2018-02-09 352 瀏覽
和友人來了這間在灣仔的古琴雅苑,還境光猛地方都闊落!但幫襯既人真係好多!所以如果要黎食既話真係要book位會穩陣d!!如果唔係食唔再就嬲嬲豬開左壺花茶「玫荔堂煌」,名真係改得超靚味道亦不失禮!優雅古典玫瑰味遇上清優既荔枝融合為一。平時不太喝茶既我!亦多飲杯。。。。可想而知叫左隻烤鴨價錢只係$328,烤鴨可以分到2碟!所以非常夠食香脆既鴨皮,鴨肉肉質juicy~再用熱辣辣既薄皮放入京葱,蜜瓜,烤鴨醬包住黎食。你就會食出幸福既感覺唔覺得油膩究竟係咩玩法宮保河蝦仁味道濃郁惹味,放左辣椒乾再炒又有腰果,爽彈既蝦仁!口感非常豐富又唔會好辣,惹味就好了椒鹽黃魚炸到脆卜卜,大細骨都炸到脆哂~非常香口,肉質唔乾身。陣陣既椒鹽香。爽呀食埋個糖水腰果糊,唔會死甜!非常滋潤

開左壺花茶「玫荔堂煌」,名真係改得超靚

叫左隻烤鴨價錢只係$328,烤鴨可以分到2碟!所以非常夠食
唔覺得油膩
究竟係咩玩法

又唔會好辣,惹味就好了

食埋個糖水腰果糊,唔會死甜!非常滋潤

2018-02-06 588 瀏覽
這店由開舖一直紅到今日。之後試過兩次訂位,可能人數太多難有枱,所以都無功而回。今次男朋友訂了位與我撐枱腳!先點半隻北京填鴨再慢慢看餐牌,最後加多兩樣餸及甜品。* 烤北京填鴨(半) *師傅先片起三幾塊淨脆皮(沒有肥的)供配砂糖或甜酸醬。這種食法我在另一家試過,這店的香酥脆度都明顯被比下去。跟着師傅片起了餘下的半隻鴨。當然面層的都是皮連肉,下層的大部分是少皮的。不過我嫌每片太細,就算他們做的餅皮薄得要用紙分隔着,依然要放三塊鴨才夠。另外我個人喜歡厚些及粗糙些的餅皮。只能說這家的填鴨不適合我。* 花雕醉雞 *雞肉未算入味,主要都是靠花雕汁吊味。* 蜜汁燒火方 (配荷葉包) *我喜歡綿綿的蓮子和荷菜包。火方並沒有我預期的肉香。* 拔絲香蕉 *雖然沒有絲,糖漿脆皮不算厚。

* 烤北京填鴨(半) *

* 花雕醉雞 *
雞肉未算入味,主要都是靠花雕汁吊味。
花雕醉雞

* 蜜汁燒火方 (配荷葉包) *
我喜歡綿綿的蓮子和荷菜包。火方並沒有我預期的肉香。
蜜汁燒火方 (配荷葉包)

* 拔絲香蕉 *
雖然沒有絲,糖漿脆皮不算厚。
拔絲香蕉

2018-01-15
2018-02-03 338 瀏覽
好耐無食中菜(京菜)喇!!終於約齊人食呢間了,果然沒令人失望,餐廳都幾大又舒適先來了花雕醉雞,酒味都幾夠又香濃,雞肉嫩滑吸哂花雕汁好美味揚州水晶肉其實係餚肉,外層油潤清醇鮮香、入口滑爽肥而不膩到主角為了他而來的烤北京填鴨出場了,呢隻鴨係用明爐烤製,仲會即場在客人面前片皮鴨件真係肥美,加上各配料再點少少黃梅醬仲美味!!芹香鴨松生菜包,入面有鴨肉碎、芹菜、香菇同及筍切成細細粒,再包上西生菜去食。惹味非常又有蔬菜的清爽減掉油膩感塊塊冇穿冇爛,食起嚟特別得心應手最後就係甜品都一樣出色,好完滿啊據稱誇張到已訂檯到一月尾~

先來了花雕醉雞,酒味都幾夠又香濃,雞肉嫩滑吸哂花雕汁好美味

揚州水晶肉其實係餚肉,外層油潤清醇鮮香、入口滑爽肥而不膩
鴨件真係肥美,加上各配料再點少少黃梅醬仲美味!!

