2023-10-19 14 瀏覽
之前已經食過古今二的銅鑼灣和尖沙咀店🤗 特別喜歡這這裡我特色着卷物👍這次試一試荃灣店的質素🤪 果然也沒有令我希望~☆龍捲風沙律 $76👍龍捲🌪️風的確捲來很多沙律材料😂有龍捲風造型的蟹子蟹柳絲,中間也有星式中華沙律及新鮮爽脆羅馬生菜~ 配搭特調醬汁甜甜辣辣,幾重口感,作為開胃菜一流★辣妹 $72辣妹這卷物有吞拿魚粒,炸蝦🍤和芝士粒~ 我蠻喜歡這種組合🫶🏻用芝士粒代替沙律醬硬香,感覺也比沙律醬健康😛 雖然叫「辣妹」, 但可以更辣就好了☆火山 $128很特別的一道菜色~火山🌋面是蟹柳和一點元貝~ 裏頭是牛油果蟹柳卷物😌★自家制玉子燒 $55這間的玉子燒很好吃,不會太甜,亦帶有陣陣火炙香味😋☆鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32這個是encore系列~黑豚肉很香,亦沒有燒得很乾,肉質保持Juicy,裏面包着荔枝肉甜甜的~感覺好清新☺️

☆龍捲風沙律 $76👍

★辣妹 $72

☆火山 $128
很特別的一道菜色~
火山🌋面是蟹柳和一點元貝~ 裏頭是牛油果蟹柳卷物😌

★自家制玉子燒 $55
這間的玉子燒很好吃,不會太甜,亦帶有陣陣火炙香味😋

☆鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32

2023-10-17 18 瀏覽
今日約咗朋友嚟荃灣,佢帶我嚟荃新天地食日本菜店舖以開放式設計為主,藍色主調色配上木系餐桌,而玻璃窗邊可望到中庭花園,簡單而有格調~窗邊掛上草系窗簾,好日式~清酒煮蜆賣相好別緻~蜆肉夠哂大隻,鮮美爽口彈牙湯頭飲落鮮美甘淳而啖啖酒香~自家玉子燒三角形的玉子燒賣相好靚~食落蛋味濃郁,配埋蟹籽、醬油及沙律醬夠哂滋味可口~櫻花蝦茄子燒 超級推薦~表面的櫻花蝦乾烤得酥脆香口,入口香鮮至極,配埋軟嫩滑爽的茄子夠哂惹味且回味無窮推奬 金龍卷 精緻的造型好吸睛~炸蝦香脆酥鬆而內裡軟嫩爽口,配埋芝士及三文魚食落味道層次豐富而細膩柔軟~鹽燒雞中翼雞中翼表面香脆微焦,肉質細膩柔軟又多汁整體食物味道相當不錯,環境舒適,服務周到適合朋友家庭聚會,值得再來~
今日約咗朋友嚟荃灣,佢帶我嚟荃新天地食日本菜

窗邊掛上草系窗簾,好日式~

清酒煮蜆
賣相好別緻~蜆肉夠哂大隻,鮮美爽口彈牙
湯頭飲落鮮美甘淳而啖啖酒香~

自家玉子燒

櫻花蝦茄子燒 超級推薦~

推奬 金龍卷

鹽燒雞中翼
雞中翼表面香脆微焦,肉質細膩柔軟又多汁

整體食物味道相當不錯,環境舒適,服務周到
適合朋友家庭聚會,值得再來~

• 金龍卷
  • 清酒煮蜆
  • 自家玉子燒
  • 櫻花蝦茄子燒
2023-10-16 16 瀏覽
收工去咗荃新天地行街,行行吓見到呢間日本餐廳,於是試吓。佢雖然細細間,但裝修都幾靚,黑漆漆幾有氣氛。見到Menu 都幾多選擇,於是就叫咗清酒煮蜆、彩虹卷、富士山、煎餃清酒煮蜆啲蜆大大粒好味道☺️彩虹卷即係有唔同嘅卷物,有三文魚吞拿魚油甘魚,入面包住蟹柳同埋牛油果。色彩都幾靚😛富士山好似一個山形,上面係滿滿既蟹柳,入面係鰻魚,牛油果,脆片,口感上有好多唔同既軟滑程度。煎餃上枱時熱辣辣☺️點埋個醬都幾開胃兩個人食份量啱啱好,下次想試埋佢個火山😛
收工去咗荃新天地行街,行行吓見到呢間日本餐廳,於是試吓。

