之前同朋友去咗位於牛頭角得寶商場嘅台灣館食晚飯💥我覺得呢間餐廳好適合一啲平時無住家飯食嘅人食🤣我地叫左「孖住辣二人餐🌶️」「孖住辣二人餐🌶️」💰$𝟐𝟒𝟖❶ 前菜 - 涼拌青瓜🥒就係正常嘅涼拌青瓜 個人認為偏辣~❷ 小食 - 鹽酥雞軟骨🐤我覺得個雞軟骨好好食!😍炸得好酥脆 而且好惹味😋❸ 主菜 - 酸菜魚片🐟(小辣、走芫茜)因為叫左小辣🌶️ 所以我覺得都幾易入口 湯底偏酸 不過我鍾意較酸嘅湯底 所以🤪👍🏻配菜當然唔少得酸菜、豆芽、蓮藕、萵苣、雲耳😍魚片數量好多!無骨 魚皮爽口👍🏻肉質雖然嫩滑 不過我估亦該唔係好新鮮個種🤣但呢個價錢真係無投訴😆❹ 小菜 - 薑汁炒芥蘭🫚正常嘅炒芥蘭 食得出薑汁味好濃🤣❺ 凍草莓珍珠奶茶🍓🧋+💰$𝟏𝟒 熱冬瓜茶 +💰$𝟏𝟏呢間餐廳好多特色飲品🌟朋友叫左杯草莓珍珠奶茶嚟飲🍓🤔我本身仲諗緊會唔會好伏好假🤣🤣點知又𝐨𝐤喎 個草莓味幾自然🤩可能因為叫左少甜少冰 所以唔會話好甜😇珍珠亦好咬口 我覺得呢杯叫得過👍🏻冬瓜茶正正常常~🌟整體而言🌟其實$𝟐𝟕𝟒埋單真係好抵食🤓我同朋友都覺得幾好食 好滿意😋下次如果咁啱經過想食台灣嘢🇹🇼都有機會再訪👍🏻👍🏻👍🏻🏷 台灣館|@taiwa
之前同朋友去咗位於牛頭角得寶商場嘅台灣館食晚飯💥
我覺得呢間餐廳好適合一啲平時無住家飯食嘅人食🤣
我地叫左「孖住辣二人餐🌶️」

「孖住辣二人餐🌶️」💰$𝟐𝟒𝟖
❶ 前菜 - 涼拌青瓜🥒
就係正常嘅涼拌青瓜 個人認為偏辣~

❷ 小食 - 鹽酥雞軟骨🐤
我覺得個雞軟骨好好食!😍
炸得好酥脆 而且好惹味😋

❸ 主菜 - 酸菜魚片🐟(小辣、走芫茜)
因為叫左小辣🌶️ 所以我覺得都幾易入口
湯底偏酸 不過我鍾意較酸嘅湯底 所以🤪👍🏻
配菜當然唔少得酸菜、豆芽、蓮藕、萵苣、雲耳😍
魚片數量好多!無骨 魚皮爽口👍🏻

我本身仲諗緊會唔會好伏好假🤣🤣
點知又𝐨𝐤喎 個草莓味幾自然🤩
可能因為叫左少甜少冰 所以唔會話好甜😇
珍珠亦好咬口 我覺得呢杯叫得過👍🏻
冬瓜茶正正常常~

🌟整體而言🌟

👧🏻|香港𝟎𝟎後𝐅𝐨𝐨𝐝𝐢𝐞🤤🇭🇰
❤️‍🔥|美食情報💥|真實食評🫦
💰|尋覓𝐂𝐏值高嘅美食👅
🍳|不定時煮食分享👩🏻‍🍳🍽
🔍| #𝐇𝐋𝐅_【地方名】#𝐇𝐋𝐅_【國家名】#/𝐇𝐋𝐅_煮食分享👩🏻‍🍳 #/𝐇𝐋𝐅_慶生之選
𝓝𝓸𝓽𝓱𝓲𝓷𝓰 𝓫𝓻𝓲𝓷𝓰𝓼 𝓹𝓮𝓸𝓹𝓵𝓮 𝓽𝓸𝓰𝓮𝓽𝓱𝓮𝓻 𝓵𝓲𝓴𝓮 𝓰𝓸𝓸𝓭 𝓯𝓸𝓸𝓭👩🏻‍🤝‍👩🏼🍩
𝓗𝓮𝓲 𝓛𝓮𝓽’𝓼 𝓕𝓮𝓪𝓼𝓽, 𝓪𝓵𝔀𝓪𝔂𝓼 𝔂𝓸𝓾𝓻 𝓹𝓵𝓪𝓬𝓮💗

★ 🥰如果喜歡我嘅分享✨
➜ 記得𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰🫶🏻 @hei.lets.feast❤️‍🔥
咁就唔會錯過我嘅最新帖文啦🥳

