2023-09-22 26 瀏覽
今日去荃灣行街 經過見到有間日本嘢 睇餐牌價錢都合理 就入去試吓🤣兩個人嗌咗四樣嘢本身都驚唔夠 點知份量好足 蜘蛛 裏面有牛油果🥑青瓜🥒蟹柳 重點軟殼蟹🦀️擺款幾靚 真係有啲似蜘蛛🤣 個味道都唔錯,軟殼蟹唔會厚粉 又唔會腥 組合埋一齊好好食 龍捲風沙律有啲似出邊蟹籽沙律咁不過係用生菜蟹柳同埋蟹子 😍佢裏面隻醬汁有啲特別同出邊唔一樣 除左有沙律醬,有一種甜甜酸酸 唔知係乜嘢醬 仲要少少辣 幾特別 仲要超級大份! 芝士年糕 🍢金黃色唔會太老 裏面一咬d 芝士流心 其實我平時麻麻哋芝士 朋友想試所以嗌咗 但係出奇地個芝士唔會太膩椒鹽雞腎燒得幾好 唔會太乾 椒鹽味又唔會太鹹 有時啲餐廳雞腎來貨麻麻哋 會有陣雪味同腥 呢間個味調得幾好 💯餐廳環境都幾舒服 不過假期去所以幾多人 6:30到已經要排隊了🫣 下次都係book定枱 🫢🫢

兩個人嗌咗四樣嘢

不過係用生菜蟹柳同埋蟹子 😍

芝士年糕 🍢

椒鹽雞腎

2023-09-22 35 瀏覽
🤬昨晚接老婆收工,諗住去荃灣食嘢,在open rice見到這間,好似幾好,揸車去到荃新天地,泊好車9點去到鋪頭,職員說收工啦,不是10點半關門嗎,害我白走一趟,以後再也不會去😡
.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【荃灣玩味fusion菜|🏔️打卡一流蜘蛛富士山】話說小編係睇餐牌,俾佢啲卷物相吸引咗,而走入咗呢間餐廳,點知坐低就發現係我早排食古今嘅分店嚟🤣所以對間餐廳都有少少期望🤏🏻.🐨蜘蛛 $96推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️軟殼蟹加牛油果無論係口感定味道都係絕配🥑加埋蟹柳同青瓜絲增加咗口感之餘,仲有一種清新感,可以解到炸軟殼蟹嘅油膩感🦀哩樣值得推介!.🐨富士山 $88推薦度:⭐️️️️⭐️⭐️⭐️第一眼俾佢賣相擊落左,啲蟹柳絲疊得多到真係好似座山咁,加埋佢用咗扇形碟裝住好靚😍😍卷物由蟹柳、鰻魚、牛油果同脆片組成,有鮮味而且脆口,一啖接一啖好快就清晒💗.🐨三河極淡活鰻 $128推薦度:⭐️️️️⭐️⭐️⭐️活鰻烤到好香又唔會好乾,吃起來相當鮮嫩,唔算多骨,啖啖魚肉🐟而且表皮帶一點焦香,醬汁味道仲帶出鰻魚肉本身鮮味...好滿足~.🐨大阪自家製炸雞 $78推薦度:⭐️️️️⭐️⭐️⭐️⭐️炸雞非常有驚喜,上枱嗰陣熱辣辣🔥外脆內軟仲有雞汁係入面,最緊要係雞肉醃得好入味,唔會死鹹或者好淡~完全超乎我嘅預期....⌫另收加一服務費-----☼-----☼-----☼-----☼-----☼-----
.#foodie #hk #hkfoodie
🪸環境:👾👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡💡💡💡💡
🛠️分類:#HTB荃灣 #HTB日本菜 #HTB日式
#荃灣美食 #荃灣 #日本菜 #日式 #炸雞 #鰻魚 #蜘蛛 #富士山 #壽司 #創意 #美食推介
2023-09-20 19 瀏覽
記得以前帶過中學同學嚟呢間食 (銅鑼灣分店) 佢好喜歡, 今次我就嚟荃灣呢間荃新天地新分店懷緬下佢哋嘅創意壽司😆 🔹️火山: 顧名思義即係著曬火哈哈, 其實係大量嘅蟹柳再加埋少許嘅刺身帶子粒🍣 打卡必點~🔹️煙花 (6件): 呢個就用上吞拿魚腩蓉, 加入微辣嘅沙律醬🍣 🔹️龍卷風沙律: 比較少見地用上西生菜, 加中華沙律, 大量蟹柳絲, 同埋微微辣嘅沙律醬~ 份量足夠兩至三個人share嘅🥗 🔹️自家玉子燒 (6件): 呢個有驚喜, 同平時嘅做法有啲唔同, 係甜甜地嘅, 好似加咗焦糖面🧈 🔹️ 芝士年糕(2pcs): 外皮燒到好香脆煙煙韌韌, 內裏流心芝士🧀

