約咗閨蜜出TST睇戲,未入場之前就嚟咗呢度醫醫肚🤣🤣呢度有用餐限時,食完入場睇戲剛剛好~呢度最出名係一啲特色卷物💕不過除咗卷物之外,呢度都有一般日式居酒屋會提供既沙律、刺身、料理同串燒等等~所以我哋都order咗好幾款一齊share😚😚✨日式麻醬豆腐沙律✨超大份又足料!!!除咗沙律菜同豆腐之外,仲有三文魚籽、蟹子同中華沙律添~✨彩虹卷✨由不同既魚生片卷住包有蟹柳、青瓜絲同牛油果既卷物~賣相colorful,食落既味道都好夾!!✨費城卷✨岩晒中意食三文魚既人,因為呢款卷物以三文魚為主,仲有配埋忌廉芝士,正😋😋😋✨鹽燒白鰻✨燒得皮脆肉嫩又無骨~✨鹿兒島黑豚荔枝卷串燒✨估唔到豚肉同荔枝既味道都可以咁夾🤤呢度既環境都唔錯,上菜亦都好快~整體嚟講都唔錯🤗🤗
約咗閨蜜出TST睇戲,未入場之前就嚟咗呢度醫醫肚🤣🤣

呢度有用餐限時,食完入場睇戲剛剛好~

呢度最出名係一啲特色卷物💕

所以我哋都order咗好幾款一齊share😚😚

✨日式麻醬豆腐沙律✨

超大份又足料!!!

除咗沙律菜同豆腐之外,仲有三文魚籽、蟹子同中華沙律添~

✨彩虹卷✨

由不同既魚生片卷住包有蟹柳、青瓜絲同牛油果既卷物~
賣相colorful,食落既味道都好夾!!
✨費城卷✨

✨鹽燒白鰻✨

燒得皮脆肉嫩又無骨~
✨鹿兒島黑豚荔枝卷串燒✨

估唔到豚肉同荔枝既味道都可以咁夾🤤
呢度既環境都唔錯,上菜亦都好快~
整體嚟講都唔錯🤗🤗
2023-11-22 43 瀏覽
呢間裝修復古得來,又有啲現代感。同餐廳名好相配。呢間啲菜式配搭新穎,用心製作,想試下新穎口味配搭,可以考慮呢間,真心推介😍我地叫咗:❤️日式麻醬豆腐沙律材料有沙律菜、豆腐、車厘茄,配埋我最鍾意嘅日式芝麻醬一齊食好開胃❤️鹿兒島豚肉露筍豚肉包住露筍去煎,煎到啱啱好,外邊金黃色,但係肉汁仲鎖住,加埋露筍食起身味道好夾😍❤️自家製玉子燒(5件)上碟賣相好靚,顏色鮮艷,睇到好想食。玉子燒到啱啱好,配埋新鮮嘅蟹子,色香味俱全👍❤️鹽燒雞中翼(1串)雞翼燒到啱啱好,上面撒咗海鹽,好入味😋❤️超級龍卷風上碟賣相擺到一條龍咁,又真係同個名好相襯。表面滲左啲香脆嘅薯片碎,食起身好有口感。覺得呢款配搭都好新鮮👍

我地叫咗:

❤️日式麻醬豆腐沙律

❤️鹿兒島豚肉露筍

❤️自家製玉子燒(5件)

