2018-03-03 96 瀏覽
星期天約了朋友到銅鑼灣閒逛及晚膳,正當大家還沒頭緒吃什麼菜式,卻被京都廣場外的廣告牌吸引着。看見餐廳的名字叫「古早味」,並寫着「台式傳統風味,令人懷念的老味道」,於是大家都決定去試一試。乘電梯到達餐廳樓層,剛出電梯門便被餐廳特色的裝修吸引着。餐廳的地方不算大,裝修主要用深沉的顏色,感覺身處於古樸的氣氛中。餐廳提供了不同的小食和小菜,客人亦可品嚐火鍋。因大家於午餐吃得太飽,所以我們這次選擇了小食及小菜款色,大家急不及待要了喜愛的酥炸鹽酥雞、蚵仔煎、沙茶炒羊肉,看見餐牌內寫着正宗台南風味啲擔仔麵,大家又怎可錯過呢。鹽酥雞入口鬆化,非常美味,相比蚵仔煎便變得普通;沙茶炒羊肉香口嫩滑,值得一讚;台南擔仔麵亦是我們喜愛的,值得嘗試,大家都說下次可以再encore。

,於是大家都決定去試一試。
乘電梯到達餐廳樓層,剛出電梯門便被餐廳特色的裝修吸引着。
。鹽酥雞入口鬆化
,非常美味,相比蚵仔煎便變得普通;
沙茶炒羊肉香口嫩滑,值得一讚;
台南擔仔麵亦是我們喜愛的,值得嘗試
,大家都說下次可以再encore。
放假日訓到自然醒,之後約好姊妹出黎食個bunch。當然要搵個可以悠閒,舒服傾計,多野食揀,又有甜食嘅地方啦,最後揀左依間台灣野!上到去。。環境好舒服,仲安排我地坐窗邊位,感覺好悠閒,可以慢慢食。餐牌好多頁,因為有好多種類嘅食物揀,台灣野最多小食,岩哂我同好姊妹,可以試多幾樣!先黎兩杯珍珠奶茶,我嗰杯加左胚芽。唔會太甜,珍珠有咬口,飲左幾啖,食物就好快上黎。小食叫左花枝蝦排,即係類似炸蝦餅,炸得香脆,仲食到一粒粒的蝦肉,而且彈牙,同好姊妹一口氣清碟!再叫左麻辣拼盤,分別有豬耳、腎、豬肚。食得出三樣野都先鹵過,非常入味,再加上麻辣汁,唔算辣,但就相當惹味。於是就叫左個魯肉飯黎伴住食,魯肉飯肥瘦適中。唔會油淋淋,再配埋頭先個麻辣拼盤一齊食,好夾!懷念台灣夜士嘅美食,點少得蚵仔煎。啲醬汁同台灣夜市嗰啲一樣味,用料都好多,蚵仔都幾大粒,啖啖都有韭菜同葱嘅香同爽,有台灣味!醬汁茄子都好好味,個汁酸酸甜甜,加埋微辣同蒜香,啲茄子索哂啲味,又係清碟。女仔出黎食飯,一定以甜品作結,揀左熱的三色芋圓,台灣迷必食之選。芋圓煙韌,其中以芋頭味最濃,如果可以單叫芋頭味芋圓就好啦😆仲有好多野食未試,黎多幾次都得!
放假日訓到自然醒,之後約好姊妹出黎食個bunch。
當然要搵個可以悠閒,舒服傾計,多野食揀,又有甜食嘅地方啦,
最後揀左依間台灣野!

