朋友喜歡吃日本菜,這天相約見面選了這間地點方便的居酒屋,貪其食物種類選擇多。ꗯ̤̮蟹柳沙律🥗 ($78)沙律堆到極高,像山一樣的大盤,上面佈滿蟹柳絲和蟹籽,掀開下面盡是新鮮翠綠的沙律菜,口感豐富又清新;沙律伴上燒汁及千島醬,帶點微辣,相當開胃。ꪔ̤̮東京爆脆🍣 ($98)擺盤精美,一客有五件,紫菜飯卷內包住吞拿魚和蟹柳,再加上蟹籽和特色醬汁,整體口感脆脆的。ꗯ̤̮龍卷風🍥 ($72)卷物內是鰻魚和Cream Cheese,上面有好多脆片,香滑濃郁之中帶有香脆口感。ꪔ̤̮鹽燒白鰻🐟 ($38)魚皮烤得金黃酥香,內裡肉質鮮嫩爽口,加上少量黑椒調味使鰻魚味道更突出。ꗯ̤̮鹿兒島黑豚荔枝卷串燒🍡 ($32)肉質肥嫩的黑豚肉燒得微微的焦脆,裡面包裹著清甜的荔枝,荔枝一嚼即爆,在口中留香,大大減低油膩感。ꪔ̤̮蒜香牛油燒帆立貝🦪 ($42)帆立貝相當大顆,肉質厚實具彈性,口感鮮甜嫩滑,充滿蒜頭和牛油香味。總括來說,這間餐廳的特色卷物富創意之餘味道亦不錯,價錢合理。◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦𖠿古今二 KOKON2 @kokon2.tst𖤣𖤥尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓50

ꗯ̤̮蟹柳沙律🥗 ($78)

ꪔ̤̮東京爆脆🍣 ($98)

ꗯ̤̮龍卷風🍥 ($72)

ꪔ̤̮鹽燒白鰻🐟 ($38)

ꗯ̤̮鹿兒島黑豚荔枝卷串燒🍡 ($32)

ꪔ̤̮蒜香牛油燒帆立貝🦪 ($42)

𖠿古今二 KOKON2 @kokon2.tst
𖤣𖤥尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#古今二 #kokon2 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #日本料理 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkgirl #hkkol #hongkongfood #hongkongfoodie
呢間餐廳有傳統既日本野食風味,又有精美嘅擺盤同埋配搭有創意同新鮮感,呢啲搭配喺其他壽司店好少會見到,非常之值得一試。1. 超級龍卷風 $98手卷上面加咗薯片碎,增加口感,入面仲有牛油果、芝士、鰻魚同埋炸蝦,無諗過鰻魚同炸蝦都可以咁夾,鰻魚食嫩滑,炸蝦香脆彈牙,配上鹹香既芝士好有層次。🌟 評分: 8/102. 黑豚豬頸肉串燒 $32黑豚豬頸肉燒得好焦香,油脂非常豐富,口感爽口,非常有豬油香。🌟 評分: 8.5/103. 自家玉子燒 (6件) $55玉子燒好嫩滑,食落仲有少少蛋汁,上面仲有好多蟹籽增加口感,加上沙律醬同自製嘅燒汁好惹味。🌟 評分: 8.5/104.櫻花蝦原條茄子燒 $88海量既櫻花蝦舖滿成條茄子,口感好軟綿綿,搽上上特製醬汁,鹹甜好滋味。🌟 評分: 8/105. 日式麻將豆腐沙律份量非常充足,可以3個人一齊分。沙律有滑溜嘅豆腐、三文魚籽、蟹籽、中華沙律、車厘茄、爽脆嘅沙律菜,食落有多重口感,加上有大量麻醬,非常之開胃。🌟 評分: 8/10🎖️整體評分🎖️❤️ 味道: 8/10🧡 環境: 8/10💛 服務: 8/10💙 性價比: 7/10 📍 古今二 (The ONE) (尖沙咀)

