2021-04-18 216 瀏覽
呢間野都好似有十年,記得細細個同阿媽嚟食,大個咗就自己嚟食😂一如既往,啲肉燥都係咁好味😍啲汁都好濃味,啱曬我,碎肉亦都嫩,唔會好嚡,一碗飯大大碗夠兩個女仔食😂野飲都好好味😍
呢間野都好似有十年,
記得細細個同阿媽嚟食,
大個咗就自己嚟食😂
一如既往,啲肉燥都係咁好味😍
鹽酥雞肉燥飯

啲汁都好濃味,啱曬我,
碎肉亦都嫩,唔會好嚡,
一碗飯大大碗夠兩個女仔食😂
野飲都好好味😍

2021-04-14 131 瀏覽
今日去到旺角 食我由細食到大嘅台灣美食我記得以前黎旺角打波 打完一定會嚟食呢間台灣美食😋😋 因為佢哋嘅肉燥飯好好食 我每次都一定會叫 鹽酥雞肉燥飯 同埋炸魷魚鬚肉燥飯❤️❤️❤️平時我係一個好少食飯嘅人但係呢一碗咁大碗嘅飯我可以一個人KQ晒😂😂佢哋嘅鹽酥雞每一次都係新鮮炸出嚟熱辣辣脆卜卜又唔會太油👍🏻👍🏻👍🏻而佢嘅炸魷魚鬚呢 我就覺得唔係間間台灣店舖都會有 始終魷魚鬚嘅成本都係好貴但係佢講緊佢嘅份量係好多同埋佢價錢都係$60左右 仲要包埋一杯台式嘢飲杯台式嘢飲又唔會太甜 好啱我嘅口味我每次都會嗌香芋珍珠奶茶 一係就咁珍珠奶茶👍🏻👍🏻 但係每次好食都唔記得影相😋😋最緊要佢咁多年來都可以保持到佢嘅水準
今日去到旺角 食我由細食到大嘅台灣美食
最緊要佢咁多年來都可以保持到佢嘅水準
2020-09-26
  • 鹽酥雞肉燥飯
2021-04-03 107 瀏覽
公司在太子,午餐經常在這間店開餐,之前見多人推介肉藻飯,所以多次都係食肉藻飯配不同的餸,今次決定要轉一轉,試下拌麵。餐牌上沒有拌麵的部份,只是全部飯都可以加$3轉拌麵,飲品一樣可任選$20以下的。我選了沒肉藻的豬頸肉拌麵和凍金桔青檸。今次餐廳內食客吾多,落單後,好快來了金桔青檸,無幾耐個拌麵也上枱。金桔青檸見吾到金桔也見吾到青檸,飲落有d金桔味,青檸味就吾多。我沒叫少甜,但也可以接受。拌麵較我預期的靚仔。麵和餸是分開的。豬頸肉大約6件,每件吾細,算係大件,d肉食落吾肥,爽口,外圍香口,味道略為偏淡,點些醬汁較好。本身亦有附醬汁,不過d醬汁味道較淡,個人覺得如果甜多一些,咸多一些,就應該好d。個麵係係扁麵,面頭有些花生碎,底下有些醬汁,正正常常,麵亦彈牙。整體來說,個拌麵算吾錯,下次可以再encore。

