2023-03-24 193 瀏覽
朋友仔喺荃灣放工,咁我過嚟陪佢食晚飯,近近地喺荃新天地搵嘢食,行到一樓,見到古今二,啲卷物好似幾吸引喎!好,坐低睇吓有咩好食先。龍捲風沙律,好大碗沙律,有蟹籽,蟹柳絲,生菜,上面仲有點點薄脆,食落索索聲,最緊要醬汁足夠。金龍卷,上面係三文魚刺身,飯卷裏面包着沙律醬和炸蝦,食落好有層次。煙花,有角切三文魚和吞拿魚粒粒,個醬汁係辣味,上面有蟹籽和薄脆,飯卷都爆得好實淨,仲有黑白芝麻,食落口感豐富又香口。鹽燒雞中翼秘製蒜香牛油燒帆立貝鹿兒島黑豚荔枝卷串燒蒜香牛油紫薯全部即叫即燒,呢個鹿兒島黑豚荔枝卷串燒,幾特別,外面係有油脂感嘅豚肉,裏面係甜甜清爽荔枝,一齊食,原來好夾,荔枝減輕左豚肉嘅油膩。

好,坐低睇吓有咩好食先。

鹽燒雞中翼
鹿兒島黑豚荔枝卷串燒
蒜香牛油紫薯
很久都沒有到荃灣楊屋道街市買餸,今次去買餸前就到了荃新天地先吃晚餐,因為當天天氣很熱,就想吃壽司卷物,所以選了之前在尖沙咀品嚐過的〔古今二〕日式料理店。店內裝潢以木系格調為主,雖然店鋪面積很小,但窗邊座位有落地玻璃,透光度十足,餐廳主打供應多款日式料理,食物種類選擇很多,而數款特色卷物更是店內代表性的菜式,以多元化的配搭,配合顏色鮮艷食材去製作不同口味的菜式,吃美食的同時,更令人賞心悅目。【金龍卷】Golden Dragon Roll (HK$98)卷物中間內包了炸蝦及芝士,入口炸蝦很香脆彈牙,最喜歡就是頂層更鋪了辣味沙律醬及三文魚,熱辣辣新鮮炸起,而且炸蝦沒有油膩感。【日式麻醬秋葵豆腐沙律】Tofu and Akra Salad in Sesame Sauce (HK$78)整盤沙律份量十足,沙律菜上鋪滿了豆腐、車厘茄、秋葵及蔬菜等,蔬菜都很新鮮,配上日式麻醬沙律醬,口感豐富又開胃。【蜘蛛】Spider Roll (HK$96)每件卷物上都有厚厚的炸軟殼蟹、夾著牛油果、青瓜及蟹柳,炸得香脆的軟殼蟹,一口一啖都咀嚼出濃郁的軟殼蟹味道。【鹿兒島黑豚荔枝卷串燒】Kagoshima Pork

【日式麻醬秋葵豆腐沙律】
【蜘蛛】Spider Roll (HK$96)
【鹿兒島黑豚荔枝卷串燒】
Kagoshima Porks and Litchi Skewers (HK$32)
店內人氣推介,豚肉燒得香脆而且肉質幼嫩,荔枝肉包在肉卷內,兩者在口腔內融合,味道香甜又惹味,出乎意料的配搭,很好味道。
【櫻花蝦茄子燒】Grilled Sakura Shrimp Eggplant (HK$68)
原條茄子燒得很香口,入口都是滿滿的櫻花蝦,茄子口感軟腍,加上日式醬汁,很惹味。