1. 超級龍卷風 $98

❤️ 味道: 8/10
🧡 環境: 8/10
💛 服務: 8/10
💙 性價比: 7/10

📍 古今二 (The ONE) (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖

#hkoverfood_尖沙咀
2023-09-21 51 瀏覽
星期五放工嚟到the one睇戲睇戲前就嚟食下面嘅古今二之前食過銅鑼灣嘅古今非常滿意聽講古今二係古今師傅嘅徒弟開唔知係咪星期五嘅關係,好多人排隊等位,我哋等咗半個鐘。龍捲風芝士配搭鰻魚嘅配搭好夾,鰻魚調味唔會太甜,鹹香同芝士味好出眾柚想蝦你本身只係想叫個沙律做前菜,點知個沙律咁足料,啲材料鋪到成座山咁高,有生蝦刺身、中華沙律、柚子、蟹籽等等,非常豐富。鹿兒島黑豚荔枝卷串燒喺餐廳嘅人氣推介,大大粒嘅荔枝肉經燒之後,爆出淡淡果汁,配上豚肉嘅油脂味,非常清新。富士山蟹柳、鰻魚肉、牛油果、再配上薯片碎,材料豐富到名副其實好似富士山咁,鰻魚肉質嫩滑,配上清甜Creamy牛油果,加上蛋黃醬,完全可以得出食材嘅鮮味。鹽燒白饅外皮燒得脆脆的,肉質鮮嫩彈牙,調味適中,不過不失

星期五放工嚟到the one睇戲
睇戲前就嚟食下面嘅古今二
之前食過銅鑼灣嘅古今非常滿意
聽講古今二係古今師傅嘅徒弟開
唔知係咪星期五嘅關係,好多人排隊等位,我哋等咗半個鐘。

龍捲風

柚想蝦你

鹽燒白饅
外皮燒得脆脆的,肉質鮮嫩彈牙,調味適中,不過不失
2023-09-20 37 瀏覽
今日難得出去尖沙咀,就搵左間幾舒服既日本菜食下。彩虹卷🌈係反卷黎,一出黎就覺得佢好靚,因為又有橙色、粉紅色同綠色,上面有牛油果、三文魚同一款幾好食既魚生。牛油果夾起上魚生好鮮味,反卷中既料都好好食😋龍卷風🌪️都係反卷黎,係鰻魚加芝士既配搭,兩個加埋係超好味🤤,係會一食再想食既味道。成日好怕啲鰻魚有骨,佢係完全無👍🏻讚!蟹柳沙律🥗依個沙律好足料,好多蟹柳同蟹子,啖啖菜都可以夾埋一齊食。我都好少食沙律,好難得吸引到我😌鹽燒白鰻🍢白鰻燒得好香口,個皮係好脆,加埋檸檬汁帶出左啲鮮味😋豚肉露筍🥓整體都燒得岩岩好,個露筍係超多汁,豚肉又唔會硬角角,好好味👍🏻 下次食都會再叫!雖然唔係好多野食,但因為佢地都好足料,所以都夠飽,同埋真係幾唔錯👍🏻

今日難得出去尖沙咀,就搵左間幾舒服既日本菜食下。

彩虹卷🌈

龍卷風🌪️

蟹柳沙律🥗

鹽燒白鰻🍢
白鰻燒得好香口,個皮係好脆,加埋檸檬汁帶出左啲鮮味😋

豚肉露筍🥓

2023-09-19 59 瀏覽
約左朋友食飯,最適合不過的當然是居酒屋,看到餐牌之後發覺這家餐廳充滿了日本傳統的風味,又有創意日式料理,令人食而忘返🤭日式麻醬豆腐沙律($88)豆腐與麻醬的結合,味道簡直一流,表面還有魚子襯托著,經典的日本料理之一✨櫻花蝦原條茄子燒($88)櫻花蝦有一種特別的香味,與茄子的濃郁的口感相融,把中間的茄子肉卷起櫻花蝦一起吃,瞬間變成了櫻花蝦卷😂自家玉子燒($55)玉子燒是日式料理中的經典之作,甜甜的玉子配搭了魚籽,甜中帶鹹🤩黑豚豬頸肉串燒($32)經過炭火燒烤,每一口都能感受到黑豚肉的油香,確實令人難忘🤤蜘蛛($103)這是一道以青瓜、牛油果和軟殼蟹為配料的壽司卷,創造了一種獨特的口感,一口一件,有點Juicy的感覺🥰好味指數:8/10性價比指數:8/10餐廳名稱:古今二餐廳地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖電話:31888098

日式麻醬豆腐沙律($88)

櫻花蝦原條茄子燒($88)

自家玉子燒($55)

黑豚豬頸肉串燒($32)

經過炭火燒烤,每一口都能感受到黑豚肉的油香,確實令人難忘🤤

蜘蛛($103)

