2023-10-17 160 瀏覽
bookmark 咗古今二觀塘總店好耐皆因佢哋嘅具有玩味性嘅創意卷物好吸引🤩~奈何一直抽唔到時間~適逢八月十五前一日相約朋友食早午餐於是決定去試不過係The One分店~💃💃👉火山~玩味性及創意最高卷物~青瓜牛油果卷物ontop鋪咗好厚嘅蟹柳帶子蟹子沙律、上台時再係碟邊燃起火焰~成個活火山🌋咁🤭~玩味之餘味道都唔錯~👍😍😋🤤👉豚肉泡菜鍋~無mak特別~味道真心好一般~我自己做嘅仲好味~🤭👉鹽燒白鰻~燒得剛好~美味~🤤😋😍👉鹿兒島豚肉荔枝串燒~罐頭荔枝嘅甜味搶嗮豚肉的肉香味~嘥咗啲豚肉同直接食罐頭荔枝無mak分別~🤭🤭🤭

👉鹽燒白鰻~燒得剛好~美味~🤤😋😍
豚肉泡菜鍋
鹿兒島豚肉荔枝串燒
2023-10-16 47 瀏覽
今日lunch想食日本野,又去左The One 間古今二試下新野佢既Lunch Set種類都幾多元化,都會配麵豉湯同埋飲品蜘蛛 $103炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳見到個餐牌咁吸引,叫左呢左個特色卷物試下,呢隻蜘蛛配合得非常好,軟殼蟹仲熱辣辣夠脆口牛肉壽喜燒一人前 $108牛肉份量好足夠,仲配埋豆腐、菇類同菜,好味得黎又健康,呢個set仲有沙律同甜品添卷物拼湯麵 $98醬油烏冬火山4件拼加州卷4件呢個夠哂滿足,烏冬夠哂煙韌,卷物都幾特別凍日式即磨咖啡+$3凍檸茶 +$3飲品就正常發揮啦
佢既Lunch Set種類都幾多元化,都會配麵豉湯同埋飲品

蜘蛛 $103
炸軟殼蟹、青瓜、牛油果、蟹柳

牛肉壽喜燒一人前 $108

卷物拼湯麵 $98
醬油烏冬
火山4件拼加州卷4件
呢個夠哂滿足,烏冬夠哂煙韌,卷物都幾特別

凍日式即磨咖啡+$3
凍檸茶 +$3
飲品就正常發揮啦
位於尖沙咀熱鬧街頭同地標之一嘅The One環境舒適 時尚日系居酒屋風格🏮位置都算多 環境闊絡坐得舒服有近窗卡位可以睇景 慢慢嘆美食同三五知己傾偈聚餐/拍拖嘅好地方😉👍🏻🐠🦀東京爆脆 $98一場嚟到梗係唔可以唔食佢地出色嘅卷物啦大大話話佢地都有10幾款特色真係揀到眼花撩亂 仲要樣樣都賣相都好正初頭睇名都唔知係食乜 原來係吞拿魚蟹柳壽司😆😆口感香脆 味道帶點芝士咸香+辣味裡面包住滿滿吞拿魚+蟹柳 鹹甜味互相配合卷物經灸燒後少脆又香口 加埋微辣沙律醬更豐富‼️一碟都有好幾嚿 而且足料唔馬虎😌😌🦀蟹柳沙律 $78有蟹柳絲/生菜/蟹籽青瓜絲/沙律醬/醬料本身上枱咁多顏色已經好吸睛👀✨夠晒繽紛色彩 而且擺盤擺得靚 仲聞到陣陣醬料甜味 增加唔少食慾🥰🥰🥚自家玉子燒(6件) $55玉子燒口感細緻綿密 味道香甜👍🏻濃醇蛋香加埋層層蛋皮互相配合口感有層次 一人食幾件都唔夠喉連埋蟹籽+醬料一齊食更開胃😊😊🐟鹽燒鯖魚 $82每一口都滿載著鯖魚嘅鮮美✨魚肉油脂平衡 薄魚皮烤得脆身鹽味恰到好處 增添鯖魚本身嘅鮮甜輕輕燒加上少許檸檬汁解膩 恰到好處🤤🐮宮崎味鹽牛舌串 $32鍾意食牛嘅朋友不能錯過 質感出色鹽味剛剛好
位於尖沙咀熱鬧街頭同地標之一嘅The One