2023-09-06
5 分鐘 (堂食)
2023-09-20 14 瀏覽
⭐️ 龍卷風沙律蔬菜、海草、蟹柳、脆片沙律底層鋪滿了新鮮多汁嘅蔬菜,有脆脆片加入了海藻更增添左特別嚼勁,蟹柳嘅鮮美同搭配沙律醬汁,最後,不可忽視係嗰層脆片,為整個沙律增添了香脆的口感,叼個龍卷風沙律造型也相當吸引眼球。佢呈現出像龍捲風一樣嘅旋轉形狀⭐️ 金龍卷三文魚、炸蝦、芝士卷物上層有三文魚,入面炸蝦嘅外脆內嫩,加入左一絲絲嘅炸蝦香氣,為整個卷物增添一份獨特風味,最特別嘅係芝士,佢融化咗嘅芝士營造咗一層濃郁嘅奶酪風味,咬落去都可以感受到芝士嘅滑溜口感⭐️ 鹽燒雞中翼雞翼燒得恰到好處,外皮金黃酥脆,入口嗰層皮爽脆有嘅口感,鹽燒雞中翼有種微微鹹嘅味道,鹽唔係太多但剛好令肉味更加突出
⭐️ 龍卷風沙律
蔬菜、海草、蟹柳、脆片

⭐️ 金龍卷
三文魚、炸蝦、芝士

⭐️ 鹽燒雞中翼
2023-09-17 22 瀏覽
來到荃新天地覓食,見到呢間角落日式餐廳「古今二」,都幾舒服安靜,可以靜靜地坐陣吹下水~推獎:金龍卷必食之選,如果叫埋其他壽司仲會咁樣放,成條龍咁樣好吸睛!最頂部由三文魚砌成,是龍的顏色,加上自家製醬汁,口感豐富,配搭芝士及香脆炸蝦,飽肚~~煙花 (6件)推砌成煙花的形狀,原來係由辣味三文魚及辣味吞拿魚放煙花!有脆片點綴,別有特色~味道很不錯,超級快就KO左...龍卷風沙律一大兜沙律,有蟹柳絲、海草、各式生菜,岩晒兩女食,夠健康、開胃~炸雞軟骨七味粉調味的雞軟骨,外脆內嫩,點著沙律醬吃是日本的風味!芝士年糕其實食日本野有芝士年糕我一定會點,因為..... 芝士控囉~ 拉絲芝士我係抵擋不住的~~~
來到荃新天地覓食,
見到呢間角落日式餐廳「古今二」,
都幾舒服安靜,可以靜靜地坐陣吹下水~

推獎:金龍卷
必食之選,如果叫埋其他壽司仲會咁樣放,
成條龍咁樣好吸睛!
最頂部由三文魚砌成,是龍的顏色,
加上自家製醬汁,口感豐富,
配搭芝士及香脆炸蝦,飽肚~~

煙花 (6件)
推砌成煙花的形狀,原來係由辣味三文魚及辣味吞拿魚放煙花!
有脆片點綴,別有特色~
味道很不錯,超級快就KO左...

龍卷風沙律
一大兜沙律,有蟹柳絲、海草、各式生菜,
岩晒兩女食,夠健康、開胃~

炸雞軟骨
七味粉調味的雞軟骨,外脆內嫩,
點著沙律醬吃是日本的風味!

