餐廳: 叁茶陸飯
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
3K
2018-05-12 73 瀏覽
潮流興完韓國菜,現在輪到台灣菜。香港人真係幾貪新忘舊,無法啦!香港係一幅福地,中西文化交流,要試嗰様有嗰樣,咩都有。行經荃灣中國染厰大厦,發現一間台式餐廳,有少少人龍,好彩不用等太耐。午市套餐好抵呀!有幾款主食選擇,包飲品,不過一百大元。紅燒牛肉麵一定要試。湯底清徹,飲落肉香樸鼻帶甘甜。牛肉質感軟腍,鬆化,份量還不少呢!麵條有靭度,有彈性。整碗水準比想像中好。奉送的小農紅茶味道甜甜地,有茶香,不錯喎!

午市套餐好抵呀!有幾款主食選擇,包飲品,不過一百大元。

奉送的小農紅茶味道甜甜地,有茶香,不錯喎!

2018-05-12
5 分鐘 (堂食)
2018-05-12 75 瀏覽
十二點鐘去唔使等位,有少少不祥的預感假日有lunch set,都有少少驚喜。可惜食物水準一般 你當係茶木嘅三分一水準。店員態度好 不過周圍都見到有人漏單,有心無力。落單慢,埋單快。我地叫左兩個滷肉飯,唔知點解張單會得返一份. 要追佢幾分鐘先有。個飯冇乜肥肉。普遍d野都好清,冇乜味。另外,杯招牌黑糖珍珠炭燒烏龍茶 其實飲落都幾似奶水,28蚊一杯既話就唔recommend值得一讚係d 仙草都幾ok,芋圓有口感。地方裝修靚同坐得舒服
十二點鐘去唔使等位,有少少不祥的預感

2018-05-11 85 瀏覽
聽說最近推出了新菜式,上次店員亦派發9折優惠卷,就約了三五知己去試一試🤣🤣🤣不竟剛剛吃過飯就去了一間台式餐廳,裝修可愛,簡單,感覺很少女。牆上亦有深切的問候語,”今天好嗎” 讓人有一種安慰的感覺,完全是文青打卡好去處!過次就去試一試甜品,新推出的草莓鬆餅亦很吸引!價錢亦夠大眾化,完全是物超所值!鬆餅值得推薦,內裏的麻薯很”煙銀”有外脆內軟的口感。但鬆餅不設外賣,可能拿回家會影響口感?溫馨提示,記得下單時和店員說後起甜品,或者在空格旁寫等叫。否則甜品會很快上檯。
黑芝麻抹茶黑糖麻薯鬆餅

優惠券
黑芝麻抹茶黑糖麻薯鬆餅
蜂蜜檸檬蘆薈愛玉
草莓黑糖麻薯鬆餅
行完街攰攰地,離遠見到有台式奶茶賣,唸住買反杯嘆下,行近至知原來有堂食,今次真係可以坐低慢慢嘆杯野!因為已經食左晚餐,所以只係叫左杯海鹽芝士奶蓋碳燒烏龍茶同鹽酥雞!後尾再追加個黑糖芋圓鮮草凍!先講杯奶茶,面頭既芝士奶蓋好厚,而且好濃芝士味!烏龍茶唔會太甜,而且茶味好香,撈均個芝士奶蓋岩岩好,飲哂成杯都唔會過膩!!出色鹽酥雞分量好多,粉漿唔算厚,面且雞肉仲有肉汁,唔會鞋口!不過味道略嫌過淡!九層塔都炸到好香脆,一來已經比我食左幾塊最後追加既芋圓都好大碗,不過就仙草太多,芋圓同地瓜圓好少好在都算QQ!

