2019-04-09 186 瀏覽
呢間日本餐廳主打創意卷物,雖然感覺有d新鮮不過味道平平。價錢方面都幾吸引,Lunch Menu價錢合理另外仲有8折。平日Lunch Hour都唔會太full,坐得都好舒服。有個sushi pizza都幾有趣,用炸飯餅做批底,上面可以配三文魚或者鰻魚。
火山創意焗卷
鰻魚sushi  pizza
2019-04-09
火山創意焗卷
鰻魚sushi  pizza
2019-04-08 133 瀏覽
​ 火山(HK$108)🌋.​​由帶子、蟹柳、牛油果和青瓜加上秘制沙律醬組成的火山,其實係8塊精美嘅細壽司,賣相不俗,雖然唔係好睇得出係火山模樣🧐.一食落口,不得了—— 可口嘅醬汁配上新鮮嘅食材,係感動嘅味道!!😭.以後想地點方便得嚟又想撇除一刻嘅煩囂,依間位於銅鑼灣鬧市中嘅樓上居酒屋會係個不錯嘅選擇🎏.尤其之前喺第二間日式居酒屋中過大伏,對試新餐廳都有少許保留😓 今次抽到好籤,真心覺得自己好幸運🎉🐒.是日random quote:No grudges after victory. (12 Rules for Life: An Antidote to Chaos, Jordan B. Peterson) 🐲.店名:古今 Kokomo Premium @kokon1010 地址:銅鑼灣軒尼詩道525 號澳門逸園中心21樓✨#ss_quote_cwb #ss_quote_japfood.🎯SS獨家評分:#9分會再食多次😋.#銅鑼灣美食 #銅鑼灣食飯 #食乜好 #hkfoodie  #eattheworld #foodblogfeed #igershk #hkig  #dailyfoodfe
​[隱世銅鑼灣樓上居酒屋] 火山(HK$108)🌋
.​​
地址:銅鑼灣軒尼詩道525 號澳門逸園中心21樓
🎯SS獨家評分:#9分會再食多次😋
#銅鑼灣美食 #銅鑼灣食飯 #食乜好 #hkfoodie  #eattheworld #foodblogfeed #igershk #hkig  #dailyfoodfeed #古今 #kokonpremium #火山 #sushi #hkeat #852 #hongkongfood #居酒屋 #銅鑼灣 #12rulesforlife #jordanpeterson #randomquotes #2019 #foodie #food #foodstagram #instafood
2019-03-19 239 瀏覽
迷人卷物系列~ 🍱🍣位於銅鑼灣鬧市既一間日式料理!!小編其實係衝著卷物而來的,睇下係咪真係古色古香😍。先黎龍捲風沙律:原本小編都擔心會唔會淡而無味,同時又擔心太過濃味。但當品嚐第一啖既時候,沙律既日式配汁比預期fresh,如果沙律醬料多一點就完美喇!。龍捲風:尼個其實係鰻魚卷,上面加上脆脆薯片增加口感層次,但由於薯片唔脆既關係,咬落去口感怪怪的,不過味道都算可以!。壓續卷物!紅粉佳人:尼個將會係令小編回頭既一道卷物,除左賣相相當吸引之外,口感既層次都好特別!果然係色香味俱全,有著初戀的感覺,最對係你的「紅粉佳人」!。
迷人卷物系列~ 🍱🍣

午餐
紅粉佳人
龍捲風沙律
2019-03-19 141 瀏覽
約了舊同事去銅鑼灣食午飯,我提議到位於Sogo 附近的古今Premium, 早在尖沙咀和觀塘已嘗試過這家主打創意卷物的店,覺得不錯。而且經Openrice book 有 8折,價錢吸引!😉😉午餐除了卷物還有其他傳統日式便當例如生姜燒定食等選擇。每個餐都會附送味噌湯一碗!卷物套餐大致分為兩款,一款是八件創意卷物加沙律,另一款是四件卷物加冷麵。我選擇了後者要了火山卷物!🌋火山卷物—————————————🌋🍙用蟹柳,牛油果,帶子及青瓜製成,因為係咁嘅關係,所以不像一般的卷物般冷,反而是暖暖的。用上秘製沙律醬製作,所以不點豉油也很夠味,口感不錯。😋略嫌份量太少,如果增至六件會更好。😂冷麵—————————————🍜材料豐富,有蟹柳絲,青瓜絲,蛋絲以及叉燒絲,醬汁不會太濃,麵質亦算彈牙,份量適中。😉