芝士年糕
其實食日本野有芝士年糕我一定會點,
因為..... 芝士控囉~ 拉絲芝士我係抵擋不住的~~~
2023-09-15 23 瀏覽
荃灣真係好多好嘢食,去荃灣西行街,見到呢間日式餐廳🍴價錢又好合理,坐低試下先☺️前菜:龍券風沙律76🥗 份量超多,菜夠新鮮,入面有絲絲蟹柳、海帶絲、蟹籽等..配合日本醋,酸酸甜甜好開胃幾好食忍者雙辣$88🍣 呢個其實係炸壽司,食落好香口,外脆內軟,加埋個醬脆卜卜,口感得意蜘蛛$96其實似係軟殼蟹卷,軟殼蟹炸到夠酥脆,內有牛油果,青瓜🥒蟹柳等.. 材料夠新鮮,唔差秘製蒜香牛油燒帆立貝(1串)$38帆立貝燒到剛剛好,大大粒,好香牛油味昭和豆腐煎$58豆腐兩大舊,好香荳味,食落好軟好味,加埋特製醬汁一齊食,食完好飽

前菜:龍券風沙律76

忍者雙辣$88

蜘蛛$96

秘製蒜香牛油燒帆立貝(1
串)$38
帆立貝燒到剛剛好,大大粒,好香牛油味

昭和豆腐煎$58

[✨高質有創意嘅日式料理🍣]#古今二 #荃灣 #荃新天地 🌸龍卷風沙律 - $76有驚喜嘅一份沙律🥗,份量好大份之餘,蔬菜新鮮唔洗講,仲配上好多蟹籽、蟹柳絲同少有嘅海草,令到口感層次好豐富,開胃得黎又健康,作為頭盤小食絕對係不二之選😍💗🌸金龍卷 - $98(必食推介🌟)賣相美觀非常吸引🤩炸蝦配上三文魚,外軟內脆,再加上沙律醬同芝士,成件事配合得好好,口感同味道都係唔錯👍🏻💫🌸煙花🎇 (6件) - $79個名已經夠哂特別,上面有一團吞拿魚粒,灑上少少魚籽同脆片,吞拿魚粒仿扮煙花嘅煙,魚籽同脆片就係煙花嘅火光😍的確係幾有心思。壽司入面就包左三文魚粒,睇得又食得😙💕🌸櫻花蝦茄子燒 - $68茄子燒係熱騰騰咁上枱,上面有大量嘅櫻花蝦,一上枱就聞到好香嘅櫻花蝦味。食落去亦有淡淡嘅咸香,感覺配搭得好好,連少食茄子嘅朋友都忍唔住試多幾口🤫🌸自家玉子燒🐣 (6件) - $55精緻嘅玉子燒,玉子食落去甜甜的,配上沙律醬同少量魚籽,水準高,鐘意食玉子嘅可以試下🥰————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結食物質素高,而且好足料,簡簡單單嘅一份菜式都比盡心思,不論係配料同配搭上面😊餐廳環境舒服而且店員
[✨高質有創意嘅日式料理🍣]

🌸櫻花蝦茄子燒 - $68

🌸自家玉子燒🐣 (6件) - $55

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結
食物質素高,而且好足料,簡簡單單嘅一份菜式都比盡心思,不論係配料同配搭上面😊餐廳環境舒服而且店員嘅服務態度都好好,值得推薦比鐘意食日本嘢嘅朋友🫶🏻💞

📍古今二 (荃新天地)
🏠荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣好去處 #荃灣食好西 #荃灣餐廳 #荃新天地 #古今二 #古今二荃灣店
2023-09-14 20 瀏覽
今次食這間叫「古今二」日本料理,位於荃新天地1期1樓116號舖,想影相靚就一定要坐窗旁,今次食咗以下菜款:📍蜘蛛、煙花煙花是没有紫菜,在飯團上加上辣味吞拿魚,口感超好。蜘蛛是紫菜飯團上加上軟殼蟹,啲蟹非常脆口,味道很好。📍富士山下就部份係飯團,上部份係蟹柳絲,兩部份就堆砌成一座山,非常特別,味道亦都很好。📍日式麻醬豆腐沙津喜歡食沙津的一定要叫,啲豆腐超好食,好似食豆腐花咁。📍清酒煮蜆清酒湯底冇得輸,帶有少少酒精,成個湯飲晒。📍古今日式煎餃啲皮煎得好香脆,肉質都好冧😋📍支豆表面有少許鹽食放入口咸咸地幾好食。📍炸雞軟骨啲皮炸到金黃色好香脆,點埋沙律醬食停唔到口。

