2023-12-11 213 瀏覽
奶菜好飲,炸的食物味道欠佳,唔可以話唔好食,如果真係好餓的話,多可以去食既,但如果有得揀下次一定唔会再黎这间店了!希望这間店可以有所改善.雖然現在係冬天,但食野嘅时候都是会好熱!
2023-12-11
5 分鐘 (堂食)
2023-08-01 393 瀏覽
同朋友行行吓唔知食咩好 見到台灣野又想飲吓手搖,見價錢都正常就入左去試啦⋯⋯點知得個樣真係中伏~ 仲要叫埋野飲 叫埋小食share 都唔平 每人都$80-90埋單! 大家想睇評價就睇啲相,唔係唔支持小店 但好大進步空間堅劣食! 大家可以去感受一下 哈哈早知都唔平 咁嘅價錢可以去食好啲食春水堂!以後入餐廳前都係睇吓open rice 評價先入去 無食佢啲麵 唔知啲麵會唔會正常啲,佢啲飯都唔係台灣珍珠米,係普通泰國米 似屋企飯 ,肉燥啲肉太大粒了 難咬 sad 啲肉又實

大家想睇評價就睇啲相,唔係唔支持小店 但好大進步空間
堅劣食! 大家可以去感受一下 哈哈
炸雞魯肉飯
餃子
肉燥5寶飯
珍珠奶茶
2023-07-24
在一個星期天的下午, 走到太子附近, 遇見了只需$39的下午茶,,, 此下午茶的名字叫『假日下午茶』, 因此我不知道是不是假日限定?!,,, 反正我就很興高采烈開心心的踏進餐廳了, 首先要任選三款小食, 我選了木魚炸豆腐, 夜市小香腸和梅子地瓜條, 每款小食都是很精緻的份量, 連擺盤也是這麼精緻可愛的, 最意料之外的是, 每款小食也是即點即炸的, 特別要一提的是, 木魚炸豆腐和梅子地瓜條, 它們真是炸得很脆很脆, 而且很乾爽,,, 木魚炸豆腐的外層真的真的很薄很脆, 這$39的CP值爆爆爆燈了!!! 此套餐除了三款小食外, 還有一個主食, 我要了一個小碗椒麻拌麵, 同樣是一個很精緻的份量, 在我的記憶中, 大概 4 - 5 口吃完一整碗 (我是女生), 我猜男生可能 2 - 3 口就吃完一整碗,,, 記得當天自己不能喝凍飲, 而很奇怪的是此下午茶餐只有8款飲品可選, 餐牌上寫了『不可轉換其他飲品』, 因此只能喝台灣紅茶 (熱), 就是一杯淡淡的紅茶,
在一個星期天的下午, 走到太子附近,

遇見了只需$39的下午茶,,,

此下午茶的名字叫『假日下午茶』,

因此我不知道是不是假日限定?!,,,

反正我就很興高采烈開心心的踏進餐廳了,

首先要任選三款小食,

我選了木魚炸豆腐, 夜市小香腸和梅子地瓜條,

每款小食都是很精緻的份量,

連擺盤也是這麼精緻可愛的,

最意料之外的是, 每款小食也是即點即炸的,

特別要一提的是, 木魚炸豆腐和梅子地瓜條,

它們真是炸得很脆很脆, 而且很乾爽,,,

木魚炸豆腐的外層真的真的很薄很脆,

這$39的CP值爆爆爆燈了!!!

