2018-04-09 183 瀏覽
成日出街食lunch間間都食到厭,openrice見有間新開就去試下。入到店內人都ok多,好在之前已book位,坐椅同埋枱都比較細張,坐得少少逼,整體黎講都ok。叫左個五味雞飯,上餐時見到真係想即刻影底佢,雞同醬汁都排得好靚,成件事好精緻,唔覺得自己食緊快餐。講返味道,其實無咩特別,雞肉唔係特別滑,本身無味,全靠醬汁調味,d醬都係現成的,有姜蔥,泰式辣醬等等,總有款岩你口味。價錢$55包飲品,加埋個賣相係抵嘅。
五味雞飯

價錢$55包飲品,加埋個賣相係抵嘅。

2018-04-07 156 瀏覽
台灣美食一向受港人歡迎,但其實香港有正宗台灣風味美食既餐館唔多,今次跟朋友黎試依間古早味,一間以台式傳統風味及老味道為主題既台灣菜館,唔知佢既台灣風味又係點呢?門口一入黎先經過一條略帶點古色古香味道既小路因爲早放工時間尚早既關係,都仲未有人,但之後走果時已經差唔多滿座,要知道今日係閒日黎架餐廳坐落舒適,燈光偏暗,帶有懷舊風,另外亦可坐近窗邊依味麻辣拼盤係熱門台式小吃,三寶包括豬耳、腎片、豬肚同四川風好唔同,麻辣程度較易啲接受,唯滷水味濃,有點咸,整體上算爽口,都唔錯依味醉雞卷係推介菜式,雖然將雞肉打成餅狀,但食落仍保留雞肉既堅實質感超香酒味但食落又唔會過份覺得酒烈,賣相同味道都做得好鹽酥豆腐係好多人都鍾意食既菜式好多地方都有得食,但依度做既鹽酥豆腐係我食過數一數二既好食外層香酥又薄又脆,內層極熱又軟又滑係炸豆腐既極致表現!台灣出名既仲有牛肉麵依碗紅燒三寶麵係餐廳既推介菜之一所謂三寶,有牛筋牛腩金錢肚,砌得好靚咁上枱湯底有種獨特既味道,似係藥膳啦,唔會覺得油脂重,而佢既牛筋超腍超入味啲骨膠原爆哂出泥而牛腩鬆軟、金錢肚爽口,係唔錯最值得一提既係佢個麵底聲稱台灣運黎既,係闊身既,十分彈牙餐廳
門口一入黎先經過一條略帶點古色古香味道既小路
餐廳坐落舒適,燈光偏暗,帶有懷舊風,另外亦可坐近窗邊

麻辣拼盤(腎片、豬耳、肚絲)