最後追加既芋圓都好大碗,不過就仙草太多,芋圓同地瓜圓好少
好在都算QQ!
海鹽芝士奶蓋碳燒烏龍茶
黑糖芋圓鮮草凍3號
2018-05-08
20 分鐘 (堂食)
海鹽芝士奶蓋碳燒烏龍茶
2018-05-08 92 瀏覽
聽到餐廳名稱的時候已經系健康中式湯飯,看過餐牌先知原來系食台灣菜。加上店入面裝潢真係好令,少女系既顏色,好想走入去試下。一講到台灣野食,當然要食地道小食,我和友人今次就點了一客鹽酥雞,香脆花枝丸,台式肉操飯,細既鹵水拼盤。鹵水拼盤(細)先講最期待的鹵水拼盤,個人認為2-3人叫細既就已經足夠啦,雖然系細但已經十分豐富,包括雞翼,牛肚,鹵蛋,豆干(本人最愛)等等。最驚喜的是牛肚,軟硬適中,十分入味,最失望既系豆干,識食一定系食豆干,但呢到整得偏硬身,唔夠入味,如果再軟身d應該會更好。鹽酥雞第二道菜系鹽酥雞,抵赞既系切粒粒上,一口就食到幸福既味道,粉吾會過多,雞肉肉身夠軟,十分香脆,會食吾停口。 花枝丸每次食台灣野都會必點,類似墨魚丸,但更有咬口更彈牙,配上秘製調味粉,個人覺得比鹽酥雞更勝一籌。最後,肉操飯,有小小失望,汁同飯好似兩樣野分開左,普通無特別,下次可能會點麵嘗試。飲品~呢到既台式飲品都十分出色,今次點了一杯熱既黑糖珍珠奶綠和凍既海鹽芝士奶蓋沫香綠茶。前者,黑糖味濃厚,熱版既珍珠奶茶吾會過甜,不過凍既應該會更出色。至於海鹽芝士奶蓋綠茶絕對系超級大推,最高個層芝士奶蓋泡沫真係超級正啊
花枝丸
飲品~
呢到既台式飲品都十分出色,今次點了一杯熱既黑糖珍珠奶綠和凍既海鹽芝士奶蓋沫香綠茶。前者,黑糖味濃厚,熱版既珍珠奶茶吾會過甜,不過凍既應該會更出色。至於海鹽芝士奶蓋綠茶絕對系超級大推,最高個層芝士奶蓋泡沫真係超級正啊,完全好有芝士味,加上清淡綠茶,下次絕對會再叫啊!
花枝丸&台式肉操飯
海鹽芝士奶蓋綠茶
花枝丸&台式肉操飯
海鹽芝士奶蓋綠茶
2018-05-08 98 瀏覽
係fb見到依間d介紹…又比人呃左黎食伏。店內環境還好,有陽光,但枱同餐具都好污糟,掂到隻手痴住痴住,餐具有飯蕉痴住,十分嘔心。首先叫左份肉燥飯,一黎到睇樣已經伏…一試就覺得好淡…陣味好奇怪,仲有一大陣蝦米味,真係好難食。仲有隻蛋!係臭的!即刻吐左出黎都好嘔心。塔香鹽酥雞…普通到不能再普通既炸雞,肉好乾好孩,味道一般,超級油膩。。招牌黑糖珍珠碳燒烏龍奶茶。仲有依杯伏野個名吸引我黎,難飲到…係完全冇味的,珍珠又難食,飲到嬲。問人可唔可以換過杯或者整濃少少,唔該哂咁,佢聲都唔出態度惡劣咁拎走左杯野,格勁耐先換返杯,態度依然換完點知仲淡過原本個杯!😔唉 失望到…。唔知係咪個雞太油,肉燥奇奇怪怪,隻蛋係臭,仲有杯奶茶…既關係,晚上柯左7次。我真心由期望變失望到谷底,依間野由衛生,服務態度,食物質素各方面都十分差。價錢又唔係平。希望大家唔好中我中過的伏。
係fb見到依間d介紹…又比人呃左黎食伏。