佢雖然細細間,但裝修都幾靚,黑漆漆幾有氣氛。

清酒煮蜆啲蜆大大粒好味道☺️

煎餃上枱時熱辣辣☺️點埋個醬都幾開胃

兩個人食份量啱啱好,下次想試埋佢個火山😛
2023-10-16 13 瀏覽
古金二荃灣有2間,CityWalk 位置上更加方便,星期6的晚上6:30更是已經坐無虛席!份量好多,下次真係要同多d朋友食先可以食多d野😂⭐龍捲風沙律🥗 $ 76三至四個人share 會更加好😂勁大份沙律,配料超多,蟹柳、海藻、沙律菜!食完健感覺好健康😋⭐金龍卷 $98擺盤係整左一條龍出黎,其實就係一件三文魚、炸蝦同芝士嘅卷物~炸蝦脆卜卜,用左特製古今醬,小小辣但口感好豐富🤤⭐富士山 $88卷物面有牛油果& 鰻魚,很特別的配搭,牛油果都飽肚!⭐鹽燒雞中翼串 $28雞皮非常脆,但雞肉入面好juic又嫩滑,好食🤤⭐玉子燒 $55加左少少沙律醬同飛魚籽上面的玉子好香甜~
份量好多,下次真係要同多d朋友食先可以食多d野😂

⭐龍捲風沙律🥗 $ 76

⭐金龍卷 $98
炸蝦脆卜卜,用左特製古今醬,小小辣但口感好豐富🤤

⭐富士山 $88
卷物面有牛油果& 鰻魚,很特別的配搭,牛油果都飽肚!

⭐鹽燒雞中翼串 $28
雞皮非常脆,但雞肉入面好juic又嫩滑,好食🤤

⭐玉子燒 $55
加左少少沙律醬同飛魚籽上面的玉子好香甜~
為食妹生日大吃特吃日本壽司10月12日是為食妹的生日,所以就帶同Puffy去荃灣食日本壽司,幾時都受女孩子歡迎,古今二在香港有幾間分店,晚上都經常滿座,所以最好就預早去排隊啦,最好味當然是壽司啦!龍捲風沙律 $76開胃清新的前菜,有中華沙律、蟹籽及蟹柳絲,再混合弄碎的脆片,口感豐富~煙花 $79名字起得很浪漫的壽司,原來由兩種魚類組成,分別是辣味三文魚和辣味吞拿魚,再加入脆片、蟹籽和黑芝麻,口感有層次又豐富,吃下去都很美味富浪漫感覺~富士山 $88上面有蟹柳絲和脆片,下層是鰻魚壽司,堆砌成一座宏偉的山脈,味道好簡單卻入味~仙台牛舌煎 $125每次去日本餐廳都會點的牛舌,古今二將牛舌切成粒狀,再加入胡椒和燒汁,煮得相當惹味,吃得流汗呢~古今二 (荃新天地)荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖#古今二 #荃灣 #荃灣 #牛舌 #富士山 #煙花 #壽司 #sushi #日本菜 #為食妹 #fatty #puffy #為食妹 #香港 #沙律 #1012 #生日
為食妹生日大吃特吃日本壽司

龍捲風沙律 $76

煙花 $79

富士山 $88

仙台牛舌煎 $125

古今二 (荃新天地)

