2024-06-11 651 瀏覽
藤椒風味麻辣燙🌶-上次去深水埗V Walk 大概係一年前 再去呢個場 無論係商舖定係食肆 可觀性高好多 今次入咗間少女心粉紅色系舖頭食川吃-🍲藤椒湯麻辣燙 $88淺黃色湯汁用美極鮮辣汁調味 藤椒汁麻辣鮮香有青花椒香氣 金菇米線勁吸汁 食吓一箸🥢食吓又一箸 材料幾豐富 有蝦🦐有魚🐟 牛柏葉有嚼勁 大大碗麻辣燙 其實唔難將佢K.O.☺️-⭐ 噴火水煮牛肉套餐 $98⭐🥔涼拌土豆絲🍚白飯呢個經典川菜係我心頭好之一 招牌紅噹噹嘅顏色刺激食慾 每啖成咀油最正係油而不膩 我點小麻小辣 香味濃烈不過食落唔會一味得個辣字 牛肉🐂肉質細嫩 加埋套餐包嘅涼拌小食 下飯一流-🍋手打檸檬茶 真材實料不過單價$33有啲貴 跟餐半價追加就perfect啦🤭🥓黃金脆炸小酥肉肉條偏瘦冇肥膏 現炸即食 酥香惹味-🥣涼拌萵筍絲蒜粒多🧄好在冇蓋過清爽麻香嘅萵筍絲-📍口麻天辣 MOTO MALA深水埗深旺道28號V Walk 2樓127-128號舖@motomala #口麻天辣 #美極 #美極鮮辣汁
藤椒風味麻辣燙🌶

深水埗深旺道28號V Walk 2樓127-128號舖

@motomala #口麻天辣 #美極 #美極鮮辣汁
  • 黃金脆炸小酥肉
2024-05-16 724 瀏覽
位於深水埗深旺道28號V walk 2樓L2-127至128號舖的口麻天辣(MOTO MALA),主打四川菜。筆者的朋友剛巧在南昌工作,所以和朋友來午聚一下。餐廳於指定時間提供精選午餐(Lunch Set),價錢約為每人$88至$108。午市套餐包一客主菜、是日涼菜及白飯。。📌酸甜清新蕃茄魚 - $98Boiled Fish in Tomato Sauce朋友不太能吃辣,所以主菜點了一客不辣的蕃茄魚。滑溜的鱸魚片份量十分多,男士也絕對夠飽。這款主菜還有清新的蕃茄件。。是日涼菜:香辣土豆絲(Mala Potato Shreds)涼菜土豆絲(薯仔絲)質感爽口,味道微辣。。📌海鮮麻辣燙 - $88Mala Spicy Seafood湯底:香濃麻辣湯 - 少辣粉麵:寛薯粉條葷菜:鱸魚片、青口、魚片頭素菜:萵筍片、脆魔芋絲、鮮豆片筆者則點了一份少辣的麻辣燙,湯底、粉麵和配菜也可以自選,頗為幸福。這款海鮮麻辣燙的味道香辣刺激,寛薯粉條口感QQ。魚片頭的質感不會過實,頗為彈牙。。📌手打檸檬茶 - $33Iced Lemon Tea朋友點了一杯手打檸檬茶,即點即製作,檸檬汁和紅茶完美地融合,感覺冰爽清

筆者的朋友剛巧在南昌工作,所以和朋友來午聚一下。

📌酸甜清新蕃茄魚 - $98
Boiled Fish in Tomato Sauce

是日涼菜:香辣土豆絲
(Mala Potato Shreds)
涼菜土豆絲(薯仔絲)質感爽口,味道微辣。

📌海鮮麻辣燙 - $88
Mala Spicy Seafood
湯底:香濃麻辣湯 - 少辣
粉麵:寛薯粉條
葷菜:鱸魚片、青口、魚片頭
素菜:萵筍片、脆魔芋絲、鮮豆片