整體來說,個拌麵算吾錯,下次可以再encore。
2021-04-01
呢間台灣鋪喺旺角已經開咗好耐我都經常食呢間台灣野👍🏻👍🏻今日去到唔駛等位 好快就睇餐牌已經決定咗食咩佢哋嘅滷肉飯真係好出名我叫咗個雞軟骨滷肉飯 ❤️❤️另外再嗌左個炸八爪魚酥滷肉飯❤️❤️每人都叫咗一杯香芋珍珠奶茶每次樂園單都好快就有嘢食到👍🏻👍🏻真係超快速其實兩碗飯嘅滷肉都係一樣只不過係睇你揀咩配菜☺️☺️雞軟骨同埋八爪魚酥都係我自愛❤️❤️炸得啱啱好❤️❤️ 滷肉飯又夠香加埋杯香芋珍珠奶茶簡直係絕配平時出去飲杯珍珠奶茶都要$30啦❤️❤️加上呢度嘅食物質素同飲品都真係高質 總括嚟講幫咗咁多年 之後都會繼續幫襯☺️☺️☺️
呢間台灣鋪喺旺角已經開咗好耐
加埋杯香芋珍珠奶茶簡直係絕配
平時出去飲杯珍珠奶茶都要$30啦❤️❤️
2020-12-21
2020-12-26 286 瀏覽
因為疫情既關係,如果以前將個sauce 咁樣放喺碗飯上面係唔會覺得有咩野,但宜家就會唸乾唔乾淨飯既份量好多,密密麻麻則到好實,但奇怪既係依隻米一D都唔會軟熟,肯定唔係生米,冇咩水份,食落去既口感總知就係奇怪雞蛋較細隻,冇咩鹵水味中間個格係台式既kimchi,有D似鹹酸菜既味道,唔辣酸味較多鴛鴦咖啡味道平凡, 咖啡味唔突出雞球新鮮炸,好食!但因為我地左3樣野食都係同一個sauce,所以覺得雞球點唔點醬都冇所謂

魷魚鬚肉燥飯

香芹墨魚餅肉燥飯

台式小食

雞蛋較細隻,冇咩鹵水味

鴛鴦咖啡味道平凡, 咖啡味唔突出
招牌鹽酥雞球

2020-10-31 200 瀏覽
[魷魚鬚肉燥飯]次次黎呢間食野,必選魷魚鬚肉燥飯份量又足料,而且出面比較少食到炸魷魚既碟頭飯佢地既魷魚炸得好好食,味道唔會太咸雖然唔係脆卜卜,但炸衣唔會好厚再配埋濃郁既肉燥醬汁真係白飯殺手呀!!!
[魷魚鬚肉燥飯]

次次黎呢間食野,必選魷魚鬚肉燥飯
份量又足料,而且出面比較少食到炸魷魚既碟頭飯
佢地既魷魚炸得好好食,味道唔會太咸
雖然唔係脆卜卜,但炸衣唔會好厚
再配埋濃郁既肉燥醬汁
真係白飯殺手呀!!!
2020-10-26
  • 魷魚鬚肉燥飯
2020-10-18 258 瀏覽
細個係呢頭練波 食得最多就係台灣美食 一碗肉燥飯加杯台式飲品 已經係每個禮拜同隊友既日常最近球場既太子分店結咗業 行多兩步去旺角都要食到坐到入去 係熟悉既感覺 所有回憶番哂黎呀媽咪台式套餐有單拼同雙拼 跟餐仲有配一杯$20樓下台式飲品送本人覺得肉燥飯係必食既 但係本身佢個肉燥都相當濃味 所以嗌雙拼就perfect喇嗌咗一碗椒鹽魷魚酥飯$60 跟一杯茉香奶茶半甜小冰個椒鹽魷魚酥飯 好足料架 魷魚酥食落唔會好油 啖啖都有魷魚肉 唔會淨係得炸粉 加埋個酸酸地既醬汁 好開胃 朋友再share咗啲肉燥俾我 完美杯茉香奶茶就.. 好難飲 咁要講真話既 唔知關唔關半甜事 飲落就係奶粉加綠茶 應該係話有綠茶味既奶粉水 最後我完成唔到杯野飲朋友嗌咗碗豬頸肉肉燥飯$60 跟一杯百香果綠茶 少甜少冰我影相影得衰 豬頸肉肉燥飯係有半隻鹵水蛋架 鹵水蛋好加分 因為相當入味豬頸肉偏乾身 唔肥 一樣啖啖肉 點醬食更好食杯百香果綠茶係正常 好飲既埋單有少驚喜 懷疑係下午茶時段 所以我哋兩個餐都各減咗$5 開心