好味指數:8/10

性價比指數:8/10

餐廳名稱:古今二

電話:31888098

2023-09-14
  • 蜘蛛
2023-09-18 26 瀏覽
➡️尖沙咀THE ONE 既餐廳都變左好多,今次試下呢間居酒屋。🌟日式麻醬豆腐沙律🌟材料份量夠豐富,麻醬沾咩都冇得輸😂🌟黑龍卷🌟有鰻魚、牛油果、吉列蟹柳,材料配搭幾新鮮🍣🌟自家玉子燒🌟用上三角形切法,上面有蟹籽,卜卜脆,再淋上照燒汁。🌟鹽燒白鰻🌟鰻魚類食品不嬲都最愛,去日本餐廳必點呀。🌟宮崎味鹽牛舌串🌟串燒均灑上少量黑椒同鹽作調味,牛舌以角切形狀切成。🌟鹿兒島黑豚荔枝卷🌟配搭新鮮😮

🌟日式麻醬豆腐沙律🌟
材料份量夠豐富,麻醬沾咩都冇得輸😂

🌟黑龍卷🌟
有鰻魚、牛油果、吉列蟹柳,材料配搭幾新鮮🍣

🌟自家玉子燒🌟
用上三角形切法,上面有蟹籽,卜卜脆,再淋上照燒汁。

🌟鹽燒白鰻🌟
鰻魚類食品不嬲都最愛,去日本餐廳必點呀。

🌟宮崎味鹽牛舌串🌟
串燒均灑上少量黑椒同鹽作調味,牛舌以角切形狀切成。

🌟鹿兒島黑豚荔枝卷🌟
配搭新鮮😮
2023-09-18 38 瀏覽
古今二位於尖沙咀嘅The One,係一間日式餐廳。佢以豐富嘅創意料理同獨特嘅卷物而聞名。呢度嘅食物風格獨特,提供多款精緻卷物,包括火山同龍捲風,每款都有獨特嘅賣相同口感。1️⃣ 火山火山卷係一款好有創意嘅卷物,送上嚟之後會喺四周點火,好似火山噴發咁嘅效果。裏面包住新鮮嘅帶子、青瓜同牛油果,賣相好靚,味道亦都唔錯。真係好適合影相打卡。2️⃣ 龍捲風龍捲風卷物用鰻魚、芝士同青瓜脆片做成,特色十足同好好食。欣賞佢嘅創意同獨特風格,絕對係一款值得試嘅卷物。3️⃣ 蟹籽沙律蟹子沙律份量好大,而且有少少辣味,好開胃。呢款沙律非常適合開胃或者作為一道清爽嘅小食。4️⃣ 鹽燒白鰻鹽燒白鰻係一款魚肉卷物,細膩嘅白鰻肉配上微鹹嘅調味,味道鮮美。5️⃣ 鹿兒島黑豚荔枝卷串燒呢款卷串燒內裏包住黑豚肉同荔枝,結合咗豬肉嘅香味同荔枝嘅甜美,獨特又美味。

1️⃣ 火山

2️⃣ 龍捲風

3️⃣ 蟹籽沙律

4️⃣ 鹽燒白鰻

5️⃣ 鹿兒島黑豚荔枝卷串燒

2023-09-17 2072 瀏覽
去日本旅行前幫媽媽慶生,仲食日本菜。話說,經OpenRice 訂座備註寫上生日飯,古今無蛋糕或甜品之類,所以無為意。點知師傅會大碟上壽司,用燒汁寫上「生日快樂」加個心心,好貼心啊!真心有驚喜。另外都想讚下職員服務態度好、有禮貌,主動幫助客人,加分。唯一缺點係餐面太細,座位感覺麻麻。古今出名精緻打卡壽司,原來味道同份量都睇得食得。食物方面 – 粉紅佳人︰滿滿魚子、一堆吞拿魚蓉蓋頂,輕微辣度夠香口、再灑上碎薄脆增加口感。大件壽司豐富到一啖咬唔晒,味道好夾,係所有壽司當中最鍾意一款,性價比好高啊!午夜牛郎︰特別之處係炸卷,唔會好乾身,外面輕輕脆口,味道亦係平穩普通之作。彩虹卷︰以三種唔同刺身 包括︰三文魚、吞拿魚及 (帶子? 忘記白色係咩) 包頂做成色彩繽紛。中間只有牛油果加蟹柳,普通,無乜特別。加州卷(左)︰小朋友口味,都係普通款。蟹子相對地爆多,基本上灑滿3分1隻碟。超級龍卷風(右)︰兩條大炸蝦天㷌羅,入口啖啖肉,加上鰻魚油脂重,一軟一脆口感有層次。倫敦橋︰一層厚身海膽舖滿卷面,色澤新鮮,份量亦無欺場。鹽燒鯖魚︰魚肉油脂平衡,香口惹味,薄魚皮烤得脆身。可惜鹽量太多,成條魚變得相當咸。炸芝
去日本旅行前幫媽媽慶生,仲食日本菜。