📌手打檸檬茶 - $33
Iced Lemon Tea
朋友點了一杯手打檸檬茶,即點即製作,檸檬汁和紅茶完美地融合,感覺冰爽清新。

📌低糖紫米豆漿 - $18
Low Sugar Purple Rice Soybean
📌沙棘汁 - $28
Sea Buckthorn Original Juice
吃過麻辣燙後,一連點了兩杯飲品。前者紫米味道濃厚。後者味道微酸開胃,猶如飲一杯菠蘿橙汁。

📌彩虹冰粉 - $38
最後,當然要吃一客甜品,整頓午餐才算完滿。筆者和朋友點了一客彩虹冰粉一起分享,冰粉共有六種配料:黑芝麻粒、花生碎粒、青葡萄乾、糯米小丸子、紅豆等,感覺清新又解辣。
2024-02-07
  • 酸甜清新蕃茄魚
2024-05-14 499 瀏覽
環境:餐廳小小間 裡裡外外都是少女粉紅座位以圍著水吧的吧枱,以為5張4人枱午市時間很快已坐滿賣相:酸菜魚和涼菜都以食物架襯托,打卡一流,下面還點了爉燭,燭火令餸菜不易變凍價錢:最大驚喜是性價比(價錢和份量)天花頂酸菜魚午市套餐(一人份) $138, 包括一份是日涼菜,一份酸菜魚,一碗白飯酸菜魚份量大到足夠二人分享,小食亦都不少味道:重點是味道不錯~ 桂花魚肉切成片狀,魚肉很滑,沒有腥味,份量很多!我們揀了小辣,不太吃辣的人都接受到~ 另一款「酸甜清新番茄魚」套餐 $138番茄湯底酸酸甜甜很開胃,推薦給不吃辣的朋友涼菜選擇不算多,試了麻辣牛𦟌,香辣土豆絲,麻辣藕丁,醋香蘿蔔4款,都沒有失望~麻辣味的涼菜惹味但不過辣,藕丁爽口,牛𦟌很香,個人最喜歡醋香蘿蔔,酸甜爽脆~飲品:套餐沒有包飲品,我們試了一杯最近人氣爆燈的手打檸檬茶店員即場手打,檸味幾突出,可以一試~服務:目測餐廳只有2個店員,一前台一後台,前台店貝非常忙碌!包括準備涼菜、煮飯、整甜品、手打檸檬茶、上菜、收錢等~ 導致服務上有點不足,希望老闆可以盡量安排調整人手,令到餐廳不會因服務質素而影響~
環境:
餐廳小小間 裡裡外外都是少女粉紅
座位以圍著水吧的吧枱,以為5張4人枱
午市時間很快已坐滿

賣相:

價錢:
最大驚喜是性價比(價錢和份量)
酸菜魚份量大到足夠二人分享,小食亦都不少

味道:
番茄湯底酸酸甜甜很開胃,推薦給不吃辣的朋友

飲品:
套餐沒有包飲品,我們試了一杯最近人氣爆燈的手打檸檬茶
店員即場手打,檸味幾突出,可以一試~

服務:

• 天花頂酸菜魚
  • 酸甜清新蕃茄魚
口麻天辣MOTO MALA,位於V Walk,好特別既名😝粉紅色玻璃裝修好似去左打卡Cafe咁,而其實係食麻辣,好有反差萌😎是日涼菜:麻辣牛展🥩千祈唔好以為套餐配既就會hea,出動都牛展,份量仲唔少😘幾麻而牛味都配得幾好,加埋青瓜食好味🤞🏻椒麻鳳爪,份量好多,爽身而椒味都幾出,明顯同麻辣係兩個風味,做得唔錯😍飲杯沙棘汁,好少見既果汁,上網睇好似幾有益,類似桔混合橙咁,酸酸地幾鮮味🍹勞蘇食推介 —— 天花頂酸菜魚🐟 少辣,好靚既擺盤,真係cafe咁💒份量好多,夠兩個人食,啲魚片多到一個點😳湯底係金湯,好好飲,酸菜好好味,魚肉非常滑😎酸菜+魚+飯,完全無得輸🥳最特別既係滿滿既炸蒜味,令成個酸菜魚更有風味更惹味,好正👍🏻香辣豬扒串串,吸引🤩豬扒肉超嫩又腍,肉汁好爆,好好味既小食🍢整體超高質既新式川菜,味道歉流,價錢非常合理😤性價比好高,仲好「打」得,打卡個打!😝