依味麻辣拼盤
係熱門台式小吃,三寶包括豬耳、腎片、豬肚

醉雞卷

依味醉雞卷
係推介菜式,雖然將雞肉打成餅狀,但食落仍保留雞肉既堅實質感
超香酒味
但食落又唔會過份覺得酒烈,賣相同味道都做得好

係好多人都鍾意食既菜式
好多地方都有得食,但依度做既鹽酥豆腐係我食過數一數二既好食
鹽酥豆腐

外層香酥又薄又脆,內層極熱又軟又滑
係炸豆腐既極致表現!
台灣出名既仲有牛肉麵
依碗紅燒三寶麵
係餐廳既推介菜之一
所謂三寶,有牛筋牛腩金錢肚,砌得好靚咁上枱

啲骨膠原爆哂出泥
而牛腩鬆軟、金錢肚爽口,係唔錯
最值得一提既係佢個麵底聲稱台灣運黎既,係闊身既,十分彈牙

冬瓜茶

餐廳有多種飲品選擇,台灣冬瓜茶
最出名
正丫,消暑解渴,又唔會好似出面賣果啲放咁多糖水,好飲
但我更鐘意既係依杯奶蓋紅茶
係頂既奶帶點傑,唔會太稀,我鐘意
奶味夠,溝埋紅茶果種輕微苦澀味好
古早樹子咸鳳梨蒸鱸魚
最後介紹依味古早樹子咸鳳梨蒸鱸魚
係壓軸出場既必點菜式
佢係主要以經調味過既菠蘿粒同埋肉粒一齊煮,份外入味
條魚亦好新鮮,肉質鮮嫩幼滑,配以甜酸味,好食
麻辣拼盤(腎片、豬耳、肚絲)
醉雞卷
冬瓜茶
古早樹子咸鳳梨蒸鱸魚
2018-04-07 60 瀏覽
2個人黎食左380,唔算貴,食落同係台灣食既好似,超有台灣既味道!❤️蚵仔煎 $52正常size,蚵仔好新鮮又大粒!但重點係個sauce,同係台灣夜市食到既勁似,食落甜甜地後勁係少辣😍❤️台灣刈包 $25好抵食!但一定要熱辣辣食,否則涼左可能會硬🤔入面個塊五花肥肉好淋好入味,入面仲有d酸菜中和解膩☺️❤️醬汁茄子本身以為係冷盤,但原來係熱食黎。好入味,好多蒜,份量又多👍🏻❤️麻辣拼盤 $58份量超多超大份,有豬大腸,腎同豬耳😜但味道唔算太麻太辣,如果麻d就好😂❤️三杯雞 $78雞件份量超多,食落唔似冰鮮,多肉汁。但九層塔味唔算重,可能為左迎合翻hk人既口味🤔❤️台式滷肉飯 $50滷肉份量勁多,包啖啖有肉撈,食落偏甜,同係台灣食既好似,正!❤️黑糖奶茶加珍珠 $19飲品價錢同出面既餐廳比真係平d,飲落真心唔差❤️台灣啤酒 $25

❤️蚵仔煎 $52

❤️台灣刈包 $25

❤️醬汁茄子

❤️麻辣拼盤 $58

❤️三杯雞 $78

❤️台式滷肉飯 $50

❤️黑糖奶茶加珍珠 $19
飲品價錢同出面既餐廳比真係平d,飲落真心唔差

❤️台灣啤酒 $25
2018-04-06 176 瀏覽
1. 古早味牛肉麵($65)佢地嘅古早味牛肉麵係用傳統做法炮製,湯底好濃牛肉香味😍,肉質再淋身D會更好。彤樂評分:8/102.五味雞飯($45)(下午茶)雞肉阿嫩滑👍🏻,而佢重點係可以點5種唔同醬料,分別有wasabi、糖醋、薑茸、麻辣同紅油,我覺得薑茸同麻辣比較好食D!彤樂評分:8/103.酥炸大雞扒($38)炸得香脆,不過雞皮同雞肉就分離啦......😅彤樂評分:7.5/104. 蚵仔煎太厚粉啦,蚵仔又少,似食麵粉多過蚵仔煎☹️彤樂評分:4/105. 三色芋圓($28)👍🏻👍🏻👍🏻出奇地唔錯,三色芋圓夠煙韌,而且仲有紅豆、綠豆、珍珠、沙冰,增加甜度,口感又豐富!彤樂評分:8.5/10
1. 古早味牛肉麵($65)
彤樂評分:8/10
古早味牛肉麵