鹽味剛剛好 軟嫩有肉汁👍🏻🥰
無論厚切或中切都好有咬口
一嚼就散發出濃郁的牛肉味道👅
2023-10-11
10 分鐘 (堂食)
  • 東京爆脆
  • 鹽燒鯖魚
[✨尖沙咀TheOne古今二•特色創意卷物居酒屋🍣]#古今二 #尖沙咀theone ♡日式麻醬豆腐沙律 - $88沙律超級大份,蔬菜新鮮爽口,配料有頗多嘅蟹籽同三文魚籽,增添唔少額外嘅鮮味同層次感,一份唔錯嘅開胃前菜🥰💕♡火山🗻 - $128是日主打,超級吸睛嘅一座壽司山!🤩兩邊各一行鹽,上枱時店員會點火🔥🔥稍為火炙一下份壽司增加風味。卷物嘅餡有帶子、牛油果同青瓜,而且上面仲鋪左好多蟹柳同蟹子,口感層次豐富😋睇得又食得嘅創意卷物👏🏻🌟♡龍卷風 - $72壽司餡係鰻魚配上軟芝士🧀芝士味出奇地濃而且好creamy,芝士控一定唔可以錯過呀😍😍♡鹽燒白鰻 - $38白鰻厚身,肉質嫩滑有口感,外皮微微燒過焦香脆口,鹹香味十足☺️💕♡官崎味鹽牛舌串 - $32牛舌厚度適中,咬落去口感好嚼勁,而且牛味都濃郁,搭配鹽燒調味令人回味無窮👍🏻————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳環境寬敞,食物份量足,好食之餘仲好有心思咁運用食材本身天然嘅色彩配搭,打造出一份又一份食得又吸睛嘅創意卷物,非常適合家人慶祝或者朋友節日相聚🥰💗 *價錢另有加一服務費📍古今二🏠尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓
[✨尖沙咀TheOne古今二•特色創意卷物居酒屋🍣]

✨總結

*價錢另有加一服務費

📍古今二
🏠尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #尖沙咀theone #古今二 #古今二尖沙咀
2023-10-12 22 瀏覽
尖沙咀 《古今二》在尖沙咀逛完街 在The One吃個日本菜~鹿兒島黑豚荔枝卷串燒帶焦香的豚肉下是甜美多汁的荔枝肉的膩和水果的清新互相平衡鹽燒白饅小小一塊白饅饅魚皮煙煙韌韌 簡單的鹽已可提出鮮味另外點了兩款壽司 壽司的名稱全都很特別呢《蜘蛛》—炸軟殼蟹 青瓜 牛油果 蟹柳基本都不用再蘸醬油了 它本身的材料和醬汁已為壽司《超級龍卷風》—鰻魚 炸蝦 芝士 青瓜多重口感的壽司喜歡它加了芝士 十分點睛蟹柳沙律是日MVP😂超大一盆的沙律 兩人都吃不完應該是外食見過最大份量的沙律沙律菜加上了大量蟹籽蟹柳 最特別是它的特調醬汁 帶少許辣味 很有風味尖沙咀📍輸入
尖沙咀 《古今二》
在尖沙咀逛完街 在The One吃個日本菜~

帶焦香的豚肉下是甜美多汁的荔枝

應該是外食見過最大份量的沙律

尖沙咀📍

輸入
2023-10-11 24 瀏覽
邊個話食壽司一定要食生冷野架? 如果想食特式壽司嘅朋友,推介大家可以試下呢間叫古今二嘅日式餐廳,佢地嘅壽司卷物都好有創意,用料同配搭都包你有驚喜!龍卷風沙律都幾大碗lol 顏色豐富, 賣相相當吸引~入面有大量蟹柳絲周蟹籽! 沙律菜都好爽甜~配上又辣又甜嘅沙律醬汁, 再加埋D脆脆,味道獨特而且口感更加有層次~忘不了你 係其中一款呢間冶嘅特色和風卷物,卷物上面有一層厚厚嘅芒果,芒果上面仲加左D沙律醬同wasabi,而中間就包住芝士同牛肉,呢個組合好有新鮮感,口感同味道都好有層次感!壽司薄餅(辣味三文魚)雖然叫辣味三文魚,但唔會好辣! 唔食得辣嘅朋友都可以試下! 壽司薄餅底唔係一般嘅餅底~係吉列炸蝦餅底! 再加埋D又辣又甜嘅醬汁,仲有蟹籽同薯片,味道好豐富~埼玉 網燒牛舌(4件)牛舌厚度適中,網燒時間同火喉都控制得唔錯,保留肉質彈性多汁,亦都好有牛味。

龍卷風沙律

忘不了你

壽司薄餅(辣味三文魚)

