2021-04-09 20 瀏覽
呢間台灣館位於得寶商場1樓,餐廳幾大,一整排座位靠窗邊可以睇到外邊。餐牌好豐富可以揀啲菜式有小炒、雞煲、烤魚、火鍋等,我啲鍾意食辣,揀麻辣烤魽魚:份量十足,魚好大一條,魚肉細嫩,味鮮美。配菜也十足,有萵筍、海帶、豆芽、蓮藕、大蔥,耐心等火烤一陣,麻辣更入味,食得好過癮!黃金日本南瓜:南瓜係北海道南瓜,軟綿甘甜,南瓜炸完後裹上鹹蛋黃,讓南瓜更加鹹香好味。台式滷肉飯:滷肉份量好多,滷豆腐、滷蛋滷汁入味,滷肉飯好大一碗,兩個人食唔晒。飲品夢幻雪香珍珠:好吸引人,strawberry味,黑珍珠很有嚼勁,加埋香脆啲雪香片,很好喝。綠茶拿鐵珍珠奶茶:呢杯唔會好甜,淡淡嘅綠茶味同拿鐵啲香味,加埋有嚼勁啲珍珠,唔鍾意太甜啲人可以揀呢杯。
2021-04-08 20 瀏覽
得寶商場前排翻修,新開左好多新餐廳,今次黎嘅就係隱於1樓一角嘅台灣館。呢到位置要行入啲,見到薩莉亞右轉直行先見到👀餐廳裏面好大好寬闊,而且卡座數量唔少,而且仲要係窗邊,窗外車水馬龍,窗內安閒自在,兩個世界。如果下午5-6點黎到,有機會睇到日落喔🤭餐廳裝修主要係簡約風,呢個小熊紙巾盒好得意😍酸菜珍珠斑 $63估唔到係咁大一盤原條魚上,配菜都唔少,有酸菜、蓮藕、豆芽☺️而爐下面係有兩個蠟燭仔🕯️一直燒住,睇住佢滾。魚肉食落依然係滑,魚骨又唔多,有都係長骨,吐骨都唔難,食得出條魚係煎過兩個邊,廚房有花功夫炮製👍🏻滷肉飯 $48(午市套餐配飲品)滷肉飯食台灣菜必定有,而且呢到滷肉係37肥瘦比例,唔會話太肥好油膩,但都唔會話因為全瘦好韌唔肉香,呢個比例啱啱好🤤草莓珍珠奶茶 套餐飲品+$12特飲珍珠煙煙韌,我無特別少糖少冰,但唔會話好甜,甜度啱啱好,餘韻仲有陣士多啤梨清香😋冰🧊就如肉眼所見咁樣得一層,唔會話成杯嘢飲半杯冰,值得一試👍🏻總括而言,中等價錢,食物質素唔差,又有高質環境同服務,值得黎食👍🏻btw呢到仲有早餐係8am開始🤣

如果下午5-6點黎到,有機會睇到日落喔🤭

餐廳裝修主要係簡約風,呢個小熊紙巾盒好得意😍
台灣酸菜珍珠班

酸菜珍珠斑 $63
台灣滷肉飯

滷肉飯 $48(午市套餐配飲品)

草莓珍珠奶茶 套餐飲品+$12特飲

2021-04-08
台灣酸菜珍珠班
台灣滷肉飯
2021-04-07 34 瀏覽
今次行過得寶商場,見到間新開既餐廳,入去食個lunch試下先😎餐廳裝修簡單、平實,野食方面以台式小炒、台灣麵為主,另外對比其他餐廳比較特別既係,有雞煲、炸魚同埋火鍋,都幾岩一班人聚會🥰牛肉🍜:湯底幾重牛肉味,刀削麵相對硬少少,但係較咬口😇牛肉軟硬適中,同埋炆得好入味,一咬即開。白蘿蔔入味之餘無渣👍軟硬岩岩好。不過份量對💁🏻‍♀️黎講,都算多,🙎🏻‍♂️食就岩岩好士多啤梨珍珠奶茶🧋:顏色好粉好夢幻,味道不錯,珍珠食落煙韌😍有驚喜香芋珍珠奶茶🧋:好飲,甜度岩岩好,有少少杯芽係上面,好有益呀😍鹽酥雞飯:雞扒炸得外皮酥脆,入面多汁👍不過份量都幾多😂💛係咁差既經濟環境下,真心份量多好抵食

