2023-04-15 122 瀏覽
藤椒湯底很特別,麻味多,辣味少。魚片跟姚姚酸菜魚的差不多,比一般店的魚片好味。麻辣湯底是正常的麻辣湯底,加埋牛肉,有點像沙嗲牛肉麵那個湯底。兩種湯底都值得試,藤椒湯底會勝一籌。之前試過酸菜魚套餐,可能那次不夠熱,總覺得不及藤椒湯底的麵。店子細細,外賣多。然而,樓面只有2人,做埋飲品甜品執拾清潔和整理外賣,因此上罐汽水都等好耐,稍覺不足。
藤椒湯底

麻辣湯底

藤椒湯底
2023-04-14 111 瀏覽
VWalk 新開咗間MOTO MALA 口麻天辣,裝修超吸引,由內到外都係好可愛嘅粉紅色,所以我今日都同好姊妹嚟呢度搵食之外必定要打個靚卡咭先😍依度雖然係食川菜,但好體貼咁可以選擇您喜歡嘅辣度,所以我位好姊妹唔食得辣嘅都可以喺度陪我食得津津有味😋前菜我叫咗涼拌萵筍絲,口感清爽,蒜香🧄美味。而椒麻鳳爪,Q彈無骨嘅雞腳喺炎熱嘅天氣來一碟,真係冰冰涼涼無得頂呀!喺海鮮麻辣燙中,我點咗個招牌清新藤椒湯😍 由於藤椒果色為綠色,有光澤,令這個湯頭麻辣中帶點清甜💚藤椒的香味比花椒清香,麻味較花椒柔和清新,唔會過刺激,更無青花椒嘅苦澀味。真係一試難忘👍🏻材料豐富青口、大蝦🍤、巴掌肥牛、牛柏葉、萵筍片、蓮藕片、鮮豆皮和寬薯粉條,收晒所有湯底嘅精華,真係有意想不到的驚喜,爽滑彈牙💯手打檸檬🍋茶,都係必叫之飲料,睇住店員親手用心去調配,真係份外窩心😉香炸脆奶,外脆內滑,為今餐畫上完美句號😋

香炸脆奶,外脆內滑,為今餐畫上完美句號😋
2023-04-12 100 瀏覽
我隔離條友仔👦🏻成日都睇邊度有泊車優惠 就去邊度食飯行街 想打爆條友👊🏻 佢見到🚙Vwalk泊車勁抵$100@1hr / $200@2/ $300@3hr🚗所以就去左浮游🛒見到間pinkpink粉紅餐廳試業中 就心郁郁想試新野💓天花頂酸菜魚$138主菜+是日涼菜+是日小食+白飯🍚▫️麻辣藕丁好爽口 同清新🍃唔會太鹹太辣 ▫️炸雞翼皮薄 激脆!!!勁好食啊😋雞翼關注組員推介🤣上菜比個份量嚇親 好似兩個人share一個set都夠🫢但我地仲叫左個海鮮麻辣燙🫣酸菜魚呢個set真係好抵食!仲有個金色架一齊上菜 比你打卡📸酸菜魚夠酸夠辣 魚無骨又好滑🐟海鮮麻辣燙$88自選湯底及粉麵 辣度 配 3款葷菜 3款素菜🌶中辣🍂青口+嫩牛肉+豚肉片🍂金針菇+花菜+鮮豆皮🍂出前一丁湯叫左中辣 夠辣 但略嫌唔夠麻 可能個人比較重口味🤤湯底有小小羊味 唔知有冇食錯呢🧐平時食麻辣燙必配闊粉 今次見到有出前一丁 🍜幾新類 所以試下佢~出前一丁好索湯 好正 但就要速戰速決 因為好快就會淋ಠ_ಠ🍡甜品▫️紅糖糍粑外層包滿紅糖漿 外脆內軟 🤤▫️香炸脆奶炸牛奶🥛好邪惡!外脆內軟 內層滑looloo 💓甜甜地 新鮮滾熱辣 太心急食所