★ 😋如果睇完想去試✨
➜記得𝐛𝐨𝐨𝐤𝐦𝐚𝐫𝐤🏷 / 𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞比朋友仔一齊睇👩🏻‍🤝‍👩🏼
2023-06-21 366 瀏覽
之前聽朋友介紹話好好食,特登約埋幾個好友試試。好特別嘅係佢每日嘅餐單都唔同,我今次去嘅時候係星期五,而咁橋係我最想食嘅餐單。我哋叫咗首先酸菜魚片,酸菜味好濃,對鍾意食酸嘅朋友就係最佳之選。我哋仲叫咗麻辣烤魚,烤魚好大份又入味,完全無諗可以用咁抵嘅價錢食到。最後我哋仲叫咗香辣干鍋牛肉,佢嘅味道非常濃郁,口感鮮辣。牛肉質地鮮嫩,搭配辣椒、花椒等香料的調味,讓它的風味更上一層樓。香辣干鍋牛肉同麻辣烤魚都分別有爐,唔會容易凍晒,熱辣辣咁食真係又香又好好食。 係本人嘅十分推薦嘅菜色。

5月8日細仔仔預約咗揾食肥華及靚媽和大仔仔,到呢間食店,食晚飯預祝母親節,能夠一家人食飯,肥華當日雖然頭痛欲裂,都啪多兩粒必理痛出席呢餐,共敘天倫宴,是晚細仔仔,點了一個四人麻辣鷄煲套餐,内有一隻雞煲,麻辣藕片及牛展兩款涼菜,及脆炸鷄軟骨呢款,大細仔仔都啱食嘅炸物,再有靚媽至愛生炒咕嚕肉和一碟蒜蓉炒油麥菜另有跟餐嘅白飯,飲品和泡夫甜品,另肥華點了一枝啤酒及一個漁香茄子煲,擺到成枱野埋單都唔使伍佰元,而呢餐除咗個鷄煲啲肉唔夠滑令大細仔仔及肥華有些失望,其他各款食物都OK,肥華和靚媽都多謝細仔仔呢餐,母親節晚餐💯👍👍👍🙏🙏🙏
雖然呢間叫台灣館 但叫左個台灣麵餐 上到黎竟然係吾知王子麵定公仔麵 睇黎呢個係其中一個原因點解隔離幾枱都係叫非台灣菜好多人都有叫到呢個烤魚 味道正常 一分錢一分貨魚吾算多肉 有芽菜蓮藕伴碟 商場同附近都有好多其他選擇可以試下

商場同附近都有好多其他選擇可以試下
麻辣烤魚
2023-03-30 450 瀏覽
九龍灣得寶商場見到“台灣館”諗住食碗牛肉麵原來咩都有 小炒/小菜/烤魚/雞煲/養生湯.....連酸菜魚都有好奇心試下食川菜揀酸菜魚片午餐配白飯飲品魚無骨嫩滑吾腥還有酸菜/芽菜/木耳/芫荽/蓮藕湯酸和辣適中
九龍灣得寶商場
見到“台灣館”
諗住食碗牛肉麵
原來咩都有
小炒/小菜/烤魚/雞煲/養生湯.....
連酸菜魚都有
湯酸和辣適中

酸菜魚片
酸菜魚片
2023-03-18 350 瀏覽
我們叫了三人套餐,套餐包括我最愛的黃酒雞湯,足料雞肉,湯味濃郁。另外小菜自選兩碟,,我們叫了甜酸肉及西檸雞,味道不錯,另送白飯。飲品我們加了錢轉飲珍珠奶茶,我叫了香芋珍珠,入口清甜有芋香。我們3人吃晚飯结賬3佰多元,價錢合理抵食。我們會再來吃其他菜式。
  • 黃酒雞湯
2023-02-24 412 瀏覽
台灣館除了以台式小吃外,還有港式麵飯選擇,店員有善,價錢親民還免加一😊今次選擇了一款台式、一款港式🤗台灣滷肉飯🍲味道濃郁好開胃、份量十足🤩美極生炒牛肉飯🍛調味相當入味,越食越好味😋