火山卷物
—————————————

冷麵
—————————————

2019-03-18
2019-03-19 107 瀏覽
近來工作忙碌,要再到日本旅行恐怕不能短期內安排,唯有去吃餐美味的日本菜解一解思念。二人前刺身拼盤這份拼盤提供了最大路的幾款刺身,海膽,三文魚,呑拿魚及帶子,都是我愛的。刺身種類繁多,如果拼盤中有不愛吃的,就浪費了。拼盤的四款刺身都新鮮,三文魚及呑拿魚都肥美油潤,帶子嫩滑鮮甜,海膽綿滑甘香。蜘蛛不是要吃蜘蛛,原來是軟殻蟹手卷。軟殻蟹炸得鬆脆,配上爽脆紫菜及煙韌飯粒,再加上蟹棒牛油果等,味道口感都十分豐富。雞肉京蔥雞肉飽滿嫩滑,燒得熟度恰好,更吸收了京蔥香牛肉壽喜燒天氣時暖時寒,今天由突然涼了,點個壽喜燒暖下身。雖然沒有表明是那一種牛,但見到這幾片色澤鮮紅的牛肉,就知道味道不會差。的確,吃蒞肉味濃且嫩滑,軟腍而脂肪不多。還有我喜愛的日本豆腐,彈實而充滿豆香。菜亦軟腍,而且壽喜燒湯底十分入味。

二人前刺身拼盤

蜘蛛

雞肉京蔥
雞肉飽滿嫩滑,燒得熟度恰好,更吸收了京蔥香

牛肉壽喜燒

2019-02-19
2019-03-19 97 瀏覽
曾經有一段時間,古今是停止做午市的,正煩惱緊今天去銅鑼灣同朋友去那裡吃日本餐,因為知道友人是日本控,竟然又給我在網上發現原來古今又再開番午市,仲可以在網上book位添,實在太方便了。雖然註明用餐時間是90分鐘,但對於我們番工一族就已經很足夠了,朋友要了豚肉生薑燒,我曾經試過這兒的卷物,味道不錯,不過只是卷物是不夠飽的,一定要再加一些輕盈的食物就啱啱好!所以我除了要火山卷物,還加了一個烏冬。果然卷物沒有令我失望,仍然保持到以往的水準,烏冬雖然較清淡,但與卷物就一濃一淡,卻是一個好配搭,反之我朋友這個日本控就覺得豚肉口感和味道不是太合她的口味。如果你是喜歡卷物的人,現在午市還有八折優惠添!

如果你是喜歡卷物的人,現在午市還有八折優惠添!
2019-03-14
午餐
2019-03-17 93 瀏覽
未嘗過平價版,就約了閨蜜挑戰Premium 版。環境非常舒適,與其他客人有距離!good good good! Menu design very trendy, 也不失古色古香!發覺古今有超多特別卷物,款款都好吸引呢!櫻花🌸卷三點刺身、牛油果🥑、蟹柳、青瓜刺身大大件,冇欺場,鮮味十足!龍捲風沙律🥗略嫌沙律醬不夠,食到最後生菜係乾食的~ 串燒價錢不貴,又好味!cp value very high! 蝦🦐蟹將名字特別,餐牌冇講有curry, 嚇親!唔太好味~ 三文魚刺身新鮮勝過一切芝士年糕蕃薯🍠天婦蘿湯係送既總括來說,食物質素都可以,未算好好味~
未嘗過平價版,就約了閨蜜挑戰Premium 版。

發覺古今有超多特別卷物,款款都好吸引呢!

櫻花🌸卷

三點刺身、牛油果🥑、蟹柳、青瓜

刺身大大件,冇欺場,鮮味十足!