古今出名精緻打卡壽司,原來味道同份量都睇得食得。
食物方面 – 粉紅佳人︰

粉紅佳人

午夜牛郎︰
午夜牛郎

彩虹卷︰
中間只有牛油果加蟹柳,普通,無乜特別。
彩虹卷

加州卷(左)︰
超級龍卷風(右)︰
加州卷、超級龍卷風

倫敦橋︰
一層厚身海膽舖滿卷面,色澤新鮮,份量亦無欺場。

倫敦橋

鹽燒鯖魚︰
魚肉油脂平衡,香口惹味,薄魚皮烤得脆身。

可惜鹽量太多,成條魚變得相當咸。

鹽燒鯖魚

炸芝士年糕︰
外脆中間軟糯,年糕皮包住芝士夾心,溶化芝士令炸物唔會乾身。
芝士咸度適中,整體味道非常好,追加食物之一!
炸芝士年糕

總結︰
性價比中級,有部份卷物份量、味道、刺身配搭的確有驚喜。但有一半都只屬普通質素,未算突出。
如果想試特色口味,我諗要揀用料豐富嘅卷物先可以有新鮮感。
2023-09-16
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
粉紅佳人
倫敦橋
炸芝士年糕
  • 芝士年糕
出名特色卷物既然式居酒屋 🏮位置好適合食飽之後附近睇返場戲或者食甜品 👏🏻壽司🍣款式種類都不少好適合有一齊享用鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32荔枝肉粒帶甜,果汁慢慢爆出黎中和返黑豚肉既鹹味、清新鮮甜 😋豚肉夠薄切 鹽燒雞中翼 $32即叫即燒,帶有炭燒香氣 👍🏻原汁原味,雞油脂慢慢滲出黎外皮燒到黃金脆色日式麻醬豆腐沙律 $88份量非常大份😳 沙律🥗菜底好滿豆腐夠凍又嫩滑有動感 🤣加埋飛魯籽同蟹籽鮮甜到十足 👍🏻東京爆脆 $98略帶微辣、火炙卷物🔥內裡有吞拿魚同蟹柳,沙律醬連面燒過黎 🥺增加味道感自家玉子燒(6件)$55鮮甜多汁、厚身仲好細身切件 ❤️加上蟹籽做裝飾色彩好鮮明 炸雞芝士卷(6件)$62米飯包住鮮炸脆雞肉內裡仲有芝士🧀️濃郁推介指數:🐻🐻🐻/3粒古今二 (The ONE) (尖沙咀)📍地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖☎️ 電話:31888099#香港美食 #九龍美食 #尖沙咀美食 #啤啤遊食團#假日好去處 #港人推介美食 #相機食先#香港美食打卡 #窮遊美食 #平民遊 #日本菜#海鮮 #串燒 #烤肉 #居酒屋 #日式串燒 #刺身#卷物#hkfoodblogg
出名特色卷物既然式居酒屋 🏮
位置好適合食飽之後附近睇返場戲或者食甜品 👏🏻
壽司🍣款式種類都不少好適合有一齊享用

鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32
荔枝肉粒帶甜,果汁慢慢爆出黎
中和返黑豚肉既鹹味、清新鮮甜 😋
豚肉夠薄切

鹽燒雞中翼 $32
即叫即燒,帶有炭燒香氣 👍🏻
原汁原味,雞油脂慢慢滲出黎
外皮燒到黃金脆色

日式麻醬豆腐沙律 $88
份量非常大份😳 沙律🥗菜底好滿
豆腐夠凍又嫩滑有動感 🤣
加埋飛魯籽同蟹籽鮮甜到十足 👍🏻

東京爆脆 $98
略帶微辣、火炙卷物🔥
內裡有吞拿魚同蟹柳,沙律醬連面燒過黎 🥺增加味道感

自家玉子燒(6件)$55
鮮甜多汁、厚身仲好細身切件 ❤️
加上蟹籽做裝飾色彩好鮮明

炸雞芝士卷(6件)$62
米飯包住鮮炸脆雞肉內裡仲有芝士🧀️濃郁

推介指數:🐻🐻🐻/3粒

古今二 (The ONE) (尖沙咀)

