2010-03-08 29 瀏覽
e排友人愛食放題,認為日本刺身閒閒o地都要200幾,食放題好似抵d,聽聞中環除o左碗屋之外,仲有吉壽食放題,所以就試下食吉壽。睇食評,好似唔太差,所以懷住興奮心情去,點知...一入到去,環境十分惡劣,好似擠逼戶,等上樓,我同友人坐埋d好逼o既地方~ 好似食大排檔咁... 令我以為去o左旺角...環境已經扣分,好希望食物可以加返d分,點知...刺身,一d味都冇,本宮都唔知食o緊d咩... 不過不得不欣賞師傅o既心機... 刷子膠形o既袖珍帆立貝,本宮叫4件,佢真係數4粒,指甲形袖珍海螺,本宮叫4件,佢真係數4塊,不多不少。天婦羅,粉多過肉,好o野係名為虎蝦天婦羅,本宮唔係咁大貪食200蚊,要求2000 o既o野,之不過,你叫得虎蝦,就應該俾虎蝦,冇人逼你 ga wow! 佢隻虎蝦,細隻過基圍蝦!!壽司,飯非常難食,得酸味,e一間係連飯都難食o既日本餐廳!!最好食o既,係燒雞翼,當本宮對燒物有少少信心o既時候,佢o既一口牛肉,完完全全打擊本宮o既期望,食牛肉有羊肉o既騷味... 環境已經扣分,食物令分數歸零,好希望服務可以加返d分,點知...可以檯太細,我o地又食得慢,小二好不期然將一碟食

睇食評,好似唔太差,所以懷住興奮心情去,點知...

環境已經扣分,好希望食物可以加返d分,點知...

可以檯太細,我o地又食得慢,小二好不期然將一碟食物放o向本宮o既杯上面... OMG!!!!! 小二先生,你知唔知咩叫污糟????

可以檯太細,我o地又食得慢,小二冇同我o地講幾時last order 就無啦啦咁俾o左個bill 我o地,好彩唔好食,如果唔係真係食到天一半地一半...

環境已經扣分,食物令分數歸零,服務令分數變負數... 食評高真係唔可以代表d咩...

虎蝦??
2010-03-05
2010-03-07 1 瀏覽
三月二日 (星期三)最近又收到了吉壽的sms,今日同了同事們前來再吃!只要滿一百元以上的SET,加$38就可以有一個SET了!早上11點訂位都有位!我們都點了$168那個刺身定食,看過menu,這個是最吸引的!share開都是$120一位,雖然比一般的lunch貴,但是吃到好味新鮮的刺身都值得的先來的是烏冬,只是一般,不彈牙湯,好味道!是白色的魚湯,足料呢!芝麻八爪魚,好吃,但是份量很小,因為是前菜salad,是粟米蕃茄沙律,加上了芝麻醬好吃,今次不可以換其他的前菜了主菜是刺身,原來不跟飯的,男士要好好考慮,可能不夠飽呢好吃的有三文魚,和劍魚,真是非常的新鮮肥美呢海膽也算是不錯了,雖然色澤不太美麗...比較淺黃色的吞拿魚是近腩位的,外表肥美,但是吃下有根的帆立貝,北寄貝和甜蝦都不錯最後送上的雪米磁兩粒,作一個完美的句號!有這個優惠,定必吸引到我們再來!
三月二日 (星期三)

早上11點訂位都有位!

先來的是烏冬,只是一般,不彈牙
湯,好味道!是白色的魚湯,足料呢!
芝麻八爪魚,好吃,但是份量很小,因為是前菜

主菜是刺身,原來不跟飯的,男士要好好考慮,可能不夠飽呢
好吃的有三文魚,和劍魚,真是非常的新鮮肥美呢
海膽也算是不錯了,雖然色澤不太美麗...比較淺黃色的
吞拿魚是近腩位的,外表肥美,但是吃下有根的
帆立貝,北寄貝和甜蝦都不錯