龍捲風沙律🥗

略嫌沙律醬不夠,食到最後生菜係乾食的~

蝦🦐蟹將

名字特別,餐牌冇講有curry, 嚇親!唔太好味~

三文魚刺身
新鮮勝過一切

芝士年糕

蕃薯🍠天婦蘿

湯係送既

總括來說,食物質素都可以,未算好好味~

2019-03-16
2019-03-13 67 瀏覽
日式餐廳, 總給人整潔, 寧靜感覺.  我和朋友都鍾意.  今次去了  古今Premium  於銅鑼灣 澳門逸園中心, 近 Sogo 及地鐵, 好方便.踏進店内, 燈光柔和, 地方寛敞, 座位整齊, 佈置平實, 感覺舒適. 侍應有效率地替我們安排座位, 送來熱熱的日本綠茶, 清香解渴. 開放式㕑房見到廚子功架, 雪櫃亦展示了當天新鮮的刺身和魚獲.細看餐牌, 食物方面有刺身、壽司、串燒、炸物、小食、天婦羅、卷物、甜品樣樣齊.也有古今推介...............枝裝 sake 八折. 我們先點了, 辯天...純米大吟釀.   酒味不太濃, 正合我們心意. 小食:   牛油果天婦羅, 入口香脆, 牛油果味甜.依店長介紹我們點了:   寒冰卷 擺設吸引,  陳設得好美 ~外皮是薄切青瓜片, 裏面係吞那魚, 加上蟹子, 口感好有層次.  吞那魚的鮮香和青爽瓜片好配合,  連同彈牙蟹子,  粒 粒在口腔內爆破 感覺非常好, 再加些 Wasabi  及點上餐廳自家製的特色豉油. 好食 !汁燒豬頸肉燒豬頸肉不油膩, 醃得入味.  肉質嫩,  邊位燒得脆脆, 既香口又惹味.  有肉汁和少少油脂,
日式餐廳, 總給人整潔, 寧靜感覺.  我和朋友都鍾意.
踏進店内, 燈光柔和, 地方寛敞, 座位整齊,
佈置平實, 感覺舒適.
開放式㕑房見到廚子功架,
雪櫃亦展示了當天新鮮的刺身和魚獲.
細看餐牌, 食物方面有刺身
壽司、串燒、炸物、小食、天婦羅、
卷物、甜品樣樣齊.
小食:   牛油果天婦羅
入口香脆, 牛油果味甜.
依店長介紹我們點了:   寒冰卷
擺設吸引,  陳設得好美 ~
汁燒豬頸肉
燒豬頸肉不油膩, 醃得入味.  肉質嫩,  邊位燒得脆脆, 既香口又惹味.  有肉汁和少少油脂,  滿意.
棘妺壽司
望落 好吸引, 卷物有八粒,  粒粒精緻飽滿,  紅色辣醬用綠色青椒圍著, 很美.
師傅手工很好, 手卷內放有芝士, 加上炸香了的炸蝦, 連同辣醬青椒一起吃, 少少辣味, 味覺更 美,  還有吞那魚及牛油果,   配搭很和諧,  壽司飯使用日本米, 質素有講究.
鰻魚飯
鰻魚汁燒好入味, 肉厚又大條, 比筷子更長 !  鰻魚剛燒起真的好熱, 好香,
用刀叉把鰻魚切開,   超兩人吃的份量.  飯放在鰻魚下,  一口鰻魚, 一口飯,   真滋味!
甜品香芒雪糕
入口香滑, 涼冰冰.  為 這個 晚餐作完美句號.
食材新鮮, 足料, 厨師厨藝不俗,  侍應們服務殷勤, 我們下次要來吃魚生, 及其他卷物.
  • 寒冰卷
  • 汁燒豬頸肉
  • 棘妺壽司
  • 原條鰻魚飯
2019-03-12 60 瀏覽
天氣有少少唔穩定,所以就去離office近近地的大廈揾野食。本來係打算食樓上的泰國菜,但係因為full左就再次嚟到呢間日本餐廳。我地入左去之後,佢地都好快坐滿了,大家如果12:30放lunch的話記住早啲嚟啦。我地坐的位置係有一道日式趟門,房入面與出面分隔,相信係可以包場用。今次個lunch menu同上次唔同左,正價餐牌同lunch menu近期(2019 MAR)都有八折,幾底食。啲卷物同魚生飯都好吸引。不過因為天氣太凍,仲有少少雨,所以最後都係叫左豚肉生薑燒呢個熱食。先嚟左個麵豉湯,熱騰騰的,立即幫手暖暖我的身體。湯入面有豆腐同海帶,味道偏濃一點。之後我同事叫的卷物同魚生飯先來了,我地另外幾個叫的生薑燒就等左好一會兒才嚟。每一個上菜的時候都是熱烘烘的,似是即炒即上。沙律配胡麻醬,蕃茄配醋都好好味。白飯粒粒可口,不太硬,有在日本食到的味道。洋蔥炒豚肉很惹味,和白飯一起吃很下飯,讓人很想再添一碗飯。雖然套餐沒有飲品,但店裏的綠茶很好喝呢!冷冰冰的天氣,吃上這個熱騰騰的香噴噴套餐,真不錯!

豚肉生薑燒

冷冰冰的天氣,吃上這個熱騰騰的香噴噴套餐,真不錯!