2023-10-12
15 分鐘 (堂食)
2023-10-15 16 瀏覽
今日我要為大家帶來一篇關於餐廳「古今二」的食評。古今二是一家以精緻的日式料理為主打的餐廳,位於市中心,環境優雅,氛圍愜意。這次我品嚐了他們的炸軟殼蟹卷物、清酒煮蜆以及日式煎餃,現在就來和大家分享我的體驗吧!首先,讓我們來品嚐炸軟殼蟹卷物。一上桌,香氣撲鼻而來,蟹肉鮮嫩多汁,外層的炸脆麵衣則為整道菜增添了層次感。蟹肉與蔬菜的搭配非常協調,帶來了豐富的口感和鮮美的味道。再蘸上特製的沾醬,更是美味無比,讓人回味無窮。這道菜絕對是古今二的招牌之一,值得一試!接下來是清酒煮蜆。蜆的鮮甜與清酒的香氣完美融合在一起,每一口都能感受到蜆肉的鮮美和酒香的滋味。蜆肉軟嫩,入口即化,令人難以忘懷。湯汁清爽,微帶甜味,讓人回味無窮。這道菜展現了古今二對食材的用心與對料理的獨到理解,絕對是令人驚艷的一道佳餚。最後,我品嚐了他們的日式煎餃。這些煎餃色澤金黃,外皮酥脆,內餡鮮美豐富。每一口都能感受到餡料的鮮嫩和香氣四溢。搭配上醬油和醋的混合沾醬,更是增添了整道菜的風味。煎餃的味道濃郁,口感豐富,相信一定能夠滿足各種食客的味蕾。總的來說,古今二以其獨特的日式料理和用心的烹飪技巧贏得了我的讚賞。無論是炸軟殼蟹卷物、清酒

總的來說,古今二以其獨特的日式料理和用心的烹飪技巧贏得了我的讚賞。無論是炸軟殼蟹卷物、清酒煮蜆還是日式煎餃,每一道菜都展現了主廚的精湛技藝和對食材的挑選。餐廳的服務也非常周到,讓我在這裡度過了一個愉快的用餐體驗。

如果你也是日式料理的愛好者,古今二絕對是一家值得一試的餐廳。無論是品嚐炸軟殼蟹卷物的鮮嫩多汁,還是享受清酒煮蜆的鮮美滋味,又或者是品嚐日式煎餃的鮮嫩香氣,你都能在這裡找到滿足。我衷心推薦古今二,相信你也會愛上這裡的美食。趕快和朋友或家人一起前往,享受一個美味的用餐體驗吧!
2023-10-14 18 瀏覽
是晚Happy Friday做完嘢去咗荃灣行街街🙌🏻附近商場買完戲飛之後!當然要醫咗肚至去入場睇戲啦😄😄入咗位置好方便嘅荃新天地搵到呢間主打食日本卷物嘅餐廳🥢清爽料理啱哂天氣咁熱食啦❤️. ✨ 龍捲風沙律 $76份量巨大😝有大量沙律菜, 蟹柳絲, 蟹籽, 中華沙律 等!夠哂清新高纖維之餘亦啱哂share食👯👯.✨ 蜘蛛 $96造型正正就係日本風🇯🇵有🦀軟殼蟹, 🥑牛油果, 蟹柳, 🥒青瓜絲, 蟹籽 等等…材料豐富!咬落層次感十足🤭🤭.✨ 金龍卷 $98一整列咁排好搶眼😍😍鮮美三文魚刺身, 卜卜脆炸吉列蝦🍤, 半溶芝士🧀仲有醬汁+沙律醬+黑芝麻 帶出風味👌🏻yummy yummy呢!!.✨ 清酒煮蜆 $128估唔到蜆大大隻之外🤩仲要有好多粒!肥美肉厚!而家隻隻吸收哂清酒香🤩底下湯汁加有洋蔥, 海帶, 連埋大蜆精華!成件事入口非常鮮甜👍🏻👍🏻
✨ 龍捲風沙律 $76
✨ 蜘蛛 $96
✨ 金龍卷 $98
✨ 清酒煮蜆 $128
2023-10-13 14 瀏覽
之前係銅鑼灣食過一次,覺得佢既卷物好有特色,幾靚又好食,今次係荃灣見倒有決定再訪,水準都keep 倒,同朋友都好滿意金龍卷$98面有三文魚配上沙律醬,中間包住炸蝦同芝士,口感好豐富,值得一試彩虹卷 $116上枱既時候面頭色彩繽紛真係好colourful🥰面頭利用刺身製成,內裏加入牛油果、青瓜及蟹柳幾特別🥗龍卷風沙律 $76次次黎到都會叫黎食,入面加左蟹柳、海藻、蔬菜同脆片,食既時候帶少少辣惹味開胃自家玉子燒 (6件) $55入口香甜軟熟,外皮帶少少焦香,配埋沙律醬一齊食好惹味鹽燒雞中翼 $28燒過既雞翼外皮香脆,入面仲係好juicy,鐘意食雞翼既朋友仔要試下