塊塊冇穿冇爛,食起嚟特別得心應手

最後就係甜品都一樣出色,好完滿啊
據稱誇張到已訂檯到一月尾~
2018-01-18
2018-01-28 4563 瀏覽
一大班人約食飯最好就是吃中菜,通常空間大啲,菜色又可以叫多幾碟。今次來到灣仔QRE的古琴雅苑,主打京菜和淮揚菜,地方很寬敞,也給人乾淨衛生感覺。因為大家下班後都餓了,很快點好菜等食。等待期間可先品嚐前菜。砂鍋鹹肉冰豆腐湯 ($98)先來一碗湯暖暖胃,湯底材料都不馬虎,嚐一口,啖啖鹹香味,又不失鮮甜味。無錫脆鱔 ($88)脆口食物令人食指大動,尤其加上甜甜的醬汁炮製而成,不消一會已清光!意大利黑醋骨 ($98)意想不到的肉嫩,黑醋提升了香口感覺,不妨一試!烤北京填鴨 ($328(一隻))今晚焦點出場!!來自北京填鴨場的鴨子大概可片成百多片,師傅會在面前切好,不消一會馬上放上桌,我們也急不及待包起來吃。(店員會附上手套一對,很貼心!)薄脆鴨皮可點些砂糖來吃,豐富了味道。包鴨肉加入的材料都是一般的京蔥、青瓜,另外還有哈蜜瓜,又爽又清新,與鴨肉同吃實在滋味,減輕了油膩感添。京醬大蝦 ($228)看樣子已知非常惹味,又大大隻,蝦肉彈牙,不過一碟只有四隻,多人吃就要多叫幾碟嚕~醬炒年糕蟹 ($24/両)話明醬炒的確每一處都充滿醬汁的香濃味道,啖啖蟹肉仍然很鮮,而年糕絕不能忽視,吸盡了精華,煙韌之餘

前菜

砂鍋鹹肉冰豆腐湯 ($98)
砂鍋鹹肉冰豆腐湯

無錫脆鱔 ($88)
無錫脆鱔

意大利黑醋骨 ($98)
意想不到的肉嫩,黑醋提升了香口感覺,不妨一試!
意大利黑醋骨

烤北京填鴨 ($328(一隻))
(店員會附上手套一對,很貼心!)
烤北京填鴨

薄脆鴨皮可點些砂糖來吃,豐富了味道。

烤北京填鴨

京醬大蝦 ($228)
京醬大蝦

醬炒年糕蟹 ($24/両)
話明醬炒的確每一處都充滿醬汁的香濃味道,啖啖蟹肉仍然很鮮,而年糕絕不能忽視,吸盡了精華,煙韌之餘很美味。
2018-01-27 423 瀏覽
早一個月訂台。一開始門口接待位小姐話比門口張台我地,執緊,好,等,點知執完轉個頭比其他客坐左,我真心燥,問佢點解?佢又支支吾吾答我唔到。個經理出到黎問咩事,照講,然後同我講等陣。我睇住佢帶完個客入位再出再入再督機先再叫我等等。話另一張台又執緊,最後先入到。全程起碼等15,20分鐘先入到,唔知訂台黎做咩。其實由頭到尾都係對客愛理不理。做食嘅,如果多人,抺好張台就比客入,等客人坐好先再放餐具,唔係要客等咁耐。好少食飯咁激氣,咁嘅服務幾好食都無用。無必要唔會再去。

