2019-06-19 208 瀏覽
今晚終於可以收工可以收早d,即興約fd食飯鬆一鬆~~~朋友揀左黎銅鑼灣呢間餐廳,位置都算方便易穩,環境也不錯。龍捲風沙律。份量很足, 有蟹肉, 有蟹籽, 有好多菜, 非常健康。醬汁都好味, 好正。三文魚PIZZA:設計獨特,賣相漂亮,PIZZA底是脆脆蝦多士餅,PIZZA面是鋪滿鮮味十足的三文魚,顛覆了傳統的薄餅配搭。卷物有極黑龍卷~內裏包著香脆炸蟹柳, 鮮甜蘆筍同新鮮牛油果, 飯上放上多汁軟綿鰻魚, 口感好特別。總體來講都可以,下次再試試其他菜式。

龍捲風沙律。

總體來講都可以,下次再試試其他菜式。
2019-06-14
15 分鐘 (堂食)
用餐優惠
信用卡優惠
小弟和女朋友都係日本美食的擁護者。今日同女朋友係銅鑼灣行完街就去左一間古今PREMIUM 餐廳到食野。上網睇原來呢間餐廳有幾間分店, 心想有分店應該都有質素保證吧!!入到餐廳, 裝修不錯. 很有日本的感覺。而且桌子之間有足夠的空位, 所以與女朋友談話可以好好地傾。唔會話唔同食客之間有近距離而有騷擾。今次我地叫左好多野食,而家會逐樣介紹一下1. 先叫左兩件吞拿魚他他, 一件金目鯛同一件池魚王不得不讚, 師傅刀工非常好, 魚都好鮮甜。絕對值得介紹2.之後叫左個龍捲風沙律。非常足料, 有蟹肉, 有蟹籽, 有好多菜, 非常健康。醬汁都好味, 但我食唔出是什麼。應該是餐廳的秘制醬料!3.之後叫左個金龍卷聽講呢間餐廳其中一樣出名的就是卷物。 果然不同凡響!!味道好好, 而且份量應好足夠!! 相對CP值較高!! 下次我會試下黑龍卷!!4.之後再叫左一串雞翼和燒盧荀這兩個都好味既,但相對上唔會話驚為天人!相對上卷物好出色!!5. 牛肉鍋!!好正宗既食法, 餐廳職員會過黎幫你煮牛, 打蛋!!當然你不能夠期待佢同專食牛肉壽喜燒那樣出色。但作為一間居酒屋來說, 好少見會有這樣貼身的服務整體而言, 用餐體驗係
唔會話唔同食客之間有近距離而有騷擾。

今次我地叫左好多野食,而家會逐樣介紹一下
1. 先叫左兩件吞拿魚他他, 一件金目鯛同一件池魚王
不得不讚, 師傅刀工非常好, 魚都好鮮甜。絕對值得介紹

2.之後叫左個龍捲風沙律。
應該是餐廳的秘制醬料!

3.之後叫左個金龍卷
聽講呢間餐廳其中一樣出名的就是卷物。 果然不同凡響!!
味道好好, 而且份量應好足夠!! 相對CP值較高!!
下次我會試下黑龍卷!!

4.之後再叫左一串雞翼和燒盧荀
這兩個都好味既,但相對上唔會話驚為天人!
相對上卷物好出色!!

5. 牛肉鍋!!
好正宗既食法, 餐廳職員會過黎幫你煮牛, 打蛋!!
當然你不能夠期待佢同專食牛肉壽喜燒那樣出色。
但作為一間居酒屋來說, 好少見會有這樣貼身的服務