金龍卷$98

🥗龍卷風沙律 $76

自家玉子燒 (6件) $55
入口香甜軟熟,外皮帶少少焦香,配埋沙律醬一齊食好惹味

鹽燒雞中翼 $28
【荃灣•古今二】@kokon2.twππππππππππππππππππππππππππππππ性格比高 多樣選擇日本料理屋🌻|金龍卷|HKD 98三文魚非常新鮮,魚肉鮮嫩多汁,味道鮮美。酥脆的天婦羅衣,外酥內嫩,口感十分美味。壽司飯的口感和蝦子的酥脆相結合,真的讓人愛不釋口。我還加了一點醬油和芥末,更加提升了壽司的風味。🌼|蜘蛛|HKD 96軟殼蟹好新鮮,蟹肉鮮嫩多汁,味道鮮美。壽司飯粒鬆軟蓬鬆,同軟殼蟹嘅質地真係好夾配。仲有青瓜絲增添咗爽脆嘅口感,真係好食。另外,佢哋仲鋪咗少少蟹籽喺度,提升咗壽司嘅風味。🏵️|日式麻醬豆腐沙律|HKD 78整道沙律的配料組合得非常均衡,既有豆腐的蛋白質和蔬菜的纖維,又有麻醬和花生醬的脂肪和蛋白質。這道沙律不僅口感豐富,而且營養均衡,非常適合作為一道健康美味的菜餚。🍁|自家玉子燒六件|HKD 55烤好嘅玉子燒外層酥脆,內裡蛋香十足,咬落嘅感覺好滑順,非常好味。🔥|鹽燒雞中翼一串|HKD 28鹽燒方式可以將雞肉嘅鮮味封進去,同時令雞肉更加嫩滑,具有獨特嘅風味。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 39
【荃灣•古今二】@kokon2.tw
性格比高 多樣選擇日本料理屋

🔥|鹽燒雞中翼一串|HKD 28

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 391(連加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#荃灣美食 #古今二 #web3荃灣
古今二 (荃新天地)
2023-09-30 27 瀏覽
之前都食過古今二嘅觀塘店 覺得大件夾抵食今晚喺荃新天地見到原來都有分店就試下每人二百左右其實都ok 環境比觀塘店舒服龍卷風沙律生菜加左大量蟹柳絲同中華沙律蟹籽 好爽口醬汁少少辣幾開胃 比較有特式嘅沙律彩虹卷叫一份就食到三文魚 吞拿魚 油甘魚仲有最愛嘅牛油果蟹柳同青瓜絲 口感豐富清酒煮蜆大蜆隻隻都好新鮮大隻 完全冇沙煮完蜆嘅清酒湯好鮮甜 好味到連湯都唔放過雜錦天婦羅薄薄嘅炸衣 有海老 蕃薯仔同青椒最有特式係青椒入面釀左蝦滑 第一次食咁嘅天婦羅
之前都食過古今二嘅觀塘店 覺得大件夾抵食

雜錦天婦羅
薄薄嘅炸衣 有海老 蕃薯仔同青椒
最有特式係青椒入面釀左蝦滑 第一次食咁嘅天婦羅
2023-09-29 61 瀏覽
上次食過覺得味道好有創意,所以今次來開行街就有家姐過來食下好嘢😋先來就叫咗個龍卷風沙律,個名很有氣勢,原來係蟹柳絲打咗風咁卷放係中間配以新鮮沙律菜,辣辣地嘅沙律醬再加咗薯片做伴菜,幾有趣但無想象咁特別😛呢度主打係卷物,所以就叫咗2款感覺很不一樣的款式。黑龍卷:卷物面有鰻魚、牛油果🥑!卷物嘅餡料係炸蟹柳加cream cheese,很特別的配搭,非常豐富的口感😋忍者雙辣:外面係炸咗嘅紫菜,入面包住辣吞拿魚,再加埋辣沙律醬汁,好刺激🤭 跟住我地再叫咗個自家玉子燒,燒香咗啲沙律醬放上蟹子,甜甜的幾得意。最後,仲試埋佢嘅鹽燒白鰻, 白鰻皮燒得很香脆,如果調味多啲會更好味🤔

