2020-11-04 19 瀏覽
今日放工被同事們帶左去銅記陪食飯,齊齊吐下苦水xppp我地行經逸園中心見到有唔少食店,最後決定黎呢間試一試;)呢度以日式木系裝修為主,走平實簡單既路線,整體感覺不錯:)餐牌上以卷物為主,有各式各樣既卷物,既有傳統也有創新口味的選擇~此外也有一些和風小食如沙律、串燒及天婦羅等食品,不難選出心水食物;)我地係各類食物中選出部份心水後共同分吃,蠻期待呢xppp我地點了一客“”龍卷風沙律HKd$78+10%作為開胃菜~想不到此沙律的份量如此豐盛,足夠三至四人分吃呢!!!既有海量蟹柳,更有不少中華沙律在內,愈食愈驚喜當晚也點上了“特級雞泡魚乾”HKd$69+10%、“雜錦天婦羅”HKd$58+10%和“芝士魚餅”HKd$50+10%作為小食:)雜錦天婦羅一客已有兩件大蝦、兩顆甜薯、茄子和冬菇各一,性價比頗高很愛這客熱騰騰的魚餅,咸味的軟軟芝心配上味道微甜的魚餅,十分合拍喔而當晚主角固然是卷物,我地一口氣點上四款“蜘蛛”HKd$88+10%、“午夜牛郎”HKd$88+10%、“金龍卷”HKd$98+10%和“龍卷風”HKd$68+10%當中的“午夜牛郎”最為特別,因為此卷是為炸物,小妹也是第一次吃
今日放工被同事們帶左去銅記陪食飯,齊齊吐下苦水xppp

我地行經逸園中心見到有唔少食店,最後決定黎呢間試一試;)

呢度以日式木系裝修為主,走平實簡單既路線,整體感覺不錯:)

我地係各類食物中選出部份心水後共同分吃,蠻期待呢xppp

我地點了一客“”龍卷風沙律HKd$78+10%作為開胃菜~

當中的“午夜牛郎”最為特別,因為此卷是為炸物,小妹也是第一次吃上脆炸過既卷物呀!!
很有新鮮感,卷中含有芝士,配上的也是軟身的牛油果及鮭魚,所以食落外脆內軟,非常香口~

呢度既卷物既特別之處係好有層次感口,以口感同創意取勝!!!

好似呢款“龍卷風”咁,卷物之中係常見既芝士同鰻魚,但就係卷物之上添上脆口既碎薯片,食落沒有違和感,更是玩味十足,讓人留下印象
2020-11-03 23 瀏覽
逛完SOGO, 朋友提議食古今,我初時還以為中菜,原來食日本菜。由於早到興幸有位,餐廳分兩區域,一區域為獨立長方形房間,方便大夥人聚餐。點了四樣野食包括龍卷風沙律,金龍卷,蜘蛛和雜錦天賦羅。龍卷風沙律率先登場賣相好吸引,下層是新鮮生菜,層層疊疊,蟹肉一絲絲盤旋而上,有氣勢。擺入口,好fresh~沙律醬清清d,好味又健康。雜錦天賦羅有鮮蝦,茄子,南瓜🎃,炸得外脆內嫩,表層的粉唔會厚,蝦肉熟度理想,南瓜甜甜的。金龍卷卷物之上鋪左三文魚,入邊係炸蝦加芝士,配合少量沙律醬,口感好豐富滋味。蜘蛛卷物味道也不錯。整體而言,價錢$_$吸引,卷物和沙拉都美味