仲有隻蛋!係臭的!即刻吐左出黎都好嘔心。

塔香鹽酥雞…
普通到不能再普通既炸雞,肉好乾好孩,味道一般,超級油膩。。

招牌黑糖珍珠碳燒烏龍奶茶

招牌黑糖珍珠碳燒烏龍奶茶。

換完點知仲淡過原本個杯!😔唉 失望到…。

$66.5
2018-05-08 44 瀏覽
I read about this restaurant online. The owners are Taiwanese and they used a lot original ingredients from Taiwan.The restaurant is located inside a commercial building near a mall. When it first opened, there were many people waiting in line. Finally got to try it during lunch with my friend. We arrived about 13:00, and we got seats right away. The restaurant was quite big can served about 50 people. Their lunch menu have 7 sets. We ordered beef noodles, and braised pork on rice. Both

Finally got to try it during lunch with my friend. We arrived about 13:00, and we got seats right away. The restaurant was quite big can served about 50 people. Their lunch menu have 7 sets. We ordered beef noodles, and braised pork on rice. Both sets were very delicious. The noodles soup base was rich and the beef was juicy and tender. The sauce for braised pork rice was cooked and seasoned nicely; pork was just right which wasn’t too fat or skinny. We also ordered famous Taiwan chicken nuggets, and it was tasty with perfect seasonings and have good crisps.

Overall, I’ll rate this restaurant 4.5/5

2018-05-04 121 瀏覽
中染那邊完成裝修後,除了眾所週知的「IKEA 回歸荃灣」,亦開了好幾間新餐廳。路過幾次見面門光鮮,但人頭湧湧未有機會嘗試~今次趁著星期四不太晚的晚上,特意來試試,看看質素如何。餐廳內裝修不錯加上新淨,感覺舒服~各樣的餐具、擺設也看得出有用心挑選過先點了個滷味拼盤,暖暖的,有雞翼、豆干、金錢肚、蛋、花生,味道正常👌再來是口水雞。本以為是冷盤,竟然是暖暖地偏熱,可能因為煮熱過令味道更入味,喜歡反倒是這個香酥雞排蛋炒飯令人有點失望。主要是炒飯有點太乾有點太硬....價錢亦一點都不划算啊!最後是甜品芋圓!其實原來打算點一杯水果茶,但因為沒得選擇甜度,加上環顧周圍客人點的飲品也說真在的不吸引,娜娜就放棄了~這款是紅豆+綠豆+珍珠+仙草+芋圓~喜出望外的好味道溫馨提示,不要在首次落單時一併過點甜品,附近有數枱也中伏,第二道上的菜已經是甜品,然後.....甜品當然是一直擺放在枱上到最後才吃啊!

滷味拼盤(小)

重慶口水雞

香酥雞排蛋炒飯

這款是紅豆+綠豆+珍珠+仙草+芋圓~喜出望外的好味道

黑糖芋圓鮮草凍1號

2018-05-04 2331 瀏覽
從來未踏足過這裡,今天專程來看看,發現這裡都有很多名店。吃飯時間,看到這間好像新開的台灣菜。店內裝修設計簡潔而光猛,空間寬敞,非常舒服。塔香鹽酥雞,份量比想像中多,炸得外脆內軟,味道又不太鹹。川椒回鍋肉,有豆乾、椰菜、紅椒、青椒、香芹、半肥瘦腩肉,有點似四川做法,腩肉經過泡油,所以沒有肥膩感,用來送飯非常好。古越紹興醉雞,採用了國內知名品牌,古越龍山紹興酒來浸著雞件,雞件吸收酒香,加上本身味道,配合得天衣無縫,值得推薦👍台灣肉燥飯,味道正宗,份量亦夠。海鹽芝士奶蓋茉香綠茶,先飲了點茶,覺得茉莉花的淡香,非常滋味,再飲芝士奶蓋,芝士味道濃郁而帶點鹹味,將兩者搖勻,又是另一清新的味道。黑糖芋圓仙草凍1號,我很喜歡黑糖的獨有味道,吃落令人覺得舒服,加上煙韌的芋圓,爽口的燒仙草,簡直是台灣最具代表性的甜品。順帶一提,這裡食物份量頗多的,我開始時以為好像外面台灣菜的份量,結果我們兩人吃不了,唯有打包拿回家。
從來未踏足過這裡,今天專程來看看,發現這裡都有很多名店。