📍蜘蛛、煙花
煙花是没有紫菜,在飯團上加上辣味吞拿魚,口感超好。
蜘蛛是紫菜飯團上加上軟殼蟹,啲蟹非常脆口,味道很好。

📍富士山

📍日式麻醬豆腐沙津
喜歡食沙津的一定要叫,啲豆腐超好食,好似食豆腐花咁。

📍清酒煮蜆
清酒湯底冇得輸,帶有少少酒精,成個湯飲晒。

📍古今日式煎餃
啲皮煎得好香脆,肉質都好冧😋

📍支豆
表面有少許鹽食放入口咸咸地幾好食。

📍炸雞軟骨
啲皮炸到金黃色好香脆,點埋沙律醬食停唔到口。

2023-09-14 13 瀏覽
荃灣出名多野食~今日就食左一間係荃灣天地入面嘅日本菜 - 古今二。之前都有幫襯過觀塘分店, 印象中都唔錯, 價錢合理,今次荃灣行過又見到, 就決定encore~😋金龍卷 ($98)係呢到嘅人氣創意卷物,上次都有食過, 好好食, 係炸蝦反卷上有三文魚刺身同芝士、嘅, 炸蝦仲好脆, 加上甜甜地嘅燒汁, 每一啖口感同味道都好豐富好滿足。👍龍卷風沙律 ($76)一上枱見到見到個份量有D 驚喜! 勁大碗沙律 ! 堆到好高lol 沙律頂部鋪滿蟹柳絲、蟹籽、仲有中華沙律~下面就係生菜底,生菜都好新鮮。醬汁方面除左有千島醬, 仲有燒汁, 味道酸酸甜甜又帶D微辣,好開胃! 都幾抵食。椒鹽雞腎 ($48)椒鹽雞腎椒鹽味適中, 有嚼口得嚟又唔會太韌。蒜香牛油紫薯 ($18)紫薯燒到啱啱好, 外面香脆, 但中間唔會乾, 仲好軟糯~紫薯味好香, 薯肉都好甜~再加埋陣蒜香同牛油香,味道好特別~層次感up!

金龍卷 ($98)

龍卷風沙律 ($76)

椒鹽雞腎 ($48)
椒鹽雞腎椒鹽味適中, 有嚼口得嚟又唔會太韌。

蒜香牛油紫薯 ($18)
2023-09-13 100 瀏覽
對於日本菜,真係零抗拒😂我地2公婆真係好鐘意食日本菜🍣呢間食店改D食物名好得意😝1. 蜘蛛 $96呢款卷物裡面有炸軟殼蟹,牛油果,青瓜同埋蟹柳~香脆嘅軟殼蟹配上絲滑嘅牛油果,口感豐富!2. 龍卷風沙律 $76 裡面有蔬菜,蟹柳,海藻同埋脆片~呢款沙律拎到埋黎見到都O哂咀,好大碗呀!!睇落以為平平無奇,但係淨係個擺盤都相當有層次,而且加左秘制辣汁,食落有驚喜,而且好醒胃,作為前菜一流! 3. 煙花 $79 壽司係用上辣味三文魚,辣味吞拿魚及脆片~壽司飯上加左芝麻,非常香口~加埋脆片係口中猶豫煙花般爆發,口感好特別!4. 清酒煮蜆 $128 D蜆好新鮮又大隻,而且又無沙! 用清酒及牛油煮係絕配!而且仲有少量菇,吸哂呢個湯汁嘅味道,非常鮮甜!
對於日本菜,真係零抗拒😂
我地2公婆真係好鐘意食日本菜🍣

呢間食店改D食物名好得意😝

1. 蜘蛛 $96
呢款卷物裡面有炸軟殼蟹,牛油果,青瓜同埋蟹柳~
香脆嘅軟殼蟹配上絲滑嘅牛油果,口感豐富!