點了四樣野食包括龍卷風沙律,金龍卷,蜘蛛和雜錦天賦羅。

龍卷風沙律

擺入口,好fresh~沙律醬清清d,好味又健康。

雜錦天賦羅

金龍卷

整體而言,價錢$_$吸引,卷物和沙拉都美味

2020-11-03 591 瀏覽
今晚約了S食dinner, 她提議去Kokon食卷物,因為又抵食,又有特色Menu選擇颇豐富,除了有大量卷物, 還有沙律,前菜小食; 壽司;刺身;天婦羅及炸物;燒物;鍋物;湯和串燒;二人前和四人前等,價錢也十分優惠。龍卷風沙律$78~份量相當大,足夠4人享用。大量的蟹柳,蟹籽和新鲜生菜配以蛋黄醬和日本燒汁一層層的堆起成龍卷風狀。雖然是簡單食材,但配合起來無論味道和口感也相當豐富,酸酸甜甜的非常開胃可口。蜘蛛$88~以炸軟殼蟹,牛油果,青瓜和蟹柳塑造成蜘蛛形象,颇有心思。軟殼蟹卜卜脆,配上牛油果和蟹柳,再淋上燒汁很不錯。金龍卷$98~金龍卷共有8件,中心由紫菜包着炸蝦和芝士,外面再包裹着飯和鋪上新鮮三文魚造成卷物。炸蝦鬆脆,芝士味濃,再加上嫩滑的三文魚,上面沾上我最喜愛的蛋黄醬,真是美味極了!雜錦天婦羅$58~有2隻炸蝦,1件冬菇,1件茄子和2粒日本甜薯。天婦羅炸漿既薄且脆,炸蝦肉質爽滑又大隻,正!日本甜薯細細粒但超甜,茄子和冬菇也十分滋味。

Menu選擇颇豐富,除了有大量卷物, 還有沙律,前菜小食; 壽司刺身;天婦羅及炸物;燒物;鍋物;湯和串燒;二人前和四人前等,價錢也十分優惠。

軟殼蟹卜卜脆,配上牛油果和蟹柳,再淋上燒汁很不錯。

天婦羅炸漿既薄且脆,炸蝦肉質爽滑又大隻,正!
日本甜薯細細粒但超甜,
茄子和冬菇也十分滋味。

2020-10-29
  • 蜘蛛
  • 龍卷風沙律
  • 火焰金龍卷
夜晚約咗個舊同事食飯,由於佢婚禮延遲,所以暫時又可以放肆咁食下嘢,遲啲先再減肥😛。由於佢鍾意食日本嘢壽司,所以我哋就揀咗位於銅鑼灣嘅「古今」。其實我以前都幫襯過位於觀塘嘅古今,但上網一睇先知佢而家開多咗分店,犀利犀利👏。我哋喺網上訂位,所以可享八五折。餐廳環境唔錯,座位闊落,另外仲有吧枱。晚上七點半開始愈嚟愈旺場,大家都食得好開心,氣氛好好😄。店員們又超級好禮貌,服務到位,過程中佢哋不斷幫客人添茶,又關心我哋夠唔夠食,勁好👍。齋睇點餐紙未必會好清楚啲食物係乜東東🤔,因為食物名稱好特別,例如叫忘不了您、烈火紅唇等。不過好彩餐廳有另一本圖解,圖文並茂,咁就知係乜嚟啦😉。金龍卷($98),即係由芝士、炸蝦同三文魚組食。卷物有八件,每件大小適中,一啖放哂入口啱啱好🥢。一啖食哂我最鍾意嘅三文魚同炸蝦,芝士唔會太膩,好食😋。蜘蛛($88),即係由青瓜、牛油果、蟹柳同軟殼蟹組成。呢份卷物嘅命名好貼切🕸,因為軟殼蟹腳直插喺度,真係幾似蜘蛛腳。軟殼蟹炸得幾酥脆🦀,但略嫌其餘三件嘅餡就少咗啲。龍卷風沙律($78),🥗沙律係巨無霸份量,堆到成座山咁高。好彩佢係沙律,大部份係生菜,所以先無咁滯!沙律個醬辣辣哋
不過好彩餐廳有另一本圖解,圖文並茂,咁就知係乜嚟啦😉。
龍卷風沙律
龍卷風沙律($78),🥗沙律係巨無霸份量,堆到成座山咁高。好彩佢係沙律,大部份係生菜,所以先無咁滯!沙律個醬辣辣哋🌶,好開胃。生菜上面有勁多蟹柳絲同蟹籽,隱藏咗嘅仲有中華沙律,一開始唔覺、但就食到爽爽聲,好正。
雜錦天婦羅
雜錦天婦羅($58),天婦羅炸物有五件🍤,包括兩隻蝦,以及冬菇、甜薯同茄子各一,幸好最吸引嘅蝦有兩隻✌🏻,唔駛爭食。全部炸物都係預期中嘅好食,炸皮夠脆唔會太厚。
總括嚟講,呢餐係非常愉快嘅用餐體驗,食物味道唔錯,又有創意😜。價錢唔貴,折完人均消費只係百五蚊,仲要係食到勁飽飽!再加埋店員服務好好,值得推介。
2020-10-27
2020-11-01 19 瀏覽
Sogo 感謝祭梗係去掃貨啦!作戰完要食番啲嘢補充體力, 去左澳門逸園中心呢間日本料理, 佢出名食新派 壽司卷物, 每款菜式都有佢特別名字!龍捲風沙律蟹柳打散成絲狀, 包伙著調好味的海藻, 底層是新鮮沙律生菜, 灑上蟹籽和薯片碎, 口感清爽新鮮。上碟賣相造型夠霸氣, 相當吸引!辣妹我就最鍾意呢個卷物。用芝士調和吞拿魚粒, 上面再鋪咗蟹籽同薯片碎, 下面係炸蝦壽司卷, 夠creamy又有香脆口感, 個配搭又幾唔錯喎!蜘蛛有青瓜、牛油果、蟹柳、軟殼蟹。材料清新健康, 蟹柳打散成絲狀貌似蜘蛛, 牛油果有益健康, 口感軟滑清新!雜錦天婦羅天婦羅有番薯、冬菇、茄子、炸蝦。炸粉薄身香脆可口, 乾身冇油膩感!特級雞泡魚乾魚香撲鼻, 煙韌軟熟有嚼口, 咸道適中, 送酒一流!