2019-03-08
2019-03-11 74 瀏覽
我大概4年前去過古今觀塘食過 最近有朋友介紹呢個premium 板 就即興用open rice app book 枱當晚人不算多,寧靜我同朋友不太肚餓 叫得吾多中意卷物朋友仔,黎呢到就正!! 卷物佢地有好多款,實有一款岩🙂
我大概4年前去過古今觀塘食過

當晚人不算多,寧靜
我同朋友不太肚餓 叫得吾多

2019-03-10 76 瀏覽
終於到星期五了!同中學同學約咗去銅鑼灣sogo隔離既樓上居酒屋食飯,餐廳位置都幾方便叫咗都幾多野好豐富,有二人前刺身拼盤、壽司pizza、汁燒豬頸肉、汁燒雞肉京蔥,同埋和牛壽喜燒~二人前刺身拼盤入面共有四款刺身,有三文魚、帶子、呑拿魚、海膽。最推介帶子,完全唔會話有雪藏味,只有帶子既鮮味,全部都好新鮮呀!之後好快壽司pizza都上枱,依個賣相好靚!表面脆脆地,入面就熱辣辣,好食!串燒嚟講我就比較鍾意汁燒豬頸肉,依度既串燒本身已經燒得好香,此外豬頸肉又唔會un到咬唔外,佢係比較爽身的,同埋充滿肉香!最後就係和牛壽喜燒,店員上枱時會有一大煲野連埋個爐喺你面前上枱,之後就會開火幫你烹調好~壽喜燒個湯底甜甜地幾好飲,仲有少少牛肉香~而壽喜燒都好足料同正宗,有好多菜、豆腐、菇菌同大量牛肉,非常飽肚!
終於到星期五了!

2019-03-10 87 瀏覽
openrice找到這日本餐廳,食評吸引。龍捲風沙律,賣相吸引,有好多沙律菜,青瓜蟹柳等等,加d醬撈在一起好味。咸了d!刺身,帶子好大又甜,三文魚肥又厚,海膽夠新鮮,劍魚,吞拿魚,仲有白色的唔知甚麼魚。全部也是新鮮夠甜。卷物,海膽鰻魚卷。8小件用料足。燒雞泡魚干,好香口辣吞拿魚卷,呢款也是夠晒足料。天婦羅蕃薯秋葵冬菇,脆漿夠薄,好鬆化,好好味,蕃薯夠甜又淋。和牛壽喜燒加烏冬,牛肉夠薄好入味又淋,豆腐好滑,仲有菜,窩蛋,芋絲,葱等。豐富好食,烏冬好幼又滑。燒魷魚筒,好香好好味,不鞋的。燒雞翼好香又脆仲有牛油果同蘆筍,好特別,唔係周圍也有。
openrice找到這日本餐廳,食評吸引。

卷物,海膽鰻魚卷。8小件用料足。

燒雞泡魚干,好香口

辣吞拿魚卷,呢款也是夠晒足料。

燒魷魚筒,好香好好味,不鞋的。

燒雞翼好香又脆

仲有牛油果同蘆筍,好特別,唔係周圍也有。

2019-02-23
慶祝紀念
生日
用餐優惠
優惠券
2019-03-09 214 瀏覽
適逢週年紀念,就去哩間一直好想去嘅日本餐廳。上樓嘅小型居酒屋,我地早去所以冇乜客人。我地點左一個沙律,一個小食,一碗拉麵同火山。沙律幾好,魷魚爽脆,沙律菜新鮮,有番茄粟米。芝士魚餅有暖暖嘅半溶芝士。至於主食,雞湯拉麵好清淡,真係好清好清嘅雞湯,鍾意重口味嘅我就唔係我杯茶哈哈!火山就濃味嘅選擇啦,有海膽、蟹柳、沙律醬,底下用青瓜皮墊住,等d飯唔好痴住隻碟。不過個人覺得舖係壽司面嘅沙律醬有d太多,食得多會膩。好在店員會幫手添綠茶,可以解膩。