❤️鹽燒雞中翼(1串)
雞翼燒到啱啱好,上面撒咗海鹽,好入味😋

❤️超級龍卷風
日本
日本
  • 龍卷風沙律
2023-11-22 43 瀏覽
我哋之前都經常食古今二,今日嚟咗古今二 尖沙咀分店食野😍前菜 - 當然要叫沙律啦😊我地今次揀左日式麻醬豆腐沙律🥗 沙律菜好Fresh,豆腐好滑,配埋麻醬,三文魚魚籽,小番茄🍅中華海草,簡直係無得輸👍我哋仲叫咗秋葵蝦肉天婦羅、鹿兒島黑豚荔枝卷串燒。秋葵蝦肉天婦羅係一個好特別的組合,我哋都係第一次見,味道係Perfect match,好好味,推推🤩 鹿兒島黑豚荔枝卷串燒-好juicy,油脂分布唔錯,配搭上香甜嘅荔枝肉又解到肉嘅油膩,好食🥰黎到古今二 無理由唔叫壽司,得哋叫佢招牌菜-超級龍捲風 & 三文魚牛油果卷。超級龍捲風入面有鰻魚、外脆內軟炸蝦、芝士、脆片,口感層次搵豐富,好味🫶 三文魚牛油果卷- 三文魚加上淋滑軟綿既牛油果,味道清新,口感綿滑,唔錯👍🏻餐廳環境氣氛幾好,坐得都舒服,整體食物都好好食,難怪晚市7點之後見到要排隊等㗎啦,係間可以encore嘅餐廳~
我哋之前都經常食古今二,今日嚟咗古今二 尖沙咀分店食野😍

我哋仲叫咗秋葵蝦肉天婦羅、鹿兒島黑豚荔枝卷串燒。

2023-11-18
2023-11-21 36 瀏覽
於尖沙咀地鐵站B1出口,The One 樓上5樓。交通方便,約朋友食飯聚會地點一流👍🥗日式麻醬豆腐沙律分量比menu圖片大很多👏有驚喜👍第一次三文魚籽混合豆腐一齊食。豆腐好滑增加口感。沙律菜好新鮮及入面有我喜歡的中華沙律一起吃健康又好味🥗叫了三種串燒🍢鹿兒島黑豚荔枝卷串燒➡️特別薄薄嘅豚肉包住荔枝,荔枝肉汁平衡了肉類的油脂好特別,好味😋🍢🍣自家玉子燒玉子燒上面鋪滿蟹籽,清甜。🍣🥪超級龍捲風卷物內包着:鰻魚、海老、芝士、青瓜、脆片。口感超級豐富。🥪🎖總括嚟講店舖環境光猛💡寬闊舒服🎹
於尖沙咀地鐵站B1出口,The One 樓上5樓。
交通方便,約朋友食飯聚會地點一流👍

🥗日式麻醬豆腐沙律
分量比menu圖片大很多👏有驚喜👍

叫了三種串燒
🍢鹿兒島黑豚荔枝卷串燒➡️特別

🍣自家玉子燒
玉子燒上面鋪滿蟹籽,清甜。🍣

🥪超級龍捲風
卷物內包着:鰻魚、海老、芝士、青瓜、脆片。口感超級豐富。🥪

🎖總括嚟講店舖環境光猛💡寬闊舒服🎹
2023-11-10
2023-11-21 42 瀏覽
這間日式居酒屋已經吃過幾次,環境舒服適合聚會又性價比高👍🏻。🚩雜錦刺身沙律 $108這個沙律非常高質,刺身種類有幾樣,而且數量不少,醬料配搭美味,加上大大碟,可以中和之後串燒的油膩感。🚩三文魚牛油果卷 $65牛油果夾落壽司的味道很fresh,這個配搭非常特別,但又可以中和三文魚的油膩感,它有其他壽司也混合了牛油果,配搭得很好。🚩青龍卷 $108Channel卷有大大嚿三文魚配搭嘅青瓜,口感非常豐富,而青瓜就可以中和油膩感,加上那飯團小小的,真的口感滿滿。🚩鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32這個荔枝串燒非常特別,吃下去有很明顯的荔枝味道,甜甜酸酸的口感很不錯。🚩鹿兒島豚肉蘆筍 $45豚肉配搭蘆筍,又是可以中和油膩粉,而且蘆筍大大條非常新鮮,是不錯的選擇。

