2018-12-01
呢間餐廳以台式羊腩煲作秋冬新品,同其他嘅羊腩煲好唔同,普通嘅羊腩煲係用南乳燜煮羊腩,但係呢到就係用藥膳煮嘅,極具風味。嗰湯頭係用紅棗,杞子,大葱,薑等等嘅材料煮出嚟嘅,冬天食呢個煲又養身。食完個身真係暖粒粒呀!呢到嘅裝潢超有台灣感,牆壁上嘅霓虹燈係嚟呢間餐廳食嘢之外另外嘅焦點,打卡位一流!呢到嘅碗碟都非常靚,睇到都少女心爆發啊!餐廳空間都好大,燈光同環境都好適合用餐。當我同朋友叫咗個咗兩人餐嘅羊腩煲之後,店員就超貼心咁幫我地拎咗配羊腩嘅腐乳醬。個兩人餐嘅飲品包埋兩杯嘅冷茶,綠茶味道清新,非常解膩。紅茶茶底香濃。正!今次仲叫埋呢杯紫薯奶茶,超多紫薯,口感香滑,必試之選。兩人餐可以簡三個餸,今次就簡咗凍豆腐。呢個就最特別的,就係鴨血啦!仲有就係大大碟嘅黑木耳。羊腩燜到冧冧地,但係仲係好有咬口。餐廳仲有推出姜母鴨套餐,睇落都好吸引呀!兩人餐仲有多項配菜可以加。凍豆腐口感似豆卜,非常吸汁。大大舊木耳亦非常爽口。必吃之二!!鴨血勁正!台式羊腩煲配台式鴨血最配!!鴨血口感滑嫩,與湯底十分配合。