整體而言, 用餐體驗係良好, 雖然價錢唔會話平。
但一分錢一分質素麻!!
古今Premium值得一試!!
2019-06-04 292 瀏覽
約一年前跟朋友在觀塘<古今二>慶生,餐廳的創新特色卷物令我一試難忘。今次難得經過銅鑼灣,就等我試試<古今Premium>,看看水準如何!餐廳位於逸園中心,差不多整幢大厦都是日式餐廳,所以非常易找。銅鑼灣的面積相對觀塘細,但環境較為舒適。餐廳播著柔柔的音樂,而且每枱的食客都是細聲說話,好讓我同朋友享受一頓寧靜的晚餐!服務員主動介紹<古今推介>,這些都是餐牌沒有的,而且不定時推出,所以點了池魚皇壽司($25)跟金目鯛壽司($25),再另點呑拿魚他他($20)。壽司入口即溶,非常新鮮!然後還點了網上推介的龍捲風沙律($72),沙律的份量比想像中多,疊上層層沙律菜,而且材料非常豐富,有蟹柳絲海藻等,醬汁酸酸的,非常開胃,個人認為這個沙律必定要點,讚!卷物方面,我欣賞餐廳的創意,為多款不同卷物配上特別的名稱,如紅粉佳人,忘不了你同辣妹等,各有名堂。由於我同朋友都愛吃三文魚,所以點了以三文魚為主的極金龍卷($128)。三文魚上配上芝士,入面還包著吉列炸蝦,味道一流!最後還點了雞翼串燒($32),蘆筍串燒($36)同牛肉壽喜燒($218)。今餐吃得很豐

龍捲風沙律

最後還點了雞翼串燒($32),蘆筍串燒($36)同牛肉壽喜燒($218)。今餐吃得很豐富很滿足,下次一定再來,希望吃盡餐廳所有款式的卷物!

2019-06-02
龍捲風沙律
  • 牛肉壽喜燒
2019-06-02 167 瀏覽
今晚同兩個閨蜜聚一聚,呢度坐位不多,但都坐得很舒適,環境亦唔嘈,我地被安排自成一角,方便傾計。我地叫咗一個龍捲風沙律,有蟹柳、生菜、蟹籽,不太特別;芝士魚餅:芝士有流心,熱食好味,唔會太漏倫敦橋:有海膽、炸帶子、三文魚既壽司,海膽好新鮮,入面既帶子炸得香脆,推介黑龍:鰻魚、牛油果卷物豚肉韮菜鍋:一上枱好誇張勁多韮菜、韮菜係舖滿整個鍋,除豚肉,仲有豆腐、菜、蘿蔔呢度既菜式都幾特別,下次可以試下食原條鰻魚
我地叫咗一個龍捲風沙律,有蟹柳、生菜、蟹籽,不太特別;

芝士魚餅:芝士有流心,熱食好味,唔會太漏

黑龍:鰻魚、牛油果卷物

呢度既菜式都幾特別,下次可以試下食原條鰻魚
2019-05-17
  • 倫敦橋
2019-06-01 158 瀏覽
比較摩登的格局,氣氛都比較休閒一點,在一日繁忙之後確是可以讓人鬆一鬆。來點有趣的小食,牛油果天婦羅,我也是第一次吃呢。入口有種軟滑即溶的感覺,別出心裁。燒露筍,新鮮爽脆,用料不錯,吃罷一條又一條。來到卷物了。日本壽司之中卷物可算是展現創意的好菜式,同時也講究食材的配搭。創意推介是牛魔皇,不得不試了。牛肉約三至五成熟,放有卷物的上面,中間包着牛柳跟牛油果,還有令人驚奇的是薯片。口感很特別,軟稔中帶脆。還有三文魚pizza,也是特別的一款,如果可以變成普通批size 就好了,哈哈!

燒露筍,新鮮爽脆,用料不錯,吃罷一條又一條。

2019-05-29 117 瀏覽
日食已經有一段時間沒有吃了,因看了三文魚報導後有點卻步,但日食就是一種太長時間沒有吃就會想吃的食品,今日又再去吃了。先來和風辣酒煮蜆,淡淡的清酒配上新鮮的蜆,這個配合清新得來又惹味。再來是地中海沙律,沙律內的麻醬是我的最愛。跟著是今日主角 極黑龍捲同極金龍捲,聽個名都知是名物,金龍有虎蝦及三文魚,因蝦是炸的非常香口而且還有芝士,另外黑龍有鰻魚同牛油果,鰻魚味濃。最後要了串燒,燒牛油果是意想不到的好味道,經過火的焦糖化,牛油果的油分更香更濃。味道: 創新環境: 舒適衛生: 非常好服務: 成日加水抵食: 超值
金龍有虎蝦及三文魚,因蝦是炸的非常香口而且還有芝士,
另外黑龍有鰻魚同牛油果,鰻魚味濃。