📍地址:尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖
☎️ 電話:31888099

#香港美食 #九龍美食 #尖沙咀美食 #啤啤遊食團
#卷物
#hkfoodblogger #foodie #hkfoodie #hkig #dinner #hkstyle #852 #japanese
#bearbeareat
#bearbeareat尖沙咀
光聽名字可能會猜不到是什麼東西😂是由一系列從名字到食材充滿趣味的卷物🤪如富士山或超級龍捲風等特色卷物😂還有刺身,串燒,鍋物及燒物等日式料理富士山🥑🍣富士山造型吸睛🤩,堆積如山的蟹柳絲及蟹籽,底部的卷物以鰻魚及牛油果組成,口感層次非常豐富😋超級龍捲風🍤🍣卷物以鰻魚,炸蝦🍤,芝士🧀及青瓜🥒組成,入口充滿濃郁芝士味,加上脆片口感豐富鹽燒白鰻🐟鰻魚燒過後外皮焦香脆口,但肉質仍然保持嫩滑,再配上檸檬汁🍋更帶出鮮味👍鹿兒島黑豚荔枝卷串燒🍢很新穎的串燒,黑豚肉切得薄身帶有炙烤的炭香,並包裹著荔枝肉,一口咬下滲透出香甜的荔枝味,亦可減低黑豚肉的油膩感櫻花蝦原條茄子燒🍆海量的櫻花蝦舖滿整條茄子,口感軟綿綿,塗上特製醬汁,鹹甜滋味,推介👍整體來說餐點我都好喜歡,食物質素好好,食材新鮮豐富,而且卷物創意十足🤪
光聽名字可能會猜不到是什麼東西😂
是由一系列從名字到食材充滿趣味的卷物🤪
如富士山或超級龍捲風等特色卷物😂
還有刺身,串燒,鍋物及燒物等日式料理

富士山🥑🍣

2023-09-12
超級龍捲風
鹽燒白鰻
櫻花蝦原條茄子燒
餐廳:古今二地點:尖沙咀The ONE菜式:日式居酒屋餐牌:主打特色創意卷物,主餐牌有前菜沙律,刺身,壽司,多款特色卷物,燒物,串燒,鍋物,天婦羅,小食炸物,飯麵類,清酒同飲品。呢度都有二人前套餐。午市有多款午市套餐,包括壽司盛,刺身丼,熟食等。牛肉壽喜燒定食 $108 1人前 另加一牛肉壽喜燒大大鍋,肥牛有5大片,好有口感,都唔錯。蔬菜好多,有娃娃菜,豆腐,粉絲,冬菇,洋蔥絲,金菇,同蔥條。個壽喜湯好夠味,跟有一碗加左紫菜絲嘅熱白飯。跟餐沙律有蟹籽雜菜粟米車厘茄沙律,加上大量胡麻醬,好夠味又有脆脆口感。仲有甜品,係一粒泡芙,外皮好薄,入面忌廉好滑。呢個餐好豐富。卷物拼湯麵 $98 另加一呢個餐包兩款卷物。火山同金龍卷2選1。火山一客4件,係加左黑白芝麻粒嘅飯卷包住紫菜再夾住蟹柳,青瓜絲同牛油果,飯卷上面係大量蟹柳絲同帶子絲,加左唔少辣沙律汁,味道都幾辣。最頂再加少少蟹籽。味道頗重醬汁味。費城卷同加州卷2選1。費城卷一客4件,係加上黑白芝麻粒既壽司飯包住紫菜,三文魚,牛油果,同忌廉芝士。口感同造型一樣,滑溜清新。兩款卷物伴有沙律菜,青瓜片,檸檬片同車厘茄,仲有食用花裝飾。都有日式芥末。
餐廳:古今二
地點:尖沙咀The ONE
菜式:日式居酒屋
餐牌:主打特色創意卷物,主餐牌有前菜沙律,刺身壽司,多款特色卷物,燒物,串燒,鍋物,天婦羅,小食炸物,飯麵類,清酒同飲品。呢度都有二人前套餐。午市有多款午市套餐,包括壽司盛,刺身丼,熟食等。
牛肉壽喜燒定食 $108 1人前 另加一
牛肉壽喜燒定食