🚩雜錦刺身沙律 $108

🚩三文魚牛油果卷 $65

🚩青龍卷 $108

🚩鹿兒島黑豚荔枝卷串燒 $32

🚩鹿兒島豚肉蘆筍 $45

2023-11-21 37 瀏覽
位於尖沙咀的古今二,是一間主打創意卷物的餐廳。古今二餐廳招牌的特色卷物造型特別,而且餡料十分豐富,啱晒食厭一般壽司的咀刁鬼🤭⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻⠀⠀⠀⠀↓⠀⠀🔸東京爆脆 💰98大卷物,捲著巨量嘅餡料。米飯入面捲住吞拿魚,吞拿魚又捲著蟹柳,最後唧上芝士醬灸燒,師傅捲卷物的力度得宜,不會令飯粒太過鬆散。🔸 海老天婦羅卷 💰62炸至金黃酥脆,味道方面,海老天婦羅卷的鮮蝦肉質鮮嫩,口感十分爽脆。當你咬下時,可以感受到鮮蝦的鮮甜味道在口中散開 💯🔸 龍卷風沙律 🥗 💰88🥗非常令我有驚喜,入邊仲有好多料,主要有蟹柳蟹籽中華沙律同沙律菜💓勁足料,滿滿一大碗 ‼️🔸芝麻雞翼 💰42嚐起來,芝麻雞翼的外皮炸得金黃酥脆,吃起來咬勁十足,在咬開外皮後肉質鮮嫩多汁👍🏻🔸 黑豚豬頸肉串燒 💰32佢嘅味道好濃郁,肉質鮮嫩多汁,啲肉又夠燒得剛剛好,表面微微焦香,內裡仲保持住肉汁,一咬落去,口感好豐富。而且,佢嘅調味料好恰到好處,唔會過鹹或者過淡👍🏻🔸 鹽燒白鰻 💰38個鰻魚好新鮮,肉質緊實又細嫩,鹽燒法煮出嚟嘅鰻魚,外層有一層微微鹹香嘅鹽皮,入口亦都唔會太乾,內裡嘅肉質仍然保持住

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

🔸 龍卷風沙律 🥗 💰88

🔸芝麻雞翼 💰42

🔸 黑豚豬頸肉串燒 💰32

🔸 鹽燒白鰻 💰38
個鰻魚好新鮮,肉質緊實又細嫩,鹽燒法煮出嚟嘅鰻魚,外層有一層微微鹹香嘅鹽皮,入口亦都唔會太乾,內裡嘅肉質仍然保持住水潤

古今二 @kokon1010
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖
📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心21樓
📍荃灣眾安街68號荃灣千色匯I 3樓3013號舖
📍荃灣楊屋道1號荃新天地1樓116號舖
📍觀塘觀塘道436-446號觀塘工業中心4期1樓B室
2023-11-20 43 瀏覽
試左觀塘間古今二,原來尖沙咀The One都有,咁就緊係要試下啦佢地既午市定食都配有味噌湯及飲品日式鰻魚蛋包飯 $108👍🏻👍🏻👍🏻
鰻魚大大件,配埋蛋包飯好夾,個醬汁都濃郁,餸飯一流雙拼卷物$88👍🏻👍🏻👍🏻辣味三文魚卷及加州卷每樣都有8件,份量好夠,味道都唔錯埼玉 網燒牛舌(4件)$78👍🏻👍🏻👍🏻牛舌燒得剛剛好,夠哂爽口,香味四溢櫻花蝦原條茄子燒 $88👍🏻👍🏻👍🏻茄子燒得好juicy, 櫻花蝦又脆卜卜,睇唔出原來咁match既
佢地既午市定食都配有味噌湯及飲品
日式鰻魚蛋包飯 $108👍🏻👍🏻👍🏻
鰻魚大大件,配埋蛋包飯好夾,個醬汁都濃郁,餸飯一流
雙拼卷物$88👍🏻👍🏻👍🏻
辣味三文魚卷及加州卷
每樣都有8件,份量好夠,味道都唔錯
埼玉 網燒牛舌(4件)$78👍🏻👍🏻👍🏻
牛舌燒得剛剛好,夠哂爽口,香味四溢
櫻花蝦原條茄子燒 $88👍🏻👍🏻👍🏻
行街經過過幾次見餐牌都幾吸引壽司刺身食得多 款式來來去去都差不多呢間就比較多自創嘅創意卷物好特別 估唔到配搭出來別有一番風味 可以試下👍🏻.▪️搖滾樂 $113▪️煙花 $108▪️椒鹽雞腎 $32▪️黑豚豬頸肉串燒 $32▪️蟹柳沙律 $78.黑豚豬頸肉串燒好爽口juicy 推薦必點😋今次試嘅兩個卷都係有啲炸物係裡面嘅搖滾樂有三文魚 吞拿魚蓉 仲有薯片碎🤣卡卡聲超有口感 好特別煙花上面係鰻魚 下面係芝士炸蝦一齊食居然幾夾 味道濃郁唔膩 分開食就滿足兩個願望🥳
行街經過過幾次見餐牌都幾吸引
煙花上面係鰻魚 下面係芝士炸蝦
一齊食居然幾夾 味道濃郁唔膩
分開食就滿足兩個願望🥳
2023-11-20 26 瀏覽
The ONE入邊有一間日式創意料理,有卡位坐有景睇。非常舒適,用QR code落單,非常方便。龍捲風沙律非常大兜,好多生菜。啱晒健康一族。東京爆趣卷物壽司、夠飽肚、食落口感脆脆地。鹿兒島黑豚荔枝卷串燒荔枝肉非常爽甜再配埋鹿兒島黑豚肉燒到香脆,荔枝肉可以去豚肉既油膩。鹿兒島豚肉蘆筍夢想非常爽脆,再配埋鹿兒島豚肉脂肪比例均勻。鹽燒白鰻非常好味既燒白鰻,有魚油、肉質非常彈滑。自家玉子燒(6件)用三角形嘅設個方法去呈現玉子燒,非常創新。食完唔會太飽。