味道: 創新

環境: 舒適

衛生: 非常好
服務: 成日加水

抵食: 超值
2019-05-27 88 瀏覽
銅鑼灣食店林立,今日去光顧嘅古今Premium,食店位於崇光附近嘅澳門逸園中心21樓,地方整潔,座位闊落。日式燒原條墨魚件裝排列整齊,墨魚煙韌有嚼口。蘆筍串燒中蘆筍夠新鮮,爽脆可口。牛油果天婦羅亦有特色,以脆漿包著牛油果,熱辣香口。牛肉壽喜燒原爐即席慢煮,配以新鲜雞蛋,牛肉更嫩滑,連同豆腐和洋葱,很和諧嘅配搭。三文魚薄餅嘅薄餅其實是飯焦薄脆,夾著三文魚饀料很有新鮮感。牛肉卷壽司以條裝切件排列,饀料加入脆片增加口感,幾有創意。古今冷麪幾得意,甜甜嘅漿汁伴冷麪,口感特别。
日式燒原條墨魚件裝排列整齊,墨魚煙韌有嚼口。
蘆筍串燒中蘆筍夠新鮮,爽脆可口。
牛油果天婦羅亦有特色,以脆漿包著牛油果,熱辣香口。
三文魚薄餅嘅薄餅其實是飯焦薄脆,夾著三文魚饀料很有新鮮感。
牛肉卷壽司以條裝切件排列,饀料加入脆片增加口感,幾有創意。
古今冷麪幾得意,甜甜嘅漿汁伴冷麪,口感特别。

2019-05-27 75 瀏覽
今日和家人去銅鑼灣崇光購物,之後到附近澳門逸園中心嘅古今Premium食晚餐,裝修簡潔,空間感足夠,因為時間尚早,客人不算很多。食店以日式食品為主,先來地中海沙律,以新鮮蔬菜為主,有八爪魚及小蝦,配以沙律醬。串燒蘆荀很新鮮爽脆,段裝排列灑以海鹽調味,簡單而鮮味,唔錯。牛油果天婦羅幾特别,薄薄脆漿包著牛油果,新鲜熱辣,吃起來軟滑甘香,幾有特色。三文魚薄餅幾得意,薄餅底是鬆脆嘅飯焦,三文魚饀料夾著鬆脆飯焦,口感幾特别。牛肉壽喜燒原鍋慢慢煮熟,加上新鲜雞蛋拌勻,令牛肉帶蛋香,唔錯。

2019-05-23 96 瀏覽
一次搭𨋢時見到啲壽司幾吸引,今日就上咗嚟試下。環境都幾寧靜,由於有廂房,所以私穩度更高。店員的服務態度都幾好,會同你斟水。地中海沙律沙律配芝麻醬美味, 蔡冇苦味,蕃茄新鮮,蝦爽口,八爪魚唔會韌。和風辣酒煮蜆蜆辣辣地,有酒味,唔會有沙。就係以下兩個壽司吸引我黎。極>金龍賣相擺到成條龍,三文魚冇出水,唔係厚切但有咬口。 最厲害都係入面隻蝦,炸得卜卜脆,飯的溫度冇整到蝦腍左。極>黑龍黑龍比金龍失色,牛油果配蟹柳合適,但沒驚喜,只係覺得食材新鮮。牛油果串燒第一次食燒牛油果,唔會燶,保留咗牛油果嗰種軟軟淋淋的口感。豬頸肉串只係少許鹽已經帶出咗肉味,肉汁豐富。
一次搭𨋢時見到啲壽司幾吸引,今日就上咗嚟試下。
環境都幾寧靜,由於有廂房,所以私穩度更高。
店員的服務態度都幾好,會同你斟水。