今次選擇了一款台式、一款港式🤗

台灣滷肉飯🍲味道濃郁好開胃、份量十足🤩

美極生炒牛肉飯🍛調味相當入味,越食越好味😋
天氣凍好適合食酸菜魚,朋友介紹了依間親民價台灣餐廳,主打酸菜魚、雞煲、烤魚、水煮系列,仲有供應多款小菜、小炒和古早味養生湯。一般都係川菜館才會吃到酸菜魚、烤魚,估唔到台灣菜餐廳都可以食到,餐廳有供應台式飲品,邊飲珍珠奶茶邊吃酸菜魚都係第一次!餐廳座位不少,但平日夜晚都要等位,見不少一家大細光顧,可說是街坊食堂。酸菜黑魚片酸菜魚可選桂花魚片或黑魚片,我地選擇了黑魚片。魚片份量好多,夠嫩滑,不會食到有骨,魚皮位亦都爽口。湯底酸味較重,不會太辣,並加入芫茜調味,就咁飲都好飲。配料有酸菜、芽菜、蓮藕、木耳,芽菜好入味,薄切蓮藕非常入味。辣子雞一上菜聞到麻香味,雞粒加入辣椒、腰果、芝麻、蒜末、蔥花和香料爆香,顏色相當均勻,味道香濃,又麻又酥脆,辣得相當過癮。珍珠奶茶味道都有不少選擇,我選擇了原味,不會太甜,珍珠夠大粒煙韌。百香果紅茶味道清甜,解膩一流。

酸菜黑魚片

辣子雞

2023-01-06 279 瀏覽
同朋友係九龍灣行街 入左E一間性價比咁高既餐廳🫶🏻🫶🏻➽二人套餐 $248二人套餐超抵食😍😍份量又多 好滿足arr➽涼拌青瓜青瓜爽口新鮮 涼拌好香 唔會太辣 又有辣既香味食落口非常清爽😋➽雞軟骨炸得香脆 食得出即叫即炸😋➽乾扁四季豆好食🥰乾扁四季豆一向係我鐘意既其中一個小菜餸飯一流 而四季豆硬度適中 配埋肉碎同個汁好野味👍🏻餸飯➽酸菜魚片魚片份量超級多😍❗️魚片非常滑🐟非常欣賞菜酸魚湯底既辣度 岩岩好😍唔會過辣 仲食到魚既鮮味而酸味同辣味平衡得好好👍🏻酸菜同芽菜食唔停口🤣而入面仲有勁多配料 酸菜 芽菜 蓮藕等🫶🏻➽熱水蜜桃紅茶 +$11➽凍芋香珍珠奶茶🧋+$14🫶🏻🫶🏻唔會過甜 非常好
同朋友係九龍灣行街 入左E一間性價比咁高既餐廳🫶🏻🫶🏻

➽凍芋香珍珠奶茶🧋+$14
🫶🏻🫶🏻唔會過甜 非常好
2023-01-04
2022-12-22 166 瀏覽
第一次食呢間九龍灣嘅台灣嘢,餐廳環境舒適,有唔少window seat,牆上有啲台灣景點壁畫🫶🏻食物有好多選擇,因為天氣凍,所以叫咗個烤魚,配兩個白飯,我本身唔係好食得辣,好在「小辣」唔係好辣,都頂得順😂 條魚好大條,多肉,連埋啲汁食好好食👍🏼另外叫咗碟沙茶芥蘭炒牛肉,沙茶醬好惹味,芥蘭唔會係好老嗰啲,牛肉都夠林。野飲嗌咗凍菊花蜜同埋凍百香果紅茶,菊花本身滋潤,加埋蜜糖味道有層次🍯,食完酸菜魚飲,十分解渴清爽~總括嚟講呢間餐廳坐得好舒服,服務態度都好!

總括嚟講呢間餐廳坐得好舒服,服務態度都好!
2022-12-21
  • 大紅袍泡椒烤魚
2022-12-18 126 瀏覽
黃酒煮雞湯$138天氣咁凍,特意點哩個湯暖下身,雞湯酒味不濃烈,飲落好香,成個人立即暖曬,雞件好滑,份量又多,配埋爽口既雲耳,唔錯,哩個湯真系好適合凍凍地既天氣享用。招牌小炒王$82好多年無食小炒王喇,突然想食,韮菜花夠嫰又爽脆,腰果同蝦干咬落好香口、魷魚鬚彈牙,真系好惹味,非常適合送飯,真系無揀錯。有好多台式飲品選擇,今次叫凍朱古力珍珠,朱古力味香又濃,珍珠依然咁好咬口,朋友點咗熱菊花蜜,飲到濃濃既菊花味,微微甜,哩啲天氣咁乾燥,好適合飲哩啲咁潤既飲品。
黃酒煮雞湯$138
招牌小炒王$82
2022-12-14 121 瀏覽
相信好多去過台灣嘅人都會覺得台灣菜好油膩,好濃味,不過呢間台灣館就配合返香港人口味,不油不膩。本來想食烤魚,又想食黃酒煮雞,不過睇見隔離枱啲小菜又好想食,心大心細之下都系選擇左小菜,下次要搵多幾個friend再黎食芝士黃金蝦 $82, 每隻蝦都包滿咸蛋黃,重點系一啲都吾油膩涼瓜炆倉魚 $88, 涼瓜炆得好入味,送飯一流。蒜蓉炒油麥菜 $58加配特飲都系$12~$14, 綠茶拿鐵珍珠,甜度剛剛好,好飲大家睇到下面啲餐牌系咪同我一樣花多眼亂,選擇困難症發作呢,因為實在太多選擇,吾同時段有吾同優惠,大家可以參考下