2.五味雞飯($45)(下午茶)
彤樂評分:8/10
五味雞飯

3.酥炸大雞扒($38)
炸得香脆,不過雞皮同雞肉就分離啦......😅
彤樂評分:7.5/10
酥炸大雞扒

4. 蚵仔煎
太厚粉啦,蚵仔又少,似食麵粉多過蚵仔煎☹️
彤樂評分:4/10

古早味牛肉麵
酥炸大雞扒
三色芋圓
2018-03-30 65 瀏覽
今日午市試了油飯,炸雞扒麵,鹽酥雞同台式芋圓冰。油飯有少少辣,食落好似糯米飯,口感煙靭。炸雞扒有手掌大,十分脆口,麵身彈牙爽口。鹽酥雞一口一件,方便入口,油炸食物一點都唔油膩,好味!附送小食有餃子,口感好濃,但有D膩!依家可以半價換台式飲品,點了黑糖薑奶茶,薑味濃而不辣,亦冇掩蓋奶茶嘅味道,有驚喜!甜品入面除咗芋圓,仲有珍珠,紅豆同綠豆,加上煉奶,芋圓煙靭,單食一齊食有不同味道!整體味道不錯,值得再去多次!
2018-03-28 120 瀏覽
真係好多人排隊,幸好提早book了位!特別推介這間餐廳食燒洒雞!宜蘭卜肉($48)宜蘭卜肉(爆肉),豬里肉切成條狀、炸香後上碟。由於多餘的脂肪已經切除,因此不會太過油膩,正!燒洒雞($148)當歸、紅棗、枸杞、以及好香的米酒!這個燒洒雞屬於藥膳,食完之後有暖身、補虛驅寒、活血效果,24孝男朋友記得叫一鍋比女士食😋!每一滴湯都有米酒、雞、藥材的甜味,甘甜可口。非常值得一叫嘅主菜!紹興醉蝦($78)首先$78已經好抵,每一隻凍蝦都有迷人紹興酒香。而且口感好Q好彈,好啱夏天天氣熱時食。奶蓋紅茶($28)3cm厚厚嘅奶蓋泡沫,係紅茶上面,口感好正。建議可以用最簡單方法享受,直接放進口來,讓茶通過奶,令奶香混合着紅茶香味。 降脂桂花國寶茶國寶茶,又係功效多多,非常適合女性飲,可抗衰老、又多礦物質。

宜蘭卜肉($48)
宜蘭卜肉

燒洒雞($148)
燒洒雞

紹興醉蝦($78)
紹興醉蝦

紹興醉蝦

奶蓋紅茶($28)

降脂桂花國寶茶
桂花國寶茶

宜蘭卜肉
燒洒雞
桂花國寶茶
2018-03-28 2022 瀏覽
早前同事介紹銅鑼灣有間吃台灣菜很好味, 小女生也喜歡吃台灣食物 ,今天就帶同小女生來到一試 。假日午市也有套餐供應,來到的時候已經是下午二時許,不過餐廳仍然滿座,幸好仍有張二人枱,我們可以即時入座。小女生被小食吸引過來,所以我們點了一客套餐,再加幾個小食。酥炸鹽酥雞炸得金黃酥脆,外脆內軟的鹽酥雞,雞肉也算滑,不過最好還是趁熱吃,因為放涼了雞肉就會變得有點硬。古早味牛筋牛腩麵湯底香淳濃厚,刀削麵爽口彈牙 。牛腩是厚厚的 又淋又滑又香,牛筋就是入口即溶的感覺,連紅蘿蔔也甜,整體也不錯。套餐中附送兩款小食,分別是炒椰菜及甜不辣。甜甜的甜不辣煙韌軟糯,口感特別。墨魚香腸及原味香腸第一次吃墨魚味香腸,味道甜甜的,比起原味台灣香腸 ,更加好味 !原味香腸不會有很多脂肪,品質較高,也是吃到停不了口,真的值得一試。 酥炸墨魚丸雖然只有四粒,但每粒也如乒乓球一樣大,熱辣辣燙口的 ,惹味彈牙之餘,也吃到粒粒的花枝,不會只得粉糰。奶蓋烏龍茶及冬瓜茶烏龍茶茶味香醇,奶蓋部分幼滑軟綿香甜,最喜歡這種雙重的享受,冬瓜茶則普通,但也消暑解渴 。整體來說,古早味原味的食物味道不錯,套餐價錢合理,下次會再來。