最近球場既太子分店結咗業 行多兩步去旺角都要食到

坐到入去 係熟悉既感覺 所有回憶番哂黎呀媽咪

台式套餐有單拼同雙拼 跟餐仲有配一杯$20樓下台式飲品送

嗌咗一碗椒鹽魷魚酥飯$60 跟一杯茉香奶茶半甜小冰

朋友嗌咗碗豬頸肉肉燥飯$60 跟一杯百香果綠茶 少甜少冰

豬頸肉偏乾身 唔肥 一樣啖啖肉 點醬食更好食

杯百香果綠茶係正常 好飲既

2020-09-24 304 瀏覽
向來都喜歡台式食品經過見到餐廳環境尚算乾净 又唔洗等位 就拉埋朋友一齊入去試下入到去由揾位做低 到拎餐牌叫野食都一路無人協助你又點會估到明明唔洗等位 入到去都要等成15分鐘先有人過黎幫你落order不過無辦法 可能呢短時間 店家為左減省人手所以得一個樓面跑全場餐牌入面選擇其實都算多 有飯有麵 而且全部都有圖片 最後我同朋友一人叫左一個餐 同另外叫左個小食呢碗鹽酥雞肉燥飯分量十足 我本身食量唔算大都唔算細 都食唔曬建議本來胃口唔大既人最好就叫少飯 唔好好似我一樣浪費食物*(一開始真係唔知會咁大份)講返d野食先其實質素真係麻麻地 明明寫住馳名 以爲會好出色但係d鷄肉炸到硬曬 食落刮牙肉 d飯都太軟算係一個唔推薦既飯但係d肉燥都過得去 送飯一流至於碗牛肉麵就真係幾特別既 佢有別於一般臺式牛肉麵應該話佢根本就唔係我食開既臺式牛肉麵湯底帶少少既辣度 牛肉煮得夠軟絕對值得一讚但係如果你一心打算食 真正既台灣牛肉麵的話 佢就唔係好岩你啦~呢個香脆豆腐係今日既MVP外脆内軟 聞落帶有少少臭豆腐既味道size又cut到剛剛好 頗有台灣風味如果佢個底可以墊返少少腌菜就perfect喇呢個小食本來有跟一個汁
入到去由揾位做低 到拎餐牌叫野食都一路無人協助

2020-09-23
香脆豆腐
飲品
2020-05-21 576 瀏覽
每次經過太子都會諗起呢間台灣野,一間舊式老店,價錢經濟食物好食,就算一個人都可以叫雙拼大碗飯,一個價錢可以有兩種唔同嘅食物,仲可以以半價叫奶茶飲品,今次我就叫咗台式四寶飯,呢個係最大嘅享受一個價錢有四款食物,如果想再多啲嘅佢仲有六寶同八寶,真係食餸都飽。呢個四寶飯有肉燥、炸雞球、豬軟骨、腩肉,食台灣野肉燥係必須,呢度既炸雞球係強烈推薦,腩肉會比較肥唔係人人啱食,飲品方面我叫左木瓜奶茶,呢度既特色奶茶口味都算多大家不妨一試

木瓜奶茶
木瓜奶茶
2020-05-04 252 瀏覽
今晚同男朋友去台灣美食食飯。我地叫左鹽酥雞肉燥飯,豬頸肉肉燥飯加小食。我飲百香果綠茶,味道幾好👍🏻鹽酥雞好鬆軟,好好味😋仲有小食既台灣腸好味💓呢間餐廳都唔錯,值得推介☺️
2020-05-04
2020-04-26 198 瀏覽
男朋友一直說這家店不錯,所以就去試了✌️看到有鰻魚滷肉飯,一開始會擔心中式餐廳吃鰻魚,會不會中伏🤢但感覺還是不錯的,燒得挺好吃,如果真的很想選的話還是可以一試,不過會比較多刺🤔相較之下,比較推薦鹽酥雞球,這個很好吃!甜甜的😻魷魚🦑也不錯👍飲料🥤不是我杯茶,感覺就是很重的香精味😿而環境也會比較嘈😔總的來說,喜歡吃炸物的話應該還是會挺喜歡的😁
男朋友一直說這家店不錯,所以就去試了✌️