其他分店: 觀塘|荃灣千色匯|銅鑼灣|尖沙咀

〔古今二〕
香港新界荃灣楊屋道1號荃新天地1期1樓116號舖
Shop 116, 1/F, Citywalk Phase 1, 1 Yeung Uk Road, Tsuen Wan, N.T., Hong Kong
2023-03-18
5 分鐘 (堂食)
2023-03-23 225 瀏覽
今日行完山🏞,返嚟荃灣食好嘢💓太耐冇返「鄉下」,所以揀咗嚟荃新天地食日式嘢💓因為我哋早嚟食夜晚,比我哋坐到窗邊位,叫做可以望下景食飯,chill一chill😁餐單上嘅特色卷物感覺上配搭幾有新鮮感,啲名都改得好有創意,例如烈火紅唇又真係同幅圖幾夾😂開胃菜叫咗個日式麻醬秋葵豆腐沙律 $78🥗 入面仲有蟹籽同車厘茄,清爽開胃,最緊要係佢份量多,對得住個價錢👍🏻為咗過過口癮,叫咗野菜天婦羅 $68🍤,有三款菇、紫薯仔、秋葵,值得一讚係佢唔算厚粉食落唔會太油膩但仲係好香脆👍🏻終於嚟到主食🍣我哋叫咗卷物午夜牛郎 $98 有八件壽司,每件入面有熟三文魚、牛油果🥑同芝士🧀,雖然我唔明個名同個菜式有咩關係😂但係好食嘅!! 外面個皮係脆炸嘅,感覺似調返轉嘅炸兩😂😂😂入面嘅芝士一啲都唔漏,仲好夾👍🏻行完山太肚餓,再叫多個卷物,搖滾樂 $82🍣 ,一共六件,每件入面有鰻魚、炸蝦、芝士、牛油果,一次過滿足曬咁多種口味🤤鍾意食熟壽司嘅朋友唔好錯過🫡最後仲叫埋秘製蒜香牛油燒帆立貝 $38 🍢 帆立貝大大隻,牛油味🧈好香🤤,一定要趁熱食👍🏻餐廳仲有熱綠茶任斟,清口解渴解埋油膩💓加埋一兩個人埋單每人都唔洗$200,但已
今日行完山🏞,返嚟荃灣食好嘢💓
太耐冇返「鄉下」,所以揀咗嚟荃新天地食日式嘢💓

日式麻醬秋葵豆腐沙律

野菜天婦羅

午夜牛郎

秘製蒜香牛油燒帆立貝

餐廳仲有熱綠茶任斟,清口解渴解埋油膩💓
加埋一兩個人埋單每人都唔洗$200,但已經食到捧住個肚走🥹
2023-03-23
日式麻醬秋葵豆腐沙律
野菜天婦羅
午夜牛郎
  • 卷物
2023-03-23 195 瀏覽
🐽對上一次食古今已經係好多年前食銅鑼灣店🤣呢到最正係壽司有好多款新奇既配搭好創新😆。👅彩虹卷($116)個卷面頭有三文魚、吞拿魚同牛油果夠哂colourful🥑刺身夠凍同軟滑,同牛油果既味道幾一致😝係略厭中間淨係卷住蟹柳同青瓜,味道比較單調普通🤨。👅搖滾樂($82)面頭有鰻魚,入面卷住芝士、牛油果同炸蝦🍤 主要食到鰻魚既香甜味😗炸蝦幾脆口,芝士同炸蝦好夾😌。👅龍卷風沙律($76)咁高咁大份,食沙律都食飽😁有海藻、蟹柳、脆片同生菜🥬個沙律汁除左有酸甜味之外,仲食到是拉差醬既酸辣感😬食完幾開胃!。👅炸雞軟骨($66)平時食既雞軟骨都係細細舊,呢到既雞肉仲多過軟骨😃大舊啲食起黎幾滿足,而且炸到好香口👍🏻一定要點蛋黃醬食~。👅蒜香牛油紫薯($18)一上枱就聞到好香牛油味🧈紫薯熱辣辣夠哂甘甜😋

👅彩虹卷($116)

👅搖滾樂($82)

👅龍卷風沙律($76)

👅炸雞軟骨($66)