天花頂酸菜魚$138

🍡甜品
▫️紅糖糍粑
外層包滿紅糖漿 外脆內軟 🤤

▫️香炸脆奶
炸牛奶🥛好邪惡!外脆內軟 內層滑looloo 💓甜甜地 新鮮滾熱辣 太心急食所以辣親嘴👄

唔知大家有冇去過深水埗嘅V walk呢🤪呢個幾新淨嘅商場入面 有間超級粉紅嘅舖面超級吸睛🎀難得係酸菜魚店見到新穎嘅吧枱凳 整份餐具又係so pinky! 最surprising係用high tea鳥籠架裝川式小食!摩天輪架裝酸菜魚!😱室內位置較少 但都唔少人收工takeaway食。。。🦔🥘天麻口辣豐盛晚餐「特盛1人前」👉天花頂酸菜魚 $138不得不試嘅一人份酸菜魚真係激抵食🤩百幾蚊大大碟魚 跟是日涼拌椒麻鳳爪➕小食➕白飯一碗🍚另外仲有水煮牛肉、蕃茄魚、豬手、口水雞等茶式· 怕辣嘅人唔驚 有得揀「免辣」🤪小妹揀嘅少辣都滿可以接受的!魚肉大又嫰滑 量唔少 好細心係底下有個小蠟燭暖住💕· 小食🥔香辣土豆絲唔會太辣 口感爽啲會開心啲~。。。🦔👉海鮮麻辣燙(香濃麻辣湯/清新籐椒湯) $88話哂叫麻辣燙梗係叫揀辣湯底😚有得揀辣度的 唔洗比「香濃」兩字嚇襯kekee 揀咗少辣感覺係辣得舒暢 無乜辣油唔會嗆口 反而幾鍾意湯底幾香純!· 葷菜 + 素茶可各自揀3️⃣款餸 薄切萵筍片好入味 加埋大蝦🦐絕對係足料海鮮麻辣燙· 粉類👉揀咗醉愛嘅薯粉 夠哂厚又有嚼勁jeng。。。🦔👉麻辣牛展 $38濃郁入味 辣得黎
。。。🦔

🥘天麻口辣豐盛晚餐「特盛1人前」

👉天花頂酸菜魚 $138

· 小食🥔香辣土豆絲
唔會太辣 口感爽啲會開心啲~

👉海鮮麻辣燙(香濃麻辣湯/清新籐椒湯) $88
· 粉類👉揀咗醉愛嘅薯粉 夠哂厚又有嚼勁jeng

👉麻辣牛展 $38
濃郁入味 辣得黎香口開胃🤭大件夾抵食

👉黃金脆辣小酥肉 $28
新鮮炸起非常香脆 啲辣粉同嗰咸香味好夾🤤微辣吊味 炸粉同肉嘅比例剛好 worth trying!! 另外有酥炸荔枝球 好想試!!🥺咁啱賣哂

🍡紅糖米糍粑 $22
絕對需要吧這甜品😆趁脆要快食!一人一件當飯後甜品份量剛好 有埋啲紅糖漿淋面就似模似樣啦😎
🧃手打檸檬茶 $33
雖然有啲健康豆漿飲料🤪但感覺檸檬茶同川菜襯啲!解渴又解辣 真材實料含有檸檬青檸等 大大杯又冰涼👍

2023-04-10 85 瀏覽
Recenly visited MotaMala. I have triedtheir lunch and dinner. Food is similar for both times except dinner time theprice is little higher.  Spicy boiled Beef in Chili Sauce –Serve Nice soft beef service flat gummy noodles include vegetables and redchili. You can feel the spice in your tough and lips. However, it was notextreme hot, and I enjoyed it. Boiled Fish in Tomato sauce – Servewith fish, noodles, and tomato. Soft taste, there is no spicy inside this dish.It wasn’t the best dish for me. Ne

price is little higher.

It wasn’t the best dish for me. Nevertheless, taste is pretty good.