最後送上的雪米磁兩粒,作一個完美的句號!
有這個優惠,定必吸引到我們再來!
前菜都吃得半飽
2010-03-02
前菜都吃得半飽
刺身
中環食飯一向唔平, 聽細妹講裘威靈頓街有間樓上日式放題, 食物出得快, 新鮮, 2個半鐘任食任飲都只係 $138, 講得咁動聽, 就一家人一齊去驗証一番........星期六 12:30pm 去到, 原來間店好細, 要穿過窄窄既走廊(右邊就係廚房師傅切緊刺身), 枱大約得十張, 跟住當然係把握時間, 以最快速度剔左刺身先, 但真係唔夠 3分鐘, 一碟靚靚刺身到手. 刺身新鮮, 無雪到硬崩崩, 連有海鮮敏感既家人都照食.天婦羅炸得好酥脆, 尤其是天婦羅蝦, 係用新鮮虎蝦炸, 真係無將價就貨味噌牛肉鍋好熱辣辣, 好香牛肉味, 鍋底香濃, 冬天食陪覺幸福溫暖.鹽燒秋刀魚好新鮮, 足足有一呎長, 肥美香滑, 回本必食.鐵板雪花牛柳粒多汁唔乾, 無根又腍又有肉味, 我地不斷 Encore!日式蟹皇翅每碗得 2 條素翅, 唔好食, 可以不理. 其他帶子串燒, 鮮冬菇串燒, 牛柳串燒都好好, 唔好錯過!最 Suprice 既係, 食食下突然全店熄燈黑晒, 跟住聽到播放生日歌, 原來隔離枱有客生日, 見侍應拎住一盤有火既物體, 好似蓮花咁既, 放響客人面前時, 朵花會自己打開, 見到都開心, 底層係刺

鹽燒秋刀魚好新鮮, 足足有一呎長, 肥美香滑, 回本必食.

日式蟹皇翅每碗得 2 條素翅, 唔好食, 可以不理.

其他帶子串燒, 鮮冬菇串燒, 牛柳串燒都好好, 唔好錯過!

最 Suprice 既係, 食食下突然全店熄燈黑晒, 跟住聽到播放生日歌, 原來隔離枱有客生日, 見侍應拎住一盤有火既物體, 好似蓮花咁既, 放響客人面前時, 朵花會自己打開, 見到都開心, 底層係刺身飯, 侍應哥哥話預早 order 就得架啦喎! 咁有動感既生日旦糕, 男仔女仔見到都開心晒啦!

$138 食足 2.5 個鐘, 仲要不斷叫汽水飲, 真係好有滿足感, 侍應多為年輕人, 態度熱誠有活力, 好鍾意同客人講笑, 最後埋單時仲每位有一粒雪米糍送, 再挑剔既客人都笑住走啦!
刺身盛
鰻魚芝士壽司
汁燒帶子, 蝦串燒
鹽燒秋刀魚(一呎長)
天婦羅
日式蟹皇翅(可以唔食)
驚喜到極蓮花開蓬刺身生日旦糕
放題時間及價目表
2010-02-21
刺身盛
鰻魚芝士壽司
汁燒帶子, 蝦串燒
鹽燒秋刀魚(一呎長)
驚喜到極蓮花開蓬刺身生日旦糕
放題時間及價目表
  • 刺身
  • 味噌牛肉鍋
  • 鐵板雪花牛柳粒
2010-01-29 11 瀏覽
一行5人黎食晚市放題 入面真係好窄wor!!!!!! 肥少少都坐唔落d位/入唔到個toilet!!!一入到去即刻畫左好多野食~~食物都黎得幾快!! 刺身幾好食~~我地encore左好多次total 叫左佢百幾隻甜蝦天婦羅幾正~特別係d蝦~~應該係虎蝦!! 好正!d炸粉又做得好佢d 熱火鍋都幾好食~~多人share會好d!串燒都做得唔錯我地有幸抽中清酒..點知都唔好飲ge!!!!!!!!!!!!!!!!!!抽中海膽就好啦!其實我覺得大吉同吉壽應該係同一集團佢地d野食差唔多, 特別生日蛋糕又係一樣!但我覺得吉壽稍勝一籌!
一入到去即刻畫左好多野食~~
食物都黎得幾快!!