埼玉 網燒牛舌(4件)
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🍣 єχρℓσяιηg ƒℓανσυяѕ σƒ ¢яєαтινє ѕυѕнι яσℓℓѕ @ 🌟 古今二《👽食神大媽食日本嘢》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Tofu Salad in Sesame Sauce HKD 88Okra & Shrimp Cake Tempura HKD 78Spider Roll HKD 103Green Dragon Roll HKD 108.👽 大媽同朋友仔成日都會食呢一間日式餐廳,因為佢有好多創意卷物,好多新穎口味配搭!餐牌上面好多選擇,淨係卷物都超過十種。.🥗 天氣熱辣辣,一開波一定叫一份沙律先。呢款「日式麻醬豆腐沙律」真係好開胃呀!豆腐鮮嫩滑溜,配上香濃的麻醬,加上超大兜新鮮蔬菜同滿滿嘅蟹籽,口感好清爽,味道又鮮甜。.🍤 另外就叫左「秋葵蝦肉天婦羅」,好香脆美味!秋葵炸得金黃酥脆,裡面塞滿蝦肉,真正外脆內嫩,口感超滿足。.🕷️ 卷物有好多選擇,因為朋友仔唔食生嘢,所以叫揀左呢個「蜘蛛卷」,其實係主打軟殼蟹。炸軟殼蟹好脆,青瓜爽脆清涼,牛油果嘅綿密口感令層次更加豐富,再加上蟹柳好咬口。.🐉 另一款就揀
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Spider Roll HKD 103
Green Dragon Roll HKD 108

Tofu Salad in Sesame Sauce

Okra & Shrimp Cake Tempura

Spider Roll

🐉 另一款就揀左「青龍卷」,有牛油果嘅綿密濃郁,配上鰻魚同蟹柳。卷起上來造型精美,口味亦好清新。

Green Dragon Roll

🌟 呢度用餐環境好舒服,卡位仲會有景睇,餐牌又有好多不同選擇,係聚會吹水嘅好地方呢!

.⠀
Okra & Shrimp Cake Tempura
Spider Roll
Green Dragon Roll
2023-10-06 41 瀏覽
話說呢間古今二以前仲係得觀塘店嘅時候食過一次,覺得好好食,但係成日都要排好長龍,所以都冇再食,原來而家已經開咗咁多間分店.火山 $128呢個卷物真係好適合打卡,嘢食嚟到嘅時候職員會過嚟點火,配合返佢個名就好似一座火山咁,個卷物有牛油果、蟹籽、青瓜、蟹柳,都幾有特色🌋龍卷風 $72呢個其實係鰻魚芝士卷物,上面嗰啲脆脆應該係薯片嚟,飯加薯片又幾得意喎😂😂日式麻醬豆腐沙律 $88宮崎味鹽牛舌串 $32鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32
火山 $128

龍卷風 $72

日式麻醬豆腐沙律 $88
宮崎味鹽牛舌串 $32
鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32
2023-10-06 55 瀏覽
古今呢間餐廳唔陌生,我同友人都分別嚟過幾次。 食質素保持水準,今次去尖沙咀The One分店。鋪面較大,我哋坐咗喺比較少人嘅area,可以靜靜地傾計。 經典《費城卷$68》有三樣我至愛嘅組合:三文魚、牛油果🥑同忌廉芝士🧀。未有Sushio 之前,元氣都有呢個組合,不過而家已經壽終正寢了。唯有係古今重拾舊時味道。 《東京爆脆$98》除咗經典吞拿魚蓉同蟹柳,仲有脆脆增加口感。 《蟹柳沙律$78》秘製醬汁少少辣,連埋生菜🥬、青瓜絲🥒同蟹籽,食落好開胃。 《玉子燒$55》口感比較紮實,蛋香味濃郁。另外兩串經典串燒🍢就略嫌調味過重,要飲多兩啖🍵解膩。

🍣東京爆脆 $98🍣加洲卷 $65🍳自家玉子燒 $55🐥鹽燒雞中翼 $32🐽黑豚豬頸肉串燒 $32🥗蟹柳沙律 $78🔸早幾日去咗間日式卷物專門店,首先最好味係東京爆脆(蟹柳吞拿魚天婦羅卷物),算係一款必試之選😆每一啖充滿豐富口感,蟹柳加吞拿魚嘅鮮美,配上外層天婦羅炸脆,搭配特製醬汁,幾驚喜🔸加洲卷都幾好,蟹肉同壽司飯酸甜結合,口感豐富🔸自家玉子燒蓬鬆,微甜。鹽燒雞中翼係經典日式燒烤美食,皮脆肉嫩,簡單而美味。黑豚豬頸肉串燒選用來自黑毛豬嘅頸肉,質地鮮嫩😎🔸蟹柳沙律微辣,清爽宜人,係一道開胃的好選擇
🍣東京爆脆 $98
🍣加洲卷 $65
🍳自家玉子燒 $55
🐥鹽燒雞中翼 $32
🐽黑豚豬頸肉串燒 $32
🥗蟹柳沙律 $78