小女生被小食吸引過來,所以我們點了一客套餐,再加幾個小食。

酥炸鹽酥雞

古早味牛筋牛腩麵

墨魚香腸及原味香腸

酥炸墨魚丸

奶蓋烏龍茶及冬瓜茶

2018-03-26 87 瀏覽
呢間台灣菜既裝修好靚,一入門口就係一條好靚既走廊,而且最入有間好似日本餐廳坐地下既房,不過因為都有人所以冇影到相因爲今次得兩個人所以冇嗌到呢個火鍋,不過自上次係台灣食左個好好味既酸白菜火鍋之後一直好掛住,下次叫埋其他人一齊食呢到既酸菜白肉鍋!希望唔會失望上面既係珍珠奶茶,下面係胚芽奶茶加珍珠。茶味奶味都好夠鹽酥雞保持到台灣既感覺,好酥又好夠味。見佢有蒜味鹽酥雞,下次試下先台灣腸加墨魚腸,每樣一條!台灣腸就食得多,墨魚腸就小見啲,比到驚喜!紅燒牛肉麵。湯夠味,麵都係我鍾意既麵質,唔會太淋不過個牛就好硬,唔夠淋所以唔太好食,扣左分蚵仔煎。呢個蚵仔煎靚到好似大阪燒咁哈哈個汁好味,不過蚵仔就有啲小香菇肉羹。好熱好熱咁上枱!!好多冬菇同肉絲,而且唔會係好稀既湯,真係羹既狀態全餐最出色既三杯雞!絕對係色,香,味俱全!!一上枱已經要攪攪佢,如果唔係實痴底!每舊雞都勁嫩,勁入味,就咁食都停唔到,送飯真係不得了,推薦!其實本身想食埋夜市必食地瓜圓同芋圓做甜品,不過實在太飽食唔落哈哈,下次必點!食左咁多野價錢都唔算貴,而且質素都唔錯,唯一挑剔係上菜速度比較慢,要預啲時間黎食哈哈,不過慢工出細貨嘛
上面既係珍珠奶茶,下面係胚芽奶茶加珍珠。茶味奶味都好夠
鹽酥雞
紅燒牛肉麵。湯夠味,麵都係我鍾意既麵質,唔會太淋
不過個牛就好硬,唔夠淋所以唔太好食,扣左分
蚵仔煎。呢個蚵仔煎靚到好似大阪燒咁哈哈
個汁好味,不過蚵仔就有啲小
2018-03-25 113 瀏覽
好耐無去台灣,無食過台灣嘢平日七點幾到。都幾乎坐滿哂人酥炸鹽酥雞上菜速度快,熱辣辣,好香口雞肉唔會好乾麻辣拼盤有豬大腸,豬耳,雞腎全部都好入味,唔會好辣什錦炒麵份量超多😋有多種菜。海鮮,口感豐富職員主動遞上辣椒油配上炒麵,更加惹味柯仔煎估唔到呢度都有得食我個人認為好地道柯仔大大隻。配上醬汁好夾乾扁四季豆炒得好乾身,又香口^_^咸咸地,啱哂送飯,哈哈珍珠奶茶嗌左小甜,果然跟足,唔會好甜茶味香濃奶蓋抹茶奶好香滑,口感好好抹茶唔會過甜最後,甜品叫左綜合芋圓份量都幾多。呢個係凍食總括,餐廳食物種類好多食返台灣風味,侍應態度有禮值得再去
好耐無去台灣,無食過台灣嘢
平日七點幾到。都幾乎坐滿哂人

酥炸鹽酥雞
上菜速度快,熱辣辣,好香口
雞肉唔會好乾

麻辣拼盤
有豬大腸,豬耳,雞腎
全部都好入味,唔會好辣

什錦炒麵
份量超多😋
有多種菜。海鮮,口感豐富
職員主動遞上辣椒油
配上炒麵,更加惹味

柯仔煎
估唔到呢度都有得食
我個人認為好地道
柯仔大大隻。配上醬汁好夾

乾扁四季豆
炒得好乾身,又香口^_^
咸咸地,啱哂送飯,哈哈

珍珠奶茶
嗌左小甜,果然跟足,唔會好甜
茶味香濃
奶蓋抹茶
奶好香滑,口感好好
抹茶唔會過甜

最後,甜品叫左綜合芋圓
份量都幾多。呢個係凍食

總括,餐廳食物種類好多
食返台灣風味,侍應態度有禮
值得再去
極度想念台灣的小食!!!!但實在沒有空去台灣一趟,所以要先吃一頓台式晚餐安慰一下自己😓蒜味鹽酥雞,沙茶魷魚羹,蚵仔煎都是我在台灣最喜歡吃的!! 鹽酥雞口感還不錯,加上蒜味更惹味。魷魚羹味道偏淡,但魷魚很好吃。蚵仔十分新鮮,但雞蛋略嫌不太足夠珍珠奶茶,冬瓜茶吃台式美食又怎少得一杯奶茶呢?這裡的飲品不太甜但茶味足夠,很喜歡!! 最後點了炸地瓜圓,三色芋圓作甜品。芋圓口感很好,配上紅豆沙是完美的晚餐了💕