先黎兩杯珍珠奶茶,我嗰杯加左胚芽。
唔會太甜,珍珠有咬口,飲左幾啖,食物就好快上黎。

小食叫左花枝蝦排,即係類似炸蝦餅,

再叫左麻辣拼盤,分別有豬耳、腎、豬肚。
於是就叫左個魯肉飯黎伴住食,

懷念台灣夜士嘅美食,點少得蚵仔煎。
啲醬汁同台灣夜市嗰啲一樣味,

女仔出黎食飯,一定以甜品作結,
揀左熱的三色芋圓,台灣迷必食之選。
芋圓煙韌,其中以芋頭味最濃,如果可以單叫芋頭味芋圓就好啦😆
仲有好多野食未試,黎多幾次都得!
2018-02-25 154 瀏覽
食左間好多野食既台灣餐廳。餐廳裝潢好靚,高貴又悠閒既感覺,但野食價錢一啲都唔貴,唔似銅鑼灣既價錢,咁都俾我搵到,好抵食!叫左個台灣豬軟骨麵。大大碗,份量夠。湯底夠濃,好有紅燒牛肉麵既味道。豬軟骨煮得軟,入口陣香味滲透出黎,好入味。麵既口感彈牙,粗麵食到好爽。仲有紅蘿蔔,雪菜,好道地,好好味。之後再叫左個鹽酥大雞扒。無諗過雞扒真係咁大,兩個iPhone既大細。雞扒炸得出邊乾脆爽口,鹽酥味夠濃郁。成個雞扒好厚身好有水份,真係好好食。鹽酥味夠得黎唔會太鹹,質素好。之後再叫左個炭燒鐵觀音奶茶。奶味唔會cover左濃郁既鐵觀音茶味。鐵觀音既茶香味好fresh,成個奶茶唔會太甜,茶香搭配得好好,平靚正!呢度播住首首中文歌,感覺好悠閒好relax。星期日午餐咁樣過真係好放鬆。
食左間好多野食既台灣餐廳。
餐廳裝潢好靚,高貴又悠閒既感覺,

叫左個台灣豬軟骨麵。大大碗,份量夠。

2018-02-25 146 瀏覽
一年前嘅台灣之旅依然令人懷念,懷念住掃街嘅各種美食。回到香港後,無論去過香港任何一間台灣餐廳,都搵唔番嗰種食物既地道味道同感覺。今日經朋友大大力介紹之下嚟咗呢間位於銅鑼灣嘅台灣餐廳,入到去見到餐廳裝修同其他台灣餐廳截然不同,裝修非常用心,充滿濃濃嘅古代風情。餐廳更設有吧枱,令人耳目一新。我同女朋友各自叫一份下午茶套餐。我點左古早味牛肉麵。我非常鍾意餐廳採用闊身麵條,因為掛湯能力高啲,而且硬度適中。湯底唔膩,飲完感受到回甘嘅味道,蘿蔔等配料亦吸收晒湯底嘅精華,非常入味。牛肉更加出色,燜得非常軟腍,而且非常厚身。整體而言,餐廳牛肉麵同台灣當地牛肉麵相比非常近似,值得一試。女朋友點左滷肉飯,附送紫菜蛋花湯。肉臊頗大粒,肥瘦均等,唔散發出一陣淡淡的油香味。腦汁同飯嘅比例不錯,唔會令飯變咗飯糊,口感一流。分量又大,同台灣食到嘅有啲相似。我哋亦有試其他台灣小食,鹽酥雞皮薄唔油膩,肉仍然滑嫩,而且非常juicy。鹽酥豆腐也不錯,外皮非常脆口,但入面既豆腐依然熱辣辣,非常滑嫩。我係台灣未試過食刈包,但我從餐牌上嘅圖片上發覺刈包既外型特別,貌似美式漢堡,所以特意點了一個試試。刈包size得拳頭咁大,蒸得

古早味牛肉麵

鹽酥雞
鹽酥豆腐

我係台灣未試過食刈包,但我從餐牌上嘅圖片上發覺刈包既外型特別,貌似美式漢堡,所以特意點了一個試試。刈包size得拳頭咁大,蒸得飽滿膨鬆,中間夾藏一塊厚厚既五花肉。味道也不錯,口感有啲似漢堡包,而五花肉煮得相當軟腍,調味足夠。
台灣刈包

以上美味既食物都勾起我係台灣所有嘗過的味道,呢間餐廳算是我最喜愛的香港台式餐廳吧!
2018-02-20
古早味牛肉麵
鹽酥雞
鹽酥豆腐
台灣刈包
  • 酥炸鹽酥雞
2018-02-16 277 瀏覽
偶然會很想念台灣純樸的風土,很掛念簡單美味的小吃,身處在香港真的很幸福,不用下下飛去都可以吃到台灣菜,最近有間新開的台式餐廳「古早味台灣原味」,見評價不錯仲似台灣原味,所以就去銅鑼灣會會這份「古早味」🤤下午茶套餐由$45-$58,在銅鑼灣這旺區不算昂貴,套餐主要是滷肉飯,雞飯及牛肉麵為主飲品大多是台式,如奶蓋紅茶、碳燒烏龍奶茶、冬瓜茶、黑糖薑茶等,最特別的是有埋一壺壺的花茶飲台式珍珠奶茶奶茶的茶味雖未夠香淳,但質感幼滑,而且味道不會太甜,加上珍珠是帶微甜的黑糖(有驚喜💕)甜度正合我心意,珍珠彈牙,份量挺多,咬落就覺得硬左少少,不過以半價黎講,已經算抵飲☺️古早味蕃茄牛肉麵先呷湯頭,湯底色澤深色,有微微的藥材味,沒有死咸的味精味,沒有鮮番茄而是用上番茄膏🍅,加上酸菜味道酸酸鹹鹹,味道更濃郁入味牛肉大大塊,而且有一定既厚度,幾軟腍兩件大大的紅蘿蔔很淋很甜,用上闊身的麵條更有咬口,帶點韌度,而且可以索盡湯底精華🥣依張以「台灣澎湖花枝」做主打的小食餐牌好吸引我🤤 在花枝蝦排跟花枝丸之間我最後選擇了花枝丸花枝丸有4粒,每粒都比我們平時食開的丸大一倍,外層的粉漿炸得很酥脆,花枝丸好好食好彈牙,入面仲