看到有鰻魚滷肉飯,一開始會擔心中式餐廳吃鰻魚,會不會中伏🤢

相較之下,比較推薦鹽酥雞球,這個很好吃!甜甜的😻

魷魚🦑也不錯👍

飲料🥤不是我杯茶,感覺就是很重的香精味😿
而環境也會比較嘈😔

總的來說,喜歡吃炸物的話應該還是會挺喜歡的😁
2020-02-07 334 瀏覽
這間台灣小店舖位於旺角西洋菜街,係香港竟然都可以食到!係旺角真後可以吃道台灣這麽出位的食物,真係好開心,味道唔錯,真係好正!主打肉碎飯,還有其它配搭,當我見到有好多配搭、真係好難選擇!最後選擇肉嬠炸虾飯、去D肉燥真係好好味一流,冇得定正呀!即叫即整,D虾咬落又好脆有口感,真係一流!如果問我邊款好食,樣樣我都賞食,食過之後,因為我喜歡食虾所以!所以食左炸虾肉燥飯!肉燥飯D汁真係好正!食到停唔到口!總之係正正正😋😋😋

2020-01-27
2020-02-01 218 瀏覽
這家店舖已經有好幾年 我也食過好幾次呢😋這次是晚上來食東西 新春期間人流不算太多所以不用等位很快就入座 然後再快快下單吧·鹽酥雞球肉燥飯 HKD$58·吉列炸蝦肉燥飯 HKD$58·台南牛肉燥飯 HKD$58由於食物是即叫即做 所以炸物做到酥脆可口😚鹽酥雞另外有醬汁配著來食 感覺惹味又豐富口感牛挻有咬感及入味 牛肉質不會感覺到太韌肉燥的味道不會太咸而且份量挻多 用來拌飯不錯飲品贈送HKD$20以下的飲品 若果想升級飲品🤔只需要補回差價就可以飲到其他 性價比不錯的😆
這家店舖已經有好幾年 我也食過好幾次呢😋

飲品贈送HKD$20以下的飲品 若果想升級飲品🤔
只需要補回差價就可以飲到其他 性價比不錯的😆
2020-01-28
2019-11-18 231 瀏覽
有幾多間食店你會幫襯超過10年佢仍屹立不倒?咁多年黎Menu 都冇乜點變位於旺角區有租金壓力,相隔一段時間加少少價可接受因就算而家食$60左右一碗飯,有埋台式飲品好合理今日又同左老公黎食,佢叫左個墨魚餅肉燥飯,我就鹽酥雞球肉燥米線,其實最欣賞係佢地個肉燥,夠多汁好岩送飯食,而且唔會太甜!米線個魚湯味都好正,仲有佢點雞球個醬汁真係好得,我次次都用哂咁滯份量男人都夠食飲品冇出面既台式野飲咁好飲,但個餐包埋黎講算係好多選擇同唔差
有幾多間食店你會幫襯超過10年佢仍屹立不倒?

咁多年黎Menu 都冇乜點變
位於旺角區有租金壓力,相隔一段時間加少少價可接受
因就算而家食$60左右一碗飯,有埋台式飲品好合理

今日又同左老公黎食,佢叫左個墨魚餅肉燥飯,

份量男人都夠食

• 鹽酥雞肉燥飯
2019-10-16 202 瀏覽
台灣美食餐廳位置方便同埋都幾大間坐得唔會好迫餐牌款式唔算太多但係都夠食因為好多都係重複咗今日叫咗煎豬扒肉操飯豬扒煎得幾好唔會太窿肉操都甜嘅同埋真係好好好好好大碗一個女仔都食唔曬套餐大約50至$60. 會包一杯台式飲品台式飲品都好多選擇有珍珠奶茶杯牙奶茶蜜瓜奶茶等等今日叫咗蜜瓜奶茶超級無敵勁甜如果你想轉其他補番個差價就OK小食都幾多款有炸魷魚鬚台灣必食嘅花枝丸椒鹽豆腐價錢30至$40不等行開可以過嚟試吓但唔會特別推薦
台灣美食
因為好多都係重複咗
今日叫咗煎豬扒肉操飯
豬扒煎得幾好唔會太窿
肉操都甜嘅同埋真係好好好好好大碗一個女仔都食唔曬
套餐大約50至$60.
會包一杯台式飲品
台式飲品都好多選擇