刺身幾好食~~我地encore左好多次

total 叫左佢百幾隻甜蝦

天婦羅幾正~特別係d蝦~~應該係虎蝦!! 好正!
d炸粉又做得好

佢d 熱火鍋都幾好食~~多人share會好d!
串燒都做得唔錯

我地有幸抽中清酒..
點知都唔好飲ge!!!!!!!!!!!!!!!!!!

抽中海膽就好啦!

其實我覺得大吉同吉壽應該係同一集團
佢地d野食差唔多, 特別生日蛋糕又係一樣!
但我覺得吉壽稍勝一籌!
2010-01-28 40 瀏覽
一月二十五日 (星期一)之前收到吉壽的短訊,點一個午餐,另下個只需$38精明的我們一定要來試試,剛巧同事們都有興趣,一行四人出發其實我和老公仔之前都分別來過,覺得不錯今次我們同另一位同事J小姐都選了魚生飯定食,而A小姐則選了銀鱈魚定食先講前菜,有蕃茄沙律,鮮魚湯和螺肉老公仔因不愛吃蕃茄沙律,着服務員換了另一款的之前他試過換到豆腐沙律,可惜今次缺貨了取而代之的是青瓜絲沙律螺肉有少許辣,而且很有口感而魚湯相當濃,而且材料十足,是用三文魚餚製而成,不像平常日式食肆的麵豉湯那麼"行貨"沙律是過得去的質素,若不喜歡蕃茄的,記得可以要求換款呀!主菜我和老公仔都吃了魚生飯定食原價$128一位,兩位變成約$90(連加一)材料有三文魚,吞拿魚,帶子,玉子,中蝦,北寄貝等加上了一些醬汁,令到魚生看上去很有光澤但它們不當好看,而且很有內涵有新鮮,尤其是三文魚和吞拿魚,充滿油份珍珠米亦煮得恰到好處,軟硬適中並上鮮甜的豉油,一大享受而同事吃的銀鱈魚,她亦說不錯,肉質鮮甜,而且煎得很香口最後送上甜品,是雪糕糯米滋因有包裝的,所以吃以前都不知是什麼味道我吃了一個波蘿味和桃味的老公仔比我幸運,吃了一個有茘枝味的快樂的
一月二十五日 (星期一)

之前收到吉壽的短訊,點一個午餐,另下個只需$38
精明的我們一定要來試試,剛巧同事們都有興趣,一行四人出發
其實我和老公仔之前都分別來過,覺得不錯

先講前菜,有蕃茄沙律,鮮魚湯和螺肉
老公仔因不愛吃蕃茄沙律,着服務員換了另一款的
之前他試過換到豆腐沙律,可惜今次缺貨了
取而代之的是青瓜絲沙律

螺肉有少許辣,而且很有口感
沙律是過得去的質素,若不喜歡蕃茄的,記得可以要求換款呀!

主菜我和老公仔都吃了魚生飯定食
原價$128一位,兩位變成約$90(連加一)
材料有三文魚,吞拿魚,帶子,玉子,中蝦,北寄貝等
加上了一些醬汁,令到魚生看上去很有光澤
但它們不當好看,而且很有內涵
有新鮮,尤其是三文魚和吞拿魚,充滿油份
珍珠米亦煮得恰到好處,軟硬適中
並上鮮甜的豉油,一大享受

而同事吃的銀鱈魚,她亦說不錯,肉質鮮甜,而且煎得很香口

最後送上甜品,是雪糕糯米滋
因有包裝的,所以吃以前都不知是什麼味道
我吃了一個波蘿味和桃味的
老公仔比我幸運,吃了一個有茘枝味的

快樂的一餐...源自一個短訊的誘惑
豐富的前菜
沙律是可以轉款的!
魚生飯定食
銀鱈魚定食
2010-01-25
豐富的前菜
沙律是可以轉款的!
魚生飯定食
銀鱈魚定食
2010-01-19 14 瀏覽
今日一行4人去食吉壽,之前已經食左好多次~不過有8折所以再去食過~刺身上準都好高,特別推介"希靈魚"好像蟹籽的口感~"火局"青口都唔錯~仲有個牛奶海鮮鍋好鮮甜,個個食到讚不絕口,特d雞翼麻麻地,不建議食啊~
今日一行4人去食吉壽,之前已經食左好多次~
不過有8折所以再去食過~