好少食飯咁激氣,咁嘅服務幾好食都無用。
無必要唔會再去。
由十二月已開始想試,不過一直難Book枱,直到今晚,細妹生日的起心肝終於訂到位了。五大人,一小朋友。去到已有張BB凳預備,都幾靚,同一般BB凳不一樣。不過我小朋友唔肯坐,所以員工都不怕煩,幫我哋換返張正常凳。態度幾好!始終依家有小朋友,覺得環境衛生同服務態度真的得重要。服務周到,多人用一個茶壺飲茶,所以不停叫人加茶加水。同個女員工講:「麻煩晒。」佢居然好有笑容咁抬起頭答我:「唔麻煩。」係一個戴眼鏡,長馬尾的女員工。不過望唔到佢叫咩名。另一個男員工,好似叫Icarus, 也對小朋友很有耐性。叫了全隻片皮鴨,小朋友很喜歡吃配菜哈蜜瓜,不停吃。問佢refill, 亦很樂意。態度很好,所以都應該加多一點貼士當感謝他們。環境不錯,地方不大但open kitchen令人安心。感覺廚房透明度高一點,衛生亦會好一點。只不食物有點名過於實。酸辣湯不錯,片皮鴨叫全隻太多,有點太膩。吃得多會悶。黑醋骨味道OOKK但肉太硬。叫了類似竹筒飯,阿仔大叫好好食,不過個人口味不同,我覺得一般。其他包點類,來得慢,可能漏單。味道正常。肴肉,肉多啫喱少。比例比較奇怪。雞絲粉皮正常。總括來說,可以再來,但鴨真係不要點太多。

只不食物有點名過於實。
酸辣湯不錯,
片皮鴨叫全隻太多,有點太膩。吃得多會悶。
黑醋骨味道OOKK但肉太硬。
其他包點類,來得慢,可能漏單。味道正常。
肴肉,肉多啫喱少。比例比較奇怪。
雞絲粉皮正常。

總括來說,可以再來,但鴨真係不要點太多。食完投晒降,連回家吃生日蛋糕的胃口也沒有。

• 酸辣湯
2018-01-23 3679 瀏覽
和長輩岀來聚餐,首選都是吃中菜得知灣仔有餐廳吃烤鴨性價比高,就訂座來吃晚飯。先來一客無鍚脆鱔,醬汁甜中帶咸,鱔肉炸得香酥,很開胃的一道菜!然後師傅就到場為我們即場示範傳統切片手法!餐廳設有特製的風乾櫃和烤爐,務求可以烹調岀正宗的北京填鴨師傅先送上鴨胸皮蘸砂糖吃,鴨胸皮上的油脂光澤真的無懈可擊,入口即溶然後師傅就陸續將烤鴨切片,烤鴨皮脆肉嫩,味道醇厚,風味十足!包鴨肉的荷葉餅也很Q軟,附上配料如京蔥、青瓜和蜜瓜,減少了膩感,一口咬下味道很有層次,令人情不自禁會多吃幾件~其他的菜式同樣精彩,這道風味松子魚外型搶眼之餘,魚肉鮮嫩,味道酸甜清新,大人小孩都愛吃熱烘烘的生煎包包底香脆,裡面是熱騰騰的肉汁充滿醬香的紅燒肋排~重量級的醬炒年糕蟹,多肉鮮甜,煙韌的年糕吸收了肉蟹的精華,非常入味!很滿意的一餐,美味的北京填鴨實在令人回味無窮