辣妹

特級雞泡魚乾
魚香撲鼻, 煙韌軟熟有嚼口, 咸道適中, 送酒一流!

2020-11-01 18 瀏覽
約咗朋友食飯 大家都鍾意食日本菜😋就一於試吓呢間位於銅鑼灣特色嘅卷物專門店佢嘅卷物有好多種🎈另外亦都有刺身 飯類 串燒等等非常多選擇😝我哋叫咗個龍捲風沙律 係好多蔬菜上邊放咗蟹柳 海藻同脆片 另外亦加咗好多蟹子 份量好大再配上特色醬汁🥰忍唔住一啖又一啖咁食叫咗個雜錦天婦羅 以$58來講性價比好高👍有茄子 大蝦等等新鮮熱辣炸出來~好吃另外叫了兩款卷物:蜘蛛 內裏有炸軟殼蟹 牛油果 青瓜同蟹柳 好有質感 🤗軟殼蟹炸得好鬆脆 加埋一齊食係絕佳嘅配搭黑龍卷內裏係炸蟹柳及芝士,上邊放滿鰻魚及牛油果 ,豐富嘅配搭一啖一口好正!呢度嘅卷物質素相當唔錯🤪而且好有新意,下次要試吓其他嘅味道先!
約咗朋友食飯 大家都鍾意食日本菜😋
就一於試吓呢間位於銅鑼灣特色嘅卷物專門店

叫咗個雜錦天婦羅 以$58來講性價比好高👍
有茄子 大蝦等等新鮮熱辣炸出來~好吃

另外叫了兩款卷物:

2020-10-30 115 瀏覽
這次來了這間位於銅鑼灣的分店,店內設計簡約有質感,坐下來非常舒適,非常適合和朋友來。食物方面,我對餐廳的印象也是非常好的,上菜速度快,店員有禮貌,卷物也特別好吃-🍙🍙🍙$78 龍捲風沙律(蔬菜 海藻 蟹柳 脆片):上菜的時候我也驚嚇了🙀,超巨大一碟,甚至是一個手掌的高度。菜鮮甜又爽口,脆片也為清淡帶來調味,胃口大增。 醬料入口甜甜的,入口一會兒有少少後辣,是開胃容易接受的。整體感覺非常良好,非常推介一款沙律!卷物方面,非常欣賞它們入口不散,有外觀亦有美味🤍▫️$88 蜘蛛 (炸軟殼蟹 青瓜 牛油果蟹柳):軟殼蟹的蟹味非常突出,炸得酥脆,青瓜也令卷物更清新▫️$98 黑龍卷 (鰻魚 炸蟹柳 芝士 牛油果):印象最深刻的卷物,咀嚼過後,芝士的甜味慢慢湧出,非常有驚喜。 炸蟹柳同鰻魚口感雖然相似但味道的層次分明。所有材料的配搭非常合適!其他:🍤$58 雜錦天婦羅 (番薯 茄子 冬菇 蝦)蕃薯超甜!炸得酥脆。蝦彈牙易食!冬菇亦非常鮮甜,大大粒!🧈$38 牛油燒帶子:牛油香撲鼻而來 ,燒得完全不乾身,鮮味猶在