刺身上準都好高,特別推介"希靈魚"好像蟹籽的口感~

"火局"青口都唔錯~仲有個牛奶海鮮鍋好鮮甜,
個個食到讚不絕口,特d雞翼麻麻地,不建議食啊~
炒蜆
凍豆腐
  • 希靈魚
  • 牛奶海鮮鍋
2010-01-11
:今次第二次次黎幫襯吉壽;上次黎香港已經錯失一次機會啦!因為冇晒位啊!今次唔會啦!因為早一個星期已經訂佐臺;所以今次實有位比我坐!地方雖然迫佐小小;但有位坐已經好好既!轉入正題。刺身;希鱗魚爽口、三文魚肥美而甜;甜蝦都OK;而且仲好新鮮添。唔似我之前去過第二道食過果D刺身冰都未溶;都擺上臺比我食;激死我啦。完全食唔出有魚生個味啊!呢道菜款依然多多......我最中意既牛乳海鮮鍋;D湯真系好好味;值得試吓!雪花牛肉粒都炒得幾好食;唔知系邊個大廚師炒既什菜??好味好味!!絕對贊我仲叫佐天婦羅炸蝦;蝦都幾大只而且好脆!!D環境都ok啦;因為生意好既時候都要加多D位囖;我喺大陸食日本料理鐵板燒既時候都會坐得好迫嘎;呢點我可以接受到!服務都幾好;個個面帶笑容招呼我地、幫我地ORDER;上菜速度勁快。果日剛好有人過生日;見到吉壽整既蛋糕好靚啊!我今年過生日一定要過去幫襯吉壽同埋慶祝我生日;帶埋D Friend!!
今次第二次次黎幫襯吉壽;
上次黎香港已經錯失一次機會啦!因為冇晒位啊!
地方雖然迫佐小小;但有位坐已經好好既!
轉入正題。
雪花牛肉粒都炒得幾好食;唔知系邊個大廚師炒既什菜??
好味好味!!絕對贊

我仲叫佐天婦羅炸蝦;蝦都幾大只
而且好脆!!
!!

2010-01-08
紀念日
  • 牛乳海鮮鍋,雪花牛肉粒,鮮虎蝦天婦羅
2010-01-10 72 瀏覽
As it was me and my husband's wedding anniversary yesterday. We were thinking where would be a good place to celebrate such an important day. Then one of my friends recommended me to try this japanese restaurant. Even though the location is quite far away from us, there is always no harm to try, isn't it? (especially with this resonable price only $178 per person!) Before we went there. i called up the restaurant and made a reservation for two. Eventually realized there were two different time p
. Eventually realized there were two different time periods for the buffet dinner. We managed to book the one start at 6pm til 8:30pm.

We arrived there at about 6:10pm, the restaurant was already about half full (wonder what time did these people got there?) Sat down, served us a cup of hot green tea which i appreciated so much in this weather
. I looked at the menu, i didn't know where to start from coz there were a large variety
. Fortunately, my husband has a such clear mind. He marked some
sashimi, vegetable Tempura and grilled and fried items. Frankly speaking, the food quality was not bad.
Personally i enjoyed the most was the atmosphere and the courtesy of the staff. Definitely most important is the companion!!!!!!