和長輩岀來聚餐,首選都是吃中菜
得知灣仔有餐廳吃烤鴨性價比高,就訂座來吃晚飯。

熱烘烘的生煎包

包底香脆,裡面是熱騰騰的肉汁

充滿醬香的紅燒肋排~

很滿意的一餐,美味的北京填鴨實在令人回味無窮
2018-01-23 330 瀏覽
人多都係食中菜啱啲呢間幾好坐,仲有北京烤鴨食 【烤北京填鴨】$328師傅即場片隻鴨比我哋睇~砌得好靚配料比平時多咗蜜瓜條醬料亦多咗酸梅醬懶得包就咁食都好好味,哈哈【無錫脆鱔】$88第一次食呢個江蘇名菜個汁有啲濃稠,味道酸甜而且炸得好酥脆!😋【風味松子魚】$228松子魚賣相好 colourful 😄魚肉炸得外脆內軟~【醬炒年糕蟹】價錢斷兩計,一兩 $24年糕索哂啲醬汁先至係精華!口感就煙煙韌韌咁隻蟹好好肉,好易就剔到蟹肉出嚟 ☺️【京醬大蝦】$228大蝦開哂邊,好方便京醬本身就夠哂惹味,所以爆得個蝦好好食【生煎包】$58呢度嘅生煎包唔止個底煎咗包面都煎到金黃色~食嗰陣記得小心熱 😂
人多都係食中菜啱啲
呢間幾好坐,仲有北京烤鴨食

【烤北京填鴨】$328
師傅即場片隻鴨比我哋睇~
砌得好靚

配料比平時多咗蜜瓜條
醬料亦多咗酸梅醬
懶得包就咁食都好好味,哈哈

【無錫脆鱔】$88
第一次食呢個江蘇名菜
個汁有啲濃稠,味道酸甜
而且炸得好酥脆!😋

【風味松子魚】$228
松子魚賣相好 colourful 😄
魚肉炸得外脆內軟~

【醬炒年糕蟹】價錢斷兩計,一兩 $24
年糕索哂啲醬汁先至係精華!
口感就煙煙韌韌咁

隻蟹好好肉,好易就剔到蟹肉出嚟 ☺️

【京醬大蝦】$228
大蝦開哂邊,好方便
京醬本身就夠哂惹味,所以爆得個蝦好好食

【生煎包】$58
呢度嘅生煎包唔止個底煎咗
包面都煎到金黃色~
食嗰陣記得小心熱 😂
早前流行食片皮鴨,所以都見香港開了不同的餐廳主打北京填鴨,其中呢間「古琴雅苑」比較吸引我來,聞說專程請北京師傅來片烤鴨,特色是片出108塊的正宗片皮鴨。無錫脆鱔 $88,一上菜就夾來食,襯熱食非常脆口,入口酥香帶甜的味道,令人想不停進食,期待下一道菜。烤北京填鴨 $168(半隻),$328(一隻)。上菜時,師傅會即場在客人面前片出鴨肉,餐廳注重正宗的烹煮方法,也想客人食到最傳統的食法。餐廳有特製風乾鴨櫃,風乾鴨後,還要冷凍,再風乾一次才拿去高溫烤熟,過程費時也需耐性。先片出鴨胸的皮,正因為肉特別少,所以最能食到皮脆的口感。呢款就是「一口酥」,而且片出來的份量唔多,有7-8塊。可沾點白糖來食,入口即溶的油香感,好香脆好有鴨油香甜,沾了糖食不會很膩,感覺比燒豬皮沾糖食更香更好味。再來就由師傅繼續片出鴨肉,可以邊等邊食,邊睇師傅表演,已經值回票價。完成了,賣相美觀吸引,鴨塊排得整齊,用自家製傳統餅皮包來食,連餅皮都每片用牛油紙隔開,方便取出包來食。每塊鴨肉都都片得好平均,厚度同大小都一樣,每塊都連皮帶肉,果然刀工一流。呢度配料都跟傳統的青瓜、京蔥、京醬等,但就有較新穎的哈蜜瓜同蜂蜜黃梅醬。鴨
烤北京填鴨
烤北京填鴨 $168(半隻),$328(一隻)。
先片出鴨胸的皮,正因為肉特別少,所以最能食到皮脆的口感。
呢款就是「一口酥」,而且片出來的份量唔多,有7-8塊。
鴨肉細薄,可以用兩塊鴨肉來包,感覺更有肉感且不膩。
鴨肉肥瘦適中,有鴨的香,皮脆肉嫩,甜面醬越食越惹味,配清甜哈蜜瓜同爽脆青瓜絲,味道好平衡。