🍙🍙🍙
$78 龍捲風沙律(蔬菜 海藻 蟹柳 脆片):
龍捲風沙律

卷物方面,非常欣賞它們入口不散,有外觀亦有美味🤍
▫️$88 蜘蛛 (炸軟殼蟹 青瓜 牛油果蟹柳):
軟殼蟹的蟹味非常突出,炸得酥脆,青瓜也令卷物更清新

其他:
🍤$58 雜錦天婦羅 (番薯 茄子 冬菇 蝦)
蕃薯超甜!炸得酥脆。蝦彈牙易食!冬菇亦非常鮮甜,大大粒!

牛油燒帶子
牛油燒帶子
今晚食咗一間食物性價比甚高的餐廳,它就是位於銅鑼灣鬧市的「古今」!龍捲風沙律沙律有如一座山,又紅又綠,賣相極為吸引😍而且有超級多蟹柳,伴有青瓜絲,中間隱藏着一層中華沙律,沙律醬極為醒胃,而且加入了薯片碎,大大提升了口感和食物的層次!好掂!🌟🌟🌟🌟🌟蜘蛛 炸軟殼蟹夠香脆,青瓜和牛油果令成件事冇咁有罪惡感,而蟹柳都好鮮甜!黑龍卷 卷物由鰻魚、炸蟹柳、芝士、牛油果合制而成,當中我至愛就是中間的芝士,完全是入口即溶,我認為這是必吃的卷物啊😍😍😍雜錦天婦羅熱辣辣又夠香脆,特別是炸蝦天婦羅🍤,外皮唔會太厚粉,我鍾意!食完都覺得唔係好夠飽,所以再追加了牛油燒帶子,帶子雖然唔係好大隻,但用牛油燒就真係好香!冇得輸!

2020-10-28 256 瀏覽
今個月SOGO正在做35周年的優惠,趁最後數日去掃貨。掃貨之前,就在附近吃一些東西。經過澳門逸園中心時收到傳單,就上去試試。在門口就看到原來這間店曾在TVB節目介紹過,就放心入去了。環境:有日式的格調,四周用竹和日本畫作裝飾,頭上是竹紙燈,盡頭是壽司和日本酒吧,可以看到廚師正忙碌做卷物。有實行防疫措施,雖然桌與桌之間不夠一米,但也有一塊玻璃版作隔絕。雖然餐廳位置夠高和有落地玻璃窗,但可惜景觀只是高級商場,所以有景觀都可以等於無。服務:上菜速度快,只是等燒物較久,不時會幫客人添茶水,臨走時亦幫我們按電梯,很貼心。食物:龍卷風沙律$78我看到差不多每一枱客人都會點叫,應該是必點招牌菜之一。份量真是相當豐富,是二人的份量,底層是生菜,中間是中華沙律,最上面是蟹柳絲,再淋上蛋黃醬和日式醬汁,最後是灑上少許蟹子。各樣食材都很配搭,一定要將所有食材拌勻,不然會有點過鹹,吃完這個有機會已經四成飽。我很喜歡這個日式沙律,因為是用壽司的日常食材製作,而不是西餐的前菜,而是真正的日式沙律。雜錦天婦羅🍤$58配和風醬汁有日本紫蕃薯、茄子、蝦和香菇蝦子本身的鮮味與麵衣酥脆口感,是一等的美味,炸茄子可吃到其中多

在門口就看到原來這間店曾在TVB節目介紹過,就放心入去了。

環境:

食物:

龍卷風沙律$78

雜錦天婦羅🍤$58配和風醬汁

有日本紫蕃薯、茄子、蝦和香菇
蝦子本身的鮮味與麵衣酥脆口感,是一等的美味,
炸茄子可吃到其中多汁的口感。紫蕃薯帶有淡淡地甜味。

蜘蛛$88

卷物是以軟殼蟹、青瓜、牛油果和蟹柳作為餡,其中一頭一尾的造型是突出食材,以配合「蜘蛛」的名稱。但坦白說,味道並不突出,其實對我來說,炸軟殼蟹和炸蝦的味道是一樣的,而且牛油果的比例實在少得可憐,所以我對此卷物有點失望。

金龍卷$98

另一款卷物是以炸蝦為中心,再配上芝士、三文魚和一點的沙律醬。因為已經吃了兩款炸物,想不到此卷物也是炸物為主,可想而知,其實有點過膩。不過,此炸蝦跟天婦羅炸蝦是不同的做法,表皮是更爽脆,不過我是覺得配搭的醬汁有點問題,應該是用清新一點的醬汁,而不是沙律醬,來消除油膩感。

煙肉蘆筍串$28

因為吃得太多沙律醬和炸物,很想有一點咸食物來中和,所以點叫了一個燒物。一串有三個,厚薄適中的煙肉卷起數條幼身的蘆筍,二者是很配合,蘆筍中和了煙肉的咸味。

2020-10-27
  • 龍捲風沙律
1K
2020-10-27 41 瀏覽
放工一個人食晚餐, 又唔係太肚餓, 諗起澳門逸園中心有間古今, 之前想試好耐, 主打特色創意卷物, 今晚一個人就岩哂, 上去試下先! 澳門逸園中心既日式餐廳超受歡迎, 而且感覺上高檔D, 晚晚放工時間都要排隊等LIFT, 所以感覺係得依幢大廈既餐廳都係好野~~餐廳環境大致都係典型優雅既和風設計, 感覺舒適。MENU除左主打既卷物外, 仲有天婦羅, 串燒, 鍋物, 不過得1個人真係食唔到咁多, 只係叫左一個小食同一條卷物~雞泡魚乾雞泡魚乾燒得香口, 口感帶煙韌唔會乾到柴哂, 面頭既燒蜜汁甜甜地, 配沙律醬咬下咬下好過癮。金龍卷金龍卷中心既炸蝦可以見到蝦肉幾粗身, 炸粉口感仍帶脆, 面頭既三文魚加上燒汁味道多左種香甜, 成舊放入口, 口感同味道都好豐富!下次叫埋朋友泥試下其他特色D既卷先! 另外想讚下依度既SERVICE, STAFF態度非常親切有禮, 難得呀!

雞泡魚乾

2020-10-26 94 瀏覽
銅鑼灣多美食,澳門逸園中心入面就已經有好多餐廳~呢次妹豬仔就去咗呢間日式餐廳🇯🇵。呢度裝潢好日式,環境好舒服,仲有設有包廂俾一班大人用餐🙌🏻~.🔸 (HK$78)沙律份量超多🥗,有生菜、海藻,再撒上脆片,增加咗口感層次。而一絲絲嘅蟹柳堆成一個小山丘,再加上蟹籽,非常吸睛😉!沙律再配咗日式醬汁同芥末醬,十分開胃😋~.🔸 (HK$88)餐廳特色卷物之一,以炸軟殼蟹🦀、青瓜、牛油果🥑、蟹柳而成,再淋上醬汁。軟殼蟹炸得好香好酥脆,但唔會好油膩,配埋青瓜、牛油果更一減邪惡感👍🏻!.🔸 (HK$98)餐廳特色卷物之一,以三文魚、炸蝦🍤、芝士🧀而成。炸蝦同芝士包喺入面,肥美嘅三文魚就放喺面頭🤤,再有沙律醬同醬汁,遠睇就好似一條金龍咁~賣相吸引😍!.🔸 (HK$58)包括:紫芯蕃薯🍠、茄子🍆、冬菇、蝦🍤,天婦羅夠晒熱辣辣,而炸漿唔厚,只係薄薄一層,炸得好香脆😙!.🔸 (HK$118)由於太大食🤭,於是點多一個餐廳特色卷物,呢個卷物係以吞拿魚、炸蝦🍤、芝士🧀而成。其實係嘅變奏版,面頭就改成吞拿魚,成為一條紅色嘅龍咁~賣相同樣吸引🤗!.✨妹豬仔👧🏻💬: 整體嚟講,食物味道同質素都唔錯😋,特色卷物嘅名稱同賣