椒麻鳳爪
麻辣牛𦟌

沙棘汁

椒麻鳳爪
麻辣牛𦟌
沙棘汁
2024-09-14 0 瀏覽
香濃麻辣湯🌶️$88呢隻碗上枱真係大到嚇死人,總共可以揀六個餸,我就要咗大蝦🦐、牛柏葉、魚片頭、金針菇、大豆芽、鮮豆皮🥠,每個餸嘅份量都好多,整體收$88又真係唔過分~麵底方面都有四款可以選擇,我最後就揀咗米線,整體麻辣味好足夠,好惹味!秘醬口水雞套餐🐔$118一個套餐就已經包咗是日小食、是日涼菜、白飯🍚口水雞既份量都比平時嘅大碟,而且都整得幾入味~涼拌萵筍絲🥒$22而家天氣都仲咁熱,都幾推介大家叫呢一個萵筍絲,感覺上幾清新,用佢黎配麻辣燙就啱啱好啦!😋😋醋香蘿蔔🥕$19呢個蘿蔔開胃解膩,同上面嘅萵筍絲有差唔多嘅作用~🙌🏻彩虹冰粉🌈$38個人覺得呢一個彩虹冰粉抵食,好大兜冰粉,配上咁多種配料,好食之餘打卡又靚🧡紅糖糍粑 $28糍粑口感唔算係好軟糯嗰種,不過都係即叫即炸,算合格啦~手打檸檬茶🍋$33佢哋嘅手打檸檬茶係用香水檸檬整嘅,真係又香又好飲!沙棘汁🍊$28香港好少地方有得嗌,酸酸地幾開胃~
香濃麻辣湯🌶️$88

秘醬口水雞套餐🐔$118

涼拌萵筍絲🥒$22

醋香蘿蔔🥕$19
呢個蘿蔔開胃解膩,同上面嘅萵筍絲有差唔多嘅作用~🙌🏻

彩虹冰粉🌈$38

紅糖糍粑 $28
糍粑口感唔算係好軟糯嗰種,不過都係即叫即炸,算合格啦~

手打檸檬茶🍋$33
佢哋嘅手打檸檬茶係用香水檸檬整嘅,真係又香又好飲!

沙棘汁🍊$28
香港好少地方有得嗌,酸酸地幾開胃~
今天我要和你們聊聊我最近迷上的一間餐廳 moto 酸菜魚!🌊🐟這道菜真的是太好吃了,鮮嫩的魚片在酸菜的陪伴下,簡直是絕配!當你第一口下去,鮮香的魚味和酸菜的酸爽在舌尖交織,仿佛瞬間被帶到了江邊的小館子,熱氣騰騰,讓人食欲大開!🥢而且,湯底的香辣味讓整個味道更加豐富,喝上一口,瞬間暖心。即便是吃到最後一口,湯也依然讓人忍不住想要再來一碗!如果你還沒嘗過酸菜魚,絕對要給自己一個機會,帶上好友一起去感受這份酸爽的靈魂之味吧!✨### 🍗 口水雞:讓人垂涎欲滴的美味接下來,我要推薦的就是口水雞了!這道菜真的是每次吃都讓我忍不住流口水。😋🥢雞肉鮮嫩多汁,淋上濃郁的花生醬和自製的辣椒油,簡直是人間美味!每一口都是香氣撲鼻,麻辣的味道在嘴裡炸開,配上蒜末和香菜的清香,真的是讓人欲罷不能!👌