還用蜂蜜黃梅醬配鴨肉食,味道更清甜不膩,配埋哈蜜瓜更夾,配搭創新又好味。
砂鍋鹹肉冰豆腐湯 $98
點了個湯來潤口,性價比高的滾湯,簡單溫暖美味。
好岩冬天飲,用砂鍋保持湯的溫熱,鹹肉的咸鮮味與清淡豆腐好夾,飲得好舒服。
用冷豆腐,中間得中空部份就如海綿一樣,吸到好多湯汁,豆腐也有咸鮮肉味。大白菜正好清掉其他菜的膩感。
京醬大蝦
京醬大蝦 $228,一客四件,大蝦有手掌般大。
肥美的蝦肉好爽口彈牙,沾滿惹味濃郁的京醬醬汁,味道有層次,回味無窮。
風味松子魚
風味松子魚 $228
也是考廚師的刀工,魚肉介花再上粉炸熟,炸粉上的均勻又不會太厚,吸到好多酸甜醬汁。
魚肉鮮嫩不腥,配開胃的醬汁,真係停唔到口。
醬炒年糕蟹
醬炒年糕蟹 (時價,$24/両)
肉蟹夠大隻,有斤半重,扎實肥厚,鮮甜嫩滑,一啜已滑到口,蟹殻都有點膏,幾甘香。
不過主角其實係年糕,吸哂蟹鮮味和精華,與醬汁的濃香味,加上煙韌有咬感,真想再多點年糕。
2018-01-15
風味松子魚
2018-01-21 428 瀏覽
想食片皮鴨好耐,難得中午有時間又約到腳即係去試烤鴨,無book到位,餐廳十一點半開門就上去碰下運氣,超好彩還有一張檯,經理話一點要還檯,無問題一個半鐘夠哂時間食地方光線充足,環境夠整潔,座位寛敞,檯同檯中間有足夠空間唔會迫。睇下餐牌有咩揀,有花茶,簡直係意外驚喜,點個瑰麗堂煌歎下先。茶香,淡淡玫瑰荔枝香氣,好喜歡❤得兩個人食,叫住半隻北京烤填鴨試下先,嘩好香呀。師傅首先片出五片一口酥鴨胸皮,一隻大約有十片,經理建議加糖食夠香脆,還可以加自家製蜂蜜黄梅醬食又另一種口味。一口酥口感香脆,真係想食多幾片。鴨肉片得好靚,熱辣辣香噴噴,隨意拍完照即食,忍唔住囗,皮脆,肉夠嫩,又唔會有肥膏。二百蚊都唔洗有半隻,真係抵皮很薄,很軟,每塊皮下面都有一張薄紙隔住下一塊,很貼心,唔會令皮黏埋。又可拎住張紙方便包金銀炒鱔糊,鱔夠口感。經理還贈送腰果露,超開心,腰果露好香,夠濃滑,唔會稀,面層還有細粒腰果碎增添口感。見未夠鐘交檯,食埋碟餐前小碟花生,飲下茶傾下計,原來碟花生都好好食,好脆口無油味。真心覺得好食,服務又好,下次會叫多幾個朋友再去,試多幾款餸。

