2018-11-21
悠閒假期唔想煮飯,拉埋老公去荃灣食個brunch,不過想坐得舒服就未必易搵。我哋好早,十一點幾經過見冇人喎,就試一試呢間,心諗成間舖淨係服侍我哋都唔錯呀(奸笑..)點咗兩個lunch set,等野食時慢慢欣賞下環境:有一面落地大玻璃,令店內自然光線充足,環境又寬敞,座枱之間有相當距離,有BB車嘅食客啱曬,環境我俾高分!先黎跟餐附送嘅兩杯茉莉綠茶甜甜地,有台灣風格呀~ 第一樣招牌排骨~飯選用令人眼前一亮嘅珍珠米,配菜係開胃嘅微辣酸青瓜!排骨食到酥香,佢收油收得靚,炸到啱啱好,悉心醃過嘅肉質夠juicy,唔會滲油,大讚!我地額外加咗肉燥,半肥半瘦,仲食到香菇味,鹹鹹地啱哂撈飯,然後我貪玩又發現,肉燥除咗送飯,用嚟夾椰菜都好好食,自製咗另一款小食:肉燥燙青菜XD,下次都要加肉燥!!第二樣經典三杯雞,好惹味,食到濃濃嘅九層塔味道,見佢薑片砌得好薄,有焦香,聽聞要爆到啱啱好先會有乾薑效果,火候控制得好恰當。叁茶陸飯嘅廚房班底唔錯,食物有用心調味。可以慢慢食,好適合同friends gathering傾偈,或者同屋企人食,地點都算容易到達。
先黎跟餐附送嘅兩杯茉莉綠茶甜甜地,有台灣風格呀~