👅蒜香牛油紫薯($18)
一上枱就聞到好香牛油味🧈紫薯熱辣辣夠哂甘甜😋
之前去咗觀塘古今二食過特色壽司,覺得好好味😋見到荃灣荃新天地開咗古今二,去試下其他創意壽司先🥢金龍卷 係比炸蝦卷更有特色嘅卷物,上面放上三文魚同千島沙律醬一啖咬落去,口感豐富,炸蝦香脆爽口同三文魚都好夾😜🥢煙花上面鋪滿辣味三文魚同辣味吞拿魚,中間卷住芝士加咗少少脆脆係旁,口感層次豐富三文魚吞拿魚都好新鮮鮮甜,可以再encore!🥢清酒煮蜆一上枱好香清酒味啊🍶蜆嘅份量都幾多,蜆肉飽滿大粒,而且入味最緊要係冇沙😬👍🏻🥢龍卷風沙律必食沙律🥗並唔係平平無奇嘅沙律生菜上加入大量蟹柳絲、中華沙律、蟹籽拌勻日式沙律醬令整個沙律更為出色開胃之餘又健康古今二 荃灣楊屋道1號荃新天地一樓116號舖
之前去咗觀塘古今二食過特色壽司,覺得好好味😋
見到荃灣荃新天地開咗古今二,去試下其他創意壽司

🥢金龍卷
係比炸蝦卷更有特色嘅卷物,上面放上三文魚同千島沙律醬
一啖咬落去,口感豐富,炸蝦香脆爽口
同三文魚都好夾😜

🥢煙花
上面鋪滿辣味三文魚同辣味吞拿魚,中間卷住芝士
加咗少少脆脆係旁,口感層次豐富
三文魚吞拿魚都好新鮮鮮甜,可以再encore!

🥢清酒煮蜆
一上枱好香清酒味啊🍶
蜆嘅份量都幾多,蜆肉飽滿大粒,而且入味
最緊要係冇沙😬👍🏻

🥢龍卷風沙律
必食沙律🥗並唔係平平無奇嘅沙律
生菜上加入大量蟹柳絲、中華沙律、蟹籽拌勻
日式沙律醬令整個沙律更為出色
開胃之餘又健康

古今二
荃灣楊屋道1號荃新天地一樓116號舖
2023-03-21 208 瀏覽
今晚和好友到荃灣逛街🥳記起以前好友推薦的日本餐廳晚上便來到這間日本料理再品嚐一番✨這間日本餐廳真是大推介👍.我們點了一份火山、午夜牛郎和燒茄子🍆火山真的很IG-able😛這個美食需要侍應在上枱把2邊的海鹽點火🔥頓時將卷物置身火焰之中場面好壯觀好靚!超適合打卡!火山的內餡很豐富~卷物內有牛油果、蟹籽和青瓜等✨上邊還鋪再滿蟹柳絲、蟹籽和明太子醬等的材料十分滋味而且份量十足😎午夜牛郎也是一個好出色的卷物外層香脆卷物🙌🏻入面包括三文魚和牛油果🫒面頭還點了忌廉芝士🧀味道很特別且滋味😜而燒茄子也是一流 很有特色💖內面有滿滿的櫻花蝦✨吃時充滿櫻花蝦既香味不但惹味且很有口感😆.整體而言用餐感覺很棒環境很舒適 食物價格合宜又好吃是日本料理的一大首選!👍
今晚和好友到荃灣逛街🥳
記起以前好友推薦的日本餐廳
晚上便來到這間日本料理再品嚐一番✨
這間日本餐廳真是大推介👍
我們點了一份火山、午夜牛郎和燒茄子🍆
火山真的很IG-able😛
這個美食需要侍應在上枱把2邊的海鹽點火🔥
頓時將卷物置身火焰之中
場面好壯觀好靚!超適合打卡!
火山的內餡很豐富~
卷物內有牛油果、蟹籽和青瓜等✨
上邊還鋪再滿蟹柳絲、蟹籽和明太子醬等的材料
十分滋味而且份量十足😎
整體而言用餐感覺很棒
環境很舒適 食物價格合宜又好吃
是日本料理的一大首選!👍