茶香,淡淡玫瑰荔枝香氣,好喜歡❤

得兩個人食,叫住半隻北京烤填鴨試下先,嘩好香呀。

二百蚊都唔洗有半隻,真係抵

又可拎住張紙方便包

金銀炒鱔糊,鱔夠口感。

2018-01-19
$181.5 (午餐)
  • 烤北京填鴨
  • 腰果露
2K
2018-01-20 2591 瀏覽
見到呢間位於灣仔的古琴雅苑在網上瘋狂洗版,而且好評如潮,今日就約埋一班朋友去左試呢隻招牌北京填鴨。 店內非常多人等位,好彩一早有訂位,唔洗點樣等就安排入座了,大家記得也要預先訂位呀! 🐟無錫脆鱔($88) 脆鱔香脆可口,外層味道甜甜地,又香又芳甜,香香脆脆,作小食一流! 🐷意大利黑醋骨($98) 黑醋骨酸酸甜甜,好開胃,肉又夠滑,食完一件又一件! 🕊烤北京填鴨($168/半隻)($328/一隻) 重頭戲來了!北京填鴨是餐廳的招牌菜,聽說每隻北京填鴨可切成108片鴨片。師傅刀功細膩,一陣子便把填鴨切好了,真的很吸引。 旁邊除了備有片皮鴨的皮外,還有哈蜜瓜條、青瓜條、蔥、片皮鴨醬,更加配有罕見的酸梅醬,本以為會格格不入,但驚喜地好吃,酸甜開胃,更可清除膩感! 🍲砂鍋鹹肉冰豆腐湯($98) 豆腐湯是用砂鍋上的,熱辣辣一鍋,內裡備有鹹肉、冰豆腐、菜等配料,加上湯底鮮甜,美味! 🐥十三香農家雞($108) 以十三種香料煮成的農家雞件屬重口味之選,肉質嫩滑! 🐽紅燒肋排($138) 以小爐子送上的紅燒肋排一件件紅色

🐟無錫脆鱔($88)

🐷意大利黑醋骨($98)

黑醋骨酸酸甜甜,好開胃,肉又夠滑,食完一件又一件!

🕊烤北京填鴨($168/半隻)($328/一隻)

🍲砂鍋鹹肉冰豆腐湯($98)

🐥十三香農家雞($108)

以十三種香料煮成的農家雞件屬重口味之選,肉質嫩滑!

🐽紅燒肋排($138)

以小爐子送上的紅燒肋排一件件紅色,非常吸引!

🦐京醬大蝦($228)

大蝦以京醬方式煮成,惹味開胃,大蝦有3分2手掌般大,新鮮彈牙,口感極佳!

🐠風味松子魚($228)

松子魚味道酸酸甜甜,魚肉新鮮結實,味道香脆可口,好吃!

🍳和菜戴帽($75)

菜色尤如戴上了假髮,原來菜名叫和菜戴帽,很特別!

有點像用雞蛋炒粉絲再配上一雞蛋在碟上,簡單又美味!

🦀醬炒年糕蟹($24/両)

蟹是按重量而定的,當日點了一大隻和朋友share, 以醬炒年糕的味道炒成。

醬炒年糕中的年糕吸收醬汁味道,煙韌彈牙,加上蟹肉新鮮,肉汁鮮甜,回味無窮!

店員還很細心地提供手套、剪刀和鉗給我們,非常貼心!

🍞生煎包($58/5件)

即叫即煎的甜煎包,外層軟熟可口,鮮肉的肉汁爆出,多美味!

整體有驚喜,可以和朋友再來啊!

📌店名:古琴雅苑‘

📍地址:灣仔皇后大道東202號QRE Plaza 19樓
2018-01-17
2018-01-20 1765 瀏覽
今日老闆請食飯,一大班人最適合就係食中菜,揀咗位於灣仔QRE Plaza嘅古琴雅苑,我充滿期待。無錫脆鱔 - $88鱔肉炸得脆卜卜,醬汁香甜可口,真不愧係江蘇無錫傳統名菜。意大利黑醋骨 - $98烤北京填鴨 - $328(一隻)萬眾期待嘅招牌菜嚟啦!填鴨都頗大隻(應該有5斤),望落脹卜卜,師傅堂前即片,原隻片皮片肉,功架十足😍😍 鴨皮鬆脆,入口即融,鴨肉則甘香帶油潤,我敢講填鴨嘅質素入香港三甲之內👍🏿傳統食法:放喺上饃饃皮上,再加青瓜、京葱等配料,加啲甜麵醬,包住來食,回味無窮☺️砂鍋鹹肉冰豆腐湯 - $98十三香農家雞 - $108雞肉以涼瓜及13種香料炒煮,包括花椒、桂皮以及小茴香等,非常入味!紅燒肋排 - $138京醬大蝦 - $228風味松子魚 - $228「松子魚」本名「松鼠魚」,但中國人咁講究意頭,當然會幫佢改名😂色澤金黃,魚肉外面鬆脆,內裏嫩滑,醬汁酸甜醒胃,非常推介!和菜戴帽 - $75北京佳餚,材料有肉絲、韭黃絲、木耳絲、豆芽菜、紅蘿葡絲等。蛋餅皮就似一頂「帽子」,戴在「和菜」上面,很有趣呢!醬炒年糕蟹 - $24/両螃蟹肉質鮮嫩,味道鲜美,年糕口感煙韌彈牙,醬汁甘甜滋