Overall, i will give 86% to this restaurant. The other 14% this restaurant do not get widely becoz of the size of the tables and the size of the HAPPY ROOM! (washroom
) At the same time, i would like to give thanks to my friend : (Jacqueline who recommended this restaurant to me.) Also to this restaurant, making my wedding anniverary became so memorable!! Thank You~~~~

2010-01-09
2010-01-08 4 瀏覽
我聴朋友講在這裡食自助餐的味道唔錯,如果有人生日的話可以有個蛋糕送,今日我媽媽正日生日,本來每年我們都是去食中菜過生日,今年試吓日本菜啦.最初我以為媽媽呢d師奶唔鐘意食呀.一去到,攞左位後,我就跟開始點菜啦,佢地有A.B.C.D.E.F.G.H.I咁多張ORDER紙,第一次黎食真有點唔知點邊樣先,於是我們每樣都點,唔到十分鐘我地D ORDER已經出現在我們張枱,速度真係快,咁樣對於我地黎講當然係好啦,魚生唔錯,火灸牛肉壽司,曼魚壽司够野味,連媽咪都食到唔停,接著食天婦羅.燒物.炒蝦啦,炒牛柳粒好香還有串燒帆立貝.海虾等的串燒令我現在還回味緊.....牛乳海鮮鍋直得品嚐.....由於媽咪生日訂枱時話有得送,所以我地都無買蛋糕,當我地正在蜜蜜食時,煬內的燈熄左.生日歌開始播了,一個用刺身蛋糕己送到我媽媽面前,個一刻媽媽都唔知點算,:,好開心呀媽咪笑到只眼都唔見左,真失禮:侍應生好好禮貌,好NICE.今日的晚餐最難忘的還係媽咪,佢真係好開心.....
最初我以為媽媽呢d師奶唔鐘意食呀.
,好開心呀媽咪笑到只眼都唔見左,真失禮:
侍應生好好禮貌,好NICE.
今日的晚餐最難忘的還係媽咪,佢真係好開心.....
2010-01-05
  • 火灸牛肉壽司
  • 天婦羅...
2010-01-06 5 瀏覽
6個人去,一早話左要唔迫既地方,點知去到... ...比左個只可以伸直隻手餵對面食野既位比我地,我點會唔叫轉檯呀... ...轉個頭,可以換不過只可以食到8點9,好無問題,話曬都仲有成個幾鐘呀,一定食得切啦。好一開始係咁叫野食,當然我唔預期佢好食啦,話曬佢都只係$152@,水準一般都可接受,我都係鍾意佢既壽司同煮物,如下:1. 火炙牛SUSHI2. 火炙左口魚邊SUSHI3. 牛乳海鮮鍋4. 炒一口牛諗住都係出來食下野者,點知,嘩! D侍應哥哥唔知係唔係太大壓力呢,D野食是但咁掟上你張檯,仲要係推開你個人先掟落去,仲要話我地自己拎個碗會令到佢無左個飯碗喎....都係見你唔應我地先咁者,咁既服務仲想我地泥呀,唔好玩啦~
6個人去,一早話左要唔迫既地方,點知去到... ...
一定食得切啦。
1. 火炙牛SUSHI
2. 火炙左口魚邊SUSHI
3. 牛乳海鮮鍋
4. 炒一口牛
2010-01-06
2010-01-05 3 瀏覽
睇得人地食評多...決定補打返D食評分享下..吉壽定期都會SEND SMS黎有DISCOUNT今次見有DISCOUNT, 決定帶埋媽黎食~呢度環境過窄, 有D唔舒服~走單的情況仲多左叫左3ROUND 刺生黎得1ROUND....勁無奈~天婦羅:就值得一讚, 蝦天婦羅一流, 大大隻刺生:都OK~燒牛肉: 幾香口蟹粥: 好稀炒烏冬: 唔錯, 不過好大碟..少人的唔建議叫~沙律: 一般鰻魚飯: 勁多飯
睇得人地食評多...決定補打返D食評分享下..