此套餐除了三款小食外, 還有一個主食,

我要了一個小碗椒麻拌麵,

同樣是一個很精緻的份量,

我猜男生可能 2 - 3 口就吃完一整碗,,,

記得當天自己不能喝凍飲,

而很奇怪的是此下午茶餐只有8款飲品可選,

餐牌上寫了『不可轉換其他飲品』,

因此只能喝台灣紅茶 (熱), 就是一杯淡淡的紅茶,

2023-04-30
2023-02-27 335 瀏覽
下午茶時間喺附近行到攰,就入嚟坐低抖下嘆個下午茶,啲位都唔算逼,坐得舒服嘅兩個人叫咗肉燥鹽酥雞飯,一杯珍珠奶茶,一杯香芋珍珠奶茶欣賞佢碗飯多椰菜,食落感覺健康啲,飯好大碗好夠乾,粒粒分明,肉燥同雞都好夠多,肉燥夠撈勻碗飯,啖啖都食到肉燥,雞都炸得幾脆,配埋啲甜甜酸酸嘅汁幾好食兩杯飲品就不過不失,叫咗少甜都偏甜,好夠大杯,珍珠都多,但珍珠都係偏甜,同埋好多都痴埋一舊,香芋嗰杯就好香香芋味下午茶呢個價錢,我覺得都還好

兩個人叫咗肉燥鹽酥雞飯,一杯珍珠奶茶,一杯香芋珍珠奶茶

下午茶呢個價錢,我覺得都還好
2022-12-29 321 瀏覽
呢間由我讀中學開始就一路食到依家出嚟工作,味道都冇變過最鍾意嘅就係佢嘅炸魷魚鬚肉燥飯🦑點埋佢嘅秘制蒜頭醬汁🧄超好味肉燥係偏甜嘅口味,用嚟撈飯一流一碗份量都多,我次次都食唔嗮佢啲嘅嘢飲都唔錯,推薦香芋奶茶、蜂蜜綠茶
呢間由我讀中學開始就一路食到依家出嚟工作,味道都冇變過

最鍾意嘅就係佢嘅炸魷魚鬚肉燥飯🦑
點埋佢嘅秘制蒜頭醬汁🧄超好味
肉燥係偏甜嘅口味,用嚟撈飯一流
一碗份量都多,我次次都食唔嗮

佢啲嘅嘢飲都唔錯,推薦香芋奶茶、蜂蜜綠茶

2022-12-04 235 瀏覽
朱古力吐司非常細, 表面只係搽咗薄薄嘅一層nutella, 中間淡而且乾噌噌得非常, 糖漿都沒有提供水果味乳酪非常之小乳酪同飲水果甜水冇分別. 36蚊只買到三隻炸雞翼同奶一塊麵包同埋一杯甜水非常唔抵. 鹽酥雞完全食唔到台灣特色鹽酥味道, 只係好似普通炸雞. 魷魚鬚好淋, 肉燥好咸. 餐廳門沒有關. 出現的煙味不停流進來. 冷氣機吹住客人吹到啲餸凍曬. 裝修非常殘舊而且昏暗 下午茶份量比正餐份量少好多
餐廳門沒有關. 出現的煙味不停流進來.

冷氣機吹住客人吹到啲餸凍曬.
裝修非常殘舊而且昏暗

下午茶份量比正餐份量少好多
2022-12-04
2022-05-26 536 瀏覽
一個人行完寵物街就去揾野食啦⋯⋯行過一條街,經過呢間「台灣美食」,入面坐滿約7成啦,見仲有位坐咁就試下啦可能係食飯時間啦⋯⋯坐左無耐就開始多人,入親黎多數都係同我一樣一個人😂呢間主打係肉燥飯呀今次我叫左鹽酥雞球肉燥飯同胚芽奶茶$58肉燥係我食過最好味既一間,撈飯一流👍🏻搞到我又食晒成碗飯🤦🏻‍♀️🥲另外個雞球炸得岩岩好,令我好懷念台北掃街的日子✈️✈️✈️總括黎講今餐好抵食,我會再黎幫襯👍🏻
一個人行完寵物街就去揾野食啦⋯⋯

呢間主打係肉燥飯呀

今次我叫左鹽酥雞球肉燥飯同胚芽奶茶$58
肉燥係我食過最好味既一間,撈飯一流👍🏻
搞到我又食晒成碗飯🤦🏻‍♀️🥲
另外個雞球炸得岩岩好,令我好懷念台北掃街的日子✈️✈️✈️
總括黎講今餐好抵食,我會再黎幫襯👍🏻