### 🍗 口水雞:讓人垂涎欲滴的美味

口麻天辣MOTO MALA,位於V Walk,好特別既名😝粉紅色玻璃裝修好似去左打卡Cafe咁,而其實係食麻辣,好有反差萌😎是日涼菜係涼拌萵苣絲,超靚擺盤,粉紅色好elegant✨香脆爽口,好好味,食完好想再食😍麻辣牛展,牛展份量⼀啲都唔少😌非常厚身既牛展,麻得黎而牛味都好濃,仲有啲青瓜係底添👍🏻#手打檸檬茶,走甜,有檸檬同青檸,檸味真係好爆,好好味😋天花頂酸菜魚,賣相靚到爆,仲好細心咁點住個蠟燭熱住個魚🥹少辣,好香,份量都好多,啲魚片多到一個點🥳湯底係金湯,唔油,可以飲仲好味👍🏻酸菜好正,好夾個湯,魚肉非常大塊,又滑又好肉🐠強推酸菜魚食法,酸菜+魚+飯,完全無得輸🤤魔鬼在細節,加埋好多炸蒜,成個酸菜魚好有風味好正🌟酸菜魚真係必食,超級正,價錢又抵😎少女得黎,又食到好好味既川菜,大家要試下咯😮‍💨

涼拌萵苣絲

酸菜

涼拌萵苣絲
酸菜
2024-09-04 110 瀏覽
今日老婆叫我買外賣酸菜魚,叫左一個天花頂酸菜魚餐,一個麻辣豬手餐。兩種辣完全唔同,一個無偏酸甜帶麻,一個係香辣少麻嘅。酸菜魚同咸酸菜份量黎講,一人餐真係算多,同之前食嘅份量一樣。豬手好淋好多骨膠原同軟骨,而且好入味。每個餐包括左飯、小食同涼菜。是日小食係炸鮮奶,涼菜係蓮藕;炸鮮奶外脆鬆化,裡面軟軟綿綿,都幾好食。今次嘅麻辣牛腱少左辣油,但又夠薄又夠麻辣反而更好。食一陣麻辣食幾口彩虹冰粉,清清麻辣,又再食返麻辣係最好食法,因為keep到個味覺刺激。再唔夠就飲紫米豆漿,一樣可以沖淡味蕾然後再食過。
獨家秘製麻辣豬手
炸鮮奶
紫米豆漿

外賣自取
獨家秘製麻辣豬手
炸鮮奶
紫米豆漿
2024-08-24 60 瀏覽
Asparagus lettuce salad 涼拌萵筍絲 $22高質素嘅涼拌萵筍絲面頭有大量蒜蓉🧄,夠晒吸引,萵筍絲帶天然清甜味,養生又好食Mala potato shreds 香辣土豆絲 🥔$22性價比好高嘅香辣土豆絲係款相對飽肚小食,薯仔絲辣辣地夠晒刺激,而且夠爽口Fried milk custard 香炸脆奶 🥛 $28特色嘅香炸鮮奶甜品好值得推介😍,裏面嘅牛奶味十分濃厚,又唔會太過甜,外面嘅炸皮唔會太油膩又夠脆口Crispy pork nuggets 黃金脆炸小酥肉 $28 炸小酥肉小食即叫即炸🔥,熱辣辣又夠哂香脆可口,裏面其實係嫩滑嘅豬肉,一口一啖,適🈴同朋友share 食Iced lemon tea 🍋手打檸檬茶 $33依家好受歡迎嘅手打檸檬茶酸酸甜甜,有少少檸檬飲落去好fresh🌿 ,勁適合麻辣嘅四川菜Low sugar purple rice soybean milk 低糖紫米豆漿 (L) $18Low sugar black soybean milk 低糖黑豆漿 (R) $18左邊嘅低糖黑豆漿確實唔會太甜,夠晒健康,而右手邊嘅低糖紫米豆漿充滿濃郁紫米香氣🫘,仲有少少

Mala potato shreds 香辣土豆絲 🥔$22

Fried milk custard 香炸脆奶 🥛 $28

Iced lemon tea 🍋手打檸檬茶 $33

低糖紫米豆漿 (L) $18
左邊嘅低糖黑豆漿確實唔會太甜,夠晒健康,而右手邊嘅低糖紫米豆漿充滿濃郁紫米香氣🫘,仲有少少紫米水可以食,幾有口感!

