2023-11-21
位於尖沙咀的古今二,是一間主打創意卷物的餐廳。古今二餐廳招牌的特色卷物造型特別,而且餡料十分豐富,啱晒食厭一般壽司的咀刁鬼🤭⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻⠀⠀⠀⠀↓⠀⠀🔸東京爆脆 💰98大卷物,捲著巨量嘅餡料。米飯入面捲住吞拿魚,吞拿魚又捲著蟹柳,最後唧上芝士醬灸燒,師傅捲卷物的力度得宜,不會令飯粒太過鬆散。🔸 海老天婦羅卷 💰62炸至金黃酥脆,味道方面,海老天婦羅卷的鮮蝦肉質鮮嫩,口感十分爽脆。當你咬下時,可以感受到鮮蝦的鮮甜味道在口中散開 💯🔸 龍卷風沙律 🥗 💰88🥗非常令我有驚喜,入邊仲有好多料,主要有蟹柳蟹籽中華沙律同沙律菜💓勁足料,滿滿一大碗 ‼️🔸芝麻雞翼 💰42嚐起來,芝麻雞翼的外皮炸得金黃酥脆,吃起來咬勁十足,在咬開外皮後肉質鮮嫩多汁👍🏻🔸 黑豚豬頸肉串燒 💰32佢嘅味道好濃郁,肉質鮮嫩多汁,啲肉又夠燒得剛剛好,表面微微焦香,內裡仲保持住肉汁,一咬落去,口感好豐富。而且,佢嘅調味料好恰到好處,唔會過鹹或者過淡👍🏻🔸 鹽燒白鰻 💰38個鰻魚好新鮮,肉質緊實又細嫩,鹽燒法煮出嚟嘅鰻魚,外層有一層微微鹹香嘅鹽皮,入口亦都唔會太乾,內裡嘅肉質仍然保持住
🙆🏻♂⠀M͓̽y͓̽ ⭕r͓̽d͓̽e͓̽r͓̽ ⠀🙆🏻
⠀⠀⠀⠀↓⠀⠀
🔸東京爆脆 💰98
🔸 龍卷風沙律 🥗 💰88
🔸芝麻雞翼 💰42
🔸 黑豚豬頸肉串燒 💰32
🔸 鹽燒白鰻 💰38
個鰻魚好新鮮,肉質緊實又細嫩,鹽燒法煮出嚟嘅鰻魚,外層有一層微微鹹香嘅鹽皮,入口亦都唔會太乾,內裡嘅肉質仍然保持住水潤
古今二 @kokon1010
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓502號舖