先來就叫咗個

呢度主打係卷物,所以就叫咗2款感覺很不一樣的款式。

跟住我地再叫咗個
自家玉子燒,燒香咗啲沙律醬放上蟹子,甜甜的幾得意。

最後,仲試埋佢嘅
鹽燒白鰻, 白鰻皮燒得很香脆,如果調味多啲會更好味🤔
忍者雙辣
黑龍卷
鹽燒白鱔
忍者雙辣
黑龍卷
鹽燒白鱔
2023-09-28 20 瀏覽
餐廳於港九新界都設有分店最招牌的就是他家多款特色卷物這次點了2款卷物及小食 2人分享剛好 ⍢彩虹卷 $116不同魚生 如三文魚 吞拿魚及油甘魚放在卷物上 中間以牛油果作分隔造型顏色繽紛 如彩虹般 打卡必點味道與一般卷物無異 但以造型取勝蜘蛛 $96外型如其名一樣 就像一隻蜘蛛其實是炸軟殼蟹卷物 蟹腳擺盤像隻蜘蛛般炸軟殼蟹炸得酥脆 配上牛油果 青瓜及蟹柳 不錯!龍捲風沙律 $76由不同沙律菜 蕃茄仔 中華沙律 滿滿的蟹柳絲及蟹籽混合而成 吃下去很夾脆 再加上脆片 口感更加豐富整體非常清新開胃 而且作為前菜的份量很足夠芝士年糕 $26年糕炸得金黃色 咬開亦有拉絲芝士而且亦沒想像中膩口 一人一個剛剛好炸雞軟骨 $66偏大粒 炸到卜卜脆 蘸上沙律醬相常有咬口 忍不住一口接一口吃而且份量很多⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5⧐📍古今二荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖
餐廳於港九新界都設有分店

味道與一般卷物無異 但以造型取勝

蜘蛛 $96
外型如其名一樣 就像一隻蜘蛛
其實是炸軟殼蟹卷物 蟹腳擺盤像隻蜘蛛般
炸軟殼蟹炸得酥脆 配上牛油果 青瓜及蟹柳 不錯!

龍捲風沙律 $76

而且份量很多

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5

📍古今二
2023-09-26 25 瀏覽
第一次去荃灣..點知勁盪失路-•金龍卷• $98 [👅8.3/10]上面鋪咗新鮮三文魚 入面包住天婦羅炸蝦🍤就算擺咗一陣 啲蝦仲係好脆佐以芝士醬 沙律醬 照燒汁 味道同口感都好豐富-•蜘蛛• $96 [👅8/10]個名😂😂內餡有炸軟殼蟹 青瓜 蟹柳 牛油果🦀️🥒🥑口感同樣豐富幾隻蟹腳呼之欲出🤣就好似蜘蛛腳咁-•龍卷風沙律• $76 [👅8/10]超級大兜! 入面有蟹柳 蟹籽 海草 脆片同爽脆沙律菜 健康開胃之選-•自家製玉子燒•(6件) $55 [👅8.1/10]係厚蛋燒 唔係捲蛋啊!🫢口味偏甜 口感鬆軟 外表俾火炙到微焦 配上醬汁同蟹籽 鮮味滿滿🙈-餐廳環境清幽闊落 可以坐落地窗座旁 欣賞商場園景 十分愜意~-📍 #古金二荃灣分店: 楊屋道1號荃新天地1樓116號舖
第一次去荃灣..點知勁盪失路
荃灣分店: 楊屋道1號荃新天地1樓116號舖
  • 金龍卷
  • 龍捲風沙律
2023-09-26 17 瀏覽
好想試哂所有創意卷物啊~~ 今次去開荃灣 見到古今二就二話不說入左去🤣 龍卷風沙律 $76份量超多 蟹柳蟹籽中華沙律堆到好高 仲有埋脆片 爽脆清甜生菜加埋千島醬同燒汁 酸酸甜甜好開胃🥙彩虹卷 $116招牌創意卷物之一 三文魚 油甘魚 吞拿魚配埋牛油果 望落色彩繽紛好吸引🥑 味道冇咩驚喜但都幾好食🍣金龍卷 $98擺盤又幾特別喎🤣 係芝士炸蝦反卷上舖上三文魚 再配上獨特醬汁~ 酥脆炸蝦同軟熟三文魚一齊食 口感勁豐富🫡 古今日式煎餃(6隻)$56餡料飽滿 啖啖滿足🥟 古今二📍荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖

龍卷風沙律 $76

金龍卷 $98

古今日式煎餃(6隻)$56
餡料飽滿 啖啖滿足🥟

古今二
📍荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖

2023-09-24 19 瀏覽
🍽️ 古今二 📍荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖-放工去咗荃灣搵食,又俾我搵到一間好正嘅餐廳🥳🥳💫金龍卷( $98 )唔單止擺盤吸引😍😍炸蝦都脆卜卜👍🏻👍🏻加上濃厚香滑嘅芝士、微辣開胃既醬汁同埋鮮甜既三文魚🫶🏻🫶🏻🫶🏻成個卷嘅比例都啱啱好!好好食呀!💫蜘蛛( $96 )大大隻嘅炸軟殼蟹腳非常之搶Fo🥳🥳難怪呢個卷物叫做蜘蛛🕷️🕷️配上爽脆青瓜、香滑牛油果同埋蟹柳蟹籽,呢個卷物相對口感豐富,好有層次👍🏻👍🏻💫日式麻醬豆腐沙律( $78 )沙律菜既種類好多,而且全部都新鮮爽甜👍🏻👍🏻香滑嘅豆腐,加埋脆卜卜既蟹子、三文魚子,令呢個沙律豐富之餘,非常之有口感😋😋整體入口清新健康,啱晒我呢啲想減肥嘅人🤣🤣💫日式章魚小丸子($48 )食章魚小丸子就最鍾意睇佢上面嘅木魚跳舞🤣🤣🤣小丸子即叫即做,夠晒新鮮熱辣辣👍🏻👍🏻🔥🔥最特別嘅地方係佢唔會有太多嘅醬,令外皮保持香脆✨✨而且佢好足料!每一粒小丸子入邊都會有兩舊大大嚿嘅章魚🐙👍🏻💫自家玉子燒( $55 )好鍾意食甜甜既玉子燒🥰🥰玉子燒濕潤鬆軟,而且蛋味香濃👍🏻👍🏻有一種食緊飯後甜點既感覺🫰🏻🫰🏻-🌟職員好細心👍🏻👍🏻每道菜上之前都會先講一講佢嘅菜名🫶🏻🫶

🍽️ 古今二
📍荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖
放工去咗荃灣搵食,又俾我搵到一間好正嘅餐廳🥳🥳

💫金龍卷( $98 )

💫蜘蛛( $96 )

💫日式麻醬豆腐沙律( $78 )

💫日式章魚小丸子($48 )

💫自家玉子燒( $55 )

🌟職員好細心👍🏻👍🏻每道菜上之前都會先講一講佢嘅菜名🫶🏻🫶🏻另外大頭蝦嘅我喺臨走之前留低咗一個袋,職員都好快咁提醒我哋!欣賞欣賞❤️❤️

🌟食材都好新鮮!所有嘢都係即煮,夠晒熱辣辣🤩🤩

🌟晚市時間都唔少人排隊等位,睇嚟係一間熱門餐廳!🥰🥰

推薦指數:5/5
抵食指數:4/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#荃灣 #TsuenWan #荃灣好去處 #荃灣美食 #荃灣美食地圖 #荃灣必食 #古今二