Chinese sauerkraut fish 🐟 天花頂酸菜魚 $138
好經典嘅天花頂酸菜魚可以揀免辣、小辣、中辣、大辣,今次揀咗相對健康嘅唔辣口味,裏面主要有大量雪菜、爽口嘅菜譜、足料嘅滑嫩魚肉🐠,加埋面頭嘅炸蒜蓉,的確幾高質,值得推介👍🏻

Boiled beef in chill sauce 噴火水煮牛肉 $128
呢一款噴火水煮牛肉可以揀小辣、中辣、大辣,今次就叫咗小辣,裏面有彈牙又晶瑩剔透嘅紅薯粉🍜、足料嘅濃郁牛肉、滲到好入味嘅芽菜,夠晒辣,而且充滿正宗四川風味🇨🇳
2024-07-27 111 瀏覽
餐廳以少女夢幻粉紅色為主調 食物擺盤打卡able 有別於坊間川菜店✨之前食過 CP值好高 決定再encore‼️.➿精選午餐(由$88-$108)➿每款主菜+是日涼菜+白飯.📌是日涼菜1️⃣麻辣藕丁藕丁以花椒八角涼拌 爽脆麻辣🌶️2️⃣香麻土豆絲土豆絲口感爽嫩 調味冇藕丁咁重 麻香微酸🥔.📌主菜1️⃣酸甜清新番茄魚 $98鱸魚片配番茄好特別🤩魚片份量好多 超足料抵食 但可能有蠟燭熱住 有啲過熟 唔算太嫩滑 口感較厚實🐟蕃茄底酸酸甜甜 比酸菜魚味道清新🍅最有驚喜係有粉絲底 爽滑索湯🍜加埋炸蒜, 香蔥同白芝麻 更香口🧄🌱2️⃣秘醬口水雞(少辣) $88雞肉沾滿秘醬 麻辣中帶甜味 香口惹味🌶️雞件有齊雞翼, 雞胸, 雞髀位 皮爽肉嫩有韌勁 係有質素嘅雞種🐔.📌海鮮麻辣燙 $88湯底: 清新藤椒湯(小麻)選用青花椒熬煮 椒麻味香濃 辣度唔高 比平時麻辣燙溫和鮮爽🫑粉麵: 手打麵似幼麵 軟滑索湯 不過最好盡快食 擺耐左會發漲腍晒🍜3款葷菜: 鱸魚片比番茄魚嘅肉質嫩滑肥美🐟豚肉片肥瘦均勻 爽口唔鞋🐷青口大隻飽滿冇腥味🦪3款素菜: 金針菇索湯入味🍄‍🟫大豆芽同花菜好爽脆🌱🥦.📌紅糖米糍粑 $28糍粑外層炸得好酥脆 入口軟
➿精選午餐(由$88-$108)➿
2️⃣秘醬口水雞(少辣) $88
📌海鮮麻辣燙 $88
3款素菜: 金針菇索湯入味🍄‍🟫大豆芽同花菜好爽脆🌱🥦
📌紅糖米糍粑 $28
糍粑外層炸得好酥脆 入口軟糯 比平時腍身 冇咁煙韌 裹滿紅糖漿 焦香甜味濃郁🍡
📌手打檸檬茶 $33
一入口就有好濃嘅香水檸檬香 配搭甘醇茶底 清新解膩🍋
📌黃皮手打檸檬茶 $33
檸檬茶加入黃皮打成 杯底滿滿黃皮肉 好足料 甘酸微甜 生津解渴🧡
📌五穀米漿 $16
精選多種穀類: 紫米, 白米, 蕎麥, 燕麥, 小麥, 薏仁 再加入清甜桂圓 蘊含豐富維他命B, 纖維同礦物質 高纖低脂 有助降低膽固醇同排毒 比單一雜糧營養均衡🌾️
📌紫米豆漿 $16
以黃豆同紫米提煉 含豐富維他命B, 蛋白質, 膳食纖維, 鐵質同豐富青花素 有助滋陰養胃 補益氣血 補腎明目 仲減少皮膚皺紋 簡直係女性美容養顏飲品💜
想睇多啲圖片詳情 可以參考已上傳影片🔎
  • 麻辣藕丁
  • 香麻土豆絲
  • 酸甜清新番茄魚
  • 秘醬口水雞(少辣)
  • 海鮮麻辣燙
  • 紅糖米糍粑
  • 黃皮手打檸檬茶
2024-07-26 111 瀏覽
第二次來,上次外賣,今次試吓堂食,我最喜歡藤椒氣味清香柔和且風味比較清爽開胃,就選了全素的清新藤椒湯,可選六種配料,金針菇,脆魔芋絲,蓮藕片,大豆芽,花菜,鮮豆皮,寬薯粉條,独特的藤椒风味汤底口味清爽、鲜香浓郁、麻味绵长且清香沁爽,初尝入口,特有的清香带着微微麻意攀上舌尖,余味不绝。清新香辣土豆絲口感是爽脆的,冰冰涼涼香辣豬扒串串豬扒經過香炸後仍保鬆軟肉質,肉汁豐富,半肥瘦的豬肉伴隨香脆的外皮,口感極佳,非常惹味推薦🌟🌟🌟🌟🌟紅糖糍粑入口先是黄豆糖粉香甜的味道,接着是糍粑软糯筋道的口感,吃起来满嘴都是香喷喷的气息。🍹五穀米漿很清甜接近低糖,感覺很健康
清新香辣土豆絲