吉壽定期都會SEND SMS黎有DISCOUNT
今次見有DISCOUNT, 決定帶埋媽黎食~

呢度環境過窄, 有D唔舒服~
走單的情況仲多左
叫左3ROUND 刺生黎得1ROUND....勁無奈~

天婦羅:就值得一讚, 蝦天婦羅
一流, 大大隻
刺生:都OK
~
燒牛肉: 幾香口

蟹粥: 好稀

炒烏冬: 唔錯, 不過好大碟..少人的唔建議叫~

沙律: 一般

鰻魚飯: 勁多飯
2008-09-19
  • 蝦天婦羅
  • 刺生
  • 牛肉
2009-12-24 6 瀏覽
食野本身應該係一種享受, 包括食物本身, 食的氣氛和心情。一班人開開心心去享受一餐飯, 傾下講下, 加上美味的食物, 係好的事。今次同屋企人去吉壽食飯做冬。食物方面不敢抱以厚望, 自助餐的食物不會好, 已經係鐵一般o既事實, 不過更令人失望o既係環境-------狹窄到令人火滾!一出電梯, 未入餐廳大門已經就見到一張3人枱,我心諗點會有人坐依度嫁! 人人等電梯時, d 屁股對實晒!入到去餐廳, 一樣咁恐怖, 個條「通道」,連一個人行都嫌窄; 座位與座位之間的距離、枱與枱之間的距離,完全迫人有一種「左右遠近皆親人」o既感覺。我地坐低, 同隔離枱o既空位, 只有30-50厘米, 鄰枱的姊姊要去廁所, 行出去時, 成個屁股「入侵」了我們的枱面, 離我們的食物只有一指之隔, 場面之噁心, 實在難以形容。更難得的時, 當夜左右隔離的食客都十分健談, 經常向著我們說話, 好像和我們塔訕, 又好像不是, 應又唔係, 唔應又唔係, 實在太令人尶介。食物方面, 無乜特別, 魚生無味, 沙律太酸, 冷豆腐係百福豆腐, 壽司飯硬而無味, 除左天婦羅食係熱辣辣之外, 真係好唔得。最後結束:食飯除左平之外,

係熱辣辣之外, 真係好唔得。

最後結束:食飯除左平之外, 仲要有一個好環境, 當然我唔係要求五星級, 但係迫過酒樓大排檔, 真係太過份!!!
2009-12-23
2009-12-11 8 瀏覽
整體食物都不錯炸物 推薦:蝦天婦罹,吉烈蠔,吉烈蝦刺身 三文魚結脹有糯米池送若果是節日(生日)慶祝蛋糕都不錯 很美麗服務都幾好,有禮貌 & 速度還好缺點: * 這間道路太窄, 2人前往要坐路邊位置* 沒有炸軟穀蟹* 太小鬆動時間 預約時間遲5分鐘內cut位總括而言 我都覺得值得試下
整體食物都不錯
炸物 推薦:蝦天婦罹,吉烈蠔,吉烈蝦

刺身 三文魚
結脹有糯米池送
若果是節日(生日)慶祝
蛋糕都不錯 很美麗

服務都幾好,有禮貌 & 速度還好
缺點:
* 這間道路太窄, 2人前往要坐路邊位置
* 沒有炸軟穀蟹

* 太小鬆動時間 預約時間遲5分鐘內cut位

總括而言 我都覺得值得試下
  • 吉烈蝦
  • 牛肉串燒
  • 焗青口
2009-12-05 6 瀏覽
本來係幫人慶祝生日架!但佢有急事黎吾到只好改由幫第個慶祝但都早得濟=]題外話就吾多講啦我去之前聽fd講落單要分開者係熟食同刺身分開吾好同一時間落因為佢會只上熱食!!!所以大家要留意啦黎到食蒲飛我諗吾會有人黎食個舊飯架所以我地都係叫左刺身先個三文魚刺身都ok架相當肥美,入口即溶=]不過我嫌wasabi吾夠勁!!!其他都so far so good都算抵食=]跟住就叫左天婦羅黎食個虎蝦天婦羅最正=]吾似其他店鋪咁請我地食面粉仲有吉列蠔都ok大既!跟住仲食左好多野!太多啦!!!吾記得lu=]最記得就係個北海道牛奶海鮮鍋大家不可不吃啊!!!仲有個生日蛋糕都好得意我真係未見過用刺身做既蛋糕=]吾知日本人係咪咁???好啦要講壞處就係位逼,廁所逼其他都過得去!!!
本來係幫人慶祝生日架!
但佢有急事黎吾到
只好改由幫第個慶祝
但都早得濟=]
題外話就吾多講啦