蒜味鹽酥雞,沙茶魷魚羹,蚵仔煎

魷魚羹味道偏淡,但魷魚很好吃。

蚵仔十分新鮮,但雞蛋略嫌不太足夠

珍珠奶茶,冬瓜茶

最後點了炸地瓜圓,三色芋圓作甜品
芋圓口感很好,配上紅豆沙是完美的晚餐了💕
2018-03-15
2018-03-18 148 瀏覽
唔知大家會唔會咁覺得呢,嗰排食得多西餐,總有一餐想食番啲中式嘅味道,所以今次係銅鑼灣左搵右搵,就比我搵到呢一間台灣餐廳----古早味台灣原味。平時其實食飯都好少留意到啲樓上鋪,成日都覺得要喺下面等lift好煩,等完之後上去又要再等,所以今次我就醒目啦預早幾日訂定位,等一次就有得食haha!好彩訂咗位咋,一開lift門已經見到有條小人龍喺度起碼有10個人等緊位,我同朋友同待應姐姐報上名來就有得坐低啦。鋪頭面積都算大架,有大概20幾張枱左右,座無虛席,而且餐牌選擇都好多,我哋今次就揀咗:宜蘭卜肉($48)---一去到已經見到每個人都買咗一大碟好長嘅炸嘢,原來就係呢一碟。佢嘅口感好搞笑嘅,出面係炸得好脆身,食落去煙煙銀銀咁,入面係豬腩肉,再配埋一個好似泰式甜酸醬嘅汁,好夾!台灣刈包($25)---自己係澱粉控,再加埋見到有豬腩肉同埋梅菜,一諗起已經好好味啦!分量同一個漢堡包差唔多,扁身啲姐,豬腩肉嘅瘦肉同肥肉比例大概係二比一,所以食落唔會好膩,而且亦唔會醃得好濃,夾埋啲梅菜調返個味,正!海鮮粉絲煲($78)---啲海鮮鋪滿晒個粉絲面,有蝦又有魷魚,絕對無偷工減料架!而且有洋蔥同蔥一齊炒,加埋
海鮮粉絲煲($78)---啲海鮮鋪滿晒個粉絲面,有蝦又有魷魚,絕對無偷工減料架!而且有洋蔥同蔥一齊炒,加埋佢嘅秘製汁真係幾好食。
紅燒牛肉麵($55)---去食台灣野點可以唔嗌牛肉麵呢?侍應同我地講個湯底係佢哋每一日朝頭早八點鐘就煲到夜晚,所以好入味架,好重花椒八角味又唔會太搶,而且有三塊好厚嘅牛𦟌,一塊等於岀面食兩塊!麵條亦係粗身嘅,好有咬口。
乾扁四季豆($68)---食左咁多肉都要嗌翻個菜嘅,好大碟,好夠味,美中不足嘅係如果d四季豆可以每條都'mit'左頭尾個d硬嘅'根'就好啦!
降脂桂花國寶茶($35)---朋友點嘅,賣相已經夠靚啦!好香桂花味,好清香,略嫌茶壺嘅size細左小小姐!
奶蓋烏龍茶($23)---奶蓋好厚呀!飲落第一個問題,點解無芝士味嘅?睇翻先記得原來只係普遍奶蓋黎,但係都一樣咁濃郁咁滑。
2018-03-14
  • 奶蓋烏龍茶
  • 紅燒牛肉麵
  • 宜蘭卜肉
2018-03-18 128 瀏覽
因為無book位, 去到坐卡位, 都ok既。叫左個卜肉, 滿心期待...但原來好普通。滷肉飯, 擔仔麵, 花雕雞都幾好味, 再加兩杯野飲, 一杯百香果(好飲), 一杯奶蓋烏龍(無特別) 連加一埋單$344不過...有加一我就唔預你唔找錢既...雖然只係$6好少錢, 係個心就好唔舒服...試過就算, 唔會再有下次
因為無book位, 去到坐卡位, 都ok既。
叫左個卜肉, 滿心期待...但原來好普通。
滷肉飯, 擔仔麵, 花雕雞都幾好味,
試過就算, 唔會再有下次
2018-03-18 105 瀏覽
古早是閩南語衍生而來的台湾俚語,古早味是形容食物用傳統做法,有傳統風味的意思,這種傳統味道令人懷念做法一直承傳至今。今年還没有蹈足台灣,所以專登約朋友去食台灣料理。香港人最熟識和最常食的台灣料理是紅燒牛肉麵($55)、魯肉飯 ($45)和柯仔煎($48)。《魯肉飯 $45》香口多汁,而且還有大腸片呢。《紅燒牛肉麵 $55》是必食之選,厚厚的牛肉烤炆得鬆軟入味,用寬濶的麵條加入濃濃的肉湯,放入幾塊鬆軟的牛肉,再加少許蔬菜,湯底有濃香的牛肉味。《柯仔煎 $48》買相極美,圓圓的一餅柯仔煎,煎得工工整整一點都不稀爛,相反在台灣的夜市食的柯仔煎賣相十分求其。用黏粉加入蠔仔煎成的柯仔煎味道非常好,亦用上稍大的柯仔煎成圓型餅狀,入口呈廉狀。《宜蘭蔥油餅 $28/4個》內有肉汁,皮厚度適中,油膩感不高。《花枝丸 $38/4粒》微咸彈牙。天氣乍暖還寒,食《薑母鴨 $148》是很不錯的選擇,一煲放滿薑的湯和鴨件一起煲,濃濃的鴨薑湯入口即感覺身體和温,而薑是有去風驅寒作用,冬天飲用可行氣活血,夏天飲就可出一身汗作排毒功效。《糖醋燒爐魚 $128》糖醋燒爐魚和杭州酸甜桂魚的烹調差不多,衹是台式的爐魚是煎炸後