仲有甜品,係一粒泡芙,外皮好薄,入面忌廉好滑。
呢個餐好豐富。
火山,費城卷
卷物拼湯麵 $98 另加一

呢個餐包兩款卷物。
火山
火山同金龍卷2選1。
費城卷
費城卷同加州卷2選1。
醬油烏冬
呢個餐仲包豬骨拉麵同醬油烏冬2選1。
醬油烏冬有滑溜溏心蛋半隻,日式魚蛋兩片,豆腐皮一片,黑木耳絲,粟米粒,同蔥花,配料豐富,口感爽脆。烏冬好滑,醬油湯唔會過鹹。
呢個餐澱粉重,好飽肚。
麵豉湯

麵豉湯

兩個餐都包麵豉湯,麵豉湯有腐皮同昆布,加上蔥花,味道唔錯。
午市套餐包餐飲一杯,凍飲加$3。可加錢轉其他飲品。
凍檸水
凍檸水
我叫左杯凍檸水走甜,健康解渴。
東京爆脆
東京爆脆 $98 另加一
東京爆脆
東京爆脆一客五大件,係紫菜飯卷包住吞拿魚同蟹柳,再加上蟹籽同沙律醬汁炙燒,味道偏濃醬汁味,伴有日式芥末。

呢度午市套餐都幾抵食,分量足,價錢合理。
2023-09-13
費城卷
香港人究竟有幾鍾意食日本嘢 隨隨便便都輕易搵到日本餐廳就知日本餐廳有幾咁受歡迎🥰不過要搵到一間高質素嘅都唔係咁容易🤔喺The One就搵到呢一間極度高質素而且相當有Heart 嘅日本餐廳👍🏻==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🥗日式麻醬豆腐沙律 清新開胃 成個感覺更加健康🍀自家製醬汁酸酸甜甜好開胃👍🏻🍣青龍卷 單睇賣相就覺得佢好吸引😍由牛油果同蟹柳組成 口感豐富加少少豉油已經好好食😍🍙蜘蛛 外型真係好似一隻蜘蛛🕷️炸軟殼蟹擺出嚟嘅蟹腳就好似蜘蛛咁 識落口多重口感好豐富👍🏻🐟鹽燒白鰻 新鮮靚嘅鰻魚用鹽燒一燒已經非常好食💯肥瘦均勻油香滿溢😍🦪蒜香牛油燒帆立貝 惹味好食👍🏻牛油香令成個帆立貝鮮味提升🧈
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌
2023-09-11 30 瀏覽
古今二有幾間分店,今次來The One 分店,座位寬敞,坐得舒服👍古今二出名卷物,除咗卷物,還有串燒、刺身,鍋物等,餐牌圖文並茂,知道食物包含什麼食材。前菜🥢蟹柳沙律$78份量幾大,沙律醬有少少辣,蔬菜新鮮,感覺好清新。🥢特色卷物超級龍卷風$98 (鰻魚、海老、芝士、青瓜、脆片)軟熟嘅鰻魚、芝士,配以香脆嘅海老同脆片,口感層次分明。東京爆脆 $98 (吞拿魚、蟹柳)配上微辣的蛋黃醬,非常惹味🥢串燒: 鹽燒白鰻$38 蒜香牛油燒帆立貝$42白鰻同帆立貝燒得剛到,不會乾柴,白鰻皮脆肉厚👍