Have added multiple side dishes
includes delicious fried milk custard which was amazing, fried chicken wings
totally match my taste and rainbow Cold Jelly is unique combination with
healthy mix. In addition, I have tasted Asparagus Lettuce Salad and the taste
was fair for me.

Sea Buckthorn Original Juice is

yummy and most unique and worth of trying.

Beautiful looking restaurant with

nice and clean inner environment, however, chair and table are little narrow.
2023-04-03 124 瀏覽
早幾日去睇戲發現隔離開左間新野 成間粉紅色好特別 門外亦見到入面放菜色嘅盛器好吸引 完場就去試下😋門口到內籠都係粉紅色💗連餐具都唔例外所有套餐都包涼菜+主菜+白飯晚市仲有小食跟❤️呢個價錢包咁多野都幾抵先黎涼菜(後面兩層) 是日涼菜係香辣土豆絲 食落有啲酸辣味 好夠味👍🏻份量都幾多然後我哋嗌咗麻辣牛𦟌 都幾辣下😹但好惹味 而且牛𦟌好厚身涼拌萵筍絲唔辣 食落爽口 幾好味👍🏻睇落以為好辣 結果唔太辣 可能叫咗少辣嘅關係😂金色架超靚 打卡一流都幾多肉 唔會淨係得皮同骨 好好食🤤必食酸菜魚🐟中辣 建議想食辣可以叫大辣 整體唔錯 夠酸味 魚好滑 餸飯食最正底下仲有個火一邊㷫住 所以唔會好快變凍唔知係咪夜晚有啲小食賣唒嘅關係 跟咗個甜品香炸脆奶😳超級鬆脆而唔會太甜 連唔鍾意食甜嘢嘅朋友都話好好食賣相好吸引 椰奶份量超多~冰粉好滑好香👍🏻酒釀好夠味!正!
門口到內籠都係粉紅色💗

涼拌萵筍絲唔辣 食落爽口 幾好味👍🏻

都幾多肉 唔會淨係得皮同骨 好好食🤤

底下仲有個火一邊㷫住 所以唔會好快變凍

彩虹冰粉

賣相好吸引 椰奶份量超多~冰粉好滑好香👍🏻酒釀好夠味!正!
麻辣牛𦟌
2023-04-02 72 瀏覽
🐟Moto Mala (深水埗)今天帶大家去VWalk食麻辣野🥵,地方唔大,但係裝修別具心思😎,非常適合打卡,食物都好好食,夠惹味添👍🏻。前菜有涼拌土豆絲同蓮藕粒,酸酸辣辣,又夠爽口😎,仲有酥炸小酥肉,炸得香口,好好食。🐟川味水煮魚($138)份量足夠兩個人share食🤪,辣椒炒得好入味又夠香👍🏻,夠哂刺激😝,魚嫩滑又多肉,仲有少少寬粉喺底,非常好食!🥘麻辣燙($88)我哋揀咗香濃麻辣湯👍🏻,湯底好濃,配菜我哋就揀咗大蝦、嫩牛肉、豚肉片、金針菇、萵筍同炸豆卜,每款配菜都好入味😆,牛肉都好嫩口,整體都唔錯😎。🥛黑豆漿味道淡淡哋,不過有豆味😎。🥤手打檸檬茶檸檬茶甜度足夠,有少少薄荷味又夠凍👍🏻!📍深水埗深旺道28號V Walk 2樓127-128號舖
🐟Moto Mala (深水埗)

🐟川味水煮魚($138)

🥘麻辣燙($88)

🥛黑豆漿
味道淡淡哋,不過有豆味😎。

🥤手打檸檬茶
檸檬茶甜度足夠,有少少薄荷味又夠凍👍🏻!