2. 龍卷風沙律 $76
裡面有蔬菜,蟹柳,海藻同埋脆片~
呢款沙律拎到埋黎見到都O哂咀,好大碗呀!!

3. 煙花 $79
壽司係用上辣味三文魚,辣味吞拿魚及脆片~

4. 清酒煮蜆 $128

2023-09-12 64 瀏覽
呢日約左幾個朋友去荃灣睇戲🎬去左荃新天地行街食飯 有朋友提議食呢間日本料理因為之前食過觀塘分店 話各款食物都很出色建議我地再encore 所以我地就去左食呢餐晚餐餐廳環境裝修全部日式風格 坐餐廳外座位可以欣賞到商場內園環境 感覺很舒適餐牌菜式名稱很有特色及創意 有很多選擇👍🏻🔸 蜘蛛($96) 很特別既名稱 因為擺盤係用炸軟殼蟹腳向上放 睇落似隻蜘蛛 卷物係牛油果壽司及炸軟殼蟹 軟殼蟹炸得外面又酥又香脆 夾有青瓜絲及蟹柳絲 食落可減點油膩感 味道很豐富🔸 煙花(5件)($79) 嘩 呢份卷份上枱有種吸引力 卷物上有辣味吞拿魚蓉脆片及蟹籽 食落又唔會太辣又有點惹味🔸 富士山($88) 呢碟壽司上枱又係非常壯觀 設計及外形好靚 好似一座山 卷物上有份量十足既蟹柳絲及脆片 包住裡面係牛油果及鰻魚 食落牛油果味唔會太重 又有鰻魚燒香味道🔸 日式麻醬豆腐沙律($78) 很健康嘅沙律 用上日本豆腐滑嘟嘟的 生菜清脆及爽口 新鮮的車厘茄及蟹籽 再淋上煎培麻醬 口味十分清新🔸 清酒煮蜆($128) 蜆肉非
呢日約左幾個朋友去荃灣睇戲🎬
去左荃新天地行街食飯 有朋友提議食呢間日本料理
因為之前食過觀塘分店 話各款食物都很出色
建議我地再encore 所以我地就去左食呢餐晚餐
餐廳環境裝修全部日式風格 坐餐廳外座位可以欣賞到
商場內園環境 感覺很舒適
餐牌菜式名稱很有特色及創意 有很多選擇👍🏻

🔸 蜘蛛($96)
很特別既名稱 因為擺盤係用炸軟殼蟹腳向上放
睇落似隻蜘蛛 卷物係牛油果壽司及炸軟殼蟹
軟殼蟹炸得外面又酥又香脆 夾有青瓜絲及蟹柳絲
食落可減點油膩感 味道很豐富

🔸 煙花(5件)($79)

🔸 富士山($88)
呢碟壽司上枱又係非常壯觀 設計及外形好靚
好似一座山 卷物上有份量十足既蟹柳絲及脆片
包住裡面係牛油果及鰻魚
食落牛油果味唔會太重 又有鰻魚燒香味道