地中海沙律
和風辣酒煮蜆
蜆辣辣地,有酒味,唔會有沙。
就係以下兩個壽司吸引我黎。
極>金龍
極>黑龍
牛油果串燒
第一次食燒牛油果,唔會燶,保留咗牛油果嗰種軟軟淋淋的口感。
豬頸肉串
只係少許鹽已經帶出咗肉味,肉汁豐富。
2019-05-22 77 瀏覽
日本美食之旅 朋友話好想食日本嘢,就拉咗我去銅鑼灣呢間古今premium。個人認為,食日本菜除咗食物味道,環境同服務態度都非常重要,呢度係各方面都做得好唔錯。係環境上,有日式格調,而每枱之間有一定距離,分享下心事都唔擔心比人聽到。後來發現,店內有兩間vip房,一班朋友book作聚會都唔錯。食物係主角,點既每道菜,我同朋友都十分滿意,份量都唔少。寒冰卷,呢個名比人一種冷漠感覺,但食完後一刻愛上,係店內自創菜式。師傅將青瓜切成簿片,捲著牛肉果同吞拿魚,加上類似醬油的特調醬汁,有創意亦有質素。牛魔王真心好食,飯卷包住牛油果同牛肉,個牛肉外層有簿簿粉漿,有啲似吉列牛,做的十分精緻。而卷物上更有炙燒過的牛肉,葱花同芥末醬,好惹味。昭和豆腐,看似一道簡單既炸豆腐料理,更見師傅的真功夫。豆腐炸得香脆而不油膩,加上燒汁,十分香口,佐酒一流,平凡中見不平凡。係過程中,店員都好主動為我地添茶,亦友善咁介紹下不同菜式既用料,服務態度好好。呢次既日本餐無令我地失望,有機會會再試下其他唔同既野食。
日本美食之旅

食物係主角,點既每道菜,我同朋友都十分滿意,份量都唔少。

呢次既日本餐無令我地失望,有機會會再試下其他唔同既野食。
2019-04-18
2019-05-14 105 瀏覽
餐廳cp值真不是說笑,價錢合理,質素拍得住高級日本餐廳。環境舒服,像居酒屋,牆上的畫很有美感。餐廳得壽司很有創意,點了辣妹來試,上面是吞拿魚蓉和一塊辣青椒,魚肉入口柔軟,沒有筋,油脂味香,青椒不是很辣但有種獨特的辣香,味道層次豐富。特別要讚飯卷中的炸蝦,雖然包著飯還是很香脆,而蝦本身非常新鮮爽口,鮮甜味十足,這道菜一口吃下去會逐漸吃到不同口感和味道,出色,回味無窮。我很喜歡吃秋葵,朋友不吃所以我吃了一大盤,爽口清甜,沒有苦味。