🔸[龍卷風沙律🌪] (HK$78)
龍卷風沙律

🔸[蜘蛛🕷] (HK$88)
蜘蛛

🔸[金龍卷🟠🐉] (HK$98)
金龍卷

🔸[雜綿天綿羅] (HK$58)
雜綿天綿羅

🔸[紅龍卷🔴🐉] (HK$118)
由於太大食🤭,於是點多一個餐廳特色卷物,呢個卷物係以吞拿魚、炸蝦🍤、芝士🧀而成。其實係[金龍卷]嘅變奏版,面頭就改成吞拿魚,成為一條紅色嘅龍咁~賣相同樣吸引🤗!
紅龍卷

✨妹豬仔👧🏻💬: 整體嚟講,食物味道同質素都唔錯😋,特色卷物嘅名稱同賣相特別之外,仲整得好好,唔會一夾就散,而且係即點即整,十分抵讚👍🏻!
💡妹豬仔話你知💁🏻‍♀️~呢度都幾滿座,大家想去食嘅話,記得早啲book定位喇~
雜綿天綿羅
紅龍卷
  • 雜錦天婦羅
銅鑼灣呢幢大廈出名地點就腳同多日本食店,開得喺度嘅都有返咁上下實力,今日就試左呢間居酒屋。🔸龍卷風沙律🥗份量大到不得了,有好多蟹柳堆到龍捲風咁,仲有中華沙律同生菜喺底,酸酸哋幾開胃。🔹特級雞泡魚乾🐡雞泡魚乾燒完都唔會好乾好硬,內層仍然好煙韌,眨下眼就食晒,送酒一流。🔸蜘蛛原來蜘蛛即係軟殼蟹,紫菜食落仍然香脆,包住軟殼蟹,蟹柳,青瓜同牛油果,一啖咬落去就有唔同口感。🔹雜錦天婦羅🍤總共有4種天婦羅,包括炸蝦,紫薯bb,蕃薯同茄子。估唔到咁慷慨有2隻炸蝦,總括嚟講炸漿都唔算厚,而且炸得香脆,不得不提係紫薯bb,入口甘甜一定係靚貨🔸燒牛舌🐄牛舌表面燒得香脆,入面仍然軟淋淋真係不得了。不得不提個醬,酸酸哋有陣胡椒味,配牛舌食一流。店家話差唔多每枱都會點一份,我就覺得一份點會夠呀。🔹金龍卷🍣普遍嚟講金龍卷即係炸蝦卷,呢度除左炸蝦之外仲包住忌廉芝士,面頭仲有三文魚刺身,非常豐富,上面仲加左燒汁同沙律醬,層次豐富

🔸龍卷風沙律🥗

2020-10-21
  • 蜘蛛
  • 龍捲風沙律
1K
聽了古今這間餐廳很久,但一直沒機會去吃,剛好在cwb返工的朋友約吃飯,就去了😝餐廳是日本風設計,坐得頗舒服,8點幾全場坐滿了,非常熱鬧。🌟龍捲風沙律(crazy salad):沙律非常精緻,佈置得像龍卷風一般,疊滿面的是蟹柳和海草,配上脆脆和微辣的沙律醬,沙律菜都好爽好新鮮,口感同味道都好特別!🍣蜘蛛:這裡的卷物名稱都很得意,這個名為「蜘蛛」的卷物其實是炸軟殼蟹卷,軟殼蟹好多肉,配上牛油果、蟹柳和青瓜,好豐富的口感。🍣火焰金龍卷:金龍卷上的是火炙三文魚,三文魚燒得好香,而且本身肉質鮮甜,好易入口。三文魚上的是芝士醬,配上夾在卷內的炸蝦🍤,好滋味😋🌟壽司薄餅:本來還有點擔心壽司薄餅會不會好大份,原來是非常精緻的,份量剛剛好。上面鋪滿吞拿魚蓉,配上辣醬好惹味可口,底下是一層炸過的飯,真的很特別,而且是這裡獨有的菜式。🌟雜錦天婦羅:天婦羅炸得好脆,特別喜歡冬菇和紫薯。這裡的炸物很特別,不會好油膩的脆,口感好好。其實餐廳還有很多特式卷物,下次再戰😋