2023-03-20 187 瀏覽
收工番反黎荃灣搵食,就試下想食好耐嘅古今二!店內主打特色卷物!龍卷風沙律 $76 沙律菜底配蟹柳絲、脆片同中華沙律加上明太子醬汁,口感一流!忘不了你 $98芒果舖在飯卷面,中間卷住炸牛肉同creamy 芝士,酸酸沙律醬好開胃!彩虹卷 $116 賣相都幾靚,有2-3款不同刺身舖面再卷入牛油果、青瓜同蟹柳!自家玉子燒 $55 炙燒過好香甜,帶有蟹子都幾好味份量偏少鹽燒雞中翼 $28兩大隻雞中翼,燒得剛好!只有鹽調味都夠,皮脆肉嫩~
收工番反黎荃灣搵食,就試下想食好耐嘅古今二!

店內主打特色卷物!

龍卷風沙律 $76

沙律菜底配蟹柳絲、脆片同中華沙律
加上明太子醬汁,口感一流!

忘不了你 $98

芒果舖在飯卷面,中間卷住炸牛肉同
creamy 芝士,酸酸沙律醬好開胃!

彩虹卷 $116
賣相都幾靚,有2-3款不同刺身舖面

再卷入牛油果、青瓜同蟹柳!

自家玉子燒 $55

炙燒過好香甜,帶有蟹子都幾好味
份量偏少

鹽燒雞中翼 $28
兩大隻雞中翼,燒得剛好!
只有鹽調味都夠,皮脆肉嫩~
2023-03-20
  • 龍卷風沙律
  • 彩虹卷
2023-03-19 217 瀏覽
今晚和好友到荃灣逛街,晚上便來到這間日本料理吃晚飯,這間日本餐廳真是大推介👍我們點了龍捲風沙律、鹿兒島黑豚荔枝卷串燒、櫻花蝦茄子燒、櫻花蝦茄子燒和三文魚飯卷。龍捲風沙律分量很多,會吃到辣汁的味道,也有蟹柳、海藻、蟹殼等的材料,整體夾起來便很好吃😋 金龍卷内包含三文魚、炸蝦與芝士,炸蝦很香脆,可以增加口感 ,加上有芝士陪襯,味道就便得十分豐富。燒茄子燒得剛剛好,軟滑嘅茄子配上鹹香嘅櫻花蝦,非常惹味,即時食慾大增。整體而言,這間中式餐廳的水準不錯,是一個非常值得推薦的日本餐廳,食物的味道和賣相也很好,真的很適合喜歡吃日本料理的朋友仔過來大大品嚐一番🥳❣️📍 古今二 (荃新天地) (荃灣)荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖#hkig#hkfoodie#hkfood#hkgirl#hkfoodstagram#hkfoodlover#hkgiveaway#hkfoodtalk#hkcafe#hklife#hklife