龍捲風沙律
非常大兜,好多生菜。啱晒健康一族。

東京爆趣
卷物壽司、夠飽肚、食落口感脆脆地。

鹿兒島黑豚荔枝卷串燒

鹿兒島豚肉蘆筍
夢想非常爽脆,再配埋鹿兒島豚肉脂肪比例均勻。

鹽燒白鰻
非常好味既燒白鰻,有魚油、肉質非常彈滑。

自家玉子燒(6件)
用三角形嘅設個方法去呈現玉子燒,非常創新。食完唔會太飽。
2023-11-13
2023-11-19 4223 瀏覽
出色卷物居酒屋 星期六放工 約朋友出尖沙咀The One搵嘢食 兜嚟兜去都係揀返呢一間 好掛住佢啲卷物😋😋 蟹柳沙律$78有幾款沙律菜 全部都新鮮爽脆 仲有青瓜 車厘茄 蟹柳絲 蟹籽 好大份好豐富 微微辣 非常開胃😋😋 超級龍卷風$98佢啲卷物一向出色 今次揀呢個龍卷風 有炸蝦 鱔 青瓜飯團軟腍 炸蝦香脆 口感非常豐富 上邊如脆片 超正😄 彩虹卷$119彩虹卷擺盤好靚 好似朵花咁 有三文魚 吞拿魚 帶子 牛油果 唔怪得叫彩虹卷 真係賣相味道雙贏👍 鹽燒白鱔$38白鱔肉質彈牙 燒到焦香 正不得了👏 鹿兒島黑豚荔枝卷串燒$32豚肉卷住荔枝一齊燒 外香內甜 味道好夾😋👍 整體嚟講 地點方便 座位舒服 職員殷勤 好享受的一個下午🥰🥰 古今二 (The ONE) (尖沙咀)尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖 #美食打卡 #探店 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #meimei #852