前菜
🥢蟹柳沙律$78
份量幾大,沙律醬有少少辣,蔬菜新鮮,感覺好清新。

🥢特色卷物
超級龍卷風$98 (鰻魚、海老、芝士、青瓜、脆片)
軟熟嘅鰻魚、芝士,配以香脆嘅海老同脆片,口感層次分明。

東京爆脆 $98 (吞拿魚、蟹柳)
配上微辣的蛋黃醬,非常惹味

🥢串燒:
鹽燒白鰻$38 蒜香牛油燒帆立貝$42
白鰻同帆立貝燒得剛到,不會乾柴,白鰻皮脆肉厚👍

2023-09-10 30 瀏覽
📍尖沙咀 古今二唔知大家同我會唔會都有呢個煩惱,就係每一次嚟到尖沙咀,都要揀好耐先搵到一間你想食嘅餐廳。而我今日就揀咗呢間位於尖沙咀嘅日本料理,而佢喺荃灣、觀塘都有分店,之前有試過佢嘅荃灣分店,卷物味道都唔錯🩵。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و• 金龍卷 $105再次叫佢呢個金龍卷,味道都係非常之出色,面頭有三文魚,再加上佢自家製嘅醬汁,口感非常豐富,而且佢嘅醬汁有少少辣辣地,更加引到佢成個壽司嘅味道出嚟。而佢嘅炸蝦都好香脆,唔會好林。• 午夜牛郎 $98佢呢款卷物非常之特別,佢嘅免頭係非常之隨後,好似焗過咁樣,所以食落口感都好特別👅。• 自家玉子燒(6件)$55佢嘅玉子燒,喺面頭加咗好大量嘅蟹籽,令到成道菜嘅口感變得豐富,再加埋佢嘅燒汁同千島醬,真係好開胃。• 鹽燒雞中翼 $32佢嘅燒雞翼,唔會燒到太硬,再加埋檸檬汁,好香口。• 蟹柳沙律 $78佢嘅沙律蟹柳份量超多,而且蔬菜都好乾淨,仲要識落好清新,健康之選!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
📍尖沙咀 古今二

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

• 金龍卷 $105

• 午夜牛郎 $98

• 自家玉子燒(6件)$55

• 鹽燒雞中翼 $32
佢嘅燒雞翼,唔會燒到太硬,再加埋檸檬汁,好香口。

• 蟹柳沙律 $78

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
  • 金龍卷
2023-09-10 24 瀏覽
早幾個星期前同同事去過觀塘分店,因為十週年優惠,逢星期一至四午市套餐四人同行一人免費🤩,計返都幾抵食嫁。🥗#日式麻醬豆腐沙律 ($88)▪️初頭都冇預佢有咁大份,夠三至四個人食▪️除咗不同沙律菜外仲有中華海草,好爽口▪️豆腐之上亦鋪滿蟹子同三文魚子😛▪️麻醬剛剛好夠,唔會喧賓奪主🐷#鹿兒島豚肉蘆筍(一串) ($45)▪️豚肉部份位置焦脆,加上少許胡椒同鹽味道已經好足夠▪️蘆筍嫩同新鮮,好爽唔會有渣▫️🐖#鹿兒島黑豚荔枝卷串燒(一串) ($32)▪️豚肉油脂香味相對較多▪️荔枝好腍有少少汁▪️肉嘅油脂香味加埋荔枝嘅甜味,口感有幾分似五花肉🍣#富士山 ($98)▪️材料有蟹柳、鰻魚、牛油果、薯片▪️捲物入面有鰻魚同牛油果,大量蟹柳絲鋪係上面▪️完全唔使點䜴油已經好夠味🍣#東京爆脆 ($98)▪️材料以吞拿魚同蟹柳為主▪️每一舊上面仲有一點辣嘅蛋黃醬▪️吞拿魚質感順滑,魚肉味偏重高質餐廳值得推介俾大家🤩。

🥗#日式麻醬豆腐沙律 ($88)
▪️初頭都冇預佢有咁大份,夠三至四個人食
▪️除咗不同沙律菜外仲有中華海草,好爽口
▪️豆腐之上亦鋪滿蟹子同三文魚子😛
▪️麻醬剛剛好夠,唔會喧賓奪主

🐷#鹿兒島豚肉蘆筍(一串) ($45)
▪️豚肉部份位置焦脆,加上少許胡椒同鹽味道已經好足夠
▪️蘆筍嫩同新鮮,好爽唔會有渣
▫️
🐖#鹿兒島黑豚荔枝卷串燒(一串) ($32)
▪️豚肉油脂香味相對較多
▪️荔枝好腍有少少汁
▪️肉嘅油脂香味加埋荔枝嘅甜味,口感有幾分似五花肉

🍣#富士山 ($98)
▪️材料有蟹柳、鰻魚、牛油果、薯片
▪️捲物入面有鰻魚同牛油果,大量蟹柳絲鋪係上面
▪️完全唔使點䜴油已經好夠味

🍣#東京爆脆 ($98)
▪️材料以吞拿魚同蟹柳為主
▪️每一舊上面仲有一點辣嘅蛋黃醬
▪️吞拿魚質感順滑,魚肉味偏重

高質餐廳值得推介俾大家🤩。