無錫脆鱔 - $88
鱔肉炸得脆卜卜,醬汁香甜可口,真不愧係江蘇無錫傳統名菜。

意大利黑醋骨 - $98

烤北京填鴨 - $328(一隻)

砂鍋鹹肉冰豆腐湯 - $98

十三香農家雞 - $108

紅燒肋排 - $138

京醬大蝦 - $228

風味松子魚 - $228

色澤金黃,魚肉外面鬆脆,內裏嫩滑,醬汁酸甜醒胃,非常推介!

和菜戴帽 - $75
北京佳餚,材料有肉絲、韭黃絲、木耳絲、豆芽菜、紅蘿葡絲等。

蛋餅皮就似一頂「帽子」,戴在「和菜」上面,很有趣呢!

醬炒年糕蟹 - $24/両
螃蟹肉質鮮嫩,味道鲜美,年糕口感煙韌彈牙,醬汁甘甜滋味,估唔到螃蟹同年糕會係完美嘅配搭!

生煎包 - $58/5件

古琴雅苑真係一間好有誠意嘅中菜館,對食物有要求嘅你一定唔會失望!
2018-01-17
  • 烤北京填鴨
2018-01-19 367 瀏覽
去到灣仔食一間較為高檔的中菜,就是喝的茶已經比一般特別,是玫瑰荔枝茶,玫瑰荔枝茶的味道十分清香,小小的荔枝味配上淡淡的花香。首先嚟個意大利黑醋骨,黑醋骨的味道甜甜酸酸十分開胃,為這個晚餐引出你的胃口。之後便來了這裏的招牌菜烤北京填鴨, 與平常的不同他是用正宗的填鴨不是普通的米鴨,師傅先給我們拍它的全身照,之後便開始切割。 師傅會先將他的鴨胸與鴨頸間的的皮切割, 鴨胸皮有特別的吃法,把它會沾上砂糖吃完後入口即溶的感覺。 其他便用正常的吃法, 由於是正宗的填鴨,不會太肥,亦肉質不會太煙韌,配上青瓜和甜醬,味道一流,不知不覺每人吃了3,4份。來了個無錫脆鱔, 炸鱔炸得剛剛好,不會太過火,令到有燶味,味道十分香口。晚餐中其中一度最出色的菜,是這個湯,砂鍋鹹肉冰豆腐湯,明明是普通的豆腐及鹹肉,卻煮出一個味道十分令人回味的湯,清淡的湯加上一點咸味,非常讚。來了13香農家雞, 13度不同的配料煮出一個味道非常特別的雞,不同的味道在舌頭上翻滾,很是特別。和尚戴帽原來是炒素菜,上面加上蛋,主要的素菜是炒粉絲和芽菜,啡啡黑黑的炒粉絲味道亦都不會太鹹,不錯不錯。最後來個生煎包作飽肚的完結,一碟五個生煎包剛剛