出色卷物居酒屋

蟹柳沙律$78

超級龍卷風$98

彩虹卷$119

鹽燒白鱔$38
白鱔肉質彈牙 燒到焦香 正不得了👏

鹿兒島黑豚荔枝卷串燒$32
豚肉卷住荔枝一齊燒 外香內甜 味道好夾😋👍

古今二 (The ONE) (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖

#美食打卡 #探店 #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #meimei #852food #852foodie
  • 彩虹卷
2023-11-15 46 瀏覽
今次食咗1. 超級龍捲風$98哩款卷入面包住天炸蝦天婦羅同埋鰻魚,食落超級滿足啖啖肉🤤,中間仲有加到芝士,滿足我哩啲芝士控!🤤🤤👍🏻2. 富士山$98另外哩款卷物又係好出色🤤,因為佢上面鋪有滿滿嘅蟹柳沙律,入面包住牛油果同鰻魚,個人覺得哩款比超級龍捲風更好味🤤3. 芝麻雞翼$42有兩隻雞全翼哩個雞翼都好出色,因為夠味而且食落唔油,啱晒鐘意香口野嘅我🤤4. 黑豚豬頸肉串燒 $32豬頸肉食落爽口唔會韌而且多汁,但覺得有啲貴🫣我哋2個人食到好飽都唔洗$300,千祈唔好睇小佢哋啲卷,因為真係好大份好足料!
今次食咗
1. 超級龍捲風$98
2. 富士山$98
3. 芝麻雞翼$42有兩隻雞全翼
4. 黑豚豬頸肉串燒 $32
豬頸肉食落爽口唔會韌而且多汁,但覺得有啲貴🫣

2023-11-12
古今二以特色壽司聞名,主打居酒屋嘅風格,提供大量日本小食選擇🇯🇵.▫️日式麻醬豆腐沙律🥗 $88沙律超級巨型又足料!日式豆腐超濃豆味,配以三文魚子及蟹籽,混合胡麻醬超惹味,中間放有中華沙律有驚喜🩷.▫️超級龍捲風🌪️ $98不得不讚色香味俱全👍🏻配以超巨型天婦羅炸蝦🍤及鰻魚入口超滿足,中間仲加入芝士有層次!.▫️富士山🗻 $98另一高質日式卷物壽司!上面鋪滿蟹柳沙律,下面則有牛油果🥑及鰻魚卷物,鰻魚照燒汁為整個菜式增添風味😋.▫️芝麻雞翼 $42/2隻大讚雞翼炸得香口而唔油!好味👍🏻.▫️ 黑豚豬頸肉串燒 $32黑豚肉有咬口之餘又juicy,推介!.💬整體食物味道出色有驚喜,份量又足料,好味又滿足嘅一餐,推薦!.Kokon2 specializes in sushi and is renowned for its izakaya style, offering a wide variety of Japanese snacks 🇯🇵..▫️ 𝐉𝐚𝐩𝐚𝐧𝐞𝐬𝐞 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐓𝐨𝐟𝐮 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝🥗 $88A huge and generously topped salad! The
▫️日式麻醬豆腐沙律🥗 $88
▫️超級龍捲風🌪️ $98
▫️富士山🗻 $98
▫️芝麻雞翼 $42/2隻
大讚雞翼炸得香口而唔油!好味👍🏻
▫️ 黑豚豬頸肉串燒 $32
黑豚肉有咬口之餘又juicy,推介!
A huge and generously topped salad! The Japanese tofu has a rich soybean flavor, complemented by salmon roe and crab roe, mixed with flavorful sesame sauce. A delightful surprise with a Chinese salad in the middle 🩷.
▫️ 𝐒𝐮𝐩𝐞𝐫 𝐂𝐫𝐚𝐳𝐲 𝐑𝐨𝐥𝐥 🌪️ $98
Praise-worthy for its perfect combination of color, fragrance, and taste 👍🏻. Features super-sized tempura-fried shrimp 🍤 and eel, with layers of cheese for added depth!
▫️ 𝐅𝐮𝐣𝐢 𝐌𝐨𝐮𝐧𝐭𝐚𝐢𝐧 🗻 $98
Another high-quality Japanese rolled sushi! Topped with crab salad, bottom layer includes avocado 🥑 and eel roll. The eel teriyaki sauce enhances the entire dish's flavor 😋.
▫️ 𝐒𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐠𝐬 $42/2pcs
Highly recommended - crispy and not greasy! Delicious 👍🏻.
▫️ 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐍𝐞𝐜𝐤 𝐒𝐤𝐞𝐰𝐞𝐫𝐬 🐖 $32
The black pork is tender with a juicy bite, highly recommended!
💬 Overall, the food is excellent with surprises, generous portions, and a satisfying meal. Highly recommended!
  • 超級龍捲風
  • 富士山
2023-11-13 43 瀏覽
東京爆脆材料係炸吞拿魚加蟹柳卷物被火炙過同時擁有軟同脆嘅口感層次非常豐富加上沙律醬汁和蟹子微辣好惹味 岩哂鐘意較濃味嘅朋友龍卷風芝士加鰻魚不原來都幾夾芝士味香濃 鰻魚入味岩哂鐘意食鰻魚嘅朋友日式麻醬豆腐沙律份量足夠兩至三人分享生菜翠綠新鮮 豆腐香滑綿密豆味香濃自家玉子燒一客有六件切成三角型再加上飛魚子 蛋味香濃鹽燒雞中翼外皮燒得香脆雞皮油潤 肉質嫩滑整體來講環境舒適 地理位置方便食物選擇多又有質素性價比高 下次再同朋友黎品嚐埋其他菜式