口感是爽脆的,冰冰涼涼

推薦🌟🌟🌟🌟🌟

紅糖糍粑

🍹五穀米漿
很清甜接近低糖,感覺很健康
2024-07-25 143 瀏覽
粉紅系可愛店面內竟是麻辣燙和水煮魚的天地。晚餐時段來吃,特意點了兩個套餐,包飯、小菜和飲品。🍅🐟酸甜清新蕃茄魚雖然店家有名是麻和辣,但貓太太和豬先生老人家的腸胃受不了太刺激,故點了個蕃茄煮魚,味道竟遠比想像的美味。蕃茄確是酸甜下飯,魚片完成無骨,肉塊細滑,重點是大把大把的炸蒜、芝麻和香蔥灑在水煮魚上。嘩!不香都難。而魚片和蕃茄底下是爽滑粉絲,粉絲吸盡汁精華,比魚肉更好吃😂老人小孩來都必點這款。🐥🌶️秘醬口水雞我們點的是無辣口味。就算無法吃到秘制口水醬,也能點評雞肉品質。白切雞以醬油入味,雞肉不是棉花雞,肉質緊實有雞味。🍗酥炸小酥肉外殼香脆,包裹是豬瘦肉。辣椒粉夠香夠辣夠麻!🥔🌶️麻辣藕丁是涼拌菜,藕丁爽口,沾上辣油很開胃。🥤🧃瓶裝飲品是低糖紫米豆漿和五殼米漿,好飲!

🍅🐟酸甜清新蕃茄魚

🐥🌶️秘醬口水雞

🍗酥炸小酥肉
外殼香脆,包裹是豬瘦肉。辣椒粉夠香夠辣夠麻!

