哇 好多炸物我地叫到成台都係野食幸好有個侍應見到我地叫左甘多野食,就走黎問我地洗吾洗幫我地cut一cut單先,我地當然話好啦因為張台已經擺吾落野lu,我地又落得太多野啦吾想浪費食物,所以決定食完先再落order一路掛住食野,吾記得影多d相哈哈,美食當前,當然忍不住口啦講講食物先,刺身鮮甜,特別係甜蝦 三文魚都好新鮮 炸物吾多粉,我地食完大盤再order多次串燒就特別推介燒番薯仔,好甜,細細條好貼別另外牛乳海鮮鍋都係大熱之選,我自己都食左一鍋而我覺得需要改善鐵板牛柳粒,有點兒硬的感覺,好難咬最後食完晒d野仲可以傾下計,雖然環境較逼,btw可以令我地親近d,都不過不失的好采朋友的極力推介 而且我地係facebook 度print左個優惠每人可以減$20,超抵 晚上可以係中環呢個地方食到d甘平,令,正的放題真好埋完單仲有張優惠,哈哈下次可以同屋企人去食lu
朋友們推薦黎呢間 早兩日book左台 一行10人

哈哈
我地好準時 好快就入左去lu
d野食好快就黎lu

好多炸物
我地叫到成台都係野食

幸好有個侍應見到我地叫左甘多野食,就走黎問我地
洗吾洗幫我地cut一cut單先,我地當然話好啦
因為張台已經擺吾落野lu,我地又落得太多野啦
吾想浪費食物,所以決定食完先再落order
一路掛住食野,吾記得影多d相
哈哈,美食當前,當然忍不住口啦

講講食物先,刺身鮮甜,特別係甜蝦 三文魚都好新鮮
炸物吾多粉,我地食完大盤再order多次
串燒就特別推介燒番薯仔,好甜,細細條好貼別

另外牛乳海鮮鍋都係大熱之選,我自己都食左一鍋
而我覺得需要改善鐵板牛柳粒,有點兒硬的感覺,好難咬

好采朋友的極力推介
而且我地係facebook 度print左個優惠

埋完單仲有張優惠,哈哈
下次可以同屋企人去食lu

題外話/補充資料: 呢度地方雖然有d窄,但勝在食物種類多,出野快,食物水準不錯,另外員工幾貼心,值得再次光臨
2013-02-06
  • 燒番薯仔 ,三文魚刺身/甜蝦,牛乳海鮮鍋,燒三文魚壽司,
  • 炸物
不是首次光顧該店,不過對上一次已經是半年前,不知原來吉壽不論食品質素、種類及服務態度差了這麼多,不得不寫食評警剔其他OPENRICE食家。1.亂計食用時間︰之前一向以入坐起計兩小時食用,我知自己比訂枱時間遲了20分鐘才到(7︰20),不過之前都是入坐計,不過今天卻單有單寫7︰20入坐,但8︰15對我們說LAST ORDER,8︰25要埋單!2.出食品時間長︰之前光顧一向有漏單情況,今次雖然沒有,不過7︰30下單,7︰55才有食物,包括汽水、粥、天婦羅同芝麻雞翼,刺身要再次問工作人員後才在8︰10到,出餐這麼慢,又要我快快埋單!3.食品味道奇差︰我知你有很多客,不愁少我一枱半枱,不過也不要給一些勁臭的象拔蚌刺身給我吧!有尿味的!三文魚及吞拿魚刺身有筋!較好的是甜蝦吧!還有什麼忌廉煮蜆,無味!以前清酒煮好好多!什麼白汁XX烏冬,好像用忌廉煮蜆的湯處理一樣!無論烏冬、什麼翅都極似嘔吐物!比較可取是雜菜鍋…….. 不過問題亦懷疑是最嚴重,後話再說。4.服務態度差︰全場多個工作人員,不過每人都好像很忙,沒有時間回答你問題;追單時更不會有任何回應,究竟聽到還是聽不到?食客說了也只能等!等!等!其實

4.服務態度差︰全場多個工作人員,不過每人都好像很忙,沒有時間回答你問題;追單時更不會有任何回應,究竟聽到還是聽不到?食客說了也只能等!等!等!其實最不喜歡的是在客人手上以搶奪的粗暴方式取ORDER紙,嚇了一跳!該行為好像是不喜歡你下單一樣!你開門日做生意,收得任吃的錢,你起碼也給客人下單吧!

5.濫收小童費用︰門口收費表寫明80 CM UP小童收費108,不過無寫80 CM以下,原來0 – 80 CM收費48再加一;同行有一18個月小朋友,既無BB椅,也不想留下餐具的情況下,到埋單時才告訴我收費??當我問他BB也收費時,侍應說是根據高度收費,80CM 便要收費,我說BB只有77CM;於是要我帶BB到門口度高,我以為有把間尺,誰知是海報以下就是80CM以下,高度到海報就高過80CM,真兒戲呢!隨即告訴我就是48元啦!我就是問你BB要收費嗎?叫我出去量分明是玩弄我吧!還說什麼”佔坐位有吃東西就要收費啦!”好像我要吃霸王餐一樣!幸好BB應該還未懂聽吧!我見自己的小朋友真有吃過少少粥和5條粉絲(雜菜鍋)的情況下,我俾!不過我暗自告訴自己”無下次!”

6.食物不潔︰在一肚氣的情況下,8︰45離坐,帶小朋友到樓下匯豐銀行門口坐車,路程加等車時間不足5分鐘,上車不到5分鐘BB便嘔了;回家後又肚瀉!大人都有肚痛現象!雖然無下次,不過都想立即記低事件,通知其他有小朋友的食家。
題外話/補充資料: 說真,以沒有BB椅和點餐內沒有適合小朋友的食品供應情況下,你大可以拒絕有BB的訂枱,無謂叫完個BB去度高之後同我講0-80CM都要收48元及加一!你要收小童費用,便應該給予合理的服務及食物水平!
2013-02-03
  • 甜蝦刺身、芝麻雞翼