台式珍珠奶茶

古早味蕃茄牛肉麵

牛肉大大塊,而且有一定既厚度,幾軟腍

花枝丸有4粒,每粒都比我們平時食開的丸大一倍,外層的粉漿炸得很酥脆,花枝丸好好食好彈牙,入面仲有粒粒的花枝粒,口感層次更豐富😋

台式香腸
有原味同墨魚香腸各1條,切得很薄身,在台灣食到台灣腸有濃郁的山豬肉汁,相對上這個味道較淡

芋圓基本上是台灣最出名的手工甜品,我看到餐牌上有芋圓都不其然心心眼😍,叫了碗凍的綜合芋圓,超美很吸引!

綜合是指珍珠、紅豆、綠豆及芋圓,再淋上甜滋滋的煉奶,加上最底下冰涼的刨冰底🍧 真是最佳的配搭,凍食令所有材料更有咬口,不同的材料混合著有多變的口感層次,超推薦比煙韌控💁🏻‍♀️

又是一個大滿足的台式下午茶💕~~
2018-02-14 112 瀏覽
今日黎到銅鑼灣呢邊食野,簡左呢間去食台灣小食。室內環境寬敞,好舒適!menu 好多野簡 咩都有 樣樣都好吸引 我叫左一大多小食花雕雞,賣相好靚,一見到就會想食,佢嘅雞無咩骨,全部都係雞球肉,雞肉好滑,好惹味,唔咸但好入味,中有其他配菜,有好多嘅洋蔥條,吸收哂雞嘅精華,所以都好好味!花枝蝦排,配泰式辣酱,蝦排成塊都包住蝦肉,蝦肉好滑,好鮮味,炸得脆卜卜,口感十分好呢味係五味透抽,係steam squid in 5 sauces,係鱿鱼黎家原來!醬汁調配得好好味,5種醬汁混合原來咁好味,我極之推薦呢味。呢碟麻辣拼盤,各樣嘅麻辣肉類,我最愛嘅都係麻辣猪耳,好中意軟骨嘅果種口感,好有咬感,但對我黎講真係辣左dd,不過真係好滋味!中意食辣嘅人一定會好中意!熱珍珠奶茶茶味奶味都岩岩好,好香濃,珍珠口感又係好正!中意飲!Like

menu 好多野簡 咩都有 樣樣都好吸引 我叫左一大多小食

2018-02-07 173 瀏覽
無長假去旅行,唯有喺香港食台灣嘢回味下,當自己去左呢間新台灣嘢見openrice都幾多正評,就去試一試先環境幾好,都幾闊落,裝修都唔錯台灣必食牛肉面,就叫一碗試下一上枱,先試一啖湯,無味精味,有淡淡藥材味,伙記話煲足四個鐘,湯無乜油,成碗湯比我飲晒牛肉有三大塊,麵都好爽口彈牙,下午茶餐,只不過係$55,飲品半價叫左珍珠奶茶,有茶香,叫左微甜,啱啱好叫左一碟麻辣拼盤,有豬耳,鴨腎,豬肚,份量唔少,麻辣味好香,價錢都合理再叫左花雕雞,份量應該有半隻雞,上枱時係滋滋聲,熱辣辣,雞肉好滑下午茶,同午餐都好抵食,下次可以再試下其他先
無長假去旅行,唯有喺香港食台灣嘢回味下,當自己去左