塔香鹽酥雞,份量比想像中多,炸得外脆內軟,味道又不太鹹。

台灣肉燥飯,味道正宗,份量亦夠。

2018-05-01 74 瀏覽
上午到荃灣工作,下午請了半天假做功課。難得來到荃灣, 試試新餐廳,這間叁陸飯名字都幾特別。走進店內,環境好舒服,夠光猛。一邊牆上有‘今天好嗎‘的佈置,另一邊是玻璃窗,採光使店內的光線更好。一間餐廳如果環境好,坐得舒服,對食物都會加分。午餐都多選擇,叫得台式餐廳,要試試他的肉燥飯。得了一會便有得食。肉燥飯連配茶上,配茶可口,然後再試飯,開始觀感一般,以為只是白飯再加一堆碎肉,但食落就停唔到啦。說的是飯內滿是肉燥的肉汁,拌勻來吃時,那種熱透入心,好幸福的感覺。以為小小的一碗,食完卻有飽足的完滿感。跟餐的那杯青茶,我加了珍珠,味道都算唔錯。他還有其他款式的台式奶茶,還是下次再試吧。這一餐,因為環境舒適,所以坐得耐。地點確實有點偏,所以午飯時段人也不算多。這地方和朋友聚聚食飯,會是個好選擇。

2018-04-30
2018-04-29 161 瀏覽
前幾日同男朋友去荃灣食飯,之前上網見到呢間幾得意就去左食。我地六、七點左右到啦,都要等15-20分鐘左右。本來想叫牛肉麵,但點知已經賣曬,睇黎好受歡迎。黎到覺得佢地呢度裝修得幾靚,好有文青feel😆😆同埋d碗碟都好靚。我地叫左招牌黑糖珍珠炭烤烏龍奶茶,好香好大杯,值得推介。台灣肉燥飯,偏濕,但都好食嘅。塔香鹽酥雞,調味調得好,炸得夠金黃夠脆。蓬萊排骨酥,都係好香脆,覺得佢地呢度炸野整體都炸得好好。最後埋單大概二百幾,因為我地都叫左好多,所以都算合理嘅。

本來想叫牛肉麵,但點知已經賣曬,睇黎好受歡迎。

招牌黑糖珍珠炭烤烏龍奶茶

我地叫左招牌黑糖珍珠炭烤烏龍奶茶,好香好大杯,值得推介。
台灣肉燥飯

台灣肉燥飯,偏濕,但都好食嘅。
塔香鹽酥雞

塔香鹽酥雞,調味調得好,炸得夠金黃夠脆。
蓬萊排骨酥

蓬萊排骨酥,都係好香脆,覺得佢地呢度炸野整體都炸得好好。

最後埋單大概二百幾,因為我地都叫左好多,所以都算合理嘅。
招牌黑糖珍珠炭烤烏龍奶茶
台灣肉燥飯
蓬萊排骨酥
每次去到中染經過叁茶陸飯都好想試,因為餐廳好有喜感。看看餐牌,台式餐廳來說,個人覺得價錢少許偏高,但如果坐得舒服又好味的話,還是值得的。星期日下午茶時段來到,有午市套餐選擇,餐廳半滿,多數是帶小孩的家庭,可能附近是親子商場的關係,氣氛不錯的,想家庭樂的朋友可以一試。午餐牛肉麵,約$80,有點小貴,賣相精緻,附兩款前菜,當中的酸辣菜甫好好味!如果份量可以多一點就好了~牛肉入味,煮得超稔,入口無渣,而且份量不少,加分!麵條煮得偏稔,可能個人喜歡彈牙的口感吧。牛肉麵最重要是湯頭,叁茶陸飯的湯頭,始終做不到台灣地道的味道(雖然我覺得台灣的湯偏甜)濃郁但就是差了點藥膳的味道。不過湯不算油膩,我會給它合格的分數。這裡的甜品卻甚有驚喜,$38大大碗仙草珍珠芋圓,配料點了紅豆燕麥,非常足料,份量極多!不論是珍珠,仙草或芋圓,都煮得剛剛好,口感極佳,不會過甜,比起不少甜品店都做得好。作為下午茶,來吃一碗是非常不錯的!這裡的茶,茶味夠濃,不過奶茶則奶味偏重,蓋過茶味,所以個人建議單點茶就好。為了這碗芋圓,我會再來的。