東京爆脆

環境舒適 地理位置方便
食物選擇多又有質素
性價比高 下次再同朋友黎品嚐埋其他菜式

2023-11-11 45 瀏覽
周末中午約了友人在尖沙咀,選了這間位於The One 5樓,主打特色卷物的古今二 🥢 龍卷風沙律($88)有蟹柳、中草沙律、煙肉味脆片及生菜,微辣清新 🥢 東京爆脆 ($98)微燒過的吞拿魚及蟹柳卷,帶點脆脆,味道不錯 🥢 超級龍卷風($98)鰻魚、炸蝦、芝士、青瓜及脆脆,芝士味濃郁❣️ 🥢 鹽燒白鰻($38/串)主要用鹽去調味,吃得出鰻魚原本的味道,中間位置比較肥美 🥢雞胸軟骨串燒($38/串)雞胸軟骨比較瘦身,個人覺得比較適合配酒

🥢 龍卷風沙律($88)

有蟹柳、中草沙律、煙肉味脆片及生菜,微辣清新

🥢 東京爆脆 ($98)

微燒過的吞拿魚及蟹柳卷,帶點脆脆,味道不錯

🥢 超級龍卷風($98)

鰻魚、炸蝦、芝士、青瓜及脆脆,芝士味濃郁❣️

🥢 鹽燒白鰻($38/串)

主要用鹽去調味,吃得出鰻魚原本的味道,中間位置比較肥美

🥢雞胸軟骨串燒($38/串)

雞胸軟骨比較瘦身,個人覺得比較適合配酒
2023-11-11
  • 龍卷風沙律
  • 超級龍捲風
  • 東京爆脆
2023-11-11 29 瀏覽
古今二 the one 店店員服務態度好好! 好有禮貌 店舖裝修就好似日本居酒屋咁富士山$98.00個名係咪勁得意呢 叫富士山因為啲料堆到成座山必咁高!有有蟹柳愛、鰻魚、牛油有超多既蟹柳龍卷風沙律$88 龍捲風既size真係超級大!亦都有好多料,好似用緊巨無霸既形式上枱!入面包括有青瓜、脆片,有一些蟹肉絲 再加沙律菜 好開胃! 自家玉子燒(5件)$55.00好重蛋味! 好軟身 ! 櫻花原條茄子燒 $88.00好咪 好香口 櫻花蝦同茄子味好match
古今二 the one 店

店員服務態度好好! 好有禮貌

店舖裝修就好似日本居酒屋咁

富士山$98.00

個名係咪勁得意呢
叫富士山因為啲料堆到成座山必咁
高!有有蟹柳愛、鰻魚、牛油有超多既蟹柳

龍卷風沙律$88

自家玉子燒(5件)$55.00

好重蛋味! 好軟身 !

櫻花原條茄子燒 $88.00

好咪 好香口