🥔🌶️麻辣藕丁
是涼拌菜,藕丁爽口,沾上辣油很開胃。

🥤🧃瓶裝飲品是低糖紫米豆漿和五殼米漿,好飲!

-今日經過v walk嘅時候 俾一間全店粉紅色裝修嘅店吸引左 行左過去睇 原來糸食川菜🤤心血來潮就入咗去食👅👅-天花頂酸菜魚($138)首先酸菜魚方面,魚肉非常嫩滑 🐟最特別嘅係當中滿滿嘅炸蒜🧄可以將整個味道提升✨令整個酸菜魚更加惹味😋-噴火水煮牛肉($128)水煮牛方面 牛肉亦10分嫩滑🐃味道香而不膩👍🏻裏面仲加有寬粉😍份量10分足夠🈵-辣度上 我哋所有套餐都點左中辣🌶️辣度可以接受 即使係平時食BB辣嘅人都可以同小編一樣挑戰一下中辣🤩食得辣的你哋更可以點大辣👅所有一人套餐包左一個主食,是日小食,涼菜,白飯(碗)🍚整體份量十分多 男士都一定夠飽👦🏻小食方面 所有菜式嘅辣度都有唔同選擇 適合對辣度有不同接受程度嘅人🧏🏻‍♀️-粉紅冰粉($$38)最後甜品方面🍧仲叫左個彩虹冰粉🧊裏面有六種配料 分別係黑芝麻粒、花生碎粒🥜、青葡萄乾🍇、糯米小丸子🍡、紅豆等🫘,絕對可以為呢個夏天帶來清涼❄️-Name🏠:口麻天辣Location📌:深水埗深旺道28號V Walk 2樓 L2-127-128號鋪(港鐵南昌站D1出口,步行約3分鐘)價錢💰天花頂酸菜魚套餐($138),噴火水煮牛肉套餐($128),彩虹

心血來潮就入咗去食👅👅

天花頂酸菜魚($138)

噴火水煮牛肉($128)

粉紅冰粉($$38)
Name🏠:口麻天辣
價錢💰天花頂酸菜魚套餐($138),噴火水煮牛肉套餐($128),彩虹冰粉($38),手打檸檬茶($33),紫米豆漿($16),香辣土豆絲($22),麻辣藕丁($22)
2024-07-21 169 瀏覽
一向鐘意食川菜,最近發掘到一間打卡川菜餐廳,裝修好特別,外牆係粉紅色,少女心爆發😆店員服務態度好好👍🏻而且上菜速度好快,我叫到成枱餸,10分鐘內就食得😆海鮮麻辣燙 $88我選擇咗👇🏻湯底:清新藤椒湯粉麵:手打麵葷菜(任選3款):大蝦、牛百葉、豚肉片素菜(任選3款):萵筍片、蓮藕片、花菜大大碟,非常有誠意😆✨湯底好濃郁,香口而不油膩!飲落好順口,唔會嗆喉,入口充滿椒香,辣味較溫和✨手工麵有驚喜,口感Q彈紮實,嚼勁十足,非常掛湯汁!大蝦肉質結實,而且味道鮮甜;牛百葉口感爽脆,吸晒湯汁嘅鮮味,好入味😆👍🏻 蔬菜好新鮮,而且份量多,一定食得飽🤩噴火水煮牛肉(包括:涼菜+小食+白飯) $128超級抵食😆份量好多,又可以打卡📸✨ 辣度可供選擇,我揀咗少辣,微微麻香,非常開胃!牛肉好爽口,肉質鮮嫩,一d都唔韌!配料有芽菜、寬粉等,吸晒d辣汁,食到停唔到口,好正🤩秘醬口水雞(包括:涼菜+小食+白飯) $118調味恰到好處,秘醬微辣惹味,而且鹹度適中!雞件好厚肉,肉質嫩滑,食落口感實在,配上濃郁醬汁,送飯一流😆👍🏻值得一試✨涼菜:香麻土豆絲 非常香口,好醒胃🤤辣度啱啱好,微微辣,唔會蓋過食物原味道!土豆