今年還没有蹈足台灣,所以專登約朋友去食台灣料理。

《魯肉飯 $45》
香口多汁,而且還有大腸片呢。

《宜蘭蔥油餅 $28/4個》
內有肉汁,皮厚度適中,油膩感不高。

《花枝丸 $38/4粒》
微咸彈牙。

《糖醋燒爐魚 $128》
糖醋燒爐魚和杭州酸甜桂魚的烹調差不多,衹是台式的爐魚是煎炸後再淋上糖醋汁,糖醋汁味帶酸甜,能把煎炸過的爐魚油膩感減低,兼味道令人胃口大開。

唯一美中不足的是「蔬菜類」怎少,只有這款炒四季豆,但有鑊氣,好吃。
最後要了《胚芽奶茶 $16》和《奶蓋紅茶 $23》,胚芽奶茶即台式奶茶加入好立克味的胚芽,味道和台式奶茶差不多。反而奶蓋紅茶味道很不錯,所謂奶蓋,即奶加芝士伴和倒入紅茶内,感覺味道帶有淡淡的芝士優香,這可能是台灣的特色吧。

最後怎能不試出名的《綜合芋圓 $32》!?即製所以需時,所以一早點定比較好。
叫「綜合」因為有紅豆、綠豆、珍珠、仙草和芋圓,口感內糯但略嫌彈牙,最後煉奶能增添甜度,還不錯。