我去之前聽fd講落單要分開
者係熟食同刺身分開
吾好同一時間落
因為佢會只上熱食!!!
所以大家要留意啦

黎到食蒲飛
我諗吾會有人黎食個舊飯架
所以我地都係叫左刺身
個三文魚刺身都ok架
相當肥美,入口即溶=]
不過我嫌wasabi吾夠勁!!!
其他都so far so good
都算抵食=]

跟住就叫左天婦羅黎食
個虎蝦天婦羅最正=]
吾似其他店鋪咁請我地食面粉
仲有吉列蠔都ok大既!

跟住仲食左好多野!
太多啦!!!吾記得lu=]
最記得就係個北海道牛奶海鮮鍋
大家不可不吃啊!!!

仲有個生日蛋糕都好得意
我真係未見過用刺身做既蛋糕=]
吾知日本人係咪咁???

好啦要講壞處就係位逼,廁所逼
其他都過得去!!!
刺身拼盤
落單紙
  • 虎蝦天婦羅
  • 吉列蠔
2K
26-11-2009朋友 J 手持呢度 lunch 的手機 coupon, 叫一份 > $100 的 set lunch 就可加三十幾蚊再叫另一份 (可以不同的) set lunch, 是日跟埋嚟黐 discount 用 叫了 $138 午食定食, 有赤味噌牛肉鍋, 火炙壽司 5 件, 跟前菜, 沙律, 湯及甜品:前菜係中華沙律, 味道「現成」, 不過一向幾喜歡呢款前菜, 算啦.沙律賣相樣衰, 蕃茄 / 罐頭粟米 / 生菜新鮮度一般, 仲出晒水 , 淋上帶點 mustard seeds (?) 味的醋汁, 食唔晒, 亦無興趣食晒...奶白色的湯味道似足「加 MSG 版」的鯛魚湯!? 配料好豐富, 又椰菜又昆布又素翅又豆卜, 咬口十足, 總好過飲沖粉味噌湯吧.5 件火炙壽司係三文魚, 鰻魚, 魷魚, 蝦及疑似左口魚背 (?) 的白色一塊嘢, 無期望之下亦無失望 -- 壽司飯握得鬆散, wasabi 係「牙膏」貨, 最好食竟然係我一向麻麻的三文魚, 燒過之後魚油香「泛濫」 蝦就十分爽脆, 不過當然無乜味啦; 鰻魚就最難吃, 成陣燶味 牛肉鍋就以份量及熱辣取勝... 湯底味道淡
26-11-2009

奶白色的湯味道似足「加 MSG 版」的鯛魚湯!?

牛肉鍋就以份量及熱辣取勝... 湯底味道淡淡的, 飲唔出點「赤味噌」法, 不過牛肉鍋始終還是 sukiyaki 汁較好, 唔講太多了; 牛肉有少少韌, 不過明知品質一般, 算啦; 雜菜有冬菇, 紅蘿蔔, 紹菜 (?) 及好滑的豆腐, 索滿湯汁, 不過湯汁味道麻麻, 連帶雜菜都麻麻; 仲有點蒟蒻麵, 滑滑的, 少少 Q, 大家都 "slurp" 得過癮.

朋友 J 食「五色丼」... 試了少少海膽, 竟然甜多過甘, 喺呢類港式日本店, 質素算幾好了. 唔知其他生吃的如何?

仲有每人兩粒雪米糍 (另一選擇竟然係西米露...), 一粒荔枝味一粒芋頭味, 不錯的 lunch 後小甜點.

食物 ok, 環境就幾迫, 不過既然係平日 lunch hour, 都預咗吧; 店員們有點失暈, 其中一位仲有點 rude, 可能應付不來 lunch hour 太多客人吧.

匆匆的來匆匆的去, 埋單每人約 $100, 食 lunch 的話都可以一試的, 始終中環的日本嘢選擇實在較少, 呢度又唔算好貴. 多謝朋友 J 的 coupon 優惠!

期待下次食「頭文字 D」上樓私房西餐
2009-11-26