📍深水埗深旺道28號V Walk 2樓127-128號舖
2023-03-28 67 瀏覽
同朋友行v-walk, 見到一間新開又好粉紅既店,好好奇係咩,外觀好似美容院,但原來係食川菜。之後就入到叫野食。天花頂酸菜魚叫左少辣,魚味有啲重,重酸味,係酸菜煮出嚟既酸,少辣真係唔夠辣,如果想酸同辣平衡返,就要叫中至大辣。魚片偏薄,帶有魚皮。口感算滑,但有魚腥味。噴火水煮牛肉呢個叫左中辣,終於食到有辣味。不過我下次會叫大辣,因為都係偏溫和。麻味剛剛好。牛肉量都好夠,同埋好滑,入哂味。仲有幾條厚既寬粉,同豆牙。如果寬粉係煙韌果種寬薯粉口感會好啲。黃金脆炸小酥肉呢個好酥脆,炸粉都算薄,外脆卜卜,肉唔乾柴。麻辣牛展呢個小食真心正,麻辣味入哂落牛展,牛展唔韌,入口即化。辣到適中,又香又麻。香炸脆奶呢個外脆內軟,入面的奶,好似奶凍布甸,即刻食仲有外熱內冷口感。彩虹冰粉我唔喜歡食提子干同酒釀,可以選擇走呢兩個配料,幾貼心。冰粉可以解頭先食濃味既口,食完清除左油膩感,增加咗清爽感!各種配料配合得好好。

噴火水煮牛肉
牛肉量都好夠,同埋好滑,入哂味。

黃金脆炸小酥肉
呢個好酥脆,炸粉都算薄,外脆卜卜,肉唔乾柴。

麻辣牛展

彩虹冰粉
我唔喜歡食提子干同酒釀,可以選擇走呢兩個配料,幾貼心。
冰粉可以解頭先食濃味既口,食完清除左油膩感,增加咗清爽感!
各種配料配合得好好。
2023-03-26 78 瀏覽
🧡 Moto Mala📍深水埗V Walk 2樓127-128號舖------------------------------1️⃣ 口麻天辣精選午餐 $108推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻天花頂酸菜魚 小辣不是很辣 是淡淡的辣味🥰魚肉新鮮嫩滑 碟下有蠟燭暖着食物 十分細心💕配菜只有大量酸菜 惟較咸 如有其他配菜更佳😆2️⃣ 是日涼菜-麻辣藕丁推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻藕丁爽口 帶有少許的麻辣味 惹味😆惟藕丁剛從雪櫃中取出 十分冰凍😅------------------------------餐廳主題是粉紅色 所有環境及餐具都是粉紅色😂 擺盤精緻用心☺️ 套餐可自選主菜(魚、牛肉、口水雞、豬手)及辣度(小、中、大)如白飯可轉其他粉麵更佳 價錢偏貴🫣總評味道:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️
🧡 Moto Mala