2021-11-22 511 瀏覽
放工經過旺角太子中間的食店,揀左呢間台灣美食,想試下肉燥飯。價格都好親民,一般飯類都係$60左右,仲跟餐送一杯指定價格嘅飲品。飲品種類好多😂多到花多眼亂,杯杯都想試,最後揀咗炸魷魚鬚肉燥飯+芒果燕麥飲品,同埋一份炸鹽酥雞。我覺得呢間D小食出色過飯類,肉燥飯D飯粒有D濕,配埋個肉燥汁就太濕了。呢點可以改善到成個飯會好好多😄但飯面嘅炸魷魚鬚就十分出色!炸得好香脆,好味到停唔到口。鹽酥雞都非常唔錯,大碟抵食,雞肉外脆內軟👍🏻好正。

但飯面嘅炸魷魚鬚就十分出色!炸得好香脆,好味到停唔到口。
鹽酥雞都非常唔錯,大碟抵食,雞肉外脆內軟👍🏻好正。
2021-10-10 347 瀏覽
今年有段時間,過咗旺角返工,去到周圍都係美食嘅旺角,當然要周圍試食😝台灣美食一開始係同事介紹,一試過之後一發不可收拾,經常都返去幫襯,因為除咗正餐好食,我最鍾意就係佢跟餐個杯台式特飲😋黎到台灣美食,最鍾意就係食瑞士雞翼飯,同埋炸魷魚鬚肉操飯。瑞士雞翼非常入味、炸魷魚鬚香脆可口。而台式特飲,試過好多款都好正,我最鍾意就係飲雪香系列嘅黑海,即係下圖呢款朱古力味特飲😋喜歡朱古力嘅人一定鍾意飲,尤其是夏天非常解渴。成個餐加埋都係$50左右,包一杯台式特飲,性價比非常高。