海鮮麻辣燙 $88
我選擇咗👇🏻
湯底:清新藤椒湯
粉麵:手打麵
葷菜(任選3款):大蝦、牛百葉、豚肉片
素菜(任選3款):萵筍片、蓮藕片、花菜
海鮮麻辣燙

噴火水煮牛肉(包括:涼菜+小食+白飯) $128
噴火水煮牛肉(包括:涼菜+小食+白飯)

秘醬口水雞(包括:涼菜+小食+白飯) $118
秘醬口水雞(包括:涼菜+小食+白飯)

涼菜:香麻土豆絲
非常香口,好醒胃🤤辣度啱啱好,微微辣,唔會蓋過食物原味道!土豆絲軟硬適中,口感爽脆,而且掛滿醬汁,可以用「香、麻、酸、爽」嚟形容,好好食!✨
香麻土豆絲

小食:香炸脆奶
廚師油溫、時間控制得好好,外層炸至金黃🔥熱辣辣,脆而不油,鮮奶內餡滑溜溜,而且奶香醇厚,層次感十足,一個人食晒兩件😆正!

彩虹冰粉 $38
色彩繽紛好靚✨🫶🏻睇相已經覺得好吸引🥰有七樣配料,例如:黑芝麻、花生、紅豆、酒釀丸子、提子乾等,當中我最鐘意酒釀丸子,微微酒香,甜度剛好,good!下層係烏龍茶冰粉,滑溜溜又Q彈,味道清新,食完好涼爽,十分消暑😆推薦!✨
彩虹冰粉

手打檸檬茶 $33
茶底香濃,有少少回甘,見到店員即場手打檸檬,非常有誠意,檸檬夠新鮮,兩者味道剛剛好❤️‍🔥完美融合🤩
手打檸檬茶

總括而言,CP值好高,味道、份量、裝修、服務都好滿意,會再嚟食😆✨
2024-07-17
海鮮麻辣燙
噴火水煮牛肉(包括:涼菜+小食+白飯)
秘醬口水雞(包括:涼菜+小食+白飯)
香麻土豆絲
彩虹冰粉
  • 噴火水煮牛肉
  • 秘醬口水雞
2024-07-14 78 瀏覽
位於南昌站vwalk MOTO MALA 川菜餐廳裝潢以粉紅色為主調,主打一人前酸菜魚、川辣水煮魚、麻辣燙套餐等川菜!味道一流!拎外賣返屋企仍然保持水準 會再回頭! 🔹🔶🔹🔶🔹🔶🔹🔶🔹🔶🔹🔶🔹🔹酸甜清新番茄魚$128非常誘人😻番茄片與鮮嫩魚肉的色彩鮮明!第一口嘗到的是酸甜適中的番茄汁,搭配上細膩柔滑的魚肉質感,口感清爽怡人!🔶秘醬口水雞$118.0雞肉油亮誘人,入口即化的軟嫩質地,搭配濃郁的秘製醬汁,回味無窮。辣度剛剛好,不會讓人望而卻步!👏🔹麻辣燙清新藤椒湯$88這道藤椒湯色澤紅亮,湯頭帶有微微的麻辣!🙌🏽湯中配料種類豐富,包括鱸魚片、嫩牛肉、豚肉片、萵筍片、蓮藕片、炸豆腐及寬薯粉條等,口感豐富!👏🔶香炸脆奶$28經典甜品!😍外酥內軟,奶香濃郁,甜度適中,不會讓人感到膩。值得一試!🔹紫米豆漿$16 五穀米漿$16兩種養生飲品口味清新,夠好喝又健康!紫米豆漿香醇濃郁,五穀米漿清爽順口!

🔹🔶🔹🔶🔹🔶🔹🔶🔹🔶🔹🔶🔹

🔹酸甜清新番茄魚$128