總評
味道:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
通常食川菜嘅餐廳都偏向中國風🫖咁有少女心嘅川菜真係第一次見🧚🏻‍♀️新開嘅餐廳加上咁特別嘅主題 吸引咗唔少人嚟排隊 梗係要試吓🙌🏻==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🍼香炸脆奶 數到川菜我最鍾意嘅小食 炸奶係不二之選 充滿奶香食落口完全係有一種幸福嘅感覺😻🍯紅糖糍粑 呢款簡直係四川菜嘅代表作🌸炸香左嘅糍粑 加上紅糖同埋黃豆粉非常匹配❤️ 🐟川味水煮魚 就返香港人嘅口味🍴辣度可以選擇🌶️香港人未必食得咁辣 小辣啱啱好👍🏻唔會掩蓋左其他嘅味道🐠天花頂酸菜魚 份量好足 味道酸辣得宜 係令人食上癮嘅味道🤤🍹手打檸檬茶 有別於一般嘅檸檬茶🍋有青檸同埋檸檬 感覺加倍清新🍃🧃沙棘汁 食完辣嘢梗係要飲返啲健康飲品中和一下😋
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌
🧃沙棘汁 食完辣嘢梗係要飲返啲健康飲品中和一下😋
2023-03-23 1205 瀏覽
今日經過南昌V Walk, 遠處見到有間新開的粉紅小屋,行近一看,原來係川菜餐廳🍴,決定一試。入面從裝修到餐具都係粉紅色,餐廳面積唔算大,有居酒屋嘅感覺。我同朋友點了一個午餐及湯麵,再加啲小食及飲品,唔使一會兒,菜式全部上枱了。午餐酸甜清新蕃茄魚$98,跟餐可選是日涼菜及一碗白飯。蕃茄魚魚肉嫩滑,蕃茄汁夠鮮甜,配飯食令我胃口大開。朋友就點咗海鮮麻辣燙$88,由麵嘅麻度、配菜、湯底及麵嘅種類都可以自己揀,我哋揀咗清新滕椒湯底、鱸魚片、大蝦、嫩牛肉、金針菇、脆魔芋絲、花菜配手打麵,上菜嘅時候嚇咗我哋一跳,超級大碗麵,份量夠兩個人食。涼拌萵筍絲及是日涼菜椒麻鳳爪另外,我哋再點了小食炸雞翼及香炸脆奶,新鮮即叫即炸,我特別欣賞香炸脆奶,口感咬落奶香暖滑,算係比較特別嘅菜式。飲品方面我哋點左黑豆漿,比起平時嘅豆漿多咗少少黑豆香,感覺養生。最後,我哋還點了甜品,彩虹冰粉 $38。所有材料都可以自己選擇,我哋揀咗走花生,好香椰奶,各食材食落唔算好甜,中和返辣同麻。總括而言,價錢唔算貴,份量大大的,要食酸菜魚或川菜,不妨一試。

涼拌萵筍絲及是日涼菜椒麻鳳爪

2023-03-02 316 瀏覽
路過發現新開,全店粉紅色,連餐具都是可可愛愛的粉紅色,進去聞到一股剛剛裝修完的味道,餐具是溫暖的,感覺乾淨度是👌本來以為這可愛風是賣甜品的舖頭,沒想到居然是家川菜餐廳,哈哈,我最喜歡水煮牛肉,要了個餐,跟飯還有個涼菜,涼拌土豆絲先來,口感是爽脆的,冰冰涼涼,問題出在調味,完全沒有我在正宗川菜館食到的那種麻辣鮮香,只感覺淡淡的花椒油,連蒜蓉都無味,這是怎麼辦到的呢?涼菜比較失望,不過還是食光光,可能餐廳的想法是覺得香港唔食得辣吧,改成閹割版的,然後水煮牛肉來啦,擺盤👌,還細心的在碟下面加🕯️,我點的中辣,發現其實餐廳係可以出到辣味,問題同大部分失敗的非正宗川菜餐廳一樣,只是死辣同死麻,無香味,特別鹹,這都不是問題,最多是不過不失吧,問題牛肉因為下太多梳打粉,漂到完全無牛肉味都算啦,肉質粉粉地完全不是牛肉正常的口感還付帶濃郁梳打味,其實正常牛肉用過薯粉就可以保持嫩滑,根本不需要用梳打粉,食左幾塊食唔落,水煮牛肉湯底沒有鮮甜濃郁的味道,有辣味和麻,然後甜品來啦,冰粉,其他配料都👌但是酒釀+奶搞完之後有滴滴怪,感覺可以走酒釀⋯⋯唉😮‍💨感覺我入去煮都煮得好食啲,對啦,牛肉裡面有我最愛的川粉,可惜老闆不知道那種牌子好吃,用了一種口感比較差的,整體而言,價錢我感覺很便宜,裝修和擺盤都好,但是食物質素真不是我這個非常喜愛食川菜的人可以比到合格⋯⋯其實我更願意這家店能改進味道⋯⋯畢竟南昌站上蓋真沒有幾家好吃的餐廳。煮牛肉的醬需要改進,湯底可以用骨湯,可以解決味道單薄的問題,飯煮得比較淋軟,水比例要調整,米同水比例10:9,煮前可以先浸泡米半小時。