餐廳是日本風設計,坐得頗舒服,8點幾全場坐滿了,非常熱鬧。

壽司薄餅

其實餐廳還有很多特式卷物,下次再戰😋
2020-10-24 54 瀏覽
星期六去SOGO 感謝節shopping完去咗附近商業大廈搵嘢食~就比古今呢間餐廳嘅卷物吸引住主打特色卷物壽司🍣上到去服務員💁‍♂️都好有禮貌地遞上餐牌望住個餐牌真係花多眼亂 款款都想點今次叫左1個沙律🥗1個天婦羅🍤2款壽司1.龍捲風沙律 (OpenRice 真係冇介紹錯)必點👍🏻沙律來講份量都算多 蟹肉新鮮甜甜配上中華沙律真係好開胃,生菜配上自家製沙律醬同脆脆 推介!2.雜錦天婦羅$58就可以5件真係抵食 仲要唔厚粉即炸 正!重點係番薯係紫心番薯仔👏🏻有驚喜3. 蜘蛛(卷物)軟殼蟹同牛油果都係我至愛 好味 成條差唔多係我K.O😋4.金龍卷 (卷物)有炸蝦,芝士cream同三文魚上面加沙律醬係精粹成個整體都好夾 真係好好味真係好滿意呢間餐廳有禮貌又好食一定有下次
星期六去SOGO 感謝節shopping完
去咗附近商業大廈搵嘢食~
就比古今呢間餐廳嘅卷物吸引住
主打特色卷物壽司🍣

上到去服務員💁‍♂️都好有禮貌地遞上餐牌
望住個餐牌真係花多眼亂 款款都想點

今次叫左1個沙律🥗1個天婦羅🍤2款壽司

1.龍捲風沙律 (OpenRice 真係冇介紹錯)必點👍🏻

2.雜錦天婦羅
$58就可以5件真係抵食 仲要唔厚粉即炸 正!
重點係番薯係紫心番薯仔👏🏻有驚喜

3. 蜘蛛(卷物)
軟殼蟹同牛油果都係我至愛 好味 成條差唔多係我K.O😋

4.金龍卷 (卷物)
有炸蝦,芝士cream同三文魚上面加沙律醬係精粹
成個整體都好夾 真係好好味

真係好滿意呢間餐廳
有禮貌又好食一定有下次

2020-10-24 139 瀏覽
星期日去完野餐,心思思想食啲日本嘢,於是就去咗日本菜最集中嘅銅鑼灣,揀咗一間叫古今嘅主打卷物,因為想食得簡單啲。由於是第一次幫襯,唔肯定食物嘅份量,所以首先點了四款,包括雜錦天婦羅,龍捲風沙律,金龍卷同蜘蛛卷。沙律一上枱,已感受到分量十足,裏面包括有蔬菜海藻,蟹柳及一些脆片。蟹柳撕得十分柔細,蔬菜新鮮,海藻就提供了輕微的鹹味,而脆片就增加口感,食落層次非常豐富👍雜錦天婦羅裏面有大蝦金時蕃薯,茄子及冬菇,種類不算很多,但新鮮炸起,香脆可口。跟着就是卷物出場,首先是金龍卷,裏面分別有三文魚炸蝦芝士,材料豐富,而飯的份量反而不多,而且卷得十分柔細,一口一啖剛剛好,加了燒汁及沙律醬,味道豐富,令人一口一口食不停😋最後上枱的是蜘蛛卷,裏面分別有炸軟殼蟹,青瓜,牛油果,蟹柳。而這個卷的size較金龍卷大,可能因為炸軟殼蟹已經佔了很多的份量。而通常炸軟殼蟹同牛油果都是最佳拍檔,加了青瓜口感更見清新。起初諗住點四個菜,唔夠飽就再叫,但原來分量剛剛好,而價錢只是三百多元,在銅鑼灣食日本嘢又食得飽價錢相對便宜,整體餐廳性價比不錯,值得推介👍
𨋢入面的宣傳
主打卷物