呢間新台灣嘢見openrice都幾多正評,就去試一試先

環境幾好,都幾闊落,裝修都唔錯

台灣必食牛肉面,就叫一碗試下

叫左珍珠奶茶,有茶香,叫左微甜,啱啱好

下午茶,同午餐都好抵食,下次可以再試下其他先
2018-02-05 114 瀏覽
Recently a lot of new Taiwanese restaurants opened in Hong Kong, no matter it is Taiwanese hotpot or cuisine. A friend introduced this place so we came here on a cold afternoon. The decoration inside the shop is interesting..sense of old fashion wooden décor and between tables are spacious. 古早味牛肉牛筋麵 - $68The beef noodles taste different from other Taiwanese restaurants in Hong Kong. Soup have少少陳皮味, a little spicy and some other taste (till I finished the noodles, still cannot figure it out ). Be

古早味牛肉牛筋麵 - $68

). Beef is very tender and juicy. The carrots absorbed all the soup and it is very soft. Noodles served here is different from other restaurants, it is flat and thicker. I feel quite full when I'm half way eating the noodles. Maybe the weather was cold, the noodles was warm instead or hot. Bubble tea taste nice but I forgot to ask for less sugar.

酥炸鹽酥雞  - $38

Fried chicken was very hot and juicy meat. The batter was thin and crispy.

Overall, the food tasted different from other Taiwanese restaurants. The place is comfortable to sit and chat.
2018-01-13
午餐
2018-02-05 118 瀏覽
今天跟朋友約在銅鑼灣吃飯 朋友說突然很想念台灣的美食 所以想吃台灣菜上網找了幾間新的台灣餐廳 看到這間古早味名字挺特別吸引的 決定一試內裡的裝潢是懷舊式的 坐位也寬敞舒適餐牌食物的種類也多 由小食到小菜火鍋和飲品很多都是台灣地道的美食花枝蝦排是類似餅狀的花枝丸 中間加了蝦肉很彈牙的感覺 厚厚的 很滿足而且炸得很脆 就算放冷了 也是脆的麻辣拼盤有豬耳 雞腎 豬肚 每樣都是先滷得非常入味再加上麻辣汁 很開胃 麻味十足 而且份量不少台式滷肉飯滷肉非常多 多到能夠覆蓋整個飯味道入味 還帶有一點點的油香味 加上滷水蛋和配上紫菜蛋花湯整個飯都很有台灣的味道紅燒牛肉麵牛肉麵一上來已經很香 麵是寬身的麵 口感和外貌都和台灣的相似湯底有點藥材甘甘的味道 十分好喝 真的很像台灣那些古早店的味道牛肉和牛筋也煮得很入味 珍珠綠奶茶常常很怕喝到太甜的台式飲品值得稱讚的是它並沒有很甜 剛剛好而珍珠也沒有因為凍飲的關係變硬仍然是軟軟的☺️
今天跟朋友約在銅鑼灣吃飯

值得稱讚的是它並沒有很甜 剛剛好
而珍珠也沒有因為凍飲的關係變硬
仍然是軟軟的☺️
2018-02-03 104 瀏覽
It's getting more and more difficult to secure a table for lunch in central district, so we have decided to explore more lunch places along the MTR island line. In causeway bay, there are many modern restaurants selling fusion or contemporary dishes. Instead of picking those main stream restaurants, I chose this restaurant which emphasise the authentic Taiwanese cooking style. The restaurant is located inside a commercial building with MTR exit right across the road. We arrived at around 1pm and

The restaurant is located inside a commercial building with MTR exit right across the road. We arrived at around 1pm and luckily we can get a seat immediately. There are lunch sets with numerous options to choose from.

I followed my friend's advice and ordered the signature beef noodle in traditional Taiwanese style. The beef is tender but the soup is the best part with a very strong herb flavour. The chef is generous in adding veggies as side.

My friend ordered Taiwanese style pork chop with noodle and it took around 15min for the food to arrive. We are so surprised that the pork chop served is very large, it's nearly enough for two persons. It is crispy and delicious with strong flavour.