🔸 日式麻醬豆腐沙律($78)
很健康嘅沙律 用上日本豆腐滑嘟嘟的
生菜清脆及爽口 新鮮的車厘茄及蟹籽
再淋上煎培麻醬 口味十分清新

🔸 清酒煮蜆($128)
蜆肉非常鮮味十足 配料有日本菇及海帶等
湯底很鮮甜

🔸 古今日式煎餃(6隻)($56)
餃子煎得外皮香脆 内餡多汁 皮薄又餡料多
點埋餃子醬汁很好味😋

🔸 枝豆($45)
上枱熱辣辣的 很新鮮又甜美

🔸 炸雞軟骨($66)
份量十足 炸粉唔厚 炸雞軟骨大大粒
食落有雞肉 皮脆內滑 食到唔停口

2023-09-09
2023-09-11 72 瀏覽
二刷荃新天地古今二‼️龍捲風沙律🥗 $ 76 真係勁大份 海量嘅沙律 有齊我鍾意嘅蟹柳、海藻(即係中華沙律)、沙律菜,佢個醬有少少辣咁,不過幾過癮,三至四個人食啱曬清酒煮蜆 $128呢個真係大推❗️啲蜆又多又大隻 落足料,冇沙又好味,個湯配埋海帶好好飲,值得一試👍🏻金龍卷 $98一共8件,個名改得幾有意境🤣,真係有啲似條龍,係有齊三文魚、炸蝦同芝士嘅卷物,呢個組合好正😋煙花🎆(6件)$79呢個卷物係由辣味三文魚同辣味吞拿魚組成,表面仲鋪咗啲脆片、食落又係好好味,所有嘢都好夾😊呢度兩個人食完全夠曬飽,加埋一都只係$419,食到咁高質嘅嘢食😋
二刷荃新天地古今二‼️

龍捲風沙律🥗 $ 76
龍捲風沙律

清酒煮蜆 $128

金龍卷 $98

煙花🎆(6件)$79

2023-09-11 100 瀏覽
再度回訪餐廳🙌呢間日本野性價比高👍🏻 食到好飽人均都唔洗$200 係大商場入面 餐廳環境舒適 啱哂同朋友食飽飲杯野傾下計🍻 _▫️龍卷風沙律 $76$76呢個份量好抵! 建議3人以上share食 (除非你諗住齋食沙律做main😂) 食完好飽肚🤭 上次已經食過覺得唔錯 今次再嗌 感覺食下沙律健康啲😂😂_▫️蜘蛛 $96對住啲菜名會唔知自己嗌左咩食🤪呢款係炸軟殼蟹卷物 軟殼蟹夠香脆🦀 仲有好多配料~牛油果 蟹柳 同青瓜 超足料😋_▫️金龍卷 $98飯包住炸蝦同厚厚一層芝士 上面配一小塊三文魚呢個食落有少少辣 問左staff原來係用左餐廳特製古今醬 如果怕辣可以整走最頂個啲醬_▫️炸雞軟骨 $66脆卜卜有啲脆香雞翼feel🤪食左會忍唔到口一粒接一粒咁食_▫️鹽燒雞中翼串 $28雞皮燒焦得來入面keep到好juicy 雞肉嫩滑 好好食🤤
▫️龍卷風沙律 $76

▫️鹽燒雞中翼串 $28
雞皮燒焦得來入面keep到好juicy 雞肉嫩滑 好好食🤤
鹽燒雞中翼串
鹽燒雞中翼串
今日約朋友tea下hea下比餐廳啲食物名吸引住又龍卷又有辣妹同牛郎決定入去一試究竟🌚🌚(๑’ڡ‘๑) ▸ ▸ ▸ ▸ ▸ ✐☡▸ 龍卷風沙律沙律料多份量大🤩有基本爽脆生菜外蟹柳、蟹籽、中華沙律同脆片配埋微辣加少少咸沙律醬口感豐富又開胃▸ 金龍卷呢條小金龍真身就係橙紅三文配金黃炸蝦炸蝦脆薄肉質爽彈卷埋忌廉芝士同蟹柳仲有辣醬好惹味🤤▸ 蜘蛛
軟殼蟹加牛油果絕配🦀🥑而且飯少青瓜絲多同蟹柳爽脆有口感又解炸蟹油膩▸ 自家玉子燒嫩滑玉子蛋味香濃蛋上一層炙燒芝士同蟹籽甜甜咸咸一啖一舊💛▸ 椒鹽雞腎爽脆雞腎有咬口椒鹽味啱啱好本人覺得加啲檸檬汁仲好食🍋
今日約朋友tea下hea下
比餐廳啲食物名吸引住
又龍卷又有辣妹同牛郎
決定入去一試究竟🌚🌚
(๑’ڡ‘๑) ▸ ▸ ▸ ▸ ▸ ✐☡

▸ 龍卷風沙律
沙律料多份量大🤩
有基本爽脆生菜外
蟹柳、蟹籽、中華沙律同脆片
配埋微辣加少少咸沙律醬
口感豐富又開胃