鹽酥雞飯:雞扒炸得外皮酥脆,入面多汁👍不過份量都幾多😂

💛係咁差既經濟環境下,真心份量多好抵食
2021-04-07
2021-04-06 35 瀏覽
知道德寶開咗呢一間新嘅台灣料理「台灣館」,平時行天橋經過見到早餐$28好似好抵咁,你次次經過匆匆忙忙都唔記得咗可以行過嚟食,今日終於記得行過嚟試吓啦,早餐價錢都唔貴價錢大約都係$40樓下都幾抵 我就叫咗個扒餐雞扒😍😍配腸仔煎蛋!仲配一塊多士,雞扒煎得好香脆,唯一有少少缺陷,就係我唔太鍾意食美極,食落就知落左美極醬油,失左少少分,腸仔就係有啲偏鹹,煎蛋都有金黃色嘅邊,係我最鍾意嘅煎蛋🍳😆整體味道都不錯,格價都相宜👍🏻盛惠$38~加油小店😘

加油小店😘
2021-01-09 609 瀏覽
地方夠大,坐位好舒服,店員服務好好,餐牌好多選擇,我首選係台灣牛肉麵,濃厚牛肉湯底, 味道同係台灣食嘅一樣,飲品又多選擇,珍珠奶茶茶味夠香,珍珠軟硬適中,味道好好,所以一定會再去,可以感受到台灣感覺👍🏻👍🏻
2021-01-08 458 瀏覽
好開心得寶商場開左一間好地道既台灣餐廳,居民有福了,絕對推介,我連續幾日試左佢既早餐下午餐午餐,每樣食物都有驚喜,唔駛再幫襯貴到死既茶木👏👏👏👏👏首先,珍珠奶茶,好重茶味,泡打得好好,好好飲,跟餐一定要試。鹽酥雞排飯$48雞好滑唔會乾柴,好岩怕熱氣既人,因為佢果皮唔係豪大大果d脆到死既皮,我覺得冇咁熱氣,同埋飯都配左滷肉,好正。之後,早餐既新竹米粉配上滷肉真係好惹味,原來可以咁好食👏👏👏👏我係連續2日都去左食,一樣水準😋😋$28仲有埋洶滷蛋同豆腐,不過我個人就唔太喜歡食呢個豆腐,但滷肉真係讚。最後,佢地係台灣師傅煮,台灣旅行感覺返哂黎,大推🤗🤗🤗
最後,佢地係台灣師傅煮,台灣旅行感覺返哂黎,大推🤗🤗🤗
跟餐珍珠奶茶
台灣滷肉新竹米粉
跟餐加$10蛋餅
鹽酥雞排飯
2021-01-07 312 瀏覽
平時放假我都瞓到好晏,然後食咗一個早餐,到咗三點先會食個下午茶。最近發覺屋企附近開咗一間台灣野,就去試吓好唔好食一行入去環境比較舒適,因為新裝修嘅關係,光線亦都好充足,卡位望住觀塘道,特別寫意。我叫咗一個下午茶餐雞絲配滷肉飯,另外可以揀選三個小食,我叫咗番薯炸魷魚鬚香腸。總共只需41蚊,十分之抵食。呢個飯不過不失,唔算好滋味, 需要配合姜蔥去食比較入味。反而呢個小食比較出色,雖然份量唔大,三樣小食都係新鮮製造,番薯仲係好熱,魷魚鬚亦都好大條好香口,香腸配合蒜片去食, 另有一番風味,香腸食落唔會食到好鹹嘅感覺。整體而言價錢十分之經濟,我會推薦呢三個小食一定要食。

呢個飯不過不失,唔算好滋味, 需要配合姜蔥去食比較入味。

整體而言價錢十分之經濟,我會推薦呢三個小食一定要食。
2021-01-03
$41 (早餐)
2021-01-07 239 瀏覽
今日去食午飯,叫咗招牌牛肉麵,牛肉份量足夠,仲有麵底可以選擇,我點咗刀削麵👍 最後再叫咗九份綜合三色芋圓甜品😋整體環境舒服,當日我坐喺卡位可以望到觀塘道,環境開揚。
2021-01-07
  • 招牌台灣牛肉麵
2021-01-04 262 瀏覽
正宗台灣菜,好食。如果食得辣可以加辣,亦可以少辣。推介台灣牛肉麵,麻辣雞煲,酸菜魚(仲可以選擇鐘意嘅魚)早餐仲有折,午餐有好優惠套餐晚餐懶得煮飯外賣有折,方便快捷。
)早餐仲有折,午餐有好優惠套餐
晚餐懶得煮飯外賣有折,方便快捷。