芝士黃金蝦 $82, 每隻蝦都包滿咸蛋黃
,重點系一啲都吾油膩

涼瓜炆倉魚 $88, 涼瓜炆得好入味,送飯一流。

蒜蓉炒油麥菜 $58

大家睇到下面啲餐牌系咪同我一樣花多眼亂,選擇困難症發作呢
,因為實在太多選擇,吾同時段有吾同優惠,大家可以參考下

2022-12-14
  • 綠茶拿鐵珍珠奶茶
2022-12-07 125 瀏覽
今晚過黎牛頭角搵朋友食飯,經過得寶商場俾我見到呢間餐廳!有我好耐冇食既辣嘢!即刻入去試一下!上到1樓,鋪面靠近街,可以透過窗見到出面既風景!水煮黑魚片 💰208今晚真係好lucky!今日水煮黑魚片有特價,💰104就可以食到!好大盤!好足料,魚肉片好嫩滑,配上辣辣的湯汁,好刺激啊!而且佢配菜都好多喔!有木耳,芽菜,萵筍絲!真係食配菜都夠晒啦!鳳梨甜酸肉💰72滿滿一大疊!熱辣辣捧出黎!仲可以見到啲煙!食落口可以感受到豬頸肉既味道!而且拋過油之後裹上酸酸甜甜的醬汁,真係好開胃啊!配料既辣椒用埋洋蔥都唔少野!好有鑊氣!飲品 百香果紅茶💰12 & 凍椰島香珍珠💰14其實佢送埋兩碗白飯!真係食得好滿足!而且又好味又實惠!簡直係晚飯必選!當然,佢都有晚市二人套餐和四人餐!Menu好多選擇!

水煮黑魚片 💰208

鳳梨甜酸肉💰72

飲品 百香果紅茶💰12 & 凍椰島香珍珠💰14

2022-12-05 139 瀏覽
好耐冇去台灣旅行,咁啱發現得寶商場有間台式小菜館,坐位闊落,menu多選擇,價錢又親民。茄子蚊倉魚 $88✔️好大條倉魚,個皮煎得幾香✔️好多汁淋滿係面富貴黄金蝦 $84✔️好多西蘭花🥦亦充滿咸蛋黃醬嘅香味✔️蝦嘅份量都多辣子雞 BB辣 $88✔️雖然雞外表比較乾身,但內裡係淋嘅,好有川菜嘅香味✔️呢個價錢幾抵食,送飯一流,推介👍🏼凍椰島雪香珍珠 $12,百香果紅茶 $14✔️飲品唔貴,幾清甜解渴💰人均$130食到好飽台灣館 (牛頭角)牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓210號舖Igable打卡度:7/10Taste 好味度:6.4/10 Worth revisiting返兜度:7/10

茄子蚊倉魚 $88
✔️好大條倉魚,個皮煎得幾香
✔️好多汁淋滿係面

富貴黄金蝦 $84
✔️好多西蘭花🥦亦充滿咸蛋黃醬嘅香味
✔️蝦嘅份量都多

辣子雞 BB辣 $88
✔️雖然雞外表比較乾身,但內裡係淋嘅,好有川菜嘅香味
✔️呢個價錢幾抵食,送飯一流,推介👍🏼

凍椰島雪香珍珠 $12,百香果紅茶 $14
✔️飲品唔貴,幾清甜解渴

💰人均$130食到好飽

台灣館 (牛頭角)
牛頭角牛頭角道3號得寶商場1樓210號舖

Igable打卡度:7/10
Taste 好味度:6.4/10
Worth revisiting返兜度:7/10
2022-11-29 120 瀏覽
又係食酸菜魚嘅時候,今晚經開九龍灣,嚟咗呢間響得寶商場嘅台灣餐廳。餐牌選擇好多,價錢合理,見有唔少街坊幫襯堂食及外賣。
酸菜黑魚片($208)- 唔係好食得辣嘅我地點咗BB辣,味道酸酸辣辣,好開胃呀。分量十足,除咗有魚之外,仲有酸菜、雲耳、芽菜同蓮藕,入口好富層次感。三杯雞($72)- 上枱已經聞到陣陣香味,雞整得好香口,開胃醒神,送飯一流。飲品叫咗綠茶拿鐵珍珠奶茶($14 跟晚餐)同水蜜桃紅茶($12 跟晚餐),好味又抵飲呀。

食物質素好,上菜速度極快,店員亦親切有禮,下次可以再幫襯。

食物質素好,上菜速度極快,店員亦親切有禮,下次可以再幫襯。