📍 古今二 (荃新天地) (荃灣)
荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖

🍽古今二 (荃新天地) (荃灣)📍荃灣楊屋道1號荃新天地一樓116號舖1. 蟹柳沙律🦀蟹柳沙律嘅份量真係好多,一見到就好開心,本人特別喜愛食蟹柳,見到真係超級滿足。喺蟹柳嘅上面仲放咗好多蟹籽,加埋沙律醬同生菜嚟食真係天衣無縫。2. 炸軟殼蟹天婦羅🦀外脆內軟嘅軟殼蟹天婦羅,外表被炸到金黃色,原隻軟殼蟹上碟,拎嚟打卡真係一流。裏面嘅部份肥美鮮甜,十分可口。3. 椒鹽雞腎(2串)🐣雞腎咬落去好爽脆,椒鹽嘅味道好出,有少少辣辣地。唔好睇佢好似細細粒,得兩點串咁,其實份量啱啱好,最啱就係做下酒菜。4. 富士山🗻富士山真係名不虛傳,一見到佢就覺得好有氣勢。佢嘅外表係滿滿既蟹柳同蟹子,上面仲有啲脆脆同鰻魚汁,裏面嘅卷物係牛油果同鰻魚,味道酸酸甜甜為主,口感好豐富,而且不會覺得膩。5. 煙花(6件)🧨佢哋卷物嘅材料真係好足料,有辣味吞拿魚蓉喺上面,裏面捲着嘅係辣味三文魚,上面仲放咗一啲脆脆同蟹籽,食起上嚟更有層次。環境:💛💛💛💛🤍4/5衛生:💛💛💛💛💛5/5食物:💛💛💛💛💛5/5價錢:💛💛💛💛💛5/5($397/2=💰198.5)P.S. 既然今日嚟到荃灣同朋友行街街,就當然順便食埋一個靚午餐。咁岩想
🍽古今二 (荃新天地) (荃灣)
📍荃灣楊屋道1號荃新天地一樓116號舖

1. 蟹柳沙律🦀

2. 炸軟殼蟹天婦羅🦀
外脆內軟嘅軟殼蟹天婦羅,外表被炸到金黃色,

3. 椒鹽雞腎(2串)🐣

4. 富士山🗻

5. 煙花(6件)🧨

環境:💛💛💛💛🤍4/5
衛生:💛💛💛💛💛5/5
食物:💛💛💛💛💛5/5
價錢:💛💛💛💛💛5/5($397/2=💰198.5)

P.S. 既然今日嚟到荃灣同朋友行街街,就當然順便食埋一個靚午餐。咁岩想食壽司嘅我,見到附近有呢一間日式餐廳就決定入去。佢哋嘅地方環境好舒服,我啱啱好坐喺玻璃嘅旁邊,唔單止可以欣賞佢哋咁有心機嘅擺碟仲可以欣賞佢餐廳嘅風景,真係好滿足。
2023-03-18 208 瀏覽
今日早上勁忙,lunch等都2:15都未食,好肚餓,經過見到呢件坐滿人,但有幾枱都差不多走,就決定入來。叫左幾樣嘢都幾好食。首先叫左個龍卷風沙律 ,份量超大,夠飽肚,蔬菜好新鮮,配埋蟹籽同蟹柳,加少少辣mayo,好食!卷物叫左兩樣:金龍卷同辣妹,我個人比較喜歡金龍卷,中間有炸蝦,上面有三文魚。炸蝦好好食,脆口冇舊油味。辣妹其實舊係辣吞拿魚,都唔錯。另外叫埋個琦玉網燒牛舌,件件都係厚切!大滿足!就連黑豚豬頸肉串燒都燒得好好味!

今日同友人去完南豐紗廠,之後就去咗荃新天地搵野食咁岩見到依間古今二,之前都知道有好幾間分店,但一直未有機會試,於是我地就揀咗依間啦~門口都已經好有日本風格元素🇯🇵 一入到去仲聽到一直播緊日文歌tim haha 首先第一道小食就係日式章魚小丸子🧆個皮係脆嘅,同平時係街邊食到嘅有分別,而我自己就偏好食依隻。外皮脆卜卜,入面仲超足料,有成3粒章魚🐙之後嗌咗侍應推薦嘅黑豚豬頸肉串燒,味道係有啲辣辣地,食落無咁溜。都燒得幾金黃,唔錯唔錯相信有試過古今二嘅吃貨們都會知道最出名係佢地嘅捲物,所以我地今次就order咗2款。分別係青龍卷🐉同埋搖滾樂🎸青龍搖有濃濃嘅鰻魚味再配上牛油果軟滑口感而搖滾樂就係加入咗炸得剛剛好嘅脆脆炸蝦,忌廉芝士同埋面頭灑上咗芝麻粒,增添香味到最後嗌咗個沙律作結🥗柚想蝦你🦐🦐中華沙律 x 柚子,好清新再配上牛油果粒粒同甜蝦刺身,鮮甜味十足埋單每人$200都唔洗,又食到創新嘅捲物推廣大家都黎一試呀
今日同友人去完南豐紗廠,之後就去咗荃新天地搵野食