2019-05-10 101 瀏覽
同事話銅鑼灣有間食卷物好出名, 菜式特,就帶左我黎試。依間位於澳門逸園中心21樓的餐廳,地方細細,但幾舒服。辣妹壽司︰面上有塊綠色青椒,我唔食得辣就撥走左,壽司紅紅綠綠,比起傳統壽司多左份色彩,材料有芝士、炸蝦、吞拿魚,一個好唔錯的配搭,微辣醬,有層次。三文魚pizza︰同一般pizza 好大分別,設計非常新穎,PIZZA的底部唔係常見的麵包底,而係脆脆蝦多士餅,而pizza面更係鋪滿左鮮味十足的三文魚,同埋惹味的醬,食完唔會太膩太飽。食物配搭新穎,口味不錯,可以一試。
同事話銅鑼灣有間食卷物好出名, 菜式特,就帶左我黎試。
依間位於澳門逸園中心21樓的餐廳,地方細細,但幾舒服。
食物配搭新穎,口味不錯,可以一試。
2019-05-08
2019-04-22 110 瀏覽
想在銅鑼灣吃日本菜,我地今日選了澳門逸園中心的古今Premium。 餐廳環境雅致舒適,洋溢日本風情。餐牌以創意西日菜作為主打。 地中海沙律配搭清新, 以芝麻醬配沙律菜、蝦和八爪魚等海鮮,鮮甜開胃。鹽燒油甘魚餃,外脆內嫩,充滿魚油香。 清酒煮大蜆滲出淡淡的清酒香氣,大蜆鮮甜。 三文魚薄餅很有驚喜。飯底香脆,再配上濃味的三文魚沙律,蟹子和牛油果,味道清新開胃。 極。煙花及老虎卷果然是點家的招牌菜,食材配合得很好,醬汁香甜,魚肉嫩滑, 而且卷的份量很大,很抵食。
鹽燒油甘魚餃,外脆內嫩,充滿魚油香。
清酒煮大蜆滲出淡淡的清酒香氣,大蜆鮮甜。
2019-03-05
2019-04-19 120 瀏覽
已經成為咗飯堂 一個月至少食一次!因為啲卷物太好食 夠特別 好鍾意!兩個人食就可以試多幾樣嘢share呢間喺樓上 人流少 靜靜地咁享受太正了地中海沙律 份量都唔算少嘅有海藻 生菜 玉子 蝦 魷魚 三文魚籽撈埋都幾好食 但又唔算好特別吉列海老 抵食!$25有三隻都唔細隻 好多肉 炸到好脆 點埋沙律醬啱啱好!牛柳粒都係抵食!都幾大碟 以為會得幾粒上枱係啱啱煎好 好淋!一啲都唔韌好juicy 啖啖都係汁 所以要趁熱食!凍咗就韌咗少少重點!今次試咗極·紅龍 同蝦兵蟹將兩款都正 極·紅龍係最貴嘅卷物但質素又值$150喎🤪上面塊吞拿魚好厚 味道唔似平價嗰啲咁無味入面嘅吉列虎蝦同芝士都好夾而蝦兵蟹將原來係咖哩味!好特別 但又幾夾係其中一款焗壽司 蟹柳夾埋醬份量好夠好好味🥰🥰🥰
已經成為咗飯堂 一個月至少食一次!
因為啲卷物太好食 夠特別 好鍾意!
兩個人食就可以試多幾樣嘢share
呢間喺樓上 人流少 靜靜地咁享受太正了

地中海沙律 份量都唔算少嘅
有海藻 生菜 玉子 蝦 魷魚 三文魚籽
撈埋都幾好食 但又唔算好特別

吉列海老 抵食!$25有三隻
都唔細隻 好多肉 炸到好脆 點埋沙律醬啱啱好!

牛柳粒都係抵食!都幾大碟 以為會得幾粒
上枱係啱啱煎好 好淋!一啲都唔韌
好juicy 啖啖都係汁 所以要趁熱食!
凍咗就韌咗少少
而蝦兵蟹將原來係咖哩味!好特別 但又幾夾
係其中一款焗壽司 蟹柳夾埋醬份量好夠
好好味🥰🥰🥰
2019-04-17 120 瀏覽
突然想食日本菜,記得澳門逸園中心有很多日本餐廳,便約了朋友到此食晚餐。今次來到21/F的古今Premium。店舖燈光柔和,設計也滿有日式風格,6時左右去到,人不算太多。食物選擇很多,今次我們主要點了卷物。牛魔王卷物上層舖了牛肩肉,外層火炙過,底層則維持鮮嫩。卷物內有牛油果和牛小排,香滑而牛味濃郁,味道很夾。極。黑龍卷上層是鰻魚和牛油果,加上黑白芝麻,十分香口。內裡則是蟹柳,啖啖肉之外,不會蓋過鰻魚的味道,我和朋友都十分喜歡。寒冰卷非常有驚喜的菜式,除了賣相吸引了我們的眼球外,食物也是用心之作。吃下去發現外層是青瓜,卷著吞拿魚和牛油果,面層加了有淡淡介末味的醬料,是很清新的菜式。辣酒煮蜆除了卷物,也嚐嚐海鮮。辣酒十分惹味,辣度溫和,蜆亦十分新鮮,最欣賞是加了菇菌,完全吸收了辣酒精華,正~

牛魔王

極。黑龍卷