黎到台灣美食,最鍾意就係食瑞士雞翼飯,同埋炸魷魚鬚肉操飯。

瑞士雞翼非常入味、炸魷魚鬚香脆可口。

成個餐加埋都係$50左右,包一杯台式特飲,性價比非常高。
外賣自取
2021-09-06 330 瀏覽
今天下午朋友即興Whatsapp我,問我有興趣今晚放工相陪出旺角買東西同吃晚飯,剛今晚有空,答應了朋友,之後我們要想下去那兒吃晚飯,大家想吃不太貴同坐位舒服些食店,想了一會,我提議去台灣美食吃,因之前我們常去吃,太久冇吃,朋友OK,今晚再去這間吃,環境同座位冇分別,一樣感到舒服,看了一會餐牌,我們點了豬頸肉肉燥飯,豬頸肉很多塊同厚身,肉汁很鮮甜,透入飯入面特别入味,鮮蝦腐皮卷肉燥飯,很有鮮蝦味同彈牙,腐皮不厚,有口感,古方墨魚餅米線,墨魚餅很香墨魚味,湯底鮮甜,香芋珍珠奶茶,很香香芋味,珍珠適中有咬口感
2021-06-29
5 分鐘 (堂食)
2021-07-01 359 瀏覽
今晚收工我哋三個人喺旺角花園街附近行吓行到差不多7:00肚仔有啲餓,我今晚突然間想食台灣嘢,見到有一間台灣美食,價錢適中入去試吓見到啲肉操飯好似幾好味咁我就嗌咗一碗豬頸肉肉操飯佢送埋一杯嘢飲嘅我就嗌左杯芋香熱珍珠,有朋友帶咗個古方墨魚餅米線配呢個蜜瓜凍珍珠,而我另外個朋友就叫咗個鮮蝦腐皮卷肉操飯配朱古力凍珍珠,而呢間台灣美食入邊嘅肉操係好香有好多豬肉碎個味道有啲住家嘅感覺,同埋豬頸肉都係好滑,好有豬肉味,如果朋友講古方墨魚餅米線佢話都好特別,總括而言呢度$50左右包一杯珍珠奶茶其實都好抵食。
2021-06-29
2021-06-27 196 瀏覽
珍珠咖啡味嘅凍檸茶,唔知係上一手洗唔乾淨定係佢啲茶真係咁既味,柴皮厚粉炸豬扒,油浸雞粒,肥牛竟然可以有肌硬到牙膠咁款,仲要成58蚊一餐。地方又濕漉漉,地下又滑,連餐牌都霉霉地。極伏!
地方又濕漉漉,地下又滑,連餐牌都霉霉地。
極伏!
2021-06-27
  • 豬扒雞球飯
2021-06-25 156 瀏覽
𝒯𝒶𝒾𝓌𝒶𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝑀𝑜𝓃𝑔 𝒦𝑜𝓀呢間係一間屹立左係旺角好多年既小店,可以話係中學時期既飯堂,最鐘意食佢既肉燥雞球飯,以前4個人黎食會送一碟炸魷魚鬚🦑。今次雖然有D 飽,但經過都要黎食下😄。重臨舊地,呢道既裝修多年冇變,見番呀姐好親切既笑容,係回憶呀🥰叫左2個𝘵𝘦𝘢 𝘴𝘦𝘵𝘴 ($36),可以揀吐司再加一款小食配一款飲品。佢既飲品🧋有好多配搭同埋好台,你諗到既都應該有😂。⭐朱古力酥吐司 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁𝘀 ⭐花生吐司 𝗣𝗲𝗮𝗻𝘂𝘁 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿 𝗧𝗵𝗶𝗰𝗸 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁𝘀⭐招牌鹽酥雞球 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗡𝘂𝗴𝗴𝗲𝘁𝘀⭐香芹墨魚餅 𝗣𝗮𝗿𝘀𝗹𝗲𝘆 𝗖𝘂𝘁𝘁𝗹𝗲𝗳𝗶𝘀𝗵 𝗖𝗮𝗸𝗲野飲就叫左朱古力珍珠奶茶🧋同香芋奶茶。首先上左2杯飲品,個朱古力味勁香濃,但D珍珠就比較淋,忍唔住飲左幾啖先記得影相📸️香芋奶茶都正常,至少冇果種好假既甜味。野食方面,吐司既賣相真係樸實無華,點影都好普通🤣🤣🤣。不過真係都好厚同大塊,預先烘過再係上面沾滿朱古力醬同花生醬,簡單又平實、好似屋企整既味道。 鹽酥雞本身有調味,啱啱炸起,但係比較細粒😂。墨魚餅細細塊,入面

⭐朱古力酥吐司 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗧𝗼𝗮𝘀𝘁𝘀
⭐招牌鹽酥雞球 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗡𝘂𝗴𝗴𝗲𝘁𝘀

野飲就叫左朱古力珍珠奶茶🧋同香芋奶茶。

野食方面,吐司既賣相真係樸實無華,點影都好普通🤣🤣🤣。不過真係都好厚同大塊,預先烘過再係上面沾滿朱古力醬同花生醬,簡單又平實、好似屋企整既味道。 鹽酥雞本身有調味,啱啱炸起,但係比較細粒😂。墨魚餅細細塊,入面有細細既墨魚肉,但又幾好味。🥳

總結黎講,呢道既野食唔算特別好味,主要係果種多年唔變既人情味☺️☺️☺️呢種小店真係越黎越少。

📍台灣美食
旺角西洋菜南街196號地下
2021-06-25 132 瀏覽
本來想試的一家執笠,於是就試試隔壁的這家台灣菜,選了一個四寶飯,話有肉燥,腩肉,豬軟骨同雞球,但真的感覺沒吃到這麼多種,味道也都⋯另外送了一個飲料,也都好淡口!
2021-05-23 209 瀏覽
隨心揀了一間台灣餐廳感覺一般般飲品 薑母茶同埋蜜瓜奶太甜了 同埋係色素味然後有個 牛肉麵 又係太甜了之後最好是 豬頸肉飯吧但有點太乾整體一般般不過送嘢飲$20或以下是平價的
隨心揀了一間台灣餐廳
感覺一般般