🔸加洲卷都幾好,蟹肉同壽司飯酸甜結合,口感豐富

🔸蟹柳沙律微辣,清爽宜人,係一道開胃的好選擇
2023-10-05 39 瀏覽
今日同朋友聚會,又去左古今二到食dinner啦。超級龍卷風基本上次次黎都係必食,而且個個朋友都岩食既呢款! 入面係有鰻魚、芝士及脆片。個感覺好足料,而且款芝士味唔會太搶,蓋過主角! 加埋脆片多重口感。仲有佢上面會淋埋個靈魂醬汁,有少少既辣,有種似燒汁既感覺!秋葵蝦肉天婦羅呢款有驚喜,佢將蝦肉釀左入去秋葵到,都幾夾! 而且秋葵呢個配搭仲好健康。豚肉泡菜鍋第一次係呢到叫鍋物,原來都好唔錯! 個湯汁好夠味,入面仲有粉絲,吸曬汁,好好食! 豚肉片肥瘦岩岩好!
今日同朋友聚會,又去左古今二到食dinner啦。
超級龍卷風

秋葵蝦肉天婦羅

豚肉泡菜鍋
2023-09-29 90 瀏覽
《古今二 (The ONE) (尖沙咀)》居酒屋壽司店就食得多,日式創意都係第一次,超出我嘅預期😋🎇煙花-辣味三文魚吞拿🌪️超級龍卷風-鰻魚海老平時去食卷物一般都係太卷、加州卷,古今二嘅創作料理無論係造型或者味道上都好有諗頭😃三文魚同吞拿有些微調味微微嘅辣令到魚生鮮味更出,鰻魚淋身、炸海老酥軟配埋薯片成件事好香口👍🏻🥑蟹柳沙律🥗個沙律一拎到上嚟我都嚇一嚇😂因為份量真係大到dum一聲。起初以為係啲菜多郎起先咁大兜,點知兩個人一啖菜一啖蟹柳一啖牛油果,足料到食極都食唔哂,用嘅沙律菜都好新鮮,沙律醬都落左少少辣汁令到成件事無咁單調🫶🏻我嘅營養目標達成!🍢鹽燒白鰻、鹿兒島黑豚荔枝卷串燒🍡平時食開嘅鰻魚都係蒲燒,鹽燒呢種煮法好考師傅嘅功夫同埋食材有幾新鮮。今次呢串10分嚟講我比9分,差一分係咩?就係後悔無叫多兩串🤣 荔枝黑豚卷都好出色,在於水果啲酸甜解左黑豚肉嘅膩,成件事match🙌🏻如果你都想試下呢間日式創作料理,記得bookmark定呢間餐廳,約埋三五知己一齊嚟試下👨‍👨‍👧‍👦 地址: 尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖#japanese #creativemenu #sas
《古今二 (The ONE) (尖沙咀)》

居酒屋壽司店就食得多,日式創意都係第一次,超出我嘅預期😋

🎇煙花-辣味三文魚吞拿
🌪️超級龍卷風-鰻魚海老

🥑蟹柳沙律🥗

🍢鹽燒白鰻、鹿兒島黑豚荔枝卷串燒🍡

地址: 尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖

#japanese #creativemenu #sashimi #sushiroll #eel #skewer #salad #crabsteak #asianfood #sake #kokon2 #drinksanddine #hkfood #drinks #hkfoodblogger #hkfoodie #foodblogger #hk #hkig #hkigers #hkfoodblog #hkfoodstagram
煙花、超級龍卷風
鹿兒島豚肉荔枝卷
煙花、超級龍卷風
鹿兒島豚肉荔枝卷
2023-09-27 50 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨特色卷物幾抵食-古今二🇭🇰 尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖 🇭🇰-🇯🇵 The ONE既商場餐廳主要集中係4樓或以下, 古今二就再上多層係5樓一個寧靜角落, 我地仲要坐鋪頭另一邊一個更寧靜小房仔🇯🇵 雖然得幾張枱但店員周不時都望入黎睇下有冇客人有需要, 好抵讚!-🕷 蜘蛛 $103💯原隻軟殼蟹腳果然有啲似蜘蛛, 酥脆軟殼蟹同蟹柳口感上有對比💯另外有牛油果清清地好突出軟殼蟹油香味, 同燒汁好夾-🍱 加洲卷 $65✨勁多蟹籽鋪面, 比常見嘅加州卷多咗一重鮮味, 壽司飯沾上黑芝麻好香, 簡單好味抵食-🥗 日式麻醬豆腐沙律 $88💯比我想像中大份好多, 超滑嘅豆腐同麻醬好夾, 配上新鮮沙律菜, 魚籽同蟹籽好開胃-🧈 自家玉子燒 (6件) $55✨冷盤玉子燒呈長身三角形, 甜甜地都係好開胃嘅小食, 又係勁多蟹籽🤣-🐥 鹽燒雞中翼(1串) $46💯鹽味好香但食落唔會覺得好鹹, 鮮檸檬汁平衡油脂同鹽味; 雞翼肉嫩多汁
👧🏻😋👅🍽✨
特色卷物幾抵食
古今二