黑豚豬頸肉串燒

青龍搖有濃濃嘅鰻魚味再配上牛油果軟滑口感

青龍卷

柚想蝦你

埋單每人$200都唔洗,又食到創新嘅捲物
推廣大家都黎一試呀

2023-03-16 192 瀏覽
呢間都係我長期會食嘅餐廳,因為佢嘅份量超多,真係好抵食,而且水準keep到咁好添。⚜️龍巻風沙律淨係望到沙律嘅份量既已經好開心,如果自己一個人食嘅話,淨係食沙律已經夠晒飽。上面係超多蟹籽,所以成個沙律嘅口感脆卜卜好正,而且入面係超多蟹柳。成個沙律菜口感好新鮮,啲菜都係好脆口。⚜️烈火紅唇佢嘅造型非常特別,而且咁樣配搭嘅壽司我都係第一次見,上面係用士多啤梨去點綴,中間夾雜着脆卜卜嘅天婦羅蝦。⚜️搖滾樂(6件)呢個係一個鰻魚嘅壽司,壽司卷入面夾入面夾咗芝士青瓜,青瓜好爽脆,芝士入口即,口感好特別。⚜️古今日式煎餃(6件)餃子煎到岩岩好,個底程金黃色,入面個餡仲係好juicy。⚜️日式章魚小丸子(6粒)章魚燒個餡好豐富,真係會食到粒粒嘅章魚肉,係煮耐咗少少,但免頭都係脆卜卜,好香。

⚜️龍巻風沙律

⚜️烈火紅唇

⚜️搖滾樂(6件)
呢個係一個鰻魚嘅壽司壽司卷入面夾入面夾咗芝士青瓜,青瓜好爽脆,芝士入口即
,口感好特別。

⚜️古今日式煎餃(6件)
餃子煎到岩岩好,個底程金黃色,入面個餡仲係好juicy。

⚜️日式章魚小丸子(6粒)

2023-03-15 192 瀏覽
放假和朋友去荃灣逛街,累了便在附近找餐廳吃飯,剛好看到古今二,以前在觀塘食過不錯,所以跟朋友便再試試,不是晚餐時間也需要等半小時。下單方便,用手機下單。金龍卷$98用了鰻魚、炸蝦、芝士、牛油果蓉,每種材料很搭。炸蝦脆配以軟滑的忌廉芝士和牛油果蓉,吃下去又軟又脆,面頭再配上照燒鰻魚, 非常和味。搖滾樂(6件)$82用了三文魚、炸蝦、忌廉芝士,飯卷同樣有炸蝦和忌廉芝士,面頭就用了三文魚和明太子沙律醬,吃下去挺開胃的。龍卷風沙律$76沙律很大一碟,裡面有沙律菜、海藻、蟹柳、蟹籽,沙律醬加了一點點辣,非常開胃,解膩。雜錦天婦羅$88有三款炸物,蝦、秋葵、迷你蕃薯,還有蘿蔔蓉天婦羅汁,材料也新鮮。荃灣分店和觀塘一樣,卷物出色,會再光顧。