最後來個生煎包作飽肚的完結,一碟五個生煎包剛剛好,微微的煎香後,令生煎包味道十分香口,亦令到這餐飯可以吃飽的結束。

• 砂鍋鹹肉冰豆腐湯
2018-01-19 411 瀏覽
基本上環境, 服務, 味道全部一般般, 不過不失, 主要想講下"半隻鴨的體驗".同媽咪兩個人去食, 想試多幾樣食物, 所以烤鴨只叫了半隻. 等呀等, 離遠見堆了一隻烤鴨出來, 停在離我們大概兩張枱的距離, 便好奇細看"片鴨表演". 只見這位片鴨女師傅刀功非常一般, 鴨"片"得碎碎的, 看來一塊餅皮起碼要包4-5片鴨肉才足夠.正跟媽咪批評著, 突然手堆車一轉, 女師傅堆著那隻被"抓"到出哂汁, 一忽忽的"剩鴨"來我們桌前, 說這"剩鴨"是我們點的"半隻鴨", 然後便手起刀落, 開始再"片"鴨.我和媽咪你眼望我眼, 心裡有點不舒服.1. 我們明白點半隻鴨難免要跟別人"分享", 這樣餐廳倒不如在廚房內便把鴨分好. 這樣去完一枱才過來, 令食客如我們有如吃別人"剩飯"的感覺2. "剩鴨"去完一枱再來時温度已降, 我們根本品嘗不了烤鴨的最佳食味3.  這位女師傅刀功有待練習! 吃過無數遍正宗北京烤鴨的我, 從未見過"片"到這麼"碎"的鴨肉4. "片"完一小碟, 女師傅便把鴨殼堆走! 坦白說, 感覺份量超少和浪費啊!! 鴨殼上還有不少肉, 根本"片"得不乾不淨, 在正宗北京烤鴨店, 客人是可以選擇

我和媽咪你眼望我眼, 心裡有點不舒服.
4. "片"完一小碟, 女師傅便把鴨殼堆走! 坦白說, 感覺份量超少和浪費啊!! 鴨殼上還有不少肉, 根本"片"得不乾不淨, 在正宗北京烤鴨店, 客人是可以選擇用鴨殼熬湯的. 女師傅為什麼一聲不響便走了?!
5. 鴨肉的份量少得可憐 ...

題外話, 餐廳小小, 只見兩位像經理?部長?的男士不斷來回巡店, 還有一位像女管理不斷"盯"著個場, 連我作為食客都覺得很不自在, 怪不得那些年輕的女服務生, 個個非常緊張的模樣. 看來此餐廳在各方面還有非常大的改善空間.

2018-01-19 300 瀏覽
舊同學聚會,湊夠一圍,揀左食呢間最近好hit的古琴雅苑,新開無耐關係,裝修好新淨舒適。玫瑰荔枝茶好香,欣賞這個口味。來這一定要食北京填鴨,一隻可片到108塊,最特別是分開約十片是頸部較肥美位置,入口即溶,蘸砂糖食可解膩。另外的部位也出色,皮烤得特別酥脆,連上薄薄一層油脂,再到較瘦位置的肉,但肉質瘦而不乾,是嫩口的,層次豐富,果然是招牌菜!主菜來了個風味松子魚,松子黃魚炸得剛剛好,沒有看到一點的燶黑,它的酸甜醬調教得剛剛好,在街上吃松子黃魚有時未放入喉,醋味已去到喉嚨那裡,這個甜酸度剛剛好,十分推介。第一次嘗試京醬大蝦,想不到甜甜的京醬配上炸蝦出奇的合拍,京醬的酸甜味配上肉質新鮮爽彈的炸蝦,味道十分出色,是今天最好吃的菜式。原來蟹是可以炒年糕的,這道醬炒年糕蟹,毛豆和年糕再配上肉蟹,肉蟹的鮮味滲透在個汁上,緊緊的包著年糕,這是我吃過最好吃的年糕。而且肉蟹非常新鮮,肉質非常結實,今天的這個主菜令我十分滿意。

玫瑰荔枝茶好香,欣賞這個口味。