2018-04-28 81 瀏覽
來到最近人氣爆棚的参茶陸飯,晚餐約左人食,下午茶就食少少醫下肚啦,本來想叫下午茶餐,但原來假日係無嘅,得午餐又無咩啱食,咁就食下甜品啦,最種意食甜野。叫左呢個黑糖芋圓仙草凍2號,見個個都話芋圓好食,試下佢先,滿滿一大碗好足料喎,有紫米,綠豆,珍珠,仙草,同芋圓,又唔係好甜,啲料好有咬口,仙草無切成件上,所以基本上眼見到嘅黑色都係仙草黎,一碗原來好飽的。仲叫左海鹽芝士奶蓋四季春青茶,個茶幾清香,綠茶味來,奶蓋都幾夠芝味,好飲喎。朋友點個杯茉莉綠茶拿鐵就差少少,得奶味無乜茶味,啲奶落得重手左。

2018-04-22
2018-04-27 442 瀏覽
中染新城真係好多新餐廳💓👍🏻呢間應該最搶鏡裝修完全是我的菜即使全場爆滿都坐得好舒服而且每一位侍應都非常有禮貌食得開心!台灣肉燥飯 $38比起出面台灣料理的肉燥飯份量已經算唔錯。肉燥好香而且熱辣辣,比想像中好呀滷味拼盤 $58金錢肚、鹵蛋、雞翼、豆干等等金錢肚比較入味,雞翼普普通通,豆干有點硬。主廚紅燒牛肉麵 $75湯底同一般出面食的有點不同,帶點酸味😘可能是因爲有酸菜吧?牛肉非常入味,軟腍,有嚼勁好味!黑糖珍珠茉莉奶綠 $25好大期望,不過無咩黑糖味😂 苿莉味都幾清新,美中不足係唔夠凍😖黑糖芋圓仙草凍2號(紫米,珍珠,綠豆) $38圖中係走左綠豆😁 珍珠幾有嚼勁芋圓數量略嫌唔夠候呀🤣 不過好彩都煙韌👍🏻無大家講得咁差,但係都係同樣問題,凍d會好味d😊
中染新城真係好多新餐廳💓👍🏻
呢間應該最搶鏡
裝修完全是我的菜

即使全場爆滿
都坐得好舒服

而且每一位侍應都非常有禮貌
食得開心!

台灣肉燥飯 $38
比起出面台灣料理的肉燥飯份量已經算唔錯。
肉燥好香而且熱辣辣,比想像中好呀

滷味拼盤 $58
金錢肚、鹵蛋、雞翼、豆干等等
金錢肚比較入味,雞翼普普通通,豆干有點硬。

主廚紅燒牛肉麵 $75
湯底同一般出面食的有點不同,帶點酸味😘
可能是因爲有酸菜吧?
牛肉非常入味,軟腍,有嚼勁
好味!

黑糖珍珠茉莉奶綠 $25
好大期望,不過無咩黑糖味😂
苿莉味都幾清新,美中不足係唔夠凍😖

黑糖芋圓仙草凍2號(紫米,珍珠,綠豆) $38
圖中係走左綠豆😁 珍珠幾有嚼勁

芋圓數量略嫌唔夠候呀🤣 不過好彩都煙韌👍🏻
無大家講得咁差,但係都係同樣問題,凍d會好味d😊
2018-04-27
2018-04-27 59 瀏覽
本身見到呢間台式餐廳,喺網上面人氣好強,個個都話又要排隊又一定要食,就打算過嚟試一試,睇吓係唔係真係咁犀利先。我叫左一個台式肉燥飯,其實都幾失望,肉燥偏咸,味道亦都唔係話好特別,而且我覺得有少少燶燶地嘅味可以話我唔識食,但係我就真係感覺唔到人哋講到咁好食囉

可以話我唔識食,但係我就真係感覺唔到人哋講到咁好食囉