金龍卷$98

用了鰻魚、炸蝦、芝士、牛油果蓉,每種材料很搭。

搖滾樂(6件)$82

龍卷風沙律$76

雜錦天婦羅$88

荃灣分店和觀塘一樣,卷物出色,會再光顧。
2023-03-12 200 瀏覽
高cp創新日本料理🌸龍卷風沙律 $76 🌟🌟🌟🌟🌟有蟹柳、蟹籽、中華沙律、沙律菜,拌起來食,爽脆新鮮口感,帶出微微的辣味,非常開胃。🌸煙花(6件)$79 🌟🌟🌟🌟🌟每件壽司均有個小山丘,整件放入口,充滿著幸福既感覺,小山丘是辣味吞拿魚刺身粒,而小反卷是辣味三文魚刺身粒。🌸金龍卷 $98 🌟🌟🌟🌟🌟非常吸睛而且超好味的金龍卷,脆卜卜既炸蝦被壽司飯包裹住面層仲有三文魚刺身,口感層次非常滿足。🌸清酒煮蜆 $128 🌟🌟🌟🌟🌟大大兜,每一隻蜆都好大隻,而湯底非常鮮甜,清酒味夠香,每吃一隻蜆連埋湯一齊吃,味蕾昇華。======詳情======古今二 (荃新天地) (荃灣)荃灣楊屋道1號荃新天地1期1樓116號舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #荃灣美食 #荃灣好去處 #日本美食 #香港探店 #荃新天地 #清酒煮蜆 #金龍卷 #煙花 #龍卷風沙律 #三文魚刺身 #中華沙律 #壽司控 #卷物 #炸蝦 #蟹籽 #蟹柳 #吞拿魚刺身 #抵食 #創新壽司 #
高cp創新日本料理

🌸龍卷風沙律 $76 🌟🌟🌟🌟🌟

🌸煙花(6件)$79 🌟🌟🌟🌟🌟

🌸金龍卷 $98 🌟🌟🌟🌟🌟

🌸清酒煮蜆 $128 🌟🌟🌟🌟🌟

======詳情======
古今二 (荃新天地) (荃灣)
荃灣楊屋道1號荃新天地1期1樓116號舖
================
#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #荃灣美食 #荃灣好去處 #日本美食 #香港探店 #荃新天地 #清酒煮蜆 #金龍卷 #煙花 #龍卷風沙律 #三文魚刺身 #中華沙律 #壽司控 #卷物 #炸蝦 #蟹籽 #蟹柳 #吞拿魚刺身 #抵食 #創新壽司 #古今二荃新天地
2023-03-11
  • 龍卷風沙律
  • 煙花
  • 金龍卷
  • 清酒煮蜆
今日去到古今二搵食!其實之前試過去其他分店都覺得唔錯,咁啱經過荃新天地一期商場,就決定制霸埋呢間分店同菜色。古今二走日式居酒屋格調,呢間分店的裝修叫做最似。食物方面主打和風創作卷物、鍋物。冬天時食過鍋物,湯底濃厚足料,今次一於選擇卷物、天婦羅。龍卷風沙律($76)好得意,餐廳的料理連命名都非常有創意,就好似呢道菜叫龍卷風沙律,配料有蟹柳、中華沙律、脆片、蟹籽、沙律菜,微辣蛋黃醬,我估計因為配料一絲絲分量多,食之前要又攪又撈,動作好似龍卷風掛XD 雖然只係普通食材,但配搭起來味道清新、係好味嘅。左:彩虹卷 ($116)顧名思義,五顏六色嘅係劍魚腩、三文魚、吞拿魚同牛油果拼成,飯卷入面有紫菜同蟹柳,劍魚腩最鮮味,加分。右:金龍卷($98)上層有三文魚配微辣蛋黃醬、內層有炸蝦,造成外軟內脆嘅口感。欣賞廚師將卷物size整成一口一件、一啖可以品嚐全部食材味道層次。雜錦天婦羅($88)食材有鮮甜大蝦,秋葵、甜心小紫薯。天婦羅炸粉不會厚重油膩,而餐廳環境舒服、食材夠新鮮、價錢公道,值得一試。

龍卷風沙律($76)
龍卷風沙律

左:彩虹卷 ($116)

右:金龍卷($98)
彩虹卷&金龍卷

雜錦天婦羅($88)
雜錦天婦羅
2023-03-06