火山
2019-01-19
用餐優惠
優惠券
火山
2019-03-08 3772 瀏覽
每次去 銅鑼灣  SOGO, 總會去附近隙食.   行經澳門逸園中心,  發覺 21樓  古今Premium  我們未去過, 要試 試.先看門外餐牌, 有推介, 好吸引.重有新登埸串燒. 果酒,   調酒, 甜品也不錯.我們被安排的座位, 灯光和諧, 坐得舒服, 牆上掛畫, 令我看得入神看見陳列的美酒,   心動了.我們點了純米大吟釀, 倭櫻, 香濃辛口, 非常清爽, 不帶雜味. 第一道菜:  寒冰卷 ~~爽口味甜, 新鮮健康. 賣相好吸睛.外面是薄切青瓜, 藏著吞那魚及蟹子, 入口 軟滑, 有一股特殊魚香味, 超好吃.棘妺壽司  ~~做法幾特別,  中間紅色辣醬及綠色青椒, 型做出色彩繽紛, 辣味入口更加是開胃非常, 食落有清新既感覺, 配上芝士, 炸蝦, 粉紅色的吞拿魚, 及飯團, 好醒神的棘妺。牛油果天婦羅~~表面香脆不油膩, 中心熱辣辣 牛油果很清甜,  口感極佳,  小心好熱.佐酒一流. 原條鰻魚飯 ~~鰻魚份量毫不吝嗇, 好大份鰻魚啊 !鰻魚肉質細嫩, 很肥美, 剛燒起 又熱又香,  燒得肉嫩多汁,  好惹味.   送白飯最配合.串燒豬頸肉 ~~串燒做得出色, 燒得剛剛好,
先看門外餐牌, 有推介, 好吸引.
重有新登埸串燒.
果酒,   調酒, 甜品也不錯.

看見陳列的美酒,   心動了.

第一道菜:  寒冰卷 ~~
爽口味甜, 新鮮健康. 賣相好吸睛.
棘妺壽司  ~~

牛油果天婦羅~~
佐酒一流.
原條鰻魚飯 ~~
鰻魚份量毫不吝嗇, 好大份鰻魚啊 !
串燒豬頸肉 ~~
串燒做得出色, 燒得剛剛好, 底面香口, 表面有些香脆感覺, 豬頸肉不油膩, 肉質稔爽,  調味適中, 佐酒最合.
紅豆雪糕  ~~
好滑身, 有極濃豆香, 甜度剛好.

店員很有禮, 安排座位後快速送來綠茶及餐牌, 也作簡介.  感覺招呼好, 又友善. 餐具很整齊,
  • 寒冰卷
  • 棘妺壽司
  • 原條鰻魚飯
  • 串燒豬頸肉
2019-03-04 83 瀏覽
由觀塘打拼至尖沙咀和銅鑼灣開分店的古今,用高級新鮮日本食材,以日本傳統手藝,加入加勒比海色彩,製作出特色fusion日式料理。銅鑼灣店還升級名為PREMIUM,以更多創意卷物,主食,刺身壽司,拉麵烏冬及日本地道小食推出給食客享用。相對觀塘店的古今,銅鑼灣店的食物品質和質素能保持水準,價錢在銅鑼灣亦算合理。******************************古今Premium 門面,以綠色帶點植物擺設為主題,有一種很Fresh的清新感覺。 走進餐廳之內,以簡單的裝潢為主,感覺舒適。推介餐牌,不知想吃什麼美食,也可看看推介餐廳,佐酒小食,還有些新登場串燒、Prizza和2人刺身餐等。很多日本餐廳都提供酒,古今Premium 都一樣,有些果酒、調酒、啤酒、無酒精類飲品、其次便是水和甜品。主餐版食物選擇也不少,包括有刺身、壽司、前菜、沙律、燒物、串燒、揚物、鍋物、主食、卷物和餐廳一般收費。 熱情果薄荷梳打 HKD48,可以選上綠茶或梳打,不想喝綠茶便選了梳打。熱情果味不算很重,薄荷味較突出,整體也算不錯。燒白鱔 HKD42/串、燒牛油果 HKD18/串。白鱔燒得皮香脆,鱔肉就少了點肉汁

走進餐廳之內,以簡單的裝潢為主,感覺舒適。

主餐版食物選擇也不少,包括有刺身壽司、前菜、沙律、燒物、串燒、揚物、鍋物、主食、卷物和餐廳一般收費。

燒白鱔 HKD42/串、燒牛油果 HKD18/串。白鱔燒得皮香脆,鱔肉就少了點肉汁,但整體燒得很香口,鱔肉又夠肥厚,口感一流。燒牛油果,有一層薄薄脆漿,所以吃上時有點脆口感,慢慢散發出牛油果的香味,又幾特別。

火山 HKD108,卷物之間便是帶子和牛油果,然後放了些蟹柳絲、蟹子和醬汁,便成了火山。因為帶子和蟹柳絲都很清甜,火山的醬汁也很若味,越吃便越開胃。

龍蝦壽司薄餅 HKD128,龍蝦加入蟹子製成沙律醬,把飯炸成如薄餅,再加入生菜和龍蝦沙律,便成了龍蝦壽司薄餅。沒想到薄餅餅底香脆可口,完全不覺得似飯製成,龍蝦沙律醬味道醬汁較重,配上薄餅底都有新鮮感。

• 龍蝦壽司薄餅
  • 火山