The set lunch include a drink and there is a wide range to choose from. We all ordered bubble milk tea, but we both think that the tea is not strong enough to give a well blended flavour of the drink. But all in all, the lunch is delicious and is worthwhile to come again.
  • beef noodle; noodle with crispy pork chop
2018-02-01 111 瀏覽
今日同朋友去咗間裝修幾新淨的台式 餐廳,裝修別緻 環境優美 。看看餐牌原來是下午茶時間, 因太多選擇心大心細下, 叫了個牛肉麵豬軟骨麵同埋台灣宜蘭餡餅, 下午茶套餐包埋餐飲 ,我朋友叫了杯台式珍珠奶茶, 而我自己獨愛荔枝烏龍茶。再傾偈時間兩碗麵連飲品一齊到嚟,仲送埋小食有豬耳同埋炒菜👍🏼 牛肉麵的牛肉是用牛展 非常之入味,豬軟骨非常之林亦非常好味, 兩碗麵底都不是我們出面食開的麵似是手製拉面! 湯底濃郁 有少許藥材味很好味。 豬耳同炒椰菜有少許辣味非常ok😄至於台灣宜蘭餡餅內裏有肉同韭菜 只是細版生煎包 有埋肉汁 都ok喎!今次買單百零蚊值得推介, 下次一定會再嚟!
今次買單百零蚊值得推介, 下次一定會再嚟!
2018-01-30 199 瀏覽
今日同朋友黎到銅鑼灣古早味依間台式餐廳,一入到去,場地裝潢設計得非常有特色,無好多既燈光,但有種浪漫。我叫左個古早味蕃茄牛腩麵,蕃茄甜甜,好開胃,啲麵係濶條麵,啲湯好正。另外叫左個雞煲好多肉而少骨,送到上黎仲沙沙聲,辣度適中。另外我地仲叫左椒鹽蝦,啲蝦炸得好香,啲椒鹽粒仲可以撈飯食,野飲我個人推介玫瑰花蜜紅菜,清新解渴仲有玫瑰係入面。仲好台式芋圓,有麻薯,有芋圓,甜度適中,每種都有好多,作為甜品一流。
2018-01-29 127 瀏覽
行過cwb, 唔想食日韓野,就簡左呢間台灣野試下估唔到幾好食!我地首先叫左個招牌牛肉面share, 入面都幾多牛肉,仲要幾大舊添! d面好彈牙,我超中意食仲送左兩個前菜,正呀然後我地叫左條香煎黃魚。食得出好新鮮,同埋煎得好靚呀,有水準!我地仲叫多左一個鹽酥雞,外脆內軟,粉薄,我覺得仲好食過台灣街邊果d添呀!佢份量都幾多,抵食!最後叫左個芋圓share, 每隻色4 粒, 好煙un, 仲有涼粉,紅豆,蓮子等等,好多配料呀!胚芽奶茶茶味香,值得一飲。
行過cwb, 唔想食日韓野,就簡左呢間台灣野試下
估唔到幾好食!