吃完這一頓台式料理,令我有點衝動想盡快安排一個台灣之旅。
2018-03-14
10 分鐘 (堂食)
2018-03-18 2343 瀏覽
看過新假期離誌介紹這家台式餐廳後,立即忍不住要去試試,因為那綜合芋圓實在吸引!不知是傳媒的威力大,還是餐廳真的不錯,今晚人頭湧湧,排隊等位的食客確不少!事不宜遲,先先餐牌,坐下時即下單點菜!《蒜泥白肉 $48》薄薄半肥瘦的白肉鋪滿蒜泥,入口爽嫩,肉片夾雜著蒜泥香味,味道清淡中帶着蒜香味,配襯白粥或麵條一起食,感覺是最佳拍檔。《台式滷水拼盤 $68》有滷鷄翼,滷鷄蛋和滷肉三款滷水食材,滷水汁醃得很夠時間,色濃但食落不帶鹹。朋友就叫了《台南擔仔麵 $35》,是台灣地道的街頭美食,细長的麵條加入牛丸,大蝦,九菜,芽菜仔和滷水蛋,湯底是整碗擔仔麵的重要汁料,湯料味鮮,喝後不會感到口渴。《奶蓋綠茶 $23》看到有奶蓋飲品的確高興!奶蓋即是芝士,全部於杯頂,45度角飲用的話就可以約奶蓋與綠茶都能平均入口。質感香滑又不膩。《黑糖薑茶 $15》女士飲用很不錯,聽女朋友說是行血活氣的。《綜合芋圓 $32》有紅、綠豆、珍珠、仙草、煉奶,還當然有幾色的芋圓!

事不宜遲,先先餐牌,坐下時即下單點菜!

《黑糖薑茶 $15》
女士飲用很不錯,聽女朋友說是行血活氣的。

《綜合芋圓 $32》
有紅、綠豆、珍珠、仙草、煉奶,還當然有幾色的芋圓!
2018-03-15
2018-03-17 105 瀏覽
好耐無去過台灣旅行,有d掛住台灣夜市既美食,為左解決燃眉之急🤣,尋晚去左銅鑼灣Sogo對面既“古早味台灣原味”到回味一下☺️尼間店都好多人,我地要等左陣先有位,打開餐牌全部都係台灣地道美食,選擇豐富,有小食、 滷肉飯、牛肉麵、柯仔煎、珍珠奶茶等等…連火鍋都有得選擇,真係唔洗去台灣都有得食😍我地好鐘意台灣既夜市美食,所以一嚟就點左好幾樣街頭小食😋炸花枝丸$38、蒜味鹽酥雞$38花枝丸大大粒, 咬落好彈牙,入面充滿花枝,雖然一份得四粒,但每人兩粒已經足夠;鹽酥雞帶有蒜香味,雞肉炸完都保持嫩滑,同埋兩樣小食一d都唔油,時間控製得剛剛好👍🏻原味加墨魚香腸$38完全感受到台灣風味既香腸,香腸切成一片片容易入口,墨魚味比較香,兩隻味道都試到就最正😋柯仔煎$48柯仔既份量唔算多,但煎得夠香脆,配埋醬汁,味道唔錯,可以一試~宜蘭卜肉$48第一次食宜蘭卜肉,原來係炸豬肉片,薄薄既炸醬包住厚薄適中既豬肉,食落層次感豐富,沾埋甜醬,未見過第二度有得食,絕對推介👍🏻五味雞$38一整隻雞肶斬件,本身雞件無乜味道,要靠附上既五種醬汁,甜、酸、辣、芥辣同埋薑蓉任你選擇,五種味道我個人比較喜歡甜醬😋紹興醉蝦$78凍食既

我地好鐘意台灣既夜市美食,所以一嚟就點左好幾樣街頭小食😋

炸花枝丸$38、蒜味鹽酥雞$38

原味加墨魚香腸$38

柯仔煎$48

宜蘭卜肉$48

五味雞$38

紹興醉蝦$78
凍食既醉蝦,蝦肉彈牙爽脆,感覺新鮮,而且充滿紹興酒嘅酒香味,平時鐘意醉雞的話尼個必試👍🏻😋

桂圓紅棗茶$15 、奶蓋綠茶$23
熱的桂圓紅棗茶,女仔最啱,甜度適中,有桂圓同紅棗在底,奶蓋綠茶都好好味呀,唔會太甜,正👍🏻

三色芋圓$28+紅豆燒餅$28
最後我地叫埋甜品,三色芋圓選擇熱食,紅豆湯底加上三種既芋圓,清甜好味,另外自家製紅豆燒餅, 皮薄紅豆餡料多,比起豆沙鍋餅更加好味👍🏻😍

總結尼間食店名已經話左比你知佢既美食真正係“古早味”、“台灣原味”,喜歡台灣既我一定會再離encore👍🏻😋