🕷
蜘蛛 $103
💯另外有牛油果清清地好突出軟殼蟹油香味, 同燒汁好夾

🍱

自家玉子燒 (6件) $55

🐥
鹽燒雞中翼(1串) $46

2023-09-26 38 瀏覽
朋友話有間食日式創意卷物既餐廳係近來好紅,係佢既favour ,所以帶左我嚟試下!古今二,我之前都有聽過佢個名,仲以為剩係得觀塘有店,原來已經喺唔同區都有好多分店了!今日嚟到尖沙咀The one分店,平日夜晚都坐滿人!🍣 超級龍卷風$98朋友介紹呢個話這個卷超級好食,話係必叫!入面夾住炸蝦🍤,同埋有燒鰻魚餡,好豐富!!料好多😋🍣東京爆脆$98入邊有吞拿魚同蟹柳嘅紫菜卷,上面有d似冷辣味既醬,好微既辣,夠晒惹味,連豉油都唔洗落~🍣日式麻醬豆腐沙律$88呢個有啲嚇親,真係超級大份,勁多菜好健康!再配有豆腐、蟹籽、魚籽同麻醬,滿有日式風味!🍣鹽燒白鰻$38呢個要趁熱食,我掛住影相食嗰陣有少少凍咗,再熱啲應該更加正!🍣鹿兒島黑豚荔枝卷串燒$32好特別嘅豚肉卷,中間卷住荔枝,食落去薄薄地嘅豬肉有少少脂肪再配粒荔枝味道都好夾喎!🍱餐廳: 古今二 (The ONE) (尖沙咀)🏫地址: 📌 尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖#dinner#lunch #food #yummyfood #yummy #hk#foodshot#foodporn#hongkongfood #lovefoo

🍣 超級龍卷風$98

🍣東京爆脆$98

🍣日式麻醬豆腐沙律$88

🍣鹽燒白鰻$38

🍣鹿兒島黑豚荔枝卷串燒$32

🍱餐廳: 古今二 (The ONE) (尖沙咀)

#dinner#lunch #food #yummyfood #yummy #hk#foodshot#foodporn#hongkongfood #lovefood#sharefood #eat #hkeat #hkig #hkiger #ig#igfoodie #hkfood #hkfoodie #點心 #hkeats#hkfoodlover#香港美食#尖沙咀美食#日本菜#古今二
2023-09-26 2670 瀏覽
呢間喺The One嘅居酒屋都幾有人氣,睇完戲去食好方便~ 呢度出名食好多款特色卷物同串燒,真係好睇又好食!🔸日式麻醬豆腐沙律 $88好大一碗!豆腐好滑,配麻醬好好食!仲有大量蟹子同三文魚子,口感幾豐富同鮮味!生菜又新鮮,係一個幾好食嘅沙律~🔸火山 $128超級吸睛呀😍 一大座壽司山,兩邊放咗鹽,店員會點火,即刻變咗火山🔥 用火嘅熱力稍為火炙一下卷物,更加好味!卷物餡有帶子、牛油果、青瓜,面頭鋪滿大量蟹柳同蟹子。淨係卷物會比較清淡,加埋蟹柳沙律一齊食,味道層次更豐富~ 呢個🔥火山roll好睇又好食!🔸龍卷風 $72呢款卷物味道比較清新啲,鰻魚加芝士軟棉棉嘅口感,同香脆嘅薯片碎一齊食,又軟又脆,口感豐富!🔸串燒▫️鹽燒白鰻 $38▫️鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32鹽燒白鰻都幾厚肉,皮脆肉厚實爽彈,加少少檸檬汁調味,清爽唔膩!黑豚荔枝卷一串有3件,唔算大件,薄薄豚肉包住荔枝,好juicy多汁,果汁平衝返肉嘅油脂,好味😋

日式麻醬豆腐沙律
🔸日式麻醬豆腐沙律 $88