仲送左兩個前菜,正呀

胚芽奶茶茶味香,值得一飲。

• 香煎黃魚
  • 鹽酥雞
2018-01-29 106 瀏覽
有感於香港人一向喜歡台灣菜,所以有越來越多的台式餐廳在香港開業, 最近在朋友口中得知原來這店的水準不錯,那就事不宜遲, 找了一個下午來試試。來的時候是周一,店內裝修潔淨企理,座在其中感覺還不錯。坐下來, 先看看餐牌, 飲品有多款選擇,點了桂圓紅棗茶, 飲落味道清甜自然,配合台式食物也合適。再來酥炸鹽酥雞,炸得熱辣的雞塊,炸皮做得薄薄而緊附在雞件外,炸皮做得到脆口的, 雞皮沒有太多脂肪而且乾身脆口,雞肉嫩滑, 食落啖啖肉。最後有紅燒牛肉麵, 先喝一口牛湯,湯頭夠熱, 味道濃郁,牛肉炆得鬆化而不韌,牛筋食落爽口, 也不會炆得過腍, 麵條選了寬身的, 有咬口之餘, 索滿牛湯同吃, 就更加滋味。以這個食物水準和價格,已是交足功課了。
以這個食物水準和價格,已是交足功課了。
2018-01-28 2835 瀏覽
其實我真係好鍾意食台灣菜,特別係牛肉麵,鍾意周圍去食,咁今日就約左個老友係銅鑼灣交收d野啦!咁就搵下openrice有咩台灣菜啦!見到有間新嘅古早味,d食評都唔差,一個去食完就話可以再encore,一個就話唔試就笨,唔試就笨咁緊要!!!!好!一於去試下啦!一上到去,𨋢門開果下都覺得好靚,新裝修,而我係晚市時間去呀!燈光暗暗地氣氛都非常好!咁我地入去啦,職員都好有禮貌咁帶我地去張二人枱,餐廳都坐得幾舒服,咁我地就望下個餐牌先啦!咁佢個餐牌都做得幾靚,有圖片,有英文,而且菜式都非常多,有夜市小食,例如刈包,鹽酥雞,宜蘭卜肉,蚵仔酥等等,而飯類都有台灣餐廳常見嘅滷肉飯,嘉義雞肉飯等等,而麵類就有我最愛嘅紅燒牛肉麵,台南擔仔麵,新竹炒米粉等,還有其它的小炒,款式非常多!飲品都係,以奶茶,紅茶,綠茶及花茶為主,好似都幾好飲咁!咁最後我地就選擇左蚵仔煎,紅燒牛肉麵,滷肉飯,麻油炒腰花,飲品就選擇左菠蘿紅茶及奶蓋烏龍茶。首先黎嘅係蚵仔煎,個碟都幾靚,賣相唔錯,稍為煎燶左少少,咁食落去口有好少燶味,但係可以接受,而做法都非常正宗,佢個漿係用地瓜粉開呀!食落去口感係唔同呀!不過我覺得蚵仔份量就稍為少左d
!!!!好!一於去試下啦!
蚵仔煎
首先黎嘅係蚵仔煎,個碟都幾靚,賣相唔錯,稍為煎燶左少少,咁食落去口有好少燶味,但係可以接受,而做法都非常正宗,佢個漿係用地瓜粉開呀!食落去口感係唔同呀!不過我覺得蚵仔份量就稍為少左d啦!另外佢嘅菜部分係用左韭菜,食落去就更加香口,不過我果位剛為人父嘅老友就表示,好彩佢個老婆唔係一齊食,如果唔係就好大鑊啦!佢解釋原因係因為餵緊母乳嘅媽媽如果食左韭菜就會好快停奶,e d知道真係爸爸媽媽先知道啦!而跟住望一望個餐牌都無說明材料,真心建議餐廳改一改餐牌或者叫職員要提一提客人,如果唔係BB無得openrice就大獲啦!
紅燒牛肉麵
跟住就到紅燒牛肉麵啦,真心講佢地d餐具就真係幾靚呀!同之前去嘅台灣餐廳食牛肉麵嘅習慣一樣,我係會先飲啖湯呀!湯唔係好夠熱,飲落去重有d甜味,我心唸點解會有d甜味呢!?我唔係叫清燉牛肉麵wor!而以我所知同埋我上網睇嘅資訊紅燒牛肉麵個湯係會落豆辦醬落去煮呀!正常係有少少辣,而我出面食果d都係有少少辣呀!果d又唔係藥材味!最奇怪係我重感覺到味道似出前一丁嘅五香牛肉味湯粉!奇怪奇怪!咁就試下d麵條啦,餐廳係用左粗身麵條,好彈牙,而淥麵嘅時間都剛剛好,e樣係要讚下,牛肉都炆到好林,而且都係厚切,但係真係強烈要求改善下個湯底呀!湯底就真係麻麻!
滷肉飯
好!跟住到滷肉飯出場啦!滷肉飯基本上係台灣餐廳必備菜式,滷好的滷肉油亮色美,繚繞濃郁醬香,醬汁油亮飽含膠質的美麗色澤會閃爍微光。主要材料係五花肉,豬皮,煮好後美味等滷肉湯汁,讓米粒看起來更飽滿油亮,好味果d直頭可以一食食兩至三碗呀!但係e碗飯就真係有幾個問題,首先就唔知點解有大腸,大腸有陣味就真係唔係個個都鍾意呀!另外d滷肉汁太少啦!你地睇相都見到真係好少,完全洗唔到入d飯度,真係堅失敗,我朋友話有少少乾哽嘅感覺!
另外一道菜就係麻油炒腰花,豬腰都炒都幾香口,但係就有d腥味,所以師傅都落左幾塊姜去闢味,而d豬腰都幾好味!所以最後都食晒!
麻油炒腰花
都飲品啦!我地就選擇左菠蘿紅茶及奶蓋烏龍茶。個奶蓋烏龍茶個賣相都可以,頂層有厚厚嘅奶蓋,而且重好香奶味,但係個烏龍茶就好失敗啦,只係有好微好微嘅茶味,但你溝埋d奶蓋嘅時候,直頭好似飲緊奶水咁樣,好難飲。咁我朋友個菠蘿紅茶就無咩大問題啦!
菠蘿紅茶
奶蓋烏龍茶
總結黎講,一間裝修得咁靚嘅餐廳應該好好保持出品水準,服務都唔錯,新開仍需努力。
2018-01-24
蚵仔煎